Keresés

Részletes keresés

Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 521
Nemrég mentem be a hozzászólásba. Úgyhogy majdnem kezdő vok. Kb. 4 hete ültettem a Goji-bogyót és katalógusból rendeltem. :) Szeretném mindenki megosztani az információkat. Köszönöm szépen mindenkinek! Ja és küldök egy Goji-bogyómat. :)
Előzmény: Mattheeew (520)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 520
Találtam egy kérdést meg egy választ.

K.: Goji bogyó növényt vettem és szeretném tudni ehető-e a termése és hogyan kell gondozni a növényt. Igaz-e, hogy a kínaiaknál ehető, nálunk mérgező a termése?

V.: A Goji bogyó, vagy lícium gyümölcs (hivatalosan ördögcérna; Lycium barbarum) Ázsiából származó cserje. Kínában valóban évszázadok óta használják, mint gyógynövényt, Európában azonban erős hatóanyagai miatt (beléndekhez és nadragulyához hasonlóan), mint mérgező növényt tartották/tartják számon.
Túlzott fogyasztása ezek alapján negatív hatással is járhat, ezért mindenképp körültekintően kell fogyasztani.

Nevelése nem okozhat gondot hazánkban, hiszen igénytelen, szárazság- és várostűrő cserje, ezért is ültetik gyakran támfalak, védősövények sokat tűrő növényeként.
Előzmény: Mattheeew (519)
Mattheeew Creative Commons License 2008.09.01 0 0 519
Sziasztok! Nyugodjatok meg! Remélem a Goji bogyó nem mérgező, hanem ördögcérna mérgező. Sztem nehezen megkülönböztetni inkább a termés alakját tudom.

Mire jó ez a Goji-bogyó?:

- Erőteljes antioxidáns, ami segít megelőzni a korai öregedést.
- Immunrendszer építő. Fiatalabbnak fogod érezni magad, és úgy is fogsz kinézni.
- Segít fenntartani egy egészséges vérnyomást, és erősíti a szívet.
- Segít javítani az emlékezőképességedet.
- Segít fenntartani egy normális vércukor szintet, és az egészséges koleszterin szintet.
- Segít fellendíteni a szexuális működést, és kezelni a rendellenes szexuális működést.
- Elősegíti a fogyást.
- Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
- Segít enyhíteni az álmatlanságot, és javítani az alvás minőségét.
- Segít javítani az étvágyat és az emésztést.
- Segít fenntartani a szem egészségét, és javítani a látást.
- Segít csökkenteni a rák kockázatát, és segíthet megakadályozni daganat kialakulását.
- Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést.
- Enyhíti a változó kori tüneteket.
- Segít megelőzni a reggeli rosszullétet terhesség idején.
- Javítja a termékenységet.
- Segít erősíteni a csontjaidat és az izmaidat.
- Csillapítja a stresszt és az idegességet, és elősegíti a vidámságot.
- Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket.
- Csökkenti a szabad radikálisokat.
- Segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában.

Ördögcérna*jellemzői: *Ezt ne egyétek meg, mérgező okozhat!

- Pupillatágulat
- Nyálkahártya kiszáradás
- Szapora szívműködés
- Izgatottság
- Ritkábban légzésbénulásos halál
Előzmény: valila (518)
valila Creative Commons License 2008.09.01 0 0 518

Sziasztok!

 

Bardock, szerintem ebben a kérdésben (ehető-mérgező) csak érzelmi
alapon tudunk "igazságot" tenni, mivel olvashatsz a gojiról pro és kontra
ilyet is, olyat is.
Én hiszek abban, hogy nem engedték volna kereskedelmi forgalomba hozni,
ha ártalmas az egészségre.

 

Valahol a neten ezt találtam róla:

 

"A világ második leggazdagabb C-vitamin forrása! (az elsõ a Camu Camu)
A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja. Az õsi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vesék gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is. Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, 21 ásványi anyagot( többek között cinket, rezet, vasat, kálciumot, szelént, foszfort, germániumot. 500-szor több C-vitamin van benne mint a narancsban! A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz."

Előzmény: Bardock (517)
Bardock Creative Commons License 2008.08.31 0 0 517
Sziasztok!
Éppen két hete gondolkodtam el azon hogy a katalogusból rendelt goji bogyó kisértetiesen hasonlít az ördögcérnára. Abban már biztos voltam, hogy rokonok de tényleg ugyanaz a kettő? A levelek alakja kicsit különbözik,de ugyanakkor virágzik és a virágok nagyon hasonlítanak egymásra liszharmatra mind2 érzékeny egyszóval elég gyanus. Persze nem biztos, hogy ez bármi rosszat jelent elég ha csak a paradicsomra és a burgonyára gondolunk elég közeli rokonok termésük kinézetre hasonló csak éppen az egyiké mérgező. Jól jönne pár hozzáértő szava úgyérzem.
Előzmény: Mattheeew (509)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.31 0 0 516
Azok az őszibarackfajták, amelyekről szó volt, nem csak a tafrinára mutatkoznak rezisztensnek, hanem minden egyéb betegségre is. A kis kísérleti ültetvényben nincs semmilyen permetezés. Azokat a fákat, amelyek bármilyen kártevőtől megbetegszenek, egyszerűen eltávolítjuk, gyökerestül kinyűve őket, traktor segítségével. Most már nagyon szépen kezd kirajzolódni, hogy melyek azok a fajták, amelyek eléggé ellenállóak. Úgy tűnik, az eddig szerzett tapasztalatok alapján, mintha a késői érésért felelős tulajdonságokhoz inkább kapcsolódnának azok a jellemzők, amelyek a rezisztenciáért felelősek. Az eddig teljesen hibátlanul (tafrina esetében szinte egyetlen fodor nélkül) vizsgázott fajták későiek, vagy extra-későiek. Az utóbbin október végi(!) érést kell érteni. Egy másik nagyon jó ellenállónak mutatkozó fajta most érik, ami már szintén későinek minősíthető.
Ezek a fajták mind olasz eredetűek, de nem licenccel védett, bejegyzett fajták, hanem vidéki szelekciók. Ott már egy, a miénkhez hasonló gyűjtői munka eredményei. A szaporításukról és forgalmazásukról egyelőre nem volt szó, legfeljebb egyénileg lehetne róluk szemezni.
Előzmény: halihalihó (513)
valila Creative Commons License 2008.08.31 0 0 515

Robi, gyönyörűséges a gojid és a banánfád is.
Köszönöm a képeket.

 

Nincs banános tapasztalatom, de vannak itt kompetens
személyek, akik szívesen segítenek.

Előzmény: ribairobi (514)
ribairobi Creative Commons License 2008.08.31 0 0 514

sziasztok

ime a goji 1 virágzó ága , a goji bokrom illetve a banánom :)

Valila én a gojit , hogy bokrosodjon kb havonta metszem , és amit levágok dugványozom . Minden kis ág megmarad/ ha eseleg akarsz valakinek adni./ A banánnal kapcsolatban.. ha van valakinek hogy szoktátok téliesiteni? visszafagy teljesen nektek is és minden évben ujrakezdni vagy a tavalyi szár hozza az uj leveleket?

köszönöm a segitséget

 

Előzmény: valila (511)
halihalihó Creative Commons License 2008.08.30 0 0 513

Pécsett a Mecsek oldalában van egy kertem, amit most ősszel szeretnék még néhány barackfával is betelepíteni. A környéken annyira erős a tafrinafertőzés, hogy már vannak olyan szomszédok, akik inkább kivágják a fákat, mert hiába permeteznek, a végén úgysem terem semmi. Azok a barackok, amelyekről korábban olvastam ebben a topikban tafrinára rezisztensek? Milyen fajták és hol lehet kapni?

Egyébként a környéken az összes füge is beteg - ilyet még soha nem láttam, de úgy néz ki, mintha elkapta volna a peronoszpóra...

Nekem óriási gyümölcsöket termő fügém van, amit vagy tíz éve a piacon vettem. Először évente kétszer termett, de most már csak egyszer érik be, ha sokáig meleg van, úgy október-november táján. Ebben az évben pedig szinte nincs is termés rajta. Azóta egyre kevesebb a termés, amióta meg kellett metszeni, mert nagyon nagyra nőtt és elterpeszkedett. Utána próbáltam csak ritkítani, de az sem segített. Lehet, hogy egyáltalán nem szabadna metszeni?
valila Creative Commons License 2008.08.30 0 0 512

Mattheeew, köszönjük a jószándékú figyelmeztetést.


Szerintem a két említett növény nem azonos, csak hasonló. Az ördögcérna tövises, a gojin nincsenek tüskék. (Egyelőre.)
Ettem aszalt gojit, nem vettem magamon észre semmilyen negatív tünetet, de ettől még tartalmazhat az általad említed anyagok valamelyikéből.

Előzmény: Mattheeew (509)
valila Creative Commons License 2008.08.30 0 0 511

Sziasztok!

 

Robi, Te pont úgy jártál a mézbogyóval, mint én. Most úgy néz ki szegényke, mintha kipusztulni akarna. Zotya papa megnyugtatott, hogy majd tavasszal kipendül, most pihen. Az egész növény alig 20 cm. Nem ültetem át, mert ezekszerint nem a hellyel van baja. Talán mégsem olyan igénytelen, mint ahogy a leírás tartalmazza. Jövő tavasszal majd rendszeresen tápoldatozom.

 

Én nem mertem megmetszeni a gojit, de a Te példád alapján talán érdemes,

köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat.

 

Vettem tavasszal szintén áttelelő jiaogulan gyógyfűszer növényt is, ezzel tökéletesen elégedett vagyok.

Az íze is tetszik és jól szaporítható. Az alapnövényt kint hagyom a kertben, de cserépben már nevelgetem a szaporítottat, hogy télen is hozzá lehessen jutni.

 

Próbáld meg feltenni a fotókat a fórumba, hátha másnak is jól jön ez a látványosság.

A menete: tallózás (kiválasztod) - Feltölt - (és miután megjelenik) - beszúrás.
Ügyes vagy, sikerülni fog.

Előzmény: ribairobi (510)
ribairobi Creative Commons License 2008.08.30 0 0 510

Szia kösz az infot , a goji bogyomat április végén kaptam meg  kb 20cm állapotban , de ugy nézett ki mint egy saláta amit összegyürtek 1-2 napig cserépben volt majd kiültettem félárnyékba , ami annyit jelent hogy csak kb délután 3-4 orátol naplementéig tüzi a nap. jelenleg ugy 1méter magas de a vesszöi ugy 2 m hosszuak lehetnek , de mindig visszametszem   Kisnémedin lakom / Váctol 15km/ a föld meszes agyagos de ezek szerint a goji nagyon birja . sajnos most csak bimbos képet tudok csatolni az is homályos :)  kérdeznék uj dolgot. Mézbogyo .. azt olvastam rola igénytelen bármilyen földbe ültethetem stb stb

Na ehhez képest tavasszal beindult nött ugy 10cm minden ága és azota semmi az uj hajtások levelei besárgultak .. él a növény de nem fejlödik csak ugy vegetál. öszig békén hagyom aztán átültetem félárnyékba. Milyen igényei vannak a földdel kapcsolatban?

 

Sajna a butitott képen elég sárgák a levelei ha érdekel elküldöm az eredeti képet nagyon szép zöld

 

köszönöm a segitséget

Előzmény: valila (505)
Mattheeew Creative Commons License 2008.08.30 0 0 509
Sziasztok! Találtam egy cikket. Legyetek óvatosan, mert mindegy.

Kínában csodabogyó, nálunk mérgező gyomcserje

A goji berry hazánkban is ismert, de köznapibb ördögcérna (Lycium barbarum) néven. Mindenki találkozhatott már vele támfalak, védősövények nem túl mutatós évelő cserjéjeként. Ázsiából, mint dísznövény került Európába, de igénytelenségének köszönhetően gyorsan meghonosodott. 2-3 méter magas, elhajló ágrendszerű, lombhullató cserje, termése hosszúkás, skarlátvörös, sokmagú bogyó. Hatóanyagai- a rokonságába tartozó burgonyafélékhez hasonlóan - a növény minden részében kis mennyiségben megtalálhatók: hioszciamint és más atropin alkaloidot, hallucinogén anyagot tartalmaz, ezért hazánkban, mint mérgező növényt tartjuk nyilván. A mérgezés tünetei: pupillatágulat, nyálkahártya kiszáradás, szapora szívműködés, izgatottság, ritkábban légzésbénulásos halál.

Héthelyi Éva okl. vegyészmérnök a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar Gyógy- és Aromanövények Tanszék tanácsadója szerint "a kínai orvoslás eltér az európai módszerektől és gyógyítástól. Azaz nem biztos, hogy az a kínai szokás, hogy mérgező és erős hatású szert is bekombinálva először a kezelésbe, majd fokozatosan kiváltva azt más, kevésbé toxikus hatóanyaggal, nekünk is alkalmas gyógyítási módszer lesz."
valila Creative Commons License 2008.08.29 0 0 508

Zsuzsim, igazad van, természetesen a vendége is.

/Miért is gondolom, hogy Zsuzsi vagy?:)/ Egyébként
bingó, telibe találtál, nyugodtan szólíthatsz Valinak,
(sajnos így már foglalt volt ez a nick.)

 

De én már szívesen látnék képet Ninovargáról és Rólad is!:)

Előzmény: Zsuzsuci (507)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.29 0 0 507

Jaj, Vali! ...és a vendége is!

/Miért is gondolom, hogy Vali vagy?/

Előzmény: valila (506)
valila Creative Commons License 2008.08.29 0 0 506

Nino,

nagyon szép a babérod és persze
az őszibarackod is.

Előzmény: ninovarga (503)
valila Creative Commons License 2008.08.29 0 0 505

Szia ribairobi!

Néhány kérdésedre én is tudok válaszolni. Fagytűrő a goji, nem
kell takargatni. Az enyém is most virágzik, ilyenkor van itt az ideje.
Azt nem tudom, hogy az első virágzás évében már lesz-e kötése.

Robi, mekkora lett a goji bokrod? És hol laksz? Ott milyen
helyre ültetted a cserjét? (napos? félárnyékos?) És milyen földbe?

Nem készítenél róla fotót? Ha szépen megkérlek, feltennéd ide?
A virágjáról is, jó?
Köszönöm előre is.

Előzmény: ribairobi (504)
ribairobi Creative Commons License 2008.08.29 0 0 504

Sziasztok

 

Remélem tud nekem valaki segiteni

Tavasszal vettem egy Goji bogyot amit kiültettem , és azota hihetetlen modon megnött. Az elsö kérdésem az lenne fagyürö e a goji takarjam vigyem be vagy átvészeli a telet?

A növény teli van bimboval kb 30-50dbot számoltam / amig nem untam meg/ a második kérdésem az lenne normális e h ilyenkor virágzik ha igen akkor a termése mikor érik be?

 

köszönöm a  segitséget

 

ninovarga Creative Commons License 2008.08.29 0 0 503
1. Kedves látogató rezisztens-őszibaracklesen

2. Ugyanő a babér árnyékában
valila Creative Commons License 2008.08.27 0 0 502
Nino, nagyon guszták a fügéid. Jópofa az a fotó, amelyen az érett fügék lógnak, a zöldek pedig felfelé nyújtózkodnak. Fantasztikus kontraszt.
Valahol azt olvastam, hogy a füge gyógynövény is egyben. Lehet ebben valami igazság.
Előzmény: ninovarga (501)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.27 0 0 501
Az utóbbi napokban a füge érése nagyon fölgyorsult. Elméletileg 60 napos fejlődési, érési időtartamról beszélnek, de hogy ez mennyire elméleti, azt az egymástól jócska időeltolódással fejlődött termések egyidejű érése bizonyítja. Sőt gyakran előfordul, hogy a csúcshoz közelebbi ízekben hamarabb érnek meg egyes gyümölcsök, mint az első ízekben lévő idősebb testvéreik.
A töppedésre hajlamos fajták "ráncosodása" hamar bekövetkezik. Ezek ebben a stádiumban nagyon finom édesek.
Az utolsó képen egy óriási pogácsa (pogácsaóriás).
ninovarga Creative Commons License 2008.08.27 0 0 500
Ha téli viszonyok között elképzeljük ugyanezt a különbséget a -10 és a -20 fok közti tartományban, akkor tökéletesen megértjük, hogy mit jelenthet ez a korlátozottan téltűrő növények túlélési esélyeit illetően.
Előzmény: ninovarga (499)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.27 0 0 499
BRUTÁLIS INVERZIÓ! Ma reggel 6-kor:
Bátaapáti 9 fok - Pécs-Pogány 18 fok
Nagykanizsa 10 fok - Csörnyeföldi szőlőhegy 19,4 fok
A távolságok hasonlóak, de jóval közelebbi pontok között is ekkora kontrasztok vannak. Egészen bizonyosan az iklódbördőcei kép nézőpontja és "nézett" pontja között is.
valila Creative Commons License 2008.08.26 0 0 498

 ExtremkE, ne bomolj már Te is! Már miért kellene nélkülöznünk? Nem kellene annyit érzékenykedni, csak azért, mert valakinek valamiért épp rossz volt a hangulata és kicsit morcosabban válaszolt. Ha elfoglalt leszel, majd ritkábban jelentkezel, de egyetlen apró, éppen humorosnak is nevezhető pengeváltás miatt nem kell(ene) hátat fordítanod a fórumnak. Ne tedd.


Floo2, de ari nagy kamasz vagy a képen. Nagyon jó, hogy nem pózolsz, mert így olyan természetesen hatsz, mint egy füge.:) Örülök, hogy láthattalak, legalább képen.

 

Raguza, de szép fügéket kaptál. Megérdemled, elvégre olyan őszinte és kedvesen naív a ragaszkodásod ehhez a növényhez, már épp ideje volt, hogy bekopogjon hozzád.

 

Akkor stílusosan, ahogy a nagyoktól tanultam, na pá! na minden jót! mindenkinek!:)

Előzmény: Törölt nick (497)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.26 0 0 495

 

Majdnem azt írtam, hogy hú de guszta! Na az nem lenne igaz, de a látvány alapján a számban van az íze, az viszont nagyszerű. Én is úgy érzem, hogy egyenesen hazafiúi kötelességed szaporítani belőle:)

Előzmény: ninovarga (488)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.26 0 0 494
Remélem a babér elvonja a figyelmet az amúgy elég béna kinézetemről, ha tudom, hogy ide kerül a kép, kicsit jobban pózolok :)
Előzmény: ninovarga (492)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.26 0 0 493
Előzmény: ninovarga (492)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.26 0 0 492
Floo a babér alatt (azaz, ha nem is koszorúba fonva, de a babér a feje fölött).
ninovarga Creative Commons License 2008.08.26 0 0 491
És hogy mit is jelent az "ég és Föld" különbsége a klímában, azt az óriási méretük ellenére, fán tökéletesen megaszalódott fügék környezeti igényei és az alatta lévő gödrök gödrébe telepített omsz klímaállomás által mért paraméterek között tátongó szakadékkal lehetne kifejezni.
Vizuálisan ehhez a képhez utalható:
Floo2 Creative Commons License 2008.08.26 0 0 490
Hijj definom volt! :)
Előzmény: ninovarga (488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!