Keresés

Részletes keresés

Zol.coo Creative Commons License 2008.01.25 0 0 466

Sziasztok!

 

Már párszor meglátogattam ezt az oldalt és kedvet kaptam egy kis sajtozáshoz   .

Vasárnap össze is raktam egyet...  megy is úgy nézem , de szaporátlan egy kicsit

 

Kéne hozzá egy kézi fölöző , mert nem bírom kivárni mire önként kirakja a javát a tetejére  ...ha valaki tud ilyent akkor segíthetne...én is tudok egy-két dologban(saváló cuccokat tudok csinállni,,akár hárfát..akár "akármit", csak találd ki és aztán dumálhatunk róla, a lézer és az Inventor bármire képes..

 

Rakok fel egy képet az elsőről   ..4,2-es tuti tejből van ..szerintem egy kicsit zsíros lesz..meg jó lenne előtte egy kis vajat ikihozni belőle

hhx Creative Commons License 2008.01.25 0 0 465
Szerintem az sajtkultúra (liofilizált baci). Az anivetes oltó folyadék formájú, 100 ml-es és 1 literes kiszerelésben kapható. A sajtkultúra adagolása a katalógusuk szerint 1 zacskó=50 liter tej (EZAL MA 2U kultúra). A kultúrájukat még nem használtam, csak az oltójukat
Előzmény: kovimann (464)
kovimann Creative Commons License 2008.01.24 0 0 464
Szia Tonozuga!

Én olyat még nem használtam, sajna nem tudok segíteni. Oltó lehet? Azt sem mondták? Van itt a fórumon olyan aki használt már anivetes oltót, reméljük segít neked.
Előzmény: Tonozuga (463)
Tonozuga Creative Commons License 2008.01.24 0 0 463
Sziasztok! Nem akarok senkit zaklatni! Segítségre lenne szükségem! KB 1 hónapja nézegetem, a sajtkészítést ezen az oldalon. Nektek köszönhetően már sokmindent sikerült készítenem! Rendeltem Anivetes sajtkultúrát. Egy 5X5 cm-es zacsiban jött. 1200 Ft volt. Valami por van benne. Adagolási útmutatot nem kűldtek. Betettem a hűtőbe. 10 liter tejhez mennyi kell belőle? Előre is köszönöm a segítséget! Jó sajtokat kívánok mindenkinek! 
kovimann Creative Commons License 2008.01.24 0 0 462

Szia Nati!

 

A 445. hozzászólásomban kérdeztem, hogy készítettél-e már Óvári sjtkultúrával sajtot? 

Többiekre is kíváncsi vagyok, számoljatok be, hogy sikerült a sajtotok!

 

kovimann Creative Commons License 2008.01.17 0 0 461

Sziasztok!

 

Igen, nagyon RENDES volt Nati-tól!!!!!!! Köszönöm szépen!!

kalmárkata Creative Commons License 2008.01.17 0 0 460

Örülök, hogy jó véget ért janman beszólása :))

 

Mikor olvastam, be akartam neki írni, hogy neki sincs kevesebb n betű a nicknevében, de furcsa volt, derült égből idejött és beírt egy ilyet, minden előzmény nélkül.  Néztem egy-két hozzászólását más topicban, és ott teljesen normális volt, innen már sejtettem, hogy ismerősök lehetnek.

De nagyon kedves volt Natitól, hogy azonnal megvédte kovit :)))

kalmárkata Creative Commons License 2008.01.17 0 0 459

szia Kata (mimoza)

 

Örülök, ha tudtam segíteni, várom a beszámolót.

Ennek a sajtnak nem kell hónapos érlelési idő, viszont, ha visszaolvasol, akkor van a kovimann-nak olyan receptje, amiben már kultúra is van és azt is "csak" 1 hónapig elég érlelni, ha jól emlékszem.   Olyat még nem csináltam, pedig kultúrát vettem már.

Most 50 liter tejből van friss sajtom a spejzba, natur, lilahagymás, fokhagymás. Család és a közeli ismerősök rákattantak :)

 

Előzmény: mimoza1975 (457)
kovimann Creative Commons License 2008.01.16 0 0 458
Sziasztok!

Ne is törődjetek a janman-al, csak a pótkocsikerekekhez ért a sajtot csak fogyasztani szereti :P
mimoza1975 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 457
Kedves kalmárkata!

Nagyon köszönöm a kedves szavaid, és a receptet is. A hét végén meg fogom próbálni az általad leírt receptet is. Tervben volt a fórum visszaolvasása is, mert bizonyára tanulságos olvasmány lesz számomra is.
Örülök, hogy sikerül végre saját sajtot készíteni, mert a férjem őrülten imádja. Az is biztos, hogy hosszas hónapok érlelési folyamatáról mindaddig le kell majd mondjak, míg nem tudok bespájzolni legalább 30 kilónyi különféle sajtot, mivel addig a férjem kilopkodja minden rejtekhelyemről:o) No de mi másért csinálná az ember lánya, ha nem a családja kedvéért. Én is szivesen eszek belőle, de nem vagyok akkora sajtimádó, mint párom. Engem az elkészítése, és a sokfélesége az, ami vonz leginkább. Nem is beszélve arról, hogy sokkal egészségesebbnek látok ilyen étkeket, mint mondjuk a "sajtféle készítmény" címszó alatt futó termékeket.

Mégegyszer mindent köszönök, figyelek, és olvasok. majd írok mi hogy sikerült.

Üdvözlettel Mimó (szintén Kata)
janman Creative Commons License 2008.01.16 0 0 456
Szia Nati!

:)) Semmi probléma. :))

janman
Előzmény: Nati23 (455)
Nati23 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 455

:)))))))))))

 

Janman.

 

Bocsi a goromba szavakért. Mostmár tudom, hogy csak vicc volt.

Én is kívánok neked jó egészséget!!!!!!!!!

A camambert írom csak kicsit hosszú az idő pedig rövid.

Előzmény: janman (452)
janman Creative Commons License 2008.01.16 0 0 454
Bocs kovimann!

kiwiMAN-t írtam pedig koviMANn-t akartam.

Szia.
janman Creative Commons License 2008.01.16 0 0 453
Szia Nati23!

Majdnem elfelejtettem! Pár hozzászolással ezelőtt említetted, hogy a camamber receptjét is beírod. Légyszíves ne feledkezzél meg róla, mert pár hét múlva ismét találkozok kiviMANnal, és ahogy Őt ismerem - és ha addig elárulod ;-) - akkor ismét jót fogok falatozni.

:)

Szia.

Előzmény: Nati23 (451)
janman Creative Commons License 2008.01.16 0 0 452
Szia Nati23!

:))

Tudom, hogy a Kovimann ért a sajtkészítéshez, a hétvégén kóstoltam is náluk kapros és borsos ízesítésű gomolyasajtot. Nagyon ízlett. Majdnem jobban, mint amit addig csináltak. Csak gondoltam egy kicsit zrikálom.

:))

Továbbiakban kívánok Neked jó egészséget, és sok jó ötletet a sajtkészítés terén, amit remélem továbbra is megosztasz, többek közt Koviman(n)al is, mert akkor én is jól járok.

Szia!

Előzmény: Nati23 (451)
Nati23 Creative Commons License 2008.01.16 0 0 451

Szia janman.

 

Bocs, hogy beleszólok, de biztosra veheted, hogy Kovimann tudja, hogy Óvári a sajtkultúra amiről beszél. Tudod vannak emberek akik nem érnek rá a helyesírási hibákkal foglalkozni. Sokkal lényegesebb a tartalom!!!!!!!!!!!!!! Az okoskodáson kívül tudsz valami mást is? Várjuk!!!!!!!!

Előzmény: janman (450)
janman Creative Commons License 2008.01.13 0 0 450
Szia kovimann!

Nem Órvári sajtkultúra, hanem Óvári.

Nagyon nem mindegy! :)

Üdv:

janman

U.i.: kicsit sok az 'n' a nickedben. :))
Előzmény: kovimann (445)
kalmárkata Creative Commons License 2008.01.13 0 0 449

Szia mimoza!

Érezd jól magad közöttünk!!

Szerintem ahogy Ti csináltátok a sajtot az jó, de lehet máshogy is.

Ajánlom, hogy olvass vissza és nagyon sok segítséget kapsz belőle. Tudom fárasztó, és a szemed sem kiméli, de megéri. Első nekifutásra szerintem elég az utolsó 250 hozzászólást átfutni, mert sok lényeges dolog van benne. Nekem nagyon sokat segítettek kovimann és Nati 23 hozzászólásai, persze a többieké is. 

 

leírom én hogy készítem a gomolyát:

tejet felmelegítem 37-38 fokra, de úgy, hogy 2 egymásba rakott fazékban, vagyis a nagyobb fazékban van kevés víz, ebbe teszem bele a kisebb fazekat, benne a tejjel. Nem baj, ha csak résnyi a különbség a két edény közt, az a lényeg, hogy ne kapjon a tej közvetlen nagy hőt.Ennél bonyolultabban nem lehet leírni a vízfürős melegítést :)))  De, ha ott állsz felette és kevergeted, akkor nem kell ennyire bonyolítani, akkor nem kell így melegíteni.

Na szóval: a kb.38 fokos tejbe beleteszem az oltót, 30 perc alatt "megalszik" , de van amikor tovább hagyom, aztán késsel felvágom, ahogy Te, és óvatosan kevergetve visszamelegítem 38 fokra, mert közben kihűl.

Ezek után a fazékból nagy szűrővel kiszedem az alvadékot és belemerem abba a formába, amit én használok. De ez lehet egy 100 ft-os műanyag tésztaszűrő is.  Nem kell géz.

Préselem 1 napig, majd utánna sós vízbe teszem még egy napra. Aztán rácsra teszem, és beteszem a spejzomba, hogy szikkadjon egy picit. Elég lenne néhány nap, ha a kotnyelesek nem ennének belőle, de mindíg megvágják, szinte aznap mikor készen van :)   Ha izesítem (álltalában lilahagymával) akkor mikor átmerem a formába az alvadékot, akkor teszem bel, illetve belekeverem, utánna ugyan úgy csinálok mindent tovább, mint a natúrnál.

 

 

Én is a kutatóintézetből rendeltem az oltót, amit itt a fórumon emlegettünk. Igaz rendeltem sajtkultúrát is, de azt még nem csináltam meg. Nemsokára megcsinálom kovimann receptje alapján.

 

Azt még elfelejtettem leírni, hogy soha nem forralom fel a tejet, akár a gyerekek isszák, akár túró, vaj, vagy bármit készítek belőle, és soha semmi bibink nem volt még. kop-kop-kop   (most lekopogtam)

 

Előzmény: mimoza1975 (448)
mimoza1975 Creative Commons License 2008.01.13 0 0 448
Folytatnám... tegnap nem bírtunk magunkkal a férjemmel, és 60 fokosra melegítettük a tejet, majd belecsepegtettük a megfelelő adag oltószert, megvártuk, amíg összáll, majd felvágtam kockákra, és gézzel befedett szitába töltöttük. Ma reggelig préseltem nehezékkel (mivel még nincs hozzá megfelelő felszerelésem). Kivettem a formából, és lesóztam, majd 3 órára állni hagytam. Ekkor feltettem egy tálcára, és betettem egy használatom kívüli szobába, ahol nincs annyira meleg. Most várok, nem tudom hogyan tovább(?), eddig is csak a megérzéseimre hagyatkozva tettem mindent.
(A féjem az egyik sajtcsemete felét már megette:o)
mimoza1975 Creative Commons License 2008.01.13 0 0 447
Sziasztok! Új érdeklődőként jöttem hozzátok. Évek óta próbáltam találni tejoltót, mire nagy nehezen Németországból sikerült rendelnem egy kis fiolát. Mi rendszeresen házitejet vásárolunk, így érdekelt a sajtkészítés. Örömmel vennék minden tapasztalatot, ami e szép tevékenységben megszerezhető.
Milyen sajtot lehet készíteni a legegyszerűbben házilag egy lakásban, ha kezdő az ember?
Köszönöm a segítséget előre is!
kalmárkata Creative Commons License 2008.01.12 0 0 446
de jó látni benneteket :))  
kovimann Creative Commons License 2008.01.12 0 0 445
Szia Nati!

Semmi gond a kései válaszért, elhiszem, hogy sok a dolog.
A sajtkultúrát nem szoktam szétosztani, a mélyhűtőben tárolom a gyári alus zacsijában és mindíg annyit veszek ki belőle amennyi a feldolgozandó tejhez kell. A szétosztást azért sem tudom megcsinálni mert nem tudom előre, hogy mennyi tej marad sajtnak.
Készítettél már az Órvári kultúrával sajtot ugye? Hogy tetszik, ízlik? Milyen lett?
Köszi, hogy nem felejteted el a camambert.
Szia.
Előzmény: Nati23 (444)
Nati23 Creative Commons License 2008.01.11 0 0 444

Szia Kovimann!

 

Elnézést kérek amiért ilyen nagyon sokára válaszolok, de annyi a teendő mostanában, hogy szinte szusszanásnyi idő sincsen. Én a gomolyát 1700 Ft/kg adom, és ez szerintem jó ár, mert bármilyen mennyiséget el tudnánk adni, csak győzzük csinálni. Azt szeretném kérdezni, hogy a sajtkultúrát amit Óvárról rendelsz te hogyan osztod szét? Mert ugye 500 liter tejhez való mennyiség, és gondolom te sem csinálsz egyszerre annyi tejből sajtot. A camambert nem felejtettem el! Valamelyik nap leírom!

 

Szia

 

Előzmény: kovimann (442)
kalmárkata Creative Commons License 2007.12.31 0 0 443
kovimann Creative Commons License 2007.12.30 0 0 442
Szia Nati!!!

Köszönöm szépen a válaszod!!! Te mennyiért adod a gomolya kilóját?

Neked és mindenkinek BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!!!!!!!!!
Előzmény: Nati23 (441)
Nati23 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 441

Azt még elfelejtettem, hogy ugyanúgy kezeld mint a többi sajtot. Ezt is meg lehet érlelni.

 

Szia

 

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK

 

Előzmény: kovimann (439)
Nati23 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 440

Szia Kovimann!

 

Bocsi, hogy így elvagyok veszve, de egy 2 gyermekes anyukának ilyenkor karácsony és szilveszter tájékán elég húzós. A sajtkészítés mellett ugye, mert nálunk mindennap készül sajt, szeretik és elviszik az emberek. Nagyon örülök ,hogy ízlik a gomolya!!!!!! Ha fölakasztod, akkor a ruhába rakás után kb. óránként fordítsd meg, és akkor szép kerek lesz. Különben mi is formába rakjuk, mert kevesebb baj van vele. Nálunk a legjobban a metélőhagymás, és a sima megy, de szoktunk fokhagymásat, kaprosat, zöldborsosat, köményeset, vegyes zöldfűszereset. Soha nem maradt még egysem 5 naposnál tovább. Sok sikert! Ha lesz egy kicsit több időm írom a camambert receptjét is!!!

Előzmény: kovimann (439)
kovimann Creative Commons License 2007.12.29 0 0 439
Szia Nati!

Szupi lett a gomolya! Köszi a "receptet"! Nagyon tetszik, jól megy a salátákhoz is!
Azt hiszem túrószsák helyett sajtformában fogom készíteni. A zsákost megfordítottam 1 nap után, de nem változott az alakja, nem lett a legszebb, de finom!!! :)
Te mivel szoktad ízesíteni?
kovimann Creative Commons License 2007.12.27 0 0 438
Sziasztok!

Ha elmúlik Karácsony..... újból sajtot kell csinálni!!! :)
Elkészítettem Nati módszerével a gomolyát. Kísérleteztem, a fele adagot ritka szövésű tórószsákba tettem, a másik felét az alvadéknak pedig műanyag szűrő sajtformába. Eddíg nem láttan különbséget. Most tettem sós vízbe. AZ egyik natur a másik fokhagymás lett! Holnap este kóstoló! :)
Sós víz után mit csináljak vele? Tegyem hűtőbe és minnél előbb fogyjon el? :))
Nati23 Creative Commons License 2007.12.25 0 0 437
Áldott, szeretetteljes Karácsonyt kívánok mindenkinek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!