Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2608

Lsd. Antonio 1045-ös hsz-ában.

A Lasagne alla Bolognese-hez kell Lasagne lap (olasz marka).

Utana kell csinalni egy Ragu-t (alla Bolognese):

ehhez kell vaj (vagy olivaolaj) hagyma (soffritto) + sargarepa + zellerszar + daralt marhahus (+ esetleg lehet szaraz vorosbor) + olasz passzirozott paradicsom (uvegben kaphato).

A Ragu-t nagyon lasson kell megcsinalni, min 1 ora, de lehetoleg legyen 2.

Kell Besamelt csinalni:
a besamelhez kell azonos mennyisegben vaj & liszt + tej + szerecsendio.

En ilyen aranyt szoktam tartani: 50 g vaj - 50 g liszt - 1/2 l tej.

Egy tepsibe ontesz egy kis ragu-t, ratesszed a lasagne-t raontesz ragu-t + besamelt + Parmigiantot, majd ra megint lasagne-t, megint ontet, stb stb. Az tetejen is legyen ragu & besamel ontet.

Min. 3 reteg, de 4 is jo :-)))

Be a sutobe 180-200 fokra kb 45 percre

A házi tésztához minden 10 deka lisztre számíts 1 db tojást, ezt kell jól összegyúrni, majd félórányi pihentetés után szép vékonyra kinyújtani.  Ha nincs tésztanyújtó géped, és még soha életedben nem csináltál ilyesmit, számíts megpróbáltatásokra. :-)

Előzmény: Encsi84 (2607)
Encsi84 Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2607

Sziasztok!

Szeretnénk csinálni házilag lasagne-t, beleértve a tésztát is.

Ha lehetne kérnék egy receptet, amit így elsőre nem nagyon lehet elszúrni:).

Köszönjük!!

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2606

Kislányom is odavan mindenért ami olasz. Persze neki az édességek a kedvencei

Ciao, nagyon orulok neki!

Probaltad mar az igazi Tiramisu-t csinalni?

A fűszereket, ... sugo-kat ... olaszországból kapom.

Pl. milyn fuszereket, milyen sugo-kat szoktak neked Olaszorszgbl hozni?

Előzmény: ilcouco (2595)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2605

Angol oldalakról nem szívesen ollózok olasz recepteket, onnan a steak-eket szoktam inkább,

annyira jol esik amit irsz :-)))))

Előzmény: monyesz (2600)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2604

Az eredeti, ill. inkabb az mondom a legnepszerubb olasz bruschetta:

1. sutoben piritod ("bruscare" = abbrustolire) finom hazi keszitesu kenyer (pane di casa) szeleteket.
  2. egy nagy talban kis kockara vagott paradicsomot, keves extraszusz olivaolajjal, kis soval, keves oreganoval (vagy esetleg egy keves kezzel tepedt friss bazsalikommal de nem szukseges) 
  3. egy nagyon keves fokhagymat dorzsolni kell a kenyeret (nem mindenki tudja, hogy csak az also oldalat!!!). A foghagymat alig kell erezni!
  4. meglocsolod a kenyer szeletet egy nagyon keves olivaolajjal (nem azzal amiben van a paradicsom, mert kozben a pari engededt kis levet), rateszed a paradicsomot, ennyi.
  5. Fontos, hogy a maga kenyer kicsit meleg legyen meg, nem hideg mar (ezt a nagy hibat sokszor etteremben tapasztalhato!!!

Ugyanazt tudom mondani, mint a Capreserol:

ha a kenyer nem olyan, ha az olivaolaj nem olyan, ha a paradicsomnak (pl. az egesz evben kaphato uveghazi hollandnak) nincs ize, akkor felesleges elkesziteni.

Hiszen annyira egyszeru etel, annyira egyszeru alapanyagbol van, raadasul nyers, hogy csak abban van a finom ize: a alpanyagban!

(Foleg) Toscanaban (de mashol is, pl. nalunk Sziciliaban), ahol a kenyer olyan es az olaj is a bruschetta-t paradicsom nelkul keszitik, mert kulonben a bruschettahoz meg kellene varni a paradicsom szezonjt.

Vannak regi es uj talalmanyok a Bruschettaval kapcsolatosan, pl. parmai sonkas articsokas bruschetta, vagy egyebek, de az eredeti a sima.

Előzmény: dalia (2602)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2603

sziasztok!

BRUSCHETTA a neve!

(ahogy carbonara is irt: "bruszketta" a kiejtes)

dalia Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2602
szerintem - aztán majd jól kijavítanak - a, a bruchetta irdatlan egyszerű:
a sütőben kicsit megpirított kenyeret megkened olivaolajjal és sok felkockázott, fokhagymázott, bazsalikomozott paradicsomot halmozol rá.
Előzmény: monyesz (2596)
pocokné Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2601
Előzmény: monyesz (2600)
monyesz Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2600
Kösz, a google-t ismerem, csak gondoltam itt már előfordult autentikus recept. Angol oldalakról nem szívesen ollózok olasz recepteket, onnan a steak-eket szoktam inkább, az olasszal meg hadilábon állok... De a groccenis oldalon levőket majd kipróbálom ! Még 1x köszi !
Előzmény: pocokné (2599)
pocokné Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2599
ez jó lesz? A google 2.510.000 találatot adott, de ha csak a magyarnyelvűt nézem, akkor is van 772 db.
Hajrá!
Előzmény: monyesz (2598)
monyesz Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2598
Köszi, így már volt találat, de receptet így sem leltem...
Előzmény: carbonara (2597)
carbonara Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2597
Próbáld meg így : bruschetta  (kiejtve : bruszketta)
Előzmény: monyesz (2596)
monyesz Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2596

Sziasztok !

Bruchetta-t gondoltam csinálni, mert sütöttem otthon ciabatta-t. De hiába keresem, mintha a bruchetta még nem került volna szóba, lehet ez ? Szóval, valaki adjon már egy autentikus receptet !

ilcouco Creative Commons License 2006.08.13 0 0 2595
Ciao Antonio!

Bocs a nicknév helytelenségéért, de annyi név foglalt volt már, hogy közben rosszul adtam meg a nicknevet. Természetesen nem tartom magam nagy cuoco-nak, de más nem jutott hirtelen eszembe. azonkívül sok olasz barátom révén elsajátítottam már jónéhány receptet. Az olasz konyha a mindenem, otthon és baráti társaságban is rendszeresen főzök tipikus olasz ételeket. A fűszereket, tésztákat, olajokat, sugo-kat ja és a parmezánt olaszországból kapom. Kislányom is odavan mindenért ami olasz. Persze neki az édességek a kedvencei, ezért kérlek írjál nekem egy facile olasz sütirepceptet.

Köszönettel: Giuseppe
Szimba Creative Commons License 2006.08.12 0 0 2594

Nekem a kardhal a halak királya az asztalon! Nagyon hálás alapanyag,  elsőrendű  az íze és a textúrája is.

Ne felejts el írni egy-két kardhal receptet ha viszzajöttél a nyaralásból!

Üdv

Szimba

Előzmény: Antonio Gambadoro (2591)
varadit Creative Commons License 2006.08.12 0 0 2593

Kellemes nyaralást! Várunk vissza!

Pesten is majdnem olyan jó az idő, mint nálatok. :-) Én délelőtt pulóvert vettem, hogy ne fázzak. :-(

A mi ebédünk is majdnem kardhal volt :-)), de inkább lecsó lett belőle, azért annyiban olaszos lett, hogy De Cecco rizset tettem bele.

De van még egy üveg Chianti borom, este majd azt iszogatjuk...

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.12 0 0 2592
"pescespada"
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.12 0 0 2591

Sziasztok!

Mivel szigetlako vagyok es mivel a Szicilia attol sziget, hogy korulotte csak tenger van, ugy gondoltam ram fer egy kis napozas itt a tengerparton,
szoval Messinabol irok :-))

Udvozlok mindenkit, remelem jol vagytok, a mai csaladi ebed kardhal volt (pontosabban Cotolette di Pescepada) :-))

Termeszetesen kis Glicine feherboral (I.G.T).

Ahogy a kaja megengedi, akkor majd sorra kerul a Nero d'Avola voros...

MeeCee Creative Commons License 2006.08.10 0 0 2590
Jó, akkor megynugodtam :-) köszönöm és figyelek tovább ;-D
Előzmény: Antonio Gambadoro (2579)
carbonara Creative Commons License 2006.08.09 0 0 2589
(insalata russa, il pomodoro non dorme :-)))
Előzmény: Antonio Gambadoro (2588)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.09 0 0 2588

Igen.

En neha az Insalata Mista-ba beleteszek egy kis sargarepat, de amugy tenyleg az insalata mista zoldsalatabol + paradicso szeletbol all a legtobbszor.

A Sottaceti-t sokszor az Insalata Russa-ban (hasonlo mint a francia salata de azert mas) hasznaljuk, az Insalata di Riso-ban is.

In a Sottolio-kat preferalom, akar meleg "pane di casa" kenyerben, mortadellaval, sajttal, stb stb. Ezek a regi uzsannak... :-)))

Az uborkatol a salataban rosszul vagyok...

Hamis olasz ettermekben kersz egy Insalata-t vagy Insalatone-t vagy akarmilyen fantazia neve van es tele van uborkaval (hihetetlen ennyisegben) meg hagymaval.

Uffa....

Előzmény: carbonara (2587)
carbonara Creative Commons License 2006.08.09 0 0 2587
juteszembe, az olaszok a céklából és káposztából milyen ételeket készítenek?
mennyire jellemző a savanyítás? esznek savanyú leveseket, vagy savanyú ételeket

Az olaszok salátaként kizárólag zöld (néha piros), leveles salátát esznek. Néha insalata mista, vegyes saláta, ami azt jelenti, van benne egy kis paradicsom is. Nem eszik viszont a nálunk , vagy pl. Görögországban szokásos vegyes salátákat uborkával, paprikával, káposztával, répával  stb.
Eszik viszont, elég ritkán,  előételként a savanyított (sottaceto) zöldségeket.
Előzmény: trofimov (2585)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.09 0 0 2586

Igazad van, egyet ertek!

Előzmény: trofimov (2585)
trofimov Creative Commons License 2006.08.09 0 0 2585

sziaszok!

a szezonalitás..., hát igen.

amit én nem értek: a multi áruházakban miért belga, és holland paradicsomot lehet

ilyenkor is kapni (ha már importálnak :( ), és miért nem olaszt v. spanyolt v. görögöt. tehát olyat ami esetleg napfényt is lát? miért mondja azt egy zöldség kereskedő, hogy ő október után nem eszik paradicsomot, mert ő látta hogyan "gyártják"...., mi jön ezek után? skandináv, izlandi, északi sarki paradicsom?

a szezonalitás/és az évszaknak megfelelő étrend fontos lenne az egészség megőrzés miatt is. kb 10-15 évvel élünk kevesebbet mint egy nyugat-európai. miért?

mert az ízlést (és még sok minden mást) eldeformálták az elmúlt 40-50 évben. aminek az eredménye, hogy az egyik legelhízottabb, legegészségtelenebb, legalkoholistább (szovjet módra: sok tömény) ország lettünk. ha a magyar nem eheti degeszere magát az étteremben akkor az rosszul esik neki, ellenben az olasz/francia addig és annyit eszik míg elmúlik az éhségérzet, kerülik a telítettséget.

(olvassunk egy kis Tömörkényt, Móriczot, stb. és nézzük: a magyarok 100 évvel ezelőtt kishúst esznek a vásárban, tehát nem esznek sokat, a pocak a módosság és tekintély jelképe volt, mert jelezte, az illetőnek nagy éléskamrája van, ellentétben a többi emberrel. (döbrögi effektus)

a parasztok régen csak aratáskor és egyéb nehéz fizikai munka alkalmával ettek nehéz ételeket. kérem tessék megnézni az idevágó néprajzi kutatásokat, leírásokat, de akár novellákat is.

és mivel nem volt hűtő, fagyasztó, konzervüzem stb. ezért igenis volt szezonalitás!!

(már csak azért is mert több nap mint kolbász ugyebár) hetente 1x volt hús!

dédnagymamáim a krumplis és zöldséges ételek egész sorát tudták főzni. hol van ma a rongyos lángos? stb-stb.

a meleg leves más kérdés. régen nyáron inkább zöldség levest ettek. a leves nélkül a magyar ember nem létezik. olvastam valahol, egy idegenvezető bárhol a világon legalább 3 naponta levest igyekszik szerezni  a magyar csoportjának, mert különben beüt a világvége. a forró leves iránti vonzalom talán onnan jöhet, hogy nálunk a családok zártabbak, erősebbek a kötődések, és a családi tűzhely, nyugalom, biztonság, meghittség érzést adja az embereknek.

más.

juteszembe, az olaszok a céklából és káposztából milyen ételeket készítenek?

mennyire jellemző a savanyítás? esznek savanyú leveseket, vagy savanyú ételeket?

Morcsi Creative Commons License 2006.08.08 0 0 2584
Antonio! Néhány viszontválasz :)

"Igen, de az a baj, hogy hany embernek van sajat kertjuk, sajat zoldsege?
A legtobbnek nem hiszem..."

Budapesten tényleg nem soknak, de országos szinten, ha úgy nézzük, hogy a lakásállomány hozzávetőleg 1/3 arányban oszlik meg Budapest, a vidéki városok és községek között, valamint hozzáadjuk a hétvégi telkek számát, akkor végül lehet, hogy az jön ki, hogy többeknek van kertje, mint akiknek nincs. Nem nagy farmokra gondoltam, csak akár pár tő zöldségre néhány négyzetméteren.

"Pontositani szeretnek, hogy nem az egyik (a nagyon sok) bufebol voltunk, hanem egy igazi etteremben, konyhaval, hutotaroloval, pincerek, etlap, stb.
Egyszeruen ez a valasztek.
A baj az, hogy ez az etterem olyan volt es az etel valasztek is(!) mint barmelyik hagyomanyos normalis etterem a varosban, kiveve a nemzetkozi konyha ettermeket"

Pont ez a baj, hogy az éttermek közül is nagyon sok igénytelen :(
Előzmény: Antonio Gambadoro (2573)
Morcsi Creative Commons License 2006.08.08 0 0 2583
Én írtam rossz tapasztalatról (illetve nem rossz, hanem eltér az idealizálttól)

Egyszer már keveredtem vitába a Róma imádókkal pont ilyen piacos téma kapcsán, remélem, itt nem értjük félre egymást.
Előzmény: Antonio Gambadoro (2572)
Morcsi Creative Commons License 2006.08.08 0 0 2582
Másnak megválaszoltad - bocsánat
Előzmény: Morcsi (2581)
Morcsi Creative Commons License 2006.08.08 0 0 2581
Meg akartam kérdezni, hogy hol, de már más megválaszolta :) Kár, hogy nekem ezek a helyek nagyon nem esnek útba :(
Előzmény: tündérlala (2571)
Morcsi Creative Commons License 2006.08.08 0 0 2580
Pont ezt írtam, hogy ízlések és pofonok :)
Előzmény: MeeCee (2575)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.08.08 0 0 2579

Remélem nem voltam túl nyers, és senkit nem akartam bántani v megbántani. :-D remélem nem is tettem :-D

Szia MeeCee!

Nem, nem voltal tul nyers, egyszeruen teljesen felreertettel mindent!

Elmagyarazom, hogy mirol van szo:

• miért ne ehetne vki pörköltet v. carbonarát nyáron ha az esik jól neki?

ki mondta, hogy nem eheti, ha jol esik???

En azt mondom, hogy ahogy (szerinted is) a zoldsegnek/gyumolcsnek van szezonja (a paradicsom peldat emletetted), az ETELEKnek IS van szezonja legalabb is valamelyiknek.

En nem mondtam, hogy nem eheti, vagy buta aki ezt teszi, ha jol esik!

Ha jol esik akkor... egeszsegere!

Ennyit mondtam, hogy igy nem latszik a szezonalitas, nem erzem, vagyis igy NINCS!

A masik:

• miért nem tehet a nemtommire balzsamecetet (csak azért mert nem olaszos) de ha szerencsétlennek az izlik?

A szerencsetlen teheti a balzsamecetet ahova a legjobban izlik, ez engem nem erdekel!

Egyszeruen meg kellene ertenei (vagy kellett volna, mar keso), hogy a topic cime:

"Olasz konyha -pizza, lasagne, spagetti.."

En (mint olasz) csak mondom, hogy mi olasz, mi nem, hat ha valakit erdekli.

Hogy kell autentikusan / hogy szoktunk, ennyit mondok.

A harmadik:

• Ha figyelmesen olvastad volna, akkor eszrevetted volna, hogy 1000szer azt irom hogy "de gustibus...", hogy az izlesen nem lehet vitatkozni, hogy en nem mondhatom senkinek hogy mi legyen neki a finom, legfejebb azt hogy mi az olasz. 1000szer mondtam ezt!

REMELEM SEGITETTEM ERTELMEZNI A HOZZASZOLASOKAT!

Remelem en sem bantottam senkit, nem all szandekomban.

Előzmény: MeeCee (2575)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!