Sziasztok. Régen,nagyon régen vasútmodelleztem és szegény édesapám havi rendszerességgel hordta az NDK-ból a mindenféle terepasztalra valókat.
Azt hiszem apadláson kallódnak ezek a kis "játékok",kidobni nincs szívem de átadnám hasznosításra azt a néhány dobznyi ezt-azt.(házak,épületek,vágányok,fák,bokrok,hidak,alagútbejárat,meg rengeteg "kacat")
Korábban már raktam be képeket a Modellvasút építés topicba az épülő állomásépületemről, de most itt is megteszem. A képek a jelenlegi állapotot mutatják. Festése Gysev színei alapján készült, de ez csak egy fantázia épület, de Kútvölgy állomás létezik a valóságban amugy.
A képek:
Az állomás belseje még nincs nagyon kidolgozva, egyedül csak a jegypénztárnál van íróasztal és egy bizt. berendezés kapott helyet. A váróterembe még menetrendet és padokat, esetleg fűtőtesteket tervezek berakni. Tető még ezért nincs rajt mert most dolgozok a belső világításon és csak ezútán rakom rá a tetőt.
Sziasztok érdeklődnék hogy milyen sinrendszerből érdemes terepasztalt csinálni? Régen roco 2,5-ös volt az jó volt de az íves váltónál siklottak a 6 tengelyes mozdonyok. Asztalom mérete 160x220cm.
Visszaolvasgatam a topicba és láttam, h csináltak páran tipikus magyar vasbetonlábas padokat és a vasúti átjárókra jellemző vasbeton korlátokat. Valakinek van ötlete arról, hogy miből és hogyan lehetne szépen megcsinálni?
A hétvégén ismét kinőtt néhány fa. Ennek már vagy ötödször álok neki, de folyton sz.rakodik az index. Ha most sem sikerül feltölteni a képeket feladom. És iiiiigennn! Sikerült!
A tacskó csak ötlet volt, a festék téma eszembe sem jutott, mert a fiam már majdnem 14, és nem eszegeti a modelleket :) Ami szerencse, mert csak TT, meg N van itthon :D
Én az Eichh___-t emiatt a törékeny kerék miatt már feketelistára tettem, de ha a BRIO tényleg jó hozzá, akkor innentől csak azt fogjuk venni. Az az igazság,h én tegnap láttam először, de ránézésre is sokkal bizalomgerjesztőbbek voltak a 4WD-s,tölthető akkus mozdonyaik,mint ez a gagyi Eichh___. Csak azért nem vettem meg,mert nem vágtam,h kompatibilsek-e egymással.
Köszi a választ, ez a mérgező festék szempont fel se merült bennem, mivel kétéves fiam már nem veszi szájába a dolgokat,de abszolút jár Neked a pont, mert év végén érkezik az öccse, így lesz aki szájába veheti a mérgező játékokat, tehát tusco kizárva.
Szia, mivel két fiam van végigjártam a stációkat. Először az IKEÁ-ban láttuk meg a favonatot. Ez alapnak jó volt, de hamar kinőttük. Az Eichhorn javasolni tudom, viszonylag jó árban van, több jó kidolgozású kocsija, mozdonya (pl infrás távirányítóval ICE is) van. Mint írtad azért vigyázni kell rá. A BRIO ennek a kategóriának a felső része, ára is magasabb, viszont a minősége a legjobb, legtartósabb. Míg az Eichhorn mozdonyoknak a tartós gyerekhasználat után lesz némi bajuk, a 2 BRIÓ-s mozdony elnyűhetetlen, pedig nem bánnak velük kesztyűs kézzel. Síneket érdemes a TESCO-ban venni, mert kompatibilis az előzőekben említettekkel, viszont olcsóbb. (Nincs mindkét oldalán a nyomvályú kimarva pl. az egyeneseknél.) Kocsikat, mozdonyokat viszont a másik két cégtől érdemesebb venni. A BRIO-nak van még lassító, gyorsító vágánya. Van stop és visszafordító sín is pl sorompónál csak akkor mehet át a sínen a vonat, ha le van eresztve a sorompó. Épületeket, autókat is kaphatsz, teljes terepasztal építhető fel. Mi a Baross utcai fakopácsnál szoktuk venni, de a Duna Plazában lévő játékboltban is nagy választék van. (Ha van lehetőséged kimenni Németországba, ott olcsóbban beszerezhető, plána ha akciózzák.) A gyerekeknek mindenképpen ezt ajánlom, majd utána az igazi modellvasutat.
Azért óvatosan a teszar vonatokkal, mert ők csak mennyiségre és a profitra mennek, ezért a máshol már eladhatatlan kínai mérgezőfestékes gagyit árulják...
Célszerű inkább egy magyar játékboltot felkeresni, mert a fent említett nem véletlenül olyan olcsó...pláne egy 2 évesnek, aki még a szájába veszi a játékokat...
Veszek neki még favonatot, a H0-ásat meg én kapom :c))
Ebben az óvatos kezelésben csak azért nem hiszek,mert a notebookot is látja,milyen óvatosan (TÉNYLEG!) kezelem, mégsincs már túl sok billentyű az előzőn :c)))
Amíg a gyerkőc nem tanulja meg, hogy nem szabad ledobni, leejteni a dolgait, ne adj a kezébe H0-ás vonatot. Persze az is igaz, hogy ezt tanulnia kell, azaz látnia, hogy az apuci milyen óvatosan bánik vele. Azaz neki most favonat, neked pedig H0. És ha érdekli, akkor elég gyorsan eltanulja tőled a bánásmódot.
Tapasztalatom nincs hasonlóban, most néztem meg mindkét márkát, amiről írtál.
(Google a legjobb barátod :) ).
Szerintem 2 éves gyermeknek még korai a H0.
Ha ez az Eichhorn, meg Brio vonal, amit akarsz vásárolni, nézd össze a Tes**-ban kapható gazdaságos favonattal, az olcsóbb, és több ismerős mondja, hogy szeretik a gyerekek, nem veszélyesen drága.
És ha mázlid van, kompatibilis a meglévő cuccoddal.
Kétéves kisfiam nagy vonatmániás (nem messze van tőlünk egy pályafenntartási főnökség, oda járunk sétálni, de még mivel ilyen kicsi, nem mertem megvenni neki egy H0-ás arányú kezdőkészletetet (ugye ez a legelterjedtebb???), hanem vettem neki fából készült Eichhorn kisvonatot. Ennek a mozdonya műanyagból készült, egy AAA-ceruzaelem hajtja, és elég nehéz.
Azért nagy baj,hogy ilyen nehéz, mert ahogy elkezdett innen onnan lepotyogni, a műanyag hátsókerék úgy kezdett széttöredezni, mára már gyakorlatilag használhatatlan. Tulajdonképpen csak a hátsó tengelyt kellene cserélni a rásajtolt kerekekkel együtt (szétszedtem és össze is tudtam utána rakni), és újra működőképes lenne.
Ma kaptam hozzá új mozdonyt, de megakadt a szemem egy BRIO márkanevű hasonló terméken. Az masszívabbnak tűnt, négy kereket hajt, mostmár csak azt nem tudom, hogy kompatibilis-e a meglévő Eichhorn vonattal? Műszaki adatok nem voltak a csomagolásán, így csak itthon tudtam megmérni az új mozdonyt, 23 mm van az egy tengelyen lévő kerekek között, 28 mm a külső szélük között. A fa sínen 21 mm van a kerekek között, a vájat külső része 31,5 mm.
Kérdéseim a következőek lennének:
Szerintetek
-Érdemes erre az Eichhorn vonatra költeni (kiegészítők kocsik, vágányok, stb.,) vagy "vakvágány" az egész?
-Van-e arra lehetőség, hogy ezt a hátsótengelyt kerekestől meg lehessen venni-, esetleg le lehessen gyártatni?
-Van valakinek jó-, vagy valamilyen tapasztalata a BRIO termékekkel, vagy azok is hasonló "minőségűek"?
-H0-ás a legelterjedtebb modellvasút méret?
-Mennyire strapabíóak a H0-ás modellek? Vegyek inkább olyat Karácsonyra, a favonatot meg felejtsem el?
Ha túl hosszú voltam-, vagy van olyan topic, ami hozzászólásomhoz jobban illik, elnézéseteket kérem, de itt még új vagyok!
Nincs valakinek esetleg egy-két nagyob felbontású képe ezekről a gyári fákról. Úgy értem nagyobb mint a Webshopok képei. Esetleg megjelölve hogy mibe került. Csak hogy tudjam mi a pálya. Kösz: Batka
Még csak a sapkájánál tartok. Egébként valóban lehet méteráru boltban is kapni. De minek ha nem muszáj? Tényleg elenyésző kell belőle, végülis csak tartószerkezet a petrezselyemnek. Az első fa éppen ezért jobb. Kevesebb rajta a macibél:-))