MIMÓZA SALÁTA Hozzávalók: 6 kemény tojás, 4 savanykás alma, 15 dkg kemény sajt, 2 csokor újhagyma, 1 dl. majonéz, 1 dl. tejfel, 1 citrom A meghámozott almát kis lyukú reszelőn megreszeljük, és azonnal meglocsoljuk citromlével, hozzákeverjük a nagy lyukú reszelőn megreszelt sajtot, a majonézt, a tejfelt és ízlés szerint sózzuk és borzozzuk. A hagymát felkarikázzuk, meglocsoljuk a maradék citrom levével, 4 tojást karikára vágunk, kettő fehérjét megreszeljük és a sajtos almás krémhez keverjük. A két tojássárgáját félre tesszük. Egy nem túl mély salátástálat kibélelünk salátalevelekkel, ráhalmozzuk a krém egyharmadát, megrakjuk a tojáskarikák felével, a hagymakarikák egyharmadával, majd ismét krém, tojás, hagyma következik. A saláta tetejére ráreszeljük a félretett tojássárgákat, lazán lefedjük, és 1-2 órára hideg helyre tesszük.
Egy év + egy-két hónap a készlet. ennél több csak akkor van, ha nem sikerül eladni a termést. Ráadásul nem is aratástól, hanem őrláéstől számított másfél év. Mindezt akkor, amikor a kenyeret nem kovásszal készítik, mert az két órával tovább tart...
Főtt tojásból készült hideg előételnek alkalmas valami, ahol a sárgáját kikeverik valami m hozzáadott anyaggal, amitől nem puha, krémszerü, hanem mintha durva sajtreszelőn lenne átéeresztve s olyan rezgős halmazállapotuvá válik. Egy ismerősöm szokott késziteni, de most valahol az égi konyhákban tevékenykedik.
"Búzaliszt: mely az õrlési idõtõl számított másfél év elteltével a legalkalmasabb sütésre. Sikértartalmától függ a tészta nyújthatósága, laza lyukacsos szerkezete, õrlési (sima - rétes) minõségétõl pedig a felhasználhatósága pl. simaliszt kell a linzertésztához, piskótához (rétesbõl nem lesz jó), míg a kelt tésztákhoz, réteshez pont a rétesliszt a jobb." elemezesvezetok
viszont: "A nevével ellentétben a rétesliszt manapság nem alkalmas réteskészítésre, mert túl szemcsés, és az alacsony sikértartalma miatt könnyen szakad. Jó eredményt érhetünk el viszont a „félfogós” liszttel. Igaz hogy drágább, mint a normál finomliszt, de jóval magasabb a sikértartalma. Mellesleg ebbõl a rétesliszt és finomliszt keverékébõl álló lisztbõl igen magas, gusztusos kenyeret, és péksüteményeket is lehet sütni."
asszem a félfogós a BF55, a rétes a BFF55. Bővebben itt:
A mindennapi kenyerünk topikban is tök sokszor írtak már a lisztekről, lehet keresni, meg emargit oldalán is sok info van.
Szerintem felesleges rétest használni mindenhez, mert drágább is és állagbeli különbség csak kelt tésztáknál van (de én pl. kalácsot finomlisztből sütök).
Ízlés kérdése (is), hogy kinek melyikkel ízlik jobban egy-egy sütemény. De palacsintát pl. ne próbálj réteslisztből csinálni. :-)
Nagy általánosságban a piskótafélékhez (kevert tésztákat) inkább réteslisztet ajánlanak, de én pl. jobban szeretem ezt is finomliszttel. Kenyérfélékhez nagyon jó a kettő keveréke, vagy kenyérliszt+rétesliszt meghatározott arányban összekeverve. ERről oldalakat lehetne írni. :-)
Köszi, helyes vagy, de innen , ahol lakom- minden piac és csarnok messzebb van, mint az a bizonyos CBA, tejbolt pedig egyáltalán nem is létezik.
A rohangászást úgy értettem, hogy nem ugorhatok le a sarki boltba tejért - mer az nem lesz tej. Külön akció. ( És mivel nekem a barna kenyér is külön akció...ezért a napi bevásárlás nem oly egyszerű.....)
Multheten a hetvegi fozeshez kertem zoldseges koret receptet:) koszi kemesenek az utmutasert es Zsurnak a jo kis receptert. elmeselnem mi tortent tegnap:)
szal a menunek baconba gonygyolt csirkemaj volt kitalalva (azt kertek a nepek) illetve melle aszaltszilva, szinten baconben.
Megcsinaltam a majakat, es kiderult h az elozoleg vorosborba aztatott szilvaknak nem jut hely a tepsiben. igy szimplan a baconos majak tetejre szortam oket:)
korethez a kovetkezoket vettema piacon:
1.5 kg krumpli,
0.5 kg lila hagyma
1 cukkini (olasz import, friss volt, finom:)
1 kozepes padlizsan (szinten import)
1 porehagyma,
1 kilo tvpaprika (mar ha annak lehet nevezni, szepnek nem voltak szepek de az izuk jo volt:)
A krumplit es 4 fej lilahagymat felkockaztam es elore beraktam a sutobe (oliva, so, bors) , amikor mar majdnem jo volt a krumpli akkor a tepsibe halmoztam meg a cukkinit, padlizsant, egy kis paradicsomot is (megint so+oliva+bors), majd grillre kapcsoltam a sutot. amikor megpuhultak a zoldek a masodik koretbol megmaradt sajttal szortam meg:)
A szilvakra szant bacon megmaradt es en kozben azon filoztam h mit lehtne kezdeni vele. A kovetkezote tettem:
A bacont (jo 20 dkeat) aprora eflcincaltam,
4 fej lila hagymat aprora felvagattam a turmix geppel (aprore de nem pepesre)
4 gerezd fokhagymat is apritottam.
A bacont egy serpenyoben ropogosra sutottem, ezutan hozzaadatam a hagymat, fokhagymat es jol osszedinszteltem oket. Amikor szinte egybeallt az egesz felrehuztam. Paprikakat megmostam, kicsumaztam, kettebe vagtam. A mar megsult baconos maj helyre fektettem oket, megtoltottem a baconos, hagymas toltelekkel a felpaprikakates sajtot szortam rajuk:) majd ismet grilleztem egyet ennek lett a legnagyobb sikere pedig kb. 1 perc volt kitalalni:)
Ps: megprobaltam kepeket feltolteni de szaraxik az index. talan legkozelebb.
Koszi a tanacsokat, eszreveteleket. Altalaban be szoktak jonni a probalkozasaim kajaugyileg, de a sutikkel ez ugy latszik nem mukodik.
Csinaltam mar regebben (kb. 4 eve) kevert tesztat, tojas nelkul, az mukodott. Ez alapjan kockaztattam meg, de legkozelebb asszem tenyleg kiprobalt recepttel kezdem majd. :-)
érdekes, hogy épp ez ízlik valakinek. igaz, nem 3.6-osat, de nyáron a szüleim is ezt veszik a faluban (CBA) és én konkrétan rosszul vagyok tőle: vizes tej + nagy darabokban a zsír különválva. :-( merthogy ugyebár ez nem homogénezett.
a mimóza attól mimóza ismereteim szerint, hogy a tetejére legalábbis reszelve kerül a tojás. a nők lapjában is volt egyszer egy mimózasaláta, előkeressem?