Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7073
  És  hányféle  cefrézést  láni!!!  Ősszel hivatalos főzdebén is  főzettem  a  papír miatt  és  megnéztem  a  többi  cefrét ,hát!!  Volt ott  szőrös penészles, ecetszagú, egy szutykos  kukában  egész almákat  hozott valaki,  persze  szép  cefre is  volt.Vigyem oda  a sárgabarackomat,  birsemet,  vadcseresznyémet???Ezert  kell otthon  itthon  főzöcskézni.
Előzmény: csanipapi (7067)
csanipapi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7072
kk
csanipapi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7071
Miért nem tudom elküldeni a képeket?
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7070
Persze úgy értettem, én csak annyit akartam mondani, hogy a medvehagyma (nálunk sarmás) alkoholos kivonata (alkoholba áztatott) jó gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. De medvehagymát cefrézni, kifőzni már gyanus.
Jó nedűt!
Előzmény: Törölt nick (7066)
csanipapi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7069
Íme
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7068
Hát ez az, én is nagyon bosszankodom, hogy nem értem! Nagyon logikus, amit ti irtok a főzés technikájáról. Én teljesen a másik oldalon vagyok és keresem a magyarázatot, hogy miért olyan jó az eredményem. Az erdménnyel kapcsolatban több igényes ember tartja nagyon jónak a pálinkámat. Akár idézhetnék tőllük, de...Az egyik ismerős 2litert ajánlott eggyért. Ő hivatalos főzdébe főzte.
Sőt töredelmesen bevallom, hogy az üst készitésénél nagyon vigyáztam arra, hogy a sisak után csak egy nagyon rövid könyök legyen és utánna lefele legyen esése a páracsőnek. Erre még egy "melléfogás": a sisakot és a páracső elejét (a könyök után kb. 10 cm-t) erőssen hőszigetelek tisztázás közben is.
?????
Esetleg ilyen körülmények között, lassú tüznél nem érem el a vegyület forráspontját csak egy csöndes párolgást??????
A cefrém hihetetlenül jól sikerült, ,de ez csak az utóbbi esetben érvényes. Szőlőt ledaráltam szőröstől bőröstől, ez már félig kierjedt ( a zajos erjedésen már túl volt) és akkor kaptam észbe, hogy tegyek hozzá még kristályos mézet. Sajnos csak úgy szemre. Viz egy vederbe és addig gyúrtam bele, kavargattam, amig jó édes lett. Két vagy három vederrel tettem bele és igy lett nekem 130 liternyi cefre. Kifőztem szőröstől bőröstől, úgy belső edénnyel, ahogy mutattam.Na itt én is leültem, amikor lett a cefréből 30 liter jó erős vodka és abból 20 liter pálinka. Még egy liternyi ott van a 2,5 liter "gyengében". Lehet mosolyogsz, de igy igaz.
Az igazat megvallva nem nagyon cefrézek mást, esetleg még almát de azt már rég nem csináltam.
Ha meg tudnád magyarázni, hogy mit is csinálok nagyon jó lenne:-))))
Jó nedűt!
Előzmény: snapszmester (7063)
csanipapi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7067

Mi, házilag főzők nem vagyunk mind profik, ahányan vagyunk, annyiféleképpen állunk neki a nedűk kinyerésének. Jó ez a fórum, mert nagyon sokat tanulhatunk belőle,ajövőben korrigálhatjuk saját hibáinkat. Hogy hányféleképpen állnak neki, íme néhány példa Európából.

Előzmény: snapszmester (7060)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7066
 T.Feriba-- Valamit félreérthettél. Nem  a medvehagyma  alkoholos  kivonatát  főzném  a  cefrével  együtt, hanem  a lefőzött pálinkába  áztatnám a  medvehagyma levelét.
Előzmény: Feriba51 (7059)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7065
 Igen ilyen  a  medvehagyma. És  régen  Zalában  főztek belőle pálinkát, az egy másik  dolog   hogy  csak az bírja  meginni  aki  nagyon  szereti  a  hagymás  dolgokat. -Feribá-Köszönöm  hogy  válaszoltál, azért  én megpróbálom  cefrézni.  Ha  nem  erjedne meg, jó lessz  biólének  a  palántáimat  öntözni.Egyébként  zsíroskenyérrel  nagyon  finom, de  használják  levesbe,palacsintatésztába,főzeléknek.Jó kis  vérnyomáscsökkentő! A  jó  pálinkát  ( azt  7-félét  amit kóstolgatunk )  én is  gyümölcsökből  készítem.
Előzmény: comad (7062)
snapszmester Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7064
Szerintem tiszta cukorrépa, csak a levele a gyökere és a szaga más!
Előzmény: comad (7062)
snapszmester Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7063
Nem akarlak meggyőzni, érteni szeretném.
Mennyi és milyen cefréből lett a 30 L vodka?
Nálam 300 L cefre - 60 L vodka - 30 L 50%.os pálinka az átlag.
Szőllőből lehet "klasszikus" cefrézéssel és még miből? Talán meggy, másból nem.
Előzmény: Feriba51 (7061)
comad Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7062
Ugye semmi félreértés, ezt nevezed medvehagymának?
Előzmény: Törölt nick (7058)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7061
Háááát pedig az úgy van, ahogy leirtam. Például az utolsó tisztázásnál 30 liter vodkából lett 14 liter "erős" Aztán 50 foknál megálltam (ami lehetett 47-53 között ), akkor még a lecsorgó tartotta a sorját.
Természetesen nem vagyok én sem hülye és tovább főztem egy külön edénybe. Kifolyt még 2 és fél liter "gyenge" aztán "elrugott" (gyengén éget a forró sisakra öntés után) Ezt a 2,5 litert majd a következő tisztázásnál felhasználom.
Tehát itt van valahol a kutya elásva. Mi deflegmátor nélkül, nagyon lassú tüznél tisztázunk és az alkohol relativ nagy töménységgel párlódik le.Jelzem még, hogy nem higitjuk a vodkát. Amikor 50 fokos folyik, akkor már mennyiségileg kevés van benne. Ezt az 50 fokos leállást itt a környéken is igy használják többen is. A 14 liter "erőshöz" 6 liter desztilált viz kellett, igy lett 20 liter megközelitőleg 52 fokos pálinkám. Ha kiszámolod az erős hetvenvalahány fokos volt.?
Még annyit, hogy nekem az összeeszkábált tűzterem (katlan) legalább úgy le van szigetelve, mint a sisak az üstön és csak egy nyiláson kapja a tűz a levegőt. A csorgásból megitélem, hogy nagy vagy kicsi a tűz és egy lemezdarabbal szabályozom a hőfokot. Nincs hőmérőm se. Mint az őskorban, mondod Te, de szerintem ez vonzó benne és a minőség magáért beszél.
A szőlőt miért nem lehetne cefrézni klasszikus módon, például?
Üdvözöllek, jó nedűt!
Előzmény: snapszmester (7060)
snapszmester Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7060
Üdv!
Ebben a hozzászólásban mindennel egyetértek, nem minha valamit is számítana.
Viszont az 50 ° os befejezést ne emlegesd, mert nem lehet igaz és Te sem gondolhatod komolyan. Az általad leírt módszer nem ad semmi biztosítékot arra, hogy tényleg annyi a foka. De, ha tényleg annyi amit emlegetsz benne maradt a fele pálinka amit semilyen élvezeti ok nem indokol és Te sem hagynád.

Az uj kolléga hozzászólásában semmi előre vívő info nem volt. A cefrézéssel egyáltalán nem értek egyet és nem is működik csak a szilvánál. Semilyen más gyümiből nem lehet élvezhető pálinkát készíteni ezzel a cefrézéssel.
Előzmény: Feriba51 (7059)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7059
Na nneeeee, ne csináld, hogy csúnyát mondjak. Előbb főznék fűrészporból pálinkát, mint medvehagymából:-)))))
Bocsásd meg az őszinteségemet, de el tudsz képzelni egy nagyobb mennyiségű medvehagymát erjedés közben???? Hát szerintem gázmaszkot is kéne szerezni.
Amúgy a medvehagymát nagyon jól ismerem és nagyra becsülöm, mit fűszert, mint gyógynövényt. El tudom képzelni az alkoholos kivonatának a hasznosságát, de erjedés és főzés után mi marad ezekből??????
Mennyi a cukorfoka, ha egyáltalán eszébe jutott valakinek alkoholt erjeszteni belőle???
Ne haragudj, de most van alkalmam elmondani, hogy ezekből a "madáreledelekből" (kökény, csipkebogyó, galagonya, madárberkenye, ....) sem készitettem soha pálinkát és nem is hallottam, hogy a környéken valaki csinált volna.
És ha már cukorfokról beszélünk, azt sem értem ,hogy miért olyan csökkentett mennyiséggel pótoljuk, ha már ráfanyalodtunk. Olvastam eddig itt a fórumon 3-5 %-os cukorszirupos rásegitést. Hát, ha már teszek valamibe cukrot az legyen 20%-os oldat (1 kg cukorhoz 5 liter viz) Ezt a koncentrátumot még fel tudják dolgozni az élesztőgombák és miért főzzünk nagy mennyiségű hig levet, mikor nagyob alkoholtartalmú cefréből könnyebben lesz sok és jó.
Mindenféle gyógynövény alkoholos kivonatát nagyra becsülök, de ha ezt a cefrével együtt főzzük, akkor a gyógyhatás lenullázódik, vagy nagyon megközeliti azt.
Igy van ez a bodzával is és azért kell végül is a bodzapálinkát "megágyazni" bodzavirággal.
Mégegyszer kérlek ne haragudj, hogy ennyire nem értékelem az ötletet. Én azt is elfogadom, hogy tévedek, de nem annyira, hogy ilyesmire fanyalodjak. Mi szőlőből, szilvából, almából, körtéből, barackból...na ilyenekből főzünk pálinkát.
Bocs mégegyszer.
Jó nedűt!
Előzmény: Törölt nick (7058)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7058
 -Feriba 51!-  Készítettél  már  medvehagyma pálinkát? A mult évben almapálinkába áztattam medvehagymaleveleket,de most szedtem  egy  zsákkal   és  cefrézni  is akarok,  majd  főzés  után  áztatni.  Azt hallottam  5% mézet, citromsavat,kevés élesztőt  kell beletenni.  Véleményed? 
csanipapi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7057
Ez a fórum a házi pálinkafőzésről szól,tehát itt kell maradni. Világos, hogy vannak számítógépvezérlésű teljesen szabályozott folyamatok, de ez  a neves szeszüzemek privilégiumai. A példa roppant bagatel, a teljesen igénytelen ember módszere. Ezt nem hiszem, hogy minden házi pálinkafőzőről feltételezni kellene.
Előzmény: hhx (7051)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7056
Na, és tisztázáskor nem ültetünk cseresznyefát, nem megyünk az anyóshoz...:-))))
Előzmény: Feriba51 (7055)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7055
Valami ilyesmit irtam le a 6838-as hozzászólásomban. A külömbség az, hogy a tisztázást akkor állitjuk meg, amikor 50 fokos a kicsorgó pálinka.
Szerintem a mostani technikát pontosan a gondos tüzeléssel tudtuk (tudjuk), pótolni.
Előzmény: csanipapi (7050)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7054
Hálistennek az a rég nálunk még most van és nem csak emlék az egész:-))))
Előzmény: comad (7053)
comad Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7053
Nos, lényegében most is ugyanígy van, csak az eszközök korszerűsödtek. Nem azért nem használtak pl. szeszfokolót v. műanyaghordót mert azok nem jók (vagy jobbak), hanem mert nem volt.
Furcsa dolog az emlékezet. Minél régebben volt, annál nagyobb volt az a hó, hidegebb az a hideg, melegebb az a meleg, nagyobb az az árvíz, szebb az a lány, finomabb az a pálinka...
hhx Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7052
Persze a korábban emlegetett finom házipálinkák NEM ÍGY készültek
Előzmény: hhx (7051)
hhx Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7051
Házi főzésről csak nem követendő módszert ismerek: nagy fazékba kisszék, rá kislábos, a tetejére vízzel teli lavór, a hézag tésztával tömítve. Az egészet felrakták a tűzhelyre, a gőzök lecsapódtak a vizes lavóron, és belecsöpögtek a kisszéken levő kislábosba. Ezzel a módszerrel a metanol is belemegy a pálinkába, az egész folyamatot nem lehet szabályozni. Nyilván csak kényszermegoldásként alkalmazták
csanipapi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7050

Rengeteg szilva termett akkoriba, nem kellett permetezni a fákat, a szilva a fán érett meg. Ígyhát vegyszer sem került a pálinkába, amit ma nagyon nehéz elérni. Sajnos manapság -talán Csernobil óta-, a szilva, ha nem permetezem, koraéretten lehull a fáról, a cukorfoka nagyon kicsi. Szerintem le kéne cserélni az egész mgyarországi szilvapopulációt. Visszatérve, az érett szilvát leszedték, nem szokták magozni, szőlődarálón darálták vagy kézzel nyomkodták szét.. Fa, vagy betonkádba töltötték, vízet is öntöttek rán némelyek enyhén cukros vízet, már akinek futotta cukorra. Amikor a kád megtelt, úgy állították, hogy érje a nap. Két- három nap után, amikor már nem forrt ki a kádból, lefujtották, általában földdel vagy homokkal. Még néhány napig a napon volt, aztán árnyékba tették. Amikor a cefre megfordult,- általában december első felében -, ez azt jelenti, hogy a sűrűje az edény aljára ülepedett, a tetején pedig ottmaradt az átlátszó lé. Ezt a levet öntötték a rézüstbe(Egyes helyeken anyagi okokból zománcozott üstbe.A hűtőcső minden esetben réz volt. A tömítés teljes kiőrlésű búzaliszt.Az üledéket még azért kipréselték. Tehát az edénybe színlé került, nem volt minek odaégnie.

Egyéb híján úgy állapították meg az előpárlat -nálunk vatykó- megszakíthatóságát, hogy a hűtőből kifolyó vatykót ráöntötték a meleg kupolára, s papírcsíkkal meggyújtották. Ha nagyot lobbant, mehetett tovább, ha már csak nagyon kicsit, megszakították.

A finomítást nagy gonddal végezték. Egy üst , egy nap. A pálinka csak hajszálvékonyan csörgedezhetett, tehát az öregek aznap a katlan mellől el nem mozdultak. A rézelejét, 2 dl- t kiöntötték az udvarra. Azt vallották már akkor is, hogy azt szigorúan tilos bennehagyni. Ezt ösztönösen tudták, talán a színe, talán az íze miatt, ki tudja.A megszakítást többféle módszer szerint végezték. Volt aki arra esküdött, hogy ugyanúgy, mint a vatykónál, a kupolára öntött és meggyújtott azesz fellobbanása, égése, de olyan is volt , aki egy kis fémedénybe öntötte a pálinkát, meggyújtotta és azt figyelte, hogy a szesz elégése után mennyi víz marad benne. Egyet mondhatok, soha sem volt távolsági, büdös vagy opális pálinkájuk, hanem nagyon finom, zamatos, kristálytiszta nemes italuk.

Írjatok ti is arról, hogy felétek hogy csinálták akkoriban?

Ja a fináncokkal akkor is vigyázni kellett.

hhx Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7049
Nekem volt szerencsém hagyományos módszerrel készült erdélyi és vajdasági házi pálinkákhoz, azóta nagyon bízom az ősi módszerekben
Előzmény: Feriba51 (7047)
comad Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7048
Lepjél meg.
Előzmény: csanipapi (7046)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7047
Nagyon kiváncsi vagyok rá, hisz valami ilyesmit irtam le én is nemrég, csak az ősi kavargatást küszöböltem ki egy egyszerű ötlettel.
Én még ma is azt a tehnológiát használom és csak sajnálkozom, hogy egyesek azt hiszik, hogy valami selejt pálinkát iszom, pedig nagyon válogatós vagyok. Ha kidugják az üveget én már akkor megszoktam köszönni, ha valami gyanusat érzek.
Előzmény: csanipapi (7046)
csanipapi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7046
Mi az elképzelés, az őeink a mai tudományos ismeretek hiányában, kezdetleges eszközökkel  hogyan tudtak nagyom finom pálinkát főzni? Pedig tudtak. Finom volt, kristálytiszta, picit sem opálos. Később elmondom, az én őseim hogyan csinálták.
--atis-- Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7045

Szia kibé!

Hát jó régen néztem rá a fórumra, bocs hogy nem válaszoltam, némi komplikációk adódtak.

De mostmár jól vagyunk :-) Megszületett a kis Bodza márc.4-én. Kis tündér. Illik rá a Bodza név.

Ha éri még az ajánlatod, élnénk vele, köszönjük szépen! Már csak azt kell kitalálnunk, hogy hozzuk össze az átadást-átvételt. E-mailben értekezzünk.

Üdv: Atis

Előzmény: Törölt nick (6839)
bmw-s Creative Commons License 2008.03.17 0 0 7044

Kössz szépen az eligazitást....

Amit irtam azt meg azért irtam mert utánnam még 4 különböző emberke irt a forumra...Gondoltam 4-ből 1 azért válaszol...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!