Keresés

Részletes keresés

Kymry Creative Commons License 2007.02.05 0 0 4555

Már tegnap megígértem, de ma meg is írom a Csodaidők-összefoglalót.

Szóval, ahogy már többen tudják innen is, Majmunka volt olyan kedves, és kölcsönadta nekem. Nem tudom hányan olvastátok Enahma fanficjeit, de felejtsétek el őket, ez a könyv sokkal, sokkal, sokkal, sokkal jobb. Azt mind tudjátok, hogy a nagy körbeugrálás miatt eléggé fenntartásokkal kezeltem a könyvet (mint történt az a HP-vel is, és valószínűleg a GYU-val is ez lett volna, ha azt nem olvasom már el évekkel az őrület kitörése előtt). Aztán valahogy bekeveredtem a topicba, és most már elolvastam én is.

Az elején kicsit vontatottan indul, szerintem legalábbis. Nem akarom elspoilerezni az egészet... de valamennyit muszáj. És hát kicsit kínos is így írni, hogy én értelmezek valamit valahogy, de a szerző meg bármikor Arany Jánost játszhat, és "gondolta a fene" felkiáltással feltörli velem a padlót. Úgyhogy akármennyire is nehezemre esik visszafogni magam ez ügyben, nem kommentálok, csak ismertetek eseményeket.

Nekem még az első fejezet sem az igazi, hanem onnantól kezdődik a regény, hogy belép Giin. Nekem ő A Főszereplő, a legek legje, jópasi, okos, imádnivaló. Persze csinál ő is olyat, ami nem helyes, de nálam ő az abszolút kedvenc.

Rajta kívül még két szereplő van, akiknek a szemszögéből látjuk a dolgokat, Judy és Yaan. Igazából ők azok, akik korban inkább közelebb állnak hozzám, de valahogy mint karakter távolabb esnek a szívemtől. És persze a rengeteg szimpatikus mellékszereplő: Tobbelt, Rion, Ronen, Malin...

Na pár szót a színtérről, mert fontos. Tényleg nagyon leegyszerűsítve. A regény a távoli jövőben játszódik. Az emberek két csoportba tartoznak. Vannak a kaveniek, akik nagycsaládokban élnek, egy zárt rendszerben. Nagyon kevesen vannak, és nem közösködnek a többi emberrel, akiket külsősöknek hívnak (meg ők is magukat).  Illetve vannak még azok a kaveniek, akik "kiszakadtak", mert önként távoztak vagy kitagadta őket a család stb. Ők azok, akik sehová sem tartoznak.

A főszereplő család a Raas-ok (ezért a fura írói álnév is). Ők a leggazdagabb kaveni család. Giin-ről nem fogok írni, mert amúgy is elfogult vagyok a fantasztikusságát illetően. Ő lemondott az elsőszülöttségi jogáról, vagyis hogy családfő lehessen majd, ezért az öccse, a korlátolt és (igenis az) gonosz Yaan sr kerül sorra, amikor a családfő meghal. De nem spoilerezünk, tessék szépen elolvasni, mert megéri.

Ott van Judy, aki "külsős", legalábbis így tudja, és egy árvaházban nevelkedik. Aztán később kiderül, hogy Giin lánya (nem is az különben), csak ő nem tudott róla, hogy lánya lenne... úgyhogy végülis bekerül a Raas családba. Ez az egyik legszebb vonal szerintem, ahogy a kislány családot talál és beilleszkedik.

Végül pedig Yaan jr. Aki az apja zsarnokoskodásának hatására "kiszakad", önszántából otthagyja a családot, és külsősként kezd élni. 17 éves, lázadó, és (szvsz) elég butácska. Belekeveredik egy politikai bandába, és nagyon nehezn fog innen kimászni azt hiszem. Úgy érzem, hogy őt manipulálják. Sajnálom, persze, de a legkevésbé érthető karakter számomra. Különben egy kedves, jóindulatú fiú, meg okos is, csak vak, nem veszi észre, hogy mit csinálnak vele.

Hogy a helyzet ne legyen egyszerű, háború készül...

Giin, aki évekig távol élt a családjától, kénytelen hazamenni, mert bizonyos politikai erők derékba törik a karrierjét, ott van a frissen "szerzett" lánya is, és az ezekből adódó konfliktusok. Yaan jr pedig egyre inkább belekerül a politikai erők csapdájába, kiváncsi vagyok, hogy fog ebből kikeveredni.

Néhány megjegyzés: engem nagyon zavart a kommunionista-kommunista áthallás. A fejem a falba vertem tőle. De ettől eltekintve szerintem egy nagyon jól kidolgozott, szépen felépített világ. A karakterek életszerűek, talán Yaan sr-ból hiányolom egy kicsit a lelki mélységet, hogy olyan "céltalanul gonosz". És mikorleszmárfolytatás???

Szóval összességében szerintem egy nagyon jó, színvonalas könyv, tessék mindenkinek elolvasni, hazai színekben rég láttam már ilyen jót. És ha valamit rosszul mondtam az ismertetőben, majd Enahma kijavítja, mert átlinkelem a hsz-t. Én meg majd sűrűn bocsánatot kérek érte.

Hű, mekkora szájmenést csaptam, pedig a negyedét se írtam le annak, amit tudnék, mert nem akarom elrontani előre a mókát...

Candy Perfume Girl Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4554
Ez aranyos. :-) Jól tette, és gondolom, a VIP páholyban praktikusabb is a szmoking, mint a küzdőtéren az első sorban.... ;-)
Előzmény: Kymry (4553)
Kymry Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4553

Szegény Kylie... :(

Nekem mindig is szimpatikus volt. Egyébként lehet, hogy pont a betegség viselte meg őket ennyire.

Egyik kedvenc focistám (amikor még aktív volt és érdekelt a foci), egyszer elment Kyle-koncertre, szmokingban(!), mert Kylie megérdemli, hogy kiöltözzenek a kedvéért:)

Előzmény: Candy Perfume Girl (4551)
Kymry Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4552

Qkuc, gratulálok hogy nagynéni lettél:) A kislány gyönyörűszép, a neve is nagyon tündér:) Majd aztán pakold a képeket:)

Bubu, Benő napról napra szebb. Már alig várom, hogy lássam Emmát is:)

Candy Perfume Girl Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4551
Jó, az egy dolog, tudod, nincs az a páros, akikről ne írnának ilyeneket, hogy orrba-szájba csalják egymást, ismerjük a bulvársajtót, csakhogy most személyesen jelentették be a BBC-nek (de gáz, hogy ezt így kell csinálni), hogy szétmentek. Meg azt is, hogy mennyire utálták, amiket összeírtak róluk az utóbbi időben a szennylapok. :-P
Előzmény: Mrs Fred Weasley (4549)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4550
 Szerintem is kár értük.
Előzmény: Candy Perfume Girl (4548)
Mrs Fred Weasley Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4549
Itt már hetek óta cikkeztek róluk, hogy Martinez két nővel is csalta.
Előzmény: Candy Perfume Girl (4548)
Candy Perfume Girl Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4548
Szomorú vagyok. :-( Most olvastam, hogy Kylie és Olivier Martinez szétmentek. Soha nem tudott izgatni a celebrity párocslkák szakítása különösebben, csak abban az esetben, ha valamelyik kedvencem volt érintve. Ráadásul a betegése alatt végig kitartott mellette, és most meg szétmennek, mégsem volt ott rendben minden... :-( Sajnálom, mert nekem ők mindig kiegyensúlyozott párnak tűntek.
Mrs Fred Weasley Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4547
Qkuc!
Frednét felmostam a fotel alól!

Bubu!
Frednét felmostam a fotel alól!

:D :D))))
Hélia Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4546

Ez a Benő napról napra szebb és jóképűbb! :-D

Ti is nagyon aranyosak vagytok a kocsonyafőzésen :-)

(bár a kocsonyától kiráz a hideg... ezért inkább titeket szemléztelek :-))

A konyha még mindig nincs kész *hisztis*

ma sokat dolgoztunk, de abba kellett hagyni a szomszéd miatt a munkalap kivágását :-/

és a vizesek nem rakták fel rendesen a csapot, pedig elvileg már lehetne használni a mosogatót. de még csak elvileg :-(

már egy hónapja romokban áll a lakás és kezd egy kicsit elegem lenni belőle, főleg, hogy ha barátnőmnek megszületik a kisfia (ami már akár esedékes is), akkor az ezermester férje nem tud majd nekem segíteni...

Előzmény: bubu77 (4528)
Korali Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4545

Höhh na tessék,  és én még paráztam, h be merjem írni a ficemben. ( Az Animát)

ti ugyse olvassátok ugyh mindegy P

anno még az Iringóért is kaptam LOL

amugy nálunk egy dúsgazdad orvosprof felesugája szólítattja magát imigyen, a böcsületes neve Annamária lenne.

De a Panka. Panna nagyon tecc :))

Candy az én  gyerekori barinőmnek a a legidősebb lánya 16 !!!

ugyhogy inkább meg sem szólalok akkor.

Előzmény: bubu77 (4531)
bubu77 Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4544

Emma jól van, roppant aktív, néha alig bírok megmaradni, annyira sokat rugdos :) Szívhangja forma 1-es motor a doki szerint, és most becsülték 2100 grammra. Március 26-ra vagyok kiírva, addig simán eléri a 3 és fél kilót :))

Nem bánnám, ha már március lenne, bevallom, akkora vagyok mint a ház, és Benőkének nehezen lehet megmegyarázni, miért nem lehet anya ölébe ülni meg a hasán mászkálni :))

De majd eljön az is, tényleg nagyon várom a szülést. Jó lenne megint hason aludni :)

Előzmény: Törölt nick (4539)
Kymry Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4543

http://www.youtube.com/watch?v=FCXn4GBT6mI

Csak annyit mondok: Maschendrahtzaun:) (nyugi, a többi része angolul van)

Candy Perfume Girl Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4542

Azt elhiszem, hogy levett Titeket a lábatokról, az azért egész más, ha a kisbaba családtag. Én ugyan annak rendje és módja szerint bevágtam a durcát, amikor az unokatesóim megszülettek, de hát az 5 és 10 éves korom között volt, olyankor meg nem is csoda, egomániás kis liba voltam, utáltam, hogy már nem én vagyok az egyedüli gyerek a családban...na de ilyenkor már teljesen más. Az lesz a durva, ha majd a barátnők babáival lehet játszani, az még egy nagy fordulópont lesz, azt hiszem. :-)

Kász a lakás? Jaj, de jó!!! Már nagyon kíváncsi vagyok ám rá, biztos szuper lett! Csak szólj, hogy mikor alkalmas és megyeeeek! És viszem a legutóbbi részt is, mert ezt látni kell. ;-)

Előzmény: Törölt nick (4538)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4541
Már most ostromolják őt a nők, :)))))). És hol van még az óvoda, meg az iskola? :)))
Előzmény: Candy Perfume Girl (4540)
Candy Perfume Girl Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4540
Benőke lávláv, mennyire édes képek! Én csak itt olvadozok... :-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4539
És nálatok hogy van a kishölgy? Még mennyi idő van hátra sacperkábé a nagy napig? :)))))
Előzmény: bubu77 (4533)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4538

Köszi csajok, :))))). Most nagyon boldog vagyok, hogy a kiccsaj már körünkben szundikál, :)))). Nem voltam soha oda a pici babákért, de ez a kis boszorkány levett mindenkit a lábáról, mert olyan kis miniatűr cukorbogár, :)).

Candy, nemsokára kész a lakás, vagyis már készen van, csak el kell pakolni, szóval hamarosan Háuz nap lesz kifulladásig, :)))).

Candy Perfume Girl Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4537
Jaj, de édes!!! Tényleg igazi kis tündérbaba, és illik rá a neve, Panka, ez nagyon aranyos. :-) Szuperek a képek, köszi, hogy megosztottad, és nagyon gratulálok én is! Celebrate!
Előzmény: Törölt nick (4514)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4536

:)). Az biztos, már alig várom, hogy a kezembe fogjam, :)))).

Candy Perfume Girl Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4535

"A fenekem előbb került az amerikai filmpiacra, mint én magam"

LOL, akkora jó fej ez a pasi :-)

Ez a kép meg lávláv.

Előzmény: Hélia (4502)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4534
Hűha, Benő egyre szívtipróbb, :))))). Nagyon aranyos kiskoma, :)))).
bubu77 Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4533
LOL A párom nagyijának a szomszédjában - akartam volt írni :)))))))))))
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4532
Miért??? *hullámoztató szemöldökszmájli, :))))* Én egy földreszállt angyal, egy megtestesült ártatlanság vagyok, nem tudtad? :)))))) Egyébként van neki anyja, meg apja, akik majd beavatják idővel az élet rejtelmeibe, nekem csak annyi a dolgom, hogy játszom vele, kényeztetem, meg okosítom, :))))).
Előzmény: Marjory Stewart-Baxter (4519)
bubu77 Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4531
A párom nagyijában lakik egy kislány, akit szintén Aminának hívnak :) Szóval hiába hisszük, hogy van igazán különleges és egyedi név, valahol mindig össze lehet futni egy másikkal. De mondjuk szerintem szép név mind a kettő, és gondolom, úgyis mindenki Pankának fogja hívni, mert azt már becézni sem kell :) Olyan édes, hogy azt mondod neki, hogy Panka, gyere ide! Igazi kis mesekönyvbeli név, édes, pirospozsgás csöppséggel, masnival  a hajában, szálldosó fürtökkel :) Jaj, de jó, ha kislánya van az embernek!
Előzmény: Törölt nick (4530)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4530
Aztán adtak is, másodiknak, Amina, asszem ... Panka Amina, hátöhh, érdekes ... De nem az én lányom, :)))))))).
Előzmény: Törölt nick (4515)
Korali Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4529
A békás absz csúcs :))) és pislog is?
Előzmény: bubu77 (4525)
bubu77 Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4528

Na, még egy kis Benő, aztán mára befejezem a családi albumot. Csak olyan édes, és a múltkor is küldtem levélben egy pár képet a csapatnak, a fele postaládából viszont visszajött, mert megteltetek :) Apu és anyu szemefénye, aki nem is sejti, hogy egy copfos, rózsaszín csodával kell hamarosan megküzdenie a hatalomért :D Tegnap pakoltuk Emma ruháit a szekrénybe, és mutogattam neki, hogy ez a tesódé, nézd, ilyen pici lába lesz meg ilyenek és tetszett neki a dolog :)

bubu77 Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4527
Köszi, a fotós direkt beállított minket oldalra, hogy látszódjon, mekkora hasam van :) A kocsonyát amúgy én sem eszem meg, de közben kóstoláskor jó íze volt, viszont megdermedve...inkább érnem kell még ehhez a kajához :D
Előzmény: Törölt nick (4523)
bubu77 Creative Commons License 2007.02.04 0 0 4526
Persze, maciangyalkák :)))
Előzmény: Korali (4524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!