A fő probléma, hogy a piezó teljesen más impedanciát mutat az erősítő felé, mint egy elektromos gitár. Ha nincs illesztve, akkor kapod a jellegzetesen idegesítő piezo hangot. Ezt sajnos a felsorolt erősítőkkel is meg fogod kapni (nem olyan brutális mértékben, de meglesz).
Ha a zenekarban van énekcucc, akkor érdemes kipróbálnod a Radial PZ-Pre előfokot. Elég brutál szolgáltatásai vannak, Rover kolléga szerint gitár -> PZ-Pre -> aktív hangfalak (értsd: szinte bármilyen hangosítás) lánccal jól szólt. A Stageshopban elvileg ki tudod próbálni. Ha ez a fajta megoldás jó, szerintem találsz olcsóbb DI-boxot (a PZ-Pre-ben 2db van).
A gerjedés egy kicsit más tészta, az akusztikus gitár egy érzékeny rezgő rendszer, nagy hangerőn gerjedékeny. Ez ellen lehet tenni a hanglyuk kitakarásával (van speciális gumilap, amit be lehet tenni, ez nem drága). Ha van a gitáron "notch filter" (lyukszűrő), azzal az aktuális gerjedési frekvienciát ki tudod szedni a hangképből (a Fishman honlapján egész jó leírás van a használatára).
A kérdés, hogy mennyire akarsz belemászni a dologba, és pontosan mire van szükséged -- pl. ha rockzenekarba kell az akusztikus gitár, akkor oda elég a jelenlegi cucc is (mivel ott nincsenek olyan magas elvárások az akusztikus hanggal szemben), némi eq-val, vagy ha nagyon pénzt akarsz költeni, akkor egy jó DI-box a return pontra kötve. Alaphelyzetben jók az általad felsorolt cuccok, komolyabb munkára a legolcsóbb erősítő a Roland akusztikus cucca. Aztán jön a Shertler és az AER. Vagy mikrofonozol, aminek megint megvannak a maga problémái.
Még egy kérdés. Néztem más lehetőséget is a hangosításra. Hogy nézne ki, azaz hogy szólna klappolna, ha mondjuk egy erősítőt vennék, és hozzá egy hangszórót?
Pl.:
T. Mix PM-400
Phonic POWERPOD 410
FS Audio EP-110
Ezek csak gyorsan kinézett dolgok, lehet abszolút nem stimmelő dolgok. Szerintetek? Mennyire működhet így összerakni egy cuccot elektroakusztikushoz?
Végre le tudtam mérni a húrmagasságot. Úgy tűnik, a húrok mindkét végét lejjebb kéne ereszteni.
Célszerszámaim nincsenek, a fejsze meg túl nehézkesnek tűnik. Foglalkozik mesterember ilyen gagyi hangszerekkel is? (úgy értem, a beállítás ne kerüljön többe a hangszernél )
Ezek komolytalan cuccok. Roland AC60-at vegyél, az egy nagyon jó kis holmi. Mondjuk így is kb. kétszerannyiba kerül, mint az általad kiválasztottak, de a feltételeidnek ez felel meg.
De ha már ilyen 60000 körül nézelődsz, akkor a Kustom, Laney, vagy az Ibanez Trubadur TA35 lehet még pálya, bár egyik sem ér föl a Rolanddal, az AER és Schertler erősítőkről meg már ne is beszéljünk.
Szerintem érdemes rá pénzt szánni, megkockáztatom, hogy érdemes megcélozni egy Schertler David-ot, vagy egy AER Compact 60-at is. Ezek persze 200 fölötti kategóriák, de akusztikus erősítő az egy kényes téma. A Roland egy jó kompromisszum kb. 120-ért, de ennél lejjebb nem adnám.
Van egy Ibanez AEL20 elektroakusztikus gitárom. Most egy Roland CUBE-15-ös erősítővel használom ami nem kifejezetten elektroakusztikus gitárokhoz van.
Nézelődök, hogy milyen erősítők léteznek. A lényeg, hogy zenekari próbákhoz, esetleg fellépésekhez passzoljon. Teljesítményben olyan 60-70 Watt az elképzelés. Szerintem az elég próbákra, esteleg fellépésekre is. Természetesen olyat keresnék ami megbízható, nem zajos, odatekerve nem gerjed, az akusztikus gitár hangját nem "torzítja" el.
Amiket nézegettem:
Kustom Sienna 65
Behringer ACX900
Laney LA65C
Esetleg próbára/fellépésre milyen teljesítményű erősítőt javasoltok?
Jó a tanács, voltam a Csermáknál, vettem egy új tanulógitárt, valami kínai dzsunkacsoda, 15 péz volt, rendes fából, nylon húrokkal, ha a gyerek ráizgul, akkor jövő karira kap egy normálisabbat, ha nem jön be neki, akkor onnantól szobadísz, oszt' jóvan... Szemre és fülre rendben van a hangszer, majd kiderül használat közben, hogy van-e baja, akkor vagy garizunk, vagy fasz tudja.
Menj be a CSermákhoz, ott van választék. HA fémhúrosat akarsz, akkor szánj rá 25-30-at, ott már elképzelhető valami használható cucc. Szokott lenni használt is, ott ugyan ennyiért jobbat is kifoghatsz, mint ha újat vennél.Vigyél magaddal valakit, aki valamennyire érti a gitárvásárláskori szempontokat (pontos oktáv-beállítás, nem csavarodott nyak, ha nem állítható a nyakgörbület, akkor -ha a fej felől belenézel a fogólap síkjába- az legyen egyenes, vagy nagyon enyhén homorú. Vásárlás után a húrokat lecserélni 10 vagy 11-es méretűre, pláne ha újat veszel. Ajánlom a Muszti-Dobai kötetet tanuláshoz. Keressétek Ricsit és mondjátok, hogy én ajánlottam Makóról. Ő basszeros, de eligazodik ebben is.
Ha klasszikus gitárt keresel, menj be a Segoviába, ott megkapod a beállítást, és a tanácsokat is. Szokott lenni ebben a kategóriában is kezdő gitárjuk, vagy tudnak használtan (ami azért lehet jó, mert ha eddig nem esett szét, talán ezután se fog).
Üdv a topiclakóknak! Segítséget szeretnék kérni karácsonyi gitárvásárlással kapcsolatban.
1. Rengeteg féle olcsó gitárt árulnak, és fogalmam nincs, hogy melyik fajtát válasszam. Síma akusztikus kéne, teljes méretű, 14 éves leánygyermek részére, első hanxer céljára. A pakliban benne van, hogy mégsem akar majd gitározni, tehát max 20 ezrest szánok rá. Odáig megvan, hogy ezeket mind Kínában gyártják, de konkrét márka- és típus kéne...
Például egy MSA C-21 vagy egy Julia CG39 megvehető-e, vagy símán csak kidobott pénz? Mindkettő nylonhúros, 4/4-es, és kb. tízezer forint lenne...
2. Mit jelent a "beállítás", amit a vásárlást követően meg kell ejteni? Gondolom nem csak a hangolásról van szó...
3. Tanuláshoz valamilyen induló segédanyag kéne, használható, ha tud valaki ilyet ajánlani.
Jolana :-) klasszikus kombóban ugye Regentre kötve :-) Cremona nejlonhúros megvolt nekem is, volt "nyolcszázas" meg "ezres" attól függően, hogy mennyibe került, de asszem csak méretben volt különbség. És az a név mond-e valamit, hogy Orpheus? Asszem bolgár gyártmányú volt a csoda :-))) nekem ez volt az első villanygitárom, valahol most is megvan a padláson. 600 forintért vettem az összegyűjtött zsebpénzemből 14 évesen, marha büszke voltam rá...
(Mennyire más világ volt az, elképzelni se tudják a mai gyerkőcök, akik csak besétálnak bármelyik hangszerboltba, és választanak a falon levő öttucatnyi gityó közül egy olyat, amit a pénztárcájuk megenged...)
Köszi! Nekem is megvan még az 1979ben vásárolt Cremona (csehszlovák, ilyen ország ma már nincs is!) country gitárom, csak balkezesre lett átállítva a lányomnak. A első (és utolsó) villanygitáromat (Jolana, na, tudod-e hol gyártották - 1972ben?) akkoriban adtam el.
Nem titok, elmondom szívesen :-) Van egy Washburn D-21S, aki ismeri, tudja milyen. Solidbody, Grover mechanikák, a gyémántformájú Washburn-berakások a fogólapon stb. Csodálatos hangszernek tartom, bár mostanában egy beállítás és áthúrozás ráférne. A szobámon kívül mást még nem nagyon látott a világból, amióta elhoztam egy osztrák kereskedésből 18 évvel ezelőtt :-) egyetlen pici lakkhibától eltekintve bármelyik kirakatba beférne ma is. Aztán van egy Hohner MW400N, ez is nagyon szép állapotban, kábé 10 éve került hozzám használtan, sokáig ezt használtam ide-oda hurcolászásra, szerencsére ez alig látszik rajta. Eléggé oktávos volt korábban, tavalyi Stageshopos beállítás után tökéletes lett. Nagyon egyszerű, sallangmentes, könnyen játszható gitár. Amolyan igazi éjféli hangszer lett belőle, mivel kifejezetten halkan szól, ezt kapom elő ha rámjön valami ötlet, vagy fingerpickinget akarok gyakorolni. És kb egy éve harmadiknak a Yamaha. Kinézetre ez a legmegviseltebb, de telt, masszív hangzása van, tökéletes arra, amire kell. Azok a márkák, amiket felsoroltál, sajnos messze vannak anyagilag, azért többszázezret nem tudok költeni egy ilyen kategóriájú hangszerre, meg aztán ki se nagyon tudnám használni, amennyit hozzájutok a zenéléshez mostanában. Persze ettől a gyűjtőszenvedélyem nem szűnik meg, szóval bármit hozhat még a jövő. De a következő beruházás egy jobb minőségű elektromos szerszám lesz, abból csak egy van eddig, bár az is 17 éves és szalonállapotú, még a gimnáziumi zenekarban került először bevetésre :-))) (Ha már nosztalgiázok, még mindig megvan az NDK "Rockson" gyártmányú nejlonhúros, amin tanultam, azt olyan 1984 körül kaphattam a szüleimtől, tehát 25 éves lesz jövőre!!! Más szóval öregszem :-))))...de ez nem ide tartozik :-) )
Milyen lehet a többi gitárod, ha EZT használod tábortűznél? Guild, Martin, Taylor, Gibson? A listaár meg a tényleges eladási ár nem feltétlen egyezik meg egymással. De az arányok azért jól láthatók.
Ja, és felhangolt állapotban végig kell nézni a nyakon hosszában, hogy merre görbül. Ha egyenes vagy csak picit homorú, akkor lehet, hogy a nyak feszessége rendben van.
Mint az 1. bundra lefogott húr távolsága a 2. bundtól. Ha pont annyi, az az ideális. Ez után jön az, hogy a lábmagasságot lehet annyira levinni, hogy még éppen ne zörögjön. Ha már zörög de csak néhány bundnál, akkor következik a bundfenés, ami megszünteti a zörgést, és egyenletes fogólaptapizást tesz lehetővé.
Egy üzletbe már bevittem a nyerget ellenőriztetni, ők nagyjából rendben találták. Pengettem pár évig Stratocastert, ahhoz képest tényleg durva. A hétvégén majd lemérem. Amúgy kb. milyen magasnak kéne lennie?