Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

ZsuR 2006. szept. 3. Creative Commons License 420
OK - en is meg fogom probalni sutoporral. Tettel bele szodabikarbonat is vagy csak sutoport.

Tegnap lattam egy musort, abban azt mondogattak, hogy az egyik emel (sutopor) a masik meg a ropogossagot tartja (sutoszoda) - oatmeal cookie- rol volt szo.

En meg azt hiszem elreagaltam mara. . .kiastam ketto godrot a ketto uj facsemetemnek, es annyi a derekamnak. . . pedig meg van egy amit szeretnek elultetni, meg felszedni par hortenziat. Ja meg atultettem harom ketto kisebb azaleat. . .

Előzmény: t3v3d3s (418)
t3v3d3s 2006. szept. 3. Creative Commons License 419
nem 402, 409. hsz., na.
Előzmény: t3v3d3s (417)
t3v3d3s 2006. szept. 3. Creative Commons License 418
nna, annyit helyesbítenék, hogy az idézett link elején a szerző maga is írja, hogy sav kell a szódabb működéséhez (a gázfejlődéshez), és ez után említi, hogy ha túlkeverjük, vagy állni hagyjuk, elvész az ereje - ez így természetesen igaz, csak a kiragadott részlet önmagában nem állta meg a helyét.

ZsuR, nekem is van egy jó szalalkális receptem, hatlapos néven fut, a tepsi hátán sütögetem, kétévente egyszer visz rá a lélek - annyi más jó süti van, amihez nem kell szagolni a büdöset, hogy hiába finom, csinálok inkább mást. Meg volt egy másik, amit rumba áztatott babapiskótával kellett kirakni, és vaníliakrémmel tölteni, na azt egyszer szalalkáli helyett megsütöttem sütőporral, és nem éreztem annyi különbséget, hogy újra szalalkálizzak - ez azóta is rendszeresen "műsoron van".
Előzmény: t3v3d3s (417)
t3v3d3s 2006. szept. 3. Creative Commons License 417
A cream of tartarról l. a 402-es hsz-t, itt annyit ír még, hogy csak akkor reagál a sütőporral, ha folyadékot adunk hozzá.

Ebből a hosszúból a lényeg: a szódabikarbónából (nátrium-hidrogén-karbonát) és a sütőporból (aminek része a szódabb) egyszerre szabadul fel az összes gáz (szén-dioxid), így ha a tészta (pl. muffin) sütés előtt áll, vagy túlkeverjük, nem emelkedik fel. //Megjegyezném, ez így ebben a formában hülyeség. A szódabb nem reagál, csak hőre, ill. savas közegben, a muffintopikban már volt szó erről.//

A szalalkáliról azt írja, forrázott tésztáknál (képviselőfánk, éclair) és olyan kekszeknél jó, ahol gyorsan meg kell emelni, és nem jó, ha kilapul, meg kell tartania a formáját. Nem tartható el sokáig, elveszti az erejét (elreagál).

Előzmény: magnum13 (416)
magnum13 2006. szept. 3. Creative Commons License 416
valaki el tudna meselni magyarosabban?Nagyon megkoszonnem
""Cream of tartar is a DRY acid that might be called for in a recipe..............
Előzmény: t3v3d3s (412)
ZsuR 2006. szept. 3. Creative Commons License 415
Ok, ok! SzalaLkáli .
Előzmény: ZsuR (414)
ZsuR 2006. szept. 3. Creative Commons License 414
Igazad van a macskapisivel :)) - szornyu a szaga. Van egy mezes kremes receptem, amiben szalakali van, azt akartam megsutni.



(Hogy te miket tudsz :)) !!!)
Előzmény: t3v3d3s (412)
ZsuR 2006. szept. 3. Creative Commons License 413
Megkostoltam mind a kettot - nagyon izlik, megtartom a recepteket! A kokuszos kulonosen izlik, nagyon szeretem a kokuszt.

Most kremeket keresek hozza, tortakremet, nem a kremsajtosat. Valami vajasat, konnyut, finomat.

Előzmény: ZsuR (408)
t3v3d3s 2006. szept. 3. Creative Commons License 412
SzalaLkáli = ammónium-bikarbonát, E 503, a repülősó rokona, angolul ezért mintha vmilyen volatile salt lenne, de erre nem esküszöm meg (vsz. az ammónia összes sóját illékonynak hívják). Drogériában, patikában talán kapható.

Itt ugye könnyen hozzájutni, de én igyekszem nem sütni vele, mert hát valljuk be, az ammóniának rettenet macskapisi szaga van. ... De nicsak, milyen jót találtam, nem is tudtam, hogy lehet előnye is:

"Cream of tartar is a DRY acid that might be called for in a recipe; it cannot react with the baking soda until liquid is added. The problem with baking soda is that it releases the gas all at once! So if the cake batter sits around for a while before you get it in the oven or it you beat the batter too much, the leavening will be lost and your baked goods will be flat. You don't want to add too much, either, because the taste is rather salty and you'd have to add more acid too. If you don't have enough acid to react with the baking soda you won't release the gas, plus your cake or muffins will have a bitter or soapy taste because of the unreacted bicarbonate.

There are some times, though, when a fast rate of gas release is desired. In that case, ammonium bicarbonate or ammonium carbonate can be used. This is advantageous for eclairs, cream puffs, and some cookies, especially where a quick spring is needed before the product spreads in the oven. The reaction with ammonium bicarbonate is: NH4HCO3NH3+ H2O + CO2
Here, ammonia (NH3) is produced. This produces a distinctive smell during baking, which dissipates so is mostly gone from the finished product. Ammonium bicarbonate or carbonate are rarely used in the home because they don't store well and lose their action quickly."

http://users.rcn.com/sue.interport/food/bakgsoda.html
Előzmény: ZsuR (411)
ZsuR 2006. szept. 3. Creative Commons License 411
Tudod, mit nem talaltam mar evek ota? Mi a szalakali? Hogyan nevezik angoul, vagy mi az osszetetele (bar a boltban nem hiszem az segitene).
Előzmény: magnum13 (410)
magnum13 2006. szept. 3. Creative Commons License 410
"potassium hydrogen tartrate - so feleseg"
van egy osszetetelem sutopornak es nem tudfom mennyivel egeszsegesebb, mint amit az uzletben arulnak
ez az osszeallitas:
1 resz szodabikarbona, 2 resz crem of tartar, 1 resz etk. kemenyito ON
bocs az OFF-ert
Előzmény: ZsuR (407)
t3v3d3s 2006. szept. 3. Creative Commons License 409
Mao-n főzési célra nem kapni, nálatok nem tom. A borkősav káliumsója, borkő, kálium-hidrogén-tartarát (KHC4H5O6), E 336, erjedési melléktermék (pl. bornál), alapállapotban fehér por. Ha felverendő tojásfehérjéhez tennénk, citromlé vagy ecet nagyjából helyettesíti (stabilizál), ha sütőporos sütiről van szó, ki lehet hagyni.
Előzmény: magnum13 (406)
ZsuR 2006. szept. 3. Creative Commons License 408
Megsutottem. A mazat majd holnap teszem ra - meg majd akkor vagom meg. Nagyon kivancsi vagyok az izere. Itt az adag majdnem keves a formaba- lattam a musort, ott is igy nezett ki.

A kokuszost is megcsinaltam. Az ize csodalatos, de a merettel nem vagyok megelegedve. Ez a masodik olyan "cupcake", ami nem illik az eloirt meretbe - ugyanattol a szakacstol.
Az elso egy csokis volt, ott 12-t mondott, es kifolyott belole.
Most 24 kicsit mondott - en 12 nagyba tettem, hat kifolyott belole.
Nincs nagy baj - csak nem olyan szep.

Ha a citromos tenyleg olyan mint amilyennek varom, akkor ez lesz az egyik citrom torta alapom.
A kokuszoban mar biztos vagyok - csak minimalis krem a bevonashoz, es sok-sok kokuszreszelek, csodalatos torta lesz belole!
Gondolkodtam azon is, hogy fejjel lefele fogom bevonni kremmel - es az egeszet belehempergetem kokuszreszelekbe - kis, egyszemelyes tortacskak.


Előzmény: ZsuR (401)
ZsuR 2006. szept. 2. Creative Commons License 407
potassium hydrogen tartrate - so feleseg


t3v3d3s: koszi, nagyon szeretem a buttermilk-et inni, meg a kefirt is - ismeros volt az ize de nem jutott eszembe, mi a neve, ami nem csoda, hiszem soha nem kostoltam irot.

Bevasaroltam - salatahoz is, meg suteshez is. Holnap ebedre kettonknek lecsot csinalok, ha jonnek a fiuk akkor steak-et teszek a grillre, ahhoz jon a salata (paradicsom, feta sajt, bazsalikom).
Tegnap lattam egy egyszeru koritest: sargarepat sutve. Csak keves oliva olaj, so, bors, es be a sutobe. Nekem jonak hallatszik, a csaladomon fogom kiprobalni, hogy ok mit szolnak.



Előzmény: magnum13 (406)
magnum13 2006. szept. 2. Creative Commons License 406
koszi, megint tanultam valamit.
Egyet aruljon el valaki, hogy a cream of tartar mibol van, mar ugy ertem termeszetes valami vagy mu?
Előzmény: t3v3d3s (405)
t3v3d3s 2006. szept. 2. Creative Commons License 405
http://whatscookingamerica.net/Q-A/Buttermilk.htm
http://www.ochef.com/250.htm

http://www.joyofbaking.com/IngredientSubstitution.html

Az író helyett ugyanannyi joghurtot és tejfölt (!) írnak. Illetve házilag elkészíthető utánzat: 1 ek citromlé vagy ecet 1 csésze (2,4 dl) tejbe, állni hagyni 5 percet.
Előzmény: t3v3d3s (404)
t3v3d3s 2006. szept. 2. Creative Commons License 404
a buttermilk az író. Elvétve lehet kapni, de ha nem, előállítható vagy helyettesíthető - angolul rákerestek a guglin, de végső esetben a tej is jó, max. nem tök ugyanolyan lesz az íze, mint íróval lenne.
Előzmény: ZsuR (403)
ZsuR 2006. szept. 2. Creative Commons License 403
Nem, nem tejszin. Talan valaki tudja?

Annyi jofele sutit lehet kapni keszen! Ez a fajta az egyik, ami nagyon finom a boltokban, annyira, hogy vetek sutni :))!
Előzmény: magnum13 (402)
magnum13 2006. szept. 2. Creative Commons License 402
ez jo lehet, a fiam nagyuon szereti a citromos sutiket, meg fogom csinalni neki.
buttermilk, nem tudok angolul, de a logikam szerint ez tejszin, ha rosszul tudom javitsatok ki.

"Nagyon szeretem ezt a citromos sutit, de meg soha nem sutottem. "
ezt hogy csinalod, mindig masnal eszel ilyet? :))
Előzmény: ZsuR (401)
ZsuR 2006. szept. 1. Creative Commons License 401
Itt a masik:
Citromos sutemeny
1/4 kg vaj
2 1/2 csesze cukor
4 nagy tojas
1/3 csesze citromhej, reszelve - 6-8 citrom heja
3 csesze liszt
1/2 kiskanal sutopor
1/2 kiskanal sutoszoda
1 kiskanal so
3/4 csesze friss citromle
3/4 csesze (buttermilk) kefir?
1 kiskanal vanilia kivonat

Maz:
2 csesze porcukor
3 1/2 evokanal citromle

Melegitsd elo a sutot180°C.
Vajazz ki ketto kenyerforma tepsit

Keverd habosra a vajat, 2 csesze cukrot.
Ovatosan add a tojasokat egyenkent, majd a citromhejat.

Keverd ossze a lisztet, sutoport, sutoszodat, sot.
Egy masik talban keverd ossze a citromlevet, a kefirt, a vaniliat.
Felvaltva add a vaj keverekhez.
Toltsd meg a kenyerformakat - susd 45-60 percig.
Keverd ossze a maradek fel csesze cukrot 1/2 csesze citromlevel, fozd amig szirup lesz belole. Hutsd a sutit a tetejere forditva, es 10 perc utan kanalazd a szirupot ra. Hutsd teljesen.

Maz:
keverd ossze a porcukrot es a citromlevet amig sima lesz, es kanalazd a suti tetejere - follyon le az oldalan.

Nagyon szeretem ezt a citromos sutit, de meg soha nem sutottem.
Ujjnyi vastag szeletekre vagd.
ZsuR 2006. szept. 1. Creative Commons License 400
Kokuszos cupcake
3 csesze liszt
1 kaveskanal sutopor
1/2 kaveskanal sutoszoda 
1/2 kaveskanal so
5 tojas
35 dkg vaj
2 csesze cukor
1 1/2 vanilia extract
1 1/2 mandula extract
1 csesze aludttej? kefir? (buttermilk)
1/2 kg kokuszreszelek

Kremsajt a tetejere
Melegitsd elo a sutot 180 fokra.
Keverd habosra a vajat a cukorral es ovatosan, egyenkent add hozza a tojastokat es a vaniliat, mandula kivonatot.
Ovatosan add hozza a lisztet, aludttejet felvaltva, aprankent - csak amig osszekeverodnek, nem kell habosra verni.
Add hozza a fele kokuszkevereket.
Kanalazd a kevereket a kivajazott formakba, susd 25-30 percig.
Hutsd le, es a tetejere kenjel kremsajt kremet, majd szord meg boven kokuszreszelekkel.

Kremsajt krem:
20 dkg kremsajt,
1 csesze porcukor,
1 kaveskanal vanilia extract
Keverd ossze alaposan.
(Van aki tesz bele 20 dkg vajat is - nekem ez sok, nem szoktam).
ZsuR 2006. szept. 1. Creative Commons License 399
Ki fogom probalni - nagyon jol hangzik. A gyerekek nagyon szeretik a csokisat.
Előzmény: magnum13 (398)
magnum13 2006. szept. 1. Creative Commons License 398
1 tabla az 100 gr vagyis 4x 100 gr az 400 gr, jo matekos voltam :))
Előzmény: ZsuR (397)
ZsuR 2006. szept. 1. Creative Commons License 397
Jujj de jol hangzik - ki fogom probalni ezen a hetvegen.

Kerdes: mekkorak a tabla csokik? 5 dkg? 10 dkg? 20 dgk?!?!
Előzmény: magnum13 (396)
magnum13 2006. szept. 1. Creative Commons License 396
A Rina tortajat csinald 21x34 meretu tepsinel nagyobba, mert ebben a meretben csak 2 cm magas lett, de lehet hogy a sutom miatt nem nott nagyobbra.
Elokeresem a francia csoki tortat, ami szinten nem igenyel nagy munkat es raadasul a belseje kremes marad. Itt van ,megtalaltam:

Francia csokitorta (F.Kati - 2006)
- 4 tabla etcsokit (Katica, Marika...)osszeolvasztunk
- 3 vajjal.
Ha kicsit kihult, hozzaadunk
- 4 leveseskanal (merokanal) lisztet.

- 8 tojas sargajat kikeverjuk
- 20-25 dkg cukorral jo habosra.
Belekeverjuk az eddigi csokis masszat. A vegen a
- 8 tojasfeherje kemeny habjat beleforgatjuk.
Kerek, lisztezett (csak az alja!) tortaformaban
kb 20-25 perc.
Eredetileg ennek folyos a kozepe. Ha kemenyebbre akarjatok, akkor picit tobb ido kell neki.
Isteni finom ez is, nekem ez a legjobb, mert mindig kremes tortakert konyorognek, ennel nem kell kulon szorakoznom evvel.
Előzmény: ZsuR (395)
ZsuR 2006. aug. 31. Creative Commons License 395
Koszi - ki fogom probalni, mert keresek konnyen elkeszithero finom torta recepteket! Lehetoleg olyanokat, amik nem tul puhak, megtartjak az "emeletet" diszitesnel.
Előzmény: magnum13 (394)
magnum13 2006. aug. 29. Creative Commons License 394
Zsur!
Ide irom a receptet, amit a szamuzetesben tanultam. Akinek odaadtam halas volt erte.
egy gyors es finom torta, a sutessel egyutt kb 40 perc vagy meg kevesebb:

Rina csoki tortaja
1 pohar liszt + 1 kk sutopor
fel pohar kakaopor
1 es egynegyed pohar cukor
1 pohar olaj
4 tojas
125 ml tejszin
szarazagok osszekeverni, folyekonyakat kulon, majd az egeszet egyutt, meg gep se kell hozza.
180 fokon, 30 percig, tuprobaig sutjuk
125 ml tejszin + 100 gr csokit osszemelegitunk, de nem forraljuk es a kihult tesztara ontjuk.
egy jo dolgot tanultam, megpedig a tesztat megszurkaljuk fogpiszkaloval, igy a csoki jol belefolyik

1 pohar 2 dl-es
meg egy van, amit itthon is kiprobaltam, szuper finom, egy kicsit tovabb tart, de nem veszes.
Koral datolyas sutije
3 p tel.kiorl. liszt
1 csomag sutopor
1 pohar (2 dl-es) narancsle
3 negyed pohar olaj
osszedolgozzuk, hamar osszeall, 4 reszre osztjuk es egyenkent kinyujtjuk, hogy kb 15x25 cm-es nagysagura,olyan 2 mm vastagra, majd megkenjuk datolya vagy barmilyen lekvarral, megszorjuk egy kis durvara vagott dioval, fahejjal es feltekerjuk. Tepsibe teve kb 2 cm szelesen bevagdossuk, 180 fokon 30 percig sutjuk, akkor kesz amikor egy kicsit aranybarna, a sutobol kiveve a bevagasok menten szettordeljuk. Meg egy napig sem tartott!
ezt megcsinaltam cukor nelkuli lekvarral, igy lett egy cukornelkuli finom suti.
A nyujtast megkonnyiti, ha marvanylapot vagy akar az asztallapjat (felteve ha sima felulet) megkenjuk egy kis olajjal, persze a nyujtofat is, igy nem ragad le.

Csatolom a kepet is 3 stadiumaban:

kinyujtva es megkenve

http://img247.imageshack.us/my.php?image=koralsutije001zg8.jpg

feltekerve,bevagva, sutes elott

http://img246.imageshack.us/my.php?image=koralsutije002mv0.jpg

megsulve

http://img158.imageshack.us/img158/5320/koralsutije003wf6.jpg

levelet is fogok irni!
Szemy tó 2006. aug. 25. Creative Commons License 393

Hú de kár, hogy rossz a fényképezőm... csinálnék képet mindegyikről és úgy talán megértenénk egymást, mert így egy kicsit nehézkes..

Nem csúfolódok:-)

Előzmény: ZsuR (392)
ZsuR 2006. aug. 24. Creative Commons License 392
Csufolodsz. . . :))

Ezt irtad:
"A hűtőszekrények mélyhűtőjében a hőmérséklet nem alkalmas a folyamatos tároláshoz, ezért találták ki a fagyasztószekrényeket, ládákat, illetve a kombi hűtőket."

Erre irtam, hogy vannak olyan hutok, ahol a melyhuto homerseklete ugyanolyan, mint a 100% melyhutoe - mert ahol csak jegkocka tarto van, az nem igazan melyhuto.

Az italt szeretem magam adagolni!!!! :))
Előzmény: Szemy tó (391)
Szemy tó 2006. aug. 24. Creative Commons License 391
Igen és van olyan is amibe be van építve az ital adagoló...:-), de én a hagyományos pór hűtőszekrényről beszéltem, és ennek a fagyasztó rekeszéről.
Előzmény: ZsuR (390)