Keresés

Részletes keresés

Iván Gábor Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1056
Kedves Vágó István!

Nekem címzett levelére adott válaszomban

"Viszont annak nem látom semmi akadályát, hogy egy független helyszínen, mondjuk egy étteremben ebéd, vagy vacsora közben (max három szkeptikus oldali képviselővel, velem szemben) ezt megvitassuk."

felejtse el az itteni moderációs csikicsuki viselkedése miatt. Ami egyértelművé teszi, hogy aki csak adni tudja a kritikákat, de állni nem. A tudományos módszertan legfontosabb eleme meg a kritikák állása. Ebben Ön és Hraskó Gábor is az én mércém szerint "megbukott." Ha a jövőben esetleg úgy alakul, hogy leülök valakikkel tárgyalni a Szkeptikus Társaság képviselői közül, azok nem lehetnek önök.

Ja és további hozzászólásaimmal és jelenlétemmel nem szándékozom több figyelmet terelni a nevét viselő topikba sem.

Üdvözlettel: Iván Gábor elemér - IGe
Előzmény: Vágó István (971)
Vágó István Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1055

Kedves Adept!

Hosszú hozzászólásának szinte minden eleméről folyik vita ezen a fórumon: http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9166893&la=72770083

Kérem, nézzen be oda, sok kérdésére választ talál - tőlem is. Ha hozzá kívánna szólni, jelezze, mert azt hiszem, "klubtagsági" kell hozzá. Ha kívánja, én támogatom a felvételét.

Előzmény: Törölt nick (1054)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1054
Tisztelt Vágó Úr

Lenne néhány elméleti kérdésem szkeptikus vs. ezoterika ügyben. Lehet hogy egy kicsit terjedelmes lesz, de nagyon örülnék érdemi válaszoknak.

A Társaság honlapján az alábbi olvasható:
"A magyarországi Szkeptikus Társaság azt vallja, hogy a világ megismerésének legmegbízhatóbb módja a tudományos módszer, és ezzel összhangban elkötelezett a naturalista filozófia és világkép mellett. A naturalista szemlélet szerint csak egyetlen, anyagi (fizikai) világ létezik, amelynek teljes egészében részei vagyunk mi magunk is."
Ha jól értem, axiómaként elfogadják (sőt vallják!!! Mi ez, tudományvallás?) de nem bizonyitják, hogy a megismerés legmegbizhatóbb módszere a tudományos módszer. Ebből indulnak ki és minden érvelést erre épitenek. Holott filozófia szempontból sokkal több módon ismerhető meg a valóság (pl. spirituális megismerés).
Erős hibaforrásnak tartom azt, hogy a naturalista szemléleten kivül nem fogadnak el más megközelitéseket, aminek alapja, hogy csak az anyag létezik.
Lehet, hogy tény az hogy a legmegbizhatobb, de ezen kivűl azért más aspektusoknak is lehet létjogosultsága, nem?

Namost innen ered számomra a legnagyobb ellentmondás: hogyan akar egy naturalista tudós (aki szerint csak az anyag létezik!) nem-anyagi, metafizikai, spirituális jelenségeket, tényeket, folyamatokat kikutatni? Hogyan lehet kikutatni valami olyat (lélek, szellem, aura, stb..), aminek létét eleve elvetik-tagadják-üldözik? Mivel kutatná ki ezeket a jelenségeket megfelelő eszközök hijján? Milyen alapon tartják magukat kompetensnek egy olyan területen ami számukra nem is létezik?
Elméletileg egy bizonyitást feltevéssel kell kezdeni. De hogy fogadná el - mégcsak a felvetés szintjén is- egy naturalista tudós azt, hogy léteznek finomabb sikok, energiák, lények?
Egy valódi tudós miért próbál olyan eszközökkel kutatni valamit, amik teljességgel alkalmatlanok a feladatra? Illetve mik azok az eszközök, amivel Ön szerint a tudomány kikutathatja a fent emlitett területeket és jelenségeket.

Jellemző az a cikk az egyik szkeptikus honlapon (http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/buvesztrukkok/pszichokinezis.php), ahol a pszichokinézisről irnak. Azonban ahogy belenézünk a cikkbe, az arról szól, hogy a bűvészek hogyan érik el trükkökkel a pszichokinézist. Ez lenne a tudományos hozzáállás? Ha valamit trükkel le lehet utánozni, az már meg is van cáfolva és nem is létezik? Mit is akart valójában mondani a szerző? Mi köze ennek a szkeptikusokhoz? Talán egy büvész szaklapba kellett volna irni...

Vágó úr mindig bizonyitékokat követel. Milyet szeretne, mi győzné meg? Egy anyagi bizonyiték egy nem-anyagi folyamatról? Ilyen sajnos nem létezik... Tudna mondani egy példát, aminek láttán azt mondaná "most már látom hogy léteznek ezek a dolgok"?
Egy nyitott hozzáállású ember (nem kell hogy tudós legyen), hogyan feltételezheti, hogy csak és kizárólag egyfajta megközelitésnek van létjogosultsága: az Övének? Ez a hozzáállás a vallások területén a szekták egyik ismérve (talán érdekes párhuzam)...
A tudományos hozzáállás egy ugyanolyan szemüveg mint a többi, amin keresztül a Valóság szemléltető, csak ez a Felvilágosodás óta kissé nagyobb hangsúlyt kapott a nyugati világban...

A tudományos megközelités mennyiben alkalmazható például a müvészetek területén (mint egyetlen létező megismerési út, szerintük)? Számszerint mennyire szép egy muzsika? Tényszerüen mennyire harmónikus Mona Lisa? Nevezhető-e szélhámosak az a müvész akinek csak egy hires müve van?
Ezek alapján a müvészet nem része a világnak, mert kisérletileg nem igazolható (valószinüleg Munkácsy egy laborban nem ugyanazt festette volna le), nem objektiv (mindenkinek más tetszik), nem minden esetben ismételhető (gondoljuk az igazi mestermüvekre) és nem leirható kvantitatív módon. Tehát dobjuk ki a müvészetet? Szülessen müvészet-ellenes cikksorozat is? Vagy erról is beszéljük le az embereket, hiszen tudományosan nem igazolható? Ugy érzem, már itt is kilóg a lóláb... A vallásokról meg már ne is beszéljünk.

Egy személyesebb apektus:
Kár, hogy a Szkeptikusok Társasága (Vágó úr is) valamiért előnyben részesiti a tudományosan nem képzett emberekkel való vitát. Rengeteg orvos doktor (söt professzor) és egyéb kimüvelt fők foglalkoznak természetgyógyásztattal és spirituális területekkel (gondoljunk csak pl Dr. Domjánra, de ha kivánják hosszu listát tudok küldeni), de őket elkerülik. Miért nem velük ütköztetik a véleményüket, ha már ennyire fontos a tudományos hozzáállás, kutatási eredmények, adatok stb? Kiváncsi lennék mind a válaszra, mind pedig egy ilyen vitára.

Miért van az, hogy a Szkeptikusok a tiszta tudományos hozzáállást valamiféle ideológiai állásfogalással is ötvözik, miszerint a spirituális-nem anyagi dolgok hamisak, mögöttük mindig csalás és félrevezetés áll, a tudományos pedig mindig igaz, objektiv és értékes (sőt értékmérő). Holott még nincs bizonyiték sem ellene, sem mellette (hiszen akkor nem követelnék). Akkor mire alapozzák a prekoncepciót? Hányszor előfordult már az hogy a tudomány által hamisnak bélyegzett dologról később kiderült hogy mégis igaz...

Mindezt nem a szkeptikusok ellen vagy az ezoteria mellett irtam le, hanem inkább csak az ellentmondásokra szeretnék rákérdeznin filozofia szempontból.

Lehet hogy ezek csak számomra furcsa dolgok, mindenesetre tényleg nagyon örülnék egy érdemi válasznak, persze nem feltétlenül vitainditó célzattal, inkább csak a személyes véleményét megismerendő, mentesen a bulvár-hatásoktól.

Köszönettel
Adept

Ui: Ön szerint hogyan illik a képbe az alábbi jelenség? Mennyiben ingatja ez meg a tudomány objektivitásába, elsődlegességébe vetett hitet(!)?

2005. Index
Visszaélnek a tudósok teljesítményének, nemzetközi (el)ismertségének legobjektívebb fokmérőjével, az idézettségi indexszel

Az idézettségi index tárgyilagosságába vetett hitet alapjaiban rendítette meg egy júniusban közzétett fölmérés, amelynek tanúsága szerint a csalárdság és hamisítás már a fennköltnek tartott tudósoktól sem idegen napjainkban. A New Scientistben idézett és a Nature folyóiratban megjelent, a US National Institutes of Health által végzett tanulmány készítői több mint háromezer amerikai tudóst kérdeztek meg (névtelenül) szakmai tevékenységük korrektségéről - megdöbbentő eredménnyel!

A Czeizel Endre professzor által is mércének tekintett szám megmutatja, hogy egy szakember az adott időszakban (például két év leforgása alatt) hány külföldi folyóiratban publikált, illetve hány tudományos közleményben hivatkoztak a munkásságára. Ez főleg kis országok esetében számít tárgyilagos mutatónak. Ezekben az országokban ugyanis a teljesítmény másik fokmérője, a szakértői vélemények (az ún. peer review) óhatatlanul tükrözik a - csaknem mindig - klikkekbe tömörült kollégák egymás iránti rokon- vagy ellenszenvét; emiatt pedig nem nevezhetők objektívnek.

A válaszadóinak egyharmada beismerte, hogy az utóbbi három évben legalább egy alkalommal tisztességtelen eszközhöz folyamodott munkássága során. Tizenhat százalék elemzéseiben nem vette figyelembe a mérési adatokat, mert az volt az érzése, hogy a mérések "nem sikerültek igazán". További 16 százalékuk hagyta megvesztegetni magát, és munkaadója nyomásának engedve megváltoztatta az elvégzett tanulmány felépítését, módszerét vagy eredményeit.

Hat százalék beismerte, hogy publikációiban "előfordult" adatok szándékos elhallgatása. Súlyos visszaélésről (például plágiumról vagy hamisításról) csak viszonylag kevesen számoltak be - ám ez sovány vigasz. A fenti adatok alighanem csupán a jéghegy csúcsát képezik, mivel a 3000 tudós jelentős hányada nem küldte vissza a kipostázott kérdőívet

Két rákkutatással foglalkozó tudós például manipulálta a tanulmányaihoz felhasznált adatokat, egy fizikus "kilószámra" talált ki mérési jelleggörbéket, egy antropológus pedig éveken át hamisan dátumozta a föld mélyéből kiásott leleteit. A példák (szinte) vég nélkül idézhetők.

A megdöbbentő adatok hátterében a túlzott becsvágy és az a kényszer áll; az illetők minél gyakrabban akarnak szerepelni tekintélyes folyóiratok hasábjain. Ez képezi az alapját a bevezetőben említett idézettségi indexnek, amelytől - nem csak az USA-ban - a szakmai fölemelkedés és további kutatási pénzek folyósítása függ.

Nemzetközi körökben megrökönyödést váltott ki a Nature-ben közzétett felmérés. Amennyiben ugyanis a "sumákolók" nem hagynak fel módszereikkel, úgy előbb-utóbb a tudomány terén is érvényes lesz a társadalom számos területén közhelynek számító mondás: az a hülye, aki becsületes.
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1053
A topikot bekedvenceltem, a fűnyírót Iván Gábor - közepes offolás szintre beállítottam.

Tavasz van, a mezőn a kukac kidugja a fejét a földből és énekelni kezd:
- Sanzoooon d'amoooooour....!
Mire a fűnyíró:
- Trattarattara...
Előzmény: Vágó István (1052)
Vágó István Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1052

Akkor maradjunk abban, hogy ha Iván Gábor ezt a fórumot látványosan saját blogjainak és máshol megjelent írásainak népszerűsítésére használja, akkor azokat a hsz-eit töröljétek.

Előzmény: Sredni Vashtar (1044)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1051
HOgyhogy te modi voltál???????? Szégyelld magad :)))
Előzmény: bm613 (1050)
bm613 Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1050
Ja, én is ismerek ilyen moderátorokat más oldalon. Örülök is, hogy már évek óta nem tartozom közéjük.
Előzmény: Fáradt Vándor (1049)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1049
Smiley-vala végén mielőtt komolyan veszed :)
Előzmény: Fáradt Vándor (1048)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1048
Az a cím kb három éve nem él, nem is tudom miért nem veszik ki... amúgy meg az, hogy a modi beszólt IGÉnek, téged nem jogosít fel semire...
Előzmény: bm613 (1047)
bm613 Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1047
Beszóltam IG-nek. Kimoderálták. Egye fene. Írtam levelet a moderálásról értesítő levelükben megadott címre, hogy az azért picit fura, hogy mindezt az után teszik, hogy a modi is beszólt IG-nek. Mi jött válaszul? Egy Delivery Status Notification, miszerint a megadott cím nem létezik. No comment.
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1045
OFF

Elnézést mindenkitől mert ez most viszont tényleg offtopik, de nem tudom másként jelezni az illetőnek. Az MM szerint ebben a formában még járható út:

Sredni Vashtar

Gratulálok, mert az alábbi beírásod

"Az utolsó pár beírást végigolvastam, Iván Gábor valójában ONtopik, igaz olyan módon és stílusban, hogy az ember hirtelen idegből felrohan a plafonra és ott rohangál 1-2 kört mint a légy..."

részlete bekerülésre érdemes a

Best of fikázások IGe-ről.

gyűjteményembe. Köszönöm, mert megnevettetél vele. Remélem másokat is.

ON
Előzmény: Sredni Vashtar (1044)
Sredni Vashtar Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1044
Beírásokat csak törölni tudunk, áthelyezni, módosítani nem.

A topik ilyen jellegű moderációját azért érzem igen nehéz ügynek, mert pont te jelezted, hogy a durva Modus-sértések kivételével itt nincs OFF. Innentől kezdve gondban van a moderátor, amikor döntenie kellene egy adott hozzászólásról egy ilyen kérés esetén.

Az utolsó pár beírást végigolvastam, Iván Gábor valójában ONtopik, igaz olyan módon és stílusban, hogy az ember hirtelen idegből felrohan a plafonra és ott rohangál 1-2 kört mint a légy...

Az viszont eddig sem volt moderációs alap, hogy valaki roppant idegesítő.

Ha van valamilyen elképzelésed azt jelezd, meg fogjuk találni a megoldást.
Előzmény: Vágó István (1039)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1043
Előzmény: Iván Gábor (1042)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1042
Előzmény: Vágó István (1041)
Vágó István Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1041
Előzmény: Iván Gábor (1040)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1040
még egy kis segítség a megértéshez:

Vágó István kb. ez előtt néhány évvel hirdette meg a "Jelentsük fel Őket!" mozgalmát.

Egy para-logikus gondolkodó és a még parább jelenségei

Olvastassék el a („másik” ?) fél is ! - A Szkeptikusok konferenciájára (felszólalás tervezet) (volt) - Székesfehérvár, 1999. november 13.

Előzmény: Baróti Kelemen (1001)
Vágó István Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1039

T. Moderátorok!

Kérem, hogy a kizárólagosan az ezotériával foglalkozó megjegyzéseket tegyék át a

szaktopikba.

Köszönöm.

Vágó István

Előzmény: Iván Gábor (1033)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1038

Illetve a vatikáni szerződés eltörlése, felbontása, törvénytelen voltána kimondása az lenne. Például Alkotmánybíróság-i, de az egykori döntésnél az Alkotmánybírák 2/3-da valamelyik katolikus egyetem, vagy szervezet érintettsége folytán nem találta alkotmányba ütközőnek.

Pedig az.

Előzmény: Törölt nick (1035)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1037
Akkor félreértettelek, mea culpa...
Előzmény: Törölt nick (1035)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1035
Már megbocsáss, de az, hogy valaki hisz istenben, meg az, hogy valakivel elhitetnek valami szélhámosságot, amire hivatkozva súlyos pénzeket gombolnak le róla, azért nehogy már egy kalap alá essen!!!!

Nem abban foglaltam allast, hogy egy kalap ala esik-e, csak azt allitottam, hogy nem birosagi hataskor.
Előzmény: Fáradt Vándor (1023)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1033
Akkor legyen egy próba:

Ezek lennének azok az írások, amelyben alátámasztott érvekkel, forrásokkal, idézetekkel és logikai összefüggésekkel felmutatot érdemi kritika van és nem a Hraskó Gábor által említett fikázás. (a fikázás=a másik érvei helyett a másik személyének a támadása) Itt egyértelműen az érintettek érveit támadom és kritizálom.

Tehát aki nem szereti olvasni az írásaimat, azt kérem, hogy ne olvassa!!!

James Randi a nagy átverőbűvész

James Randi a nagy átverőbűvész

1 millió forintos kihívás ateistáknak -Isten Teszt

Előzmény: Hraskó Gábor (993)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1032

Nem látszik a reglapodon, hogy moderátori jogköröd lenne, ami alapján a leirt kijelentésednek valamicske súllya lehetne

Ad 1. Helyesírásból bukta... lásd az aláhúzott szót, ami a szememet nagyon bántsa (SIC!)

Ad 2. Szövegértelmezésből szintén bukta, ugyanis egy szóval sem állítottam, hogy moderátor lennék, csak azt, hogy a moderátorok minden témát onnak tekintenek a topikon... Megjegyzem, ha nem így lenne, már ide se tudnál szagolni....

Ad 3. Ajánlom figyelmedbe a topik 937-es hozzászólását.

Ad 4. Egoizmusból viszont csillagos ötös...

Előzmény: Iván Gábor (1031)
Iván Gábor Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1031
Nem látszik a reglapodon, hogy moderátori jogköröd lenne, ami alapján a leirt kijelentésednek valamicske súllya lehetne. Igy bármikor megtörténhet, hogy az itt leirt hozzászólások egy részét törlik. Ez akkor következne be, ahogyan szokott, ha bármekkora csoportnyomással szemben tartósan felülkerekednék a vitába. Ami most is jellemző, csak egyesek még úgy vélik, hogy fölényben vannak. Nos ezt a tévhitet nagyon gyorsan szét szoktam morzsolni.

Annak idején az X-Aknák atv-s fórumán lévő nagyon is segítőkész kritikai észrevételek is, szerintem a műshow szerkesztői egyetértésével lettek törölve, mert egy idő után kellemetlenné vált számukra. Itt is ez történne. Ezért a közeljövőben én egy cikk formájában fogok válaszolni, nyiltan Hraskó Gábor, Vágó Istvánt is érintő felvetéseire.

Azt ugyebár csak az olvassa, aki aktívan közreműködik benne, hogy olvasni akarja.

Tehát ha annak ellenére olvassa, hogy nem tetszik neki, meg nem is akar olvasni tulajdonképpen, mert nem is érdeklik az írásaim, nos azok mazohizmusával nem nekem kell foglalkoznom, hanem szakembereknek.

Előzmény: Fáradt Vándor (1030)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1030
TOpiknyitónk kérésére minden témát ON-nak nyilvánítottak a topikon (bár ezt lehet, hogy tényleg át kéne tenni a szaktopicba)....

Ami az érdemi mondandóját illeti a dolgoknak: Engem nem az zavar, hogy valaki hisz benne, hanem az, hogy egyesek szerint mindenki hülye, aki nem...
Előzmény: bm613 (1029)
bm613 Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1029
Nagyon offok kezdünk lenni, de mi a különbség? Ami az egyiknek ezotéria, a másiknak a hite is lehet akár, és vice versa. Nekem meg mindegyik egykutya.
Előzmény: Fáradt Vándor (1027)
bm613 Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1028
A költségvetési támogatás viszont nem. Ráadásul az 1 % is a közös kasszából megy el. Adakozzanak a nettójukból...
Előzmény: Fáradt Vándor (1026)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1027
Mea Culpa, leesett hogy nem igazán erre gondoltál (leejtetted MSN-en :P)... mindazonáltal ezt jóval kisebb problémának tartom, mint az ezotériát...
Előzmény: Fáradt Vándor (1026)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1026
Bocsánat, de a mi adónk egy szézaléka az egyhézak részére ÖNKÉNTES felaánlás!!!!!
Előzmény: bm613 (1025)
bm613 Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1025
És persze most se 0... hiszen a mi adónkból kapnak az egyházak sok-sok milliárdot évente...
Előzmény: bm613 (1024)
bm613 Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1024
Istenre hivatkozva is elég súlyos pénzeket gomboltak le az emberekről. Például mindennek a 10 %-át nem is tudom, hány évszázadon át.
Előzmény: Fáradt Vándor (1023)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!