Keresés

Részletes keresés

_MrB_ Creative Commons License 2008.07.22 0 0 28729
Én próbáltam mindenféleképpen. Nem alkotott maradandót, cserébe drága. Reggel elfogyott. Béke poraira. Vissza a jó Bristothoz ~ : D Azaz nem. Elöbb monyesz mintáját tesztelem.
Előzmény: luigi- (28728)
luigi- Creative Commons License 2008.07.22 0 0 28728
Ma kipróbáltam a gépet a 107 fokos termosztáttal. A működésen semmi negatív nem történt, csak láthatólag melegebb lett, és a tigriscsík még sötétebb árnyalatú lett. Viszont érdekes tanulságot szűrtem le. Fancsali arccal ledaráltam a két adag Manuelt és arra gondoltam, hogy még a fele megvan. Rendesen lejött ahogy kell, de az íze egész más lett. Vastagabb krém sötét csíkokkal, és au a fanyarság eltűnt belőle, kisimult az egész. Határozottan jó lett, felemelkedett a korábban preferált márka mellé. Egészen más karakterre de egy szinten vannak. Pont ezt vártam tőle amikor megvettem. Sid, ha még van belőle próbáld meg szörfözéssel!
SzáSa Creative Commons License 2008.07.22 0 0 28727
Amíg megjön a "nagy rendelés" nem akartok venni egy kis Bristot kávét? Nekem elég lenne 2x0,5kg úgyhogy ha valaki bátársulna holnap este kimennék a forgalmazóhoz.
balli_ Creative Commons License 2008.07.22 0 0 28726
Igen, mi Sega Emo-t főzünk itt a cégnél, én szeretem az ízét, de tényleg nagyon durvára van őrölve. A gyűjtőcsomagon rajta is van a kis kerek kotyogós logó. Viszont másfajtát még nem láttam eddig itthon belőle.(pl egy ideje az Intermezzot nagyon finomra őröltként is kapni) Ha megyek a taljánokhoz legközelebb megnézem létezik e espressohoz való darálással. Mondjuk itt a többség nem téglázik, de engem érdekel.
Előzmény: H_G (28688)
_MrB_ Creative Commons License 2008.07.22 0 0 28725
NA arra terjeszkedhetne nálunk. Csak alapterületre ne legyen nagy ~ :D
Előzmény: luigi- (28723)
andrew7 Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28724
Abszolút így látom én is, igazad van.

Egyébk, Monyesz, igen, a réz is veszélyes, az alumínium is, de bizonyos mennyiségek felett... Ha meg nincs, akkor az is nagy baj tud lenni, mert az köztudpott, hogy rézre szükség van a vasképzéshez (főleg haemoglobin-képzéshez), de bizony alumíniumra is szüksége van a szervezetnek.

Abban biztos vagyok, hogy MrB félelme nem alaptalan, a vízben oldott hormonok és gyógyszermaradványok jóval veszélyesebbek, csak az egykori rovarírtóról, a DDT-ről könyvárnyi horrortörténetet lehetne mesélni, és nem vicc...
Előzmény: _MrB_ (28718)
luigi- Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28723
Ezt a gépet úgy kell elképzelni, hogy normál belmagasságnál kb. a plafon közelében van a sas.
Előzmény: _MrB_ (28719)
DJG Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28722
Nem használtan kell venni, újonnan! Van kocsi, amelyik olcsóbb nála... :-))
Előzmény: monyesz (28720)
monyesz Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28721
Hát crema az nuku, de még bizta bejáratós ! :)))
Előzmény: _MrB_ (28719)
monyesz Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28720
Kössz, spec ez majd 3000euro (cirka 700ezer Ft) - régebbi darab lehet, de nem merem megsaccolni a korát...
Előzmény: DJG (28717)
_MrB_ Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28719
Szép szörnyeteg, de nem otthonra való igazán. És a képeket készítőnek lövése sincs, milyen a jó espresso.
Előzmény: monyesz (28713)
_MrB_ Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28718
Főleg, ha a réz köpenyként burkol acélt vagy ólmot. Ugy veszélyes ám csak igazán ~ ; )

Összességében jobban félek hormonok és egyéb gyógyszermaradványok meglétének a szennyvízben, és az élő vizekben, mivel nemigen dolgozza fel a tísztítás során ezeket semmi.
Előzmény: monyesz (28716)
DJG Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28717
Freinél ilyennel főznek, nézd meg közelebbről. Ha annyira megtetszik, itthon is megveheted, topiktársunk árulja, jutányos vétel... :-))) Elektra Belle Epoque a valódi neve.
Előzmény: monyesz (28713)
monyesz Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28716
És a réz bekerülése a szervezetbe (szöveged utolsó része alapján), mert tudtommal az is veszélyes anyag.
Előzmény: andrew7 (28714)
monyesz Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28715
H_G, tudnál nekem a DL kapcsán egy "hogyan csináljunk tökéletes cappuccinot" leírást összeállítani ?
andrew7 Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28714
"A QM thermoblokknál nincs alumium para, mert a víz egy spirális rézcsőben fut végig, mely egy aluminiumtömbbe van öntve a fűtőszállal együtt." (SiD- (28708))

Igen, sokan félnek az Al-bojlertől és termoblokktól, van "alumínium-para":-)))

Korábban említettem, hogy egy kollegám részletes vizsgálatokat készített arról, hogy mennyire veszélyesek (?) az aluminium-edények ill. a háztartásban használt aluminiumból készült konyhai/vendéglátóipari gépek, eszközök.

A dolgok érdekessége, hogy ugyanazon intézet svájci bázisán (Institute of Toxicology, Swiss Federal Institute of Technology, University of Zürich) korábban is végeztek nagyon alapos kísérleteket, többek közt a TurMix presszógép aluminium-thermoblokkját is vizsgálták 1991-ben. Most, legutóbb is a módszer GFAAS volt (Grafitrohr-Atomabsortionsspektroskopie), egyik legpontosabb eredményeket adja.
Alaposan körüljártam, az Alzheimer-kórt senki eddig nem tudta igazolni Al-összefüggésben, de aki fél, azoknak is jöjjenek a laboratoriumi tények, arányok.

Nem akarlak fárasztani titeket, 30 sűrűn "gépelt" oldal van a laboreredményekből, a "konklúziót" írnám le csak:

- mindenki teljesen nyugodt lehet, akinek alubojleres vagy aluminium thermoblokkos gépe van.
- tény: az aluminium bizonyos élelmiszerek készítése közben "kioldódik", de a mennyiség nem mindegy. Furcsa, hogy pl.
ha paradicsomot (savas!) főzünk aluminiumedényben, 65 perc után 10-17 mg/kg Al kerül az élelmiszerbe,
ha kevés citromléval ízesített tea áll "camping" aluminiumpohárban (kiránduláshoz használják) 5 nap után 7 mg/liter lesz a tea Al tartalma;
ha vizet főzünk Al edényben, 30 perc főzés után a víz Al tartalma 2,6 mg/liter lesz;
...és lehetne még sorolni.

AMI A LÉNYEG (esetünkben):
a presszógéppel készített kávé Al-tartalma KEVESEBB (szinte alig, vagy nem is mérhető), mint az azzal készített csapvíz alapjában meglévő aluminium-tartalma.
Ennek oka az, hogy a kávépogácsa szűrőként működik. Többen vizsgálták ezt (1991-ben, majd 1995-ben is), később szándékosan emelt nehézfém-tartalmú vízzel készítették a kávét, és az eredmény szintén ezt igazolta: a KÁVÉPOGÁCSA EGYFAJTA BIOLÓGIAI SZŰRŐKÉNT MŰKÖDIK.
TEHÁT: ha van, lenne is Al-kioldódás a thermoblokkban vagy boilerban, az nem lépi át az eü.-i határértéket, de a csészében gyakorlatilag már nincs alumínium!!!

Szite végső konklúzió: Tehát a csapvíz, amellyel főzzük a kávét, minden esetben több alumíniumot tartalmaz, mint a kész kávé a csészében!

Jó kérdés, hogy "önmagában" mégis mekkora az Al-kioldódás egy bojlerből vagy thermoblokkból. Nos, ha áll benne a víz, akkor egy fűtési ciklus után rendszeresen 1,1-1,7 mg/l az Al-tartalom, DE ha nem áll benne a víz, hanem csak átfut rajta (gyakorlatilag a csészemelegítés és karmelegítés miatt ez a valós helyzet), a víz Al-tartalma nem emelkedik, ugyanannyi marad, mint a használt csapvíz Al-tartlma.

Még egy érdekes dolog: a tea (fekete tea) önmagában is rengeteg Al-ot tatalmaz, maga a (termesztett, "természetes") tea növény, tealevél ugyanis felhalmozza a levelekben a földből kioldott Al-ot: tehát ha fekete teával/teát "főzünk", akkor már forrázás esetén is nagydózisú Al-ot veszünk magunkhoz akkor is, ha porcelán vagy "jénai"-edényben készítjük a teát. De érdekes módon azt senki nem állítja, hogy fekete-tea ivás miatt kapott volna valaha is valaki Alzheimer kórt, pedig...!

Akit érdekel, olvassa el a "referencia"-vizsgálatot, tkp. ezeket a laborkísérleteket ismételte meg a kolléga is: Contribution of aluminium from packaging materials and cooking utensils to the daily aluminium intake http://www.springerlink.com/content/x7711324350576m0/

Aki figyelmesen elolvasse akár ezt a summázást is, az is belátja, hogy semmi alapja nincs a presszófőzők esetében az aluminium-frásznak!!! Egyébk. a legtöbb alumíniumot a tea, a csokoládé, a só (!), a gabonadesszertek tartalmazzák...

Ha valakinek van konkrét kérdése, válaszolok, nem akarlak itt fárasztani titeket ezzel:-)), de szerintem érdekes a téma, mert nagyon-nagyon sok (sőt, a legtöbb) háztartási presszógépnek van aluminium bojlerja ill. thermoblokkja, a Gaggiáktól kezdve a Saecokon át, ill. nekem is TurMix-om van:-)) A háztartási Gaggiák közül is csak a legújabbak, a Gaggia Espresso Pure-ok vannak acélbojlerrel ellátva, sok működik becsületesen, korrózió nélkül Al bojlerrel is. Tény, hogy volt egy széria, amiben az ismert fémek közötti korrózió (réz-alu) szétmarta a kazánt...

Üdv: András
Előzmény: SiD- (28708)
monyesz Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28713
Adagolós darálót nem láttam még ilyenen !

De ehhez meg asszem hozzá sem mernék nyúlni : egy nem akármilyen Brasilia
Előzmény: SiD- (28712)
SiD- Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28712
Ugyanilyen van nohabnak, csak az övé Saeco Bar 2000 névre hallgat.
Előzmény: monyesz (28711)
monyesz Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28711
Tessék, egy Jura profi, adagolós darálóval !

http://www.ricardo.ch/accdb/viewitem.asp?AuctionNr=542803314&Catg=43504&ListingType=0&ListingSort=1&LanguageNr=0&PageNum=1
monyesz Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28710
No azt tudom, amit a végén írtál. A kombigépeket a kínálatuk szerint előszeretettel gyártják.

Szal az a QM kombi valakinek megérné, és ez még anyagát tekintve sem gagyi...
SiD- Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28709
Ja és a QM az egyéb kisbojleres gépeket agyonveri gőzölésben!
SiD- Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28708

A QuickMill-ről rendkívül kevés infó van a neten, amit találtam, ott azt írják, hogy nagyon jó eszpresszót csinál, de túl tud melegedni. Saját tapasztalatom csak a kőkori 1976-os Super Quick 0625-ösömmel van, az is marha jó eszpresszóra képes, de lefelé kell hőmérsékletszörfölni. Ez azt jelenti, hogy egy visszahűtő öblítést kell eszközölni csapolás előtt úgy, mint a nagyobb hőcserélős gépeknél, ha több percig nem dolgoznak velük.

Végülis a QM thermoblokkja, ami állítólag a legjobban megközelíti a hőcserélős gépek hőmérsékletstabilitását. Ezért is olyan rohadt drágák ezek a gépek. Talán emlékeztek, tettem be képet róla, 2kg-ot nyom a fej + thermoblokk.

A QM thermoblokknál nincs alumium para, mert a víz egy spirális rézcsőben fut végig, mely egy aluminiumtömbbe van öntve a fűtőszállal együtt.

Előzmény: monyesz (28705)
luigi- Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28707
Én is! :-/ Legfeljebb majd megjáratom előtte...
Előzmény: SiD- (28706)
SiD- Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28706
Kíváncsi leszek, milyen 'presszót fog főzni a 100-as helyett 107-essel!
Előzmény: luigi- (28704)
monyesz Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28705
Kiváncs vagyok SiD véleményére, de szerintem a QuickMill kombi után nem nagyon akar az ember nagyhirtelen gépet váltani. Mikor eladod, és feljebb akarsz lépni, akkor meg amúgyis másban kell gondolkodni.
Ja, és ezt ugye tehetjük feltételes módba. :)
Előzmény: pepppeee (28698)
luigi- Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28704

Nem kaptam az Expolygonnál csak 107 fokosat a 100-as helyett. Egy ideig kitart.

Megtennéd, hogy beszerzel nekem attól a fickótól egy 100 fokos termosztátot? Megnézem még, hogy mije van ami még érdekelne.

Előzmény: SiD- (28662)
szabcika Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28703

Egy jó daráló fontosabb mint a masina, ahogy a topikhonlapon is írva vagyon: nem a kávéfőzőhöz kell darálót vennünk, hanem a darálóhoz eszpresszógépet.

Előzmény: pepppeee (28700)
yeahhh Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28702
Ezzel Te nem nyerhetsz: a Saeco importőrénél, a bemutatóteremben van ennél rondább is, valami ősöreg darab:-)
Előzmény: SiD- (28681)
_MrB_ Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28701
Sajnos a Krups gyári szűrőjével nem lesz örömed benne.
Ahhoz kell a módosítás.
Előzmény: Frogzz (28692)
pepppeee Creative Commons License 2008.07.21 0 0 28700
Igen, tudom...eddig csak a kávébabokra áldoztam kellő figyelmet, és megvoltam a kotyogóssal...mostanság lett lehetőségem "belépni az espresso világába", és elszörnyedtem tényleg, hogy mennyibe kerül egy daráló, viszont ahogy olvasgattam, be kell lássam, hogy legalább olyan fontos, mint a masina
Előzmény: H_G (28699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!