Mindenkit szeretettel várunk erre az oldalra, aki Krétára szeretne menni szállodába félpanziós ellátással, vagy AI ellátással. De azokat is szeretettel várjuk, aki apartmanba megy.
Elhatároztuk hogy még egy éjszakát kifizetünk e remek szálláson. Elmegyünk Chaniába vásárolni, hajókázni, ugyanis amikor elöször voltunk bent csak nézelödtünk, majd utána Balosra fürdeni.
Megkerestük a fönök úrat, kifizettük, majd bementünk Chaniába. Már rutinosan oda találtam a belvárosba ahol 2 napja is parkoltam.
Megkerestük azt a hajót amit kinéztünk hogy majd elmegyünk és megnézzük a vizalatti világot. (15juro/fö és 1 óra) ez egy üvegaljú hajó, direkt erre a célra. Pechünkre a nagy hullámzás miatt ma nem ment. :(
Kicsit szomorúan sétáltunk tovább, találtunk még két hasonló hajót ami igy volt hirdetve , de ezek már sima hajók voltak csak egy 2x1 méteres luk volt ami üvegezett volt. Az egyikre befizettünk. (10juro/fö 1 óra, igaz tartalmazott egy ingyen italt.) Pont idöben érkeztünk mert beszálltunk és már indultunk is.
Ez elvitt egy lakatlan sziget mellé, megkerültük, majd kikötött és lehetett ugrálni a hajóról, uszkálni a hajó körül. Úgrottam két fejest meg uszkáltunk kicsit.
Ezután a hajó kapitánya a vizbe ugrott, valamit a hajó alá vitt a kezében az üveg részhez, és oda csalogatta a halakat.
Bevallom én a szemüveggel több és szebb halakat láttam mint ö amiket oda hozott a látványra kiéhezett turistáknak.
Fél órás lakatlan szigeti tartozkodásunk után, irány vissza Chania.
Kikötés után sétálgattunk a városban, vásásroltunk emlék polot, rakit.:) elmentünk megint a piacra. Itt én ettem egy szendvicset 2 juroért, öcsém anyámmal meg kardhalat sütve, ami elég lehuzás szagú volt, ugyanis 8 jurot fizettek azért a nyamvadt sülthalért a piacon. Én étterembe 6-ért ettem körettel. Sebaj, enni muszáj. :)
Vissza sétálva az autóhoz, láttunk egy érdekes hajót.
Ez egy több evezös gálya, és mellette volt egy múzeum, amiben fényderült a kilétére. Megszállott ókor rajongók klubja épitette, és beakarták bizonyitani hogy igen is képesek voltak ezek a tengeri közlekedésre. Olympikonokkal a fedélzeten bejárták a Görög szigeteket, útitervel, és fényképekkel bizonyitva.
Délután 2 óra, irány Balos.
Gyorsan elértem a kastelli utáni leágazást balos felé,lefordultunk jobbra, olajfa ligetek között kanyarogtunk egy kicsit, majd vége lett a aszfaltos útnak és következett a 9km-es murvás, köves hegymászás. Itt volt elöször amikor sajnáltam a kis puntonkat, jobban éreztem volna magam egy Hummer, vagy hasonló jármüben.
Az út már ha annak lehet nevezni egy köomlásokkal, hatalmas kövek között hold felszinre emlékeztetö valami, de igy vissza tekintve csodálatos. A panoráma, a kecskék között slalomozni, kerülgetni a 10km/h-val a hatalmas köveket, nem mindennapi élmény. Attol féltem csak hogy leütöm a kartert, és itt állunk majd olaj nélkül. (Azt tudni kell, a teljes biztositás nem érvényes erre az utra. Bármiféle kár az autóban a bérlöt terheli.)
És hogy anyámat idézzem: megyünk az égbe. :)
Korlát sehol sincs, szakadék annál inkább. kb fél órai élményautókázás után, felértünk a parkolóba. Rengeteg autó volt, az autók között kecskék hüsöltek, némi bizalmat adott mikor láttam mennyi ember eljött ide, csak nem lesz annyira rossz. (a képen már az esti üres parkoló látszik)
Fent a parkolóban van egy "Kantina", frappéval, hütött dinnyével, italokkal, szendvicsekkel.
Ezután jött a másik fél óra utazás, demár kétlábon, volt akinek 4 is kellett.:)
a gyalog út..
Ezek a lépcsök visznek le balos öbléhez. kb 800 db..))
Majd egyszer csak ez a látvány fogad.
megállunk kb féluton ahol egy pihenö található, kifujjuk magunk és fotozunk.
gramvousa szigete.
Lebaktatunk azon a pár lépcsön és lent vagyunk a Strandon.
Ez is hasonló hely mint elafonisi, de ez nyugodtabb, lehet a megközelithetetlenségének vagy a délután 4 órai idöpontnak köszönhetöen. Pedig még 3 hajó is horgonyzott kint a nyilt viznél, mégis alig volt ember. A part homokos néhol apró sóder, a viz homokos egy két ponton gyorsan mélyül, de alapjában kicsi, térdig érö viz. A vizhöfok érdekes, mert ide a tengerviz beömlik, ezért volt hogy hullámokban hirtelen hidegebb, majd újból meleg áramlatok jöttek. Hullámzás nagyon kicsi, pedig a tenger erösen hullámzott.
Este fél 7-ig fürödtünk, majd neki veselkedtünk az elöttünk álló pár lépcsönek. 3x meg kellett állni mire felértünk a parkolóba. Aki nem aktiv sportoló, készüljön fel, nem leány álom..:) Jól esett utána a kantinában egy hideg eis tea, és egy frappé.
Az autóba bepakolásnál a kecskék a neylonzacskó csörgésére olyan pofátlanok lettek, hogy a fejüket dugták a csomagtartóba a zacskókhoz, látszik hogy a turisták etetik öket chips-el meg még kitudja mivel.
Lefelé vettük az irányt, szépen lassan leengedtem az autót a föutig, közben azért bennem volt a drukk hogy valami baja lesz a kocsinak. Szerencsére semmi nem volt.
Már besötétedett mire leértem az aszfaltig, és mostmár nyugodtan rottam a kilométereket hazáig.
A térképet böngészve a hosszabik út mellett döntöttem, New roadra fel, majd a nyugati parton végig.
Reggel 9, indulunk. Elmentünk Kastelli, Platanos felé. Az út csodálatos, erre is végig szerpentinek, fel a hegyek közé, majd le, majd megint fel.
Az út mellett (már ahol van) a szakadékoknál nem korlát, hanem ilyen álbiztonságot nyújtó épitkezésekböl ismert 4-es betonháló található. Kiváncsi lennék mennyit fogna meg, ha valakinek egyszer szüksége lenne eme szolgáltatásra.:)
a képen remélem látszik mennyire szükség is lenne a korlátra.
De a táj lenyügözö látványa, ugyis elvonja a figyelmet erröl a csúfságról az út mellett.
közelröl megcsodálhattuk a kri kriket. :)
Ezek a szinek és azok a füszeres illatok amik beteritik egész krétát. Leirni nem lehet. Aki járt már ott, tudja miröl beszélek.
A térképen földutnak jelölt barna csík végig aszfaltos, néhol nagyon szük, nagyon kanyargós, egy Busz erre el sem fér. Amikor már a másik úttal összeolvad Vathi-nál, onnan már széles, és már nem annyira kanyargós. Egész közel, a strand közelében az utolsó 1 km ami murvás, homokos rész.
Kb 2 órai kocsikázás után ez a látvány fogadott.
Leparkoltunk (ingyenes) és mentünk a hires rózsaszin homokos strandra.
A strandra érkezve elöször nyugágyat béreltünk. A dupla napernyövel 7 juro. Kicsit sokaltuk, dehát ez van. Betudtuk a parkolódij, strandbelépö összegének. Itt se olcsobb ha elmegyünk a palára, vagy bármelyik strandra.
A viz nagyon meleg, 32 biztos volt. A part és a viz is kö mentes, kisgyerekkel ez volt az a strand amit meleg szivvel ajánlanék Krétán. A legmélyebb rész is csak 1.5m, de a 20-50 cm a jellemzö. Ha a tenger viharos, hullámzik, itt abból semmit nem érezni. Mi öcsémmel kimentünk egészen a nyilt tengerre. Ott már mély, 5 fokkal hidegebb és kb 2 méteres hullámok között usztunk. Persze buvárszemüveg és pipa használatával. Ajánlott az úszoszemüveg legalább, mert a sós viz ha szemedbe megy, nagyon csípi, és könnybe lábad a szem, semmit nem látsz.
Úsztunk egy jót, majd enni készültünk. A parton csak két "kantina" (igy hivják ahol csak ital és szendvics van) található, ezért vissza mentünk addig, ahol kezdödik az aszfaltos út. Itt található két taverna és egy kis bolt. Bementünk amin lépcsön kell felmenni, és ebédeltünk egy jót. itt is 25 juro volt a 3 ebéd italokkal. És meg kell állapitanom végre nem egy rabló országban járok. Ugyanannyi itt az isten háta mögött egy csodálatos strandon az étkezés, mintha a városban lennék ahol egymás hegyén hátán találhatok az éttermek. De ez igaz egész krétára . Bármerre jártunk, ettünk, sehol nem volt több 25 juronál a 3 fös étkezés italokkal. Persze nem Homárra értem. :) A szeretett hazánkban egy ilyen frekventált helyen egy étterem 3x annyit kér el, mint a városban ugyan azért a szolgáltatásért. Lenne mit tanulni a Balatoni vendéglátosoknak.
Étkezés után visszamentünk a strandra, és este 6-ig itt áztattuk magunk. :)
Este irány haza, de a rövidebb úton. Erre szélesebb az út látszik hogy a turista buszok is erre járnak, bár itt is van elég kanyar, szerpentin.
Erre felé 1 órával rövidebb lett az út, és kastelli elött érünk a new roadra, majd irány a szállásunk, Stalos.
én photoshoppal kicsinyítgettem, a végére már rutinosan csináltam, hamar megvolt, de hidd el, megértem a problémádat
elmolyoltam rendesen azzal, hogy a megfelelő képhez a megfelelő szöveget rendeljem (~580-602. hozzászólásaimban asszem), de a végére belejöttem:)
úgy csináltam, hogy
kép
enter
enter
kommentár
enter
enter
enter
egészem addig, míg úgy gondoltam, hogy kb leérek a kép aljára, attól függően, hány soros a kommentár. 3-5 enter mindenképpen kell, és utána jün a következő kép beszúrása
Reggel 9, indulás. Felhajtunk a new roadra, és megkezdjük útunk nyugat felé. A cél: Chania és környéke. A new road rethimnoig ismerös, ezután jön a számunkra új rész. Végig a tenger kéksége, és baloldalon a nagy hegyek mellett kanyarog az út.
Chania után az elsö leágazásnál lehajtok a new roadról, és a tengerpart melletti föúton folytatjuk útunk nyugat felé. A képen Stalos látszik a távolban.
Erre rengeteg a szálloda, apartman, a jobb oldalon a tenger mellett szinte csak az van. Bal oldalon az üzletek, éttermek, autókölcsönzök sora szinesiti a föútcát. Leparkolók az út mellett, és elindulunk szállást keresni. Bemegyünk az elsö helyre, kérdezzük, mondják ök csak irodán keresztül értékesitenek. Sebaj, kifordulunk és odébb megyünk 10 métert. Következö a hotel stalos. Bemegyünk, itt van szállás. 2 szobás,2 fürdös, full felszerelt apartman 45 juro/éj. szuper. tengerparti, úszomedencés. Látszik nem kis pénzüeknek fenttartott szálló. csodálkozás hogy hogy lehet hogy ilyen olcsó. lefoglaljuk 2 éjre.
Mivel még csak fél 12, a szállást késöbb lehet elfoglalni, (most költözik ki az elözö lakó) mondja a tulaj, addig üljünk le a vendéglö részben. Szivjuk a fogunk, tuti itt akarja behozni a külömbözetet hogy ilyen olcsón kiadta. Azért rendelek egy frappét, öcsém egy sört amiböl 2 lett, anyám egy fagyi kelyhet, és némi table watert. közben fotozunk:
1 órája itt ülünk, nem merünk kaját rendelni, (biztos drága) de már éhesek vagyunk, ezért úgy döntünk kérjük a számlát és utána elsétálunk valamerre egyet ebédelni. Oda jön a pincér hölgy, és közli: a ház vendégei voltunk. Pofa leesik, kicsit zavartan távozunk. Elindulunk a föutcán valami taverna után. Sétálunk 10 percet és megtetszik egy tábla: raki taverna. Ez nem a föuton van hanem egy mellékutcában 2 percre a föúttol. Felérünk, vendég senki, de a teraszról már rohan egy fiatalember hogy honnan jöttünk. Mondjuk: hungary. Leültet, és rendelünk . Én kardhalat. öcsém muszakát, anyám meg mivel fél hogy ismeretlen ételek, kér egy bolognai spagettit. Finom minden,jó a kaja, majd kérjük a számlát. Megjelenik a pincér egy nagy tál hütött sárga és görög dinnye,valamint szőlővel, továbbá vagy 2 dl rakival. Leteszi: a ház ajándéka. Ma már másodszorra, pofa leesik. hozza a számlát. 22 juro üditökkel, kv-val, ja és az elmaradhatatlan elöétellel ami minden tavernában eléd tesznek ha rendelsz. Nagy tál kenyér és vagy vaj, vagy fokhagymás szendvicskrém.
Elégedetten távozunk. Vissza sétálunk a szállásra majd átveszzük a szoba kulcsokat.
A délutánt, a hotel tengerparti strandján töltjük. A tenger tiszta, homokos a part, és a vizben sincs kö,kavics. Végre egy igazi homokos part rész.
Este 6 fele bemegyünk a tölünk 10 km-re fekvö Chaniát megnézni.
Gyorsan beérünk, bár a forgalom nagy, látszik itt este van igazán élet. Leparkolok a kikötö mellett, és sétálunk.
jobbról: Öcsém Anyám meg Én.
Este 8 után sötétedik, a piaccal szemben a hömérön 29 fok, meleg van.
Fél 10-ig sétáltunk, a sok sikátoros tényleg szép városban. Igazi hamisitatlan öreg velencei stilusú házak. Nem is értem miért vették el a Fövárosi cimet mikor 100x szebb és tisztább mint Heraklion. Igazi nyüzgö nagyváros.
Haza indulunk. A hotellel szemben lévö super markerben vásárolunk vacsorának valót. Végre itt találunk kecske tejet, bár nem olcsó 2juro/liter. A tehén tej 1.20-1.40.
Este 10-kor már a szállásunk erkélyéröl csodáljuk a nem mindennapi látványt, és vacsorázunk.
A benzin a 95-s, Heraklion és délen Matala felé volt a legolcsobb, a legdrágább Vai és környéke. ott 1.150, mig Heraklionban 1.050töl 1.099 ig. Chania környékén mindenhol 1.099. Matala felé láttam 1.025.
Az étterem pelagiaban a Acropolis nevü hely volt, ezt ajánlotta a szállásadonk. Jó is volt.
Reggel 9-kor indulás Rethimno-ba. Hosszú napnak nézünk elébe.
Csodálatos táj között kigyózik a New road.
10-kor már megpillantottuk a várost, és mentünk a belvárosba.
Parkolás után séta következett.
Sétálgattunk a végre nem koszos város utcáin, csodáltuk a régi stilusu sikátorokat, üzlet részeket, mintha a váci utca lenne csak sokkal több.
Felmentünk az erödbe,lementünk a strandra, (csak megnéztük) , tovább a kikötöbe.
Beültünk egy kis tavernába ettünk egy-egy görög salit (3 adag üditövel, 10 juro), és indultunk Prevelibe.
Erre a hegyeken keresztül még szebb az út.
Jó temposan lehet haladni, megfelelö széles és korláttal védett út halad délre.(szükség is van rá)
(az a piros nyíl egy autó, csak hogy érzékeltessem a szurdokot)
majd a déli oldalon ez a látvány fogad.
kb 1.5 óra alatt elérjük prevelit, az apátság parkolóját.
sajnos délután 3-ig zárva van, igy nem tudjuk megnézni. Sebaj, megyünk fürödni. kb 500 méterrel lejjebb van a leágazás a parkolóba ahonnan lépcsön lehet megközeliteni a tengerparti strandot. Látom elöre kiirva hogy fizetni kell a parkolásért, ezért nem is megyek be hanem elmegyünk vissza 1 km-et és a murvás úton megközelithetö preveli melletti parkoló felé veszem az irányt. Na ez az a "jó" út, amit elözöleg emlegettem.
kb 10 km-s murvás szerpentines út, ami Preveli bal oldalán lévö hegyet kerüli meg ami mellett a tengerparti parkoló található (ingyenes). Én nagyon élveztem a murvás szakaszokat, de anyám a hátsó ülésen csak sziszeget, jajgatott..:) tény hogy korlát nélküli hajtü kanyarok, néha égbe emelkedö részek és jó kis sodros visszaforditok, szinte végig szakadékok mellettünk, egy autózást, autó sportot kedvelö egyénnek élmény, de aki még a metroba se mer lemenni, olyannak, halálközeli élmény.:)) Aki járt már autóval balos felé, tudja miröl beszélek, csak ez jobbminöségü, lehet temposabban is menni. Igazi rally etap. :D
Megérkezés prevelitöl balra esö hegy tuloldalára, a tenger partra. Leparkolás(ingyenes), és irány a lépcsö amin megközelithetö a strand. Felbaktatunk a kecskéknek való lépcsökön, aztán a domb tetejéröl ezt látjuk.
lebaktatunk a lépcsökön, és fürdözünk.
A part nagyon apró sóder, és fekete homok keverék, forró is a homok, mezitláb lehetetlen rajta járni. A bele ömlö folyó hideg vizü, kb 5 fokkal hidegebb volt mint a tenger. A tenger bal oldala homokos a jobb szélén már köves. A tengerviz jó meleg, kb 28 fok. A tengeri fürdözés után lemostuk a sót magunkról a folyóban, igy már kellemes a hüvösebb viz.
Ilyen hajók hozzák a turistákat a strandra. Itt, éppen felszállnak.
este fél 6, indulás. átbaktatunk a hegyen, be az autóba és az újonan felfedezett (térképen nem szereplö) tenger melletti úton elhagyjuk a partt. Végig a tenger mellett megy az eleinte murvás majd aszfaltos út Karemes felé. Nem értem miért nem jelzik ezt térképen, a legjobb és legegyenesebb út Prevelibe. Igaz, akkor Spili felöl kell jönni.
Hamisitatlan görög falukon vezet az út, a falukba beérve egy autónyi szélességüre csökken az addig 2 sávos aszfalt. Itt esett meg (Drimiskos) hogy mentem és hiányzott egy tábla és egyszer egy akkora sikátorba kerültem hogy a kis puntonk nem fért el. 1-1 cm volt a két tükör mellett. A helybéli nénike meg integetett hogy csak gyere. Na itt nem, ez már nekem is sok(k) volt, vissza tolattam a sikátorban kb 20 métert, ami nem kis ijedséget keltett jó anyámban, amikor látta mekkora a hely az autó mellett. Azóta is emlegeti hogy hogy nem mentem a falnak.:)))
Végre kiértünk a Spili és Timbaki között a föutra. irány dél, Matala. Este hétre már Matalába értem. Beültünk egy tavernába vacsizni. 25 juro volt a 3-unk vacsorája itallal. muszaka, szuvlaki, meg az a bárány hús alufóliában, (elfelejtettem a nevét).
Jól elidöztünk a vacsival, ezért sötétedni kezdett, jaj, gyorsan nézzünk meg a strandot meg a barlangot. A szél viharos volt, óriási hullámok a strandon.
Azért pár kép még készült Mataláról.
Ezután irány a szállásunk, Agia Pelagia. este 10 re ott is voltunk.
Vasárnap hajnali 3-ra kellett kimenni a reptérre, mivel 5-kor startolt. Elözö este persze semmit nem aludtam, majd a képemen látszik is. :)
5-kor rendben felszálltunk, 7.30. azaz ottani idö szerint 8.30 kor már heraklion repteréböl léptünk ki a meglepöen meleg, reggeli 35 fokba. A kijáranál egy igazi mediterrán 30-as hölgy (kis sötét bajusz) a kezében a nevünkkel ácsorgott. Örülés hogy ott van, autó átvétel, legomboltuk a 170 jurot/hét és mentünk rögtön tankolni. 1.065€/liter 45 lityit. Reggel 9, a szállásra csak 14 h után lehet menni, akkor nézzük meg a Fövárost cimmel parkoló hely keresés.
Egy pálmafás park oldalában leparkolás, átöltözés az autóban rövid ruhára, + a hazai szendvics megevése. Sétálgatunk a retkes mocskos utcán, majdnem bokáig a szemétben. Csodálkozás hogy lehet ilyen mocskos egy város. No komment.
Kisétáltunk a kikötö mellé, megnéztünk a Velencei erödöt, tengerparti kvzóban az elsö kv elfogyasztása, fényképet készitése.
kb dél felé, elindultunk Agia Pelagia felé. New road gyors megtalálása, és irány nyugat.
kb 20 perc autókázás után, megláttuk.
Lekanyarodtunk a pályáról, és itt ismerkedtem elöször a szük szerpentin nyújtotta örömökkel. Szerencsére rutinos soför vagyok, de azért csodáltam a 1 autónyi széles korlát nélküli utakat .:) A hétvége felé már nem is volt fura, inkább az egyenes út ami furcsa volt, mivel ez még csak bemelegités volt a preveli felé vezetö murváshoz képest.
A szállásunkat gyorsan megtaláltam (Anna apartman) valóban nem a hegyoldalon hanem a sik részen volt, és kb 5 perc sétára a tengertöl, egy nyugodt csendes utcában. Autóból kipakolás, fürdö ruci magunkhoz vevése után, irány a part.
Olyan a strand mint a képeken egy apró külömbséggel. Igaz hogy homokos a part, de a viz sóderes, köves. Fürdés elött úgy döntöttünk elöbb eszünk. Beültünk a szállásadonk javaslatára egy tengerre nézö kis kerthelységes vendéglöbe, rendeltünk welcome drink-et, és ebédet.
(itt látszik a szememen, hogy már 40 órája talpon)
Én kalamakit, azaz tinta halat ettem, finom volt, nem olyan mint itt a tescos fagyasztott.
A 3-unk számlája volt 22 juró.
Ezután már csak fürödtünk és feküdtem a napernyö alatt. El is aludtam. este 7 fele vissza sétáltunk a szállásra, fürcsi, alvás. (rám fért)
Nem tudott volna segíteni, mert valójában Németországba akart menni, mediterrán tengerpartra. Max abban segíthetett volna neki a topik, hogy ne menjen Krétára.
A görögökről alkotott véleménye miatt meg úgyis kimoderáltattam volna onnan, vagy ilyesmi :)
Egyébként ott van az eb elföldelve, hogy a legtöbb tájékoztató leírja, mire számíthatsz ott, akár szállodába, akár apartmanba mész. Ezután vagy örökre megszereted őket, vagy soha.