Keresés

Részletes keresés

breien Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49213
Ez a mostani neoliberális globális lufi korrupció nélkül életképtelen. Az olyan országokban, ahol ehhez még a pénzügyi kultúra is hiányzik, fordulhat elő olyan extrém eset ami nálunk mára kialakult.
Máig nem értem, hogy az EU. 2006-ban miért adta a politikai segédletet ahhoz a galádsághoz, amit a magyar kormány az akkori költségvetéssel mívelt. Almunia és a "szakértői háttere" már akkor leszerepelt. Nagyon remélem, hogy a majdani új, globális piac szabályozásában sem az IMF, sem Almunia a csapatával nem vehet majd részt.
Hidd el, nem a személyük iránt érzett személyes "bosszú" vezérel ebben a véleményemben, hanem az az egyszerű emberi tényező, hogy a mostani válság kialakulásában személy szerint ezekben a "szakmai szervezetekben" rossz munkát végeztek és elkerülhetetlen, hogy nem a kialakult problémák megoldásában, hanem a személyes felelősségük eltusolásában érdekeltek.

Amitől tartottam , sajnos máris hangot adtak nekik. "a 3%-os jegybanki alap kamat emelésről írják"

" a kockázati alapok gyilkolására készülő cápáknak ez csak olyan, mintha vércseppek jelentek volna meg a vízben"

Nem hiszem el, hogy a Simorék a jb.-ben ezt ne tudnák. Ha tudják, és mégis meglépték, akkor alkalmatlanok arra a feladatra amit ilyen helyzetben egy jegybank kötelessége.
Ebben az esetben ennek az országnak annyi.
Előzmény: cíprian (49200)
hetero11 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49212
És ki venné meg?
Előzmény: padisah (49209)
Lemmiwinks Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49211
utoljára júniusban bocsátottak ki 1.5 mrd EUR értékben
http://www.akk.hu/object.0ce0305b-9290-4bfe-92f7-a3c2719359d0.ivy
Előzmény: padisah (49209)
uhu20 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49210
Úgy tudom, hogy már egy jó ideje dollárba és euróba is fektet.
Előzmény: hetero11 (49208)
padisah Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49209

Az jen alapú, de én kifejezettem euróra gondoltam, mert a külker kapcsolatok miatt nekünk leginkább abba az irányba kellene csökkenteni az árfolyammozgásokat

illetve svájci frank, de ott a hiteleken túlmenően tényleges áruforgalom nemigen létezik

utoljára valamikor 2006ban vagy 2005ben bocsátottak ki eurókötvényt, ha jól emlékszem, furcsa hogy ilyen lehetőségeken sosem gondolkodnak pénzügyi nagyjaink

Előzmény: uhu20 (49206)
hetero11 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49208
Ez Kínának is jó lenne, mert diverzifikálna és likvidebb lenne a befektetés állománya.

Korábban ezt nem nagyon tudta volna megtenni, mert az USD gyengülő fázisában végképp padlóra küldte volna az USD-t. Most viszont meg tudná állítani vagy lassítani tudná az USD emelkedését.

Így elsőre ez egy mindenki számára jó tervnek látszik.
Előzmény: hetero11 (49207)
hetero11 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49207
Hoppá. Brad Setser egy nagyon jó ötletel állt elő a valuta válságok hátráltatására.

Kínának diverzifikálnia kell az államkötvény vásárlásait és ne csak USA papírokat vegyen, hanem minden fajtát. Ez megállíthatná az USD szárnyalását és támaszt adhatna a valutáknak.

Zseniális elképzelés.
uhu20 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49206
A szamurájkötvények micsodák? Jenalapúak vagy csak arra utal a név, hogy Japánban bocsátják ki őket?
Előzmény: padisah (49205)
padisah Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49205
Szerintetek a magyar kormány bocsáthatna ki eurókötvényt? És ha igen, mekkora kamattal?
hetero11 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49204
Azt hiszem, a swap piac bedöglött. Ennek életben tartására használja az MNB az 5mrd EUR-t:

http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=fx-swap_tenderek_gyorstenderek
Előzmény: Lemmiwinks (49203)
Lemmiwinks Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49203
Szerintem árfolyamszempontból mindegy, hogy azonali piacon vagy swap piacon veszik e meg a devizakitettséget.
Az OTPről olvastam a portfolión, hogy 2.5 mrd euró swapot kell továbbgörgetniük a következő hónapokban és ez nagyon drága lesz nekik.

Hacsak az EKB nem ad hozzáférést a magyar bankoknak az euró alapú refinanszirozáshoz.

Nem véletlenül lobbizik már Orbán is ennek érdekében, valszeg ő is benne van Csányi zsebében.
Előzmény: gyrk (49202)
gyrk Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49202
lakáshitelek: mondjuk legyen kb 10-20 év az átlag futamidő, a bank felveszi a forrást mondjuk svájci frankban, az fx swap piacon elcseréli euróra, majd forintra. az átárazódási idő jellemzően negyed év - ha jól emléxem - , őrültség lenne, ha hosszabb lenne, mint a swap futamideje. viszont néhány év után meg kell újítani a swapot. a kerbankok nem adnak egymásnak hitelt, fx swap piac kiszárad, a meglévő hitelekhez is nehéz megújítani az fx swapokat, nemhogy az újakhoz. ezért kénytelenek (voltak???) kimenni az azonnali piacra euróért meg frankért, ami persze nyomja le a forintot. kb így sztem.

Előzmény: Lemmiwinks (49196)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49201
Nekem is ez jutott eloszor eszembe:)
Előzmény: krz (49178)
cíprian Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49200

Igazad van. A legszomorúbb az benne, hogy ehhez a grandiózus kizsebeléshez nem volt már elegendő a liberális pénzpiaci politika. Ide már a kormányok, állami bizottságok szemet hunyása  is kellett, főleg az Egyesült Államokban és Angliában.

Elképedtem, amikor azt hallottam pl. hogy Angliában legalább akkora az állami korrupció mint nálunk. Hát igen, nem véletlenül oda húz a mai politika, hiszen Anglia az európai liberalizmus hazája.

Előzmény: breien (49199)
breien Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49199
A mostani formájában, ahogy a tőzsdei ügyleteket csinálják, igazad van, ezért jutottunk ide.
Sajnos, sokkal nagyobb a probléma mintsem azt leszűkítsük K-Közép-európára. Ami most folyik, az a "spekulációval történő világ gazdaság újra felosztása". Ha ennek sürgősen nem tudunk véget vetni, minden eddiginél pusztítóbb háború vár reánk.
Ez a felelősség van most a politikusokon. Képesek é félre tenni kistílűségüket, amit eddig bemutatni és megakadályozni a legrosszabbat, vagy bele vezetnek ismét bennünket a vesztünkbe, amibe ők is bele buknak. ( az eddigi intézkedéseiket látva, még mindíg nem fogják fel ésszel, hogy hová sodortak bennünket )
Előzmény: cíprian (49198)
cíprian Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49198

Attól tartok, hogy a magyar tőzsdének sohasem lesz már olyan korszaka, mint a rendszerváltás után volt. A privatizáció ugyanis jóval érték alatt történt, és ennek megfelelően a tőzsdére menéskor rendkívül alacsonyan voltak a részvények. Törvényszerű volt, hogy a részvények értékre menjenek fel, törvényszerű volt a BUX szárnyalása, és törvényszerű volt az is, hogy a tőzsdén csak nyerni lehetett.

Most már régóta értéken vannak a részvények, és emiatt (is) nem a kisrészvényeseké a tözsde, ők csak veszíthetnek, mert csak nagybani spekulációval lehet tartósan nyerni.

Ráadásul azt hallottam, hogy régiónk csak 1 tőzsdét bír el, és az valószínűleg nem a budapesti lesz. Talán ezért rebesgetik, hogy a bécsi tőzsde meg akarja venni a magyart. Ha a magyar tőzsde becsődöl, kibírja a nemzetgazdaság, azonban ekkor a bevezetési értéken viszik ki a tőzsdéről a részvényeket. Megint a kisrészvényesek buknak, mert a nagyok már rég tudták, mit kezdjenek a részvényeikkel (lásd Csányi).

Nem azt akarom mondani, hogy a csőd már holnap bekövetkezik, csak azt, hogy a tőzsde egy eszköz a kisrészvényesek kizsebelésére.

Előzmény: breien (49197)
breien Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49197
Nem a 20% veszteség a legnagyobb probléma. Hidd el, azt max. 2 - 3 év alatt pluszba lehetne hozni. Mivel ezzel foglakozom és műszakiként megszoktam, hogy mindíg "kontroll" alatt tartsam magam, a saját pénzemből pár százezret a magyar részvényekből össze állított alapba tettem. Több évtizedes tapasztalat mondatja velem ( mivel már évtizedek óta tanulom a közgazdaságot )a "tőzsde az adott ország gazdaságának a hőfok mérője".
A saját tőzsdei befektetésem azt igazolja vissza, hogy az adott ország "gazdaság politikája" milyen hatással van a gazdaságra. Utoljára, 2006 volt az az év, ahol "hozamot tudtam realizálni" a magyar részvény portfóliómon. Az idén januárban elveszítettem az addig elért hozamaimat. Ez év juniusától kezdve erős zuhanásban vagyok, mára több mint a felét elveszítettem a januári értékemnek. ( az elmúlt egy hónapban esett a legnagyobb mértékben) Ez az oka annak, hogy ebben a topicban is próbáltam a makrósok figyelmét felhívni erre a tarthatatlan tendenciára. Szerencsére nekem is és az ügyfeleimnek is a megtakarítások terén a "több lábon álást" javasoltam. Az ügyfeleim megtakarításait olyan alapokba tetettem még időben át, ahol sokkal nagyobb biztonságban van a megtakaríatásuk. Ekkora "kockázatot", csak a saját pénzemmel merek vállani, de szükséges megtennem, ha hiteles infó birtokában akarok lenni.

Nem törvényszerű, hogy a "világcsődnek be kell következni". Ez mindíg olyankor és ott következik be, ahol a politikusok a legalapvetőbb feladataiknak sem tesznek eleget. A piaci felügyeletre soha nagyobb szükség nem volt mint most. A globális "paic szabályozást minnél hamarább meg kell oldani és azokat, akik a reál gazdaságtól eltérő ügyleteket kötnek, a legszigorúbb büntetéssel kell súlytani, mert a mindennél pusztítóbb világháborút nem kerülhetjük el. Ha megnézzük a huszadik századot, mindkét világégést az indította el, hogy a gazdaságot nem tudták a kellő, szabályozott mederben tartani. Egy ilyen pénzügyi és gazdasági válság kialakulását, mindenkor morális válság előzte meg és a gazdaság felpörgetése oldotta meg a problémát. Remélem ma lesz annyi eszünk és tanultunk a múlt hibáiból, hogy most nem fegyvereket fogunk gyártani, ahogy azt a múlt században tettük.

itt vázoltam egy lehetséges és reális alternatívát.
Előzmény: cíprian (49195)
Lemmiwinks Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49196
Szintetikus ügyleten keresztül szerzi meg a CHF kitettséget.
Nem tudom az ilyen ügyletek kondiciót, de úgy gondolom, fizikailag nem kerül hozzá a CHF, csak a forint-frank kamatmarzs különbsége iródik jóvá.
TEhát a bank bevétele: ügyfél által fizetett CHF (alacsony) kamat+ CHF/HUF swap ügylet nyeresége. Ez kell, hogy nagyobb legyen, mint a HUF forrásokra fizetendő kamat.
A probléma ezzel az, hogy valszeg rövid határidejü ügyletek, és tovább kell görgetni őket. Azonban mivel frank hiány van + bizalomhiány, a frank-forint kamatmarzs leszükül, azaz a CHF hitel megdrágul.
Na most ez két dolgot eredményez:
ha a CHF-HUF swap rövidebb lejáratú, mint a kinyomott lakossági CHF hitelek átárazódása, akkor a bank bukik. Ugyanis az ügyfél által fizetett kamat + a CHF-HUF marzs, amit a swapon kapnak, nem éri a forintforrás kamatát, vagy kisebb, mértékben haladja meg, mint tervezett.
ha a CHF-HUF swap hosszabb lejáratú, mint a lakossági CHF hitel árazódási periódusa, akkor a bank direktbe nem bukik, hanem a lakosságra hárul át kamat és árfolyamveszteség, azonban, ha a lakosság nem bir vfizetni, akkor hosszútávon a bank bukik. Hosszú távon mindenképpen bukik a bank, mert nem lesznek új ügyfelek és nem tudja leszedni őket hitelbirálati, dijakkal.

Egyébként az OTP marha sok euró forrást vont be, hosszú lejáratú, euriborhoz indexelt kötvények formájában, szóval ők lehet inkább EUR CHF swapokat nyomatnak.
cíprian Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49195

Hát megdöbbentett a táblázatod, pedig mostanában nemigen csodálkozom. Még a nyugdíjalap csökkenésében is 4-5 szörösen elsők vagyunk a régió országaihoz képest? Ráadásul a csökkenés több mint 20%. Nehezen hiszem, hogy ez valaha is visszaerősödik 100%-ra. És még azt mondják, hogy a becsődölt amerikai bankoknak nálunk nincsenek leányvállalataik.

Úgy tűnik, hogy a legbiztonságosabbnak hitt bankok mentek csődbe, és hát ezeket a portfoliókat választhatták ki a magyarországi nyugdíjkezelő alapok. Jóindulatúan így kell látni. Viszont egy ember aktív ideje alatt legalább egy világcsőd bekövetkezik. Megint egy adalék arra, hogy szándékoltak ezek a világcsődök. Nem szabadna a nyugdíjpénzeket tőzsdére vinni, de még a bankokra sem szabadna bízni. Ezen alapszik a nagybankok zsarolása. Hova kellene tenni? Az országépítésbe, ott fial a legjobban, ha nem lenne korrupció. Dehát van.

Az ember sajátossága a korrupció? Az előző rendszerben is volt, most meg több nagyságrenddel nagyobb is a liberalizmusnak köszönhetően.

Előzmény: breien (49192)
hetero11 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49194
Minden nagy elad. Lásd Bank of New York.
Előzmény: Törölt nick (49193)
breien Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49192
Politikailag, nem is lehet őket megitélni. Tudod, ezek nemhogy vezetésre alkalmatlanok, de egy munkát sem tudnak tisztességesen megszervezni. A legnagyobb baj, hogy még azokat is ellehetettlenítenek akik erre képesek.
Tudod, annak ellenére, hogy 16 éve nem műszakiként dolgozom, inkább műszakinak vallom még mindíg magam, mivel ott, érteni is kellett ahhoz amit csináltunk, ott nem lehetett mellé beszélni. Lényegében annyi elégtételt kaptam 1991 óta, hogy az a modell, amit akkor kidolgoztunk a működő, életképességét még ma is ebben a kiélezett válsághelyzetben is bebizonyította. Sajnos, nem nálunk tudtuk megcsinálni. Ahhoz, hogy egy reformot meg tudjunk csinálni, a szakértelmen kívül elengedhetetlenül szükséges az alapvető tisztesség, morál és olyan hozzá állás, amikor nem az egyéni "individualizmus" érvényesül, hanem a csapat munka. Ebben az országban képtelenség tíz ember együtt gondolkozása, munkájuk össze hangolása mely egymást kiegészíti. Nem azért, mert erre nem lennénk képesek ( a linkben is azt bizonyítják, hogy képesk lennénk erre ), hanem azért, mert a "sisere had" egyből beindul és brutálisan szét vernek mindent. A tehetségtelen, tehetetlen alakok nem bírják elviselni maguk között a tehetségeseket.
Tudod, a legjobbak ezért hagyták már itt most is ezt az országot. Abban igazad van, hogy nálunk ez nem mai probléma, ezt bizonyítja az is, hogy egyetlen egy magyar tudós sem az itthoni munkájáért kapta meg a Nóbel-díjat. Lehet, hogy ezt nevezik úgy, hogy "magyar átok"? Ebben nem vagyok biztos, viszont mára egyértelműen látszik, hogy ez vezetett bennünket oda, hogy az EU. legsérülékenyebb országa lettünk mára. Tegnap, belinkeltem azt a cikket, amelyik a nyugdíjalapok veszteségeit összegzi. A táblázati adatok, önmagukért beszélnek, azt nem kell magyarázni.
Előzmény: cíprian (49190)
breien Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49191
Ne tedd. Nem szép dolog mások nyomorúságán nevetni. Attól tartok, az önkormányzatok kezdik, sajnos még az idén.
Előzmény: Lemmiwinks (49180)
cíprian Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49190

A mostani vezetést nem politikai alapon ítélem meg. Egészen egyszerűen operatív vezetésre alkalmatlan a társaság. Operatívra alkalmatlan. Emiatt hullik darabokra az ország. Reformokat készíteni minden hülye képes. A beszéd elmondásakor úgy sem lehet rábizonyítani, hogy ez nem lesz jó. Megfigyelted? A hülyék mindig is reformról, jövőről beszélnek, mert az operatív munkára képtelenek. Emiatt előadásaikban kerülik a beszámolót, mint macska a mérgezett egeret.

Adóreform? Ilyen ötlete minden átlagembernek van. Ehhez nem kell még frakcióvezetőnek sem lenni. Aki nem ért az ország-fejlesztéshez, az mind csak adóreformról beszél.

A rendszerváltás óta 18 év telt el. Még mindig nincs kijelölve az a három-négy-öt szakterület, ahol világelsőknek kellene lennünk. Pedig az Antall-kormánynak már a privatizációt is ezzel a koncepcióval kellett volna megkezdenie. Mit hallottunk helyette? Siessünk, siessük. Amikor ezt hallottam annak idején, azt hittem van valami értelmes hátsószándék mögötte. Mára kipukkadt ez a lufi is, pusztán azért kellett sietni, hogy több pénzért tarthassák a markukat. A többi kormány sem volt különb ennél. Ráadásul a maiak tehetségtelen dumagépek is.

Letettem arról már, hogy bízzak egy szakértői kormány eljövetelében. Az is csak adóreformban fog gondolkodni országépítés gyanánt.

Előzmény: breien (49142)
zepp Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49189
Nemtom:o)

Apropó, mikor betettem még lehetett olvasni, de tegnapról-mára fizetős lett. Ejnye.

Akkor ajánlok helyette egy másikat, ezt a tökismeretlen Mankiw egy Dani Rodrik nevű kollégája jegyzi: Íme.
Előzmény: Törölt nick (49173)
hetero11 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49188
El tudnád nekem mondani, hogyan működik az OTP-nél a deviza (pl CHF) hitel.

Ahogy olvastam az OTP a nem létező CHF-ját kölcsönzi ki, majd CHF-HUF fx swap-et csinál. De pontosan nem értem. Ez azt jelentené, hogy nincs is CHF tartozása kifelé?
Hogy van ez?
Előzmény: Lemmiwinks (49187)
Lemmiwinks Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49187
á, attól ne félj.
OTpben igazából csak a részvényesek állnak szopóra.
Előzmény: padisah (49185)
hetero11 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49186
Ha a kp forint, akkor nem kell aggódnod, azt mindig meg fogod kapni.
Kérdés, mennyit fog érni.

Ha deviza, akkor nem tartanám magyar bankban már túl sokáig. Pontosítok. Nem tartom.
Előzmény: padisah (49185)
padisah Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49185

sokáig irogatsz ilyeneket megvalósítok egy egyszemélyes bank run-t

a szó szoros értelmében futólépésben, nehogy beragadjon oda a kevéske kp-m

:((

Előzmény: Lemmiwinks (49184)
Lemmiwinks Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49184
btw azt tudtad a régió legstabilabb bankjáról, hogy 2006ban 20% volt a problémás hitelek és 5.6% a nemfizető hitelek aránya?
Előzmény: Maotai (49181)
Lemmiwinks Creative Commons License 2008.10.26 0 0 49183
Engem az aggaszt a legjobban, hogy már a görög államkötvények vmi 118 bpvel a német fölött vannak hozamban, és az olaszok is állitólag kb 80bpvel.
Mondom én, hamar ki fog derülni, hogy Magyarország a nyugalom szigete a viharban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!