A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.
Előkészítem a kifliket. Először elnegyedelem őket, azaz keresztben félbevágom mindet. Ezután a feleket hosszában is félbevágom, majd az így kapott negyedekből kiskanállal vagy az ujjammal kiszedegetem a puha belet. Így lesz 16 darab „kifli-hajóm”. A kifli-belet nagyon apróra morzsolom, és félreteszem.
Jöhet a gomba. Az olívaolajat megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott gombát, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és néha megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha a gomba már puha, leveszem róla a fedőt, és erős lángon elforralom róla a leve nagy részét. Nem szabad teljesen kiszárítani! Ezután megpucolom a fokhagymát, hozzáreszelem, és hozzáadom a mustárt is.
Összekeverem a tölteléket. A párolt gombához hozzáadom a kiflibél-morzsalékot és az apróra vágott petrezselymet, majd megkóstolom, hogy elég sós-e, borsos-e. Szerintem akkor lesz finom a gombás kifli, ha a tölteléke intenzív ízű.
A kifli-hajókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és megtöltöm őket a gombás töltelékkel.
A máz következik. A tejfölt, a tejszínes krémsajtot és a joghurtot kézi habverővel összekeverem a tojássárgájával, aztán megborsozom, és rákanalazom a töltött kiflikre. Nem baj, ha imitt-amott lecsurog róluk, de azért figyelek rá, hogy a máz alaposan bevonja a tölteléket.
A gombás kifliket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben.
4 adag lesz belőle.
MAJD A BUDAY!
MOZZARELLÁS PADLIZSÁNHAJÓK PADLIZSÁNTÓCSNIVAL
Hozzávalók: Ami a dobozban volt: 2 szem krumpli 1 közepes padlizsán 1 zacskó mozzarella
Elkészítés: Első lépésként meghámozom a padlizsánt, majd levágok belőle 3 ujjnyi vastag szeletet. Kivágom belőlük a magház részüket úgy, hogy kis hajóformákat kapjak, majd kevés olajon elősütöm őket.
Amíg a hajócskák sülnek, egy mandolin segítségével – vagy a négyoldalú reszelő nagy lukú oldalán – lereszelem a maradék padlizsánt és a krumplikat. (A reszelésből fennmaradt zöldségvégeket félreteszem.) Mikor ezzel is megvagyok, a krumpli- és padlizsáncsíkokat beleteszem egy kis tálkába, ütök hozzá két tojást, enyhén megsózom, majd két kanál liszttel dúsítom. Miután alaposan összekevertem, félreteszem ezt is.
Előveszem a maradék zöldségvégeket, és apró kockákra vágom. Ugyanilyen apróra kockázom a mozzarella golyót is, és végül felaprítok egy fej vöröshagymát is.
Ha a padlizsánhajók elkészültek, fogom, és egy szilikonlappal bélelt tepsire sorakoztatom őket. Majd ugyan abban az olajban, amiben a hajócskák sültek, megpirítom a krumpli-padlizsán-vöröshagyma kockákat. Kevés sóval, pici borssal és egy gerezd apróra vágott fokhagymával fűszerezem. És hogy legyen egy kis pikáns íze, pár csepp ecetet csöpögtetek rá.
Néhány perc elteltével, hozzádobom a zöldségkeverékhez a mozzarella kockákat is, és már húzom is le a serpenyőt a tűzről, mielőtt a sajt olvadozni kezdene.
Következő lépésként a pirított zöldség és sajt keverékét egyenletesen elosztom a sütőlapon várakozó padlizsánhajókba. Kész is, mehet a sütőbe.
Amíg sül a padlizsán, kisütöm a tócsnikat. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon 3-4 perc alatt aranybarnára sülnek.
És miután minden elkészült, már csak tálalnom kell. Jó étvágyat kívánok hozzá!
SÜSSÜNK VALAMIT
BANÁNOS MUFFIN CSOKIFALATOKKAL
Hozzávalók: 25 deka finomliszt 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor ½ teáskanál őrölt fahéj 1 tojás 2½ deci tej 1 teáskanál vanília-aroma 15 deka cukor 0,5 dl olívaolaj 1 érett, puha banán 10 deka tej- vagy étcsokoládé
a tálaláshoz: édes tejszínhab
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A lisztet fakanállal összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral és az őrölt fahéjjal.
A tojást, a tejet, a vanília-aromát, a cukrot és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összehabosítjuk egy mérőkancsóban.
Az érett banánt villával pépesre szétnyomkodjuk egy tálkában.
A csokoládét apróra vágjuk.
A lisztes keverékhez hozzászórjuk az apróra vágott csokoládét, majd fakanállal hozzávegyítjük a tejes egyveleget, aztán a banánpépet.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi papírral bélelt horpadásaiban, és a banános muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
A páchoz: ½ evőkanál köménymag ½ evőkanál koriandermag 1 ujjnyi darabka friss gyömbér vagy ½ kávéskanál őrölt gyömbér ¼ kávéskanál őrölt fahéj 2-3 gerezd fokhagyma 3 dl joghurt 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
Előkészítem a csirkecombokat. Leszedem róluk a bőrüket, az egyik felükön óvatosan beirdalom mindegyiket, majd megsózom, megborsozom őket, és mindet félreteszem egy kicsit.
A páchoz először egy tálba öntöm a joghurtot, aztán egy száraz, pici serpenyőben kevergetve megforrósítom a köménymagot és a korinadermagot, hogy illatosabbak legyenek, majd mozsárban megtöröm őket és a joghurthoz öntöm ezeket is. Utána meghámozom a gyömbért, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres joghurthoz. A páchoz már csak a fahéj, egy kevés olívaolaj só és bors hiányzik. Hogy még ízesebb legyen, belereszelem a fokhagymagerezdeket is. Ha mindez belekerült a joghurtba, az egészet alaposan összekeverem.
A vágódeszkán várakozó csirkecombok egyik felét alaposan bekenem a páccal, majd egy tepsibe helyezem őket úgy, hogy a bekent oldaluk nézzen lefelé. Végül megkenem a combok másik oldalát is. A maradék pácot pedig, óvatosan rájuk csurgatom.
A tepsit letakarom alufóliával, és beteszem a forró sütőbe. Először 40-45 percig sütöm a csirkecombokat, majd lekapom róluk a fóliát, és anélkül további 10-15 percre visszateszem őket. Így belül omlósan puhák lesznek, kívül pedig szép, pirult színük lesz. Ha a beléjük szúrt hústű nyomán nem rózsaszín, hanem áttetsző lé jön ki belőlük, készen vannak.
MAI RECEPTLENCSELEVES KORIANDERES JOGHURTTAL Hozzávalók:
30 dkg vörös lencse 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 2 l forró víz 1 zöldségleves-kocka 1 kávéskanál koriandermag 1 kávéskanál őrölt köménymag 2 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt bors 1 zöldcitrom
A korianderes joghurthoz: 1 piros chilipaprika 2 dl natúr joghurt 1 nagy maréknyi friss korianderzöld
Elkészítés:
Előkészítem a hozzávalókat. A vörös lencsét szűrőben átmosom, majd megpucolom, és apróra vágom a vöröshagymát meg a fokhagymát. A forró vízben elmorzsolom a zöldségleveskockát, és jól összekeverem, hogy feloldódjon. A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán hozzászórom az őrölt köménymagot.
Egy leveses fazékban mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztom az olívaolajon a vöröshagymát. Hozzáadom a fokhagymát, majd amikor megérzem a fokhagyma illatát, a hagyma-alaphoz szórom a chilit, hozzáadom a vörös lencsét, és megsózom, megborsozom. Felöntöm a zöldséglevessel, majd erős tüzön felforralom. Ha már forr, takarékra veszem alatta a lángot, és kb. 15 perc alatt puhára főzöm a lencsét.
Amíg a lencse fő, elkészítem a korianderes joghurtot. Ezután mindkettőt összekeverem a natúr joghurttal, majd tálalásig félreteszem.
Miután a lencse megfőtt, hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és ujjaimon átszűrve a levéből is belefacsarok keveset. Ilyenkor szoktam megkóstolni a levest, és ha kell megsózom, megborsozom.
A lencselevest óvatosan átkanalazom a turmixgépbe, és összepépesítem és teszek bele még egy kis zöldcitromlevet. Ezután visszaöntöm a fazékba, és tálalásig takaréklángon melegen tartom.
Tálaláskor kimerem a levest tányérokba, és mindegyik közepébe teszek egy nagy kupacnyi korianderes joghurtot.
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg finomliszt 15 dkg hideg vaj, apró kockákra vágva 1½ evőkanál cukor 1 csipet só 4 evőkanál natúr tejszínes krémsajt 2 evőkanál tejföl 1 tojássárgája
A töltelékhez: 20 dkg cukor 2 púpos evőkanál őrölt fahéj
a nyújtáshoz liszt a nyers kiflik lekenéséhez 1-2 tojásfehérje, enyhén felverve a megsült kiflik lekenéséhez 2 evőkanál cukor 2 evőkanál forró vízzel összekeverve
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire.
Összeállítom a tésztát. A lisztet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót morzsásra dolgozom egy késes betétű robotgépben. Hozzáadom a tejszínes krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját – a fehérjét, pedig félreteszem későbbre-, majd addig járatom a gépet, amíg össze nem áll a sima tészta. (Ha nincs robotgép, akkor is elkészíthetjük a tésztát. A lisztet összekeverjük cukorral és a sóval, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Ezután hozzágyúrjuk a krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját.)
A tésztát elosztom 2 egyenlő részre, bucivá formázom, és folpackba csomagolva berakom a hűtőbe min. 30 percre.
Amíg a tészta pihen, megcsinálom a tölteléket. Ez annyi csak, hogy a cukrot összekeverem az őrölt fahéjjal.
Megformázom a kifliket. Kiveszem a hűtőből az egyik tészta-adagot, és lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával kb. 24 cm-es körlappá nyújtom. Megkenem tojásfehérjével, majd egyenletesen rászórom a fahéjas cukor felét, és kicsit bele is nyomkodom. Ezután a körlapot éles késsel 16 cikkre vágom, majd magam elé veszek egy-egy tészta-cikket. A szélesebb oldalától indítva feltekerem, aztán picit meghajlítom, hogy kifliformájú legyen.
A kifliket háromujjnyi távolságban ráteszem egymás mellé az előkészített tepsire, megkenem vékonyan tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütöm őket.
A megsült kifliket még melegen lekenem cukros vízzel, hogy szép fényük legyen. Ha kihűltek, készen vannak. A második adag tésztát ugyanúgy készítem el, ahogy az első adagot.
2 teáskanál nescafé 1 ek vízben feloldva, 2 db tojás, 1 dl napraforgó olaj
--->ezeket egy másik tálkában összekavircsolni (bevallom, én tettem bele egy kis rumot is :P)
A két masszát összekevertem, majd sütőpapírral kibélelt kisméretű tepsibe simítottam (Stahl cikkcakkos tortaformában süti, de nekem nem volt kedvem mosogatni). A tetejére egy marék durvára vágott dió helyett én lapokra vágott mandulát szórtam, mert az volt otthon. 18 percig sütöttem 175 fokos előmelegített sütőben.
Sőt, a hozzávalók között sem szerepel. De hát kicsire nem adunk :) Lehet, hogy paranormális képességekkel (pl. gondolatolvasás) kellene rendelkeznünk a receptek egy részénél?
Az eheti Nők Lapjában van egy cikk Judittal. Nagyrészt a kislányával kapcsolatos dolgokról szól, de egy kérdés érinti a szakmai dolgokat is. Eszerint nem ír új könyvet, csomagküldő szolgálatot akar indítani és tervezi egy újság kiadását. (Remélem nem hagytam ki semmi lényegeset.)
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.
Előkészítem a kifliket. Először elnegyedelem őket, azaz keresztben félbevágom mindet. Ezután a feleket hosszában is félbevágom, majd az így kapott negyedekből kiskanállal vagy az ujjammal kiszedegetem a puha belet. Így lesz 16 darab „kifli-hajóm”. A kifli-belet nagyon apróra morzsolom, és félreteszem.
Jöhet a gomba. Az olívaolajat megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott gombát, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és néha megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha a gomba már puha, leveszem róla a fedőt, és erős lángon elforralom róla a leve nagy részét. Nem szabad teljesen kiszárítani! Ezután megpucolom a fokhagymát, hozzáreszelem, és hozzáadom a mustárt is.
Összekeverem a tölteléket. A párolt gombához hozzáadom a kiflibél-morzsalékot és az apróra vágott petrezselymet, majd megkóstolom, hogy elég sós-e, borsos-e. Szerintem akkor lesz finom a gombás kifli, ha a tölteléke intenzív ízű.
A kifli-hajókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és megtöltöm őket a gombás töltelékkel.
A máz következik. A tejfölt, a tejszínes krémsajtot és a joghurtot kézi habverővel összekeverem a tojássárgájával, aztán megborsozom, és rákanalazom a töltött kiflikre. Nem baj, ha imitt-amott lecsurog róluk, de azért figyelek rá, hogy a máz alaposan bevonja a tölteléket.
A gombás kifliket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben.
A vasárnapi nem volt fent ez a maiMAI RECEPTFŰSZERES DIÓ KÉTFÉLEKÉPPEN Hozzávalók:
FŰSZERES DIÓ I. 1 kávéskanál koriandermag ½ evőkanál olívaolaj 15 dkg dióbél ¼ kávéskanál cayenne bors ½ kávéskanál cukor ¼ kávéskanál só
FŰSZERES DIÓ II. 1 kávéskanál koriandermag ¼ kávéskanál cayenne bors ½ kávéskanál cukor ¼ kávéskanál só 1 tojásfehérje 15 dkg dióbél
Elkészítés:
FŰSZERES DIÓ I. A koriandermagot mozsárban megtöröm, és félreteszem.
Egy közepes méretű serpenyőben mérsékelt tűzön megmelegítem az olívaolajat, majd hozzáteszem a diót. Pár percig kevergetem, hogy illatos legyen.
A dióhoz hozzákeverem a megtört koriandermagot, a cayenne borsot, a cukrot és a sót, aztán ha a fűszerek már szépen eloszlottak a dión, leveszem a serpenyőt a tűzről.
A fűszeres diót melegen tálalom.
FŰSZERES DIÓ II. Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe.
A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán összekeverem a cayenne borssal, a cukorral és a sóval.
A diót beleszórom egy tálba. Egy másik tálban kézi habverővel enyhén habosra verem a tojásfehérjét, aztán ráöntöm a dióra. Jól összeforgatom, hogy a fehérje mindegyik diódarabot bevonja.
A tojásfehérjével bevont diókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és rájuk hintem a fűszerkeveréket.
A fűszeres diót 5-8 perc alatt illatosra és ropogósra sütöm a meleg sütőben.
Előkészítem a hozzávalókat. A chilipaprikát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A gombát felszeletelem. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra darabolom, és egészen enyhén megsózom. Ezután megpucolom a fokhagymát, finomra zúzom, és a leveskockát elmorzsolom a forró vízben. Az így kapott léhez habverővel hozzákeverem a szójaszószt, a mézet és a zöldcitrom levét: ez lesz a leves-alap.
Az olívaolajat megforrósítom egy kisebb leveses fazékban, majd 1 perc alatt kevergetve átpirítom rajta a csirkemell-csíkokat. Nem sütöm meg őket, csak egy kis színt adok nekik.
Az átpirított csirkecsíkokhoz hozzáadom a gombaszeleteket és a felcsíkozott chilipaprikát, majd hozzáreszelem a fokhagymát és hozzáöntöm a leves alapot.
A levest felforralom, aztán takaréklángon 5 percen át csendes forrásban tartom, hogy a csirke és a gomba megpuhuljon. Az utolsó 1 percben hozzáteszem a rizstésztát is. Amíg a leves fő, apróra vágom a bazsalikomot és a korianderzöldet.
Tálaláskor a thaiföldi csirkelevest megszórom a felaprított, friss fűszernövényekkel.
Elkészítés: Előkészítem a hozzávalókat. A chilipaprikát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A gombát felszeletelem. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra darabolom, és egészen enyhén megsózom. Ezután megpucolom a fokhagymát, finomra zúzom, és a leveskockát elmorzsolom a forró vízben. Az így kapott léhez habverővel hozzákeverem a szójaszószt, a mézet és a zöldcitrom levét: ez lesz a leves-alap.
Az olívaolajat megforrósítom egy kisebb leveses fazékban, majd 1 perc alatt kevergetve átpirítom rajta a csirkemell-csíkokat. Nem sütöm meg őket, csak egy kis színt adok nekik.
Az átpirított csirkecsíkokhoz hozzáadom a gombaszeleteket és a felcsíkozott chilipaprikát, majd hozzáreszelem a fokhagymát és hozzáöntöm a leves alapot.
A levest felforralom, aztán takaréklángon 5 percen át csendes forrásban tartom, hogy a csirke és a gomba megpuhuljon. Az utolsó 1 percben hozzáteszem a rizstésztát is. Amíg a leves fő, apróra vágom a bazsalikomot és a korianderzöldet.
Tálaláskor a thaiföldi csirkelevest megszórom a felaprított, friss fűszernövényekkel.
2 nagy adag lesz belőle.
(Hasonló szerepelt valamikor a Nők Lapjában is, de nem ugyanez.)
Tényleg kihagyta a hozzávalók közül. Komórkának igaza van, tegyél úgy ízlés szerint. Judit általában kis csomagos szeletelt sonkát szokott használni. Úgy gondolom az olyan 8-10 dkgos csomag lehet.
Mégha olvasnám is a receptet, akkor is az a válaszom, hogy izlés szerint, na meg a lehetőségeidhez mérten. Én ezeknél a recepteknél (tehát nem sütemény) nemigen szoktam méricskélni, hanem úgy gondolomra. Tehát az adott tészta mennyiséghez képest.
Az őszibarack-konzervet alaposan lecsepegtetem –a levét elteszem a hűtőbe másikorra, pl. jéghideg pezsgővel finom koktél lesz belőle-, majd apró kockákra vágom. A chilipaprikát kimagozom, és vékonyan felszeletelem. Végül apróra vágom a friss fűszernövényeket.
Első lépésként egy keverőtálban alaposan összekeverem a mézet, a chilipaprikát és az evőkanálnyi olívaolajat.
Aztán a sonkát kettévágom, hogy 2 vastag, szép szeletet kapjak. Megforrósítok egy kevés olívaolajat egy nagy serpenyőben, beleteszem a sonka-szeleteket és alaposan megkenem őket a mézes mázzal. Kb. 2 perc múlva megfordítom a húsokat, és a másik oldalukat is alaposan megkenem a mézes mártással.
Az apró kockákra vágott barackhoz kanalazom a mustárt, a málnaecetet és az apróra vágott menta nagy részét, majd az egészet jól összekeverem.
Tálaláskor elosztom 2 tányéron a csípős őszibarackot, melléteszek 1-1 sült sonka-szeletet, és megszórom a félretett fűszernövénnyel.
szerintem nemcsak egy fedőt kapott, hanem egy egész tefal ingenio készletet, meg azt a sok szilikonformát. Meg egész sok dolgot már csak tálkákból adagol, amire nem kell leragasztott felirat. Nézzetek korridor tévét, ott nincs reklám :) - még...