Az Egészség-receptek azok számára jött létre, akik a megszokott egészség-betegség szemléleten változtatva, az egészségünk iránti személyes felelősségre helyezik a hangsúlyt.
Az egészségesnek tartott nyerskosztos táplálkozással kapcsolatos ismereteink cseréje és bővítése a cél. Fő témáink:
Egymás testi reakciói, gyógyulásai, a régi táplálkozásmegújítók írásai, és azokban gyakran a tudományos szemlélettől gyökeresen eltérő vélemények közreadása a tiszta táplálkozásról, .
A topic nem kíván küzdőtere lenni a vegyestáplálkozásúak és zöldevők közti ellentétnek. Megkérem azokat, akik a hús és másféle étkezést inkább tartják egészségesnek, ne vegyék el tőlünk a teret, hogy ezeket a célokat megvalósíthassuk!
Csupán azok látogatására számítunk, akik ezt az étkezést szeretnék megismerni, a hasonló érdeklődésűek között eszmét cserélni. Fontos lenne, ha itt tudnánk olyan alapvető közös törvényszerűségeket lelni, a tisztulás lépcsőfokairól, amire egy ilyen fórum egyedüli lehetőséget kínál.
Hogy az én hozzászólásom micsoda, az szerintem rajtad kívül mindenki számára egyértelmű: szakirodalmi adatok alapján hivatkozott diéta-javaslat. (Téged meg úgysem az eszedért szeretünk.)
A gyesen való unatkozást szintén kimerítettük a szomszéd topikban; valószínűleg sokkal kevésbé unatkozom, mint a magadfajta "dolgozó nők".
Ami a kompetenciát illeti, azt egyedül az dönti el, mennyiben állja meg a helyét a hozzászólás (szakmailag), és mennyiben nem. Még te is kénytelen vagy elismerni, hogy megállja a helyét, innentől kezdve semmi értelme engem bárkihez is hasonlítgatni, még ha neked ez is a mániád.
Az ident-státuszomra meg ne legyél kiváncsi, semmi közöd hozzá. Számodra én egy "mezei nick" vagyok és leszek. Majd ha a többi tanács- és észosztótól is ident-státuszt kérsz, akkor esetleg jöhetsz hozzám is az okos ötleteiddel.
Nincs baj ezzel a hozzászólással, csakhogy ennek megeresztéséhez minimum azulnak kell lenni, tőle még elfogadható is lenne. :))
Tőled viszont hadd kérdezzem meg: ez most egy belgyógyász vagy életmód-tanácsadó javaslata, vagy egy gyesen unatkozó, magát a témában kompetensnek gondoló mezei nick gugli-találata?
Csak mert előbbihez Ident-státusz javallott (ahhoz pedig kiléted bevállalása és mások általi megerősítése), így aztán feltételezem - hogy a feltételes mód gyakorlását is megejtsük -, maradhatunk az utóbbi változatnál, annak minden konzekvenciájával...
Egyébként, mindkét gyulladásos megbetegedésben (Crohn-betegség és colitis ulcerosa) egy elég egyszerű diétát szoktak javasolni.
Diéta: feltétlen érdemes bélkímélő (zsír-, fűszer- és az akut időszakban rostszegény) étrendet tartani! Csak többször keveset szabad, jól megrágva enni. Gyümölcsevés után 1-2 órával kis adagban lehet fogyasztani. Káposztaféléket, hüvelyeseket nem, vagy csak tünetmentes fázisban, kis adagban tanácsos enni.
A tejtermékek fogyasztása nem ajánlott; rizst és nem zsírban sült burgonyát naponta többször is lehet fogyasztani.
Folyadékbevitel: különösen az akut, vérző hasmenéssel járó gyulladás esetén kell tudatosan több (2,5 l/nap) folyadékfogyasztásról gondoskodni. A későbbiekben is fontos a bő folyadékivás, de nem mindegy, mit! Tilos kávét (koffeinmentest is!), hígítatlan gyümölcslét, szénsavas üdítőket, alkoholt inni! Gyümölcslevet csak hígítva tanácsos kis adagban fogyasztani, és sohasem éhgyomorra!
Gyógyteák: vérzéses fázisban palástfű, pásztortáska, körömvirág, orbáncfű ajánlott. Ha fertőzés is társulna a gyulladáshoz, a kígyószisz és a vadsóskamag főzetét érdemes 1-2 hétig kortyolgatni, puffadáscsökkentésre pedig borsmentát, gyermekláncfüvet és katángot keverjünk össze a teához.
Gyógyvizek: a Salvus és Parádi gyógyvizek kiváló gyulladáscsökkentő, emésztéstámogató hatásúak. Nem hashajtók, ezért az akut, vérző fázis idején is ajánlható 4-6 hétig történő fogyasztásuk.
Rostok: csak a tünetmentes időszakban érdemes rostdúsabb ételek fogyasztása. A kolitisz jellemzője, hogy a hasmenés lecsengése után székrekedés jelentkezik, annak kezelésére pedig a bélfalat nem izgató rostok használata a legjobb. (A nyers zöldségek, ugye, tipikusan nem ilyenek.)
Sajnos e betegség kialakulásának oka egyelőre még nem ismert, de a kialakulásában az örökölt hajlamon kívül a környezeti tényezők (fertőzések, baktériumok, idegen anyagok) is szerepet játszanak. Gondolom, ezért írt antibiotikumot az orvosod. Egyetlen antibiotikum-kúra nem fog tönkretenni semmit, pláne nem véglegesen, szerintem bízz az orvosodban.
15cm utan mar semmi gyulladast nem latott)
Igen, ezért proctitis, mert csak a végbél környékét érinti.
Stoner, erröl mi a véleményed? Milyen borzasztó önpusztító életet élhetett ez a kislány, hogy májátültetésre volt szüksége, amit messze sem biztos, hogy egyltaln túlél. A te vilgképed, vagy hited (nevezd ahogy akarod) az ilyen eseteket hogyan magyarázza?
Egy kislány megmenekült a haláltól, a műtétet végzők pedig orvostörténeti eredményt értek el. Csütörtök hajnalra sikeresen befejeződött az első élő donoros magyarországi májátültetés. A négyéves gyermeken már csak a majdnem 20 órás műtéttel lehetett segíteni és az édesapja önzetlenségével. Ha szerdán nem végzik el ezt a műtét, akkor a kislány csütörtökön már halott.
A súlyosan beteg gyerek máját eltávolították, ezt követően édesapja bal oldali májlebenyét kapta meg. Ilyen műtétet nagyon kevés országban és ritkán végeznek.
Az orvos a beavatkozás nehézségét érzékeltetve úgy fogalmazott, mintha ez a kislány kiesett volna a tizedik emeletről, de az első emeleten elkapták, és most mindannyian a párkányba kapaszkodnak.
A kislány betegsége december elején kezdődött. Az orvosok heveny májelégtelenséget állapítottak meg nála, ám még ma sem tudni pontosan, mi okozta ezt. Karácsony előtt pedig már szinte biztos volt, hogy csak a májátültetés mentheti meg a gyermek életét.
Járay Jenő elmondta, mivel egyelőre nem tudják, mi áll a betegség hátterében, ez azt is jelenti, hogy ugyanaz a probléma ismét felmerülhet. A kioperált máj szövettani vizsgálata azonban segíti az orvosokat. Ennek az eredménye azonban csak két hét múlva lesz meg - tette hozzá. Az orvosok több mindenre gyanakszanak: vírusfertőzés, esetleg gyógyszer hatása vagy valamilyen anyagcserezavar okozhatta ezt a súlyos betegséget. Járay Jenő ugyanakkor jelezte: az akut májelégtelenség mintegy egyharmadában fogalmuk sincs, hogy mi okozza.
Nem úgy értettem teeee, hogy fordítsa fel a táplálkozását, de ö ira alább, hogy igen egészségtelenül táplálkozott. Csak azért.
Az egyik rokonomnak pl. tényleg lelki okokból voltak emésztési problémái. Ha jól emlékszem a vékonybelén állandó gyulladás, ami miatt felszívódási zavarai voltak, és csontig soványodott. Hála égnek kiküszöbölték. Kb 1 év volt, mire teljesen helyrejött.
Proctitis ulcerosa! C. ulc. lokalizált változata, a zöldség, gyümölcs, tej, ronthatja a helyzetet. Inkább hasonló panaszokkal küzdőket kellene keresni, talán fórumuk is van.
Ha meg életvezetési problémáid vannak, esetleg keress olyan szakembert, aki segít megtanulni a stresszkezelést, pl. autogén traininggel. Rengeteg adatbázist tudok, ahol ilyet lehet találni, pl. a www.pszichologia.hu/szolgaltatasok linket. Azért az orvost ne feledd.
Az én koncepcióm szerint: "jobb félni, mint megijedni", valamint szerintem ez a topic max arra jó, hogy alapvetően egészséges emberek kipróbáljanak mindenfélét, ha akarnak. Orvos által diagnosztizált betegség esetében azonban szerintem butaság félredobni akára diagnózist, akár a felírt gyógyszert és abban reménykedni, hogy majd a szotyola meggyógyít, amit egy Stoni nevű gitártanár Hamvas Béla hatására "felír". Bélgyulladás, az bélgyulladás, tessék komolyan venni...
Üdv a fedélzeten. Sztem jól teszed, ha egészségesebben étkezel annál amit eddig ettél, de ne ess szélsöséges túlzásokba. Egyél fehér húsokat párolva, egyél zöldséget, egyél teljes kiörlésü kegyeret, egyél sok gyümölcsöt magokat.
És menj el orvoshoz,mert nem biztos, hogy csak az egészséges táplálkozás segít.
A Gasztroenterológus diagnozisa volt a Proctitis ulcerosa (chronica). Crohn betegsegrol szo sem volt (a nemtudom milyen szkopos vizsgalatkor 15cm utan mar semmi gyulladast nem latott). Inkabb az a rossz szokasom, hogy magamban tartom a feszultseget eredmenyezte a mostani allapotomat.
Igyekeztem nem tul sokat irni a betegsegrol, hiszen ez inkabb az egeszseg topikja, viszont erdekelnek errol is a velemenyek - ez ugyben viszont irok majd mas topikokba ill. priv. szivesen fogadok barmilyen jotanacsot koszonettel.
Milyen már, megjelenik egy új arc (üdv!!!) és máris távdiagnosztizáljátok nála a Crohn-betegséget?! Egyetértek azzal, hogy nem szabad semmilyen problémát elbagatellizálni, hanem utána kell járni alaposan, ugyanakkor hozzátenném azt is, hogy az ilyen topictörténelem-okán-másikra-frászráhozás sem nagyobb segítség...
Nem derült ki a hozzászólásodból, hogy tulajdonképpen mi a bajod, mi okozza a gyulladást, de szeretnélek figyelmeztetni: ha Crohn-beteg vagy, akkor a nyersevés nagyon sokat fog ártani. Crohn-betegeknek szigorúan tilos a nyersevés! (Volt már rá precedens, hogy Stoner tanácsai alapján egy Crohn-beteg elég súlyos állapotba került, amire a kedves tanácsadó csak pikírt megjegyzést tudott tenni, rá jellemzően. De ha elolvastad a topikot, akkor ezt úgyis tudod.) Én azt javasolnám, hogy ha az orvos antibiotikumot ír, akkor szedd be. Az antibiotikumok ilyen szintű démonizálása azért elég nevetséges (és alaptalan).
Egyikünknek sincs ilyen kavicsa, még azt is megkockáztatom, talán nem is létezik. Vagyunk hatmilliárd sokmillióan, és ha nincs is ennyiféle látásmód a világ folyását illetően, azért annál jóval többféle létezik, hogy akár csak töredékét is magunkénak érezhessük, vagy rokonszenvezhessünk vele. Nem feltétlenül értetlenségből kifolyóan, bár ez kedvenc érve a megnemértett zseniknek, akik közül valójában elenyészően kevesen zsenik, sokuk elmeroggyant, de az is csak egy állapot, még az is lehet, hogy az egyetlen helyes út.
Kérdeztek itt valamit, erre most elfelejtettem mit akartam írni.
A szuperiskolákról. Elképesztően nagy mennyiségű ma a világról rendelkezésre álló információ. Nem lehet már reneszánsz emberként ténferegni a világban, mert arra se elég egy emberélet, hogy megkarcolja két terület felszínét akár. Bizonyos területek átfednek, így én szót értek azokkal akik kémiát, biológiát tanultak valamilyen formában, de a fizikához már hülye vagyok például, de nem is próbálom őket győzködni, hogy rosszul tudják, amit tudnak.