"Ezek mennyire voltak elterjedtek Magyarországon?"
Nem tudom, melyikre irányul konkrétan a kérdésed. A lánctalpas traktorok úgy általában eléggé elterjedtek voltak a magyar mezőgazdaságban az ötvenes-hatvanas években, mivel a nagy vonóerőigényű munkák csak velük voltak megoldhatók. Aztán a nagyteljesítményű összkerékhajtású traktorok elterjedésével fokozatosan visszaszorultak, a hetvenes években már csak 2-3 % volt a részarányuk. A múltkori képeken láthatók nálunk nem nagyon dolgoztak. A Zetor-2023-mal egy kategóriába tartozó keskeny szőlőművelő lánctalpasok közül a Bolgar TL-30 és 45 típusok és a szovjet T54-V üzemeltek nagyobb számban. A középkategóriában a szovjet DT típusok voltak eltejedtek a mezőgazdaságban. A nagyobb teljesítményűek, mint pl. az Sz-100, T-130, inkább földmunkákra valók, a mezőgazdaságban speciális, nagy vonóerőigényű munkákra használták őket, mint a mélylazítás, melioráció.
Végre sikerült egy régóta hiányzó darabbal pótolnom a dokumentációimat! Meg mellé jött valami más is! Nézzetek át a Csepel Auto topicba, ott megnézhetitek! Csak félig OFF... :)
Üzenet nem jőtt,a difit sajna nem ismertem fel,hamarosan teszek a Mávagról képeket elkészült a henger a dugóval stb csak előtte felpersejezem összerakom stb.
Hú, mindenkinek köszönöm, most ide vagyok szögeződve...:)) Arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire tekinthető szabványosnak a lánctalp? Minden gyártó cég maga tervezte lánctalpat használt? Van olyan, hogy szabványos egységlánctalp? A weblapomról: köszönöm szépen, aug. végétől lesz újabb feltöltés (addig nem nagyon vagyok otthon), utána már talán 2-3-4 hetente...
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget SZMD motor ügyben! Ha valakinek további ismeretek jutnak birtokába kérem ossza meg velem! Üdv. mindenkinek
A 3356-os hsz.-ban bemutatott könyvből való.Információ -úgy emlékszem a 70 éves a traktorgyár c.könyvbe is van róla megemlítés,de már rakta ide is be valaki,ha előbbre (időben)viszamész.Ez különben egy féllánctalpas Hofherr.Én is köszönöm az infót amit írtál!!!
Hűha! Bővebbet megtudhatnák? Most állítok össze egy lánctalp-történeti webanyagot, amelyhez minden segítséget köszönettel vennék. Elkérhetném a képet közlésre? (Természetesen a tulajdonos megjelölésével. Ha már szóba került: mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom a technikatörténeti honlapomat, ahol mindenféle (közlekedés)technikai anyagom van fenn, még fototörténet is. Nemrég készült el a CSAPÁGYAK TÖRTÉNETE tárgyú és a (Ipari) LÁNCOK TÖRTÉNETE témájú anyagom. A cím kissé megtévesztő: www.kisvasutas.extra.hu főoldalról érhetők a többi lapok. Jó szórakozás!