Keresés

Részletes keresés

Jo Tunder Creative Commons License 2006.06.13 0 0 800
Csúsztatásokkal tisztázná magát a Semmelweis Egyetem?


Tovább gyűrűzik a Semmelweis Egyetem és Szabó Csaba, a legtöbbet idézett magyar kutatóorvos közötti ellentét. Az intézet közleményben próbálta meg saját igazát bizonygatni, az állításokat azonban az érintett tételesen cáfolja vagy egészíti ki fontosnak tűnő információkkal. Az ügy egyik előzménye, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) és a kutatás-fejlesztés jelenlegi magyarországi helyzetét bíráló Szabónak az egyetem elutasította egyetemi tanári kinevezését, miközben a kutató több Nobel-díjas mellett dolgozott már és két amerikai egyetemen is professzori rangban van.

Az egyetem közleményében azt kifogásolta, hogy az elmúlt hónapokban "dr. Szabó Csaba tudományos tanácsadó kapcsán" nyilvános támadások érték. A dokumentumban megemlítik, hogy Szabó az Egyetem Technológiai Transzfer Irodájának igazgatójaként legutóbb az intézmény költségvetésből a szingapúri Biopoliszban tett látogatást. A kutatóorvos ugyanakkor lapunk kérdésére emlékeztetett arra, hogy az előzőleg Magyarországon látogatást tevő szingapúriak név szerint őt és a rektort hívták meg, hogy tárgyaljanak egy Szingapúrban - magyar mintára - létrehozandó "tükörlaboratórium" létrehozásáról. Szabó hozzátette: az elmúlt tíz évben a világ 70 országába hívták már meg vendégelőadónak, ekkor költségeit nem maga fizette, s nincs is rászorulva erre, a mostani meghívás azonban az egyetem érdekeit is szolgálta.

Az intézmény ugyanakkor kiemeli azt is, hogy Szabó az egyetem egyik legmagasabb fizetéssel rendelkező kutatója. Nem tudtam, hogy ha valaki jól végzi a munkáját, akkor baj, ha azért elfogadható összegű fizetést kap - reagált az egyébként "nem elegánsnak" minősített megjegyzésre a tudós. Az intézet felvetette azt is, hogy Szabó az egyetem jelenlegi legnagyobb összegű - 1,8 milliárd forintos - államilag támogatott kutatási témavezetője. A kutatóorvos azonban rámutatott, hogy a projektet ő találta ki, ő szervezte és pályázta meg, így természetesnek tartja, hogy ő is vezeti.

A kommünikében említést tesznek az egyetemi tanári állásról is, amelyre Szabó Csaba pályázatát a Semmelweis Egyetem szerint a törvénynek megfelelően utasították el, s a határozat bírálata "durva támadás" az intézmény döntéshozó testületeinek tagjaira nézve. Ennek kapcsán Szabó ismét emlékeztetett arra, hogy az egyetemen előbb letiltották oktatói tevékenységéről, majd annak ellenére nem fogadták el pályázatát, hogy azt az MTA és az Akkreditációs Bizottság is támogatta. Mint mondta a sorrend fordítva szokott lenni, azaz az egyetem enged át olyan pályázatokat, amelyet a bizottság elutasít. A kutató megerősítette, hogy az általa létrehozott és támogatást kapott kutatást továbbra is vezetni fogja, de emellett a jövőben külföldi munkáira koncentrálva visszatér majd Amerikába.

..............

 

 mostantól inkább a Magyar Tudományos Akadémiáról essen szó.

 azért ha én 1.8 milliárd forintot adok valakinek akkor elvárom, hogy

 inkább erre "koncentráljon". de ez legyen Kóka és Boda problémája.

Törölt nick Creative Commons License 2006.06.13 0 0 799
Akkor, ha jól értem, te lennél maga az 'sten ostora? -:)))
Előzmény: iszugyi (798)
iszugyi Creative Commons License 2006.06.13 0 0 798
Én ne azért támadom a kutatókat, mert meg akartam támadni öket, hanem azért mert megérdemlik.
Előzmény: laca137 (797)
laca137 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 797
én ugyan nem értem miről beszélsz de miért pont az MTA át céloztad meg ezzel ? ennyi erővel a magyar scientológia egyházhoz is mehettél volna , vagy a vasutas szakszervezethez .. mind ugyanúgy reagálnak HÖ? HMM aháá no ez igen érdekes fiatalember , igen érdekes hmm ahááá ööö hhmm , na viszonlátásra
Előzmény: iszugyi (795)
iszugyi Creative Commons License 2006.06.13 0 0 796
Én ebböl nem azt következtetem, hogy az akkadémikusok be vannak xarva, hanem azt hogy együttesen gagyásak.
Előzmény: iszugyi (795)
iszugyi Creative Commons License 2006.06.13 0 0 795
Jól van na!

Én közöltem a m. akadémikusokkal egy kísérletem (a brémai ejtökísérletem)eredményét, megmagyaráztam miért van ez így, és kimutattam hogy a fizika leghíresebb egyenlete

E = m0 c^2/sqrt(1-(v(c)^2)

nem stimmel. Azóta nem tárgyalnak velem.

Előzmény: laca137 (794)
laca137 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 794
hát kihasználta hogy fridit sokan nézik és akkor elköpött egy kampányszlogent , egy kis image vakolás sosem árt ... lepotyogott a vakolat , hát majd gyorsan ügyesen odabaszunk egy fángli kampánymatert , megy ez nekünk Hantaman elintézi ,,, egész katrondobozvárosok működnek igy... a diszlet megvan , ami mögötte van óóó az nem tartozik senkiire , goldvin mayer filmstudió hollywood ...muppet show vagy mittudomén dunaparti álomgyár. csak be ne nézzem senki a diszlet mögé mert akkor gixer van.


ez a politikus-kutató: sokkal jobban megélünk a kutatásból ha jól képviseljünk az érdekeinket ez fontosabb mint a kutatás ez a filozófiájuk , mégpedig pénz max ra optimalizálva és nem tudomány, vagy teljesitmény max ra , a tudomány csak kellék amire hivatkozni lehet a lé osztásnál : ki van ez találva egyébként ...

ja hát persze nem az akadémia dolga szabadalmaztatni de ha a kormány elmegy vagy elmenne abba a tudománypolitikai irányba hogy teljesitménytől függjön a lé és gyakorlatiasan álljunk hozzá akkor viszont sipákolnak hogy nem pénzelik az a alapkutatást pontosabban az eredményeket nem mérő muppet showt .

Előzmény: iszugyi (789)
iszugyi Creative Commons License 2006.06.13 0 0 793
Jó Tündér, eddig nem léptem én a nyilvánosság elé megmondani a véleményemet a magyarországi kutatóintézetekben foglakoztatott 'kutatókról'. Nekem egész más indokaim lennének mint SZCS-nek, belsö indokaim vannak.

Az Indexet nem tartom 'nyilvánosságnak', ide csak 20-30 érdeklödö látogat el. Nekik beszámoltam, és épp úgy mint ök, öszinte hangon és elég 'közönségesen' kicseréltük a véleményünket.
Előzmény: iszugyi (791)
laca137 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 792
Perszehogy támogatta te nagyon vili , ha egyszer Vizi - nek valamilyen tudományos mérőszáma fele mint az övé , ugyan mit tehetettek volna ? Az akadémiának több esze van , a sote meg 1 oltári nagy tahó : Még nevüket se merik odairni hogy ez a véleményem nem vagy alkalmas pont. Titkos szavazás nehogy kiderüljön hogy 120 ad rangú kispöcs sunyiban a függöt mögött név nélkül döntötte el hogy egy világklasszis mire alkalmas ? AGYRÉM


Dehát Szabó attól hogy személyével kapcsolatban hogyan és mit lépnek 1 adott kérdésben még képes egy átfogó tudománypolitikai kritikát véleményt formálni az egészről ...
Te képtelen vagy felfogni hogy valakinek lehet véleménye egy rendszerről és nem változik meg attól hogy ez a rendszer hozzá hogyan viszonyul egy személyét érintő kérdésben ? A Mindentudás egyetemére is meghivta az akadémia naés ? Végre valaki aki nem vehető meg kilóra , 1.8 milliárdos pályázati pénze van , és akkoris azt mondja amit gondol , hú ez már szörnyen érthetetlen ám , gerince is van mi ?
Előzmény: Nagylali (788)
iszugyi Creative Commons License 2006.06.13 0 0 791
Jó Tündér: ".. amit iszugyi beszél az az első szótól az utolsóig hülyeség.."

Amit én beszélek, az elsö szótól az utólsóig, lehetetlen vagy felfogi.

A felfogási kapacitásod és ennek a mélysége biztos nem jelenti a magyar tudomány jövöjét.
Előzmény: Jo Tunder (786)
ad5lib Creative Commons License 2006.06.13 0 0 790
Bar SZCSvel sok mindennel egyet ertek ez a pozicio harc tenyleg kocsogseg.
Előzmény: Jo Tunder (780)
iszugyi Creative Commons License 2006.06.13 0 0 789
Ugyan ehhez a témához:

"Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke kijelentette: az MTA "értékrendben gondolkodik, értéket őriz és értéket teremt". "Nem a tudományos akadémiával kell foglalkozni, hanem azzal, (...) mi van magyar gazdasággal, miért nem elég érzékeny arra, hogyha vannak ötletek, miért nem lehet szabadalmat bejelenteni?" – jelentette ki az elnök. „Nincs a magyar kormánynak tudománypolitikája egyelőre, mint ahogy a miniszter úr mondta, nincs tudományos menedzsment, itt vannak a hiányosságok" – vélte Vizi E.

A miniszter és az MTA elnöke egyetértett abban, hogy az intézmények ne azért kapjanak pénzt, mert vannak, hanem mert vannak teljesítmények.

Szabó Csaba a Friderikusz Sándorral folytatott beszélgetésben kijelentette: amit meg tudott tenni, azt megtette Magyarországon, s azért megy vissza Amerikába, mert ott a kutatás minősíti a kutatókat. Megdöbbenésének adott hangot, hogy Magyarországon valakit azért érhetnek retorziók, mert egyetért egy miniszterrel. Megítélése szerint az egyetemen azért nem nevezték ki, mert egyetértett Kóka Jánossal, aki bírálta a tudományos életben uralkodó állapotokat. Ez egy ilyen ország, várj fiam a sorodra – illusztrálta az állapotokat."
Előzmény: Nagylali (788)
Nagylali Creative Commons License 2006.06.13 0 0 788
Nyugi, úgy megy el, hogy marad.

http://www.nol.hu/cikk/407190/

"...Szabó úgy döntött: az általa létrehozott és támogatást kapott kutatást továbbra is vezeti, ám egyéb munkáira koncentrálva visszatér Amerikába.

Ez meg nagyon édes:

"...Szabó Csaba lapunknak azt mondta: az egyetemen előbb letiltották oktatói tevékenységéről, majd annak ellenére nem fogadták el pályázatát, hogy azt az MTA és az akkreditációs bizottság is támogatta. .."

Az egyebként hülye alkalmatlanok, begyepesedett vén marhák gyülekezete, hogyan válik egyik pillanatról a másikra hivatkozási alappá. Hirtelen elkezd számítani az MTA véleménye. :))
Csudapofa, az már biztos.
laca137 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 787
:)) szerencsére elhúz de jaj komoly esélyt jelenthetett volna ... ha el nem kötik gúzsba a 4 lábát ennek a lúnak , még sokra vihette vóna , akár még szánthatott is vóna ,,, sőt lehet hogy repűni is megtanult vóna ,,, de nehogy elódjátok mer megrúg és harap is , nem lehet azt kiszámolni előre , veszélyes jószág ez ,,, milyen kár érte ... szólt álszent sopánka néni


nameg jaj merolyan komplex kérdés ez bizzák csak ránk , ide a lét meg az autonómiát ,,, majd mi kikúráljuk magunkat, semmi bajunk ugyan -márhogy vóna- de reformálunk ám mint fergeteges szélvihar


laca 137 félék meg mindig beleköpnek a sunnyogába , ki kell őket rekeszteni :) höhöhö tessékmámondani hova ? a semmiből egy hót outsidert nem lehet kirekeszteni hölgyembaby ... nagyon csesznyén teccik kavarni a lecsót , és nem mindenki olyan hülye mint hiszed...(nem magamra gondolok)
Előzmény: Jo Tunder (786)
Jo Tunder Creative Commons License 2006.06.13 0 0 786

 

 ja.  számomra a bosszantó az, hogy Szabó Csaba megjelenése valódi esélyt is jelenthetett volna. ugyanis amit iszugyi beszél az az első szótól az utolsóig hülyeség. amit az MTA-t támadó emberek mondanak az tartalmaz olyasmit, amin legalábbis gondolkozni illene. szerintem vissza kellene venni mindenkinek, valóban nem kellene laca137 félékkel foglalkozni, és a laca137-ek, kókák létezéséből véletlenül sem szabadna arra következtetni, hogy a dolgok jól vannak. valahogy láthatóan nincsenek jól. és nem könnyű okosságokat írni arról, hogy miért nem. 

Előzmény: Törölt nick (785)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.13 0 0 785
Csodalkozom is, hogy miert alltok szoba vele, mikor olyan remekul figyelmen kivul hagyjatok iszugyit.
Előzmény: Jo Tunder (774)
laca137 Creative Commons License 2006.06.13 0 0 784
látom képtelen vagy felfogni hogy nem kizárólag saját magával kapcsolatos történésekkel kapcsolatban vannak fenntartásai az egésszel szemben ,
Előzmény: Jo Tunder (780)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.13 0 0 783
Az is érdekes, hogy a 35 éven aluliaknak kiírt, csak infranstrukturát és mobilitást bíztositó OTKA nyertesek postdoc. pályázatát akkor is elutasitották már az elején, ha nem rendelkeznek munkahellyel (pl. időközben megszünt a projekt, OTKA, amiben résztvettek) . Ez is a fiatal tehetségek iránt empátia fokát jelzi! Mivel egy ilyen OTKA 3-4 évre szól, ergo,  3-4 évig akár munkanélküli is lehet szerintük. Fő, hogy meg tudta vásárolni a tervezett eszközöket és néha el tud menni egy-egy konferenciára!
Előzmény: Abulafia (782)
Abulafia Creative Commons License 2006.06.13 0 0 782
Ahogy én tudom idén nem írtak ki OTKA postdoc pályázatot.

A.
Előzmény: Jan Koo (781)
Jan Koo Creative Commons License 2006.06.12 0 0 781
Itt egy érdekes cikk a Nature-ből.

Európa és USA

Azt elemzi, hogy az Úniónak miért nem sikerül a liszaboni felzárkózási programja. A rövid summázata a cikknek olvasatomban: mert nem költ rá pénzt. Vagyis azért, mert hiába kavargatják össze-vissza a meglevő forrásokat, többet kellene a rendszerbe rakni.

Persze számokkal is érvel. pl:

~10000$/fő a ráfordítás egy postdocra (tertiary education?) az Únió nagyobb országaiban.
~26000$ ugyanez az USA-ban.

Nem tudom mennyi lehet ezek után Magyarországon, a rejtélyes (?) módon elkallódó tehetségek országában. Hány Otka postdoc pályázat is volt idén?? Nemes gesztus lenne Kapolyitól például beajánlani az akadémikusi fizetését mondjuk két postdoc állás létesítésébe. Egy évi jövedelméből hányat is lehetne létrehozni? Annyi postdoc talán nincs is.

Egyébként érdekes hasonlata van az alap és alkalmazott kutatások viszonyára: "a tegnap 'jó' tudománya - a miértek megválaszolásával - hozzáadva a ma technológiáját - kidolgozva a 'hogyant' - adja leginkább a mai életminőséget" (ferdítve). Ebben a hozzáállásban tudománypolitika feladata tehát az, hogy az alapkutatásokhoz minél közelebb vigye a mérnöki gyakorlatot.

Nem fordítva.
Jo Tunder Creative Commons License 2006.06.12 0 0 780

 

 A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztálya TÁMOGATTA Szabó Csaba egyetemi professzori kinevezését. A SOTE tudományos tanácsadónak nevezte ki, ami teljesen egyenértékű az egyetemi professzorsággal. Kérdésem: Mit csináljon Szabó Csaba ügyben az MTA ? Foglalja el csapataival a Semmelweiss Orvostudományi Egyetemet ? Tank ? Rakéták ? Könyörgöm összevissza beszél Szabó.  http://www.atv.hu/friderikusz/?q=node/339

 

 

Előzmény: laca137 (779)
laca137 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 779
nyugi orraesés már nem lesz belőle , ugyanis rendesen seggreült az elefánt , nincs benne hátramenet vagy a görkori teszi ? vagy túl nagy tehertétel a tudomány csúcsait támadni neki ?

kiderült hogy egy rühes szakmai csoporta sote-n egy világklasszis kutatót sem képes objetive mérni , és elhelyezni a rangsorban , hát akkor mi van egy nem ismert kutatóval vagy sima tanseggel ? vagy mi van az akadémián ?

az erkölcsi szopornyica végső stádiumában kádári kispolgárok próbálkoznak a régi reflexekkel bohóckodni bőgetik a tohonyát és lóbáltatják az ormányát meg a füleit hátha a közönség majd megint tapsol mint régen amikor még bevették a rizsát , ez a mi elefántunk húdekurvaerős ám


dehát egyre cikibb, szabó volt aki a görkörit is a lábára kötötte , biztos ami biztos,,, lehet hogy nem is akar a hátára mászni amikor megborul de jól megvan ez a koreografálva.
Előzmény: Jo Tunder (778)
Jo Tunder Creative Commons License 2006.06.12 0 0 778

Egészen döbbenetes, hogy az akadémiai vitának centrális eleme lett az, hogy Szabó Csaba egyetemi professzor lesz-e a SOTE-n.
Előzmény: pert1 (776)
laca137 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 777
hát igen , ebben egyetértekvalóban egyetlen eszközt használsz az ujjaidat , a törzsfejlődés más neurobiológiai vivmányait láthatóan mellőzöd , és ez feleslegessé teszi a kommunikációt .
Előzmény: Jo Tunder (774)
pert1 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 776

Ez az Anderson csak fél Nobel díjat kapott (valószínűleg figyelembe vették a svéd akadémikusok, hogy pár évvel korábban Diracnak is kiosztottak egy fél Nobelt szintén a pozitron (elméleti) felfedezéséért), biztosan azért vártak 3 évet a professzori kinevezéssel:-)

 

Nálunk már egy negyed nobelért is kineveznének valakit azonnal professzornak meg akadémikusnak. (kivéve tán az irodalmit, mert azért csak tiszteleti tagság jár)

Előzmény: Nagylali (772)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.12 0 0 775
Tekintve, hogy ezt sem érti meg/el, szerintem meg fog merevedni!-:)))
Előzmény: Jo Tunder (774)
Jo Tunder Creative Commons License 2006.06.11 0 0 774

 

   érdekes, hogy az emberi törzsfejlődés során hogyan alakult át a kéz középső ujjának szerepe. kezdetben a halászó-vadászó életmódhoz volt nélkülözhetetlen , ma pedig gyakorlatilag az egyetlen eszközünk a laca137-félékkel való kommunikációban.

Előzmény: laca137 (773)
laca137 Creative Commons License 2006.06.11 0 0 773
ha teljesitményről van szó akkor a szubjetiv itéletek szart sem érnek , és ennyi gondolod szüksége van rá hogy megmondják milyen szintű kutató majd pont itthon ? itthon annyit tehetnek hogy ellenőrzik ki ez a szabó és mit tud ennyi , és vagy elismerik vagy tyúkszaros egzisztenciaféltő kispolgári fikázásba kezdenek , hót szubjektiv alapon , ha nyomasztó a teljesitmény fölénye akkor nem áll jól a szeme , vagy túl őszinte , érdekeinket sértő módon nyilatkozik és jönnek vég nélkül a nyomorék lelkű kispolgárok, se tiszttességes teljesitmény mérés akármilyen is az arc , csak bosszú szurka piszka irigység ls fikaszórás mellépofázás ,,, a világ tudománya meg átlépi ezt ,mint valami kutyaszart ,, egyébként ki akar ilyen beteg lelkű kistilű surmókkal vesenyezni és miben ? lelép , egy rendes kutatónak rendes versenytársak kellenek, nem kistilű nyárspolgárok
Előzmény: Jo Tunder (771)
Nagylali Creative Commons License 2006.06.11 0 0 772
Néhány valódi Nobel-díjas, pihentetésül:

- Carl David Anderson 1936-ban fizikai Nobel-díjat kapott a pozitron felfedezéséért. A California Institute of Technology-n dolgozott. A Nobel-díj után 3 évvel, 1939-ben nevezték ki professzornak.

- Brian D. Josephson 1973-ban kapott fizikai Nobel-díjat az alagut-áramokért, különösen a róla elnevezett Josephson-effektusért. A University of Cambbridge-en dolgozott. A díjat követő évben, 1974-ben kinevezték professzornak.

- Rudof Mössbauer 1961-ben kapott fizikai Nobel-díjat a róla elnevezett hatás és a róla elnevezett spekrtoszkópia felfedezéséért. Ugyanebben az évben lett professzor.

Jo Tunder Creative Commons License 2006.06.11 0 0 771

 

 laca137,

 

 Ha te azt hiszed, hogy én Szabó Csabától a legkisebb mértékben is el vagyok dobódva nagyon tévedsz. Ugyanis nem látom, hogy különleges képességei lennének. Azt látom, hogy iszonyúan szorgalmas, nagy tudású és és jókiváló menedzser, ami szerintem nagyon jó dolog.  Na de egy Lovász, egy Kollár, egy Lempert, esetleg egy Laforgue, egy Gromov vagy egy Zelmanov... El vagy te tévedve

kislány.

Előzmény: laca137 (769)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!