Kedves szakértők! Variációk egy témára: ugyanannak az óraszerkezetnek különböző márkanevekkel ellátott darabjai. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ezek a feliratok milyen technológiával készültek? (a kérdést úgy is feltehettem volna, hogy kishazánkban ki vállalkozik hasonlóra?)
klasszikus gépet -mondjuk egy pantográfot- kézzel kell huzogatni, míg a cnc-t számítógépről vezérled, klaviatúráról akár, vagy előre megírt programmal. Az előbbihez kellesz, utóbbit lehet magára hagyni és elmenni cigizni amig végez.
Én is most építem az első hobbi CNC gépem (3 tengelyes, hobbi fúró/maró lesz rajta). Amatőr vagyok, és ez nagyon első verziós gép lesz, kb. 15 x 30 centiméteres munkaterülettel, aluminium (10x10 mm-es négyzetes hasáb) vázból.
Léptetőmotort találtam olcsón, 3-at kb. 7000 Ft-ért (Robotron), most építem az elektronikát.
Ezután jön a driver (valószínűleg LinuxCNC + PrinterPort), és utána a neheze...
CAD programból biztos sok van, de még nem tudom, hogy melyik lesz, amatőr célra a legtöbb drága. QCAD ígéretes lehet, meglátjuk, de ez csak 2D-s.
Mivel itthon nem tudom csinálni a kicsi gépet, így kint elkezdtem a nagyot, hogy legalább valamelyik haladjon. :)) Csak hétfőn megyek vissza, ezért holnap lesz időm berakni a képeket. Ide kicsit nagyok a másfél megás képek...., még dolgozni kell vele.
Teljesen kezdő vagyok a témában; ha minden jól megy rövidesen készen lesz a gépem. Azt tervezem, hogy Mach3 -at használok majd hozzá, csak valami jó kis modellező program kellene, ami nem túl bonyolult, de azért használható. Persze ingyenes (( vagy okosítható )) lenne jó. Eddig csak egy listám van, hogy miket érdemes megnézni ( Rhino, ArtCam, MeshCam, BOBCAD, EdgeCAM, Google Sketchup, DeskProto ), de ezeket mind végigpróbálni borzasztó sok idő, ezért valami javaslatot várnék, hogy mivel érdemes kezdeni. Köszi.
Nem van, állandó stand by üzemmódban vagyok, csak nem írok, spórolok a mozgással így a téli álom alatt. Közben meg küzdök a kottyanással, szoruló sínekkel és még mindég nem tudom milyen szoftverrel hajtsam a gépem. Porosodik.
Úgy látom, döglődés van. Kint elkezdtem építeni a nagyobbik gépemet, Így most CNC-n csinálom a CNC-t. x600mm y500mm z cirka 300mm Gyűlnek hozzá szépen a cuccok, a cég fémhulladékkal is foglalkozik, így akad minden, ami kell, csak ki kell vgálogatnom az érkező konténerből, amire szükségem van. (pl 4 darab 40-es lineáris csapágy már van, ingyé, Y-ra jó lesz)
Mivel a kicsi még nincs készen, így nekiláttam a nagytestvérnek is. :)) Kint, németben fogom összefusizni. Alkatrészt jobban találok hozzá, meg a gépek is adottak. 3 Hurco várja, hogy fusiba szólítsam őket szombatonként.... :))
Nem annyira vészes, ha nem nyílt lángon nyomatod. Ilyenkor egy öreg villanyrezsó nagyon jó barát tud lenni. És szellőztetni állat módon közben, akkor nem lehet baj. :)
Azt mondta nekem valaki hogy gázolajat és terpentint kell összekeverni, bedobni a cuccot és melegíteni lángon. Jó megoldás a nagy fazék, benne víz és azon belül a kis fazékban fortyogó olaj. Kissé tűzveszélyes. Arányokról, időről nem beszélt, gondolom próbálkozni kell. De inkább ne!
Egy 2D-s habvágógép megépítésén töröm a fejem.A mechanika megépítése valószínűleg nem lesz gond.De utána hogyan tovább?Milyen motorokat szerezzek be ( lehetőleg olcsón ).Tud valaki egy részletes "lépésről lépésre" leírást adni?Miből legyen a vezérlés?Lehetőleg házilag kivitelezhető megoldások és "kidobott" alkatrészek listája érdekel. Köszi.
Jelenleg ütöm össze a z tengely hajtását. Mivel ez a legnehezebb a kis hely miatt, így a fényképek nem lesznek túl látványosak, mikor csinálom őket. Perpillanat készen vannak a csapágyházak, bugáztam egy ujjnyi darab bakelitet is az ócskásból, egyenlőre az lesz az anya.
Mikor készen lesz a gép, az lesz az első munkája, hogy kimarja saját magát, pontosabban, mint ahogy összeütöttem. Természetesen, ha van rá igény, akkor legyárthatom másnak is, olymindegy, hogy 1 vagy 2 széria ketyeg le rajta... :)))
Természetesen, miért hagynám abba, mikor a nagyján túl vagyok? :)
A Z tengelyre közben felkerült egy egyenlőre alu anya, meg keresek nyomórugót 3 db-ot, belső átmérő 6mm, a hossz cirka 15-20 mm, nem túl erős. Le van vágva a Ztengely orsója is hosszra, és venn van a motorfelőli csapágy.
A tengelycsapágyak 627RS fajták, valamint ezek vannak a kocsin is, 8 db. Mivel a belső átmérő 7mm, így a hatos menetesszárból való orsókat úgy raktam bele, ahogy a legegyszerűbb. Fogtam két M6-os anyát, és esztergán letörtem az egyik végüket kb 45 fokban. Ezeket szembefordítva, közéjük a csapágy, és meghúzva. Tökéletes központozás. :))
Még vennem kell 4 csapágyat, és megcsinálni az orsótartókat, majd a motortartókat. Itt elvileg a gép készen is lesz, csak végálláskapcsolókat kell mág rápakolni, meg az elektronikát és mehet. :))
A forgácsolók alapvető mértékegysége a milliméter. A gyalusnak is... :)
Centiben a kőművesek, meg talán az asztalosok számolnak, bár az utóbbi is inkább milliméterben. Akit a milliméter részei is érdekelnek, azok a forgácsolók.
Az asztalost nem igazán érdekli a tizedes tartomány, ha egy milliméteren belül van, az neki már jó. Viszont, aki naponta találkozik a pl H7 tűréssel, az már nem tud centiben gondolkozni, számára az már elnagyolt dolog, sőt, sokszor már a tizedek is.
Tehát egy forgácsolónál alapvető, hogy milliméterben gondolkozik, ennek megfelelően ösztönösen úgy is ír.
Tehát az "5 század" egy forgácsoló olvasatában milliméterben értendő.
Ha elmesélem egy drehásnak, hogy a gépem 5 századon belül pontos, egyből vágja, hogy miről van szó. :)
Ez csak szabadon, terhelés nélkül értendő. Ahogy nézegettem, meg cibáltam, az y tengelyre még rá fog férni valami merevítés, mert a közepén hajlamos lesz engedni az erőknek....
Annyira nem vészes, 2 db 11-es pálcika, keménykróm bevonattal. Valahogyan merevítenem kell a közepét.