Keresés

Részletes keresés

aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 272

Ezekre én is gondoltam és gondolok folyamatosan saját kertem kialakításánál. De a télálló pálmákra ott van a "pálmák, cikászok-kertben, lakásban" c. topik, valamint a pálmaliget oldala, és van "télálló kaktuszok" is szintén itt az indexen, vagy a "yukkák" című is főként törzses télálló yukkákról szól. Mandulafenyőn és ciprusokon kívül fontos még megemlíteni a cédrusokat. Teljesen télálló fenyőfélék, szárzságtűrők, igen nagyra növő impozáns növények. Jó tulajdonságaik és kiváló faanyaguk miatt az előnytelen adottságú helyekre akác helyett kellene ültetni őket az erdőgazdálkodásban. Legszebbek a libanoni (Cedrus libani), himalájai (C. deodara) és atlaszcédrus (C. atlantica). Ezen kívül még számos érdekes örökzöld van, úgy mit az araucaria araucana, erről is alaptalanul gondolják, hogy különösebben fagyérzékeny lenne. Én kísérletezek télálló agavékkal is a pálmák, törzses yukkák, kaktuszok, európai ciprus mellett. Pálmák közül megemlíthetjük még a trachycarpus takilt, sabal minort, trithrinax campestrist, chamarops humilist, serenoa repenst, jubaea chilensist, butiákat is. Ezek mind korlátozott téltűrésűek, valóban a 3 trachycarpus a legérdemlegesebb, megfelelő mikroklímán takarás, vészfűtés nélkül is ültethetjük őket, viszont a tenyészcsús (szívlevél, a pálma "közepe") érzékeny lehet a belefagyó csapadékra, így nem árt a téli csapadékvédelem felülről, főleg az első években. A vadcitrom vagy télálló citrom (poncirus trifoliata) ugyan gyümölcstermő,csak éppen élvezhetetlen ízű, bár még nem ettem. Viszont számos hibridet hoztak létre a vadcitrom és más citrusok között. Egyesek fagytűrése a -14 fokot is elérheti. A "fagytűrő déligyümölcsök" c. topik eredetileg ezek miatt alakult, hiszen a köznyelvben inkább a citrusokat, esetleg nálunk nem honosítható gyümölcsöket nevezünk déligyümölcsnek, de semmiképp nem az általunk tárgyalt gyümölcsöket. Viszont ha igény mutatkozna rá, a fagytűrő citrusoknak is utánanézhetek.

Viszont a felsorolásból egy nagyon fontos gymölcstermőt kihagytam, egyik kedvencemet, a gesztenyét. Számos betegsége, kártevője van, azonban már létrehoztak ún. eurojapán hibrideket.Ezek termése méretre is nagyobb, és ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Már a szlovéniai Maribor környékén is hatalmas kísérleti ültetvények vannak, nem úgy, mint nálunk. Pedig ezerhektárszám termelhetnénk, minden adottságunk megvan hozzá.

Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.18 0 0 270

 

Nagyszerű ez az összegzés, gratulálok!

Nem nagyon akarok én kertet venni:) Úgy érzem, ő akarja, hogy megvegyem:)

Néhány őszibarack fa alapján megfigyeltük, hogy pár fokkal magasabb ott  a hőmérséklet. Ez mozgatta meg a fantáziámat.Kezdek mániássá válni:)Jut eszembe: a testvéred is biztosan olyan kertet akar, amilyet Te?

 

Persze, a kertbarát klubokba nem elég csak belépni. De az se kevés, ha társalgás közben az ember elszór egy kis információt.

Előzmény: aiol19 (256)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 269
Majd jövögetnek, sajna nincs fényképezőm, amikor éppen van akkor lesznek képek, ha nincs akkor nem!
A Zalaegerszegen, és Zalaegerszegtől délre, a Bak nevű településen lévő 2 gigakiwit is le akarom fényképezni!
Előzmény: Törölt nick (265)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 268
A tanulságok erre vonatkozóan is azok, amit az Y kákikról írtam. El kell kerülni ilyen késői évszakban a vegetációs reakciókat kiváltó drasztikus beavatkozásokat, nehogy a növény ne tudja megfelelően "téliesített" fiziológiával lezárni a vegetációs ciklust.
Előzmény: Törölt nick (266)
Floo2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 267
Hogyne!
Fizikálisan is rendben lennék, ha minden nap fel kéne másznom arra a dombra (hegyre)! :))
Előzmény: Törölt nick (262)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 263
És emellett viszont Komárom szlovákiai részén pedig egy belső udvarban, a Jókai tértől nem messze egy vastagtörzsű fügefa van. Majd ha legközelebb arra járok, megkeresem, ha még megvan!
Előzmény: aiol19 (260)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 261
Számomra viszont egy máris megvalósult álom, hogy ilyen értelmes fiatalokra találtam, mint Ti, az idősebbek érdemeit ezzel nem kicsinyíteni szándékozván.
Előzmény: Floo2 (257)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 260

Belépnünk nem lenne még elég, aktív kampánymunkát, ismeretterjesztést is kéne folytatnunk, esetleg előadásokat tartanunk.

Az a magasság már jó lehet, főleg, ha nem szeretnél messzebb venni. Olyan lehet ezek szerint, mint nálam, hát az még abszolút nem Ninovarga szőlőhegyi viszonyai. Emlékeim szerint a 2003-as, 2005-ös tél minimuma is már meghaladhatta a kritikus érkéket, 2006. jan. 23.-25 között pedig -15 fok volt a leghidegebb. Egyébként nálunk a fagyzugok sem annyira borzasztóak, mert elég nyitott a völgy északnyugat felé. A sógorom Komáromban dolgozik és kora reggel sokszor tapasztalja, hogy otthonról elindulva (Alsógalla, tescotól nem messze)  először hideg van, majd már a Győri út felé is sokszor 3 fokkal melegebb van, pedig ez alacsonyabban van, de nyitottabb. Majd Tata után gyakran mindent elborít a köd, és hidegebb van még 2-3-4 fokkal, mint otthon, elinduláskor.

Előzmény: Zsuzsuci (251)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 259
Azért nem is fejeztem ki külön a véleményemet, mert egyetértek Veled. Valóban jobb lenne egy törzset kialakítani.
Előzmény: Törölt nick (253)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 258
Én őszintén remélem, hogy minél hamarabb úgy tekintünk Magyarországon ezekre a növényekre, mint a pizzára. Ha furcsának találjátok a hasonlatot, elmondok hozzá egy rövid történetet, hogy érthetőbb legyen.
1970-ben egyetemi műfordítói pályázatot nyertem Mario Soldati: L'attore (A színész) című regényének egy részletével. Nem tudom már hogyan, de valahogy eljutott az Európa Könyvkiadóhoz, ahova az egyetem közvetítésével bebocsájtást nyertem másodéves egyetemistaként, hogy "tárgyaljak" a teljes regény esetleges fordításáról és lehetséges kiadásáról.
Egy még, hála Isten, ma is élő személyiség fogadott, aki a fordított részlet fordítói megoldásait elemezte nekem. A legfőbb kritikát azzal kapcsolatban fejezte ki, hogy a regényben szereplő római 'pizzeria'-t én pizzeriának "fordítottam", tulajdonképpen érintetlenül hagyva. Azt mondta, hogy ez a magyarok számára érthetetlen fogalom, hiszen nálunk senki nem tudja, mi az a pizza, ezért azt ajánlotta, hogy lángossütőként kéne szerepeltetni, hogy "értsék, miről van szó".
(A regény "természetesen" megjelent rövidesen egy befutott fordító keze munkája nyomán, de nekem a mai napig nem volt lelkierőm megnézni a magyar változatot, hogy azon a helyen a nevetséges kritika érvényesült-e a kiadott formában, vagy a remélhetően józan fordító helyes ítélete.)
De a lényeg, az analógia szempontjából, nem az utolsó zárójeles mondat tartalma, hanem az, hogy 10 év múlva talán már nem kellene egy regényben szereplő kákit almára fordítani a derék költő és műfordító személyiség szerint, hanem meghagyhatnánk eredeti nevén.
Floo2 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 257
Bizony, elég csak arra gondolni, amikor derült, szélcsendes kánikulai hajnalokon a széles völgyek, medencék alján elterülő síkon néhány méter vastag ködréteg húzódik, mintha tej folyt volna szét a talaj felett!
A ködpárna kijelöli az alul kiülepedett hideg légtavat, hisz ahhoz, hogy a köd kicsapódjon, egy bizonyos érték alá kell hűlnie a hőmérsékletnek!
Így fordulhat elő, hogy ezeknek a ködpárnáknak a felső éle olyan éles, mintha késsel vágták volna el!
A mélyebb völgyekben ez a hideg légtó nagyobb magasságokig tud feltelni, az ilyen széles medencékben viszont gyakran csak a medence közepén gyűlik össze a hideg!
A képen jól látható, hogy a 230 méteres szintről készült képen a domb lábánál már mincs is köd, sőt, csak a dombtól több km-re látunk ködmezőket!
Ez azt jelenti, hogy fagyzugként csak az a ködös kis terület funkcionál, ott a hegy lábánál már egész jó hőmérséklezeket lehetne mérni!
A képen a köd 146-148 méteren van, a kép jobb oldalán látható épületek 156 méteren, míg a domb lába 160-on van, ami már nem fagyzug!
Szintkülönbség 13 méter!
Egy ilyen sík rész mellől kiemelkedő kisebb, 15-20 méteres szintkülönbségű dombok már rettentő jó fagylefolyással rendelkeznek!
Amennyiben az előbb említett 13 méter nem folyamatos emelkedéssel, hanem hirtelen következik be, mégjobb!
Én ilyen helyen szeretnék majd lakni, egy sík területre néző domb középső szintjein, csodaszép kilátás, kevesebb fűtésszámla :) , az udvarban fügék, minden reggel amikor kinézek, látom az egész világot!
Előzmény: aiol19 (244)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 256

Közben azt is összegeznünk kéne, hogy pontosan milyen növények termesztése érdekében kellene kampányt folytatnunk. Én csináltam egy listát:

 

Diospyros kaki/káki/hurma/datolyaszilva: rezisztens, bőtermő, jól tárolható, legfeljebb annyira kell jó klímára ajánlani mint bármely más gyümölcsfát. Az ismeretterjesztés részeként sokaknak a gyümölcs fogyasztását is meg kell tanítanunk. A megfelelő metszés is fontos. Szaporítása nem könnyű, kell hozzá D. lotus alany, célszerűbb venni, az oltványok árát viszont nehéz kellőképpen leszorítani. Legjobb beszerzési forrás: olasz faiskolák. Jó fajták: Tipo, Rojo brillante, Sharon, Costata, stb.

 

Actinidia deliciosa/Kivi/kiwi: szintén ellenálló mindenféle betegséggel szemben, egy tő mázsaszám hozhatja gyümölcsét, fogyasztása egyre népszerűbb, gyümölcse jól tárolható. A kákihoz hasonlóan utóérlelést igényel, szedésének időpontja késő ősz. Nem fagyérzékeny, klímaigényeinek gyakorlatilag Magyarország teljes területe megfelel. Az erősen mésztartalmú talajokat nem igazán kedveli, de ilyen helyeken is általában kielégítően fejlődik. Eddigi elterjedésének gátja a kertészetekből származó magvetett, szinte kizárólag csak porzós szaporítóanyag. A magvetésből származó kivi kb 92%-a valmilyen okból hímivarú lesz. Ezt a kertészetek önporzóként,vagy porzó-termő párként adják el a gyanútlan vevőknek. Így a kivi termesztésével kapcsolatban ez a tény oly mértékű negatív propagandát eredményezett, hogy népszerűsítése komoly ellenkezésbe ütközhet. A közönség eddig azt tapasztalhatta, hogy ugyan más bajuk nincs a vásárolt növényeknek, ám soha egyetlen termést még nem láttak rajtuk. Szaporítása nagyon nehéz, rendkívül fontos a megbízható szaporítóanyag vásárlása,itt is elsősorban olasz faiskolák jöhetnek szóba. Mindig kell a termő növények mellé legalább egy porzó. Egy porzó 5-8 termő mellé elég. A legérdemlegesebb fajta a Hayward, ennek porzója a Tomuri. Forgalomban vannak különböző minikiwik, ezek cseresznyéhez hasonlítható méretű bogyók. Termesztéséhez fontos tudnivalók: művelésének egyetlen ésszerű módja a pergola-lugas, támrendszer mellett. Termést csak a vízszintesen álló vesszők 6.-7. rügyétől kezdődően hoz, ezért szálvesszős műveléssel termeszthető. Ültetéskor először egy embermagasságú törzset kell kialakítani karóhoz kötve.

 

Ziziphus jujuba/jujuba/kínai datolya: általában jól aszalható bogyótermés, rendkívül fagytűrő és szárazságtűrő, ellenálló a betegségekkel, kártevőkkel szemben. Legnagyobb hátránya, hogy a kertészetekben magvetett növényeket árulnak, ezek legnagyobb részük nem köt termést. Fontos lenne megbízható forrásból oltványokat beszerezni.

 

Füge: csak megfelelő mikroklimatikus adottságok (belvárosok, dombok) mellett biztosítható, hogy ágainak rendszeres elfagyása elkerülhető legyen. Korlátozottan fagytűrő, a -15 fok alatti hőmérséklet károsítja. Első termését az előző évi vessző végén hozza, ezért nem szabad metszeni, míg másodtermését az azévi növekményen. Ismerünk több előnyös tulajdonságú fajtát, úgy mint a kevésbé fagyérzékeny "jégfüge/györöki lapos" és olyan olasz fajtákat, mint a "korai lila", ennek mádodtermése korai őszi fagyok esetén is beérhet, valamint a jól tárolható "fán aszalódó zöld" és a szintén jól aszalódó "hosszú szárú/szivar alakú/San Piero" fajtájú füge. Szaporítása egyszerű, fásdugványról történik, így a füge elterjesztése nem ütközik különösebb nehézségekbe.

 

Asimina triloba/pawpaw: különleges ízű gyümölcs, teljesen rezisztens. A nagyon erős, -30 fok alatti fagyokat is bírja. Mivel elsősorban keresztporzással terem, ezért célszerű legalább 2 fát ültetni. Az első években lassan nő, az első 2 évben fényérzékeny. Szaporításának módja elsősorban a magvetés, ehhez hidegkezelés szükséges,oltani is lehet megbízható termőképességű növényről, de általában nem fontos. Eddig a legjobb magyar nyelvű leírásnak én ezt találtam:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/pawpaw.html

 

Gránátalma: szintén korlátozottan téltűrő, a fügénél talán valamivel fagytűrőbb. A teltvirágú díszváltozatok általában nem teremnek, a magról vetett növények pedig bizonytalanul és későn. Ezért itt is fontos a megbízható  szaporítóanyag beszerzése. Szaporítása dugványozással lehetséges, így terjesztése kevesebb akadályba ütközne.

 

Japánszilva: nagyon értékes gyümölcs, számos fajtája van. Feltétlenül érdemes lenne elterjesztésével foglalkoznunk.

 

különböző rezisztens őszibarack- és nektarinfajták: az őszibarack általában igen fogékony a betegségekre, módszeres permetezést igényel. Az általam is fényképeken bemutatott kísérleti telepen számos ellenálló szelekció megtalálható. Ezek is olasz fajták. Említést érdemelnek a különösen késői fajták, valamint a Mariamarta, és a Venus és Morsiani51 nektarinfajták

 

körte: Magyarországon már elég kevés ültetvény található meg, elavult fajtákkal. Érdemes lenne modern ültetvényeket kialakítani modern fajtákkal és esetleg régi, feledésbe merült, ellenálló parasztkörtékkel. Itt is elsősorban az olasz forrás vehető számításba. Ígéretesek lehetnek még a japánkörték (nashi).

 

Sorbus domestica/háziberkenye: méltatlanul mellőzött, elfelejtett gyümölcstermő.

 

Physalis/földicseresznye/perui földicseresznye: nem fagytűrő, de a pradicsomhoz hasonlóan termeszthető. Dekorációs célokra is használják éttermekben, tehát kellőképpen népszerű lehet.

 

jelenleg ennyit tudtam felsorolni, de a lista bátran, szabadon folytatható bárki által!

ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 252
Képzeljétek el, 10 év múlva mennyire más képet mutathatna Magyarország, ha általánossá tudnának válni ezek a terepszintekre és terepalakulatokra alapozott mikroklímaismeretek.
Ha az iskolában is ezt a tapasztalatokkal jól megerősíthető gyakorlati hasznú dolgot tanítanák a sok teljes feledésre ítélt fölöslegesség helyett.
A jelenleg környezetismeretnek, vagy a franc tudja melyik korosztálynál minek titulált tantárgy keretében megismertetnék a gyerekekkel ezeket a növényeket, mondjuk úgy, hogy minden osztály megmetszené a maga kivilugasát, amelynek "hatalmas" telepítési költségeit az egyik nap délutánjának uzsonnájából úgy spórolnák ki, hogy azon az egy napon tej helyett teát innának a gyerekek.
Előzmény: Zsuzsuci (251)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.18 0 0 251

Igen, jól mondod!Én amúgy is szándékoztam már "belépni", csak mindig van fontosabb dolgom.Józsi-szomszéd tag, majd kikérdezem.

 

Akkor az a magasság már elég jó. Az utca túloldalán van egy eladó kert. Tegnap felmentem, és megállapítottam, hogy kb. egy szintben vagyok a 100-as út melletti házak 9. emeletével.Ez nagyon elgondolkoztatott.Másképpen fogalmazva, az autópálya alatt van.Az ugyan még nem a panoráma út szintje, de közelít.

Mi a véleményed?Hát, képes lennék megvenni, ha érdemes:)

Előzmény: aiol19 (250)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 250

Ezért kellene helyi kertbarát körökkel kapcsolatba kerülnünk.

A 10. emelet kb. a kertem talajszintjével egyenlő. 160-170 m tszfm. körül lehet, a helyüktől függően.

Előzmény: Zsuzsuci (249)
Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.18 0 0 249

Átolvastam az utóbbi hsz-okat.Az a véleményem, hogy fontos lehet a weboldal, de ne felejtsük el, hogy sokan vannak, akik nem a neten keresik az infókat.

Az én közvetlen kertbarát kapcsolataim egyike se jött volna létre, ha a netre hagyatkozom.

Sokszor nekem is nehéz megosztanom magam a tényleges kertészkedés és a lakáshoz kötő fórumozás között.

Aiol! szerinted milyen tszf magasságban van nálunk a 100-as út környékén levő házak 10. emelete?

 

Zsuzsuci Creative Commons License 2008.08.18 0 0 248

 

Ezek a dombok füge nélkül is gyönyörűek, hát még fügebokrokkal milyen szépek lesznek!!!

Előzmény: Törölt nick (239)
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 247
A Fityeházi telep és a falu szintje között klasszikus inverziós éjszakákon a hőmérsékletkülönbség 3 fok, a Principális-csatorna szintjéhez képest 4-5, mindez mindössze 17 méter szintkülönbségen belül.
Előzmény: aiol19 (244)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 246
A bokor mentségére legyen még, hogy a fajtát elég gyenge növekedésűnek ismerem, az én régi fügém nekem is hasonló levelű és gyümölcsű, bár az július legvégén kezd érni, na az semmilyen körülmények között nem növekszik évi 30-40 cm-nél többet. Ettől függetlenül még lehet, hogy a képen lévő megfagyott már életében, én nem láttam nyomát, korát csak saccolni tudom, a tulajdonossal nem beszéltem.
Előzmény: aiol19 (245)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 245
Előzmény: aiol19 (244)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 244
Közben ma meglátogattam legfiatalabb nővéremék leendő telkét Tatán(csak néhány napja tudtam meg, hogy vettek egyet), és látva a hatalmas területet, rögtön megjelent lelki szemeim előtt az a mértékű terror, amit a kertjük tervezésénél fogok alkalmazni. Már megvan a helye egy 4-5 tőből álló kivilugasnak,lesz káki, néhány egyéb rezisztens gyümölcsfa, a rajtam elhatalmasodott fügemániámnak is lesz hely, ide is 12-15 különböző fajtát tervezek. A füge szempontjából nem a legoptimálisabb a terület, de nem is lehet olyan rossz, mivel a környezete már elég lapos, 110-120 m tszfm. síkság, a Kisalföld része, addig ez egy 18-20 m.-es kiemelkedő, mindez úgy, hogy csak ez az egyetlen utca emelkedik ki jobban a síkból. Mivel a nagyobb síkságokon azokon a bizonyos kritikus, hideg, derült éjszakákon a fordított hőmérsékleti rétegződéskor a hideg nagyon vékony rétegben terül szét, ezért megfigyelések szerint igen csekély szintkülönbségek esetén is a dombvidékek mikroklímakülönbségeihez hasonló különbség állhat ekkor fenn. Ezt tudjuk az M5 autópálya automata hőmérőhálózatából is. Épp ezen és a fügék leendő helyén gondolkoztam, amikor megpillantottam a szomszédban egy bokor mögött, egy fűtetlen viskó fala előtt a képen látható fiatal bokrot. Érzésem szerint nem lehet idősebb 3-4 évesnél, így fenológiai megfigyelésből származtatott mikroklíma-leírásra nem igazán alkalmas. Viszont érdekes a fajta, minden bizonnyal ugyanaz lehet, amelyiknek már feltettem a képét a Ninovargánál tett látogatásom után. Egy barnagyümölcsű fajta, első termése csak most érik, bár már kezd elérni. Levele közepesen osztott, érdes tapintású. Tehát a fajta több, mint 260 km-re is eljutott.
ninovarga Creative Commons License 2008.08.18 0 0 240
Bármennyire is szélmalomharcnak látszik egyelőre, bízom a sikerben. Az ilyen növényeket forgalmazó faiskolák be kell hogy lássák, hogy nem ellenségeik, hanem önkéntes szövetségeseik vagyunk, hiszen fáradságot nem kímélve olyan ingyen marketingtevékenységet folytatunk, ami az ő hasznukat is szolgálja. Tulajdonképpen számomra mindig is érthetetlen volt a kivivel kapcsolatban folytatott, csak idézőjelben annak nevezhető "üzletpolitika", amivel tulajdonképpen maguk alatt vágták a fát, hiszen a tehetségtelenségükből származó, általánosnak mondható sikertelenség hatására a kivi iránt tanúsított spontán kereslet a nulla közelébe redukálódott.
A Világ pedig, bármennyire annak is látszik, ennyire hülye nem lehet!
Jót teszünk vele a nemzetnek, sok embernek örömöt szerzünk, saját termesztésű bio-vitaminforráshoz juttathatjuk honfitársainkat.
Ennek a jónak az akadályozója csupán valamilyen érthetetlen jellemaberráció lehet, normális ember képes kell, hogy legyen fölfogni ennek a közérdeknek a hatalmas jelentőségét. Az őrültek elöl pedig ki fogunk térni, semmi értelme konfrontációba kerülni velük!
Ehhez a néhány gondolathoz illusztrációként mellékelem a 8 év teljes sikertelenség után helyrehozott letenyei "fészerkivi" képeit 2008. augusztusának közepi állapotában. Az egyetlen tövön várható termés az idén egy mázsa körüli, már mostani méretük szerint is elsőosztályúnak minősíthető gyümölcsökből.
Előzmény: Törölt nick (233)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 238
Teljes mértékben igazad van! Sajnos viszont nálunk a legtöb kertészeti vállalkozás -mint ahogyan ez egyéb vállalkozásokra is sokszor igaz- inkább csak a rövdtávú hasznot nézik és tojnak a felelős üzletpolitikára is. A tudatlan tömegnek rövidtávon bármit el tudnak adni, ha  megfelelő profit származik belőle.
Előzmény: Törölt nick (233)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 237
Ez Nagykanizsa mellett van, de sajnos még csak kísérleti ültetvény és még szőlő oltványokat állítanak elő. Ha valaki érdeklődik, akkor szívességből néhány növényt szoktak hozni Olaszországból. Szóval még lesz ott is tennivaló.
Előzmény: valila (236)
valila Creative Commons License 2008.08.17 0 0 236
ExtremEE, Aiol, hol van az a faiskola, amit említetek?
Előzmény: Törölt nick (232)
valila Creative Commons License 2008.08.17 0 0 235
Aiol, valóban, de egyelőre üres.
Nino tudná megmondani, hogy feltölthető-e.
Tehát lehetőség van, csak energia és idő
kell hozzá, a többi feltétel már adott.
Előzmény: aiol19 (230)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 231
Én is írtam erről is. Legfontosabb, hogy mi, a legkomolyabban érdeklődők mintakertet hozzunk létre lehetőségeinkhez képest, ültessünk kákit, kivit, asiminát, jujubát, egyéb rezisztens gyümölcsfákat. És amikor már egyértelműen szembesítjük ezeket az érdeklődőket, vagy a hitetlenkedőket, a saját szemüknek csak hisznek majd. De én továbbra is javaslom, hogy próbáljátok meg felkutatni a környéketeken az esetleges létező kertbarát köröket és próbáljatok velük kapcsolatba kerülni.
Előzmény: H.J (229)
aiol19 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 230
Ha megnézed itt ninovarga személyes adatait, akkor találsz már egy weblapcímet. Ebből akár már ki is lehetne indulni.
Előzmény: valila (228)
H.J Creative Commons License 2008.08.17 0 0 229
Mivel a legtöbb embert elég nehéz csupán szavakkal meggyőzni ,gyakorlatilag a legjobb módszer,ha a már nálunk termő gyümölcsfára,kivire,stb rácsodálkozik a szomszéd, a hozzánk látogató vendég,vagy az arra sétáló idegen. Az ilyenkor szokásos kérdéseke adott információ, jó tanács,az ami újabb híveket szerezhet ezeknek a növényeknek.Ha még tippet is tudunk adni a szaporítóanyag biztonságos beszerzéséről,növény nevelésről,metszésről,akkor már nyert ügyünk van. Húzhatunk egy strigulát.Küldetés teljesítve.Tehát ,először nekünk is egy "kis Ninonak" kell lennünk és meg kell mutatni a saját kertünkben ,hogy így is,itt is lehet.Jól gondolom?
Előzmény: ninovarga (215)
valila Creative Commons License 2008.08.17 0 0 228

Sziasztok!

 

Vannak ingyenes weblap tárhelyek, mint pl. az "uw.",

vagy a weblapkészítő sablonnal is ellátott 5mp.eu".
Igaz, ezért el kell viselni némi reklámanyag megjelenést, de

ez általában harmonizál a weblap témájával.

Előzmény: Béla1007 (227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!