Keresés

Részletes keresés

ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.04.11 0 0 538

Tudtommal a kurkuma és a sárga gyömbérgyökér az ugyanaz, csak az utóbbi a magyarosított elnevezése :) a boltban kurkumaként fogod megtalálni.

 

Sok külföldi oldalon található receptet kipróbáltam már, de mindig úgy fogok bele, hogy megnézek legalább 3-4 receptet is ugyanarra az ételre, és összehasonlítom őket. Ilyenkor egyből kiderül, ha valami kakukktojás van a hozzávalókban, vagy az elkészítésben.

Leginkább anyósom receptjeiben bízok, és azokban, amit már valaki kipróbált, és a saját megjegyzéseit hozzáírja :P Ezért szeretem a fórumokat :))

 

Előzmény: Nilou (536)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.04.11 0 0 537

Az alábbi salátát eredetileg bulghurral készítik, de kuszkusszal is nyugodtan elkészíthető, ha az akad otthon.

 

Tabuleh (arab vitaminsaláta)

 

1/2 csesze burghul, 1 csesze nem tul finomra vagott petrezselyemlevel, 1 kk
mentalevel, 1 kis fej hagyma aprora vagva, 4 szal ujhagyma zolddel egyutt
osszevagva, 4 nagy paradicsom kis kockakra vagva, 1/2 cseszenyi olivaolaj, fel citrom leve, so, pici bors
 
A burghult forro vizben 10 percig aztatjuk, majd kinyomkodjuk belole a vizet (teaszuron szoktam) Az osszes tobbi hozzavaloval osszekeverjuk. Ennyi :-)

Ha nincs, akkor a menta ki is maradhat, ugy is nagyon jo.
Nagyon finom sult, grillezett husok melle. Kebab, kufta melle mindig ezt (is) esszuk.

Nilou Creative Commons License 2006.04.11 0 0 536

Szia!

 

Tündéri vagy! :)))

Éppen én is receptekkel foglalkozom, és nem tudom angolból lefordítani. Igaz, hogy a perzsakonyha.lap.hu oldalról keveredtem el egy iranmania nevű lapra, ahol találtam egy kebab receptet. Azt írja "turmeric" kell hozzá. Az a kurkuma vagy sárga gyömbérgyökér lehet. A Startlap szótárában mind a 2-őt behozta, hogy ezt jelenti.

 

Segíts légyszi, szerinted melyik kellhet hozzá? Egyébként bárányhúsból készült kebabról van szó.

 

Te mit gondolsz?

 

Szerinted mennyire autentikusak ezek a receptek, amik ezeken az oldalakon vannak (arab és perzsa konyha.lap.hu)?

Előzmény: ezmegenvagyok (534)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.04.11 0 0 535
Az alábbi receptet januárban írtam le, amikor anyósommal főztünk együtt.

 

MEFTÚL (kuszkusz)

 

A bárányhúst nagy kockákra vágta, három-négy váltás vízben megmosta, hogy ne maradjon véres. Ezután bő vízben (mintha levest főznénk) feltette főzni. Addig kell főzni, míg feljön a habja, a habot leszedte, kidobta. Ekkor beledobott pár szem kardamommagot, kevés őrölt feketeborsot és egy fej összevágott vöröshagymát. Sót csak a főzés levégén. Ha a főzési idő elején beletesszük a sót, akkor iszonyat sokáig kell főzni, megkeményíti a husit.

 

Közben a kuszkuszt tálba tette, összekeverte éppcsak annyi meleg vízzel, hogy ellepje. Hagyta állni 15 percet. Ezután kevés olajat locsolt rá, majd összekeverte, összemorzsolta.

 

Megcsinálta közben a kuszkusz fűszerezésére szolgáló keveréket. Kis mozsárba tette a következőket: egy fej apróra vágott vöröshagyma, egy erős zöld csilipaprika, őrölt koriander, só. Ezt kicsit összenyomkodjuk, hogy a hagyma leve kijöjjön és összekeveredjen a fűszerekkel.

 

A kuszkuszfőző edény alsó részében vizet forralunk, a felső részébe terítünk egy könnyű szövetdarabot, erre ráterítjük a kuszkusz felét, majd a hagymás keveréket, rá a maradék kuszkuszt. A tetejét megszórjuk őrölt római köménnyel. Ez a fűszer kicsit könnyíti a gyomor terhét, mert a kuszkusz még a gyomorban is duzzad, magábaszív minden nedvességet, és úgy érezzük, mintha háromszor annyit ettünk volna mint valójában :P Az anyagdarab széleit ráhajtva gőzöljük kb másfél órán át.

 

Eközben megfő a husi is.

 

Egy kis lábasban olajon sózva üvegesre, picit sárgára párolt néhány fej nyolcadolt hagymát. Ezután tett rá néhány darab negyedelt paradicsomot, egy pohár főtt csicseriborsót, két maréknyi nagyobb darabokra vágott cukkínit vagy sütőtököt. (a sütőtök az igazi). Fűszerezte fahéjjal, őrölt kardamommal, kevés sáfránnyal, őrölt feketeborssal. Felöntötte a hús főzőlevével, majd addig párolta, míg puha nem lett, de nem szabad szétfőzni.

 

Tálalás: A kuszkuszt tálra borítjuk, ráhalmozzuk a húst. Mindenki szed a tányérjára belőle, majd meglocsolja magának a külön tálban tálalt paradicsomos, tökös szósszal. Mellé tabul

Előzmény: Nilou (530)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.04.11 0 0 534

Szia!

A kuszkusz inkább a mi tarhonyánk távoli rokona. Tésztát gyúrnak és kis lyukacsos eszközön átreszelik, így lesz a kuszkusz. Pont azért nem szabad főzni, csak gőzölni, mert különben szétfőne.

A burghul pedig tört búza, mint a gríz, csak nagyobb szemű.

Ajánlom a http://arabkonyha.lap.hu oldalt, ott van egy olyan doboz, hogy "mi micsoda az arab konyhában?"

Mindjárt írok recepteket is :)

 

Előzmény: Nilou (530)
Nilou Creative Commons License 2006.04.11 0 0 533

Most már leesett...

 

Nilou Creative Commons License 2006.04.11 0 0 532
Ezt most nem értem... Még reggel van, de ez ugyan nem ok arra, hogy ne forogjon az agyam. Kifejtenéd bővebben, ha szépen megkérlek rá?
Előzmény: H_G (531)
H_G Creative Commons License 2006.04.10 0 0 531
Jól benne van a wikipediában.
Előzmény: Nilou (530)
Nilou Creative Commons License 2006.04.10 0 0 530

Szia!

 

Nagyon kedves tőled Ezmegenvagyok, hogy ilyen gyorsan a segítségemre siettél. :)

 

Én azt hittem, hogy a bulghur és a Szerájban forgalmazott búzakása ugyanaz.

Tudod én még kezdő vagyok, és nagyon örülnék, ha másolnál fel bulghur recepteket. Minden evő vagyok :), tehát örülnék, ha tennél fel ide recepteket. :))

 

Szerinted a bulghur és a kuszkusz mennyiben ugyanaz? 

 

Köszönettel:

Nilou

 

 

ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.04.10 0 0 529

Szia!

 

A bulghur az maga az alapanyag (gyakorlatilag olyan, mint a gríz, csak nagyobb szemű) Valóban búzatöret, sokféle ételhez felhasználható.

Pl a tabuleh nevű arab salátába is bulghurt szoktak keverni. Keresek neked recepteket ha gondolod. Főételre gondoltál?

 

Nem tudom, hogy az Ázsiában lehet-e kapni, de szerintem bármelyik arab, török boltban kapható.

 

 

 

Előzmény: Nilou (528)
Nilou Creative Commons License 2006.04.10 0 0 528

Sziasztok!

 

A múlt héten olvastam végig a topicot. Nagyon tetszett, a kedvenc receptjeim is megtaláltam, aminek külön örülök, és azt hiszem valamennyit ki fogom próbálni.

 

Abban kérem a segítségeteket, hog olvastam a bulghur nevű ételről. Azt mondtátok tört búza. Szerintetek ez ugyanaz, mint a Szerájban kapható búzakása? Az nekem nagyon tetszett, szeretnék olyat otthon is csinálni.

 

Ehhez kapcsolódóan még valami. Elég ha azt mondom az említett Karinthy utcai üzletben vagy a Vámház krt-i Csarnoki Ázsia boltban, hogy bulghurt szeretnék csinálni, ahhoz keresek alapanyagot?

A bulghur alapja lehet a zabpehelyhez hasonló búzapehely? (Bocs a tudatlanságomért, de még kezdő vagyok, és látom ti nagyon segítőkészek vagytok.)

milendee Creative Commons License 2006.03.18 0 0 527

3 hét múlva a második, kaja a Hathi Indiai Büféből, lassi, vega menük, masala tea, mango vodka, Cobra sör, és soook indiai! zenepultnál egy filmrajongó vegyes team:)

 

http://weblapproba.uw.hu/imgs/BW2.JPG

 

nem reklám, én vagyok az egyik DJ:)

milendee Creative Commons License 2006.02.25 0 0 526
jövő szombaton, márc. 4-én este 9:30-tól Bollywood Dance Party címmel indiai bulit tartunk a B63-ban a VI. kerületben! ;)
(Bp., Bajcsy-Zsilinszky u. 63., a Nyugatinál a Skála mögött)
lesz indiai kaja, sör, lassi, rózsaszirup, bollywoodi és punjabi bhangra popzenék!
belépő: 700 HUF
http://weblapproba.uw.hu/imgs/BollywoodDanceParty_1280x1024.jpg
pár m2 India, gyertek!! 
ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.01.21 0 0 525

Arab koktélok


Doha tele van kis koktélbárokkal. Ezek persze egytől egyig szigorúan alkoholmentes italokat kínálnak. Friss gyümölcsökből készült gyümölcsleveket, turmixokat, vagy gyümölcssalátákat ehetünk, ihatunk potom áron.


A kedvenc italom a mozz u faraula coctail – ez banánból és eperből készült tejes turmix. De bármilyen elvetemült kombinációval állunk elő, megcsinálják nekünk :P

 

A legfinomabb koktélnak nevezett gyümölcssaláta szerintem a nemes egyszerűséggel arabic coctailnek nevezett gyümölcssaláta. Ebbe van eper, banán, kivi karikák, kockákra vágott sárgadinnye, alma, guava, vanília fagylalt, mangópüré, eperpüré, mandulaszeletkék, őrölt pisztácia, ééééés muhallabiyya (arab tejjel készült puding) nyamm... Ezek nincsenek összekeverve, hanem rétegezve vannak egy átlátszó műanyag pohárban, hogy minden ízt lehessen külön érezni. Valami isteni!! :P

ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.01.19 0 0 524

jujj, mennyei arab koktél!! még nézni is jó :P

 

ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.01.14 0 0 523
WARAK EINAB (töltött szőlőlevél)

 

Sokszor csináltam már töltött szőlőlevelet otthon, sokszor kóstoltam magyarországi arab éttermekben, de soha nem volt olyan finom, mint amit anyósommal csináltunk :P Azt hiszem én kicsit túlkomplikáltam a dolgot, pedig az alábbi recept egyszerű, és nagyon finom. Egy problematikája van a dolognak – órák hosszáig tart a kis rudakat megsodorni, de 15 perc megenni :P

 

Töltelék: apró, kerekszemű rizs, darált bárányhús, olaj, fahéj, őrölt kardamom, apróra vágott vöröshagyma, őrölt feketebors, só, kevés sáfrány, őrölt római kömény

 

Ezt konzervben kapható savanyított szőlőlevekekbe töltjük. Megpróbálom leírni, hogyan :S Magunk elé veszünk egy szőlőlevelet. Az alsó részére kb cigaretta vastagságú és hosszúságú adagot teszünk a töltelékből. Ráhajtjuk a szőlőlevél oldalát, majd alulról kezdve szorosan feltekerjük, felsodorjuk. Csinos, szoros ujjacskákat kapunk.

Ezt a művetet kb 2-3 órán keresztül ismételjük, míg a töltelék és a levél el nem fogy :P És ez sajnos nem vicc :(

 

Egy lábasba vastagabb karikákra vágott krumplit és paradicsomot terítünk egyenletesen. Erre pakoljuk a szőlőlevél rudacskákat szépen szorosan egymás mellé. Egymás tetejére több réteg is jöhet. A tetejére pár darab levelet terítünk, majd egy nagy lapos tányért teszünk a tetejére, amit valamilyen súllyal lenyomatunk, és így főzzük, így nem fog kifőni a töltelék a levelekből Felöntjük éppcsak annyi sós vízzel, hogy ellepje. Később ezt a főzés alatt apránként pótoljuk. Lassú tűzön főzzük. A főzési idő vége felé locsolunk kevés olajat a tetejére.

 

Pitával nagy finom, itt főételként ettük, rengeteget meg lehet belőle enni :P Otthon inkább főétel mellé szoktam tálalni, kebab, pita, mártogatós, olivabogyó mellé. Ami nem fogy el, azt adagonként le lehet fagyasztani – igaz frissen az igazi, de nem rossz dolog egy fáradt este elővarázsolni egy adagot a vacsora mellé :P

 

első lépés - a kiterített szőlőlevélre rátesszük a tölteléket

 

második lépés - oldalról ráhajtjuk a levelet

 

harmadik lépés - alulról kezdve szorosan felcsavarjuk

 

kész :)

milendee Creative Commons License 2006.01.13 0 0 522

hát amikor nekem indiai teát főzött... frankón forralta 10 percig tejjel, tett bele egész kardamomot és a végén egy vödör cukrot. isteni volt:)

Előzmény: ezmegenvagyok (521)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.01.13 0 0 521

:PP gondold meg azt a delhii kapcsolatépítést :DD én most újra tanultam az arab konyhát anyósom mellett kuktáskodva :P Minden benne van a szakácskönyvekben, csak a lényeg nem - az apró trükkök, évszázadok tapasztalata, amit olyan természetesnek vesznek, hogy le sem írják a receptbe. Ez hiányzik itthon, anyósom sem mondja, de árgus szemekkel nézem minden mozdulatát a konyhában és tanulom :))

Megéri külföldre utazni és megkóstolni mindent. Hiába találja meg a legjobb (esetemben arab) éttermet Pesten az ember lánya, az arab országbeli étel akkor is klasszisokkal jobb, mint a nálunk kapható. Sajna ez van :S Itt még a citromnak is más íze van :P

Előzmény: milendee (519)
milendee Creative Commons License 2006.01.11 0 0 520
(jelenlegi párom delhi-i:))
Előzmény: milendee (519)
milendee Creative Commons License 2006.01.11 0 0 519
nna, én majd egy delhi kapcsolatot építek ki:))
Előzmény: ezmegenvagyok (518)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.01.11 0 0 518

Katarban, anyósoméknál látogatóban :P

Előzmény: milendee (517)
milendee Creative Commons License 2006.01.10 0 0 517
holhol?
Előzmény: ezmegenvagyok (515)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.01.10 0 0 516
MASHI

Tegnap éjszaka mashit (töltike) csináltunk anyósommal. Ez hasonlít a mi töltött paprikánkra.

Kúsza mashi (töltött cukkíni), batidzsan mashi (töltött padlizsán), khijar mashi (töltött uborka), filfil mashi (töltött paprika)

 

Ehhez karalábévájóval kivájtuk a zöldségek belsejét úgy, hogy csak egy vékony héj maradt. Egy kis lyukon keresztül vájunk üreget a belsejükbe.

Ebbe töltöttük az alábbi keveréket: aprószemű rizs (megmosva), darált bárányhús, olaj, fahéj, őrölt kardamom, őrölt feketebors, kevés sáfrány, só.

Úgy kell beletölteni, hogy viszonylag lazán legyen, és a bejáratnál még maradjon 4-5 centi hely. A rizs fövés közben nőni fog, kitölti az üreget, de ha nem lazán töltjük a töltikéinket, akkor szétrepednek. A zöldségeken levő lyukakat paradicsomdarabkákkal tömjük be. Külön főztük meg a különböző fajtákat, mert más-más főzési időt igényelnek.

Lábasba pakoljuk, felöntjük vízzel, és feltesszük főni. Mikor elkezd gyöngyözni, beleteszünk 1 konzerv paradicsomsűrítményt, sót, kevés őrölt kardamomot.

Lassú tűzön készre főzzük. Nem lehet igazán kiszámolni, hogy mennyi idő kell neki, meg kell nyomogatni, amikor puha, kiveszünk egyet és felvágjuk, megkóstoljuk.

 

Tálalás: Tálra rendezzük a töltikéket. A paradicsomos főzőlevet befőzzük egy kicsit és ezt mellé tálkákban adjuk. Mindenki magának locsol, szed a tányérjára.

Úgy kell számolni, hogy egy személyre kb 4-6 darab jusson.

ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.01.10 0 0 515
Hu, akkor ki kell próbálni :) Bár engem a túlzott törődés indőnként őrületbe kerget :PP (Mondjuk most épp a világ másik végén vagyok :DD)
Előzmény: milendee (514)
milendee Creative Commons License 2006.01.10 0 0 514

igen:) indiai a tulaj is, hoz zenéket kintről és azok mennek. indusok járnak felerészt, volt ott szilveszteri buli is egy itt élő hyderabadi dj-vel, na, full csokik, mintha nem is itthon lennék:)))

modern-elegáns-fiatalos a belső, hangulatos, árak belvárosiak, kaja nem drágább, mint a többi indiaiban, és a felszolgálás+törődés kimerítő volt:)) amolyan újonc módra. és ami jó, hogy café is egyben, tehát nem muszály enni, és leülhetsz a bárpulthoz vagy a galéria zugaiba is:)

Előzmény: ezmegenvagyok (513)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2006.01.10 0 0 513

Ez milyen kajálda? Indiai?

Előzmény: milendee (512)
milendee Creative Commons License 2006.01.09 0 0 512

namaste!

 

tegnap voltunk abban az étteremben, ami a Jókai utca térhez közeli végén nyílt kb 1 hónapja (Indigo), és azt levéve, hogy hétvégén csak a napi ajánlatból lehet választani, elég jó tapasztalataink vannak, főleg a kiszolgálással, és persze a kajával is!! mindenkinek ajánlom!!

 

milendee

magnum13 Creative Commons License 2006.01.09 0 0 511
tegnap csinaltam madzsadrat,nalunk nagyon szeretik,hatha masok is,
itt a recept: 1 p(ohar) = 2 dl
2 pohar lencse, 2 p rizs, 1 kk so, negyed kk fahej, negyed kk fekete bors, negyed kk cumin, 2 nagy fej hagyma karikara vagva, 1 ek kukorica olaj,4 p forro viz
a lencset,rizst kulon 5 orat aztatjuk(ha barna rizzsel csinaljuk),sozott,fuszerezett vizben 25 percig fozzuk, joghurttal talaljuk.
sabani Creative Commons License 2005.12.27 0 0 510
Sziasztok!   Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy keleti hangulatú szórakozóhelyet. A neve PÁLMA HASTÁNCBÁR /XIII.Pannónia u. 18./ buli pénteken és szombaton, hastáncosok, keleti  arab-indiai-török sláger és diszkózene , fergeteges hangulat,barátságos emberek, arab ételek, vizipipa, arabkávé.Szilveszterkor bazi nagy buli. Asztalfoglalás. 06204245107
ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.12.01 0 0 509

Brrr.. a molokhiyyát NAGYON nem szeretem. Nyúlós zöld izé lesz, amikor megfőzik szósszá:) A párom viszont imádja, nem tudom miért :SS

Ez itt a molokhiyya növény:

http://www.evergreenseeds.com/evergreenseeds/melokhiya.html

Előzmény: halip (508)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!