Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Törölt nick 2006.02.15 Creative Commons License 27
:))))
Előzmény: sas (9)
hanimun 2006.02.14 Creative Commons License 26

Sziasztok

Az Anivetbe www.anivet.hu is lehet tejoltot és sajtkulturát kapni. A vajat hogy kell késziteni????

rosemberg 2006.02.14 Creative Commons License 25

Szisztok

A gyógyszertárban kapható tejoltóval én is úgy jártam hogy nem aludt meg a tej nem tudom a nevét mert kimérve kaptam de Horvátországból hoztak egy ismerősömnek és azt mondta ,hogy 1 evőkanál 10 liter tejhez és fél óra múlva szürheted le mert összeált a tej.

Én már 20 litert dobtam ki mert nem akar megaludni de azt hozzá kell tennem én pénzért veszem a tejet na mindeggy most hozatok másik oltót és kiprobálom avval.

Csak szerettem volna megosztni a tapasztalatom.

Mooni 2006.02.14 Creative Commons License 24

Szia!

Telefonon rendeltem és postán küldik.

Tel: 06-96/215-711, v. 06-96/219-870

Cím: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet

Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 24.

Én a Kelvax + (plusz)-t rendeltem - 2ml/10 liter tej-, van erősebb is. Egy literes flakont küldenek 6-7000,-Ft postaköltségestől, de megéri. Nagyon sokáig elég. Injekciós fecskendővel mérem a tejhez. Nekem 7 kecskéhez elég volt egy szezonra. Nem csak ezt, még sok félét lehet rendelni, sztem olcsóbb, mint az anivetes. A fokhagymától a lilahagymán keresztül a kakukkfüvön át a kaporig ami csak eszedbe jut. Kömény, őrölt bors.....

Előzmény: Laurina-001 (23)
Laurina-001 2006.02.13 Creative Commons License 23
Kedves Mooni! Légyszíves írd már meg a Mosonmagyaóvári címet, ahonnan sajtoltót rendelhetnék. Szívesen venném, ha megírnád még azt is, hogy mivel ízesíted. Köszönöm.
Mooni 2006.02.13 Creative Commons License 22

Sziasztok!

Lehet otthon sajtot csinálni. Eleinte patikai Pepsinnnel  csináltam, de volt, hogy 10l tejet önthettem ki, mert nem mindig alvadt meg. Nem jó. Rendes oltót az Anivetnél lehet venni, vagy ha sok a tejed, lehet Mosonmagyaróvárról rendelni. A sajtkészítést pedig a Mezőgazdasági kiadónak a Tejfeldolgozás kisüzemekben, és házilag(?) v. vmi hasonló c. kiadványából elég jól el lehet sajátítani. Mármint az alapokat, aztán ki-ki a saját tecnikája alapján gyakorolja. Pl. sajtkard helyett egy jó hosszú kés, sajtformának a műa. szűrő is megteszi stb. Fűszereket pedig mindenki saját ízlése szerint tehet bele.

Laurina-001 2006.02.10 Creative Commons License 21
Kedves "bolond nőszemély"!! A házi tejet azonnal fel kell forralni! Nagyüzemben azonnal lehűtik 1-2 fokra, így nem tud szaporodni a baktérium. Ez házi fejésnél nem megoldható, így forralással kell "sterilizálni". Szerintem a forralatlan tej 4 napig nem áll el.
Laurina-001 2006.02.10 Creative Commons License 20

Sziasztok! Új belépő vagyok és nagy érdeklődéssel ovastam a tejtermékekből készítendő finomságokról. Nekem is van egy kis tapasztalatom sajtkészítés terén.

Egy nagyon egyszerű receptemvan, nem kell túrót készíteni. Egyszerűen a friss HÁZI  tejet felteszem forrni, egy másik kis tálkába elkészítek egy kis ételízesítőt, (fokhagymaport, apróra vágott zöldségzöldjét, esetleg nagyon apróra vágott fehérpaprikát, kaprot ízlés szerint), ahány liter tej, annyi kanál  sót, 1-2 kanál forró tejjel feloldom (különben csomós lehet). A patikákban lehet kapni PEPSIN nevű sajtoltót, mikor a tej már majdnem forr beleteszem a feloldott sót az ízesítőkkel, és a pepsint, szintén feloldva. Elkezd túrósodni. Leszűröm, ha kihül kitűnő csemege. A pepsint 1-2 evőkanál ecettel is lehet helyettesíteni, csak akkor meg kell várni, hogy forrjon a tej. Próbáljátok ki. Én csak tehéntejből készítem.

    Légyszi írjátok meg, hogy kell vajat, joghurtot készíteni! Köszönöm.

Törölt nick 2003.10.13 Creative Commons License 19
szia. Én is ugy veszem egy nénitől a tejet (persze papirok leellenőrizve:-)) ) és érdekelne a sajt is meg minden más is. Vajat most már rendszeresen én csinálom otthon, ami persze nem elegendő mennyiség, de a semminél több:-)
Előzmény: yellowww (16)
_Dorka_ 2003.10.13 Creative Commons License 18
Szia,
engem érdekelne a dolog és szerintem nem vagyok egyedül - ha van időd és kedved....:o))
Előzmény: yellowww (16)
csite 2003.10.09 Creative Commons License 17
Mi is csináltunk már kecsketejből sajtot házilag, és nagyon jó lett! Ja, és nem véletlen drága az igazi sajt. Mi 4 liter friss kecsketejből kb. 40dkg félkemény sajtot készítettünk.
Előzmény: yellowww (16)
yellowww 2003.10.09 Creative Commons License 16
üdv mindenkinek!
először is lehet otthon sajtot készíteni!
nem is mannyira bonyolult, mint gondolnátok.
az ember fia manapság nem azért készít otthon sajtot, mert olcsóbb, hanem hogy finomabb, másra nem hasonlító ízűt készítsen. ahhoz pedig első a tejbeszerzés. boltiból sosem lesz sajt!!(reggeli ital!fúj!!) az sem mindegy, hogy honnan szerzed a megfelelő kecske, juh, tehéntejet. miért? mert a sajtank attól is függ az íze, hogy az állat mit evett! képzeljétek el a hegyi legelőkön nevelt birkák, vagy a gyógynövényeket is megevő kecske tejét...(érzem az ízt a számban!)
ha megvan a tutti tej, és ez még érdekel valakit akkor tartok egy kis oktatást.itt.
írjatok!
yellowww
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick 2003.09.29 Creative Commons License 15
felhoztam, mert ugyan engem nem a sajt, hanem minden más érdekel. Az itt muitatot oldalt már én is megtalltam, ki is nyomtattam a recepteket. de azért lenne pár kérdésem. (egyelőre)

Téynleg nem fontos felforalni a tejet?
Tényleg eláll a nyers tej 4 napig hűtőben?
a tejszin ugy készül, hogy a nyers tejről a vásárlás utáni napon leszedem a fölét és felforralom?
a tejföl meg tényleg ugy, hogy a tejszint hagyom a hötőben pár napig és akkor abból tejföl lesz?
Mindig az üvegedény a legcérlavezetőbb?
És a vaj készités...?

KÁGÉ 2000.05.25 Creative Commons License 14
A sajthoz kell egy kiló túró [...] kell még két liter tej a kotyvasztáshoz [...] Kell még 1 - 2 tojás

Túró? Tojás? Ebből nem tudom mi lesz, de sajt nem, az biztos...

A túró még hagyján, bár az savanyított tejből készül, nem pedig friss tejből, de tényleg van néhány sajtfajta, amihez savanyítják a tejet (ún, cottage cheese, falusi sajt), de tojás az biztos nincs benne... És a tejet sem értem. Ez valami sajt-utánzat maximum, de nem sajt (attól még lehet finom is akár, persze).

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: Csekk (11)
Csekk 2000.05.24 Creative Commons License 13
Úgy van Csokis, ahogy mondod!
Semmi varázslat.
Állítólag van sok olyan yoghurt, és kefir is, amire rá van írva, hogy élő baktériumokat tartalmaz. Az ilyen jó beoltásra is!

Sőt ha valakinek van jó pincéje, vagy barlangja, akkor tényleg jó az is, hogy a sajtból szedjük ki az élő gombatenyészetet, amit elszaporítunk a saját üregünkbe:)))
Na de ehhez idő kell, és pld én csak egyszerübbeket szeretnék csinálni.
(Nálam biztos nem is lenne ideje megpenészedni:)))

Csekk

Előzmény: Csokis (7)
Csekk 2000.05.24 Creative Commons License 12
ham-let -nek!
Amit tudok, azt a netről szedtem le,

INNEN


A linken visszamész a gyökérbe, akkor ott le van írva, túró, yoghurt, és még sok minden.
A túró leírásánal vigyázni kell, mert az író, elég pongyolán bánik a fogalmakkal!!!
Azt írja, hogy miután a túrót beleöntöttük a tejbe, forraljuk fel, és stb... stb.
A FRANCOT!
Melegíteni kell addig, amíg ....... a helyes.
Szóval ezért indítottam a topicot, hátha belebotlok valakibe, aki segít nekünk az ilyen konyhai varázslatokban:)))

Itt is van némi sajt leírás, de ehhez még sokat kell próbálkozni:)))

Francia sajtok


Ja és mégegy! Nem kell tehenet tartani.
Tejoltó anyagot, kúltúrát, lehet venni a nagyobb patikákban.

Üdv:
Csekk

Előzmény: ham-let (6)
Csekk 2000.05.24 Creative Commons License 11
Syncumar-nak!
Nekem 85 Ft. 1 liter házitej.
A sajthoz kell egy kiló túró, az cca. 6literből jön ki.
De ebből még van akkor 12 dkg. vajam is. (vagy tejszín, vagy tejfől) kell még két liter tej a kotyvasztáshoz is.
Kell még 1 - 2 tojás, némi bűvészkedés, és kész az 1 kg sajt.
A boltban, ha megveszem a sajtot, az minimum 1400. (mifelénk)

Csekk

Előzmény: Syncumar (5)
Asenki 2000.05.24 Creative Commons License 10
:-)
Előzmény: sas (9)
sas 2000.05.24 Creative Commons License 9
mi városiak keresünk egy aneszteziologust, az majd frankon és szakszerüen elaltatja a tejet-))
KÁGÉ 2000.05.24 Creative Commons License 8
SZVSZ igazán jó sajtot azért otthon a lakásban nem fog tudni csinálni senki. Először is az igazán finom sajtok nem aludt tejből készülnek, hanem spéci oltóval altatják őket. Falun ez nem probléma, mert ott vannak a borjúk, de hogy hogyan csinálnak belőle oltót azt már nem tudom. A beoltott tejet aztán hagyják megalvadni (ez nem gond), a savótól elválasztják, az alvadékot összetörik egy vasvilla-szerű izével (minél kisebb darabokra, annál keményebb lesz a sajt), majd a töretet formákba rakják, és a helyi szokások szerint érlelik. Ez az amit egy panellakásban nem lehet megcsinálni. Ehhez hűvös pince, barlang kell, meg tapasztalat, és szakértelem. Ez az, amit a parasztok az apjuktól meg a nagyapjuktól tanulnak, és ettől lesz olyan finom egy jó sajt (és olyan íztelen gumi a rossz).

Szóval: aki tanyán, falun él, annak érdemes utánnajárni, de a városi ember nem fog jó sajtot készíteni, hiába is erőlteti. Persze SZVSZ.

Csokis 2000.05.24 Creative Commons License 7
A multkor (elmult fel evben valamikor) volt errol szo a Kossuth Radioban. Szerintem a Napkozben-ben lehetett tema, de nem biztos. A kerteszetirol nyilatkozott valami prof., aki ugy allitotta be, mint a ez a vilag legegyszerubb dolga lenne. Elmeselte, hogy kell az alapot elkesziteni, majd azt kell beoltani a sajra jellemzo bakteriummal. Azt mondta, hogy ezt ugy is lehet, ha a meglevo sajtodrol (pl. bolti) kaparsz le es azzal csinalod. Azert a riporter a vegen megjgyezte, hogy ez neki nem tunik olyan trivialisnak. (Hmerseklet, paratartalom, szagok a lakasban, stb.) Mindenesetre azt megteheted, hogy telefonalsz, vagy emilsz a szerkesztosegbe, hatha tudnak segiteni a pasi megtalalasaban.
ham-let 2000.05.24 Creative Commons License 6
HElló!
Csekk: ha már így összefutottam veled, elárulnád a többi titkodat (vaj pl. a túrót tudom). és a joghurtot? kell hozzá valami joghurtkultúra, ha jól tudom. az hol lehet beszerezni? igaz, hogy a kérdésedre nem tudok válaszolni, de kíváncsi vagyok :)
ham
Syncumar 2000.05.24 Creative Commons License 5
Biztos, hogy a házi sajtkészítés annyival olcsóbb, hogy megéri? Például a vaj mennyibe kerül házilagosan? Mondjatok számokat, hogy legyen megfogható a dologban.
Előzmény: sas (4)
sas 2000.05.24 Creative Commons License 4
Sziasztok,

Engem is érdekelne az összes tejtermékféleség feldolgozása.
Igaz ugyan, hogy nem vagyok valami gyakorlott háziasszony, de ezeket szivesen kiprobálnám!

üdv, sas

realdoko 2000.05.23 Creative Commons License 3
Fogalmam sincs, hogy kell sajtot készíteni, de érdekelne a dolog, kipróbálnám.
Egyszer hagytam állni tejet maha sokáig, mindig leöntöttem róla a savót, meg megsóztam. Aztán összetöppedt, egy kis adag sűrű trutyi lett belőle, olyan kenhető állagú, az íze olyan volt, mint a juhtúrónak, nagyon odavoltam, milyen király vagyok.
Csekk 2000.05.23 Creative Commons License 2
Még én se, de nem akarok sok 10 liter tejet elszötymörögni, meg aztán az idő se mindegy amit ráfordítok.
Imádom a sajtot, de ha házilag készíti az ember, legalábbis az egyszerübbeket, akkor feleannyiba sem kerül mint a bolti, és mégsem nagyüzemi.
Tehát egyénileg lehet ízesíteni.
Ez is izgat, ha már frankón megy, lehet fűszerezni:)))

Csekk

Előzmény: Asenki (1)
Asenki 2000.05.23 Creative Commons License 1
Tényleg kíváncsi vagyok! A sajt az egyik legfinomabb dolog! Én sajna nem értek hozzá... :-(
Előzmény: Csekk (-)
Asenki 2000.05.23 Creative Commons License 0
Ez egy nagy0n kemény di0!
Előzmény: Csekk (-)
Csekk 2000.05.23 Creative Commons License topiknyitó
Sziasztok!
Szóval az a helyzet, hogy igazi tehéntej már van bőven, tudok házivajat, túrót, klf. yoghurtokat csinálni, de SAJT-ot, csak ma próbáltam, és hát bár az állaga, íze frankó, de mégsem az igazi.
A hétvégén letermeltem a netet hasznos infók után, de olyan igazi szájbarágós oldalt nem találtam, ahol a "trükkök" is belevannak dolgozva a szövegbe.
Szóval szerintem ha valaki tud egy ilyen szájbarágós oldalról, vagy csinált már sajtot, igazán segíthetne rajtam.
- Vagy rajtunk. Szerintem többen is belevágnának, hiszen az ára is verhetetlen, nembeszélve, az aromákról.
Pld. a bolti vajat, vagy túrót már meg sem tudnám enni:)))

Üdv:
Csekk