Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 362


Jut eszembe ... vannak eladó törpenektarinfáim . Ezek augusztus végén érő sárgahúsú nektarinok . + éves növények , mér tavaly is teremtek , láthatóan tele vannak virággal . Nevelhető balkonládában is , de ha igazán szép és sok gyümölcsöt akarunk akkor valami jó napos helyre kell ültetni . Nagyon kis területigénye van 2-3 négyzetmétern jól elvan ... persze megfelelő metszés estén . Most kb 60 -70 centi magasak , de 1,5 -2 méter magasra nevelhető , ajánlatos orsó formát adni neki , hasonlót mint a törpe almáknak körtéknek . Támrendszert nem igényel .

Ha érdekel valakit , kb 50 db van belőle .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 361
Téli fagytűrés


Mélynyugalomban:

— 15 °C-on rügyfagykár

— 20 °C-on vessző vége visszafagy

— 25 °C-on teljes rügyfakár, vesszőpusztulás

— 27 °C-on fapusztulás

Kényszernyugalomban:

— 8 °C-on rügyfagykár

Lombhullás utáni fagykár:

— 15 °C alatt

Tavaszi fagytűrés


Piros bimbóban: –3 °C — –5 °C-ig

Teljes virágzás: –2 °C — –3 °C-ig

Sziromhullás után: –1 °C-igEzt bemásoltam a " tankönyvemből " , bár szerintem területileg eltérő lehet , köszönhetően az alanyhasználatnak is , meg a talaj tápanyagösszetételének . Én azt tapasztaltam , hogy egy bőséges kálisózás tél elején jótékpnyan hat a téli és a tavaszi fagytűrésre is . Régebben én is kínlódtam a fagyokkal , de ha van is fagykár , mindíg marad rajt egy normális termésre való ... bár a 2002-2003 -as év nekem is fekete volt .

Ebből a szempontból az alföld rosszabb helyzetben van ... gondolom én ... azért is mert megáll a levegő és ez veszélyesebb , valamint korábban is vannak a fejlettségben a növények és ahogy én látom a homoktalaj nem a legideálisabb a barackoknak .

Arról tudsz , hogy milyen alanyon vannak a fáid ???
Előzmény: kardhal01 (360)
kardhal01 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 360
Szia Mozo66!

Neked mi a tapasztalatod, milyen erősségű fagyot bír ki az őszibarack bimbós állapotban? Nálam /Szeged környéke/ virágzás előtti állapotban vannak és félek a jövő heti lehűléstől.

Köszönöm.
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 359


Igen a fríméles az élő címem ... megkaptam kösz , és válaszoltam is .
Előzmény: F.Szilvi (358)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.03.15 0 0 358

Szia Mozo66

 

Írtam privit, de a t-online-os visszadobta, így elküldtem a freemail-re.

Előzmény: Mozo66 (357)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 357

Hát ..... elött . Szóval virágzás elött illik megmetszeni , bár ha kifut az ember akkor jobb későn mint soha , de az okosok azt mondják a nagyon késői metszés már gondot okozhat a fának .

Ezzel kapcsolatban tudni kell , hogy a csonthéjasok a virágzásukat kizárólag a tartalék tápanyagokból csinálják , tehát ilyenkor még nem indúl meg a tápanyagfelvétel ... legalább is nagymennyiségben . Namármost , ha nagyon későn metszünk ... virágzás után ... akkor ezzel túlságosan megterheljük a fát , mert esetleg nincs annyi tartaléktápanyaga ami a töbszörös mennyiségű virág kineveléséhez elegendő lenne , nem is beszélve a hajtásokról . Én még nem próbáltam ilyet , de el tudom képzelni , hogy megsínylik a virágok a tápanyaghiányt és ez okozhat akár komoly terméskiesést is .

Előzmény: Vork12 (356)
Vork12 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 356

Sziasztok!

Mozo66

Lenne egy kérdésem.

Az őszibarackot mikor kell metszeni?

 

Virágzás előtt, vagy virágzás után?

 

Köszi a választ.

Előzmény: Mozo66 (354)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 355
Ha nem unjátok akkor mutatok néhány fajtát az archivumomból ... ezek nincsenek fenn a lapomon . ( aki unja ugorjon át )

! fajtáról találtam fotót , ezek mind késeiek , talán augusztus vége felé készültek egyidőben . Az érés még jó 1 hét múlva jött csak el tehát kissé éretlenek , de azért már felismerhetők .


Ez már majdnem szedhető állapotban van Summer Lady . +33 az érésideje , jól színeződik , 100 % os a fedőszíne , és a mag körül is piros a hús . Nagyon édes fajta , de ezért nagyon kell vele vigyázni , mert a bogarak is rákaphatnak az ízére .


Michelini +45 Fehérhúsú , jó darabig idegenkedtem tőle , de már régen telepíthettem volna belőle , egyszerűen fantasztikus . Itt még jó 10 nap van az érésig , teljesen bepirosodott , gyönyörű cirmos lett , csontfehér hússal , a piacon csak a pult alatt tudtam tartani , hogy a törzsvevőknek jusson belőle , aki vitte utána kérdezgette , hogy lesz-e még . Tavaly volt először értelmes termés , 4 évesek a fák , csak ajánlani tudom .


Elberta . Régi fajta sárga ez is kb +40 ,42 napos ..pontosan nem tudom . Már nem igen szaporítják hibálya az , hogy érésben szeret potyogni a fáról , ez viszont nagy hiba nekem is már csak mutatóba van .Wega +53 körüli . Itt még jó éretlenek 2. nyaras fán . Nagyon jó fajta , bár a termése nem lesz óriás , de kimondottan jóízű nem savas , magvaválló és nem törékeny jó masszív gyümölcs . Kissé száraz a húsa , mint a későieknek mind , de ilyenkor már ennek is örülni lehet .Így nézett ki a januári telepítés augusztusban . Hozzá kell tennem , hogy 1 évet konténerben előneveltem a fákat , de az idén már szépen lehetett termést hagyni rajtuk .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 354


Kedves Szilvi


Először is had felyezzem ki elismerésem , hogy nő létedre ilyen dolgokkal foglalkozol . mint a permetezés , sok férfi is idegenkedik tőle .

A kérdésekre . Az Orthocid mellé javaslom a Score szert , ez van ampullás kiszerelésben is így sokkal könyebb vele dolgozni , van egy másik szer is amit használhatunk ezt itt is említették már , és valóban hatásos ez is , de sajnos kezd eltünni a boltokból , talán leállnak a forgalmazásával , de esetleg rá lehet bukkani még valahol , ez a Folicur Solo. A dózisok természetesen a leírások szerint . A Topas amit használtál a tafrinára nem kimindottan hatásos ezt inkább a virágzásban kellene használni a virágmonilia és egyéb kontakt szerrel nem kezelhető betegségek fertőzések megelőzésére . Én is használok hasonló hatású szert , de majd csak a teljes virágzásban .

Kérdezték a réztartalmú szer használatát sziromhullás után . Hát ha azt írják , hogy használható akkor biztos úgy van , én még nem próbáltam ... remélem nem is kell kipróbálnom . Nekem a filozofiám a permetezésről az az , hogy " nem miért , hanem mi ellen " tehát nem azért permetezek mert lehet vele , hanem egy adott kártevő ellen próbálok meg stratégiát alkalmazni , legyen ez gomba vagy rovar kártevő . Mint írtam a tafrina ellen 3-5 kezeléssel ...időjárástól függően ... már egy jól bevált módszerem van , tehát ha ezzel meg tudom védeni az ültetvényt akkor nincs szükség a réz használatára a sziromhullás után , mert nincs kártevő ami ellen bevethetném . DE !!!!! És itt jön a de . Abban az esetben ha mégsem tudná valaki megvédeni a tafrinától a gyümölcsöst , és az makacsúl tartja magát akkor esetleg el lehet gondolkodni , hogy egy réz fedést adjunk a fiatal leveleknek amik még nem fertőződtek meg , és ezt a fedést fenntartva töbszöri permetezéssel egy kissé meggyorsítsuk a lombozat regenerálódását . Nem tartom kizártnak , hogy ebben az esetben hasznos lehet a sziromhullás utáni rezes kezelés , persze csökkentett dózisben . Az teljesen igaz , hogy erős rezes kezelés esetén teljes lombhullás bekövetkezhet .


Ha gondolod keress privátban : mozo66@t-online.hu ( most éppen vonalban is vagyok )
Előzmény: F.Szilvi (353)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.03.14 0 0 353

Kedves Mozo66

 

Köszönöm a válaszod.

Ma  megszórtam,Agrollal tettem  bele  Topas-t  is , bár  vaciláltam mert  jó  kis  szél  volt, mi Pécstől 30 km-re vagyunk  nyugatra.

A virágok még zárva voltak 1-2 kivételével.

Hálás lennék ha  pontosan megmondanád  mivel szórjam meg legközelebb , mint írtad....felszívodó+orthocid (merpán )

Orthocidom még van , a többi  érdekelne..

Sajnos tavaly  meghalt édesapám, és  eddig  ő  segített, most  meg gondban  vagyok.

Ugyan felírtam és vezetem a permetezési  naplómat,amit édesapám állított  össze ,de  a  tiéd biztosan  szakszerűbb, jobb.Örülnék ha megosztanád  velem  akár  privibe  is..:-)

Visszatérve a Napsugárra  ez  nagyon jó fajta , szép piros/bordó színű magvaváló és mézédes , a  fa  van  vagy 30 éves.

Esetleg melyik fajtát  ajánlanád,ha szükséges lesz helyette.?

Köszönettel Sz.

 

Előzmény: Mozo66 (352)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 352
http://www.richardeau.net/pdf/planifruit2002.pdf


http://www.unipa.it/medpeach/liste/index2.htm


http://www.vivaizanzi.it/prodotti/pesco/index.htmbocs ezeket a linkeket akartam még megosztani .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 351
http://www.breeding-fruit.it/LVpesco.pdf

Itt pedig a fajták érésidejét lehet beazonosítani . át kell böngészni a táblázatokat

.http://www.breeding-fruit.it/LVpesco.pdf

meg itt is .

http://www.breeding-fruit.it/LVpesco.pdf

meg itt is .

http://www.net-agree.com/Varietale/scheda.asp?tipoScheda=tecnica&specieVeg=49

itt meg rengeteg fajta fotóját lehet látni , de sajnos az infohoz csak regisztráció esetén lehet hozzáférni ... nekem nem jött össze , de ez is hasznos oldal .

Unalmas téli estéken ilyenekkel foglalkozom .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 350
http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b155/ch13.html


Egyébbként itt adok egy linket érdemes ránézni , áttanúlmányozni ..( nem én írtam :) ) .

Én is nagyon sokat tanúltam innen .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 349
Elsősorban az időjárást kell figyelembe venni meg a növény fejlettségét . Ez területileg eltérő lehet . A lényeg az az , hogy amíg kisebbek a hajtások addig kell sűrűbben permetezni , mikor már megindúltak és több hatóanyag szívódik fel ... meg ugye leküzdöttük az első rohamot ... lehet kicsit ritkítani , de a tafrina képes újrafertőzni megfelelő időjárás esetén . Én 4 kezelést szoktam legalább adni ezzel a szerrel . Az elsőt egy gyenge pirosbimbós állapotban a másodikat erős pirosbimbósban , ekkor a korán virágzó fajtákon már meg van pattanva a virágrügy és kilátszik a sziromlevél hegye , a harmadikat mikor zárt virágzatok vannak , tehát kint van a teljes virágzat de még nem nyílt ki , majd teljes virágzásban . persze mint előzőleg írtam ezt a legkorábban virágzó fajtákhoz időzítem ... a többi ossza be magának ( azokkal sem lesz gond ) . Ezek az állapotok jól megfigyelhetők a lapomon a 2006 virágzás menüpontben ... visszafelé követve . És látszik is , hogy a teljes virágzásra igen jól fejlett hajtásokat lehet nevelni , amikkel már nincs gond . Persze ha ekkor jön egy lehűlés ami visszafogja a fejlődésüket , és újra teret nyit a tafrinának akkor újabb 1-2 kezelés szükséges a biztonság kedvéért . A zárt virágzásos kezeléstől ( 3. ) javaslom a lombtrágyázást , mint írtam magas káliumtartalmú szerrel , valamit a bór is jót tesz ilyenkor , és ezekkel növelhetjük az esetleges tavaszi fagykár elleni védelmet is . Ugyan is ezektől a szerektől a gyümölcskezdeményben levő fagyálló szer koncentrációja ... ha nem is nől , de nem csökken ... ellentétben a nitrogén adagolással , ami hígítja ezt a koncentrációt . Én kristályos káliumszulfátot használok és solubort ... bevált szerek . Majd ezek a kezelések után lehet egy rovarölőt adni , mert megjelennek rajt a barkófélék amik megcsipkézik a levelét , nagy kárt nem csinálnak , de vegyük el a kedvüket és utána a levéltetvekre kell figyelni .
Előzmény: bipbibip (347)
bipbibip Creative Commons License 2008.03.13 0 0 348
Ismeri valaki a Cuproxat FW nevű réztartalmú kontakt permetszert?
Ezt adta a növényvédőszeres kontakt szerként levélfodrosodásra, azzal hogy nem csak lemosásra jó, hanem - kisebb töménységben - vegetációban is is használható.
A szer dobozán az olvasható, hogy őszibarackosban sziromhullás után is használható
0,2-0,25%-os töménységben fajtaérzékenységtől függően.

Nem tudom, hogy tényleg merjem-e használni, nem fog- perzselni.
Előzmény: Mozo66 (343)
bipbibip Creative Commons License 2008.03.13 0 0 347
Én is megpermeteztem már néhány nappal ezelőtt Folicur Solo+Orthocid kombinációval a kéttucat fámat, remélve, hogy a fejlődésnek indult részeken felszívódik...És hétvégére tervezem a második permetezést, összekötve a virágzó kajszik permetezésével.
De azt nem tudom, hogy utána mikor legyen a következő?
Előzmény: Mozo66 (340)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 346
Nézegettem a régebbi hozzászólásokat és egy tipikus hibára lettem figyelmes . flanell 235-236 os hozzászólásában a nektarin moniliáját mutatja be . Ez ebben a formában igaz , de a probléma eredete nem gomba, hanem rovar . Nagyon sokszor kérdezik ezt tőlem tehát nem egy köztudott dolog , hogy érés elött un. lezáró vagy befelyező permetezésben kell részesíteni a barackot ...és más gyümölcsöt is . Ez egy rovarölős kezelés , ugyan is érésben nagyon sok rovar is kedvet kap az illatos , magas cukortartalmú , könnyen emészthető táplálékhoz . Legveszélyesebbek az amúgy ártatlannak tűnő és igen változatos poloskanépség . Ezek azok a háromszögletű mászókák akik lehetnek zöldek barnák rozsdaszínűek de a közös bennük , hogy rendkívül büdösek . A málnaevéskor is érzünk néha ilyen ízt . Na ezek úgy táplálkoznak ... mivel nincs rágószájszervük ... hogy a szívókájukkal beleszúrnak az adott gyümölcsbe , és befecskendeznek némi emésztőnedvet ..általában éjszaka , hogy ne lássuk őket . Majd ez az emésztőnedv elkezd dolgozni a 30 fok melegben és másnap estére egy jókora részen a pőr alatt megemésztődik a gyümölcs , ekkor visszatér barátunk és könnyűszerrel elkezdi kiszívogatni az előemésztett nedvet a gyümölcsből . De ha csak ezt egy darabbal csinálná , semmi baj nem lenne , de rengeteg gyümölcsöt képes megszúrni akár néhány poloska is biztos ami biztos alapon . Na mondanom sem kell , hogy ez nem tesz jót a baracknak , és ezen a folton jeleneik meg mint egy beteljesítve a végzetet a monilia fructigena . Tehát az igazi tettes nem a monilia hanem a poloska . Flanell képein tökéletesen látszik , hogy már akkor be van horpadva egy foltban a gyümölcs , mikor a gomba még meg sem jelent rajta . A megoldás az , hogy elvegyük az étvágyát a poloskáknak .

Sajnos nincs más megoldás mint a rovarölő permetezés . Ezt úgy kell időzíteni , hogy pont a várható szedéskezdetre járjon le a szer . Igen jó tapasztalataim vannak a Basudin ( nem a talajfertőtlenítő ) -nal kapcsolatban . Ez kontakt , tehát nem szívódik fel és elég hosszú a hatása . Ha még sok van a fán és észrevesszük a poloskakártételt vagy egyébb rovarrágást ..hangya , darázs ...és méh is rákaphat , akkor akár érés közben is kezelhetjük egy 3 napos szerrel Decis , Karate . még mindíg jobb ha 3 napig várunk vele , mint lerohadjon a fáról az egész évi munkánk gyümölcse .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 345
Lehet magról kelt barack is jó ... bár megjelenhet benne a keserű ízt adó anyag is ( a nevét nem tudom utána kellene nézni ) , de van aki azt is szereti ha kesernyés a barack . A mézgásodásnak több oka is lehet , egy sebzésen befertőződik , a talaj magas mésztartalma is okozhatja , ha valóban magas . A meszes talajokon keserümandulába szemzik a barackot ami jobban bírja , itt ugye nincs alany , lehet hogy érzékeny az adott egyed . Én a teljes virágzásban és utána még egy kezelésben használok monilia elleni felszívódó szert is . Ha valaki Folicur solot használ az jó monilia ellen is . Tehát egy felszívódóval ( 2 kezelés ) meg lehet előzni ezeket a mézgásodást okozó baktériumos , gombás befertőzéseket törzsön , ágakon és még a gyökérzeten is . Ez megint ilyen megelőző jellegű dolog . Ajánlom kisebb adag esetén a Chorus nevezetű szert nagyobb kiszerelében a Systhane-t ( ez kb 1000 literes adagban kapható tehát kiskertben jó sokáig elég lesz ) De ez használható a kajszi virágmoniliájának a leküzdésére is . Egyébként akinek van kajszija az 1-2 napon belül permetezze kontakt + felszívódó szerrel , mert támadni fog a monilia . Eső , napsütés ...ilyenkor érzi igazán jól magát a monilia .
Előzmény: vm.aniko (344)
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.13 0 0 344

én is pécs környékéről irok:)

nálunk meg egy magról kelt barackfát pátyolgat öregapám,bár mondtam neki,hogy be kellene oltani,de nem akarja.viszont ma néztem,hogy megjelent rajta valami ragacsos barnás szinű mézgásodás szerű dolog.

ezzel mit kellene csinálni szerintetek?

Előzmény: F.Szilvi (342)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 343

Kedves Szilvi

Ha még nincsenek nyitva a virágok ... nem tudom , mert a Mecseken már előrébb vannak ... nyugodtan permetezd meg erős rézzel . most igazán hatékony lesz , ugyanis a fertőzött leveleknek a szélét le fogja perzselni , de ez nem gond , ez első levelek nem hegyesek lesznek , hanem lekerekítettek , viszont a már fertőzött részt leperzseli és nem tud továbbterjedni . Javaslom , hogy a rezes permetezés után 2-3 nappal kezdd meg a felszívodó+orthocid (merpán ) permetezést .

Szemzéssel nem foglalkozok , de ez a "napsugár " egy nagyon elterjedt fajta , koránt sem biztos , hogy amit napsugárnak mondanak az valóban az is . Eredeti angol elnevezése Sunbeam . Nem egy különösen jó fajta ennél mér lényegesebben jobbak is vannak . A köztudat minden sárgahusú molyhos fajtát napsugárnak nevez . De persze lehet róla szaporítani , ha csak néhány kell belőle akkor legjobb helyre vetni néhány szem keserümandulát , megnevelni , majd augusztus ban beszemezni . Bár nagyon sok új fajta is van amik legalább olyan jók .
Előzmény: F.Szilvi (342)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.03.13 0 0 342

Kedves Mozo66

 

Én  még nem  tudtam  lemosópermetezést sem csinálni, mert az időjárás nem tette  lehetővé, akkor  ezek szerint már ne is próbálkozzak vele, hanem  menjen a  felszívódó permetezés?

Mit  tanácsolsz?

Édesanyámnak van egy nagyon öreg Napsugár  barackfája, nagyon sajnálná, ha kiveszne, esetleg értesz az oltáshoz is?

Egyébként  szintén Pécs környékén vagyunk..

 

Előzmény: Mozo66 (340)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 341
Egyelőre csak szóban . A legjobban a Primerose ( kraprim ) termését várom tavalyi ültetések , elég elítélendő módon már tavaly is hagytam rajt 1-1 szemet , ez igen korai fehérhúsú fajta Rh-40 (ezzel jelölik a redhavenhez képest az érését , tehát a redhaven elött 40 nappal ) ez június közepe , hasonlóan a Starcresthez . Szóval tavaly már volt kostoló persze még nem volt időben , és igen aprócska volt , de nagyon tetszett , hogy a magja erős kemény volt tehát nem lesz repedésre hajlamos , mint a springtime , ráadásul még 1 héttel korábban is érik . Aztán van szintén fehér Genadix 4 ami kb - 18 -as ( 18 nappal a Rh elött ) ezen is volt kostoló és ez egy lapított gömb teljes sötétbordó színeződéssel és a mag körül is színeződik a hús ...ezt nagyon szeretik a vevők . Tudom ajánlani a Caldesi2000-et ami fehérhusú nektarin nagyon jó ízű és jó strapabíró a gyümölcse , nem puhulós nem málós , töb napig eltartható hűtés nélkül is .

Majd apránként leírogatom , és ha teremnek felteszem a lapomra a fotókat . Bár van már néhány fajtáról fotó .

Amit viszont keresek az a maycrest ... ez a springcrest elött érő és az itt közölt listában láttam az Early glo-t ami egy korai nektarin , ez is érdekelne . Nekem a legkorábbi az Armking , ez -22-es .
Előzmény: violetlions (337)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 340
Akkor had írjak a tapasztalataimról ... Ja úgy nézem működik a honlapom

http://barack2007.mlap.hu

Szóval miért kell időben használnia felszívódót . A réz , mint tudjuk kontaktszer , tehát le kell vele fedni a növényrészt csak ekkor hatásos . Az őszibarack a pirosbimbós állapotban már elkezdi a hajtásokat is növeszteni .

Itt ez az állapot . Tehát ilyenkor ha az időjárás is kedvező akkor rohamosan fejlődik a hajtás és mivel a permetezésk között akár több nap is eltelhet , a kibújó levelek fedetlenül maradnak , és mint tudjuk a tafrinának elég 3-5 óra ahoz hogy fertőzzön . Egy reggeli páralecsapódás még egyébként száraz időben is elég nedvességet biztosít a terjedéséhez . Tehát kell a korai védelem . Hogy hol szívódik fel ??? Hát ezen a kis hajtásvégen , valamint sokkal több szer tud felszívódni a virágpártán amin kis szőrök vannak amik még jobban meg tudják kötni a permetlevet , és ezek közvetlen a hajtásvégek mellett vannak ( a rügyek ) így a fában már erősen működő nedvkeringés eljuttatja a szert a levelekbe is .

Nekem ez a sokéves tapasztalatnak a hozadéka , jó szem és ráérzés kell , hogy jól lehessen időzíteni a kezeléseket , és persze korlátlan idővel kell rendelkezni , mert itt nem várhat a hét végéig a permetezés . Én ma fújtam le másodszor Score + kaptán szerrel az ültetvényt . És akkor még meg kell említeni , hogy bizonyos fajták teljesen eltérően indúlnak meg , vannak amiken már 3 centis hajtások vannak , és van olyan fajta aminek csak most lazúlt meg a pikkelylevél a lombrügyön . Általában a nektarinok korábban hajtanak érdekes módon a késői fajták jellemzően de nekem van egy Rome star nevű fajta ez augusztusi sárga molyhos , és ennél korábban egy fajta sem kezd virágoznisem , meg hajtani sem . A későn indulók meg az élükön a Cresthavennel a régebbi fajták Ford , Mariska , Early redhaven ...stb . Nálam mivel elég vegyesen vannak telepítve a fajták , mindíg a legkorábban megindulóhoz időzítem a kezeléseket , inkább kapjon feleslegesen , mint hogy az ember utána kínlódjon a görbe levelekkel .

Ha jól látom a 199-es képen a Springtime fajta van ( érésidőből is következik ) ez valóban hajlamos a túlkötődésre és ez erősen megterheli a fát , valamint én is tapasztaltam , hogy elöregedhet idő elött . Persze ha több mint 20 éves fákról beszélünk akkor már kiszolgálták magukat , és ez már ajándék . Nálam nincs még ennyi idős fa , mivel 17 éve kezdtem , de fiatalabb a sír szélén álló fát már erős metszéssel és lombtrágyával hoztam vissza és azóta is csodálatos termő fa . De ha egysze a törzs és az ágak elpudvásodnak akkor ott nincs mit tenni .... szerintem . Ugye ekkor van az hogy törik is az ág , mint írtad .
Előzmény: Flanell (338)
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.12 0 0 339

de kajszi:)

Előzmény: violetlions (336)
Flanell Creative Commons License 2008.03.12 0 0 338
Érdekes, amit a permetezésről írsz.
Jó, jó, hogy megelőzés, de ilyenkor, amikor még teljesen csupasz az egész, a felszívódó szer még nem tud hol felszívódni. A külsejét meg a réz+kén is lerendezi, nem?
Amúgy a többi logikus, érthető.
A 199-es hsz-ban lévő fajta nagyon legyengült tavaly, nagyon vékony és rövid vesszőket hozott, és keveset is, sok idősebb ág elhalt a télen. (A többi fajta közben ritka szépen fejlődött.) Kaptak levéltrágyát is (talán Wuxalt), de ezeknél nem volt látszata.
Szerinted megpróbálkozhatnék plusz nitrogénnel? Vagy ha meg akarnak gyógyulni, akkor normál levéltrágyától is helyrejönnek?

A barackosom egy kis hegy alsó részén van, szerintem ez még nem minősül Mátrának.
4 éve vettem, már akkor is 20 év körül voltak a fák, saját oltványokkal pótolgatom a hiányokat.
Előzmény: Mozo66 (334)
violetlions Creative Commons License 2008.03.12 0 0 337
Jó az ötlet a csemetekertészekkel kapcsolatban. Addig is várom, hogy bemutatod a fajtáidat.
Előzmény: Mozo66 (335)
violetlions Creative Commons License 2008.03.12 0 0 336

Igen ott a lista , de csak egy árudáé, és szinte nulla készlettel. Hogy melyik a legnagyobb gyümölcs? Termelési tapasztalatom még nincs igazán, de az irodalomban a következőket találtam:

  • Suncrest 60 mm feletti átmérő, 130 g tömeg
  • Jerseyland 60 130
  • Fayette 60 130
  • Szegedi arany 60 140
  • Champion 60 130
  • Michelini 60 140
  • Maystar 60 140

A nektarinok között:

  • Andosa 60 130
  • Maria Aurelia 60 140
  • Venus 60 140

A bergeron nem kajszibarack?

 

Előzmény: vm.aniko (333)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 335


Megnéztem a listát , néhány fajta érdekelne belőle ... az idén persze már nem telepítek , de majd érdeklődök , hogy az ősszel milyen fajták lesznek meg ezekből .

Egyszer majd összeírom a fajtaválasztékomat , kapcsolatban vagyok csemetekertészekkel , és ha kivárjátok a 2 év átfutási időt és lesz igény rá , esetleg csináltatok a keresett fajtákból csemetéket . Majd a lapomon ... ha látható lesz igyekszem bemutatni a fajtákat és a termésüket is .

Flanell , neked merre van a gyümölcsösöd ... ha jól vettem ki , valahol a Mátra aljában ???
Előzmény: vm.aniko (333)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 334

Két képet feltettem a tavaly május eleji állapotról . A tafrina nem volt jelen , mint ahogy előző években sem igazán . Szóval a lényeg az az , hogy a védekezést időben kell kezdeni . Beleolvasgattam a régebbi hozzászólásokba , és talán itt-ott nem tiszta a kép . Pl. ha a kaptán + szisztematikus szer ( folicur solo, score ) kezeléssel vársz a virágzás kezdetéig az már késő . Én már az első ilyen kezelést meg is csináltam , és még a szirombontás elött megkapja a másodikat is ...talán 2-3 nap . sokkal egyszerűbb megelőzni a fertőzést , mint meggyógyítani a beteg fákat . Inkább legyen egy fölösleges permetezés a szükséges elött , mint utána 3-4 amivel már az ember semmit nem ér el .

Azon kívül én javaslom a virágzás kezdetétől a lombtrágya használatát . Sokkal erőteljesebb lesz a hajtásnövekedés hamarabb kiugrik a hajtás és kevesebb idő áll a fertőzés elterjedésére . Elsősorban a magas káliumtartalmú szer jó erre talán legegyszerűbb a Volldünger , vagy valami hasonló . A magas nitrogéntartalmat lehetőleg mellőzzük .
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.12 0 0 333

ezt a listát találtam az általad belinkelt oldalon.

http://www.szolfa.hu/mgy/index.php?option=com_productbook&func=viewcategory&Itemid=54&catid=18

 

nekünk bergeron,andosa és champion van.a nektarin szerintem bármikor virágozhat akkorák a rügyek.

 

szerinted melyik a legnagyobb gyümölcsű fajta?vagy melyek ezek?

Előzmény: violetlions (332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!