Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

tuutuu 2006. nov. 8. Creative Commons License 269

Oszt' abban a néprajzi műsorban szóba került, hogy a hentes, amikor magának vágott, akkor zabszalmával pörzsölt, mert attól sokkal jobb ízű a szalonna?

Mert ha nem, az gagyi műsor volt..:}}

Előzmény: Boarhunter (268)
Boarhunter 2006. nov. 8. Creative Commons License 268

Pontos infó. A II. világháborúig szó szerint a kutya sem törődött ezzel a résszel.

 

Szerintem ez tévedés. Már a tarisznyaszájú Buga Jóska is azért volt kénytelen nyakcsigán tenyerölni az asszonyt, mert mindennap pacalt főzött, már egy álló hete. :-)

Láttam vmi néprajzi műsort egy vasárnap délelőtt, aholis a hentesmesterséggel foglalkoztak. Ott hallottam, hogy a hentesek közt is voltak "kasztok", és a pacal tisztogatásával foglalkozó hentes volt a ranglétra alján.

Előzmény: Dydand (256)
tuutuu 2006. nov. 8. Creative Commons License 267
Na, akkor mostmár a füstölt pacal alkalmazásáról kellene elmélkedni. De ha beválik, a copyrighthoz ragaszkodni fogok!..:}}
tuutuu 2006. nov. 8. Creative Commons License 266
Épphogy a melegfüst a gyalázat, a füstölőben sose volt meleg öregapámnál. Büdös annál inkább..:}}
Előzmény: H_G (260)
tuutuu 2006. nov. 8. Creative Commons License 265
Szakfüstölő..:}}
Előzmény: tuutuu (264)
tuutuu 2006. nov. 8. Creative Commons License 264

Off

Épp ma rendeltem a hentesemnél 4 csülköt, amit jól bepácolok, aztán a szafüstölő fölfüstöli. Húsvétra lesz is jó kis anyag..:}}

Előzmény: TTAMAS (262)
tuutuu 2006. nov. 8. Creative Commons License 263

Öregapám hentes és mészáros volt, bár marhát ritkán vágott, mert kis faluban működött, de a Fater évente kétszer kiciánozott bennünket a kégliből..:}}

Szégyenszemre voltam vagy 18 éves, amikor az első "frottírtörölközőt " megkóstoltam..:}}

Előzmény: Dydand (256)
TTAMAS 2006. nov. 8. Creative Commons License 262

Ja. és a szalonnát hidegen kell füstölni, melegen kiolvad belőle a zsír...

 

(Hideg füst =/= nedves füst)

Előzmény: H_G (260)
TTAMAS 2006. nov. 8. Creative Commons License 261
A császárt már tudják hamisítani. De az egyszerű füstölt szalonnát nem. A húsba bele lehet injektálni a páclevet. A zsírba nem...
Előzmény: H_G (260)
H_G 2006. nov. 8. Creative Commons License 260
De, a szalonnát már el tudják rontani gyorspácolás, hidegfüst meg hasonló eljárásokkal (amiket eredetileg a sonka elrontására találtak fel).
Előzmény: Dydand (258)
stefiadri 2006. nov. 8. Creative Commons License 259
Hát a mai párizsikat nem nevezném csemegének :-)))))))
Előzmény: Dydand (256)
Dydand 2006. nov. 8. Creative Commons License 258
Nagyon igazat szólsz!

Szerencsére a pacalt (és a szalonnát) nem tudják helyettesíteni-hamisítani ;)
Előzmény: TTAMAS (257)
TTAMAS 2006. nov. 8. Creative Commons License 257

Sarkítva olyan ez, mint a virsli: húsipari maradékok és melléktermékeket pépesre főztek, majd formába töltöttek, hogy eladható legyen (parizer 2). Az emberek megszerették ezt az olcsó bendőtöltőt, így a maradék csemege ára ma már a csillagos égig ér...

 

Viszont ott rájöttek, hogy szójából, bőrke emulzióból, ízfokozóból és egyéb szemétből is lehet hasonlót készíteni. A pacalt eddig még szerencsére nem hamisítják.


Előzmény: Dydand (256)
Dydand 2006. nov. 8. Creative Commons License 256
Pontos infó. A II. világháborúig szó szerint a kutya sem törődött ezzel a résszel. Utána a szegénység miatt kezdtek el "érdeklődni" iránta, kényszerűségből. Mígnem rájöttek, hogy micsoda isteni finomságot hagytak eddig ki az életükből és ételükből, persze ehhez rögös út vezetett, tisztítási problémákkal, puhulási gondokkal, de hát valahogy csak meg kellett tanulni elkészíteni ;)

Off
Sarkítva olyan ez, mint a virsli: húsipari maradékok és melléktermékeket pépesre főztek, majd formába töltöttek, hogy eladható legyen (parizer 2). Az emberek megszerették ezt az olcsó bendőtöltőt, így a maradék csemege ára ma már a csillagos égig ér...
On

Üdv: dy
Előzmény: tuutuu (254)
stefiadri 2006. nov. 8. Creative Commons License 255
Így igaz, jól beszélsz :-)))))))
Előzmény: tuutuu (254)
tuutuu 2006. nov. 8. Creative Commons License 254
De nem azért nem lehetett hozzájutni, mert annyira keresték, hanem mert ment a szemétbe, a vágóhídi boltban mindig volt, ellentétben pl. a bélszínnel, mert ahhoz még ott is cimbora kellett..:}} Olyan olcsó volt, hogy kevés helyen foglalkoztak vele. Aztán divat lett, így jártunk..:}}
Előzmény: Mbazsika (253)
Mbazsika 2006. nov. 8. Creative Commons License 253

Hat, ez a kutyanak sem kellett ez kicsit eros :-))

En ugy emlekszek gyerek korombol, hogy csak nagy-nagy csodak segitsegevel lehetett a pacalhoz hozza jutni. Anyam isteni pacalt fozott, de valoszinuleg azt a pucolasi maceraturat nekem nem lenne kanalam vegigcsinalni, amit o csinalt.

Előzmény: stefiadri (252)
stefiadri 2006. nov. 7. Creative Commons License 252

Kissé megkésve bár, de annál nagyobb lelkesedéssel közlöm Veletek, hogy a hétvége nem múlt el nálunk pacal nélkül. Szombaton rántott pacal, vasárnap pacalpörkölt készült. A pörkölt maradékát tegnap este pusziltam be. Mint mindíg, most is igen jólesett. Sajnos ez meg is látszik rajtam :-((((((

 

A tisztításhoz csak annyit mondanék, hogy régen tényleg tisztítatlan pacalt lehetett kapni, illetve inkább azt írnám, hogy ahhoz lehetett hozzájutni. Ugyanis a "kutyának se kellett". Apukám is keverőtárcsás mosógépbe mosogatta por Ultrával. Habzott mint a fene, de a végén tiszta lett. Sok-sok öblítés után meg bedobta a centrifugába :-)))))))))) Na képzelhetitek mit lehetett utána pucolgatni a mosógépet és a centrifugát is.

Mbazsika 2006. nov. 7. Creative Commons License 251
Szerencsere en lusta allat vagyok, a kedvenc hentesemnel meg pont arra a meretre vagjak a pacalt, amit szeretek, igy lelkiismeret furdalas nelkul veszem vagva :-)
Előzmény: Dydand (246)
tuutuu 2006. nov. 6. Creative Commons License 250
Nna, ezt még a végére akartam biggyeszteni, dehát minden a helyén van..:}}}
Előzmény: Dydand (249)
Dydand 2006. nov. 6. Creative Commons License 249
...és azt már úgy sem érzi az ember 2 deka pálesz után ;)
Előzmény: tuutuu (248)
tuutuu 2006. nov. 6. Creative Commons License 248
Akkor már inkább a pacaltól legyen büdös, mint a káposztától...:}}}
Előzmény: Boarhunter (247)
Boarhunter 2006. nov. 6. Creative Commons License 247

2dl szilvapálinkát? Az ilyen embert be kellene börtönözni, mert aki ilyet tesz, az minden gaztettre képes. Nekem egy barátom azt javasolta, hogy amikor előfőzöm a pacalt, tegyek rá káposztaleveleket, ettől szép sárga lesz a szine és nem lesz büdös a konyhában.

A mosógépes tisztítást és is hallottam egykori főnökömtől, csak ezt nehéz az asszonynéppel elfogadtatni, megaztán amíg ilyen szép tiszta pacalt kapok, nem is szükséges.

Dydand 2006. nov. 6. Creative Commons License 246
Én -Boar-hoz csatlakozva- mikor megveszem felcsíkozom, és párszor átöblítem ecetes vízben. Aztán egyet rottyantok is rajta az utolsó ecetes vízzel (bár én -szerintem- nem vagyok olyan alapos ebből a szempontból, mint Boar).

Egyik kollégám ebbe az utolsó lébe csobbant még 1-2 dl szilvapáleszt is, úgy rottyantja-fertőtleníti a csíkokat (én inkább megiszom közben, minthogy a pacalra öntsem ;)
Előzmény: Mbazsika (245)
Mbazsika 2006. nov. 6. Creative Commons License 245

Eloszor kicsit felve vettem, de atneztem minden csikot (hamupipoke nyeretlen kezdo ehhez kepest :-) ), es egy darab nem odavalo tartozekot sem talaltam rajtuk.

1* en is atkuldom forro ecetes vizben, de alig van 'szaga' ahhoz kepest, amikor meg pucolatlan pacalt lehetett venni.

Előzmény: Dydand (243)
Boarhunter 2006. nov. 6. Creative Commons License 244

Khmmm...

Én is tisztított pacalt veszek. A hentesünknél csak az van. Olyan fehér, hogy szinte világít. Persze én is átmosom, és két ecetes lében átforralom mielőtt végfelhasználásra kerülne.

Dydand 2006. nov. 6. Creative Commons License 243
Már kezdem is dobálni a köveket:)

Én is tisztított pacalt veszek, de én otthon csíkozom fel és (biztos ami biztos alapon) többször váltott ecetes vízben alaposan átöblítem.

Üdv: dy
Előzmény: Mbazsika (242)
Mbazsika 2006. nov. 6. Creative Commons License 242
Megmondom oszinten (es most nyugodtan kovezzetek meg :-) ) en mar regota a piacon tisztitott-vagott pacalt veszek.
Előzmény: atlagenber (241)
atlagenber 2006. nov. 5. Creative Commons License 241
Sziasztok!

Nem rég találtam meg ezt az oldalt, pedig már régóta hódolója vagyok ennek a nagyszerű ételnek. Most hétvégén is hóesésben bográcsban főztünk pacalt a kertben.
Amit javasolni tudok mindenkinek: A pacal tisztítása a legegyszerűbb, és a legalaposabb, ha mosógépben 60 fokon kimossátok. Aki most röhög és azt mondja hogy hülye vagyok, az úgy gondolkodik, mint én amikor először hallottam ezt a módszert a barátomtól. De mikor az anyukája is megerősített benne, hogy ő mindig így csinálja, akkor gondoltam, hogy kipróbálom. Beraktam, kimostam, és nagyon patent tiszta lett. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Utána egyszer üresen, mosószerrel elindítottam a mosógépet és minden ok.
szysssz 2006. okt. 25. Creative Commons License 240

A hét végén túrázni voltunk. Egyik társunk vacsorára pacalpörkölt konzervet bontott. Jól nézett ki, gusztusos volt mindaddig, amíg nem kezteel melegíteni. Bizony penetráns szag lengte be a konyha levegőjét, szinte elviselhetetlen volt. Bizonyára előkészítés nélkül főzték meg, s tették a dobozba. Ment a kukába ment serényen!

 

Egyetértek: nagyobb tételben való főzés ideje nem tér el a kis adagétól. Én más szemponból tartom fontosnak a nagyobb tételben való főzést: a nagyobb mennyiségű alapanyag töményebb, jobb ízeket produkál, mint a kisebb adagok.

11 l-es edényben főzöm a hús- és zöldséglevest, a különféle pörköltöket, a gulyást, s nagynéha halászlevet.

Ekkora edénybe belefér minden amit az adott étel megkövetel nincs szükség vegetára, vagy egyéb ízesítőre. Legalább 2-3 kg húsból készülnek ezek az étkek.

Persze 1 személyes háztartásomban akkor főzök ilyen ételeket, ha vendégeim vannak. Akkor is van maradék, amit porciózva lefagyasztok. A leveseket zsírtalanítom, gézen átszűröm és jégkockát gyártok belőle.