Egy 5m-ig kihúzható (egylábú) állványról készült, ami valójában nem is állvány, hanem egy medence-tisztító szett kihúzható nyele, kicsit meghackelve :) A végébe rögzítettem az állványom középoszlopát, arra pedig a korábban említett utángyártott fej (itt a kép róla). Meghosszabítottam a távkioldó zsinóromat, és vettem még egy karóállító libellát amivel vízszintbe lövöm az egészet.
HDR: Photomatrix-ot szoktam néha használni, de mostanában csak Photoshoppal rakom össze. Viszont nem a "merge to HDR"-el, hanem a különböző expókat egymásra rakom külön rétegre a legvilágossabbal kezdve, majd kimaszkolom őket és finomítgatom.
Nadir: A panorámakép készítése során arra szoktam törekedni, hogy minél semlegesebb (a mintázatra gondolok) legyen a talapzat, photoshoppal könnyen a "Stamp tool"-al kijavítható/pótolható legyen. Ha nem lehet így megúszni, akkor ahogy vzstrial is írta a WARP a legjobb megoldás erre.
fater49: Ez okes, csak tenyleg, a gond a HDR nekem.
Mert egy kep eseten meg beheggesztgetem, de 3 kepnel... nem ecceru. Netan uj PS-ben, cs3 vagy most mi lett a neve, abban is meg a 3*3-as warp van? Nekunkompozitalo szoftverben bejott utana hogy vegtelenig oszthato, meg aztan a source, kezdeti racsot is lehet mar rajzolni... Jo lenne ez PS-be is ;)
Nadír titok: megnyitjuk a Photoshop-ot és a WARP paranccsal addíg addíg gyúrunk a képen míg szerintünk tökéletes nem lesz. Néha már annyira elegem van, hogy kb-ra úgy jó lesz, aztán úgyse azt nézik meg sokan:)))
Akkro kerdezek ;) Mivel, hogy? Latom vmi oszlopon van, milyen fejjel? vagy mi az oszlop?, mert eleg merevnek kene ugye lennie.
Amugy latod "HDR" a kep. mivel "huzod" ossze, vagyis mivel tonemappolsz?
Ti nektek amugy szokott sikerulni a nadir/also kepet PTGuiban berakni? mi a titka, mert nekem sajnos 99%ban nem sikerul berakni, ugye nem pontosan jo helyre teszem vissza gepet... :(
A hőlégballonos kép nem a 303-assal készült (rosszul írtam), hanem Agnos Ring for the Sigma 8mm alapján csináltattam magamnak egy ilyen gyűrűs befogószerkezetet. De a 303-assal is csináltam már vízszintes állványról. Ha lerögzítem a "lock" csavarral, akkor nem mozdul.
Amugy neked megall a 303-as ha igy oldalt logatod? nem "akad ki", fordul el? Nekem , mostanam amikor lusta vagyok kivenni, es a lefele (Nadir?) kepet csinalom bennhagyon , odaforgatom... akkor van hogy kiakad es lefittyen szepen :(
Huje kerdes, soot nagyon is lamar: lehet olyat hogy egy kepen "kimaszkolok" vagy vmi eljarassal "eltuntetem" a PtGuinak a kep reszet, pl itt a lenti kepre gondolok, ahol labam, allvany benne van, es azt ne is contrlpontozza, meg egyeltalan en rakja bele. van ra vmi moccer?
Ha TIF formátummal dolgozol, és csinálsz egy alfa csatornát a kimaszkolással (pl. Photoshoppal), akkor azt a részt a PTGui figyelmen kívül hagyja.
A légballonos képhez kilógattam az állványt a kosárból kb. 1m-re, tehát az állvány nem függőlegesen volt, hanem vízszintesen. 3x6 képből készült (HDR). Az állvány photosoppal tűnt el. A felszerelés: Canon EOS 30D, Sigma 8mm f3.5, Manfrotto 303SPH fej, Manfrotto állvány.