Azért a szellőztető elé kötött talajregiszter hűtési képességét ne becsüljétek túl. Rendesen utánaolvasva mindenhol figyelmeztetnek rá, hogy ez nem igazán hűtés, hanem csak enyhe temperálás. Valódi hűtésre kicsi a levegőhozama a szellőztetőnek.
Tehát ha kinn 30 fok van, ettől nem lesz benn 20, de 25 sem.
Olyan parkettat keresnek ami foliaval mindennel egyutt 12 mm-nel nem vastagabb es birja a padlotemperalast. Letezik ilyen? Ha vastagabb akkor a koszobnel szintkulonbseg lenne es amugy se akarunk kuszobot a szelloztetes miatt. Mi a jo megoldas?
Ez nem ilyen egyszerű azért. Ugyanis ha jó a talajhőcserélő, akkor nyáron hűt is, kiváltva a klímát. És annak az ára sem mellékes. Így már nem olyan nagy a különbség.
Nem mértem nyáron a kutam vizének hőmérsékletét, de szerintem kb 13-16 fok lehet. E hőmérsékletű víz véleményed szerint hatásos lehet fan coil esetén hűtésre?
Ha monolit födém készül, akkor a betonozás előtt be kell tekerni a mennyezethez közel lévő vasakhoz rögzítve helyiségenként 1-2 kört, amit hűteni akarsz. (max 100-120m/kör- 16-18-as cső). Ebben lehet vagy közvetlenül keringetni a kútvizet, vagy hőcserélőn át. Kell egy vezérlés még neki, hogy ne hűtse a harmatpont alá a felületet.
Másik megoldás, hogy egy víz-levegő hőcserélőt (fancoil hőcserélő/ kalorifer/ autóhűtő, stb.) beteszel a befúvó ágba, a rekuperátor után, a lakás felé. Ebben keringteted a kútvizet. Alá kell egy kondenzvíz gyűjtő és már kész is.
Mindkét megoldás alkalmas arra, hogy télen fűtésre is használd. Többletköltsége minimális és házilag kivitelezhető.
Ezt mondom már mióta, de jó, hogy te is megerősíted, legalább már elhiszik! :)
Ha túl van méretezve (főleg ha ALU), akkor még lefagyni se igen tud a hőcserélő, hiszen a nagy felület és a hővezetés miatt nem lehet gond. Extrém esetben (-10-20C) lefagyhat, de az mennyi egy évben? 5-10 nap? Nesze neki, tolsz bele egy 50W-os fűtést vagy leveszed a tömegáramot a felére, és akkor előáll a túlméretezés rögtön, javul a hatásfok. (amikor már a jegesmedvék is vacognak, akkor amúgy sem jó maxon szellőztetni)
Előnye: Nem kell földregiszter minimum 400-500E-ért. Hátránya: Évi +6-12kWh fogyasztás télen. Vicc!
Hűtést meg árnyékolással kell elsősorban, meg olcsóbb más módszerrel (kútvíz+ hőcserélő a befúvó ágba pl.)
Érdekes dolgot vettem tegnap észre. Először meglepődtem, de aztán logikusnak tűnt. Kint -10°C volt a hőmérséklet, és a talajregiszterből 4°jött be. Sokáig nem néztem a gép adatait, és tegnap a vendégeknek mutattam, így derült ki számomra. Elszontyolodtam egy kis időre, de továbbnéztem az adatokat. A pluggit gép ekkor is 1°C különbséggel dolgozik, szinte mindegy a bejövő hőmérséklet, ugyanúgy visszanyeri a hőt.
külső oldalon 4-4°C a be/ki Belső oldalon 20-21 a be/ki hőmérséklet.
Hiába a nagyobb hőlépcső, egy jó hőcserélő többet ér. A talajregiszter meg "csak" arra kell, hogy ne fagyos levegő jöjjön be. Nyáron meg remélem hasonló hüvös lesz, de majd kiderül.
Így aki házilagos hőcserélő elkészítésében gondolkodik, ne sajnálja a hőcserélő felületet, mert az többet ér, mint egy értelmetlenül hosszú talajregiszter.
Ez lehet, hogy csak nekem új infó, de megörültem neki.
Hát árajánlatot nézve, abban el van csomagolva pár szívroham is bőven. Nem szabad abból kiindulni. Alkudni kell 1000el. Ha én ez alapján adnék itt árakat, akkor vagy 2*est írhatnék, vagy többet. Ez viszont a valóság, persze észnél kell lenni.
Én is ezt használom majd. Mennyezetben vannak neki csövek+ a falhűtés. Igaz nekem nincs kutam, de szerintem elég lesz a nagy ciszterna. Továbbra is azt gondolom, hogy a földcső nem térül meg ezen az áron, még komfortban sem, és több gondot okoz, mint amennyi a hozadéka.
Nem tudenál egy olyan linket, ahol az anyagok "nű" (páravezetési) számai találhatók, ma már mindenki ezeket használja nekem pedig csak "ró" számos adataim vannak.
Nincs talajregiszterem, hűteni így nem tud. A falfűtésben keringetett kútvízzel fogok hűteni nyáron, a szellőzőgép pedig nem csak hő hanem "hűvös" visszanyerő is. Nem akarok hülyeséget mondani, de talán 30 ezer 1 szál cső... Az idomok pedig dettó e körül. Igen 200 ba voltak a csövek meg az egyéb dolgok.
A ház tervezésénél vonjál be gépészeket. pl www.geosolar.hu . Érdemes a Budapesti energetikai bemutató termükbe elmenni. Ingyen is sok hasznos tanácsot tudnak adni.
A csövezéseket érdemes a szerelőbeton és az ajzatbeton között a hőszigetelésben elvinni. (Viz,fűtés,légtechnikai, áram). Ehhez megfelelő rétegvastagságot kell hagyni.
A cső tényleg drága...utána a rekuperátor vagy a hőszivattyú...és a munkadíj sem olcsó...azért 50m -t kézzel kiásni 1.5,2 méter mélyen eltart egy darabig:) Érdemes az elején elkészíteni....