Keresés

Részletes keresés

marosi.pal Creative Commons License 2007.08.29 0 0 1429
"Most mondta nekem magyar tagozatos iskolaba jart de sok roman tanara volt és a bizonyitványa is romanul van irva meg az a diploma is."
A lényeg, hogy magyar tagozatra járt, mindegy hogy román nyelven van irva a diploma.
Nem kell vizsgázzon.

"A fordito irodába azt mondtak van egy hetes forditas meg 1 napos nem értem ezek mit jelentenek."
Minél rövidebb határidőre kéred a fordítást annál drágább.
Az egy napos a lehdrágább. A legolcsóbb a 30 napos határidőre való fordítás.
Nyilván akinek sürgösen kell az többet fizet.

"Nekem azt momdtak oylan 6200 ft lehet az anyakönyvi kivonat most mi ebböl az igaz?"
Ez igaz, valószínűleg 30 napos határidőre.

"A szülei anyakönyvi kivonatat és a szülei házassag kötési papirjat ha lefénymasolja ugy is elfogadjak ha fénymasolatot hoz arrol ?? amivel igazolja az állampolgarsagnal hogy magyar erdélyiek."
Nem biztos, hogy elég a szülei papírjai. Lehet, hogy kell a nagyszülők papírjai is. Sőt az is előfordulhat, hogy a dédszülő papírja is kell.
Ez attól függ melyik felmenő született magyar fennhatóság alatt.
Erdély 1920. június 4-ig volt magyar fennhatóság alatt. Utána még egy rövid ideig 1940 szeptember-1945 március között.

"A munkaválaloi engedely hany honap belül van meg? eleg hozza a szemelyi meg a diploma meg aza anyakönyvi kivonata meg az iskolas papirjai? menyibe kerülhet?"
Erre már válaszolt részletesen pearldiver.
Kell hozzá a diploma lefordítva, orvosi alkalmassági, céges papírok.Nem tudom mennyibe kerül.
Előzmény: metal10 (1426)
marosi.pal Creative Commons License 2007.08.29 0 0 1428
@Monsmedius
Hosszabítsd meg. Még nem futottál ki az időből.
Előzmény: Monsmedius (1427)
Monsmedius Creative Commons License 2007.08.29 0 0 1427

Segítségeteket szeretném kérni!

Október elején lejár a munkavállalási engedélyem. Január 1-től kezdtem dolgozni, tehát nincs meg a 12 hónap munkaviszonyom.

Mi most a tennivaló? Meg kell hosszabítani? Vagy már nem szükséges? Mi van ha kifutok az időből?

Előre is köszönöm.

Monsmetal10 Creative Commons License 2007.08.28 0 0 1426
Szia Marosi Pál!

Köszönöm szépen válaszat nagyon kedves öntöl.
A baratom mondta Erdélyiek igazik. Akkor a honositasra jogosult.
Most mondta nekem magyar tagozatos iskolaba jart de sok roman tanara volt és a bizonyitványa is romanul van irva meg az a diploma is. Ez esetbe neki kell tenni e vizsgat itt vagy nem? Mert jol beszel magyarul, magyar tanarai is voltak de kvesebb.
Nekem azt momdtak oylan 6200 ft lehet az anyakönyvi kivonat most mi ebböl az igaz?
Erkölcsi bizonyitványa nincs ugye az nem gond,.
A szülei anyakönyvi kivonatat és a szülei házassag kötési papirjat ha lefénymasolja ugy is elfogadjak ha fénymasolatot hoz arrol ?? amivel igazolja az állampolgarsagnal hogy magyar erdélyiek.
A fordito irodába azt mondtak van egy hetes forditas meg 1 napos nem értem ezek mit jelentenek.
És mi az 216 lista amit irt? elözö levélbe a munkáknal. A polgari esküvöhöz minden papir meg van.A munkaválaloi engedely hany honap belül van meg? eleg hozza a szemelyi meg a diploma meg aza anyakönyvi kivonata meg az iskolas papirjai? menyibe kerülhet?


köszönöm a segitseget,
metal.
Előzmény: marosi.pal (1425)
marosi.pal Creative Commons License 2007.08.28 0 0 1425
"a forditasok kb. olyan 50- 70 ezer ft. lehet szamitani..."
Ha saját magad fordítod le az iratokat és az OFFI-hoz csak lektoráltatni (hibákat kijavítani) viszed, akkor olcsóbb lesz (erről már volt szó a fórumban).
Előzmény: pearldiver (1422)
marosi.pal Creative Commons License 2007.08.28 0 0 1424
"Mit jelent az? a ha a baratom jogosult kedvezményes honosításra akkor a lakcímkártya kiváltása után beadhatja az állampolgársági kérelmet. Honan tudhatom hogy jogosult e a honositásra vagy sem?"
Azt irtad, hogy a felmenői erdélyiek.
A leírtakból arra következtetek, hogy jogosult kevezményes honosításra, a lakcímkártya beszerzése után beadhatja a honosítási (állampolgársági) kérelmet.
Előzmény: metal10 (1423)
metal10 Creative Commons License 2007.08.28 0 0 1423
szia Pearldiver!

Köszi szépen leveledet, a baratom magyar tagozaton végzett akkor ezek szerint nem kell vizsgaznia, de az iskolábol kell kérni egy igazolast ha jol értettem. Az elsö a munkahely lesz amit meg nézünk mire kijön. ...Mit jelent az? a ha a baratom jogosult kedvezményes honosításra akkor a lakcímkártya kiváltása után beadhatja az állampolgársági kérelmet. Honan tudhatom hogy jogosult e a honositásra vagy sem?
Ha nem jogosult, akkor várnia kell 3, 5 vagy 8 évet a körülményektől függően és utána adhatja be a kérelmet.*
Neki nincs erkölcsi bizonyitványa remélem az nem gond de van munkakönyve amit magaval hoz meg szemelyi és a születési.
szia metal.
Előzmény: pearldiver (1422)
pearldiver Creative Commons License 2007.08.28 0 0 1422
hali metal!-regisztracios engedelyt akkor fog kapni ha van munkaja. a legellso lepes az , hogy elmentek a munkaugyhoz es a munkaugyi jogasztol egy formanyomtatvanyt fogtok kapni, amivel kerestek egy olyan munkaadot (lehetoleg egy kissebb vallalkozot) aki vallalja hogy ezt a formanyomtatvanyt kitolti, es bejelenti, hogy alkalmazni kivanja a baratodat, ( ez 32 ezerft. fog kerulni a vallalkozonak, vagy kifizethetitek ti is)ez 1-5 hetbe kerulhet.... de van olyan hogy gyorsitott eljarassal.... ha van joindulat!! ehhez meg annyi kell , hogy csalad orvoshoz viszed a baratod, ahova te is tartozol, es megmondod , hogy osszefogtok hazasodni, es kertek areszere egy " elsofoku munkakori orvosi alkalmassagi velemeny-t" , ez egy igazolas hogy alkalmas egeszsegugyileg munkara. nekunk ez csak avizitdijba kerult...
- ehhez meg csatolni kell a szakvegzettsegerol(diploma)a hiteles magyar forditast! csak az OFFI ( orszagos fordito iroda)alltal leforditott papirok ervenyesek!
-ajanlatos lenne egyszerre lefordittatni az osszes iratait , mert ezek kesobb kelleni fognak, pl. szuletesi , iskolai vegzettseg, munkakonyv, katona konyv, -- erkolcsit ( cazier) is csinalltattunk , de ugy nez ki erre itt nincs mar szukseg, de jo ha van, mert vannak munkahelyek ahol viszont kerhetik! es ez csak 3 honapig ervenyes!
-ha ugy jon at , hogy maris van munkahelye, vagy 1-2 heten belul lessz, akkor nincs szuksege az eu-s kartyara sem, mert a taj kartyat a munkahely alapjan meg kell kapja, mivel bejelentett lesz es fizetik utanna az egeszegugyi biztositast!
- a lakcimkartyat pedig a marosi pal elmondta hogyan tudjatok intezni....
- a legellso lepes a legfontosabb!!! a munka! mert innen indul ki a tobbi ! e nelkul semmit sem fog tudni intezni, mert mindenutt ezzel kezdik, hogy van -e mar bejelentett munkaja?
-nem erdemes mashogy megkozeliteni a dolgot, mert csak ido pocsekolass lessz az egesz, mindenkeppen bizonyitani kell , hogy van megellhetese!
- a forditasok kb. olyan 50- 70 ezer ft. lehet szamitani...
-az iskolai vegzettsegnel az szamit , hogy magyar tagozaton iskolazott!
- mi nagyvaradrol vagyunk, apukam meg a magyar vilagban szuletett, 43 -ban, es mar 12 eve itt el, m.o. gon, magyar allampolgar, es en o utanna fogom kerni a csalad egyesitest, es ehhez nem kell eveket varni! a ti esetetekben, nem tudom mennyit kellvarni?!
-mi magyarok vagyunk, epp ugy mint ti, a magyar nyelvet sokkal tisztabban beszelljuk mint az itteniek, ezt mar megjegyeztek sokan nekunk... termeszetes, hogy mivel ugy alkult, hogy erdelyt romaniahoz csatoltak, es onnan tol nagy romania lett belole! SAJNOS! , akaratunkon kivul! , az orszag nyelvet is tanulni kellett! es kell. mai napig...
-ez elol jottunk el, hogy az en gyerekeim mar ne kuszkodjenek ezzel...
- de a roman nyelv meg jol johet valamikor, mert szamit , hogy van legalabb 1 idegen nyelv ismerete, nekunk legalabbis ezt mondtak!
- leirtam amit en latok , es tapasztalok miota itt elek, ezeket tudom elmondani, de a ti esetetek azert mas mint a mienk...
- udvozlettel pearldiver
metal10 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 1421
Szia Marosi Pál!

Nagyon köszönöm szépen válaszát. A baratom erdélyi de roman állampolgar jobban beszel magyarul mint romanul. Tanult magyart meg romant a suliba.Vannak magyar nyelvü tankönyvei akkor is kell neki vizsgat tennie? A baratom felmenöi mind Erdélyi magyar névvel magyar beszéddel, az apja erdélybe született az anya is közel a magyar határhoz született de még erdélyben szinten magyar nyelvü magyar névvel,mindkét szülöje Erdélyben született, Nem Regátok. A szüleinek is magyar nevük van meg a nagyszülei is magyar nyelvüek is magyar nevük van.Igy megkaphatja hamarabb az állampolgárságot? Nem élnek a Kárpátokon tuli részen felmenöi. Honan tudhatom hogy a baratom jogosult a kedvezményes honositasra hogy derül ki???
Magyar nyelvü tanarai is voltak a suliba. A lakcim kártya és a regisztracios kártya ingyenes vagy menyibe kerülhet? Ö nem szeretné meg tartani a roman személyiet. A baratom és olyan jol beszel magyarul mint egy magyar. A roman kevesbe megy neki mert az nehez, azt hinne az ember nem is roman állampolgar hanem egy magyar.Nem beszel akcentusal normalisan beszel. Neki nincsen romaniába egézségügyi biztositasa mi a teendö? oktoberbe jönne ki. MOst csinaltasson vagy itt is lehet Magyarorszagon csinaltatnia? MOst 8 évet kell neki várnia vagy nem? Ha megbetegszik melyik orvoshoz mehetne? csak akor mehet orvoshoz ha mat van munkája és TAJ kártyája meg biztositasa? a biztositast itt Magyaroszagon meg csinaltathatja hol kell inzetni és menyi idö mig meg kapna drága? kell hozza valami papir? mi az 219 szakma listája?
Én Budapesti vagyok itt születtem és Magyar állampolgar.
Egy Örök lakásom van és hozzam költözne az magán lakasnak szamit?És itt is be kell jelenti vagy sem?
Varom válaszat.
Köszönettel metal
Előzmény: marosi.pal (1420)
marosi.pal Creative Commons License 2007.08.27 0 0 1420
Először a regisztrációs igazolást kell elintézni, majd a lakcímkártyát. Ha a barátod jogosult kedvezményes honosításra akkor a lakcímkártya kiváltása után beadhatja az állampolgársági kérelmet. Ha nem jogosult, akkor várnia kell 3, 5 vagy 8 évet a körülményektől függően és utána adhatja be a kérelmet.*

A regisztrációs igazolást 1 nap allatt kiadják ha minden papír megvan. A lakcímkártya kb. 1 hét alatt megvan.

Magyar személyi igazolványt csak az állampolgárság megszerzése után kaphat, addig a regisztrációs igazolással (regisztrációs kártyával) igazolhatja magát.

"A baratom roman állampolgar de magyarul beszél ,oktobertöl szeretne kiköltözni Magyarorszagra végleg ,szeretnem tudni milyen papira van szüksége hogy magyarorszagon lakjon?"
3 hónapig turistaként minden további prócedúra nélkül tartózkodhat. Ezen 3 hónap alatt, ha magánlakásban tartózkodik akkor be sem kell jelenteni.

Legkésőbb a 93-ik napon regisztrációs igazolást kell kérni. Nem érdemes az utolsó napra hagyni az ilyesmit.

"Hogy kaphat munkat milyen papirt kell hoznia magaval és menyi idöbe telik ?"
Kell keresni egy céget mely hajlandó felvenni. Meg kell nézni, hogy a szakmája rajta van-e a 219 szakma listáján. Akiknek a szakmája rajta van ezen a listán, azoknak automatikusan kiadják a munkavállalási engedélyt a munkaügyi hivatalnál. Ha a szakma nincs rajta a listán akkor az engedély kiadása nem automatikus, hanem 15 napig meg kell hirdetni és csak azután lehet beadni a munkavállalási engedély iránti kérelmet. Itt jegyzem meg, hogy magyar állampolgár házastársának nem kell munkavállalási engedély. Ha jól tudom le kell fordítani magyarra az OFFI-nál (www.OFFI.hu) a barátod diplomáját. A cég üzemorvosától kell kérni egy egészségügyi alkalmassági igazolást. (Ezt a magyar állampolgároktól is kérik ha munkába állnak.) Ez kb. 5000 Ft-ba kerül.
A munkábaálláshoz kell adószám és TAj-szám.

"Halottam erröl az EGT röl,hogy jobb EGT tartózkdási engedélyt kérni, ami olcsóbb és gyorsabb mint a letelepedési. Az EGT hol kaphatja meg hova kell meni?"
Most már nem adnak ki EGT tartózkodási engedélyt, mert megváltozott az idegenrendészeti törvény. Ehelyett van a regisztrációs igazolás kártya.

"Ház van ahol laknank de nem az övé akor hogy irjak be lakcimet a lakcim igazolo kartyára? MIkor megérkezik egyböl kell intezni az állampolgarsagot?
Születési anyakönyvi kivonata van romanul azt le kell forditattni meg a roman szemelyit is? Utlevele nincs mivel Unios tag Romania Magyarorszagal szemelyi igazolvanyal utaztunk amit el fogadtak."
Kötni kell egy szívességi lakáshasználati szerződést vagy lakásbérleti szerződést és a szállásadó(k) alá kell írják a lakcímbejelentő formanyomtatványt is. Ügyintézni a román személyivel is lehet. A születési anyakönyvi kivont fordítása majd az állampolgársági kérelemhez kell.

A regisztrációs igazolás kiváltásához bizonyítani kell hogy el tudja tartani magát és van hol lakjon. Be kell mutatni a munkaszerződést, a munkavállalási engedélyt (aki nem mentes alóla), a lakhatás bizonyítását lehet lakásbérleti szerződéssel, szívességi lakáshasználati szerződéssel, nyilatkozattal, stb. Csatolni kell a lakás tulajdoni lapját (3 hónapnál nem régebbi). Az egészségügyi ellátásra való jogosultágot is kell bizonyítani. (Ezt gőzöm sincs hogyan, talán hozzon magával Romániából egy EUs egészségügyi kártyát-ezt minden román biztosítottnak kiadják).
A regisztrációs igazolás illetékköteles (pár ezer forint). A tulajdoni lapért is fizetni kell.

"Ha magyar állampolgar lesz le kell momndania roman állampolgarsagrol vagy meg tarthatja? Lehet kettös állampolgar is? Vagy ha csak magyar akar lenni akor a roman személyi igazolványával mi lesz? melyiket hasznalhatja mikor utazik a romant vagy a magyart ?Ha Magyar állampolgar lesz nem szavazhat romaniaba ? csak magyarorszagon?"
Nem kell lemondania a román állampolgárságról, lehet kettős állampolgár. Elméletileg a román személyit le kell adnia, ha megkapja a magyar személyit. Ha magyar állampolár lesz attól még szavazhat román választásokon is.

Én kettős állampolgár vagyok. Ami engem illett én megtartottam a román személyimet is, jelenleg két személyim van. Ha elkapnak és kiderül, hogy két személyim van akkor megbüntethetnek, legyen ez az én rizikóm :-)

"HOl kell bejelenti öt hogy van ház ahol lakna.Lehet ideiglenes bejelentes is?
A polgári esküvöhöz milyen papira van szüksége?amit Romaniabol hozna. Hany oldalas a papir és hol kell le forditatni? és menyibe kerül neki ? Hol kérhet papirt a polgari esküvöhöz romaniaba hova kell menie ?"
A bejelentés a regisztrációs igazolás kérelmezésekor történik a bevándorlási hivatalban. Nem tudom milyen papír kell a polgári eskühöz, de asszem már le van írva a fórumban (ha jól tudom a követségről kell valami papír).

"Tartozkodasi engedelyt és a letelepedésit hol lehet elintézni menyi idö mig meg kapja menyibe kerül mi kell hoza?"
Román állampolgár (bármely EU állampolgár) csak regisztrációs igazolást kérhet, tartózkodási engedélyt vagy letelepedésit nem. (Új törvények vannak, sokminden megváltozott az idegenrendészet terén.)

"Ha jön Romaniabol milyen papirt hozon magaval? eleg a személyi meg az anyakönyvi kivonata? "
Hozza magával a diplomáját is és az EUs egészségügyi kártyát (ez utóbbit amúgy is érdemes beszerezni ha EUs országba utazunk).
Az állampolgásági kérelemhez, ha magyar felmenőkkel rendelkezik (és jogosult a kedvezményes honosításra) akkor hoznia kell a felmenők anyakönyvi kivonatait (születési, házassági, halotti) amivel bizonyítja vagy valószínűsíteni tudja, hogy a felmenők magyar állampolgárok voltak.


*Erdélyiek a barátod felmenői vagy regátiak ? (Regát - Románia a kárpátokon túli része)

Ezt azért kérdem, mert ettől is függ, hogy hány év alatt kapja meg a magyar állampolgárságot.
Ha erdélyiek (erdélyben születtek) a barátod felmenői akkor valószínűleg magyar állampolgárok is lehettek a felmenők, így egy-másfél évre csökken az állampolgárság megszerzésének procedúrája.

Ha nincs a barátod felmenői között magyar állampolgár akkor alapesetben 8 évet kell várjon a magyar állampolgárság kérelmezéséig; ha hontalan valaki akkor annak jár kedvezmény és csak 5 évet kell várjon az állampolgársági kérelem beadásáig;ha magyar állampolgár a kérelmező házastársa akkor "csak" 3 évet kell várjon a kérelem beadásáig.

Amint látod a fenti esetek közül a legjobb eset az, ha valakinek a felmenői között voltak magyar állampolgárok. Ez a kedvezmény csak akkor jár ha magyarnak vallja magát.
Nekem van olyan ismerősöm aki mindenkinek azt hangoztatta, hogy román nemzetiségű, az állampolgársági kérelemben pedig azt nyilatkozta, hogy magyar. Mindezt azért, hogy kedvezményesen kapja meg az állampolgárságot. (Jól tud magyarul.)

"A magyar állampolgarsagot hol kell elintézni mlyen papira van szüksége? menyi idön belül készül el? Menyibe kerül?"
Az állampolgársági kérelmet a lakcím szerinti anykönyvezetőnél kell beadni (ott kell kérni formanyomtatványt). Kell igazolni a megélhetést és a lakhatást. A kérelem illetékmentes. A fordítások kerülnek pénzbe és a vizsgadíj 5000 Ft, ha nem mentesül a vizsga alól. Aki magyar suliba járt és ezt tudja igazolni (példul az iskola igazolásával) az mentesül a vizsga letétele alól.

Aki nem mentesül, az meg kell tanulja ezt a könyvet és vizsgázzon belőle. Aki jogosult a kedvezményes honosításra az kb. egy másfél év alatt megkapja az állampolgárságot a kérelem beadásától számítva. A magyar személyi igazolványt az állampolgári eskü után veheti át.

Ennyi dióhéjban.
Előzmény: metal10 (1415)
metal10 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 1419
Szia Pearldiver!

Én Magyarorszagi vagyok itt születtem, Budapesten. Van házam ahol élnénk örök.
A baratom Erdélyi de roman állampolgar magyarul jol beszel. ÉN ide valosi vagyok én lennek az a magyar NÖ akit el vene feleségül. Nekem van munkam is,2 is,
Neki is lenne ha kijönne ismerösök révén,csak nem tudjuk neki mire lenne szüksége és mit kell elintéznie mar többöször is volt pesten nálam.MUnkat kiöltözése utan tudnank neki keresni lenne hol,nekem mindenem van mert Magyarorszagi vagyok, van biztositasom minden hisz itt születtem.

köszi valaszodat,
Előzmény: pearldiver (1418)
pearldiver Creative Commons License 2007.08.27 0 0 1418
hali! metal!


- hat mi 1honapja elunk mar itt, de el kell hogy mondjam, hogy ebbe csak az vagjo bele, akinek tele a zsebe par millaval, jo az idegzete, es vannak jo ismerosei!
- ha ez nincs meg, ne is fogjon bele! semmi eselye legallisan !!!! ide telepedni!
- ha csak nem megnosul a baratod es magyarorszagi not vesz el! de akkor sem lessz a munkaba allas konnyu!
- ide johetsz penzt kolteni, elhetsz itt ha van penzed ra! de akkor amikor mar te mesz allast kerni na akkor jon a hadd el hadd!
- legyen romaniabol eu- s egeszeg biztositasod, ami 6 honapig ervenyes, es talallj munkat! akkor fogod kapni a tobbi papirt meg ami nelkul itt nem elhetsz! szoval mindent! 1 evet itt le kell dolgozzal, hogy utanna gond nelkul munkara legyel folyamatosan jogosult! es a munkat legalisan!!!
- letelepedesi engedely , sem es tartozkodasi sem kell mar, helyette mast fogsz kapni, regis kartyat! de ahhoz elobb munkat szerezz! ha nincs munkad , hiaba van barmid, semmit sem er!honapokba tellik , mig munkat kapsz! addig mibol elsz??
ha nincs penzed , meg fottel! a te baratod mar itt el? talalt munkat? vagy meg ez utan fog neki? ti honnan vagytok egyebbkent?
- es ez mind ezelott 12 evvel sem volt jobb! akkor jott at edesapam, pedig o ide nosult! de 6 honapig allas nelkul volt! mert munkat talalt , csak a munkaugyisek , nem akartak neki megadni, hogy inkabb egy magyar allampolgar toltse azt be, es nem egy hataron tulrol jott valaki!
- hat ez van! udv. pearldiver
metal10 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 1417
szia Pearldriver!

A baratom házassag elött szeretne kijönni,végleg, örökké,neki nagyon tetszik itt és nem akar lemondani arol hogy kijöjjön. MOst hogy europai Unio van teljesen mas a helyzet és sok minden valtozott azota a 90 évek ota az mar a régmult,
Szeretnem ha irnal és valaszolnal nekem azokra a kérdésekre amiket leirtam Marosi Pálnak és szeretnem ha Marosi Pál is mar valaszolna rá már.
Milyen papirt kell neki beszerezni Romaniába és Magyarorszagon.

köszi válaszodat.
Előzmény: pearldiver (1416)
pearldiver Creative Commons License 2007.08.27 0 0 1416
hali! metal!- bocs , hogy en valaszolok most neked, de mi 1 honapja jottunk at vegleg M.O. ra, es maris ledobbentunk azon, hogy a dolgok maskeppen mukodnek , mint a 90 --es evekben ....
- nem irtad meg, hogy a baratod, hazassag utjan jonne at? vagy csak attelepulni kivan? nekem mar a csaladom is , apam , unokatestvereim is itt elnek,, de ok meg 90 -ES evekben jottek at... most meroben mas a helyzet! ha akarod irok errol neked, vagy ha ragaszkodsz a marosi pal valaszahoz , akkor nem szolok bele... -
- udvozlettel. pearldiver
metal10 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 1415
Szia Marosi Pál!

A baratom roman állampolgar de magyarul beszél ,oktobertöl szeretne kiköltözni Magyarorszagra végleg ,szeretnem tudni milyen papira van szüksége hogy magyarorszagon lakjon?Mit kell elintézni és hogy? A magyar állampolgarsagot hol kell elintézni mlyen papira van szüksége? menyi idön belül készül el? Menyibe kerül?
Mennyibe kerül mind. A személyi igazolvanyt hany napon belül kapja meg és mennyi idöbe telik? menyibe kerül?és hol kaphatja meg? a Lakcim igazolo kartyat hol kaphatja meg menybe kerül menyi idö? Mennyi idöbe telik mig magyar állampolgar lesz? Ha meg betegszik melyik orvoshoz tud menni? Halottam erröl az EGT röl,hogy jobb EGT tartózkdási engedélyt kérni, ami olcsóbb és gyorsabb mint a letelepedési. Az EGT hol kaphatja meg hova kell meni? menyi idön belül lenne meg? menyibe kerül?
Ház van ahol laknank de nem az övé akor hogy irjak be lakcimet a lakcim igazolo kartyára? MIkor megérkezik egyböl kell intezni az állampolgarsagot?
Születési anyakönyvi kivonata van romanul azt le kell forditattni meg a roman szemelyit is? Utlevele nincs mivel Unios tag Romania Magyarorszagal szemelyi igazolvanyal utaztunk amit el fogadtak.
Hogy kaphat munkat milyen papirt kell hoznia magaval és menyi idöbe telik ?
Hol kell bejelenteni öt? Tartozkodasi engedelyt hol kell elintézni?
Mennyibe kerül a személyi igazolvanyhoz a fénykép?MIt kell tennie hogy magyar állampolgar legyen milyen papirt kell neki hoznia és kell meg szereznie?
Elöször mit kap meg az állam polgarsagot vagy lakcimigazlokartyat vagy a személyit?
Ha oktoberbe be adja az állampolgarsagit mikore készül el ,meg a szemelyi vagy lakcim kartya? Hallottem egy Europai unios igazolvanyrol aztis meg kéne szerezni?
Ha magyar állampolgar lesz le kell momndania roman állampolgarsagrol vagy meg tarthatja? Lehet kettös állampolgar is? Vagy ha csak magyar akar lenni akor a roman személyi igazolványával mi lesz? melyiket hasznalhatja mikor utazik a romant vagy a magyart ?Ha Magyar állampolgar lesz nem szavazhat romaniaba ? csak magyarorszagon? HOl kell bejelenti öt hogy van ház ahol lakna.Lehet ideiglenes bejelentes is?
A polgári esküvöhöz milyen papira van szüksége?amit Romaniabol hozna. Hany oldalas a papir és hol kell le forditatni? és menyibe kerül neki ? Hol kérhet papirt a polgari esküvöhöz romaniaba hova kell menie ?
Tartozkodasi engedelyt és a letelepedésit hol lehet elintézni menyi idö mig meg kapja menyibe kerül mi kell hoza? Ha jön Romaniabol milyen papirt hozon magaval? eleg a személyi meg az anyakönyvi kivonata? meg a volt munkahelyeröl papir kérni ?
Itt Magyarorszagon miket kell neki beszerezni nagyon szeretnenk tudni,

Várom válaszat: Metal
Köszönettel.
pearldiver Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1414

KEDVES MAROSI PAL!

NOS, AZ A HELYZET , HOGY ISMET ELMENTUNK A BEV. HIV. ELOTTE PROBALLTUNK TAJ KARTYAT KERNI, A Z EGESZEGBIZTOSITONAL. NEM LEHET , MERT NINCS EU- S EGESZEGBIZTOSITASUNK, AMIT ROMANIABOL KELLETT VOLNA HOZNI! AZ 6 HONAPIG ERVENYES, ANNAK AKI KULFOLDRE MEGY ES NEM DOLGOZIK AZ ADOTT ORSZAGBAN

- AZTAN A BEV. HIV. KERNEK EZT AZ EU-S KARTYAT, DE HA NINCS AKKOR CSAK EGY MOD VAN HOGY ITT BIZTOSITASHOZ JUSSUNK, HA MUNKAT KAPUNK!
- AZT MAJD OTT A MUNKAADO KELL INTEZZE, ES A MUNKAVALLALSI ENGEDELYT IS! AMIT MAJD A BEV. HIV. KER,
- TEHAT ITT EZ A GOND, HOGY VAN MUNKA , CSAK NEM AKARLYAK VALLALNI AZT KIS PLUSSZ MUNKAT..... DE AKKOR EZT MIERT NEM MONDJAK AMIKOR LAKAST VESZ VALAKI, HOGY NEM LEHET! CSAK HA MAR BIZONYITANI TUDJA , HOGY FENT IS TUDJA MAJD TARTANI?!
OLYAN TORVENYEKET HOZTAK VALAKIK, AKIKNEK NEM ERDEKUK , HOGY A HATARON TULROL MAGYAROK ATJOJJENEK! ES EN MAR SEJTEM IS HOGY KIKROL VAN ITT SZO!

- NOS, HA NEM KAPUNK MUNKAT AKKOR NEKUNK VEGUNK VAN!
- BORZASZTO CSALODOTTAK VAGYUNK, EZT MEGSEM GONDOLTAM VOLNA....
- UDVOZLETTEL : PEARLDIVER
marosi.pal Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1413
Jelenleg Romániában tartózkodom és most értesített a szállásadóm, hogy ki kéne jelentkezzek az eddigi budapesti lakcímemről.

Szükségem lenne egy lakcímbejelentő formanyomtatványra (magyar állampolgárok számára), okmányirodákban lehet kérni, ingyen adják.
Az a baj, hogy hosszab ideig Romániában tartózkodom, ráadásul az új szállásadom is itt tartózkodik Rómániában és alá kéne írassam vele.

Ha valaki postán el tudna küldeni nekem (Romániába) egy ilyen formanyomtatványt adnék érte 3000 Ft-ot.

Aki vállalkozik arra, hogy küld nekem egy szállásbejelentőt írjon a marosi.pal@freemail.hu címre.
marosi.pal Creative Commons License 2007.08.21 0 0 1412
Sajnos az új törvényekről, melyek július 1-től hatályosak gőzöm sincs. Én pár hete kaptam meg az állampolgárságot.
Marosvásárhely mellett laktam egy pár évtizedig.
Előzmény: pearldiver (1411)
pearldiver Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1411

KEDVES MAROSI PAL!


-nagyon orulok hogy ilyen hamar mar valaszt is kaptam a levelemre, koszonom szepen!
-valoban nem irtam , hogy romaniabol, nagyvaradrol koltoztunk at ,
-a bevandorlasi hivatalnal kaptunk egy tajekoztato lapot, abbol kiderul, hogy nem letelepedesi engedelyt, hanem ahogy mondtad is, egy regisztracios kartyat fogunk majd kapni, de ott is kerik a Taj kartyat! tehat azt ketfele modon kaphatunk, vagy egy munkaltato alltal, akinek a munkavallalasi engedelyunket is ki kell valltsa, ahhoz mar kaptunk egy nyomtatvanyt , amit a munkaado kikkelene toltson, es vissza kuldje a munkaugyi jogaszhoz, vagy pedig mi sajat magunk megyunk es kerunk ilyet ki , amit mi ki is fizetunk,es havonta megujitjuk, de a taj szam megmarad,
- most elindulunk , es kivalltunk ilyen tajkartyat, aztan vissza megyunk , a lakas szerzodessel, a taj kartyaval, a forditasokkal(szuletesi stb.)es van egy papir mar amivel igazolni tudjuk, hogy a ferjemet mar alakmaznak, illetve a munkakereses folyamatban van! ugyanis ezeket kerik.es igy talan , remelhetoleg megkapjuk a regisztracios kartyat amivel aztan vissza mehetunk kivalltani a lakcimkartyat.
-lakcimkartya, tajkartya, regisztracios kartya megvan , akkor ujra munkakereses, es ha igy sem fogadjak el a munkaado , akkor mar nem tudom mi van itt?! dehogy valami nagyon nemjol van, az akkor mar biztos! mert mikor lakast megvettuk, a szolgalltatasokat nevre vettuk, sehol nem kertek semmi fele kartyakat, sem munkahelyet, hogy igazoljuk azt , hogy a lakast fonn tudjuk tartani!

- mellesleg nevre szoloan mar boritekolva az APEH mar lekuldte az adokartyat nekunk! ezt nem felejtettek el!
- nos mi bizunk abban , hogy a magunk reszerol igyekszunk mindent megtenni az elvarasoknak, s talan ez is ertekelendo lessz!
- az allampolgarsagit meg majd csalad egyesites cimen fogjuk kerni, ugy tudjuk , hogy igy hamarabb megy...
- nos ezeket tudom mondani, eddig ezt bogoztuk ki, hogy meg kell csinallni,
- azert irj, ha van valami jobb otleted! egyebbkent te honnan vagy ? ha szabad megtudnom?
udvozlettel! pearldiver

marosi.pal Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1410
Ha találtatok munkahelyet akkor írjátok meg a munkaszerződést. Ha megvan a munkaszerződés menjetek be vele a BÁH-hoz.
(Ha a munkáltató ragaszkodik hozzá bele lehet írni a munkaszerződésbe, hogy csak akkor lép érvénybe a munkaszerződés ha lesz lakcímkártya, így a munkáltató is megnyugodhat).
Mondjátok a munkáltatónak, hogy egy héten belül lesz lakcímkártya. A TAJ kártyát el lehet intézni egy napon belül ha minden papír megvan. (Ráadásul a TAJ kártya nem muszáj kész legyen a munkábaállás első napján, van rá 8 nap, ezt írta valaki a fórumon).

Azt nem írtad, hogy milyen állampolgárok vagytok. Ha román akkor nem letelepedési engedélyt hanem regisztrációs igazlást fognak adni (a kérelem napján kiadják).
Előzmény: pearldiver (1409)
pearldiver Creative Commons License 2007.08.18 0 0 1409
udvozlok mindenkit !


-ferjemmel es ket iskolaskoru gyerekemmel juliusban koltoztunk Gyorbe,
sajat lakast vettunk , es most szeretnenk munka utan nezni, de sajnos erthetetlen es logikatlan akadalyokba utkozunk a hatosagok reszerol.
-lakcimkartyat nem kaphatunk amig nincs munkahely,
- munkahelyen kerik a lakcimkartyat meg a letelepedesi engedelyt, es taj kartyat kernek
-tajkartyat akkor kaphatnank ha lenne munkahelyunk,
- amint latjuk ez egy olyan kor amibe nem tudunk belepni, es nem tudjuk hogyan es hol kezdjuk el?!
-edesapam mar 10 ve magyar allampolgar, de o nem Gyorben el.
- megtudna-e valaki mondani, hogy konnyebb lenne-e ha csak csalad egyesitest kernenk?
- meg csak egyszer voltunk a bevandorlasi hivatalnal, de elkuldtek bennunket , hogy elobb keressunk munkahelyet, amit tallatunk is, de kellene a lakcimkartya , tajkartya, letelepedesi engedely,
- egyik dolog kizarja a masikat, es nem tudjuk mi tevok legyunk? ugy tunik most , hogy kilatastalan a helyzetunk, vajon valoban igy volna?
- visszamenjunk-e a bevandorlasi hivatalhoz? az osszes irataink levannak forditva magyar nyelvre, a lakas sajat tulajdonu, es ugy tunik mindez nem szamit ...
- nagyon orulnek ha valaki surgosen tudna segito valaszt adni a problemankra, hogy milyen iranyba indulljunk tovabb?
- megadom az e -mailemet, es ha valaki konkret valaszt tud adni akar oda is elkuldheti, es ezuton megragadom az alkalmat arra is, hogy szeretnek megismerkedni olyan csaladdal, aki mar atkoltozott es keresztul ment ezeken az akadalyokon, hogy tarthatnank a kapcsolatot, es segitene informaciokat adni.
- elore is koszonom a valaszt! udvozlettel , egy erdeklodo csalad!

pearldiver66@gmail.comKohavi Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1408
Sziasztok!

Nos én itt születtem,de a párom Erdélyi és tudom milyen procedúra volt nekünk ez az egész magyarállampolgásrág megszerzése.
Eleinte neki is itttartózkodás kellett,de azt úgy adták meg ha volt neki munkahelye.Ebben szerencsés volt mert addig ment a nyakukra amig végül kerestek neki valamit(asztalos)
Aztán neki ez elég is volt.Járt pecsételtetni hol Szlovákba hol haza.
Aztán eszébe jutott.hogy meg kéne csináltatnia.Hozzá kell tenne,hogy őt visszahonositották,mert a nagymamája itt született magyarországon.de ezzel sem volt könnyebb.Ugyan úgy el kellett végeznie az orvosi vizsgálatokat a saját pénzén holott volt Tb kártyája.Jah és 1999ben kezdtük el az egészet.Aztán jött a tanulás meg a vizsga.Igy 2001 decemberében ő is állapolgár lett.
Azt nem is írtam,hogy az a sok sok forditás mert ugye csak szakhelyen lehetett forditani,még a nagyapa születésije meg apai nagyapa meg mitomén mi kellett(csak az nem,hogy hol járt oviba:-))
Szóval egy pénz temető volt.
Neki is már rendes személyit adtak olyan kártyásat.De érdekes volt,hogy maikor először átlépte a határt a kék útlevéllel nem szarakodtak(bocsánat)de amig a románnal ment...valamit mindig kifogásoltak.
Jó lenne ha már végre nyugalom lenne a határokon.
Csak az a baj,hogy akármerre menni nyugatra is még ott is kicsit bibelődnek az útlevelekkel vagy személyikkel.
Igy jó lenne ha eltünne minden bódé a figyelő szemekkel együtt.
De a minap azon gondolkodtam,hogy ha igy halad Magyarország lassan jobb lesz Erdélyben élni mert ők jobban haladnak (szerintem)mint mi.
zsolt.tomai Creative Commons License 2007.08.13 0 0 1406
Sziasztok,

Feleségem és én román állampolgárok vagyunk, EGT tart. engedéllyel, lakcímkártyával, TAJ-kártyával rendelkezünk.
Augusztus 1.-én született kislányunk a XIII. kerületi (Szabolcs utcai) kórházban.
A születési anyakönyvi kivonatot a Béke téren intézik, elméletileg aug. 17.-én már mehetek utánna. Azért csak elméletileg, mert kérnek egy 300 napnál nem régebbi igazolást, hogy még mindig házasok vagyunk, nem váltunk el. Ezt a román követségen (vagy konzulátuson?) kell kérjem, és az anyakönyveztető azt mondta, hogy ezt kiadják magyarul is, nem kell vinni még lefordítani is.
Tudtok erről valamit? Kértek tőletek ilyent? Ha igen, akkor mennyi idő alatt adták ki és mennyi pénzbe került? Tényleg kiadják magyarul?

Azt is mondták, hogy lakcímkártyát nem adnak, azt a BM-BÁH-nál kell intézni. Ott nem fogják kérni a TAJ kártyát? Ha elmegyek előtte TAJ kártyát intézni, akkor ott nem kérnek lakcímkártyát? Nincs itt 22-es csapda?
marosi.pal Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1405

"Földiek vagyunk és én is a Bolyaiban végeztem... 1990-ben"

Én 1992-ben végeztem. Klemi volt az oszim.

 

"érzelmi kötődés kérdése sokunk számára"- ezt így gondolom én is.

 

Úgy értesültem, hogy mostanában hajlandók magyarul is kiadni az iskolai igazolást (amit fel lehet használni az állampolgársági kérelemnél) a Bolyai titkárságán. Nekem annak idején nem voltak hajlandók kiadni magyarul. 

 

2008 január 1.-én Magyarország Schengen tag lesz és mehetsz bármelyik Schengen országba útlevél nélkül, ugyanis nem lesz útlevélellenőrzés a schengeni belső határokon.

 

"Az amerikai vízummentességet pl. szinte biztos hogy - ha megkapja - _Romániával együtt fogja megkapni Magyarország" Nem lesz igazi vízummentesség. Interneten keresztül kell regisztráld magad, hogy utazni akarsz Amerikába és ha gyanús vagy nekik akkor be kell menjél személyesen az amerikai követségre a szokásos vízum procedúrára. Ez szívás lesz a nyugat-európaiaknak, mert ők is kötelesek lesznek regisztrálni, ami ugye visszalépés esetükben.

Ez a rendszer működik már Ausztráliában az amcsi turisták számára. Onnan lopták az ötletet.

 

Amúgy tényleg együtt fogja megkapni Románia és Magyarország ezt a könnyítést.

 

Előzmény: Aszpirin (1404)
Aszpirin Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1404
Valóban,a bevándorlási engedélyhez képest az alábbi két - általam ismert - hozadéka van az állampolgárságnak:
- parlamenti választásokon való részvételi jog (a helyhatósági választásokon már bevándorlásival ill. letelepedésivel is lehetett eddig is, az EU-képviselőválasztásokon pedig EU-polgárként jár a szavazójog, bárhol is éljek az EU-n belül)
- magyar útlevél. Ez leginkább "presztízs" vagy méginkább érzelmi kötődés kérdése sokunk számára, mert elégkevés olyan hely van, ahová magyar útlevélel nem kell vízum, román útlevéllel viszont igen. Az amerikai vízummentességet pl. szinte biztos hogy - ha megkapja - _Romániával együtt fogja megkapni Magyarország, ugyanis - bármilyen furán hangzik - amerikai szemmel nézve az égvilágon semmi különbség nincs Románia és Magyarország között...

Van azonban egy közvetett hozadéka is, ami pénzben is mérhető, és azzal kapcsolatos, hogy a magyarhatóságok által kiállított személyi igazolványomat nem fogadják el az EU-s határátlépésnél. Román személyi igazolványom viszont nincs, mivel azt a követségen elvették anno (én bejelentettem a román hatóságoknak a ivándorlásom tényét - ez lehet hogy ebből a szempontból hiba volt).
Így aztán rá vagyok szorulva az útlevélre, ha EU-n belül akarok utazni, amelyet csak a budapesti román nagykövetségen válthatök ki, ahol ez több mint 30 ezer forintba kerül... és nekem nincs alternatívám, hacsak azt nem tartjuk annak, hogy nem mozdulok ki Magyarországról.

Fenti dolgot egyébként jogilag is aggályosnak tartom, és készölük is valamilyen európai jogokkal foglalkozó panaszirodána felvetni.
Utánanézte ugyanis az EU-s jogrendben, és azt találtam, hogy a "személyivel az EU területén" alapvető szabadságjoga minden felnőtt EU-állampolgárnak. Mivel én felnőtt vagyok, és rendelkezem személyi igazolvánnyal, ez a jog elvileg engem is megillet, még akkor is, ha a személyimet Magyarországon adták ki. Román személyit ugyanis nem áll módomban kiváltani, nem lévén Romániában állandó lakcímem. Ráadásul az útlevél súlyos pénzbe kerül, tehát ez anyagi hátrányban mérhető megkülönböztetés...

P.S. Földiek vagyunk és én is a Bolyaiban végeztem... 1990-ben :-)
Előzmény: marosi.pal (1403)
marosi.pal Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1403

Ja, az évszámban tévedhettem. Erre én is rájöttem mikor visszaolvastam magam.

A 90-es években osztogatták a kék személyit a bevándoroltaknak. Aztán jött egy idegenrendészeti törvénymódosítás 2001. januárban.

 

A szopatás a bevándorlásnál és a letelepedésnél folyt.

Az állampolgársági hivatalban mindig is messzemenően korrektek voltak és a mai napig is azok.

 

"Aki átélte a 90.es évek második felének hivatalos megaláztatásait, amikoris úgy bántak az itt élő határon túli magyarokkal az idegenrendészeti hivatalokban, mint bocskoros paraszt a koszos kapcájával, szóval aki átélte és tudja mekkora kálvária volt egy-egy tartózkodási engedély is, nemhogy a bevándorlási megszerzése, szóval az tudja miről beszélek."

Ja, tudom. Még az aláírásomba is belekötöttek annak idején.

Ha jól tudom most már meg lehet úszni egy születési anyakönyvi kivonat lefordításával az állampolgársági procedúrát. 5000 Ft, kb. ennyi a pénzbeni kiadás.

 

"Manapság pedig, ahogy Románia is az EU tagja, már végképp nincs sok hozadéka egy bevándoroltnak megszerezni az állampolgárságot. Tehát nem is kapálózok érte."

Igenis van hozadéka. Például szavazhatsz.

 

A kérelmet a  magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 13. § (1) bekezdése értelmében "az (állandó) lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatala anyakönyvvezetőjéhez, vagy a külön jogszabályban meghatározott körzetközponti jegyző székhelyén működő anyakönyvvezetőhöz lehet benyújtani.
Megjegyzem, hogy ha tartózkodási helye nem egyezik meg lakóhelyével, úgy célszerű azt a honosítási kérelem-nyomtatványon levelezési címként megjelölni."

A kérelmet beadni egyszer kell elmenjél Székesfehérvárra. Az anyakönyvvezető továbbítja a kérelmet Budapestre, az állampolgársági hivatalnak.

 

Ha hiánypótlás kell akkor azt intézheted személyesen, vagy beküldöd postán az állampolgársági hivatalnak.

 

Kb. egy év  múlva az új anykönyvi kivonat, az új személyi intézése és az  eskületétel ugyancsak az állandó lakcím szerinti polgármesteri hivatalban történik. (ez max. 2 út).

 

Szóval mindössze 3 útadba kerülhet. 

 

Szerintem megéri a 3 utat  

 

Előzmény: Aszpirin (1402)
Aszpirin Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1402
Sziasztok. Visszafelé olvasgattam és ezen akadtz meg a szemem:

"A bevándoroltaknak 2002 előtt kék borítójú papír személyi igazolványt állítottak ki."

Ez nem helyes, én 2001 nyarán kaptam bevándorlási engedélyt (igen, ez még bevándorlási engedély volt, nem letelepedési), és hozzá zöldes plasztik személyi igazolványt kaptam.
Eredetileg ezt a zöldes személyit a bevándorlási engedéllyel rendelkezőknek adták. Aztán megszűnt a bevándorlási engedély, helyette lett letelepedési engedély, kevesebb jogosultsággal, és a letelepedetteknek először "letelepedési engedély" feliratú laminált lapot adtak (olyasmit mint a lakcímkártya, csak nagyobb).
Csak kb 2004-től adnak személyit a letelepedetteknek, akkor viszont visszamenőlegesen is kiválthatta az, aki korábban letelepedésit kapott. A bevándoroltaknak pedig maradt... így nekem is.

Én egyébként 17 éve élek Magyarországon, és még nem vagyok magyar állampolgár. Eleinte azért nem kértem az állampolgárságot, hogy ne vigyenek itt el katonának. Aztén amikor betöltöttem a 30-at, már volt bevándorlási engedélyem, és egyáltalán nem tűnt már fontosnak az állampolgárságért is egy csomó pénzt kiadni meg egy csomó megaláztatást elszenvedni. Aki átélte a 90.es évek második felének hivatalos megaláztatásait, amikoris úgy bántak az itt élő határon túli magyarokkal az idegenrendészeti hivatalokban, mint bocskoros paraszt a koszos kapcájával, szóval aki átélte és tudja mekkora kálvária volt egy-egy tartózkodási engedély is, nemhogy a bevándorlási megszerzése, szóval az tudja miről beszélek.

Manapság pedig, ahogy Románia is az EU tagja, már végképp nincs sok hozadéka egy bevándoroltnak megszerezni az állampolgárságot. Tehát nem is kapálózok érte. Mostanában viszont úgy hallottam már sokkal kevesebb pénzről vn szó, mint korábban, na meg egyszerűbb is a dolog, szóval lehet hogy eljött az idő, hogy én is beadjam az állampolgársági kérvényt.

Ezzel kapcsolatbanlenne is egy konkrét kérdésem.
Az állandó lakcímem Fejér megyében van, de jelenleg Budapesten élek és dolgozom, és a lakcímkártyámon szerepel is a budapesti címem mint ideiglenes lakcím (tartüzkodási hely, egyébként valami 2011-ig érvényes, szóval...).
A kérdés hogy szerintetek beadhatnám Budapesten az állampolgársági kérelmet, vagy utazgatnom kell miatta Székesfehérvárra? (ha utóbbi, akkor mégsem leszek még egy darabig magyar állampolgár...)
Előzmény: marosi.pal (1298)
Green Army Creative Commons License 2007.07.25 0 0 1401

A regisztrációs igazolás tesztelve. Valóban aznap kiadják, ha minden feltéltel meg van.Lakcímkártyát postán fogják küldeni. Már nézik komolyan az egészségbiztosítás meglétét is. ( e miatt hiánypótlásra lettünk kötelezve:(

Milyen lehetőségek vannak az állami egészségbiztosításon (minimálbér 9%-a) kivül?

Én egy egészségpénztár tagja vagyok, ha beirom hozzátartozómat kedvezményezettnek, az elég?

 

marosi.pal Creative Commons License 2007.07.24 0 0 1400
Bocs, de nem tudom mi az aktuális szabályozás. Ennek majd én is utánna kell nézzek, mert érint.
Előzmény: viennatrader (1397)
marosi.pal Creative Commons License 2007.07.24 0 0 1399

Románia és Magyarország között viszonossági gyakorlat van ebben a témában, tehát nem kérik a diplomáciai felülhitelesítést.

Viszont egy kínaitól kérik.

 

Más:

Annyira vágyodtam egy két útlevélre és erre fel mit kaptam? Egy bordó útlevelet. Chip is van benne a fényképpel.

Még van egy pár ország ahová román állampolgároknak kell viszont magyar állampolgároknak nem kell vízum (például Dél-Afrika megköveteli a vízumot a román állampolgároktól). Úgyhogy mégiscsak hasznos lehet.

 

Biometrikus útlevél

Előzmény: Green Army (1398)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!