Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2008.11.09 0 0 234
Csak tippelek! A szerzodest kene megnezni...
Szoval azt _tippelem_, hogy a teljes SZO-t odaadtak "elvileg" 4 ev mulva, majd ezt a jovobeli bevetelt diszkontaltak vissza, igy vehetted fel a felet. Mashogy legalabbis nem tudom elkepzelni! Viszont ebben az esetben fullra igazuk van, es a cikkben is kb. ez van benne! Fizeted eloszor csak a torlesztest, majd csak az _olcso_ lakashitelt. Arrol volt szo, hogy a betet lejartakor felveszed a hitelt, de nem arrol, hogy KAPSZ penzt!
Teny, hogy ezt lehet nagyon szerencsetlenul is talalni, es persze innen nem tudom, hogy mit mondtak konkretan 4 eve, de maga a konstrukcio elvileg lehetseges. [Felteszem a felgyult tartozasod a nem fizetett athidalo kolcson kamat+kezktg. lenne, ha igy kozelitjuk meg, es nem diszkontalas iranyabol.]
Előzmény: énhüje (233)
énhüje Creative Commons License 2008.11.08 0 0 233
Sziasztok!
Na az én dolgom az ltp-vel még cifrább. 2004ben kötöttünk egy szerződést 2,7mFt-ra, ez az "optimum" megoldás volt. Ekkor többszöri banki beszélgetés, mindent körüljárva jutottunk arra hogy ez tőleg azért mert ényleg egy jó megoldás. Főleg azért mert akkor felvehettük 1 hónapi betétbefizetés után az összeg felét, azaz 1,35mFt-ot. Akkor, mondom, többszöri keresztkérdések és válaszok után azt az információt kaptuk hogy most ezek után nem kell semmit fizetni, csak 19980Ft-ot. Ha letellik az 50 hónap akkor 3 hónap kiutalás után felvehetjük a kedvezményes kölcsönt, azaz a másik felét az összegnek amit 58 hónapig törleszthetünk. Ha a kiutalási idő után(53hó) vesszük fel akkor a felvett összeget lakásfelújítás stb. célra kell fordítani amit természetesen számlákkal stb igazolni kell. Ha nem vesszük fel akkor a végén amikor lejár a futamidő arra használjuk amire szeretnénk, nem kell igazolni semmit. A poén: bementem most 4 év után az otp-be hogy pontositsam mikor is kaphatjuk meg a pénzt mert ténylegesen lakásfelújítás közepén vagyunk. Ott némi értetlenkedés után közölték hogy mit akarunk már megkaptuk a pénzt. Mondom, ok, de a másik részéért érdeklődöm. Nem tudják. Pumpa fel. Haza a pontos szerződésért stb. Közben telefonáltak a központb. Ott azt mondták hogy mivel nem fizettem egy vasat sem a felvett összeg után (4év!!!) igy a kamatokkal együtt már több mint 2,4mFt-ra emelkedett. Mondom miért, hisz a szerződésemben is az áll hogy a törlesztőrészlet 0. Ft és azt most kell fizetnem. Én a betéti részt kaptam meg előre amit rendesen hiány nélkül fizetem is. Szó sem volt arról hogy ez kölcsön része, nem erről volt szó. Azt mondták hogy tudják, ez sajnos egy rossz konstrukció volt, azóta már nem is igy van, de a pénzt vissza kell fizetni kamatostul. Annyit tudnak tenni hogy a befizetett összeget jóváirják 1,3mFt, és a fenmaradó 1,1mFt egyösszegben fizessem be vagy havi részletekben törlesszem. Normális? Tehát nemhogy én kapnék pénzt a szerződés szerint hanem nekem kell mégegyszer annyit befizetnem. Holott a szerződésben és az akkori prosikban, hirdetményekben teljesen egyértelműen leirták miről van szó. Vagy átvertek vagy az otp ügyintéző hibázott nem tudom, de remegek az idegtől. Linkelem a 2004 hirlevelet miről is volt szó. Nekem 1értelmű de ha tudtok lássátok meg benne amit én nem. Szerintem ebből ügyvéd lesz, tehát várom jó ügyvédek jelenkezését is ill ha vkit ismertek. Ez az ország legnagyobb csalása. :(
https://www.otpbank.hu/OTP_Portal/file/BANKO_200402.pdf
Axióma Creative Commons License 2008.11.06 0 0 232
Erdekes... ilyen azonnali hiteles 2004-bol nem remlik, most mar tenyleg gyanus, hogy milyen hitel volt ez, ltp-s valoban, vagy banki? De a 16,2% sem korrekt semmikepp, mert banki kombiban se tudok rola, hogy lett volna tokeresz (a mostaniakban tuti nincs). Tenyleg nem ertem, muszaj lenne a papirokat megnezned, es pontos elnevezeseket irnod ahhoz, hogy be lehessen azonositani, es utana lehet csak otletelgetni!
Előzmény: tomcsika78 (231)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 231
Az előbb elfelejtettem még azt hozzáírni, hogy ők kezdettől fizetik mind a megtakarítási részt, mind a kölcsön törlesztésének a részleteit. Vagy lehet, hogy ezt már írtam is, nem tudom. Bocs és köszi
Előzmény: Axióma (228)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 230
Köszi, hogy Te is válaszoltál. Szüleim már a kezdetek kezdetén megkapták a 1,4 milliót. Tehát nem volt olyanról szó, hogy áthidaló kölcsön, meg ha letelik a 48 hónap, akkor újraszerződés. Az OTP-s üzletkötő azt mondta, hogy ez a legjobb megoldás, mert előre felvehetik azt az összeget, ami a 48 hónap alatt gyűlik össze, tehát a megtakarítási részt, illetve a hozzá igényelhető kölcsönösszeget is ki tudja utalni a bank előre. Ez így tök szépnek és jónak is tűnt, ezért is mentek bele. Most meg szívnak, mert egyikük munkanélküli lett közben, egy fizuból élnek, és most még tovább kell fizetniük. Most tehát arról, hogy akármennyit is betoljanak a fennmaradt részbe, sajna szóba sem jöhet. Az OTP-ben anyának azt mondta az ügyintéző, hogy 2009 februárjában már letelik a kölcsön törlesztése, így a 18.900 forintot már nem kell fizetniük, "csak" a 10 ezer valamennyit. A jövő héten megy majd intézni a papírokat, hát kíváncsi leszek, hogy mit fognak neki mondani.
Előzmény: Axióma (229)
Axióma Creative Commons License 2008.11.06 0 0 229
Nem vedem oket, de az "elejen" arrol volt szo, hogy csak megtakarit, majd felveheti a lakaskolcson reszt. Akkor kellett volna szo legyen errol a kombinalt lefutasrol (biztos kaptak szep kis abrakat is), amikor 4 even belul felvettek MELLE plusz termekkent az athidalo kolcsont!
Amugy szamolgattam egyet, valami nagyon nem kerek, mert nekem 1,4M-ra 16,2% athidalos kamat jon ki, az _borzaszto_ sok!!! Persze lehet, hogy ennyire vettek fel, de akkor azt a felvetelkor kellett volna eszrevenni, hogy butasag amit csinalnak!
Előzmény: tomcsika78 (225)
Axióma Creative Commons License 2008.11.06 0 0 228
Varj, teljesen masrol van szo!!!
A szuleid igenybe vettek az OTP LTP athidalo kolcsonet, amely - errol tajekoztattak is oket - arrol szol, hogy a 4 ev alatt varhato megtakaritast _ES_ varhato lakaskolcsont is elore felvehetik. Ez a ketto egyutt volt 1,4M, amibol eddig a kovetkezoket fizettek:
1. mielott felvettek volna, havi 10e(+valamennyi) a megtakaritasba
2. a) mikor felvettek, akkor havi 10e tovabbra is muszaj takarekoskodni, mivel maskepp nem jonne ossze a megtakaritasi resz, plusz nem jonne az alltam! Sot, az allando befizetes jogosit a lakaskolcson reszre.
b) fizettek PIACI forinthitelkent (mondjuk kb. 10%) a teljes 1,4M-ra a kamat+kezktg-et (azaz szinten tartottak ezt a tartozasukat). Ez volt a NEM olcso hitel resz!
Namarmost a lenyeg, hogy az 1,4M -ba most berakjak a megtakaritast, ami az eddigi 10e-ekbol es az allami tamogatasbol jon ossze, es kb. 700e Ft (szamold ki, 48*10+alltam+kamatok). Innen viszont 6+1%-os fix forinthitelt (ez az olcso!!! egyre jobban) lakaskolcsonkent fizetnek vissza a masik 700e-nek a szokasos modon a kamat+kezktg. reszet.
Ha ezt nem igy mondtak el az athidalo felvetelekor, akkor az szegyenletes, ettol meg igy van!
Banki kombi hitellel ne keverd, bar hasonlosagok vannak, de peldaul ez az ujraszerzodes az ott nincs. Es ujraszerzodes nelkul meg athidalo magas kamatot fizetnek tovabb + nem fogy el az athidalo hiteluk, mert ott nincs toketorlesztes! (Persze mar csak feleannyit, ha belerakjak a megtakaritast, de tartok tole, hogy amig nem irja ala a lakaskolcsont, addig a megtak. reszt se irjak jova.)

Nem tudom, hogy az athidalot eppen akkor ugy ertelme volt-e felvenni, de az biztos, hogy most a lakaskolcsont nem kihasznalni lenne butasag, mert 7% feletti betetkamat osszejon siman. Raadasul ez egy nagyon rugalmas hitel, itt nincs elotorl. dij, akkor fizetsz tobbet amikor akarsz, sot, a havidij ami fix, es a futamido valtozik ha elotorlesztesz (de azt addig amig le nem csokkennek a ft-kamatok nem is erdemes eroltetni).

Tipp: kerdezzetek ra, de ha most van meg a 48. honap, akkor ha csak a kov. honapban irnak ala, es alairas elott betolnak 60e Ft-ot mint extra megtakaritast, akkor a lakaskolcson automatikusan 60e*1,3=78e-rel lesz kevesebb! A havidij az fix, de a futamido ezzel tobb honappal csokkenhet.
Előzmény: tomcsika78 (223)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 227

Köszi. Ezeket a honlapokat már átbújtam egy csomószor, mert mi is szeretnénk LTP szerződést kötni v. az OTP-vel, v. a Fundamentával. A közjegyzőit megnézni nem tudom, mert 350 km-re lakom a szüleimtől, 1 hét múlva szülök, így elég gáz lenne elindulni megnézni.

 

De ha most már jól értelmezem, ez egy olyan hitellehetőség volt, ami nem azonos a lakáskasszával. Tehát itt nem az alacsony kamatú hitelt lehetett felvenni, hanem egy magas kamatút, és hiába is telt le az idő, ettől függetlenül még maradt fenn a kölcsön részből kamat, illetve tőketartozás? Mondjuk így akkor valamennyire elfogadható, de erről akkor sem volt szó az elején. Na most már mindegy, szülők mennek az OTP-be, és kiszámoltatják, hogy mennyi összeget kell igényelniük, hogy kifusson a hitel.

 

Még az lenne a kérdésem, hogy a rendes lakáskasszás szerződésnél van ilyen hátulütő vagy ott tényleg annyi a megtakarítás, ill. a hitel törlesztőrészlete és futamideje, amennyi a szerződésben szerepel. Köszi.

Előzmény: Törölt nick (226)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.06 0 0 226
Nezd meg a kozjegyzoit, abban annak kell lennie, hogy most fizeti az ltp-t meg a hitel kamatat (+kk ), aztan 4 ev mulva beletoljak a SZO-et ( mondjuk ez erdekes.. ), innentol megy tovabb az ltp torlesztesi idoszaka ( ami jobb barmilyen hitelnel ), illetve a banki hitelbol a toke, kamat ( +kk ), mar ha maradt meg toke.

Amugy nezd meg a honlapokat, erdemes olvasgatni kicsit.

https://www.otpbank.hu/otplakastakarek/hu/index.html
http://fundamenta.hu/hu/
Előzmény: tomcsika78 (225)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 225
De valószínű, hogy úgy volt a szerződés, mert a nő is azt mondta a központban, hogy ez egy kombinált kölcsön volt, de akkor sem értem, hogy miért nem volt szó az elején erről? Bár mondjuk nem csodálkozom rajta, mit várjak egy pénzintézettől. De így szerinted ez egy reális megoldás, hogy még anci fizet még kb. 3 évig?
Előzmény: Törölt nick (224)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.06 0 0 224
Nem az tortent, hogy ltp-vel kombinalt hitelt vettek fel az OTP-tol? Mert akkor kb. ertem, amugy meg fingom sincs, mit irtal :)
Előzmény: tomcsika78 (223)
tomcsika78 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 223

Sziasztok!

 

Egy kérdéssel fordulnék közületek olyanhoz, akinél már lejárt az OTP LTP, és van tapasztalata. Szüleim 2004 augusztusában kötöttek szerződést, a szerződéses összeg (megtakarítás+kölcsön) 1.400.000 forint volt, amit az OTP ki is utalt nekik. Ezek után 48 hónapig fizették a 10.360 forintos megtakarítási részét, és a 18.900 forintos kölcsöntörlesztési részét az összegnek (ezt még most is fizetik, 2009 februárjában telik le).

 

A 48 hónap ez év októberében lejárt, kaptak egy levelet és egy csomó papírt, hogy töltsék ki és kössék újra a szerződést. Mivel ezt nem akarták, mert ugyebár elég volt egyszer végigcsinálni a törlesztést, bement édesanyám a bankba, ahol azt mondták neki, hogy vagy megköti a szerződést 720.000 forint megtakarítási összegre, vagy egyben visszafizeti ezt a 720 ezret.

 

Mivel nem értettük, hogy miért van ez, hiszen a szerződésben egyértelműen 48 hó takarékoskodási időről és 53 hó kölcsöntörlesztési időről volt szó, felhívtam a központot, ahol azt a felvilágosítást adták (így 4 év után), hogy ez a max. felvehető összeg, és arra szokták felvenni az ügyfelek, hogy a kölcsön kamatát kompenzálni tudják. Mivel a beharangozások szerint ez egy alacsony kamatú kölcsön, de valójában nagyon magas a kamata, és így egyenlítik ki. Ki kell számíttatni ezt az összeget, és ez általában a fele - tehát kb. 360.000 forint - a felvehető összegnek.

 

Érti ezt valaki, vagy járt már így? Még fizessen az ember plusz 360 ezret, ráadásul igazából a semmiért, annak ellenére, hogy erről egy árva szó sem volt a szerződéskötéskor? Vagy valahogy ki lehet ebből mászni? HÁt nem azért vette fel a hülye ügyfél, hogy mennyire kedvező a hitel kamata?

 

Ha valaki tudna segíteni, hogy mit tett hasonló helyzetben, akkor szívesen várnám a tanácsát. Előre is köszönöm, Tomcsi

John Philipp Forside Creative Commons License 2008.11.05 0 0 222
Köszönöm a választ. Én is épp ezért nem értettem a dolgot, mert ez így adócsalás lenne ha nem lenne számla a munkadíjról. Csak hát ugye ezt mondták nekem az OTP-ben így elcsodálkoztam a dolgon, hogy létezik államilag elfogadott adócsalás.
Előzmény: Axióma (220)
Axióma Creative Commons License 2008.11.04 0 0 221
"Magad csinaltad" - on most azt ertettem, hogy azert nincs a munkadijrol szamla, mert te voltal aki kivitelezte.
Előzmény: Axióma (220)
Axióma Creative Commons License 2008.11.04 0 0 220
ELVILEG (mondom elvileg, tehat a rendeletben es igy az ASZF-ben foglaltak szerint) mindent kell igazolni, PLUSZ biztositanod kell, ha ok ellenorizni akarjak, hogy megnezzek az ingatlant (mi tobb, ennek az ellenorzesnek a dijat - az eredmenytol, azaz jogos vagy jogtalan gyanutol fuggetlenul - rad harithatjak!).
Gyakorlatban viszont ugyintezok ulnek mindenutt, akik ugyanazt olvassak de nem ugyanazt ertik rajta... ha forditva lenne, hogy betu szerint jar neked a "becsles", akkor egyszeru mert addig kell jogi osztalyt es felfele emlegetni, amig el nem ismerik az igazadat. Ebben a forditott esetben viszont csak lutrizhatsz, hogy eppen kivel talalkozol szembe [persze lehet egy nem nyilvanos belso utasitas, sot lehet hogy most vagy valamikor korabban ez az utasitas ellentmondott a rendelettel, szoval elofordulhat hogy egysegesen mondanak, jot is vagy akar hulyeseget is].
Jelzem, ha nincs eleg szamlad de van eleg felujitasod, azzal explicite elismered, hogy adot csalsz, szoval en szemely szerint biztos nem engednem hogy ezt lepapirozzak sot ala is irjam... [igen, akkor is csalas, ha magad csinaltad, mert amit nem effektive kiadtal penzt a lakascelra, arra nem jarna a tamogatas, na jo lehet hogy nem adocsalas hanem masik csalas kategoria].
Előzmény: John Philipp Forside (219)
John Philipp Forside Creative Commons License 2008.11.04 0 0 219
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Megkaptam a lakáskasszás megtakarításomat és nem tudom hova tenni azt a kitételt, hogy műszaki ellenőrt kell hívni ha nincsenek meg a teljes összegről a számláim. Ez azt jelenti, hogy ha 800k-ból csak 600k-ról van számlám akkor kijön az ellenőr és megnézi, hogy itt tényleg volt lakásfelújítás volt és rábólint a maradék 200k-ra, hogy azt a lakásba forgattam? Mert az OTP-ben eddig volt olyan aki azt mondta, hogy ha nincs elég számla akkor műszaki ellenőrt kwll hívni és volt olyan aki azt mondta, hogy minden forintról kell számla. Ha valaki tudja esetleg a megoldást jó lenne ha megírná.
Híd Creative Commons License 2008.10.21 0 0 218

Jó befektetés, de csak lakáscélra. A 4 éves, OTP-s Hozam típusú, havi 20 ezerrel, vagy a régi típusú 4 éves Funda ugyanígy évi 13,5 százalékos hozamot tud, a 8 éves meg havi 20 ezerrel 6 százalékosat, kevesebb havi befizetéssel még annál is kisebb hozamot tud. És csak a 8 éves szabad felhasználású, a rövidebbet lakáscélra kell fordítani. Ha viszont most nincs pénzed, akkor gondolom, 4 év múlva sem lesz lakásra, szóval nem hiszem, hogy megéri ezt választanotok.

Előzmény: szilvi-csilla (217)
szilvi-csilla Creative Commons License 2008.10.21 0 0 217
Jó fej vagy, azért akarok valamit lépni mert nincs zsózsó. Állampapírt csak úgy tudok venni ha van pénzem egy összegben, nem igaz? Tehát ha havonta akarok félrerakni a gyerekeimnek akkor sem jó befektetés? Akkor csak a 4 éves a jó? Írhatnál bővebben róla, köszi előre is.
Előzmény: Híd (210)
Axióma Creative Commons License 2008.10.21 0 0 216
OTP LTP nem ad jol fizeto megtakaritonak fedezet nelkul 2M-ig? Vagy valameddig? Nekunk a vevonk onnan hozta a penz egy reszet, es nem volt hozza jelzalog... igaz, meg 2005-ben volt.
Előzmény: Törölt nick (215)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.21 0 0 215
Mert ha szukseg lesz a megtakaritasi idoszak vegen mondjuk a hitelreszre is, akkor a Funda akarmelyik bank moge bemegy, az OTP LTP meg veszett mar ossze bankkal az elsoranghelyrol. Tortenetesen az OTP bankkal. Vicces, nem?

Persze mindig orulok, ha segithetek az elmeleti szakembereknek abban, hogy hogy is nez ki az, ha a tanacsado konkret emberrel ( ugy ertem, elovel ) kerul kapcsolatba. Higgyetek el, annak is megvan a varazsa :P
Előzmény: Axióma (212)
Axióma Creative Commons License 2008.10.21 0 0 214
Jujj, tenyleg durva ez az atlag...
Bar ha kiszamolom a mi csaladunkban is lehet, hogy kijon hasonlo, igaz nem teljesen "normalisan" [2 db 4 eves, 7 db 8 eves, utobbiak parkolnak, elobbibe csak nincs meg a penz amit bele kene tenni...] Jut eszembe, ezek mind OTPLTP alatt lettek meg kotve, bar sztem irrelevans.
Előzmény: Híd (213)
Híd Creative Commons License 2008.10.21 0 0 213

Fundamenta állampapírt? :))

 

A fundás ügynök úgyis átbassza, és rásózza a 8 évest, valami 88 hónap az átlagos futamidő a Fundánál. Szégyen.

Előzmény: Törölt nick (211)
Axióma Creative Commons License 2008.10.21 0 0 212
Mar miert? A regi tipusban tok ugyanaz a ketto, fillerre! A ket gyerek meg lejaratkor vszinu nem lesz hitelkepes (bar persze ha 18 elmulik, kezessel mar lehet).
Előzmény: Törölt nick (211)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.21 0 0 211
Az alanti valaszbol kimaradt egy fontos informacio: Fundamentat, es csakis Fundamentat :)
Előzmény: szilvi-csilla (209)
Híd Creative Commons License 2008.10.21 0 0 210

Négy éveset érdemes, mert a nyolc évesnek a béka segge alatt van a hozama. A 4 évesből is csak havi 20 ezrest jó csinálni, mert annak a legnagyobb a hozama. A négy évest viszont a lejáratkor lakáscélra fel kell használni, tehát vegyél nekik lakást is egyúttal.

 

Én amúgy nem kötnék lakáskasszát, vennék nekik állampapírt, azt szevasz. A 3 éves állampapírnak 12 százalék a hozama, fektess abba, és arra költöd utána, amire akarod.

Előzmény: szilvi-csilla (209)
szilvi-csilla Creative Commons License 2008.10.21 0 0 209
Szia

Teljesen új emberke vagyok az oldalon a lakáskassza megkötésén most gondolkodom. Szeretnék tanácsot kérni. Van két gyermekem egyik 14 a másik 16 éves, nekik szeretnék a lakáskasszával segíteni. Szerintetek melyik a lakáskasszát válasszuk otp vagy fundamenta? Hány évre kössem 4 vagy 8? Illetve ha 4 évre kötöm automatikusan meghosszabbítom 8 évre, a hozam megváltozik ha módosítom a lejáratot?
Légyszi írjatok és ha bármit tudni kell légyszi tájékoztassatok, köszi előre is

Szilvi
Előzmény: Axióma (180)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.13 0 0 208
Igy van, ne felejtsuk el, hogy az ul-nel is lehet allampapirba tenni, viszont ott lehet masba is. A vegyesnel pedig nem...
Előzmény: Csidus (207)
Csidus Creative Commons License 2008.10.13 0 0 207
Majd 10-15 év múlva derül ki, hogy ki fog bukni. :-)
csincsilla72 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 206
Töprengek egyébként befektetési lehetőségeken, de a helyzet nem egyszerű, a likviditás nagyon fontos, a biztonság is, és némi hozam sem ártana. Mert az előbbi kettőre a dunnaciha is megoldás lenne...
Előzmény: Axióma (204)
csincsilla72 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 205
Fix hozamú mindenképp, beszaribb voltam annál, semhogy UL-biztosítást kössek. Jöttek ugyan mindenféle hozamokkal, de hát ugye nincs az megírva a csillagokban, hogy ez mindig így is lesz.
Előzmény: Axióma (204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!