Sziasztok!
Régóta kerestem már olyan topicot, ahol az aranyérrel bajlódók beszélgetnek és megosztják egymással az aranyér kezelésvel kapcsolatos tapasztalataikat.
Sajnos eddig nem találtam, ezért indítom útjára ezt a topicot.
Szeretném, ha elmondanátok javaslataitokat, kipróbált módszereiteket, amivel kezeltétek az aranyeres tüneteket.
Külön kérném azokat, akik már átestek aranyér műtéten, hogy mondják el az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat!
Nagyon bízom benne, hogy tudunk egymásnak segíteni!
Radek
Kis kihagyás után újra itt vagyok. Elmesélem mi történt velem mióta nem jártam itt. Ars Medikásként indultam 03.11-én műtöttek IV. fokú aranyerességgel. Elöljáróban elmondanám nekem a dokival semmi bajom nem volt, és a történtek után sincs. Röviden tömören lényegre törően tájékoztatott, én többet nem is vártam el akkor sem ha egy magánklinikán vagyok. A neten találtam rájuk, és szerettem volna megrövidíteni a gyógyulásom, de azért ott már kiderült hogy azok a gyógyulási idők azért nem kőbe vésett dolgok. Több más okból kifolyolag se hátráltam meg, minnél hamarabb túl szerettem volna lenni a dolgon.
A sorstársaimmal is előfordúlt dolgokon kívűl más bajom nem volt egészen 22.-én este 11-ig. Akkor székelési ingerem volt, megdöbbenésemre nagymennyiségű vér volt az eredmény. Akkor este még kétszer ismétlődött a dolog, és eszméletvesztés is bekövetkezett. Mire magamhoz tértem a nejem hívta a mentőket, és rohamkocsival a közeli kórházba vittek. Ott megfigyelés alatt tartottak, majd hajnal 4-kor ismét volt egy nagyobb mennyiségű (de olyan a perem alá) vér ürítésem. Reggel 7-kor megműtöttek. A zárójelentésen szerepel "Sürgősséggel a korábbi műtéti terület feltárását végeztük, ennek során több pontból bő vérzést észleltünk, ezek aláöltése történt". Két egység vért is kaptam. Lehet nekem nem is lett volna szabad erre a varrás nélküli műtétre jelentkeznem. A laborvizsgálat ugyan a műtét előtt nem állapított meg véralvadási problémát, de így utólag az emlékeimben kutatva előjött hogy 10 éves koromban mandula műtét után szintén nem akart elállni a vérzésem. Végülis nem tudom mi miért következett be, de sajna elölről kell kezdeni a gyógyulásom. Pedig már örültem az addig elért eredménynek. Fizikailag se viselt meg, jól éreztem magam.Tegnap engedtek el a kórházból, most össze vagyok esve, 5 kilót veszítettem (mondjuk ez nem baj) meg szédelgek. Még szerencse hogy süt a nap:-)))
Ne aggódj,semmi komoly mellékhatás nincs pl:fejfájás!Nekem is úgy rendelték meg a patikába! Örülök neki,hogy már sikerült megrendelni!:-) Nekem amikor bekentem belöl utánna persze,hogy ég egy kicsit,mert odanyúltál a sebhez,de utánna lenyugszik!Bízz benne szupi én mondom! :-) Parafinolajat is vegyél!Minél jobban gyógyul a seb annál jobban nem érzed,hogy bekented! Gondolom azért csak dolgozik a krém azért ég egy picit!
Köszi még azt szeretném megkérdezni hogy van e valami mellékhatás mert pl volt amitől égett stb pl a masztu meg a posterisa is olyan fura volt csak hogy előfordulhat e hogy ne ijedjek meg rögtön.Egyébként itt még a dr is a gépből kereste mert nem ismerte és a gyógyszertárban is megkellett rendelni du hozzák,hát szorits hogy jó legyen.Egyébként én vizsgálaton már voltam ott csak annyit mondtak hogy ez a baj és mást nemtalált (tükrözött) és addig amig elnem érte a berepedést tenyleg nem tul gáz na de amikor odaért!Gondolom neked is az volt a rossz.Már csak azt nem tudom mi a rosszabb ha vérzik vagy váladékozik.Egyébként én ugy veszem észre az csip jobban de eddig én sem figyeltem fel rá csak a doki mondta mert ha teszek oda e
gy pici vatta db-ot nem csip annyira.Hát nemtudom reméllem ez a kenőcs segit.
Ja hát a belüli bekenés egy kicsit gáz lessz de reméllem sikerül.
Vegyél hozza új védőt a patikába,mert nincs hozzá aplikátor! A doboz oldalán van egy csík,akkorát kell kinyomni a krémből!Kívül,belöl! Napi kétszer! Majd írd meg,hogy jó-e!
Szia Papajó! Én már tavaly nyár óta szenvedtem vele,csak előszőr azt hittem aranyér,és Reparonnal kentem! Sokáig nem mentem orvoshoz,mert féltem!/ekkor még nem repedt/Januárban repedt előszőr,na attól kezdve csíp,fáj,viszket! De ez már a múlt! remélem így is marad! Rászántam magam a dokira! Előszőr a Posterisan kúpot írta,meg Parafinolajat! Az olaj nagyon fontos!!!!!!!!!!!!!!!!! Reggel este 1-1 kanál!Sok folyadék,korpa!!! Na egy darabig jó volt,de nem akart gyógyulni visszamentem!Kaptam a posterisan kenőcsöt! Megmondom őszintén szerintem,ha jobban figyeltem volna az olaj meg korpa...stb nem tartott volna sokáig!Na vissza megint,na akkor volt a lábakat széttárt amit meséltem! Végül kiderült,hogy felszínes,de két centire befele is megrepedt! Nekem nem váladékozik/zot/csak csíp,meg ég,meg vérzik!Egyépként a doki nagyon rendes maga a vizsgálat nem fájt,csak nagyon feszültek a repedések!A krém neve Rectogesic 4 mg/g végbélkenőcs!! Sűrgősen szerezd be! Figyu ismerek olyat,hogy 13 cm-es repedés befele és elmúlt,úgyhogy fel a fejjel!:-)
Légyszi megirnád miota szenvedtél vele milyen tünetekkel?Én már szinte mindent kipróbáltam de a legtöbbtől csak rosszabb volt.A doki kb 2 hete a norcainos tonogenes kupot irta hát jobb hol rosszabb.Most reményt adtál a mütét meguszására.Most is fájt amikor elmentél?
Szia! Na túl vagyok a nagy vizsgálaton! Nagyon izgultam,bevettem két nyugtatót,úgy mentem el! Lábakat széttárt vizsgálat periszkóppal! Nem semmi volt!A doki egyépként nagyon rendes volt! Az a lényeg,hogy 5000-ft -os krémet kaptam ucsó esélynek,de szupi a krém! Szerintem már azt mondthatom,hogy összefort! :-) Annyira örülök! Egy új munkahelyen nem kellett volna táppénzem kezdeni! A doki azt mondta,hogy ez a krém most jelent meg! Magyarán a fissurára kétfajta krém létezik! Jó mi? Veled mizu mesélj! Üdv!
Beszállok a beszélgetésbe én is... szóval, tegnap voltam 6 hetes kontrollon (az ars medicanal) és mindannyiunk kedvenc doktora gyógyultnak nyilvánított!! :-) Konkrétan azt mondta, h utoljára születésem napján volt ilyen szép a fenekem. :-))) Erre én kérdeztem, h "de akkor mi van azokkal a dudorokkal?" (igen, nekem még mindig nem lebenyek, 6 hét után sem, hanem dudorok). Azt válaszolta, h azokkal ne is foglalkozzak, nem baj, h ott vannak, ráadásul a következő hónapok során fognak is zsugorodni. Nem tudom már, ki írta, hogy ennek az orvosnak kizárólag az egészségügyi szempont a fontos, de teljesen egyetértek ezzel. Azt gondolom, h egyáltalán nem hanyagságból nem vesz a dudorokról tudomást (pontosabban arról, h ezek zavarnak bennünket), hanem mivel ez már nem egészségügyi probléma, ő TÉNYLEG tökéletesen szépnek látja a fenekünket! Ráadásul mivel szociális szempontból nem valami érzékeny, szerintem meg sem ÉRTENÉ, h mi a csuda bajunk van, mivel minden oké.
Nekem ez volt a benyomásom. Én egyébként azt hiszem, megint ide jönnék műtétre. így a fórumon szerzett információkkal nem volt olyan nehéz, a gyógyulás is oké volt, a dudorok/lebenyek meg ezek szerint normális jelenség.
Lujzici
Ui: szerintetek meddig kell inni az olajat? Én már szívesen leállnék vele teljesen, bele se merek gondolni, mennyi kalória lehet benne. :-(
Örülök neki, hogy pozitív a véleményed a dokiról, legalább neked bejött (meg még azoknak, akik elégedettek vele). Én most már ennyi ésszel nem hozzá kopogtatnék be.
Jogos, igazad van. Én erre csak azt mondom, ha már elsőre nem elégedett az ember a kapott információ mennyiségével, amit a dokijától kap, akkor joga van másikat keresni. Pontosan -ahogy mondod- a bizalom kialakulása miatt. Tudom, nehéz dolog rászánni magát az embernek, hogy újabb vizsgálatra menjen, és amúgy is működünk, hogy azt feltételezzük, mindenhol ugyanezt a bánásmódot kapnánk. De valahogy változtatni kéne azon az felfogáson, hogy a szolgáltatók vannak értünk, pedig ez épp fordítva van, hisz a mi pénzünkből megy. Ha valami nem tetszik, azonnal menni kell máshoz. Azért létezhetnek még ilyenek, mert mindenki benyeli, akárhogy is bánnak velük.
Részemről egyébként semmi gondom nem volt a dokival. Elsőre hamar kidobott, de egyébként az én kívánalmaimnak megfelelt a viselkedése, és a kérdéseimre mindig válaszolt. Mégpedig úgy, hogy az valóban úgy is lett.
Én egyáltalán nem az orvos szakértelmét vonom kétségbe!!!
Eltérő a véleményünk abból a szempontból, hogy kinek mi a kötelessége.
Most ne csak magunkat nézzük! Vannak olyan idősebb (vagy fiatalabb), talán nem túlságosan rugalmas, aranyérrel küzködő betegek is, akiknek nem biztos, hogy eszükbe jut, hogy órák hosszat kutakodjanak az interneten, vagy szakkönyveket bújjanak, hogy megtudják, hogy milyen gyorsan fognak gyógyulni, vagy milyen szövődményekre számítsanak. Ha pl. nekem azt mondta volna a doki, hogy 3-4 hónapig is eltart, amíg rendbe jövök, akkor nem aggódtam volna, hogy az általuk emlegetett 4 hét letelt, és még közel sem állok a gyógyuláshoz. Ha nem állna a honlapjukon, hogy fájdalommentes érzéstelenítést fogok kapni, vagy erről tájékoztatnak a műtét előtt (ez nálam elmaradt), nem lettem volna csalódott, és talán a későbbi vizsgálatokon elhangzott tájékoztató szöveg is hitelesebb lett volna. Én úgy érzem, hogy meg kell tudnunk bízni abban az orvosban, aki egy ilyen nagy beavatkozást végez rajtunk....
A bőrlebenyek esztétikai megjelenése tényleg másodlagos dolog - ugyanis nem mutogatjuk fűnek-fának. De ha netalán szó esik róla, akkor könnyebb elfogadni a társaságukat. Egyébként engem zavar. Ha én valamilyen szolgáltatást igénybe veszek, elhiszem azt - én naív - , hogy az illetékestől hiteles tájékoztatást kapok, és nem valaki mástól kell mindezt megkapnom.
Még mindig nem a klinikát akarnám felmenteni, de nekem az a véleményem, hogy mindenkinek kötelessége tájékozódni. Hál'istennek már nem olyan világban élünk, ahol kizárólagosan rá vagyunk utalva az orvos tájékoztatására. Ha így lenne, nem derült volna ki, hogy a többségnél ugyanez előfordult. Ebből adódóan két lehetőség van. Vagy azt feltételezzük, hogy ez a doki egy kontár, aki minden műtétet elront, vagy azt hogy mindenkinél jól csinálja a dolgát, és ez a műtét elkerülhetetlen következménye.
A másik: lehetetlen teljeskörű tájékoztatást adni. Mindig felmerülnek benned olyan új kérdések, amikre választ keresel. Egyébként, ha ez lenne, akkor valszeg az lenne a problémánk, hogy túl sokat foglalkozik egy beteggel, és miért kell egy magánklinikán annyit várakozni :) Mindig találnánk kifogást.
A harmadik: ahogy a doki is mondta, ez nem esztétikai műtét, azért vállalod, hogy megszabadítson az aranyerektől. Nyilván nekünk fontos részlet az is, hogy utána milyen lesz a "látvány", de a dolognak nem ez a célja. Gondoljunk bele, ha proktológus orvosként gondolkodsz, miért merülne fel, hogy egy ilyen esztétikai következményre előre felhívja a figyelmet. Többségünknél amúgy is volt ott dudor, csak eddig aranyérként, most pedig egészségügyileg gondot nem okozó bőrlebeny formájában. Mondaná, hogy ne műttesse meg magát, mert ugyanígy fog kinézni? Az ő szempontjából nem ez a lényeg (és a miénkből sem), hanem, hogy az aranyértől megszabadított jó időre, és egészségessé "varázsolta" azt a területet.
Természetesen, ha valaki rákérdezett a vizsgálaton, és azt mondta, úgy fog kinézni a popója műtét után, mint újkorában, akkor az valóban félretájékoztatás.
Ha akartok lincseljetek meg, de én így gondolom :)
Kimásoltam az idevonatkozó részt a Regőczi honlapról: "Ennél a műtéttípusnál a bőr és nyálkahártya bemetszést követően lepreparáljuk az aranyeres halmazt az analis sphincter (végbélzáró) izomzatról, a tápláló eret lekötjük, és a sebet nyitva hagyjuk, hogy későbbiekben sarjadjon magától. A sebfelszínek között nyálkahártya és bőrhidakat kell hagyni, hogy a gyógyulás oldalról történhessen."
Nekem ez elég magyarázat, még ha nem is értem a szaknyelvet.
Nézzétek meg Hologramember beírását (1344, 1346), ő Regőczi doktornál volt. Ugyanezen "mellékhatásról" beszél. Az a doki felvilágosította, hogy a bőrcafatkák természetesek, rá is írták a zárójelentésére, hogy ott vannak a műtét következményeként. A honlap, amit ajánl: http://www.regoczi-sebeszet.hu , ott kaptam választ én is a "szirmos" kérdésekre. Egyébként egy másik Regőczi-páciens utána szintén beszámolt, és szintén ugyanez lett az eredmény: maradt bőrlebeny. Aztán még valahol megnéztem, sajnos már nem tudom hol olvastam az aranyér műtét leírását, protokollját. Nyilván valami orvosi honlapra kerültem :)
Sziasztok, Szerintem elsősorban tájékozódni kellene más orvosnál, mielőtt bármilyen következtetést vonnátok le az ars medikás orvos szakértelméről. Lehet hogy ezek a dudorok tényleg elkerülhetetlenek. :o( Ettől függetlenül, tényleg kötelességük lenne megfelelően tájékoztatni a pácienst, mert elég nagy esztétikai jelentősége van. Nem beszélve arról, hogy esetleg más eljárással ez elkerülhető lett volna. Nagyon sajnálok minden ars medikás műtöttet, őszintén! Nekem is vannak dudoraim, az orvos azt mondta, hogy a sok szorulás, erőlködés következtében megnyúlt a bőr itt-ott. Azt mondta, hoyg nem kell hozzányúlni, és az igazság az, hogy nem okoznak problémát. Ettől függetlenül esztétikailag zavar egy kicsit, úgyhogy átérzem a helyzetet, de az én esetemben csak magamat hibáztathatom érte.
Én úgy érzem, hogy nem nekünk kellene utánanézni "valahol" a műtét utáni várható következményekről, igenis kötelességük lenne mindezekről tájékoztatást adni (mivel ezek a tünetek szinte mindannyiunknál megjelentek). De nem hogy tájékoztatást adtak volna róla, félretájékoztattak bennünket - így: hozzájuk mentünk. Ha pedig valamikor esetleg létezett az az érzéstelenítő-gép, amit anno?? elloptak, reklámját le kellene venniük a honlapjukról. A megmaradó bőrlebenyekről mindenképpen szólniuk kellett volna. Egyébként nekem annak idején 2007. júniusában azt ígérték, hogy el fognak tűnni. Azóta is ott díszelegnek.
Számíts rá, hogy a bőrlebenyek maradnak. Azt nem mondhatta a doki, hogy eltűnnek, mert ezek az aranyérműtét után ott maradnak. Utánanéztem, direkt "lazán" hagyják, hogy ne szűküljön be a nyílás, tehát elméletileg ennek így kell lennie. Kinek kisebb, kinek nagyobb bőröcskék maradnak. A dudor és a feszülés elmúlik, de ezek nem. Viszont közel sem okoznak olyan gondokat, mint egy aranyér. Ami nekem egy kicsit körülményes, az a tisztítás wc után. Na de azért 5 másodperccel többet kibírok, amíg nedves törlőkendővel, vagy bevizezett wc-papírral letörlöm :) Ennyit nekem megér, hogy amúgy minden szempontból sokkal jobb a helyzet odalenn.
Egyébként csatlakozom Szepihez, nekem sem volt kifogásom a doki ellen, ami a szakmai tudását illeti, minden úgy lett, ahogy mondta. A 4-6 hét egy hozzávetőleges adat, ami az átlagos gyógyulási időből indul ki. Egyébként pedig mindenki más. Nekem pl. már 3 hét után szinte semmi panaszom nem volt, és voltak még páran akik hasonlóan gyorsan, vagy normál ütemben gyógyultak, de voltak olyanok, akik lassabban regenerálódtak. Ami a fájdalomcsillapítást illeti, az csak a honlapon olvasható, de nekem elmondták a vizsgálat után, amikor végigvezettek a klinikán, hogy 3 szuri lesz, és ez lesz a legfájdalmasabb az egészben. Nem mondom, iszonyú hiányos a tájékoztatás, és ebből lehetnek félreértések, de hogy félreinformálnának, azt kétlem. De lehet, hogy én csak "elnézőbb" vagyok.
Mindenesetre, ha úgy érzed, hogy a klinikán ez történik, én csak buzdítani tudlak, hogy megpróbálkozz egy perrel. Úgy gondolom, minden embernek joga, hogy kiálljon magáért... és talán ezzel másoknak is segítesz.
Akinél voltál nem javasolt kezelési módot? Nem csak műtéti megoldás van, főleg, ha másodfoku még. Mielőbbb keress egy proktológust, de ne az ars medicást, mert ő csak műt, más megoldást nem ajánl, hiába kérdezed. Azonban ha más doki is a műtétet javasolja, tájékozódj alaposan, mit, hol, kis stb.. ne ugorj bele rögtön az elsö ajánlatba. Nekem 20 év után csinálták meg a műtétet, ne keseredj el, 20 évig boldog voltam és nem ekörül forgott a világ. Egy kis odafigyeléssel jol karban lehet tartani. Most viszont ugy begyulladtak, hogy nem volt más választásom, csak a műtét.
A tüneteim elég sulyosak voltak, harmad és negyedfokú. Fájdalmaim is voltak böven, 3 kis dudorral, amelyek bekeményedtek idönként és fájtak.
Ne értsetek félre, nekem nem az a bajom az ars medicás dokival, hogy nem beszédes. Ez nem érdekel, amit akarok azt megkérdezem és arra válaszolnia kell. Telefonon is felhivtam, kétszer is, normális volt.
De az igéretei eddig nem jöttek be. Itt vagyok 4 hetesen és éppen olyan fájdalmas a székelés, mint mütét elött. Dudoraim is vannak, bár azt igérte, hogy mire meggyogyulok el fognak tünni. Eddig stabilan nem mozdultak sehová. Már nem dagadnak be (ez eredmény lehet). Fájdalommentességet igért a műtét elötti szurikra, baromira fájtak. Azt mondta 2 hét és elfelejtem az egészet és a 2 hetes kontrollra már gond nélkől vidáman megyek. Ehhez képest majdnem sirtam a fájdalomtol és vissza is esett a gyogyulásom az 5. napos szintre a kontrollos "ujjazása" után. Szoval még van 2 hetem az igért "teljes" gyogyulásig. Azonban a gyogyulás ütemét tekintve ez aligha fog javulni 2 hét alatt annyit, hogy teljesen gyogyultnak mondhatom magam.
Mit csinál a 6 hetes kontrollon? Ujra csak ujjazás és már kint is vagy az ajtón?
Nekem nagyon szimpatikus volt a doktornő. Csak ajánlani tudom! Viszont nem rendelkezem nagy ismerettel proktológusi körökben :). A linken, amit megadtam az előző hozzászólásomban, meg is tudod nézni. Az Ars medikát mások nem ajánlják, úgyhogy szerintem ez elég egyértelmű. Üdv!
Véleményed szerint mennyire megbízható az a doktornő akinél te jártál? Rendes nagyon? Vagy inkább nézzek be a sokak által elátkozott arc medic-hez? Komolyan nem tudom már hogy kihez tudnék fordulni.
Igen, az ars medicára gondolok. Ugyanazok a tüneteim voltak/vannak nekem is, mint amiket írtál. Még a nyílt seb is stimmel. Az nekem a 6. hétre úgyahogy begyógyult, de az a kontroll sem volt egy leányálom és még most 8 hét után is fáj. Kinövésem csak 1 van, de az változatlan már a műtét utáni 5. nap óta. Gondolod meg lehet ellenük nyerni egy pert? Nem vagyunk ahhoz túl kicsik? Abból a dokiból én minden rafinériát kinézek, tuti kibeszélné magát minden vád alól. Na meg jó ügyvédje is lehet.