Képeidet nézegetve a lecsorgó nyálam kissé tönkretette a klavimat... :-))) Nem akarsz meghívni vendégségbe? Imádok enni...
De azt hiszem én lazacot csak akkor tálalok majd fel, ha megnyerek valami nagyobb összeget..:-( Nekem ez túl drága, valamikor 15 éve vettem utoljára vesepecsenyét karácsonyra pl... azóta csak a sima darált tescós marhahúsból csinálom a tatárbiszteket, azt is vajjal, hogy több legyen.
De vendégségeknél nálam elsőrendű szempont, hogy előre elkészíthető legyen a cucc, és nekem ne a főzés miatt kelljen ugrálni.
Meg egy par kep es recept. Ilyenkor melegben szeretek konnyu eteleket enni, akkor is ha vendegek jonnek, minel kevesebb idot a tuzhely mellett.
Itt van par kep amit szoktam en is csinalni - egy "Salmon nicoise salad" volt az indito otlet. Nem irom le reszletesen, csak a lazac keszitest, de lehet mas hussal is csinalni.
A lenyege, sok-sok izletes falat, nem kell formalisnak lenni.
Az elso kep a "Salmon nicoise salad" - a tobbi csak ugy. . .
A lazac marinalashoz citromle, reszelt citromle, oliva olaj, mustar, fokhagyma so-bors, ezt jol osszekevered egy talbaban. A lazaf filet egy tepsibe teszed, raontod a marinalo levet, e 15 percig szobahomersekleten allni hagyod.
A sutot melegitsd elo 260 C - 500 F fokra.
A halat 12-15 percig susd, amig majdnem teljesen atsul. Akkor vedd ki a sutobol, es pihentesd 15 percig. Talalashoz tord (ne vagd) nagyobb darabokra, es talald fott krupli szeletekkel, paradicsom gerzdekkel, icipicit megfott es hirtelen lehutott zoldbabbal, negyedekre vagott fott tojassal, es valami jellegzetes zold salata csokorral, mint a rukkola. Az ontet: 1/4 csesze pezsgo ecet (vagy feher bor) 1 kiskanal Dijon mustar so-bors-oliva olaj
Osszekevered, es raontod a talon levo finomsagokra ovatosan, hogy mindenre jusson.
A legkozelebbi vemdeglatasomnal ez lesz az asztalon!
Akkor biztosan szeretitek a gazpacho-t is, egy nyers, hideg spanyol nyari levest.
Ismered?
Itt egy gorogos valtozata :)). . . Mindent nagyon aprora kell felvagni, vagy ha van vago geped, akkor azzal, ovatosan, nem puresiteni. Az egy-egy fajta zodseget vagjal egyszerre a geppel, maskepp. . .gond lesz.
6 nagy gerezd fokhagyma 2 evokanal friss oregano level 2 evokanal friss petrezselyem zold 5 evokanal vorosbor ecet 5 evokanal feher bor ecet 5 evokanal oliva olaj 1 piros husu paprika 1 sarga husu paprika. 2 lila hagyma 4 nagy es erett paradicsom 3/4 csesze kalamata oliva bogyo paradicsomle so-bors izles szerint es feta sajt, apro kockakra vagva.
Az osszes hozzavalokat nagyon aprora vagni, osszekeverni, jol lehuteni.
Igen, rájöttem közben, mert reggel megkóstoltattam a lányommal, és azt mondta, hogy ez ugyan nem ayran, viszont sikerült csinálnom egy finom spanyol uborkalevest. Állítólag ízlett... :-) Nekem legalábbis. Meg kis családomnak is. Két kígyóuborkát lereszeltem, megsóztam, 4 izmos fokhagymagerezdet átnyomta, hozzáadta 3 fél literes kaukázusi kefírt, aztán beleraktam még egy pohár vizet... aztán még egyet (kóstolgatva). Kijött belőle egy kübli leves. És tényleg jól esett a melegben.
Hát épp az a bajom, hogy most oylan mint egy pástétom, túl homogén. Akkor finom ha kicsit rusztikus, azaz érződik benne, hogy külön harapsz rá a hagymára, a tojásra, és mellettük csak ízfokozóként van ott a többi, de hát ez van, ha az ember férje segítőkész és külön elképzelései is vannak, így is jó szvsz. Mi pirított kenyérre kenjük speciel.
Mint miden más pástétomot úgymint mondjuk padlizsánkrémet meg szardíniakrémet és ilyesmiket. Sokkal nagyobb az élvezet, ha a hideg "pástétom" és a meleg pirított kenyér a szájadban összetalálkozik. :-)
Nem regen szoktam ra egy italra - hasonlo mint amit az arab lotyirol irtal: lassi, es indiai.
Nem merem, hanem annyira higitom fel a joghurtot, amennyire a gusztusom kivanja, es fuszerezem. Szeretem orolt cuminnal es orolt gingerrel is. Fokhagymaval meg nem csinaltam, de jo lehet.
1 vaj, 2 tojás megfőzve, fél nagy (bármilyen - vöros vagy lila esetleg újhagyma, de abból több kell) hagyma felaprítva, egy púpozott kk. mustár, só bors, paprika a legkisebb adag. Összekutyulod oszt jóvan, de a tojást apróra kell vágni az istenért! MInt a hagymát... nem úgy mint a férjem... :-(
Fogalmam sincsen.... a paprika csatornán hallottam, ahogy készítik ennyi, és megjegyeztem, hogy ez nem is lehet rossz. (Lányom szerint "ajela" vagy valami hasonló...)
Amúgy megcsináltam, most a hűtőben van. Nekem ízlik (pedig kicsit visszafogtam fokhagyma imádatomat) meg a férjemnek is. Ha a vendégeknek nem ízlik megisszuk mi.
Hát ha holnap még valaki szerez nekem tengeri sót, akkor oké.. (amúgy nem kételkedem a tengeri só csodatételében, az első lányom a tengeri sós kádfürdők hatására fogant anno, túl minden nőgyógyászon) , de attól tartok, hogy sima sóval lesz, mert ha van erőm akkor még ma este megcsinálom, ha nem akkor meg holnap reggel...
A két trutyi már készen van, a zsidótojásba a férjem kissé bekavart, mert csak arra kértem, hogy hámozza meg a tojásokat, de ő nemcsak meghámozta, hanem a tojásokat négyfelé vágva be is rakta a többi előkészítettbe, és hiába próbáltam őket villával rusztikussá törni, nem ment, úgyhogy átturmixoltam..-(
szerintem ha tudnad, hogy mivel jar 4 db negyeves gyerek kerti orjongese, nem ajanlkoznal...:) en komolyan gondolkodom azon, hogy bedobok elotte egy felest:)