Fertőrákos és Balf között nincs bicikliút, de nem tragikus a helyzet, mert nincs erős autóforgalom. Úgy emlékszem, hogy Balftól már végig van bicikliút a magyar oldalon is, egészen a pamhageni határig. De az osztrák bicikliutak sokkal jobbak...
1. a Fertő tónál magyar részen Fertőrákosnál van csak strand. Ausztriában szinte minden településnél; érdemes Mörbischre (Fertőmeggyes) ellátogatni, ennek nagyon jó és viszonylag nagy strandja van, itt külön medence is van, de persze a Fertőben is lehet fürődni, ill. a parttól egy híd visz át egy kisebbfajta szigetre, ahol szintén lehet strandolni. Az egész, ahogy az osztrák strandok többsége nagyon kultúrált, tiszta, az éttermekben részben vagy egészben magyar személyzettel. A keleti oldalon érdemes Illmitzet megnézni, már csak azért is, mert itt már a Fertő szép széles, tehát hasonló kilátások, mint Balatonnál. Illmitz közelében a Fertőzúgban (Seewinkel) található a Zicksee, ami nagyon hamar felmelegszik és szintén vane gy jó kis strandja. Bár nem Fertő tó, hanem Soproni hegység: Rizingnél egy csodás strand van, az erdő köezpén, fenyőfák között fekszik, idilli környezetben. A tó vize kristálytiszta, még ahol 3-4 méter mély ott is le lehet látni az aljára. Itt különféle csúszdák, játszótér, beach volleyball pálya stb található, mindez tényleg szép természeti környezetben. A tó vagy a kópházi-Deutschkreutz határátkelőn át érhető el, illetve talán rövidebb út, ha Sopronon keresztül mentek és Brennbergbányánál mentek ki. De Brennbergbányától az út nagyon rossz, egy kis vékony, de asztfaltozott erdei útról van szó. Így inkább a kópházit ajánlanám. Van internetoldala is: google: Ritzing+Sonnensee
2. Igen van, az egész Fertő tó körül van bicikliút, Fertőrákos és Sopron között is, utóbbi nagyon szép és elég sokáig erdőben (=árnyékban) visz.
3. Fertőrákosról is indulnak hajók, de a többi osztrák fertőparti településből is. Többnyire félóránként, a jegyek 5-10 euró körül mozognak, ha jól tudom. Ill. lehet naplementés hajóutakra és hasonló finomságokra is befizetni.
4. ezeket már részben fentebb említettem, ezeken kívül: Fertődi kastély Nagycenki kastély Sopron belvárosa kőfejtő Fertőrákosnál Mörbisch és Rust kis utcácskái, különösen Rust esetleg Purbachban a török emlékek kismartoni kastély (Eszterházy)
stb
természeti látnivalókban ott van a Fertő tó és környéke ill a sarródi kocsagvár
mi három hete tekertünk atónál, igaz csak kb 30-35 km-t, mivel 18 éve nem ültem biciklin. idén tavasszal kezdtünk azon morfondírozni, hogy - mivel a 3 gyerek már megtanult bicajozni, és van is nekik jó cangájuk - veszünk mi is biciklit. ....
eddig nem vitt rá a lélek, de ez a fertő tavi kiruccanás bőven kedvet hozott!!!
nálunk (pécsett) sajnos kb 5 km kerékpárút van összesen, sztem a megyében sincs több 25-nél
szval a feleségemmel sopronban hétvégéztünk, és a szállóban jutott eszünkbe, hogy a recepción bérelhető bicajokkal mehetnénk a fertő-tóhoz.
fertőrákosig mentünk autóval, majd onnan rust-mörbisch felé, odafelé a szőlők közti úton, vissza a lentin, érintve mindkét település kikötőjét is.
profi út, tökéletes idő, kifogástalan vendéglátás osztrák oldalon.
hihetetlen hanglata volt az útnak, a legkisebb 3 éves gyerektől a 80 éves aggastyánig mindenki tekert, akkora forgalom volt a bicikliúton, hogy csak na...
minden vársoban minden étterem tele, tökéletes kaják és borok igényes éttermekben.
mivel vezettem még aznap, így csak kis bort ihattam, de a koranyári melegben nagyon jól esett a behűtött gemischt...
mindenkinek ajánlani tudom, idén sztem visszatérünk, és talán már saját bicajjal tekerjük körbe a tavat.
ja, a magyar rész - fertőrákostól k-re - tényleg katasztrófa, a ruszti határ felé semmi gond vele.
A hét végén barátnőmmel mi is köbetekertük a Fertő-tavat.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, annyira jó kis biciklis túra!
Péntek este utaztunk autóval Fertőrákosra, ahol foglalt szállásunk volt a Szűts Panzióban. Kimondottan jó szállásnak tartottuk: tiszta, rendezett, kényelmes, olcsó. Üdülési csekkel tudtam fizetni, kontinentális reggelit is kaptunk. Van belső parkoló, és kerékpártároló is.
Szombat reggel indultunk autóval, (a bicajokat estére le sem vettük) és Podersdorfig meg sem álltunk. Itt a városka főutcáján, jó forgalmas helyen leparkoltunk, és tulajdonképpen innét indult a biciklitúra.
Először kitekertünk a tópartra, a strandon időztünk egy kicsit. Mivel már nincs strandszezon, így díjtalan a belépés. (Elképesztő, hogy milyen színvonalas illemhelyek vannak a strandon, persze ingyenes is.)
A B10-esen indultunk a körútra, amit csak ritkán hagytunk el később is. Észak felé haladva rövidesen murvásra váltott a bicikliút, de nagyon jól járható volt az én félversenykerékpárommal is. Sajnos barátmőm MTB-vel jött, így természetesen a tempót az ő célszerűtlen bicajához szabtuk. A túrára szerintem félversenyt, vagy esetleg trekkinget praktikus választani, de persze vállalható mással, akár váltó nélküli biciklivel is.
Weiden am See-n csak áttekertünk, az első megálló a Neusiedl am See-i vízpart volt. Itt ebédeltünk meg hozott anyagból. Túl nagy volt a nyüzsgés, Podersdorf szebb volt.Tovább haladva Jois mellett álltunk meg pár percre egy kis útszéli pihenőnél, Purbach mellett is csak elhaladtunk, majd az aszfaltozott mezei utakon továbbtekerve Oggauig mentünk. Egy kellemes kis kerthelyiségben cappuccinóztunk, majd felfrissülve indultunk tovább. Ruszt peremét érintettük csak, majd a B10-es alternatív nyomvonalára tértünk át, amelyik a tóhoz közelebb húzódik. Innét ugyan a tó víztükre nem látszott már, de hangulatosabb volt, bár kicsit gyengébb az aszfalt minősége.
Mörbisch am See-nél kimentünk ismét a vízpartig, amit nem bántunk meg: nagyon szép, hangulatos a strand, a színpad... Nyilván itt sem kellett már belépőt fizetnünk.
Jócskán elidőztünk, és már délután hat óra magasságában indultunk tovább. Pár perc tekerés után átléptük a határt (nem kérték az igazolványunkat). Ismét néhány perc múlva már Fertőrákoson is voltunk.
Megszálltunk, majd reggel kifizettük a két éjszakai szállást, és a holminkat a háziaknál elhelyezve kiürítettük a szobánkat is. A magyarországi oldalon indultunk tovább. Szinte rögtön, a falu végénél ki tudtunk jutni a tópartra. Bicikliút nincs itt, de tovább haladva sem, egészen Balfig. A fertőrákosi strand is korrektül nézett ki, de sajna szemét, és cigarettacsikk is akadt. Balfig az út gyengécske, szűk, de persze jól járható. Itt volt a túra legnagyobb emelkedője, de ez sem vészes. Útközben szép kilátás nyílik többször is a nádrengetegre, és a távolban a nyílt vízre is. Balf után jobb-rosszabb bicikliutakon haladtunk egészen Hegykőig, ahol egy étteremben palacsintáztunk. A következő állomásunk a fertődi kastély volt. Csak kívülről jártuk körbe, mert az időnkbe sem félrt volna bele, hogy betérjünk, illetve a bicajokat sem hagyhattuk őrizetlenül. A belső udvar felől szépen felújították, de hátulról siralmasan néz ki. A parkja szép, gondozott. A pamhageni átkelőig meglehetősen unalmas bicikliút vezet, és ráadásul oldalról sok helyen ágak lógnak be a bicikliútra. A határon gyors ellenőrzés után már mentünk is tovább Apetlon felé. Itt is meglehetősen egyhangú az út, és sajnos majdnem mindenütt (egész második napon) a kerékpárút a közút mellett haladt. Illmitz felé vettük az irányt, és itt tévedtünk csak el: a B20-ason akartunk egy kitérőt tenni, ehelyett a táblákat követve folyton csak köröztünk... sajnos a helyiek is tanácstalanok voltak, nem tudtak útba igazítani. Így lemondtunk a kis fertőzugi kitérőről, és megkerestük a vízpartra vezető utat. A kikötőig itt nem mentünk ki, hanem északnak fordulva a fertőzugi kis tavak mentén kerekeztünk tovább. Itt vannak kilátók is, távcsővel. A legmagasabbra fel is mentünk. Hat óra magasságában értünk vissza a kiindulási pontra, Podersdorfba. A kikötőben időztünk kicsit, majd megkerestük az autónkat, és felpakolás után visszautaztunk a szállásunkra. Este nyolc volt, mire onnét hazafelé vettük az irányt.
Sokszor megállva, itt-ott a biciklit tolva haladtunk, ezért tartott két napig a körút. Átlagsebességünk mindkét nap 15 km/óra volt. az első napi táv 68 km volt, míg másnap 75 km-t tettünk meg két keréken.
A bicikliutakon hatalmas forgalom volt, bár nem volt zavaró, mert előzékenyek az osztrák kerekesek. Körülbelül 5-80 évesig minden korosztály kerekezik...
Alighanem jövőre is el fogunk menni,. de nyáron, hogy strandolni is tudjunk, és akkor a kompolásos verziójú körutat szeretnénk megtenni.
Szomorú... a meglévő utak karbantartására nincs(?) pénz, maradék 7 km építésére szintén nincs. És ha hozzátesszük, hogy a környező falvak a kerékpáros turizmusból élnek...
Örülök, hogy összességében jól sikerült a túrátok! Mi május végén voltunk, és úgy mentünk, hogy már péntek este leutaztunk Sopron-Balfra, a Castrum kempingbe. Ez egy nagyon igényes hely, csak kár, hogy kevesen ismerik. Jó lenne, ha nagyobb forgalma lenne, és az is, ha több ilyen színvonalú kemping lenne még Magyarországon! Még medencéje is van. :)
Szombat délelőtt indultunk bringázni, körbe akartuk tekerni a tavat, méghozzá úgy, hogy a hosszabb magyar szakasz legyen a túra elején, így Fertőd felé indultunk el. Való igaz, hogy gaz volt a kerékpár út mellett, de a falvakon átvezető bicikliút nekem nagyon tetszett, szép, takaros kis házak között bicikliztünk. Pamhagennél átléptük a határt, Apetlon, Illmitz, majd Podersdorf következett, és itt úgy döntött a társaság, hogy inkább menjünk vissza komppal Rust-ba. Így aztán Podersdorf-ban megebédeltünk, és kompra szálltunk. Nagyon meleg volt, eléggé elpilledtünk, és nehéz volt újra bringára ülni és tekerni. Ráadásul valami alsó bicikliutat találtunk, azon mentünk vissza a határhoz, így csak a szőlőt láttuk magunk mellett. Az utolsó 7 km Fertőrákos és Balf között nekem személy szerint maga volt a pokol. :) Nincs bicikliút, hanem egy viszonylag keskeny rossz minőségű úton kellett tekernünk, ahol ehhez képest nagyon sok autó jött, és nem az osztrák óvatossággal. Utáltam. Visszaértünk a kempingbe, a társaság fele hazament, az eső meg esett egész este és éjjel. Másnap reggel már ügyesebbek voltunk, a sátort a táborban hagytuk, a bicikliket meg bepakolva a kocsiba, elmentünk Fertőrákosig, ahol leparkoltunk, és onnantól mentünk biciklivel. Nagyon-nagyon jó volt! Megtaláltuk a felső bicikliutat, ahonnan szép kilátás nyílt a tóra, meg az alattunk elterülő szőlősre. Nekem sokkal jobban tetszett a tónak ez az oldala, mint a másik. Több a látnivaló, és az is sokatt hozzátett, hogy nem volt annyira meleg, mint előző nap. Szinte észrevétlenül jöttek a városok egymás után, pedig nem akartunk körbemenni, csak fel valameddig, de Oggau-nál úgy döntöttünk, menjünk el megint Podersorf-ig (csak most az ellenkező irányból érkezve), és onnan komppal vissza Rust-ba. A legnehezebb szakasz, ahol szinte alig volt árnyék, és a térképen is csak szagatott vonallal jelölik: Neusiedl am See és Podersdorf között volt. Számomra a legnehezebb, lehet, hogy más jobban bírja, de hőség volt, és nem volt aszfaltút, hanem kavicsos-porzós keskeny utacska enyhe emelkedővel Podersorf irányába. Ha lett volna némi árnyék, lehet, hogy jobban bírtam volna, de így tűző napsütés és por volt csak. Nagyon megörültem, amikor Podersdorf-ba értünk. :) Ott megfagyiztunk, és komppal visszamentünk Rust-ba, onnan pedig visszatekertünk Fertőrákosra.
Így végül is meglett a teljes kör. :) Jó volt nagyon, naptejet kellett volna vinni. Így viccesen barnultam, fejkendő volt rajtam ugyanis, ami picit rálógott a homlokomra, így a homlokom teteje fehér maradt, míg a többi része szépen megpirult. :)
Végül annyira megtetszett a kemping, hogy az eredetileg tervezett 1 éjszaka helyett, ott maradtunk szombatról vasárnapra, és vasárnapról hétfőre is. :)
Múlt hét elején nem volt ilyen gond, inkább áztunk-fáztunk néha.
Összedobtam egy rövid beszámolót, ha érdekel.
Fertő-kör (ha igény van rá...)
Hétfő reggel indultunk Újpestről autóval, a tetején három bringával. Dél körül értünk Fertőrákosra, ahol a kocsit egy panzió előtt hagytuk. A bicajok felmálházása (sátor+hálózsákok) után megkezdtük a tekerést Fertőmeggyes irányába. Első állomás Ruszt volt, ahol körbejártuk a főteret, megcsodáltuk a régi épületeket. A szőlődombokon átvezető bringaúton haladtunk tovább, Oggau, Purbach érintésével Nezsiderig. A pomersdorfi kempingben terveztük a szállást, de estefelé hatalmas vihar tört ránk, így a nezsideri Hotel Da Marco-ban kértünk egy szobát. A kint zuhogó eső jelentősen csökkentette a 30 euró/fő kifizetésekor jelentkező fájdalmat.
Kedd reggel a szobához járó svédasztalos reggelivel jelentősen javítottuk a szállás ár/érték arányát, majd tovább induktunk Pomersdorf felé. Ezen a szakaszon kevesebb a lakott település, viszont gyönyörű természeti környezetben vezet az út. Az erős hátszélben Ilmitzen és Apetlonon át néhány óra alatt elértünk a pamhageni határátkelőhelyet, ahol hamar véget ért a kerékpáros idill. Nem volt egyszerű visszaszokni a fél méter széles, gazzal benőtt járdához, amit nálunk kerékpárútnak csúfolnak.
A Hidegség melletti rettenetes zötyögős szakasz leküzdése után a balfi Krokodil vendéglőben erősítettünk babgulyással és palacsintával, aztán az utolsó néhány km következett Fertőrákos felé.
Teljes kör: 140 km
Nettó menetidő: 8 óra
Fraknói kirándulás
Csütörtök reggel Fraknó vára felé vettük az irányt. Jó minőségű kerékpárúton mentünk Sopron széléig, ahol kellemes pihenőhelyen lehet megállni. Itt eligazító térkép is van, ami innen is letölthető.
Az Ágfalva felé vezető országúton haladtunk tovább. Ágfalván a temlom mellett a faluból kivezető leggödrösebb földúton kell kimenni a lépesfalvi határátkelőhelyhez.
Lépesfalva után egy kis domb megmászása és jó kis gurulást követően Fraknónádasd (Rohrbach) következett, majd Márcfalva, Nagymarton (Mattersburg), és hamarosan megpillantottuk a távolban fraknói várat.
A Sopron környéki kerékpártúrákat bemutató honlapon a B30 és a B32 kerékpárutakat javasolják, de az esős időre való tekintettel rövidebb úton, a falvakon átvezető csekély forgalmú utakon mentünk, ill. Márcfalvától Nagymartonig az 50-es főút melletti kerékpárúton.
Délben értünk Fraknóba, ahonnan 3 km-es szerpentin vezet fel a várhoz.
Itt érdemes néhány órás időtöltést tervezni a vármúzeumban található hatalmas fegyvergyűjtemény és az Eszterházy-ősgyűjtemény megtekintésére.
Táv: Sopron-Fraknó autóúton 30 km, kerékpárúton nagyobb kerülővel 50km.
Mi is voltunk a pünkösdi hétvégén, és nagyon jó volt! Nekem mindössze a Fertőrákos-Balf közötti 7 km-es szakasszal volt problémám, a többi magyar szakasz tetszett, főleg a falvak Balf és Fertőd között! Az osztrák rész úgy szép, ahogy van, nagy élmény volt, bár nekem a Mörbisch felőli oldal jobban tetszik, mint a pamhageni.
Körbementem tegnap, egy kis csapattal. Volt kísérőautónk. Az osztrák részen még mindig okés a bringaút, a magyaron változatlanul közút/gyalázatos minőségű (gyökerektől szabdalt, aztán viakoloros, Fertődtől a Pamhageni határig pedig vacak minőség, gondozatlan oldalról belógó növényzettel) bringaút a "menő". Az osztrák szakasz viszont kifejezetten látogatásra érdemes, gyerekkel is. Hatalmas élmény.
ez attól függ melyik úton mész, ugyanis több variáció van, bár tényleg ne úgy képzeljük el, hogy döntőrészt közvetlen a tó mellett megy el, de több hely is van,ahonnan rálehet a tóra látni, mi kb 7 éve kerekeztük körbe. Sopronból indultunk reggel 8 kor és este 10 kor értünk a fertőrákosi/meggyesi (mörbischi) határátkelőhöz, pont zárszóra :))) közben délután Golsban megálltunk egy 2 órát fürődni a helyi "aquaparkban", végülis ez manapság már nem lenne nagy durranás, de akkor az volt. ezenkívül egy jó nagy hurkot tettünk pamhagen után, ugyanis bementünk a seewinkel, amit nem akartunk, ez legalább egy 20-25 km-es kitérő volt. aztán breitenbrunnál is keveredtünk,ugyanis a magyar térkép, amit vittünk kiderült fals volt, olyan utat mutatot (kerékpár),ami valójában nem is létezett, így itt tekeregtünk, de hál' Isten a helybeliek útba igazítottak minket. Breitenbrunntól Sopronig már sötétben tettük meg az utat, inkább az autóutat választottuk, mert a bicikliúton már alig lehetett vmit látni (nem volt lámpánk, ugyanis úgy számoltuk,hogy sötédetés előtt visszaérünk). szóval egy nap alatt is körbe lehet tekerni, de ha lehet lazábban is közbe közbe itt-ott megállni, strandolni, enni, inni, múzeumokat nézegetni stb.
Hétvégén körbebringáztuk végre a Fertô tavat :-) Elôtte a Kerékpárral a Fertô tó körül c. könyvet+térképet böngésztük át. Sarródon (Fertôd és Sarród határán) volt a szállásunk: a vendegvaro.hu-n az Ujvári Panziót találtuk meg amely remek választásnak bizonyult. Itt aludtunk péntek éjjel. Szombaton reggel kocsival (tetôcsomagtartón a bringákkal) átmentünk Ausztriába, Schützenbe. Ott leparkoltunk, bringák le, majd kb. 10.30-kor irány a bringaút: a B10 utat követve, Purbach-Winden-Jois-Neusiedl-Weiden-Podersdorf irányban. Neusiedl am See-ig kellemetlen szembeszelünk volt, lehet, az átvonuló hidegfront okozta, bár gyanús volt a sok szélerôm? látványa... A sík terep és a szôlôk és a szüret látványa legalább kárpótolt a szembeszélért :-) Podersdorfban szüreti és "tökfesztivál" sokaságba csöppentünk, megkóstoltuk a töklevest, mellé kólával frissítettünk (halálos kombó...). Innen a tóhoz közeli utakon, a Nemzeti Park mellett Illmitzbe, onnan Apetlonba, majd a határ, Pamhagen felé vettük az irányt. Neusiedl-tôl már nem zavart a szél végre. A határtól Sarródig tartó út (felfagyásokkal tarkított, gazzal szabdalt bringaút) az osztrák terephez képest meglehetôsen egyhangú volt, de kellemesen leszedált a túra végén. Fertôdön vacsi ? a Fertôszéplak felé vezetô úton jobb oldalon Jocó kajáldája lényegretörôen és sallangmentesen kiszolgálja az éhes népeket: nagy adag, finom melegétel gyorsan. Helyi vörösborral öblítve kellemes befejezése a napnak. A ráadás a kajálda személyzetének kedvessége, a pincérnô és (szerintünk) Jocó személyesen, érdeklôdtek utunk céljáról. Az egész heti rohanós "biznisz" élet után üdítôen hatottak :-) A szálláson este kilenckor, kóválygásokkal tarkított 85 km után filmszakadás. Vasárnap reggeli után a cuccainkat bestokiztuk a panzió ebédlôjében, bringára pattantunk és elindultunk a bringaúton Fertôrákos-Mörbisch irányába a kocsiért. 2 km-enként hámoztuk le magunkról a melegruha rétegeket. A határig vezetô szakasz hullámzó, de leny?gözô volt: a Balf utáni szakaszon, át a szôlôkön csak ámultunk. Letértünk mustot inni, diót szedni, átvágtunk egy földúton szôlôt fényképezni. Itt már tényleg lehetetlen volt csak úgy átszáguldani. Fertôrákoson megnéztük a kôfejtôt, utána irány a hatá, Mörbisch. Kedélyes csevegés a határôrrel, kóválygás Mörbischben, majd Rust következett. Itt lementünk az öbölig, szétnéztünk a városban. Innen Oggau, majd keresztül a szôlôhegyen, beton- és földutakon zúzás vissza Schützenbe. Eltévedésekkel együtt a vasárnapi szakasz 55 km lett, rövidebbre terveztük mint a szombatit, legyen bôven idô bámészkodni. A Hauptsrassén várt az autónk, bringák a tetôre, irány vissza Sarródra a cuccainkért. Pizzázás, majd Bp.
Jövôre egyben tekerjük le (elôtte "gyúrok térdre", mert ott baj volt), utána ottmaradunk kis idôre, külön bámészkodni :-) Aki bringaúton (fôleg az osztrák szakaszon) akarja magát jól érezni, annak szerintem külön ajánlott ez a túra. A magyar szakaszok hergyább minôség? bringaútjait kompenzálják a böhömnagy útjelzô táblák. Mókás (?) volt pl, hogy Hegykôn a felfestett kerékpárútra a hetivásár telepedett rá aránylag hosszan, mintha a Lehel piacon kellett volna áthatolni bringán ülve... Az osztrákoknál viszont a szinte teljesen kifogástalan minôség? (a falvak között a szôlôkön keresztülvivô "Güterweg") aszfalt mellett olyan kicsi táblákat raktak ki, hogy azok csak kb. 5km/órás sebesség mellett értelmezhetôk. Mindent egybevéve király volt ez a napos hétvége, megdobta a túrát, hogy szezon után voltunk és így nem egy zsúfolt üdülôvidéken kellett átvergôdnünk hanem talán sikerült a táj természetesebb arcát meglesnünk.
A természetvédelmi területekre tilos bemenni (habár vezetővel talán lehet, de ez nem derült ki), a kemping nagyon kulturált, de alapvetően a lakókocsikra van berendezkedve (irdatlan mennyiségű volt), faház nincs. Majd előkotrom a linkeket, amiket szálláskeresés közben találtunk és beteszem.
Köszi az útleírást, nagyon jól hangzik! Mi sajnos elhalasztottuk jövőre, mert a legkisebb gyermek elég nehezen tanult meg biciklizni és a biciklijének nagyon kicsi a kereke, nem nagyon tud lépést tartani velünk. Én Petőházáról szeretnék indulni és első nap mi is Fertőrákosig mennék, közben benéznénk Fertődre, Nagycenkre. A lánykám jövő tavaszig még ügyesedik és belenő a nagyobbik lányom régi biciklijébe és akkor valószínűleg az érettségik idején neki vágunk. Már nagyon várom, mi pont az ilyen madaras-pockos helyeket szeretjük. A természetvédelmi területeken lehett kicsit kószálni, vagy csak a magaslesekre lehet felmenni? A kemping milyen? Lehet faházban is aludni vagy csak sátorban?
Mi múlt héten kerültük meg 3 felnőtt + 5 gyermek (ebből 3 11-10 évesek), közepesen felszerelt, kicsit megpakolt Magellanokkal :-)
Első nap technikai okok miatt (ne Ausztriában aludjunk 2x) csak Sopron-Fertőrákos volt, utána pedig 60-56-28 km-es etapok nagyon kényelmesen (Fertőrákos (turistaház) - Podersdorf (kemping - sátor) - Fertőd (panzió) - Sopron). A tó nyugati oldalán hangulatos kis városkák, az északi és keleti részen természetvédelmi terület, ahol többször megálltunk a magasleseknél (láttunk rengeteg madarat, pockokat, nyulat, sünit). A tavat (a kempinget leszámítva) nem láttuk közelről, csak a vitorlásokat.
Oggau előtt valóban volt néhány kis emelkedő, de igazából a gyermekeknek sem okoztak gondot, Rust főterén érdemes eltölteni egy kis időt, amúgy túl sok izgalmas látnivaló nincs, viszont Apetlon előtt van egy bányatóból kialakított strand, olcsó a belépő és jó a sör :-), az uccsó szakasz kb. Illmitz-Pamhagen között unalmas, de kibírható. Az osztrák rengeteg kerékpáros, udvarias és odafigyelő autósok, a magyar részen viszont a "kerékpárút" katasztrofális (habár ez nem meglepetés).
Az egyik ismerősöm május elején járta körbe a tavat 2 nap alatt. Azt mondta, hogy végig kerékpárúton lehet menni de a tóból nem látni semmit mert messze megy tőle az út. Azt mondja van egy nehéz szakasz azt hiszem Oggau környékén, de a többi nem vészes. Az osztrák oldalon szálltak meg Neusiedl-ben, már nem emlékszem, hogy mennyiért.
Azzal, hogy Sopronhoz, vagy Fertődhöz vannak-e közelebb a látványosságok, azért vitatkoznék, ugyanis majd meglátod, hogy a légvonal nem sokat számít... ;o) Pláne hogy Sopronban sem a tóközeli részen vannak a szálláslehetőségek.
A szállás attól is függ, hogy egy szállást szeretnél-e, vagy többet. Egy szállással, ha nem vagy benn a biciklizésben, akkor mindenképp nehéz lesz. Ha kocsival mentek, akkor meg úgyis mindegy, ott szeded le a bicajt, ahol akarod.
Vannak jó szállások a tó déli részén is. Hegykő drágább, mint a többi, a termálfürdő miatt, hacsak nem kempingezni akartok, de kevés lehetőség adódik a többi faluban is. Az árak 7000 Ft/szoba/éj körül kezdődnek. Ausztriában általában ennek a többszöröse.
Amit a látnivalókból kifelejtettem: a Nemzeti Parkban lehet kérni bicajos vezetést. Olyan helyekre juthatsz így be, ahova másképp nem. Nagyon jó! Lehet kérni kenutúrát is a nádasba, oda talán csoport kell, de nagyon jó móka.
Fertőd az a tó délkeleti szélén van, a látnivalók nagyrésze pedig a nyugatin, bár ha jól számolja az útvonaltervező akkor Fertőd és Fertőrákos között csak 24km-t kell tekerni, viszont Ruszt és a többi akár 50Km-re is lehetnek(sajnos külföldet nem tud a program). Ha a tó déli oldalának közepe körül szállunk meg akkor talán optimálisabbak a letekerendő távok. Nem birok annyira gyorsan tekerni, de akik még jönnek (kb 6-an leszünk) azok se nagyon, tehát olyan közepes tempóval kell számolni és eszerint beosztani a távolságokat.
Szállásügyben mi a helyzet mennyire drágák ? Lehet hogy megszállnánk az osztrák oldalon is.
Rátok találtam és nagyon örülök ennek a topiknak, mert ezen a vidéken lakok.
A szállással kapcsolatban nézzetek körül Fertődön és környékén, sok és nagyon igényes vendégház van arrafelé. Egyébként közelebb is van a látnivalókhoz, mint Sopron.
A látnivalókról:
Sopron (a belvároson kívül tekerjetek még ki Bánfalvára, kb. 10 perc, és van arra egy nagyon szép templom a domboldalban, amit nem szoktak "reklámozni". Még ha nem is vagytok műemlék rajongók, akkor is tetszeni fog. Nem messze a templomtól van a bánfalvi temető. Ha felmentek a dombra a sírok fölé, ott egy erdei katonai temető van. Eléggé el van dugva, de nagyon hangulatos.)
A Fertőparton Sarród és Fertőújlak - Nemzeti Park; Fertőd - kastély és park; Fertőszéplak - tájházak; Fertőboz - Gloriet kilátó, innen a legszebb a kilátás a tóra; Balf - gyógyfürdő, már akinek szüksége van rá ;o); Fertőrákos - pellengér, vizimalom és a kőfejtő. Fertőrákosról Ausztria felé a bicikli úton, éppen a határon van a Mithrasz-szentély, amit sak bicajjal lehet megközelíteni.
A szomszédban: Rust - nagyon hangulatos utcák; Pordersdorf - élménystrand; Frauenkirchen - templom, körülötte Kávária stb.
Kicsit távolabb: Röjtökmuzsaj - ide nem vezet bicikliút, de a forgalom nem nagy, be lehet vállalni. Fertődtől kb. fél óra bicajjal. Van itt egy vizimalom, tutin fel van újítva, jó házi kajákat lehet enni :o); aztán még ki lehet menni Nagycenkre is, Fertőbozról akár kisvasúttal is; Nagycenken a kastályon kívül még érdemes megnézni a Széchenyi Mauzóleumot is.