Sajnos, azon már rég túl vagyunk, hogy egy kormány milyen "keménykedést" engedhet meg magának. A globalizált világunkban a mai magyar helyzet elérkezett arra a pontra, amikor az az alapkérdés fogalmazódik meg amit már többször leírtam " életképtelen az a társadalom, amely az inaktív polgárainak létbiztonságát és a stratégiailag olyan fontos, meghatározó területét, mint az eü. ellátó rendszer nem képes megfinanszírozni. ( ahogy Te sem akarsz feljelenteni senkit, űgy én sem akarok, mivel tudom milyen hátrányt jelent az ilyen a gazdaságban - annakidején, a nyolcvanas években úgy jártam ellenőrzésekre, mint a kútra vállalkozóként, mert állandóan feljelentettek. a 29 fő gmk tagból, tizenhét szabályzás technikai üzem mérnök volt a gmk-ban és abból három olyan, akivel ma akár a nano technikában is dolgozhatnánk. úgy intéztem a gmk gazdálkodását, hogy a "kitermelt bevétel" 10 %-át folyamatosan a fejlesztésekre fordítottuk. "lemondtunk az akkori fogyasztásról, a jövőnk érdekében és képzeld el, már a nyolcvanas évek Magyarországán is működött a rendszer- )
A héten ugye említettem Kínát?
"Sokan tudják, hogy Kínáé lesz a XXI. század..." évekkel ezelőtt, a közgazdaság topicban a Terebess tanulmány kapcsán épen ezt fogalmaztam meg, habár akkor Indiát is megemlítettem Kínával együtt. " a biotechnológiában is ott vannak a spájzban" no és a nanotechnikában is.
" ez a most berobbanó tőkefejlődés náluk olyan kaotikus ide hiába jön könyvvizsgáló, egy kukkot sem fog értenibelőle, csak azt, hogy hónapról hónapra nő a cég, hogy a kockázatból kiderül, hogy bombaüzlet, és aki bukik, arról mélyen hallgat mindenki.... " Attól tartok, hogy nem csak a "demográfiai különbség az oka, hogy nálunk éppen fordított a helyzet. " Ha a mostani politikát folytatjuk, akkor 5 - 10 év múlva már a kínai bóvlit sem fogjuk tudni megvenni, mert arra sem lesz pénza az embereknek Mo-on!"
"Aztán gondoltad volna, hogy legfőbb AIDS-terjesztő a vérkereskedelem...?(érdemes lenne "oknyomozni", hogyan is került be Mo-ra a madárinfluenza.....!)
...."aztán kitör a pánik. Hivatalosság késleltet, majd rálép a fékre, aztán rákapcsol, még a WHO-t is bevonja. De a viláhszervezet sem tudja a megoldást...."
Nálunk még az " eü. reform"? kapcsán még csak ott tartunk ti. "aztán kitör a pánik. Hivatalosság késleltet" szerinted, mi fog ebből nálunk következni? sztem a folytatás hasonló lesz a fent említettel. ( bárcsak, én tévednék ebben az esetben, attól tartok, ennek most a legkisebb az esélye Mo-on. )
No igen, gondolkozni kéne a "trükközések" helyett......
Off: Nem gyógyultam meg. (Figyelek ám, hogy hogyan fogalmazok! ;p) De egyelőre egybenvagyok. ;) És mivel különösebb panaszom sincs - megjegyzem: sose is volt (rutinellenőrzéskor akadtam fenn a szűrőn) -, nem érdekel a dolog. Struccpolitika? Meglehet. Nagyon nem érek rá betegnek lenni. :(( De felcsigáztál! ;) Mit tud a te géped??? :o))
(Nagyon béna vagyok itt az indexen, de - ha jól tévedek - publikus a mélcímem... :o) )
OK. Eltúloztam a dolgokat, de - nemkissé - célzatosan.
Eszem-lelkem (és pénztárcám) berzenkedik ui. az olyan több-biztosítósdi ellen, amelyiknek nem - eszméletlen adminisztrációval járó! - terhe a biztosítottjai, következésképp: az általa finanszírozott ellátásokra jogosultak naprakész(!) nyilvántartása, a befolyó biztosítási díjak könyvelése, "csupán" a végrehajtott egészségügyi bevatkozások (nanáhogy orvosszakmai!) indokoltsága fölött kell tépelődnie... ;p
Hanem arra szorítkozik biztosítóskodása :o)) , hogy hogyan költse el azt a pénzt, amit egy állami szervezet (az APEH) beszed azoktól, akik egy másik állami szervezet (OEP v. akármi néven nevezendő utódja) szerint erre kötelezettek, plusz, ugyebár nem mindenki köteles járulékolni... (A gyesesek, nyugdíjasok "biztosítási jogviszonyát" momentán az OEP tartja nyilván, de átveheti tőle a sarki fűszeres is: ezt vkinek csinálnia kell, amíg fontos - és egyre inkább az láccik lenni -, ki mögött mi van...)
Ha az volt belőlem kiolvasható, hogy erre képesnek tartom a mai magyar viszonyokat, visszaíratkozom vmi fogalmazásiskolába... ;)))
"amíg a költségvetésben van a tb. alap, addig lehetőség sincs a biztosítás elv érvényesítésére sem az eü. sem a nyugdíj esetében ( a díjtartalékot nincs lehetőség a költségvetés keretén belül érvényesíteni, ami a biztosítási elv alapvető jellemzője. )"
A zárójel előttiddel - mondjuk - egyetértek. Hozzátéve: mindez csak szándék kérdése. Ilyen szándéka viszont egyetlen kormánynak sem lesz. Úgy értem: egyetlen (akármilyen színű) kormány sem enged/het/ meg magának olyan keménykedést, amit egy biztosítótól már megszoktak az emberek. Mert a kormány egyszercsak mégis újjá akarja választatni magát, köv.: nem fordíthatja végletesen maga ellen a népeket.
(Off: Nem mondom, jól megszívta ;p eddig eltartottként praktizáló feketevállalkozó rokonom: eddig nyugdíjas anyukája révén volt egészségügyi szolgáltatásokra jogosult, most már havi kb. hatezer közteher lerovása mellett érdemes erre. Röhej... De perszehogy nem fogom bemószerolni. Idegennel se tenném. Másokban viszont másképp működik az irigységfaktor, leszünk mi még - újra - a feljelentők országa. :( )
De hogy milyen "díjtartalékokról" beszélsz, amikor mind az egészségbiztosítási, mind a nyugdíjkassza - csak állítólag??? ;o) - hiánnyal küzd aktuális kifizetéseit illetően, azt megátalkodottan nem értem... :(
Hmmm... És mióta finanszírozza az OEP ezt az "új" technológiát? Elmesélem, miért kérdem.
Pár éve egy olyan, katéteres eljárással végrehajtott beavatkozáson estem át Szegeden, ami másutt ún. nagyműtéttel járt volna, a helyi(?!) protokoll szerint. Tökvéletlen olvastam az eljárásról egy napilapban - vmi civil kitüntetésben részesítették a módszer kitalálóit, erről szólt a hír -, én meg utánajártam, és ("napilapostempó") egy órán belül bírtam a professzor ígéretét: megvizsgál, hogy nálam vajon eredménnyel kecsegtet-e a katéteres móccer. Kecsegtetett.
A kimondottan jó hangulatú beavatkozás közben beavattak: képtelenek elérni, hogy az illetékes szakmai kollégium támogassa arra irányuló kérelmüket, hogy az OEP finanszírozza ("fogadja be") eljárásukat. Hogy miért? Mert azzal, amit ők csinálnak, egy csomó ún. nagyműtét fölöslegessé válna. (A hálapénzzel legterheltebb :o) orvosi szakterületről van szó...)
Ezt csak ahhoz adalékul: egy-egy értelmes kezdeményezés - a beteg jövőbeni kilátásait is figyelembe vevő módszer - szélesebb körű bevezetéséhez olykor nehezebb a szakma (szűkebben vett érdekeit szem előtt tartó) hangadóit meggyőzni...
Ja, persze rákérdeztem: és akkor ezt hogy fogják elszámolni??? Nem nagy ügy, mondták, kb. húszezer forintos tétel, és különben is, az eljárás - "embolizáció" (vagymi) - más orvosi szakterületen bevett gyakorlat. Pici átkódolás...
Minden tiszteletem Szegedé. Vagy inkább: azoké az orvosoké, akik széllel szemben is próbálkozni mernek. (Értsd: merik akarni, hogy egyes testrészeimet ne kelljen rögtön ki- vagy levágni, hanem - ha úgy tetszik - adnak neki még egy esélyt.)
De hogy ezt így kell nekik elérni, az több, mint tünetjellegű... :((
Off: Kösz. Figy, jobb szeretnék nem búsulni rajta és ne hidd, hogy legalább 200x nem rágtuk végig, hogy mihez kezdhetnénk maszek alapon. Vannak próbálkozásaink, de... :/ Ezen a területen szerintem különlegesnek lenni csak nagyon sok pénzzel lehet. Mondok példát: kereslet az adatvisszaállitásra. Na ebben a Kürt jó, de neki a felszerelése is megvan hozzá, meg a saját programjai, amiket nem 2 perc alatt iratatott meg. Kereslet mondjuk SAP tanácsadóra. (A közelébe se jutok az SAP-nak, sem semmi keresettnek, mert az út többek között méregdrága tanfolyomakon át vezet, amiket nem tudok kiizzadni.) Jelenleg azon filózunk, hogy átmegyünk állattenyésztőbe, de félünk hogy bukta lesz, mert ehhez sincs se anyagi alapunk, se tapasztalatunk (felmérni, hogy hol és hogy tudnánk sikeressé tenni). Az egyediség egy nagyon jó ötlet, de ma mindenki ezért harcol és nem hiszem, hogy mi nyaljuk hegyesre a piramist (márnint nem elég az 5 alá, 5-ösnek kéne lenni, ennyi között)
Ha teljesen igazad lenne, akkor el kellene tünni ebből az országból, mert az eü lenne a legkissebb probléma.
Hála istennek van egy jelentős kisvállalkozói réteg, aki nem másokat, körülményeket hibáztatva kesereg, hanem dolgozik, próbál egyre jobb lenni és egy jelentős részüknek sikerül is.
Az informatikai piacon is van sikeres kisvállalkozás és van sikertelen.
Régi vállalkozóként (illetve tanítok is ebben a témában) ki merem jelenteni, hogy a siker kulcsa ált. az hogy valamiben jobb légy mint a többi.
A sikertelenség kulcsa az amikor a vállalkozói lét napi problémáit okolható külső körülményként éled meg és nem megoldásokat keresel a felmerülő problémára, hanem busúlsz.
(Egyébként korrekt társadalom szemléletet tükröz a HSZ :-((()
Alapvető problémát az jelenti, amíg a költségvetésben van a tb. alap, addig lehetőség sincs a biztosítás elv érvényesítésére sem az eü. sem a nyugdíj esetében ( a díjtartalékot nincs lehetőség a költségvetés keretén belül érvényesíteni, ami a biztosítási elv alapvető jellemzője. )
Ajánlom figyelmedbe az ÁSz. ellenőrzéseinek a jegyzőkönyvét, ahol többször is kihangsúlyozták a költségvetés "kaotikus" helyzetét.
Igazad van, valóban qsok pénz van abban a zsákban. (tavaly cc. 1 800 mrd Huf "lóg a levegőben". - más topicokban részletesen kitárgyalták tavaly a Fórumon- )
Látod, ezzel nem vagy egyedül. Rajtad kívül még sokan megfogalmazták ezt kishazánkban, akiknek ugyanúgy fogalmuk sincs arról, hová is tűnhetett az a tengersok píz. ( egy biztos, nem a tb. alapokban köll kerseni alapvetően ). Ezt már az EU.-ban is megpróbálták megkeresni, ahogy én tudom, nekik sem sikerült.
Amint azt már többször leírtam, csupán az eü.-reformot nem lehet elkezdeni, ehhez okvetlenül elengedhetettlen az adó reformja, mely a gazdaság versenyképessége mellett, az igazságosabb közteherviselést is szolgálja. ( HALL kartács már topicot is nyitott e célból " mire jó a munkáltatói járulék " címmel.
Nem konkrétan erre gondoltam, hanem arra, hogy a HPH nem a kórháznak szállít, ami eü-intézmény hanem egy kft-k, ami nem eü-intézmény. A nyalonc média szerint a HPH-nak kötelessége ellátni a kórházat akkor is ha az nem fizet, de a HPH nem szállít közvetlenül a kórháznak. Ez a szerencséje...
Bocccs, de egyszerűen nem értem, hogy jön össze a két alábbi állításod:
1. Elősször arról köllene politikai döntést hozni, hogy továbbra is a "költségvetésben " tüntetik el nyomtalanul a járulékokat, vagy biztosítási alapon működtetik a tb.-t ( természetesen társadalom biztosítási formában ).
2. 2006-ban úgy az eü., mint a nyögdíj alapot 1/3 részben külföldi hitelekből! finanszírozták. (Ez a linkedben ajánlott hozzászólásodból való.)
Mert:
1. Ha nyomtalanul el lehet tüntetni valamit valahonnan - nem tudom, lehet-e, de sztem az E. Alap és az Ny. Alap költségvetése is nyilvános, vagyis utána lehet nézni (tudtommal a neten is), mit állítanak a befolyt járulékok elköltéséről -, szóval, ha úgy lehet abból akármennyit "eltüntetni", hogy az nyomtalan marad, akkor qsok péz lehet abban a zsákban... (De lehet, hogy félreértettelek, és csak arra gondoltál: népek szemiben nem válik szét a (két) tb-kassza a (nagy)költségvetéstől, hanem "eltűnik" abban.)
2. Ha ez így van/lenne (fogalmam sincs, honnan szokják pótolni a tb-költségvetések szokásos évi hiányát), azt nem vagyok csak képes belátni, mitől lenne - maradjunk ennél a szóhasználatnál - a tb-alap(ok)ban több, aktuális kifizetésekre fordítható pénzattól, hogy az égvilágon mindenféle szempontból függetlenednének a költségvetéstől? :o)
"Egyik nap kiabálunk hogy szabad vállalkozás lehetősége kell a népnek, másnap meg fröcsögünk a mocskos kapitalisták népnyúzó profithajszája miatt."
Erre hozok neked egy mezei példát, hogy érthető legyen:
Igen, maga az elv jó lenne, vállalkozzunk, éljünk meg belőle, hacsak nem csináljuk iszonyat balfék módon.
Hogy néz ez ki itt, ma, pl. az informatikában? Kisvállakozóként nem tudsz megélni belőle (nagyon kevesen talán igen,de nem jellemző.) Miért?
1. Mert kiscégként vagy egyéni vállakozóként olyan terheid vannak és olyan kevés hasznod hogy belebuksz.
2. Mert ami tényleges, normális pénzt jelentene, az a szféra már fel van osztva, ahhoz már politikai kapcsolatokkal rendelkező nagy cégek fognak hozzájutni, elvileg pályázva, gyak. megkenve a döntéshozót annál a cégnél, ahol a munkát remélik. Cserében jó drágán csinálják, és a megkent döntéshozó ezt cserében el is fogja fogadni. De neked kisemberként, vagy kiscégként itt nincs labda.
És szerintem ez átalánosan is jellemző, nem csak az informatika területén.
Amíg a társadalom nem egyezik meg egy közös értékrendben, addig akármit csinál akármelyik kormány nem fogunk előrelépni, mert 4 év múlva ledönti az eredményeket a másik.
Ebben az országban ma közhiedelem, hogy aki gazdag az csak azért lehet az mert lop, csal stb.
Egyik nap kiabálunk hogy szabad vállalkozás lehetősége kell a népnek, másnap meg fröcsögünk a mocskos kapitalisták népnyúzó profithajszája miatt.
Mindenki gondolkodjon el a következő szóláson, ami a világon egyedül nálunk van:
"Üzletben nincs barátság"
szerintem ebben benne van az a magyar mentalitás, hogy ha pénzről van szó, akkor nincs erkölcs, nincs etika, csak a pénz számít.
ebben az országban ezzel a szólással mentsesítjük az etikátlan, erkölcstelen üzleteket (ha mi nem bukunk rajta).
Svédországban a 10%-al "kevesebb járulék" hozzávetőlegesen 8 szor nagyobb járulékot jelent nominál értéken (ha a magyar 100 Ft, akkor bár százalékosan 10% al kevesebb a svéd járulék, mégis 800 Ft).
Azingyenes oktatás híve vagyok magam is, csak közben figyelembe veszem a realitásokat.
Nem hinném hogy a liberális szó mögötti tartalom bármiféle trágár kifejezésre utalna.
Egy kommunista államban persze káromkodás az az elv, hogy élni és élni hagyni, de azért lássuk már be, hogy a liberalizmus nem egy népveszejtő, álnok, pusztító tan.
A kommunisták folyton be akarták bizonyítani, hogy a makroökonómia fordítva működik. Nekik se sikerült.
A tények makacs dolgok, a számok azt mutatják, hogy sajnos nem fordítva működnek.
Csak annyit tennék hozzá, hogy a nagykerek Zegen, nem közvetlenül szállítanak az intézményekenk, hanem egy Ispotály Kft., nevű kórházműködtető cégnek. E cég sajnos nem fizeti a nagyker számlákat, épp ezért ennek nem szállít a HPH, tehát nem sért semmi tételes szabályt. Jellemző, hogy a nyalonc média első reakciója az volt, hogy "....a gyógyszert akkor szállítani kell a kórháznak, ha nem fizetik ki" Viszont ebben z esetben a Kórház ellátás felelőssége az Ispotály Kft-e, melynek egyik tulajdonosa a gyógyszerpiaci befektető cápa, Deák Gábor, volt sportállamtitkár, még az átkosból.