A szaporodó üvegtesti homályok és az arctáji fájdalmak mindenképpen krónikus gyulladásra utalnak. Ezt két dolog szokta okozni: Bakteriális fertőzés, illetve (néha vírusfertőzések után kialakuló) autoimmun reakció. Esetleg allergia, pl. fém fogpótlásra, de mint írtad, a fémeket már kiirttattad a szádból.
A gyulladásokat gyakran ki lehet mutatni a vérképből, mert magas vérsejtsüllyedést okoznak, de néha, ritka esetben minden belgyógyászati vizsgálat negatív eredményt ad. Ilyen gyulladások lehetnek pl. az arc különféle üregeiben, de akár az állkapocsban is, egy fog gyökere alatt, vagy a szemüreg hátuljában. Olyanról még nem hallottam, hogy magában az üvegtestben gyulladás lett volna, de az üvegtest belsejében kialakuló túlzott mennyiségű homálygóc közeli gyulladást jelezhet. Az ilyen megbúvó gyulladások gyakorlatilag kimutathatatlanul el tudnak bújni. Ha egy ponton fájna az arcod, az segíthetne behatárolni, de az ilyen diffúz fájdalmak esetén gyakran az kell, hogy egy tapasztalt orvos ráérezzen a baj helyére. Egy vizsgálatot tudok javasolni, ez a hőkamerás vizsgálat, hiszen a gyulladt terület (hacsak nincs túl mélyen a testben) ezen forróbbnak látszik.
Ezen kívül a gyulladás erős antibiotikum-kúrával is kiirtható lehet, anélkül, hogy a helyét ismernénk. Bár jó lenne, ha legalább az azt okozó baktérium fajtáját sejteni lehetne. Ez persze csak bakteriális eredetű gyulladásnál hatásos, autoimmun gyulladásnál csak szteroidkúra segíthet, de azt célszerű immunológussal felíratni, aki viszont nem fog tudni sokat segíteni, ha nem találja még a gyulladást sem... Vállalkozóbb szellemű orvosok ilyenkor szoktak elkezdeni gyógyszereket felírni "érzésre", és ha egy hónap alatt nincs javulás, akkor felírnak valami mást, majd megint mást... Találkoztam olyan esettel, amikor ízületi gyulladásra írtak szteroidot, majd másik szteroidot, majd antibiotikumot, majd másik antibiotikumot, míg végül a harmadik fajta antibiotikum egyszer csak hatott.
Talán még azon érdemes elgondolkozni, hogy a mostanában olyan divatos candida gomba lehet-e a ludas a dologban, bár még nem hallottam olyanról, hogy arcüregben bújt volna meg, ráadásul sokszor olyasmit is ennek - az emberben egyébként normálisan is megtalálható - gombának a számlájára írnak, amihez semmi köze.
Nekem kb 10 éves koromtől vannak ezek a bigyók. Hosszú alakúak, bennük kör alakú alakzatok, tehát vmi hosszú baktériumra hasonlítanak, de maguktól nem mozognak. Régebben jobban idegesítettek, de most már teszek is valamit, hogy elmúljon.
Most találtam a másik topikon egy fontos hozzászólást:
Ennyi embernek úszkálnak foltok a látóterében és csak egy ment el szemészetre? Na jó, kettő, mert én is. Legalább 10 éve történt, hogy egyre több fekete pötty és vonal jelent meg a látásomban, és amerre néztem, akkor egy pillanat késeltetéssel megindultak az új irányba. Nosza irány a szemészet, már el is könyveltem magamban, hogy bizony szemüveges leszek. Kb. 2 perces vizsgálat után recept, váltsak ki a patikában aszkorbinsav port és iszogassam. Fertelmes íze volt kérlek szépen. És eltartott egy teljes hónapig!! (30 csomagocska, naponta egyet.) Pár évvel később megint visszamegyek a szemészetre, megint csak evvel a problémával. Tudtam én, hogy ebből nem lesz szemüveg! Megint két perc az egész, és azt mondja a dokinő, hogy C-vitamin, napi 3*2 (100 mg-os). Mondom neki, hogy az nem lesz jó, a multkor valami savat itattak velem, a nevére már nem emléxem, attól múlt el. Megkérdezte, hogy aszkorbinsavat? Mondom valami olyasmit. Aszondja nekem mosolyogva, hogy az a C-vitamin. :-)
Egy hét alatt érezhető volt a javulás, egy hónap után már csak az emléke maradt meg. Napi 500-1000 mg pár hét alatt rendbe hozza.
Ezt holnaptól én is kipróbálom. Amúgy ezek a "szöszmöszök" állítólag elhalt, besűrűsödött fehérjefonalak.
És nemrég olvastam egy ezoterikus könyvben (Elisabeth Haich: Beavatás) egy ezzel kapcsolatos érdekes részletet:
...Egy este teljesen egészségesen feküdtem le.Reggel, amikor kinyitottam a szemem, önkéntelenül a mennyezetre pillantottam.A legnagyobb megdöbbenésemre vastag, fekete csíkot vettem rajta észre. ...Pontosabban akartam látni a furcsa, fekete csíkot, ami a hirtelen mozdulatra feljebb ugrott, majd lassan újra lesüllyedt. ... Az egyik híres professzortól mentem a másikhoz, és az eredmény az volt, hogy a szememet nem lehet meggyógyítani, mert a betegség nem organikus okokra vezethető vissza. Egyikük a következőket mondta: -Ez nem betegség, és így nem is lehet gyógyítani. Öregkori tünetről van szó, amely nagyon, nagyon ritkán egészen fiatal embereknél is felléphet. Ahhoz hasonló, mint mikor egy fiatal a lelki megterhelés miatt megőszül. Hogyan kezelhető ez a folyamat? Ha a lelki megterhelés megszűnik, leállhat. De meggyógyítani? Gyógyítani csak betegségeket lehet. A tudomány tehetetlenül áll ezzel a látási zavarral szemben. ...Élvezd a jelent, és gondolj arra, hogy ha lelki vakságod megszűnik, testi szemeddel is látni fogsz! Ó, mennyire igaza volt ennek az áldott hangnak! A legmélyebb kétségbeesés pillanatában már sejtettem, hogy a szememben kialakuló fekete foltokban belsőm sötétsége, lelki vakságom nyilvánult meg. De hogyan szüntessem meg lelki vakságomat? Hiszen az hatott annyira nyomasztóan a lelkemre, hogy az élet és a halál titka előtt teljesen vaknak éreztem magam. A belső sötétség állapotát éltem át, mert mindenben a halált láttam, és képtelen voltam megragadni az élet értelmét. ,,Látóvá" akartam válni, ez volt a legfőbb kívánságom - de hogyan? A hang pedig így válaszolt: - Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik néktek.
ezek szerint nektek is csak szaporodnak és szaporodnak?
mert ha én azt nézem két év alatt mennyi fejlődött ,hány szál,kupac,csomó,egysejtű,amőba, és megannyi pötty a kezdeti
1 db kicsi szálhoz képest, akkor megijedek,hogy 4-5 év és elveszítem a látásom!
Még mindig ugyanaz van. Fáj a fél arcom és állkapcsom és szemem stb..stb....
Na ezt azért nem hiszem hogy minden ember ennyit lát mint ezt a topicot látogatók,mert igazán nagyon sok embert ismerek és 100-at már biztosan megkérdeztem erről és csak néztek rám,mert azt sem tudták miről beszélek!
Sajnos nemhogy nem javul a szemem hanem hónapról hónapra egyre több benne a homályszál.
Tavaly ilyenkor volt az orrsövény-műtétem,most volt egy orrkagyló lefaragás,
voltam ismét fogász-szájsebésznél,szemésznél és minden "rendben van".
És mégis egyre rosszabb az egész! Fáj az arcom, a fogaim, a szemem,rossz a közérzetem. Minden mérhető és röntgenezhető adat a legtökéletesebbet mutatja!
Létezik orvos vagy akármilyen gyógyító az országban aki tudna velem valami pozitívat tenni?Ezt a topicot nem olvassa véletlenül egy ilyen szakember?
Akinek van:nézzen bele egy mikroszkópba,nagy élességgel tanulmányozhatja a szöszöket!/a tárgylemez helyén lehetőleg ne legyen semmi!/ engem már nagyon zavarnak, főleg esti vezetésnél.1. ötlet:Most nagyon hirdetnek egy gyogyszert/bilutin forte/ jövő héten veszek és elkezdem! majd beszámolok!
Csak a statisztika kedveert irok, segiteni en sem tudok azoknak akiknek komoly panaszt okoznak a szoszok.
En miota az eszemet tudom latom a szoszoket. Ez azt jelenti, hogy nem emlekszem mikor lattam eloszor. Egyszer egy egyeb okbol tortent korzeti orvosi latogataskor mellesleg megemlitettem, nekem vannak ilyenek, megnyugtatott, hogy semmi gond, uszkalo fonalak, ez termeszetes. Ez valamikor 8-10 eves koromban lehetett.
Azota nem (mondjuk elotte sem) izgat, homogen felulet elott latom en is, ott pedig nincs sok neznivalo, abban nem zavar, ahol minta van, ott pedig nem sokat fed le, ha zavarna is egy reszletben, hamar odebbuszik.
Viszonylag sok van. Ha egyenletesen szetosztanam egy kb. 1m-re levo feher falon egy 5x5cm-es negyzethalo minden kockajaba jutna egy. Van amelyik kontrasztosabb es vekony vagy szinte pontszeru, van ami nagy teruletet lefed, mondjuk holdkorong meret, nagyon halvany, szinte csak a fenytoresbol veszem eszre, fokent sotet vilagos talalkozasanal amikor arra uszik. De mindegyik atlatszo.
Nem emlekszem - jobban mondva sosem figyeltem igazan -, hogy valaha valtozott volna a szoszmennyiseg a szememben. Ha eszembe jut, latom, ha nem, nem.
Az utobbi par evben kezdett lassan romlani a latasom (lataselesseg) a folyamatos monitorbamulastol. Kb. egy eve 0.5 - 1 korul voltak a szemeim. De szemuvegre nincs szuksegem, mondtak. Nem zavar a hetkoznapokban, csak eszreveszem, tovabb tart mig meglatom, hanyas busz kozeledik, vagy kozelebb kell menni az utcanevtablahoz. Elotte tueles volt. A nagygoncol rudjanak toresenel lattam, hogy az kettos csillag. Manapsag mar a fiasstyuk is inkabb csak egy kodszeru folt. A szoszok latszolag ez ido alatt nem valtoztak, nem hat rajuk a lataselesseg.
Komolyabb beteg nem voltam, allergias nem vagyok, vernyomasom ok, koleszterin koszoni jolvan, bar kicsit magas. Orvosi szempontbol azt mondanam nagyon unalmas a kortortenetem, szerencsere. Dokikat kerulom (kiveve a fogdokit).
Szoval atlagos harmincas egeszseges embernek tartom magam, ebbe a szoszok is beletartoznak.
Ennyit a statisztikanak.
Kivancsi lennek egesz pontosan hogyan es mibol keletkeznek folyamatosan ezek a szoszok - elhalt sejtek, levalnak a razkodastol, vagy mi? -, es mi az a mechanizmus ami folyamatosan tisztitja. Van valami szoszevo ize a szemunkben?
Miért mi lehet az??Már itt van ugy egy hete, de szerintem biztos allergia mert viszket is....használtam szemcseppet Visine-t a pirosságot ugyan nagyon jól elhalványítja, de el nem mulsztja, aztán próbáltam kamilla-mályva cseppet az sem ért semmit csak azt hogy most szerintem jól kiszárították a szemem..Mit mondhat a szemész??ugye nem valami daganat??Nagyon félek ezektől....Bár mondjuk kevés szemdaganatról hallottam..Annak a tüneteirl lehet tudni valamit?
Lehet .hogy szemészeti probléma vagy orr-fül gégészeti.A héten megint megvizsgált egy szemész ,látja a problémát,látja a szálakat is/amik hetente szaporodnak/ de szerinte arcüreg probléma van a háttérben, amely gyulladás felhígította az üvegtestet,és ráhúzódott a szememre.Na épp ezért kalapálták ki az orrsövéyemet márciusban,cseréltek le két hidat,húztak egy fogat,cseréltek le 3 tömést. Semmit nem ért.REngeteg pénzbe és szabadidőbe és energiába került már eddig is.Ezek a szarok épp úgy fejlődnek mint eddig,éppúgy eldugul a fél orrom ,fáj a fejem ,arcom, tarkóm,állkapcsom stb.. másfél éve.Semmi javulás,romlik a szemem,az orvosok széttárják a kezüket és passzolgatnak ide-oda. Tehát nem biztos hogy szemészeti probléma.Gondolom azért van ez a fórum is hátha valahol valakinek netán egy ezt olvasó orvosnak jön egy megváltó ötlete.Hidd el ha 10 éve egy pötty lebegne az egyik szememben engem sem érdekelne.Gondolom a többiek is azért írnak be ide hátha megoldást találnak.Az itt fórumozókon kívül nincs olyan ismerősöm ,barátom aki ilyeneket /akár egyet/ is látna,tehát azt hiszem ezt az aggódást és ijedtséget csak az ismeri akinek szintén gyors ütemben fejlődnek ezek a szarok.Van olyan akinek egyszerre annyi vált le ,hogy homályosan lát és ezen természetesen nem segít semmiféle szemüveg mert ez belül és hátul van a szemgolyóban.Kivenni sem tudják.De hát a tudomány napról napra fejlődik,hátha holnapra erre is lesz megoldás.Ennyi a szemészeti része a többi akár belgyógyászati-gégészeti-neurológiai-fogászati stb... is lehet.Kinek mi.Másfél év és ezer vizsgálat után épp annyi derült ki,hogy nem szemészeti probléma.Ennyi!
Én egy tanáromat kérdeztem meg, és csak annyit mondott, hogy ez a szemben lévő kapillárisokban keringő vér miatt van. Apró nyomáskülönbséget eredményez, ami miatt a pálcikasejtek fényérzékelési, valamint az impulzust elvezető idegek precizitása csökken. Magyarul a jobbra-balra pulzáló hajszálerek nyomkodják a fényérzékelő sejtjeinket és idegeinket. Állítólag ezt mindenki látja, aki a fehérfalat, vagy a kék eget bámulja. A lényeg, hogy a háttér homogén legyen.
Egyre több helyen találkozom avval ,hogy azt mondják a homályokról szakértők,hogyha nem retinaleválás okozza akkor általában neurológiai ok áll a háttérben. Na most ez szó szerinti valamiféle ideggyulladás vagy lelki eredetű-e
azt kell kideríteni.Vagyis vagy neurológusoz vagy pszichológushoz kell fordulni.
A Máv kórházban van egy hölgy ,nagyon rendes és lelkiismeretes!
Ő szemész-neurológus latinul neuro-ophtalmológus. Somlai Judit a neve.
Úgy látom az elmúlt két hónapban sem született megoldás a homályfoltokra.pedig csak szaporodnak és szaporodnak. Nem lehet esetleg nyakcsigolya a hibás? mert mindig fáj a nyakam,recseg-ropog,a fejem is fáj szinte mindennap. A szem vérellátására lehet hatással egy elmozdult ill. elmeszesedett csigolya??Ez a meggyengült vérellátás okozhat-e homályokat? Nem tudom.Jó lenne már egyszer valakitől azt olvasni hogy elkezdtek eltűnni ezek a szálak.
Ezt a magyarázatot még nem hallottam, de a szuggessziókról csak két szó: placebo, és a gyógyszereken feltüntetett mellékhatások bekövetkezte a tájékoztató elolvasása után... (No jó, mégsem két szó...)
Most bukkantam rá erre a topikra, átolvastam, s mi történt? a fényes monitorra nézve egyszercsak megjelentek a "szöszök", amiket eddig a monitorra nézve nem is láttam. Ez is azt igazolja, hogy nagyon sok nyavalya akkor jön elő, ha figyelgetünk rá, foglalkozunk vele. Nem véletlenül mondják az orvosok egyes panaszok esetén, hogy ne foglalkozzunk vele, ne gondoljunk rá. Tényleg van benne valami, hogy egyes bajokat szinte "beszuggerálhat" magába az ember, ha sokat gondol rá, állandóan foglalkozik vele.
A "szöszjelenséggel" én is találkoztam korábban, a többek által leírtakhoz hasonlókkal. (fonalszerüek, uszkálnak szem előtt, fel-le, stb.) Leginkább nyáron a tiszta kék égre nézve. De különösebben nem foglalkoztatott, tudomásul vettem, ez van... Azért egyszer, mikor valami más okból szemésznél jártam, eszembe jutott, és ha már ott voltam megkérdeztem ezt a dolgot is. Ha jól emlékszem, valami olyasmit mondott az orvos, hogy ez gyakori dolog, nincs különösebb jelentősége, és ezek tulajdonképpen levált kis fehérjedarabkák.
Én ezt annó 5-10 évesen "a fekete porok"-nak hívtam, aztán később tanultam az egyetemen, hogy ezek a szöszök természetesek. Ilyenek a vörösvértestek, amik a retina receptorai előtt "úsznek el", de ilyet okozhat az embrionális artéria maradványa (ami visszafejlődik, és -elvileg- eltűnik), ami az üvegtestet látja el. Emellett sok oka lehet, de egyik sem igazán súlyos, vagy akár titokzatos.
Nekem is vannak ilyen üvegtesti homályaim, egyre több, már lassan egy éve. Nem gondoltam, hogy ez a probléma ennyire általános, ez most meglepett. Azt hittem, egyedül vagyok ezzel a problémával.
Én még csak 17 éves vagyok, rövidlátó, de a szemem annyira nem rossz, 0.5-ös szemüveget viselek. Egyre zavaróbbak, én látom őket már közelre nézéskor is, és van hogy nem csak homogén felületen. Abban is akadályoz, hogy egy nem is annyira távol lévő gépkocsi rendszámát leolvassam, de amúgy szemüveggel a látásminőségem jó.
Sajnos nekem egyéb problémáim is vannak, enyhe kettőslátás, amely főképp félhomályban kifejezett, illetve Mydriasis (pupillatágulat). Utóbbira is azt mondták az orvosok, hogy ez rövidlátóknál fiatal korban normális, és nem kell rá figyelni, de én azt tapasztalom, hogy a fókuszálás és az akkomodáció problémát jelent. Szerintem ez emiatt van.
Tegnap ,fél év után megint meglátogattam a szemészetet,ugyanis már majdnem megőrülök a homálykák számának ugrásszerű emelkedésétől,valamint igencsak meg vagyok ijedve.Hihetetlen de újra csak azt hallottam,hogy semmi baja a szememnek,ez természetes dolog úgy kb.30 felett.Ne foglalkozzam velük,próbáljam nem észrevenn.Én hiába állítom hogy egy évvel ezelőttig egyet sem láttam.Amikor megjelent az első hiába hunyorogtam,néztem a fehér falat,akkor is csak azt az egyet láttam,bármennyire is kerestem őket.Ma már nem kell semmi különöset tennem akkor is látom őket éjjel-nappal,fél homályban,tv előtt,akárhol is. Tényleg jószándékúak a szemészek de úgy látom nem tudnak semmit tenni ez ügyben,sőt meggyőződésük hogy ez természetes élettani folyamat.Az az érdekes ,hogy még akárhány szemész is látott,s kérdeztem őket hogy nekik is van-e, nekik nem volt,pedig egészen idősnél is jártam. Őbennük miért nem zajlanak ilyen természetes folyamatok?Eleddig az itt a fórumozókon kívül soha az életben nem hallottam olyan ismerőstől,baráttól,rokontól,hogy hasonló problémával küzdenének,és ők sem hallottak még rajtam kívül más emberről akinek ilyenek vannak.Ha egy.kettőt látnék esetleg a számuk évek óta stagnálna engem sem izgatna,nade hát szaporodnak! Ha a kiváltó ok megszűnne amitől ezek jönnek,félek hogy a meglévők sem tűnnek már el soha,hiszen amik vannak azok pont ugyanúgy néznek ki,pont uganoda lebegnek be a látótérben és a legcsekélyebb jelét sem adják,hogy halványodnának, akármennyi C-vitamint,fokhagymát,fekete áfonyát,rutascorbint,multivitamint stb...stb...eszem.Talán agykontroll?Jó lenne látni valami kis reménysugarat,hogy van ember akinek valamitől is elkezdenének fogyni és halványodni. Most egy -két amerikai fórumon többször találkoztam a MYADEC nevű multivitaminnal,hogy az állítólag nagyon jó erre a problémára de hát csak az Usában és Ausztráliában kapható meg különben is én már nem hiszek ebben sem.
Valószínűleg azért találod ilyen viccesnek mert neked nincs,vagy csak nagyon kevés.De azért nem kivánom neked amit én érzek(látok),pl. egy ködös napon.Hidd el,szinte az őrületbe kergetik az embert ezek az úszkáló "micsodák",nem lehet rájuk nem odafigyelni.
Nekem is ugyanezekbe a helyzetekbe fordul elő a legtöbbször ahogyan te is leírtad.Nappali fény, fehér vagy világos fal stb. Este ha sok spot lámpa vagy neon fény világít fölöttem akkor is látom ahogy a fénynél repkednek.Próbáok nem oda figyelni de nem mindig sikerül mert eléggé zavarnak.Nekem nem kell szemüveg mert az éles látásom jó 28 éves vagyok szintén.Voltam már három dokinál de mind ugyanazt mondta hogy ne foglalkozzam vele semmi baja a szememnek.De ők könnyen beszélnek mert nekik nincs!De hátha lesz rá valami megoldás.Egyébként én is alergiás vagyok.
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra. Sajnálom, hogy ennyien vagyunk, akiknek vannak úszkáló homályaik. Én rövidlátó vagyok (-1.75 és - 2, szal nem vészes), vérképem negatív, viszont 9 éves korom óta (most 28 vagyok) allergiában senyvedek és nagyon sok a stressz az életemben. Sokszor gondolkodom azon, hogy mit problémázok ezen, örüljek, hogy látok. De közben meg néha az őrületbe kergetnek ezek az akármik. Ti mikor érzékelitek őket a leginkább? Nekem természetes fénynél a legrosszabb, meg ha fehérre nézek. Ha sötét felületet nézek vagy pl. tévét, akkor nem szoktam látni. Tényleg jó lenne, ha valaki találna erre megoldást. Az megnyugtató, hogy elvileg nincs baja az embernek (én is jártam szemészeten, a biztonság kedvéért két hét múlva ismét megyek), de sokszor tényleg zavaró. Emlékszem kb. tavaly kezdtem ennyire foglalkozni vele, a fene tudja miért... Aztán pár hónapig alig-alig jutott eszembe. Most pár napja megint nagyon zavar. Ááááá! :-) Mondjuk most egy depresszió kellős közepén vagyok, tehát ha lelki oka lenne, az még stimmelne is.
Az egyik doki azt mondta, akkor kell minél hamarabb orvoshoz menni, ha valamelyik oldalról úgy látjuk, mintha egy függöny jönne, vagy villám szerű felvillanásokat látunk - ez ugyanis a retina leválására utal, de ha hamar orvoshoz kerül az ember, akkor gyógyítható. Ja, meg ha a fekete pontokból hirtelen sokkal több lesz, nagyon nagy mennyiség, az utalhat vérzésre, tehát ekkor is irány a doki.
A vitamindús étkezés nem rossz ötlet, ki fogom próbálni, nem viszem túlzásba a gyümölcs és zöldségfogyasztást, hátha... Ártani nem árt. Nem tudom, ha pl. A vitamint szednénk, vagy répalevet innánk az vajon segítene? Ha jól tévedek az jó a szemre, látásra, de nem tudom a homályokon segít-e??
Mindenkinek kellemes hétvégét , szösz- és homálymentes látást kívánok!!