Keresés

Részletes keresés

Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26455

A gyes igénybevételéhez kapcsolódik a felmondási tilalom, ami a gyes után még 30 napig tart. Ez akár dolgozol gyes mellett, akár nem, mindkét esetben így van.

Ha terhes leszel és táppénzre mennél, előtte pedig átadnád a gyest apukának, mert gyes melletti munkából összejövő 180 bérezett nap elérése előtt nem célszerű a gyest és a táppénzt egyszerre kérni, akkor meg a terhesség és a keresőképtelenség lenne, ami véd.

Előzmény: voma (26449)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26454

Akár a gyed, akár a gyes alatt szülsz, jogosult leszel tgyásra és gyedre, ha egyetlen napot nem mész vissza, akkor is, mert a jogosultsági feltételekkel rendelkezel, hiszen a biztosítás végig ketyegett a babázás alatt is.

A 180 nap az naptári nap, akár biztosítási időről, akár bérezett napról van szó. Első rendben van nálad, a másikra meg csak az hajt, aki minimálbér kétszeresénél több után akarja kapni a tgyást,  mert a gyednél ennek sincs jelentősége. Minimálbér kétszeresét elérő aktuális bérrel egyetlen bérezett nap sem kell egy kezdés évében maximális gyedhez.

Előzmény: voma (26448)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26453

Gyed mellett nincs munka, de ha a baba 1 éves kora után dolgozol, akkor gyest igényelhetsz.

Szabadság 8 és 4 órásnak is ugyanannyi nap jár, csak a 8 órás 8 órányi bért kap rá, a 4 órás meg 4 órányit. A szabadság kiadásakor vagy egyik, vagy másik leszel, ez dönti el, hogy mennyit kapsz rá. Mivel ez 8 órás korodból felhalmozódott szabadság, úgy lenne célszerű és tisztességes módosítani a munkaszerződést 4 órásra, hogy a szabadság alatt még 8 órás legyél és akkor erre a teljes munkaidős béredet kapod.

A tgyás és a gyed alapja az irányadó időszakban elért jövedelem. Ha 4 órás jövedelmed van, akkor azután kapod a tgyást és a gyedet. (Ha ugyanodott dolgozol gyes mellett, mint előtte, akkor az átlag alapjául szolgál, ha máshova mennél, akkor nem lenne ennyire egyértelmű és több körülménytől függene, hogy mi a máshol kapott jövedelem sorsa.)

Előzmény: koncsik (26447)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26452

A németekkel már az EU csatlakozásunk előtt is volt szociálpolitikai egyezmény, ami ha minden igaz, valamiféle összeszámítást tett lehetővé, szolgálati időben mindenképp, jövedelemnél nem hiszem. Hogy külön-külön mindkét helyről vagy együtt jár neki, azt nem tudom, de akár előbbit is el tudom képzelni, legalábbis itthonról, mert itt 62 (idén még 60) évesen 20 év szolgálati idővel már öregségi teljes nyugdíjra lehet jogosult valaki. Gondolom, ennek a feltétele, hogy kint az itthoni időszakot nem vették figyelembe.

Még magyar nyugdíjakról sem tudok sokat, úgyhogy ennél többet ne várj tőlem. Viszont ha felhívod a nyugdíjbiztosítót, 323-6000, ott a nemzetközi nyugdíjügyeket választva külön gomb lesz a német ügyekhez.

Remélhetőleg nagyobb szerencséd lesz, mint nekem, én a hívásból csak annyit profitáltam, hogy most meg tudom Neked adni a számot.

(Olyan speciális, illogikus, eddig még soha fel nem merült igényem volt, hogyha kérnek egy adatszolgáltatást, amit egy bizonyos nyomtatványon lehet teljesíteni, akkor ugyan csatolják már a levélhez vagy legalábbis értsék, hogy mit akarok, ha az ügyszámhoz tartozó melléket hívom)

Előzmény: Nannics (26446)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26451

A férj gyedre menetelével nincs semmi gond akkor, ha ténylegesen ő van otthon a babával. Apuka a tgyás lejárta után mehet gyedre, mert nála a tgyás fogalmilag kizárt.

De ha csak papíron igényelné ő a gyedet, miközben Te vagy az, aki babázol, akkor közben lógsz a levegőben, biztosítás, szolgálati idő, egészségügyi szolgáltatásra jogosultság és később bárhova beszámító munkaviszony nélkül. Ráadásul az egészségügyi szolgáltatásért fizetned kellene a minimálbér 9%-át, ez jelenleg 5.895 Ft.

Előzmény: szemeske (26444)
Nelli 3 Creative Commons License 2007.09.24 0 0 26450
Szia Szakbarbár!

A segítséged szeretném kérni, mert nem tudom, hogy milyen irányba lépjek ahhoz, hogy biztosított maradjak és megillessenek a szülés körüli és utáni juttatások.

Élethelyzetem a következő: Hat évvel ezelőtt jöttem el szülni egy állami szervtől, ahol mint köztisztviselő közszolgálati jogviszonyban álltam. GyED-en voltam, amikor második gyermekünk is megszületett, vele is itthon maradtam GYED-en, majd GYES-en. Második gyermekünk után a GYES ez év áprilisában járt le, ekkor kivettem a munkahelyemen felhalmozódott szabadságom. Mivel a munkahelyem személyi állományának létszámát csökkentették, az én jogviszonyom is megszűnőben van, mert felmentés alatt állok. A felmentési idő hat hónap, 2007.máj.10-től 2007.nov. 09-ig tart.
A tavasszal még nem bántam a munkahelyem megszűnését, mert mindenképpen más jellegű munkát szerettem volna keresni. Viszont új helyzetet teremtett az, hogy nyár végén úgy döntöttünk a férjemmel, hogy szertnénk még egy gyermeket. Remélem, hogy harmadik gyermekünk hamarosan megfogan, és erre az átmeneti időre nem szeretnék új munkahelyet keresni. (Tudom optimálisabb lett volna hamarabb gondolni a harmadik gyerkőcre, de akkor nagyon le voltunk terhelve és másként éreztünk.)
Mit tegyek? Menjek el munkanélkülire? Jelentkezzek be valakihez, mint "fiktív" munkavállaló?Esetleg próbáljam meg igényelni a meghosszabbított GYES-t, (nem tudom, hogy ez e a pontos neve?)mert a kisebbik fiam házipor allergiás, ami után ez igényelhető, de eddig ebben még egyáltalán nem gondolkoztam?
Remélem szolgáltattam elég tény adatot, úgy tudom, hogy csak az utolsó két év adatai a fontosak?!
Kérlek adj tanácsot! Előre is köszönöm: Nelli
voma Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26449

Kedves Szakbarbár!

még egy kérdés! ha visszamegyek dolgozni, mennyi ideig vagyok védett? (felmondás)

Valakitől azt hallottam, hogy gyes alatt nem lehet felmondani! ez igaz? vagy csak arra vonatkozik ez, ha a kismama otthon van gyesen, és nem dolgozik?

köszönöm

Margit (voma)

voma Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26448

Kedves Szakbarbár!

Kisfiam Október 18-án lesz 2 éves. (eddig megkaptam a maximális gyedet) Mivel a kistesó eddig nem jött össze, ezért visszamegyek dolgozni. Az lenne a kérdésem, hogy ha teherbe esek, akkor eljöhetek e táppénzre rögtön (persze célszerüen a 12. hetet kivárva) vagy 180 napot dolgoznom kell ahhoz, hogy újból maximális gyedet kapjak. mert akkor lehet, jobban járnék, ha gyesen otthonmaradok? gyes után is járhat a következő gyereknél a maximális gyed?

és most hirtelen azt sem tudom, a 180 nap, az 180 naptári nap, vagy 180 munkanap?

várom gyors válaszod, köszönöm

Margit (voma)

koncsik Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26447
Kedves Szakbarbár!
1 éve vagyok itthon a kisfiammal, jelenleg GYEDen. Szeretnék "visszamenni" dolgozni 4 órában itthoni munkavégzéssel. Ezzel kapcsolatban lenne egy-két kérdésem mivel nagyon nem vagyok tisztában a 4 órás munkafeltételekkel/itthoni munkavégzéssel:
- az elmúlt év ki nem adott szabadságait hogyan kellene hogy a cégem kiadja mivel előtte 8 órában irodai munkában dolgoztam (megduplázódik? mivel egy nap szabadság 8 munkaóra)?
- ha 1 év múlva teherbe esem és aztán szülni megyek ez a 4 órás munkavégzés teljes mértékben beleszámít a TGYÁSba illetve GYEDbe?
- a GYEDet le kell ilyenkor mondani és GYESt igényelni ha jól tudom?
Bocs ha pongyola módon fogalmaztam.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
Zsuzsi
Nannics Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26446
Kedves Szakbarbar!
Erdekelne, hogy nyugdij ugyben is tudsz-e segiteni?
Edesapam 18 eves koratol 20 evig doglozott Magyarorszagon, azota Nemetorszagban el es dolgozik. Ossszesen 38 eve dolgozik. Itthon jar neki nyugdij? Ha igen, mikor kerheti?
koszonom, nannics
Cicacsaj Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26445

Kedves Szakbarbár!

Csütörtökön még írtam neked, de az valahol kering az éterben.

A lényeg, hogy megoldódott végül a probléma, kitaláltunk a főnökkel egy teljesen új munkaidőt, ami még jobb is, mint ami lett volna.

Köszönöm azért a segítséget.

Cicacsaj

Előzmény: Szakbarbár (26387)
szemeske Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26444

Mielőtt ennek részleteibe belemennénk, azt meg tudod mondani, hogy nem-e a legjobb megoldás, ha a férjem megy GYED-re a maga 130.000-es bejelentett fizetésével? És akkor nem kellene nekem "variálni".

Nagyon köszönöm a segítséget.

Előzmény: Szakbarbár (26443)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26443
Kb. 600.000 Ft jutalmat kéne lejárulékolni, ez látatlanban merem mondani, hogy esélytelen, de nem is érdemes. A fizetős szolgáltatásom viszont csodákra képes a szülés várható idejének és a táppénzes terveknek az ismeretében. Munkaviszony megszüntetése és együttműködő munkáltatóval mindenképp, de ez a 90.000 nincs messze egy olyan összegtől, amivel akár a jelenlegi munkáltatónál is lehet variálni.
Előzmény: szemeske (26441)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26442

Az a kifejezés, hogy passzív (táppénz, tgyás, gyed), az csak szakzsargon. Azt értjük alatta, ami a biztosítási jogviszony megszűnését követően van, az Ebtv-ben így már megtalálod a kifejezést több helyen is. Hogy mettől meddig biztosított valaki, az meg a Tbj-ben van benne, röviden addig, amíg munkaviszonyban, megbízásban, hasonló jogviszonyokban áll.

Ha valaki egyszer megszerezte a jogosultságot egy ellátásra, akkor az végig jár, akkor is, ha közben a biztosítás megszűnik, csak amit ezután kap, az már biztosítás megszűnését követő ellátás és vannak esetek, amikor másképp minősül, mondjuk úgy leegyszerűsítve, hogy nem minősül teljes értékűnek.

Tgyásra az jogosult, aki a biztosítás tartama alatt, vagy utána 42 napon belül, vagy a biztosítás megszűnése utáni passzív táppénz alatt illetve ennek a vége után 28 napon belül szül és a szülést megelőző 2 évben 180 nap előzetes biztosítása van. Az előzetes biztosításba a biztosítotti időszakon kívül (munkaviszony, megbízás, stb tartama) a passzív táppénz, a passzív tgyás és a passzív gyed is beleszámít.

Gyedre az jogosult, aki a gyed 1. napján biztosított vagy a biztosítása a tgyás folyósítása alatt szűnt meg és és a szülést megelőző 2 évben 180 nap előzetes biztosítása van. Az előzetes biztosításba a biztosítotti időszakon kívül (munkaviszony, megbízás, stb tartama) csak a passzív táppénz és a passzyv tgyás számít bele. A passzív gyed ide nem jó.

Ezek alapján, ha megnézzük, hogy nálatok mi a helyzet, a tgyástól 1, a gyedtől 2 dolog választja el a párodat, de mindkettő orvosolható, csak akkor gyorsan tessék lépni.

Valamilyen aktuális, legalább a tgyás 1.napjáig kitartó biztosításba kell kerülni (és ott jövő évi minimálbér kétszerese, 138.000 fölötti átlagot kéne produkálni, ha megbízás lesz, akkor a 90% járulékalapnak kell ezt elérnie). Ez azért kell, mert valamilyen aktuális biztosítás az mindkét ellátáshoz feltétel. Ha ez akár a szülés előtti néhány napban is megtörténik, akkor elméletileg tgyásra már jogosult, azért mondom, hogy elméletileg, mert pl. egy 38 hetes terhes hirtelen elhelyezkedése még a Ti előzményetek nélkül is felkelti a mep figyelmét, valljuk be, kicsit kilóg a lóláb. A felkeltett figyelemből olyan probléma lehet, hogy ellenőrzést tartanak, ahol esetleg bizonyítást nyer, hogy nem volt valós munkavégzés, vagyis színlelt volt a jogviszony és ezután értelemszerűen nincs ellátás sem.

Ha ezt a gyakorlati oldalát nem nézzük, vagy abból indulunk ki, hogy tényleg csinálna valamit, akkor a tgyás azért lenne rendben,mert mind az aktuális, mind az előzetes biztosítása rendben lesz, hiszen a gyesen kívül minden beszámított az előző 2 évben, mert a gyesen kívül csak biztosítása, passzív tgyása, passzív gyede volt és ez mind előzetes biztosítás.

Viszont a gyednél már nem ilyen egyértelmű a helyzet, ehhez már számolni kell, hogy mikor kezdődjön az az aktuális biztosítás. Gyedhez a passzív gyed nem számít be az előzetes biztosításhoz, csak a biztosítotti időszakok és a passzív tgyás fog beszámítani az előző 2 évből.

De szerencsétek van, mert ha gyorsak vagytok, akkor még összejöhet a 180 nap így is, nem olyan sok hiányzik. Azt hiszem, már elég sokat foglalkoztam a kérdéssel - a korábbiakról nem is beszélve - ahhoz, hogy most ne én számolgassam a napokat, hogy mikortól induljon a biztosítás ahhoz, hogy a szülés előtti 2 évben meglegyen a 180 nap biztosításból és passzív tgyásból.

Ami az összegeket illeti, van benne logika, de valóban kevesebb egy kicsivel, mint a maximális, de szerintem az előzmények miatt akkora figyelmet kaptatok, hogy biztos vagyok benne, hogy a mep jól számolta és inkább a megbízási díj kalkulációjánál vagy a foglalkoztatói igazolás kitöltésével lehetett a gond.  

A 4.623 Ft a febr. 3-4-re járó gyed volt, a 127.032 pedig a február 5-március 31. közötti. Utána a teljes hónapok gondolom egyértelműek, a naptári napok száma miatt váltakozik az összeg. A kakukktojás 85.525 Ft, azt még én sem tudom beazonosítani, de - mivel más ötletem végképp nincs- nem tartom kizártnak, hogy a decemberi gyedigényléshez van valami köze. Ha bementek kérni egy adóadatlapot, akkor azon rajta lesz, hogy milyen ellátás volt és milyen időszakra.

Ugye nem sértődsz meg, ha azt mondom, hogy ezzel meg az előzőekkel most 2 évre előre kimerítetted az 1 főre jutó nonprofit időkeretemet?

Előzmény: lakol3 (26440)
szemeske Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26441

Kedves Szakbarbár!

Kérlek segíts nekem, mert nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz.

Ha jövőre születik a gyermekünk, és én ebben az évben 90.000 Ft bruttóra vagyok bejelentve, akkor mit tudok tenni még, hogy a max., vagy közelítőleg a max. GYED-et kapjam majd? Kérlek azt is írd le, ha pl. egyetlen megoldás az év végi jutalom (papíron), akkor azután mennyit kell adózni? Mert ezt szerintem a cégem nem vállalná át, hanem be kellene fizetnem.

Van még egy dolog, ami esetleg fontos lehet, hogy a férjem 130.000 Ft-ra van bejelentve.

Köszönöm szépen a segítséget!

lakol3 Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26440
Akkor a konkrétumok, a lehető legrészletesebben.

Amire a mese konkrétan vonatkozik:
1. nov.6-ra van a második gyerek kiírva. Az anyának megvan-e a GyED igényléséhez szükséges biztosítottság, vagy nincsen?

Amire általában:
1. Mi a fenét utaltak az OEP-től eddig? Ha ugyanis valamiért mégis befogadták a decemberi igénylést, az azt jelenti, hogy az érvelésem elfogadták. Látjátok majd, hogy eléggé kaotikus a dolog.
(Ha emlékeztek, határnapokról volt szó, meg arról, hogy az ő gyakorlatuk ellentmond a TB.törvény logikájának.)

2. Hol van megfogalmazva, illetve tv./rendelet szinten miből van levezetve a passzív jogosultság fogalma? (Valahogy nekem ez nem áll össze - és az ilyet nagyon utálom.)

Akkor a részletek:

Az igénylő a feleség, ha nem, jelezve.
2005.aug.1-2006.jan.15. TGyÁS.(passzív biztosítottságból)
2006.jan.15.-2006.szept.04 GyES
2006.szept.05-dec.15 Megb.Szerz.ELTE Jogi kar: br.316.000 az időszakra.
2006-nov.01-nov.30 br.180777 egy szerződéses viszonyból.

2006.09.29-én egy teljesítésre vonatkozó /könyv elkészítése/ munkadíját (br.225.000) utalják. Az egyetem nem tud felvilágosítást adni arról,
hogy munkajogilag ezt hogyan kell figyelembe venni (időtartam), sem pedig részletes elszámolást nem kapunk. (Szellemi, csak adót vonnak utána.))
2006.dec.16 - GyED igénylése. (nem kaptunk határozatot)

Az elbírálás húzódik, mert a munkaadó képtelen kitölteni a papírokat (szerintűk ők ilyet nem adhatnak ki /ELTE Jogi Kar - Gazdasági - Megbízási osztály 4 alkalmazottja), majd amikor kitöltik, rosszul. (A végén a OEP-es ügyintéző ígér nekik egy TB ellenőrzés, ha nem lépnek.) Mikor minden papír megvan, az ügyintéző telefonon az elutasításról beszél. Akkor dobok be a fórumra kérdést. Ue. a kérdést mikor felteszem az OEP ügyintézőnek, aki a határozatot hozná, kihátrál, majd az osztályvezető is. Választ nem kapunk, sem pedig elutasító határozatot, csak szóban (egyre kevésbé meggyőzően.) Telefonban jelezzük,
hogy a szóbeli elutasítást tudomásul vesszük, mert megváltoztak a körülmények (gyakorlatilag be kellett vállalni egy munkát, a férj GyES-t fog igényelni, mert attól, hogy ők töketlenek, attól még számlát fizeni kellene. /ezt a beszélgetést tudom bizonyítani.../)

A férj közben 2007.feb.20-án igényel GyES-t a 2006.dec.16.-2007.feb.3.időszakra. Konzultál az MÁK ügyintézővel, elmondja, mi a helyzet a GyED igényléssel. Az ügyintéző beveszi az GyES igénylést, rájegyzetel, hogy egyeztetnek az OEP-pel. A GyES-t folyósítják végül (első utalás majd júniusban)

A feleség eközben munkaviszonyt létesít: 2007.jan.22.-feb.4. (időre szóló megb., összege 150.000 br./hó, időarányosan.)
A munkaszerződés lejárta végén (febr.2.) benyújt igéénylést GyED-re 2007.feb.3.-tól.
Ennek a folyosítása 2007.aug.1. napon megszűnik. (Gyerek 2 éves.)

A GyED-et 2007 április végétől utalják.
első utalás: 2007.ápr.19: 85.525, 4.623, 127.032 /egy nap rögtön 3 utalás
2007.máj.7: 69.356
2007.jún.5: 71.656, ue.hónapban utalnak 3 GyES-t (amit a férj igényelt...)
2007.júl.5.: 69.346
2007.aug.6.: 71.656
Előzmény: lakol3 (26438)
medzsor Creative Commons License 2007.09.23 0 0 26439

Szia, kedves Szakbarbár!

Köszönöm a jó tanácsokat, még néhányzsor át kell olvasnom, hogy fel is fogjam.

Sajnos a passzív GYED fogalmát egyáltalán akkor hallottam először, amikor augusztusban bevittem a MÁK-ba a GYED-igénylő lapomat. LEhet, hogy nem voltam elég körültekintő, ennek a fejezetnek nem olvastam utána. Furcsának tartom, hogy azokban a kiadványokban, melyeket a védőnők a kismamák kezébe nyomnak, egyetlen szó sem szerepel erről a sokakat érintő problémáról. NEked is kevesebb munkád lenne, ha erről jó előre tudnánk, mire számíthatunk.

A RENDSZER szemétsége miatti felháborodásommal nem is fárszatalak. Csökkenő gyerekszám mellett kinek van szüksége arra, hogy a kismamákat szívassa??? Beteg elmék írják a törvényeket, én mondom.

Köszi, és minden jót!

médzsör

Előzmény: Szakbarbár (26384)
lakol3 Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26438
OK: Tök igazad van. Részletekkel szolgálok.
Előzmény: zsanna (26436)
zoeka Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26437
Kedves Szakbarbár!

Nekem azért lenne fontos a kifizetett és minél több szabadság, mert ez idő alatt állíttatnám ki a hitelkérelemhez a munkáltatóit, mivel hiába dolgozik a párom és keres jól, ha nincs bejelentve. Ezért menne neki a gyes (ezt is elfogadják jövedelemnek), én pedig munkaviszonyban állnék. Munkanélküli segélyre nemigen adnak hitelt.

A „főnököm” pedig nemigen szeretne kiállítani úgy munkáltatóit, hogy gyesen vagyok, bár náluk vagyok állományban. Tehát elég bonyolult a helyzet. Ráadásul az sem biztos, ha ki is írják a szabit, ki is fizetik, még ha törvényileg kellene is, mert már azzal, hogy kiíratom, költsége keletkezik utánam. És ezt nagyon nem szeretik ott, pláne hogy úgy is „lelépek”.

De probléma lesz azzal is, ha csak ennyivel később kapja meg hivatalosan a párom a gyest, mert nekem ugye megszűnik mondjuk okt.1, ekkortól menne a szabim, neki meg ekkor még sehol nincs a gyes. Ha meg megvárom, hogy küldjék a határozatot, akkor meg már nekem nincs munkaviszonyom, úgy hogy ez kilőve.

- A fizetett szabi után elmehetek fizetés nélkülire mielőtt közös megegyezéssel megszűnne a munkaviszony? Mert így legalább állományban maradnék, és nem munkanélküli lennék.

Bocs, de nem egyszerű.

Zoeka

zsanna Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26436
Például most azt írod, hogy "tképpen az előző két évet nézve GYED-en volt" - most ez mit jelent? Miért a "tképpen"? Vagy gyeden volt, vagy nem. És az előzményekből az derül ki, hogy nem. December 15-ig pl. gyesen volt, onnan váltottatok gyedre.
Szóval nagyon nem mindegy, hogy valami "tulajdonképpen" volt, vagy a valóságban.
Előzmény: lakol3 (26433)
zsanna Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26435
Ugyan nem nekem címezted, de emlékeztem arra, hogy valami hihetetlenül kavircos dolgotok volt az év elején. Belenéztem az előzményekbe. És azt mondom, hogy ezek csak félinformációk, amiket most elpötyögtetsz. És nagy a valószínűsége annak, hogy kimarad valami olyan, ami alapvetően befolyásolná a jövőbeni dolgaitokat. Aztán megint lehet kavarni.
sokkal egyszerűbb lenne, ha szépen pontról pontra leírnád, hogy mit csinált a Nejed az előső baba születése előtti 2 évben, és azóta. (munkaviszony ettől-eddig, gyes ettől-eddig, gyed ettől-eddig, munkaviszony közben megszűnt-e, és ha igen, mikor? stb.... )
lakol3 Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26434
(Azaz a szerződéses munkaviszony fennállt azon a napon, amelyiktől igényelte a GyED-et.)
lakol3 Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26433
1. Nem volt szüneteltetett viszonya. Tképp az előző két évet nézve GyED-en volt, szerződéses, időtartamra kötött munkaviszonyból ment GyED-re, a szerződésben foglalt időtartam a GyED ideje alatt járt le.

Előzmény: Szakbarbár (26429)
szisszi Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26432

Kedves Szakbarbár!

Nagyon köszönöm a segítséget. Jó hétvégét.

Szilvi

Előzmény: Szakbarbár (26425)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26431
Jövőre induló maximális gyed alapja bruttó 138.000, úgyhogy 130.000-ből akkor is valamivel kevesebb lesz, ha nincs ott a betegállomány elején a néhány nap 80%-os betegszabi. De ez is ott van és ez még egy kicsit, igaz, csak elhanyagolható mértékben leviszi az átlagot, mert ez és a szabadság számítana ebbe bele, utána a táppénz már nem.
Előzmény: tucsinke (26423)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26430
Ha megállapítják az ellátást,akkor arról nem hoznak határozatot. Akkor a pénzt küldik. Ha be tudod szkennelni a foglalkoztatói igazolást és mondasz bruttó összegeket, hogy mennyit kapott egy 30 vagy 31 napos hónapra (utalásnál a közleményben, címre küldésnél a csekken rajta van a bruttó is), akkor megnézem, hogy szerintem annyi-e és mi történhetett.
Előzmény: lakol3 (26422)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26429

1. Ha közben volt biztosítási jogviszonya a háttérben - munkaviszony, szüneteltetett munkanélküli, beltag, stb. -tehát nem passzív jogon, a biztosítás megszűnése után kapta, akkor igen, ez teljes értékű biztosításban töltött idő.

2. A tgyást legkorábbana szülés várható idejét megelőző 28. naptól lehet igényelni. (Annak nins jelentősége, hogy pontosan mikor születik utána a baba, csak az a lényeg, hogy amikortól indul, onnantól kezdve 168 napig jár és ez a legkorábbi időpont, amikortól indulhat.)

Előzmény: lakol3 (26422)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26428

A táppénzt, legalábbis abban a formában, hogy végig azon vagy, azt felejts el. Azzal úgy hazavágsz mindent 2 évre, hogy még én sem tudok segíteni.

A munkáltatónak annyit kell mondani, hogyha egy minimális emelésben (bruttó 97.000-re) benne van, amit nem kell hosszú ideig járulékolni, max. 1-2 hónap, és mire visszatérsz, úgyis nagyjából ennyire emelkedne a béred, akkor abból már lehetne maximális gyeded, ehhez majd szállítod a részleteket, úgyhogy tegyen már meg ennyit.

Előzmény: rage. (26421)
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26427
Most egyszerre volt jó kedvem és időm, ez meglehetősen ritka, főleg az utóbbi, úgyhogy mellőzzük a jövőben az ilyen terjedelmes kérdéseket. Szét lehet szedni több részre és akkor közben mások is tudnak kérdezni, én meg ahogy sorban haladok, az ő szempontjukból igazságosabban tudok válaszolni, mert nem veszi el egyetlen - 8 részből álló - kérdés az egyszerre erre fordítható időmet.
Szakbarbár Creative Commons License 2007.09.22 0 0 26426

1. Nem kell semmire hivatkozni, Ti döntitek el, hogy ki igényli a gyest. Simán csak megírod, hogy kéred a folyósítás megszüntetését X nappal. Ha bemész, ott formanyomtatványt nyomnak a kezedbe a lemondáshoz, amin az egyszerűség kedvéért indokok vannak felsorolva, hogy válogass kedvedre, mert az emberek szeretnek magyarázni/írni, ott a más igényli az ellátást c. okot tudod bejelölni.

Utána apuka beadja az igényt a gyesre, ez elméletileg 30 nap, gyakorlatilag mindig több, Bp-en legalább mégegyszer ennyivel, de visszamenőleg megkapja egyben.

2. Közös megegyezésnél akár abban is megállapodtok, hogy kiadja a szabadságot és utána szűnik meg a munkaviszony. De ha kifizetteted megváltásként, akkor másnaptól már mehetsz munkanélkülire. Ami szintén biztosítás és szolgálati idő, úgyhogy nem értem, hogy ez a +1,5 hónap munkaviszony miért bír olyan nagy jelentőséggel.

3. Passzív táppénz a biztosítás megszűnése után 3 naptári napon belül kezdődő keresőképtelenségnél 45 napig jár, de munkanélküli nem tud elmenni sem aktív, sem passzív táppénzre, mert a táppénz a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizető jogviszonyban állóknak jár, az álláskeresési járadékos, segélyes pedig nem ilyen.

4. Pontosan mire vagy kíváncsi? Azért sem értem a kérdést, mert meg akarod szüntetni a munkaviszonyodat.

5. A szabadságra az aktuális béredet kapod, ezt 33,5% járulék + naptári naponként 65 Ft fix összegű közteher terheli - fel nem foghatom, hogy ez Neked miért érdekes.

6. Közös megegyezést nem kell indokolni. Munkanélkülihez csak a jogcím számít, mert munkavállalói rendes felmondás vagy munkáltatói rendkívüli felmondás esetén 90 nap büntetőidő után jár csak az ellátás. Közös megegyezésnél a jelentkezéstől azonnal.

7. Igen, a felhalmozódott szabadság idejére, ha azt letöltöd (és nem pénzben váltják meg), akkor megint jár a szabadság, de nem lehet, hogy ennél az áhított 3-4 napnál lehet, hogy többet számít, ha így lakásvásárlásnál az elején egyszerre kétfelől jön a pénz, mert megváltják és közben már kapod a munkanélkülit is.

8. A munkanélkülihez beszámító átlagkeresetet az ennek a megállapításához kiadott igazoláson szereplő összegből fogják kiszámolni. Erre a munkajogi átlagkeresetet kell ráírni, az pedig csak a szabadságos időszakból számolódó átlag lesz.

Előzmény: zoeka (26420)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!