Keresés

Részletes keresés

quilla Creative Commons License 2008.10.22 0 0 4251

Nekem nagyon kellene mozogni es fogyni (na jo, en a nagy atlaghoz kepest nem vagyok tulsulyos, szerintem indexek szerint sem, de magamhoz kepest a dokim szerint is :DD) mert az aterem ramparancsolt, de lusta diszno vagyok es idehaza taposok :)

Nalunk az ember a nagy sportember, o heti 2-3 alkalommal (mostanaban inkabb csak 2) jar terembe (plusz egy alkalom futas is szok lenni). Es valami olyasmi van nala mint amit te irsz, csak nekik a bank (mindent a bank nalunk :DD) dotalja a dolgot. Szoval egy eves szerzodese van mindig es a szamlajarol direktben vonodik az osszeg, de kevesebb mint amit irtal, talan 20 euro lehet/ho, es ezert heti 3 alkalommal mehet tetszese szerinti idoben. Ha a felesege lennek (ugye mar megint ide likadunk ki) akkor ez nekem is jarna ebben a formaban, de hat ugye most nem... amugy ezek ilyen felsobbkategorias termek ahova szol a bankos lehetoseg, szerintem naluk nincsen ilyen 'kitablazas' legalabbis meg sosem emlegette. Amugy is antiszocialis, nem hiszem, hogy o is jol viselne ezt, ahogy te sem.

De van itt nalunk Maiaban egy eleg nagy sportkozpont, fullos mindenes, onkormanyzati. Oda jar a kiscsaj tornazni es ott ezer meg egy fele nocis torna is van, es havidijas (legalabb is nem emlit szerzodest, aztan lehet jol meglepodnek). Azok arai fuggnek attol, hogy ember hanyszor akar menni egy heten, de a heti 4 alkalmas is 'csak' 32 euro, a heti 2 meg pl 22. Szoval ez valamivel olcsobb mint egy konditerem.

Előzmény: Törölt nick (4250)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.22 0 0 4250
uhh.. jo draga, de azert jo lesz az. :-) En Mo-n 3000 forintot fizettem havonta az edzesekert, heti 2x2 oraban, es 300 forintot a palyaert/ora. De ez itt lehetetlen es nem eri meg osszehasonlitani. A munkatarsaim 5 (!!!!) eurot fizetnek / fo a fociert, es az szerintem nagyon sok, ha belevesszuk hogy 10 emberrol van szo, es az is csak egy palya...
Bar mindig attol fugg hogy van-e oltozo, ilyesmik. Mert a palya maga az nem er meg 50 eurot, de ha a 10 ember mar zuhanyozik is, akkor lehet hogy a vizdij is benne van, hehehehe...

Quilla, te jarsz tornazni, nem? Milyen feltetelekkel van es mennyi a havi dija? Itt tulnyomo tobbsegben franchise cegek vannak (www.vivafit.pt peldaul), akik egy alkalmat ingyen adnak kiprobalni, vagy epp kettot, es utana szerzodest akarnak alairatni. A szerzodes 1 evre szol, débito directo azaz a bankszamlarol vonjak a havidijat es igy kerul 45 euroba havonta. Ha nem irsz ala szerzodest, akkor ez megdobodik egy 10-20 euroval havonta, es ha alairtad a szerzodest akkor nagyon nehez belole kilepni. Altalaban az orvosi igazolast fogadjak el, ha az orvos kifejezetten azt irja hogy a betegnek nem ajanlatos/karos a mozgas, amit ugye ritkan irnak fel orvosok, hehehe...
En ezert dontottem ugy hogy otthon tornazok, hely van, idoben sokkal kivitelezhetobb. Raadasul nem szeretem ezeket a komunneket ahol az adataidat felteszik a wall of fame/wall of shame-re, es mindenki "drukkol" meg megfigyel... Szerintem vannak olyan emberek akikre ezek hatranyosan hatnak, pl. ram is. En nem tudom felvillanyozni magam azon hogy a KisMarika fogyott 5 kg-t a honapban, a tornanak koszonhetoen, ha en csak 2kg-t fogytam peldaul...

Ooo, mindjart at is kerhetjuk ezt a topicot a Sport reszbe :DDDD
Előzmény: Magdi0106 (4249)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4249
Az óra hétfőn és pénteken este van, fél 8-tól. 60 perces. Havi 75 euro per koponya.
De tényleg jó. Élvezzük nagyon és tényleg jó lesz ez a nyelvtanuláshoz.
Quilla, én is imádom ezt a napsütéses időt..egyszerűen imádom, hogy egyszál pólóban lehet rohangálni odakint és este is elég egy pulcsi. Nemrég vettem egy kötött ruhát..no olyan meleg van, hogy azt még fel se tudtam venni :)))
Előzmény: Törölt nick (4245)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4248
Igen, jo ido van szerencsere. :-))) Lehetne ilyen egesz evben.
Előzmény: quilla (4246)
quilla Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4247

En ifju koromban sok evig teniszeztem, de megszamolni sem merem miota nem fogtam utot a kezembe jatszasi celzattal.

Nekem meg pl a korcsolyazas hianyzik :) A hideg nem kell hozza, jo nekem a mujeg, de az nagyon jo lenne valoban :o)))

(utoljara akkor korcsolyaztam, mikor a kiscsajjal 12 hetes terhes voltam, mikor maskor :DDD hat en eletemben nem estem meg akkorat korival mint akkor, de jol kapaszkodott a kistyuk, o mar tuti mindent kibir :))

Előzmény: Törölt nick (4245)
quilla Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4246

Na a polokat is vasaltam eleinte, de foleg az edzoterembe kellenek, aztan egy alkalommal felmerult, hogy minek is oda vasalt polo ha az elso ot percben gyurott es izzadt lesz, nos azota az alol felmentesem van :DD

Meg tegnap akartam irni egy szosszenetet de aztan elmaradt, most kevesse aktualis, de bepotolom csakazertis:

naszoval arrol lett volna szo, hogy az olyan napok miatt mint a tegnapi imadok itt elni :) oktober 21.-en delutan poloban maszkalni, es eleg meg a szoknyazokni osszeallitas a gyereknek, melegen sutoget a napocska... ez valami fennseges!! Odahaza oktober vegefele az ember cidrizik es oromkodik, hogy vegre mar futenek is, es elovette a salat, sapkat, kesztyut...vastag kabatot, en meg meg mindig kardiganban nyomulok (bar a mezitlabas papucsozast mar hanyagolom, nem mintha nem lehetne idonkent).

Most mondjuk eppen es, de megneztem es holnaptol szakadozik...szoval jon meg vissza a kellemesen langymeleg oktoberveg, es novemberre is sok ilyet kivanok mindenkinek!! :))

Előzmény: Magdi0106 (4244)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4245
Legalabb a tenisz mellett egy kis portugal tudast is felszedtek, igy kell gyakorolni, ez az igazi nyelvtanulas amikor az ember ra van ugymond kenyszerulve. Amugy se intelektuell vitat kell folytatni hanem megerteni az egyszeru feladatokat, felszedni a kifejezeseket amire ez tokeletes. Raadasul, ha megtanuljatok az alapokat utana megint jatszunk... Nekem most muszaj formaba hoznom magam az aerobikkal, mert ennyi kiloval eletveszelyes jatszani, a bokam miatt... Mikor jatszottunk mar ereztem, alig birtam futni es a karomban sem volt mar ero. Hiaba, 2 eve nem jatszottam... :-(((((((((((((( Nem is mondom tovabb mert tenyleg elsirom magam... ez olyan hulyeseg, a legtobb ember nem erti de en imadom a teniszt, elek-halok erte es annyira hianyzik legalabb mintha egy szamomra kedves ember hianyozna... Lehet hogy ez rossz hasonlat volt, de remelem meg lehetett erteni...

Hanykor kezdodik az oktatas es mennyibe kerul?
Előzmény: Magdi0106 (4243)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4244
Quilla, én vasalom az ingeket, nem is keveset, a párom azt hord hét közben. És pólóból is ritkán sikerül olyant kifogni, amit nem kell vasalni.
Viszont...nov. elején a hosszúhétvégén tervezünk Portoba menni egy kicsit kirándulni :) Remélem jó lesz az időnk
Előzmény: quilla (4241)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 4243
:)) Legalább nem kell azon agyalnod, hogy mit mivel moshatsz együtt :D Nálunk mindketten színesen öltözünk, kész kupachalmaz a konyha amikor nekiállok mosni :))
A szekrényekbe nálunk is csak akkor fér el minden, ha tip-top rend van benne. Sajna ez igaz a konyhaszekrényekre is, úgyhogy egyszerűen tip-top rendet tartok benne és kész. Ettől persze időnként kupi van, de előfordul az ilyen.
Persze, az ember igyekszik elkerülni a vitákat, főleg apró hülyeségeken....de én azért a melegvizes mosogatást nem adnám :)) Főleg, hogy neked kell csinálni és nem ő csinálja :)))
Képzeljétek, tegnap voltunk az első órán a helyi tenisziskolában. Nagyon mókás :)) Tök jófej az edző, összetéve a mi egész csekély portugál tudásunkat és az ő mégcsekélyebb angolját, egész jól boldogultunk. 8 fős a csapat, muris alakokkal. Élvezni fogjuk.
Előzmény: Törölt nick (4242)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4242
igen, ez itt ebbol a szempontbol paradicsom, a parom nem hord ingeket, o poloban jar es mindig csak feketeben. Alsogatyatol zokniig minden fekete rajta, semmilyen mas szinu dolga nincsen. :D
Előzmény: quilla (4241)
quilla Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4241

Ket oroszlan valoban nagy kaland lehet :) es hat teljesen ertheto, hogy nem akarsz mindennapos vitakat ebbol :)

Azt mondd el hogy sikerul a 'nem vasalunk' kitetel :) Ezt nagyon birnam am... de gyanitom ugy, hogy parod sem hord pl inget nyakkendovel vagy csak konkret anyagosszetetelt vesz, hogy az gyurodesmentesen szaradjon. Nagggyon nem szeretek ingeket vasalni :))

Előzmény: Törölt nick (4240)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4240
Ne is mondd, en sem ertek vele egyet, semmi esetre sem. De muszaj volt megszokni, mert kulonben... ahhh vannak nalunk olyan dolgok hogy meg kell szokni... kulonben csak veszekedes lenne, igy meg nincs. En szeretem a nyugalmas parkapcsolatot, az osszebujosdit amikor mindenki elegedett legalabb azzal az otthoni mikrokulturaval amit kialakit a par... a kulso dolgokat ugyse befolyasolhatjuk 100%-ban, sot tan meg 50%-ban sem... Vannak dolgok amiket nekem kellett megszokni (pl. a mosogatas, a villanyok lekapcsolasa ha nem vagyunk a helysegben), amik vegulis jo celt szolgalnak (kevesebb vegosszegu a havi szamla), de en olyan helyrol jottem ahol maskepp volt.
Aztan vannak dolgok amikrol nem tudunk leszokni (lustasag, nem vasalunk pedig hogy megigertuk..., stb..), azzal egyutt kell elni vagy olyan megoldast talalni ami kenyelmesen megoldja a problemakat...
Most pl. allandoan azon all a bal hogy a ruhaim szanaszet vannak. Csakhogy nekem nincs egy olyan helyem ahova feltehetnem a ruhaimat, minden ossze van hajtva a szekrenyben, es ha ott nem all katonas rendben minden akkor nem fer be a negyed cuccom. En szeretnem megoldani egy plussz ruhasszekrennyel, a parom hallani se akar a "tulbutorozott" lakasrol... Hat, ezek a parkapcsolat kihivasai... foleg hogy mindketten Oroszlan jegyuek vagyunk... hehehe...
Előzmény: quilla (4239)
quilla Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4239
Hat pedig a mosogatashoz meg falun olyan helyen is melegitettek a vizet ahol nem a csapbol jott. Lehet hidegvizben persze...de... na jo, vegulis oke, mindenki ahogy neki megfelel :)
Előzmény: Törölt nick (4237)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4238
Hideg vízben mosogatni???? No ilyent sem hallottam még, de hát ahány ház, annyi szokás.
Előzmény: Törölt nick (4237)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4237
Nem, mi hideg vizben mosogatunk... tenyleg. En szoktam akkor forro vizben mosogatni ha olyan zsiros edenyeink vannak, de mivel ritkan sutunk, ezert nem mindennapos. Kb. kethavonta 1x...
Előzmény: quilla (4235)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4236
Nálunk is van mosogatógép. A csuda se mosogat kézzel...még akkor sem, ha ketten vagyunk...én már csak ilyen kényelmeske vagyok :)))
Előzmény: quilla (4235)
quilla Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4235
Ezt nem ertem, mi az hogy nem szokas? Az ember amugy melegvizben mosogat nem? Ha fazik feljebb tekeri, ugy lesz a forro :) (ugyamugy en sem szoktam, mondom, itt a gep mosogat)
Előzmény: Törölt nick (4234)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4234
Latod, nalunk nem szokas forro vizben mosogatni... komolyan, biztos en lettem kitalalva a paromnak, nem tudom mas no hogy birna ezen dolgait..
Előzmény: quilla (4233)
quilla Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4233

En mondjuk nem eskuszom a mosogatogep mindenhatosagara (sot, vannak kifejezetten negativ tapasztaltaim vele, bar nem a sajatunkkal szerencsere) pedig nalunk az mosogat, de mososzerszaga az nem szokott lenni a mienknek.

Amugy meg ha ember lanya szetfagyott akkor kifejezetten elvezetes folyo forrovizben tapicskolni :))

Vettem vegre turot...nem igaz mar, hogy kb kethavi rendszeresseggel lehet hozzajutni :) Illetve hat igaz... nemetek kethavonta szallittanak ide? :)

Előzmény: Törölt nick (4232)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.20 0 0 4232
ja, ha a kedvesem nem hasznalna 1 edenyt amiben tesztat foz, egy masikat amiben zoldseget parol, egy masikat amiben osszetemperalja a kettot, es grillezos serpenyot amiben a hust grillezi, egy tanyert amibe kiszedi, egy edenyt amiben csopogtet, stb. stb. Ezek persze a mosogatogepbe ami 2 szemelyre eleg lenne, nem fernek be, szoval tenyleg semmi ertelme. Itt a melohelyen mini mosogatogep van es utalom mert az osszes muanyagedeny meg pohar mosogatoszer-szagu utana, es allandoan felek hogy kijon rajtam valami allergia a "napi adag mosogatoszer"tol... Mert ugye itt minden poharat, stb. igy mosnak, es hiaba szeretnem meguszni ezt, a takaritono aki hajnalban jon es mire en beerek mar lelep, bepakolja allandoan az osszes poharat es elmosatja hajnalban... Grr...
Előzmény: quilla (4230)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 4231
Nekem van két nem nagyon vastag kabátom, szerintem az ide elég lesz. A nagyon vastagot otthon is hagytam. Legalább lesz miben lennem otthon :))
Előzmény: Törölt nick (4229)
quilla Creative Commons License 2008.10.19 0 0 4230

Nem ajanlom a mosogatogepet amde leteznek nem nyolcszemelyes adagot elnyelo miniformatumok is :DDD

Amugy meg ha olyan keves edeny fogy akkor nem is tart sokaig a mosogatas :)

Előzmény: Törölt nick (4229)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.19 0 0 4229
iggen :D En is nyitott ablaknal alszom... ma jol megfajdult a torkom ennek koszonhetoen... :-( Remelem nem leszek nathas, vagy meg rosszabb, mert azt utalom. (Node, ki szereti?!)

A telikabat egy erdekes dolog, az afrikaiak mar most abban jarnak, nyakig, kapucnival a fejukon, tiszta "confusão"...

En telen puloverben jarok az utcan, de ezt Mo-n is csinaltam jegben-hoban szoval nem vagyok etalon. De ami itt hideg, az valojaban nem az utca hanem inkabb a lakas, mert ott nincs annyira mozgasban az ember folyamatosan, es a vegtagok nagyon meg tudjak sinyleni a hideg, nyirkos idot. Javaslom egy kotott vastag zokni beszerzeset (nekem van sizoknim meg Mo-rol), es a mosogatast meleg vizben. En speciel utalok telen mosogatni/obliteni, utana oraba telik mig felmelegitem a kezemet.
(Es most ne ajanljon senki nekem mosogatogepet, mert nekunk 2 emberre nem eri meg, es nincs is eleg tanyerunk/evoeszkozunk hozza.) :-)
Előzmény: Magdi0106 (4228)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 4228
Jelentem felkészültünk a télre :)) A hálószobánk elég Északi fekvésű, úgyhogy áthurcoltuk az ágyikónkat a nappaliba, ami meg teljesen déli. Ugyanis észrevettük, hogy minimum 3 fok különbség van a két helység között napközben is, de éjjel is. Tök jó, mert még mindig nyitott ablaknál alhatunk. Nyáron jó volt a hűvös háló, de most már lassan....jobban esik a melegebbik. Egyenlőre tök jó az idő, remélem így marad sokáig.
quilla Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4227
Ma volt egy ropke riport valamelyik esti hiradoban, hogy x iskolaban itt Portugaliaban termelnek magyar paprikat :) Mert jo uzlet nekik, beveteli forras. Szoval megterem :) Allitolag nagyobb uzletekben, pl El Corteban is lehet kapni. Ahogy mutattak, olyan kis muanyab bodonkebe van csomagolva elore, szoval azert nem kilra megyen. Nem is volt egyenletesen sarga mind mint en vartam volna tole, de AZ volt a kepeken valoban :)
Előzmény: Törölt nick (4224)
quilla Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4226

"es en Farotol nem messze faztam..:) "

 

Azert szerencsere olyan veszett nagy kulonbseg nincsen del es eszakkozott homersekletben, mar ha Farot es Portot nezzuk mondjuk (es nem a belso teruletek hegyvideket pl).

"Azert Mo-on barmilyen draga is nem ulnek az emberek 15 fokban."

Ez mondjuk nagyon igaz, de ne felejtsuk el, hogy odahaza vannak rendesen minuszok es a 0 kozeli nappali homerseklet is eleg altalanos telviz idejen, azt nem lehetne tulelni lakasban sem futes nelkul. Ezzel szemben itt (legalabbis Portora meg gyanitom Farora is igaz) nem repkednek a minuszok es nappal siman lehet 15-20 fok telen is (15 alatt mar nagyon extrem a hideg) szoval ezt meg ki lehet birni. Mas kerdes, hogy en veled hasonloan nem szivesen 'birom' ki es futenek...amennyiben tudnek, de hat nekem nem olyan lapot osztottak egyelore :) Szoval tuelelsre jatszom (na azert ennyire nem drasztikus, de a mi lakasunk extrem hideg bir lenni itteni viszonylatokban is)

Előzmény: Isabelespana (4225)
Isabelespana Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4225
Haliho mindenkinek aki valaszolt nekem fagyos kerdeseimre :)) jo persze megszokas kerdese ez igaz de akkoris ugy utaltam a telet hogy alig vartam h vege legyen..nem tudom szeretnek-e igy elni megegyszer..(es en Farotol nem messze faztam..:) Csak visszahuz a szivem Portugaliaba..:)
Arammal futeni draga tok mindegy h legkondi vagy ilyen bedughato kis radiatorok..
Csak azt nem ertem ha Magyarorszagon az emberek a a portugal berekhez hasonlo meretu munkaberukbol ki birjak fizetni a gazfutest akkor a portugalok miert nem? Azert Mo-on barmilyen draga is nem ulnek az emberek 15 fokban.
En azt hittem azert nincs futes Portugaliaban mert nincs kiepitve a gazfuteses rendszer..
Ja es rajottem hogy nem a Dragao stadionnal lattam a radiatort :))) Hanem vhova onnan mentunk kocsival a varosbol kijjebb laktak ismerosok es az o apartmenjukben.
Tovabbi szep napot mindenkinek!
Előzmény: quilla (4217)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4224
igen hasonlit de ez Aljezur. Vila Nova de Milfontes Alentejo-ban van es a folyo szelesebb joval mint az aljezur-i (Algarve).
Előzmény: wekerlei (4223)
wekerlei Creative Commons License 2008.10.17 0 0 4223
Arra, hogy hol készültek ezek a fotók. De megnéztem azokat mégegyszer és láttam, hogy ez máshol van, csak nagyon hasonlít. Bom fin semana.
Előzmény: Törölt nick (4221)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.15 0 0 4222
ja, a norvegok is sokaig elnek... :D
Előzmény: quilla (4219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!