Keresés

Részletes keresés

Feva Creative Commons License 2005.10.30 0 0 2322

A HÉT RECEPTJE

 

GOMBÁS KIFLI

 Hozzávalók: 4 kifli
25 dkg gomba, apró darabokra vágva
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem, apróra vágva
2 dl tejföl
1 dl natúr joghurt
10 dkg tejszínes krémsajt
2 tojássárgája


 Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.

Előkészítem a kifliket. Először elnegyedelem őket, azaz keresztben félbevágom mindet. Ezután a feleket hosszában is félbevágom, majd az így kapott negyedekből kiskanállal vagy az ujjammal kiszedegetem a puha belet. Így lesz 16 darab „kifli-hajóm”. A kifli-belet nagyon apróra morzsolom, és félreteszem.

Jöhet a gomba. Az olívaolajat megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott gombát, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és néha megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha a gomba már puha, leveszem róla a fedőt, és erős lángon elforralom róla a leve nagy részét. Nem szabad teljesen kiszárítani! Ezután megpucolom a fokhagymát, hozzáreszelem, és hozzáadom a mustárt is.

Összekeverem a tölteléket. A párolt gombához hozzáadom a kiflibél-morzsalékot és az apróra vágott petrezselymet, majd megkóstolom, hogy elég sós-e, borsos-e. Szerintem akkor lesz finom a gombás kifli, ha a tölteléke intenzív ízű.

A kifli-hajókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és megtöltöm őket a gombás töltelékkel.

A máz következik. A tejfölt, a tejszínes krémsajtot és a joghurtot kézi habverővel összekeverem a tojássárgájával, aztán megborsozom, és rákanalazom a töltött kiflikre. Nem baj, ha imitt-amott lecsurog róluk, de azért figyelek rá, hogy a máz alaposan bevonja a tölteléket.

A gombás kifliket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben.


4 adag lesz belőle.

 


 

MAJD A BUDAY!

MOZZARELLÁS PADLIZSÁNHAJÓK PADLIZSÁNTÓCSNIVAL

 

 Hozzávalók: Ami a dobozban volt:
2 szem krumpli
1 közepes padlizsán
1 zacskó mozzarella


 Elkészítés: Első lépésként meghámozom a padlizsánt, majd levágok belőle 3 ujjnyi vastag szeletet. Kivágom belőlük a magház részüket úgy, hogy kis hajóformákat kapjak, majd kevés olajon elősütöm őket.

Amíg a hajócskák sülnek, egy mandolin segítségével – vagy a négyoldalú reszelő nagy lukú oldalán – lereszelem a maradék padlizsánt és a krumplikat. (A reszelésből fennmaradt zöldségvégeket félreteszem.) Mikor ezzel is megvagyok, a krumpli- és padlizsáncsíkokat beleteszem egy kis tálkába, ütök hozzá két tojást, enyhén megsózom, majd két kanál liszttel dúsítom. Miután alaposan összekevertem, félreteszem ezt is.

Előveszem a maradék zöldségvégeket, és apró kockákra vágom. Ugyanilyen apróra kockázom a mozzarella golyót is, és végül felaprítok egy fej vöröshagymát is.

Ha a padlizsánhajók elkészültek, fogom, és egy szilikonlappal bélelt tepsire sorakoztatom őket. Majd ugyan abban az olajban, amiben a hajócskák sültek, megpirítom a krumpli-padlizsán-vöröshagyma kockákat. Kevés sóval, pici borssal és egy gerezd apróra vágott fokhagymával fűszerezem. És hogy legyen egy kis pikáns íze, pár csepp ecetet csöpögtetek rá.

Néhány perc elteltével, hozzádobom a zöldségkeverékhez a mozzarella kockákat is, és már húzom is le a serpenyőt a tűzről, mielőtt a sajt olvadozni kezdene.

Következő lépésként a pirított zöldség és sajt keverékét egyenletesen elosztom a sütőlapon várakozó padlizsánhajókba. Kész is, mehet a sütőbe.

Amíg sül a padlizsán, kisütöm a tócsnikat. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon 3-4 perc alatt aranybarnára sülnek.

És miután minden elkészült, már csak tálalnom kell. Jó étvágyat kívánok hozzá!


 

SÜSSÜNK VALAMIT

BANÁNOS MUFFIN CSOKIFALATOKKAL

 

 

 Hozzávalók: 25 deka finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál őrölt fahéj
1 tojás
2½ deci tej
1 teáskanál vanília-aroma
15 deka cukor
0,5 dl olívaolaj
1 érett, puha banán
10 deka tej- vagy étcsokoládé

a tálaláshoz: édes tejszínhab

 


 Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.

A lisztet fakanállal összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral és az őrölt fahéjjal.

A tojást, a tejet, a vanília-aromát, a cukrot és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összehabosítjuk egy mérőkancsóban.

Az érett banánt villával pépesre szétnyomkodjuk egy tálkában.

A csokoládét apróra vágjuk.

A lisztes keverékhez hozzászórjuk az apróra vágott csokoládét, majd fakanállal hozzávegyítjük a tejes egyveleget, aztán a banánpépet.

A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi papírral bélelt horpadásaiban, és a banános muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.

12 muffin lesz belőle.


 

KÁVÉSZÜNET

VANÍLIÁS KÁVÉ

 

 Hozzávalók: 1-2 kávéskanál instant kávépor
2-3 kockacukor
1 kupica tojáslikőr
1 pohár kész vaníliás puding

tetejére tejszínhab és kakaópor

 


 Elkészítés: Először kevés forró vízben elkeverünk egy kanál kávéport, majd az így kapott krémes eszpresszóhoz hozzákeverünk kevés cukrot.

Ezután hozzáöntünk egy kupica tojáslikőrt, majd ráteszünk egy réteg kész, sűrű vaníliás pudingot és a végén meghintjük kevés kakaóporral.

Aztán már kortyolhatjuk is a vaníliás kávét.

mannamari Creative Commons License 2005.10.28 0 0 2321
MAI RECEPT
INDIAI CSIRKECOMB

Hozzávalók:
6 csirkecomb
só és frissen őrölt bors

A páchoz:
½ evőkanál köménymag
½ evőkanál koriandermag
1 ujjnyi darabka friss gyömbér vagy ½ kávéskanál őrölt gyömbér
¼ kávéskanál őrölt fahéj
2-3 gerezd fokhagyma
3 dl joghurt
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

Előkészítem a csirkecombokat. Leszedem róluk a bőrüket, az egyik felükön óvatosan beirdalom mindegyiket, majd megsózom, megborsozom őket, és mindet félreteszem egy kicsit.

A páchoz először egy tálba öntöm a joghurtot, aztán egy száraz, pici serpenyőben kevergetve megforrósítom a köménymagot és a korinadermagot, hogy illatosabbak legyenek, majd mozsárban megtöröm őket és a joghurthoz öntöm ezeket is. Utána meghámozom a gyömbért, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres joghurthoz. A páchoz már csak a fahéj, egy kevés olívaolaj só és bors hiányzik. Hogy még ízesebb legyen, belereszelem a fokhagymagerezdeket is. Ha mindez belekerült a joghurtba, az egészet alaposan összekeverem.

A vágódeszkán várakozó csirkecombok egyik felét alaposan bekenem a páccal, majd egy tepsibe helyezem őket úgy, hogy a bekent oldaluk nézzen lefelé. Végül megkenem a combok másik oldalát is. A maradék pácot pedig, óvatosan rájuk csurgatom.

A tepsit letakarom alufóliával, és beteszem a forró sütőbe. Először 40-45 percig sütöm a csirkecombokat, majd lekapom róluk a fóliát, és anélkül további 10-15 percre visszateszem őket. Így belül omlósan puhák lesznek, kívül pedig szép, pirult színük lesz. Ha a beléjük szúrt hústű nyomán nem rózsaszín, hanem áttetsző lé jön ki belőlük, készen vannak.


4-6 adag lesz belőle.

komórka Creative Commons License 2005.10.27 0 0 2320
MAI RECEPT

LENCSELEVES KORIANDERES JOGHURTTAL

 Hozzávalók:

30 dkg vörös lencse
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 l forró víz
1 zöldségleves-kocka
1 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál őrölt köménymag
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 zöldcitrom

A korianderes joghurthoz:
1 piros chilipaprika
2 dl natúr joghurt
1 nagy maréknyi friss korianderzöld

 Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat. A vörös lencsét szűrőben átmosom, majd megpucolom, és apróra vágom a vöröshagymát meg a fokhagymát. A forró vízben elmorzsolom a zöldségleveskockát, és jól összekeverem, hogy feloldódjon. A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán hozzászórom az őrölt köménymagot.

Egy leveses fazékban mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztom az olívaolajon a vöröshagymát. Hozzáadom a fokhagymát, majd amikor megérzem a fokhagyma illatát, a hagyma-alaphoz szórom a chilit, hozzáadom a vörös lencsét, és megsózom, megborsozom. Felöntöm a zöldséglevessel, majd erős tüzön felforralom. Ha már forr, takarékra veszem alatta a lángot, és kb. 15 perc alatt puhára főzöm a lencsét.

Amíg a lencse fő, elkészítem a korianderes joghurtot. Ezután mindkettőt összekeverem a natúr joghurttal, majd tálalásig félreteszem.

Miután a lencse megfőtt, hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és ujjaimon átszűrve a levéből is belefacsarok keveset. Ilyenkor szoktam megkóstolni a levest, és ha kell megsózom, megborsozom.

A lencselevest óvatosan átkanalazom a turmixgépbe, és összepépesítem és teszek bele még egy kis zöldcitromlevet. Ezután visszaöntöm a fazékba, és tálalásig takaréklángon melegen tartom.

Tálaláskor kimerem a levest tányérokba, és mindegyik közepébe teszek egy nagy kupacnyi korianderes joghurtot.


4 adag lesz belőle.

nemisbéka Creative Commons License 2005.10.26 0 0 2319
Tegnap moessal megcsináltuk a pestós csirkét. Sok pirospontot kapott érte a szerző. :)
mannamari Creative Commons License 2005.10.26 0 0 2318
MAI RECEPT
FAHÉJAS KIFLIK

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg hideg vaj, apró kockákra vágva
1½ evőkanál cukor
1 csipet só
4 evőkanál natúr tejszínes krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája

A töltelékhez:
20 dkg cukor
2 púpos evőkanál őrölt fahéj

a nyújtáshoz liszt
a nyers kiflik lekenéséhez 1-2 tojásfehérje, enyhén felverve
a megsült kiflik lekenéséhez 2 evőkanál cukor 2 evőkanál forró vízzel összekeverve

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire.

Összeállítom a tésztát. A lisztet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót morzsásra dolgozom egy késes betétű robotgépben. Hozzáadom a tejszínes krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját – a fehérjét, pedig félreteszem későbbre-, majd addig járatom a gépet, amíg össze nem áll a sima tészta. (Ha nincs robotgép, akkor is elkészíthetjük a tésztát. A lisztet összekeverjük cukorral és a sóval, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Ezután hozzágyúrjuk a krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját.)

A tésztát elosztom 2 egyenlő részre, bucivá formázom, és folpackba csomagolva berakom a hűtőbe min. 30 percre.

Amíg a tészta pihen, megcsinálom a tölteléket. Ez annyi csak, hogy a cukrot összekeverem az őrölt fahéjjal.

Megformázom a kifliket. Kiveszem a hűtőből az egyik tészta-adagot, és lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával kb. 24 cm-es körlappá nyújtom. Megkenem tojásfehérjével, majd egyenletesen rászórom a fahéjas cukor felét, és kicsit bele is nyomkodom. Ezután a körlapot éles késsel 16 cikkre vágom, majd magam elé veszek egy-egy tészta-cikket. A szélesebb oldalától indítva feltekerem, aztán picit meghajlítom, hogy kifliformájú legyen.

A kifliket háromujjnyi távolságban ráteszem egymás mellé az előkészített tepsire, megkenem vékonyan tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütöm őket.

A megsült kifliket még melegen lekenem cukros vízzel, hogy szép fényük legyen. Ha kihűltek, készen vannak. A második adag tésztát ugyanúgy készítem el, ahogy az első adagot.

24 kifli lesz belőle.

ezmegenvagyok Creative Commons License 2005.10.26 0 0 2317

Tegnap este rámtört az "úgy ennék valami csokisat, de gyorsan", úgyhogy előkerestem a Stahl féle brownies receptet, amit már korábban kinéztem.

Fél órán belül kész lett, és nagggyon finom!! Olyan jó csokitól ragacsos a belseje :-P

 

Brownies

 

Hozzávalók:

10 dkg apróra vagdosott étcsoki, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 dkg kakaó, 1/2 tk sütőpor

--->ezeket egy tálban összekeverni

 

2 teáskanál nescafé 1 ek vízben feloldva, 2 db tojás, 1 dl napraforgó olaj

--->ezeket egy másik tálkában összekavircsolni (bevallom, én tettem bele egy kis rumot is :P)

 

A két masszát összekevertem, majd sütőpapírral kibélelt kisméretű tepsibe simítottam (Stahl cikkcakkos tortaformában süti, de nekem nem volt kedvem mosogatni). A tetejére egy marék durvára vágott dió helyett én lapokra vágott mandulát szórtam, mert az volt otthon. 18 percig sütöttem 175 fokos előmelegített sütőben.

Nyamm... már el is fogyott :-P

 

 

kutykurutty Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2316
Vicces volt egyebkent a musor... Igy kezdte: Ez most nem az en receptem lesz.
Kis hatasszunet utan: hanem az anyukame :)
Előzmény: kutykurutty (2311)
mannamari Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2315
Sőt, a hozzávalók között sem szerepel. De hát kicsire nem adunk :)
Lehet, hogy paranormális képességekkel (pl. gondolatolvasás) kellene rendelkeznünk a receptek egy részénél?
Előzmény: kutykurutty (2311)
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2314
Becenevem: a Villám :).
Előzmény: monkey62 (2313)
monkey62 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2313
Nagyon koszi, azt is, hogy gyors voltal :)
Előzmény: nemisbéka (2312)
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2312
Előzmény: monkey62 (2310)
kutykurutty Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2311
Mustar ?
A musorban szo nem volt mustarrol... :)
Beszel ossze-vissza :)
Előzmény: mannamari (2305)
monkey62 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2310
SEGITSEEEG!!!!!!! Hol talalok feherbabos krem crostinihezt? Orok halam erte, ha valaki, esetleg...
nemisbéka Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2309
Mindenhol :).
Előzmény: mannamari (2308)
mannamari Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2308
Előfizetőknek egy nappal korábban kézbesítik. Felénk legalábbis...
Előzmény: mara2 (2307)
mara2 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2307
Hol olvastad te már a Nők Lapját? Csak holnap jelenik meg :))
Előzmény: mannamari (2306)
mannamari Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2306
Az eheti Nők Lapjában van egy cikk Judittal.
Nagyrészt a kislányával kapcsolatos dolgokról szól, de egy kérdés érinti a szakmai dolgokat is. Eszerint nem ír új könyvet, csomagküldő szolgálatot akar indítani és tervezi egy újság kiadását.
(Remélem nem hagytam ki semmi lényegeset.)
mannamari Creative Commons License 2005.10.25 0 0 2305
MAI RECEPT
GOMBÁS KIFLI

Hozzávalók:
4 kifli
25 dkg gomba, apró darabokra vágva
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem, apróra vágva
2 dl tejföl
1 dl natúr joghurt
10 dkg tejszínes krémsajt
2 tojássárgája

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.

Előkészítem a kifliket. Először elnegyedelem őket, azaz keresztben félbevágom mindet. Ezután a feleket hosszában is félbevágom, majd az így kapott negyedekből kiskanállal vagy az ujjammal kiszedegetem a puha belet. Így lesz 16 darab „kifli-hajóm”. A kifli-belet nagyon apróra morzsolom, és félreteszem.

Jöhet a gomba. Az olívaolajat megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott gombát, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és néha megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha a gomba már puha, leveszem róla a fedőt, és erős lángon elforralom róla a leve nagy részét. Nem szabad teljesen kiszárítani! Ezután megpucolom a fokhagymát, hozzáreszelem, és hozzáadom a mustárt is.

Összekeverem a tölteléket. A párolt gombához hozzáadom a kiflibél-morzsalékot és az apróra vágott petrezselymet, majd megkóstolom, hogy elég sós-e, borsos-e. Szerintem akkor lesz finom a gombás kifli, ha a tölteléke intenzív ízű.

A kifli-hajókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és megtöltöm őket a gombás töltelékkel.

A máz következik. A tejfölt, a tejszínes krémsajtot és a joghurtot kézi habverővel összekeverem a tojássárgájával, aztán megborsozom, és rákanalazom a töltött kiflikre. Nem baj, ha imitt-amott lecsurog róluk, de azért figyelek rá, hogy a máz alaposan bevonja a tölteléket.

A gombás kifliket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben.


4 adag lesz belőle.

mannamari Creative Commons License 2005.10.24 0 0 2304
Szia!

Nem csoda, hogy a vasárnapit nem találtad, mert október 23. miatt nem is volt adás.

Megkaptad a mailt?
Előzmény: komórka (2303)
komórka Creative Commons License 2005.10.24 0 0 2303
A vasárnapi nem volt fent ez a mai

 

MAI RECEPT

FŰSZERES DIÓ KÉTFÉLEKÉPPEN

 Hozzávalók:

FŰSZERES DIÓ I.
1 kávéskanál koriandermag
½ evőkanál olívaolaj
15 dkg dióbél
¼ kávéskanál cayenne bors
½ kávéskanál cukor
¼ kávéskanál só

FŰSZERES DIÓ II.
1 kávéskanál koriandermag
¼ kávéskanál cayenne bors
½ kávéskanál cukor
¼ kávéskanál só
1 tojásfehérje
15 dkg dióbél

 Elkészítés:

FŰSZERES DIÓ I.
A koriandermagot mozsárban megtöröm, és félreteszem.

Egy közepes méretű serpenyőben mérsékelt tűzön megmelegítem az olívaolajat, majd hozzáteszem a diót. Pár percig kevergetem, hogy illatos legyen.

A dióhoz hozzákeverem a megtört koriandermagot, a cayenne borsot, a cukrot és a sót, aztán ha a fűszerek már szépen eloszlottak a dión, leveszem a serpenyőt a tűzről.

A fűszeres diót melegen tálalom.



FŰSZERES DIÓ II.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe.

A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán összekeverem a cayenne borssal, a cukorral és a sóval.

A diót beleszórom egy tálba. Egy másik tálban kézi habverővel enyhén habosra verem a tojásfehérjét, aztán ráöntöm a dióra. Jól összeforgatom, hogy a fehérje mindegyik diódarabot bevonja.

A tojásfehérjével bevont diókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és rájuk hintem a fűszerkeveréket.

A fűszeres diót 5-8 perc alatt illatosra és ropogósra sütöm a meleg sütőben.

 

GIL1 Creative Commons License 2005.10.21 0 0 2302
THAIFÖLDI CSIRKELEVES Hozzávalók:

1 piros chilipaprika
2 fej gomba
25 dkg csirkemellfilé

2 gerezd fokhagyma
½ tyúkhúsleves-kocka
5 dl forró víz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 zöldcitrom
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg rizstészta
1 maréknyi friss bazsalikom
1 maréknyi friss korianderzöld
Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat. A chilipaprikát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A gombát felszeletelem. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra darabolom, és egészen enyhén megsózom. Ezután megpucolom a fokhagymát, finomra zúzom, és a leveskockát elmorzsolom a forró vízben. Az így kapott léhez habverővel hozzákeverem a szójaszószt, a mézet és a zöldcitrom levét: ez lesz a leves-alap.

Az olívaolajat megforrósítom egy kisebb leveses fazékban, majd 1 perc alatt kevergetve átpirítom rajta a csirkemell-csíkokat. Nem sütöm meg őket, csak egy kis színt adok nekik.

Az átpirított csirkecsíkokhoz hozzáadom a gombaszeleteket és a felcsíkozott chilipaprikát, majd hozzáreszelem a fokhagymát és hozzáöntöm a leves alapot.

A levest felforralom, aztán takaréklángon 5 percen át csendes forrásban tartom, hogy a csirke és a gomba megpuhuljon. Az utolsó 1 percben hozzáteszem a rizstésztát is. Amíg a leves fő, apróra vágom a bazsalikomot és a korianderzöldet.

Tálaláskor a thaiföldi csirkelevest megszórom a felaprított, friss fűszernövényekkel.

2 nagy adag lesz belőle.
mannamari Creative Commons License 2005.10.21 0 0 2301
MAI RECEPT
THAIFÖLDI CSIRKELEVES

Hozzávalók:
1 piros chilipaprika
2 fej gomba
25 dkg csirkemellfilé

2 gerezd fokhagyma
½ tyúkhúsleves-kocka
5 dl forró víz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 zöldcitrom
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg rizstészta
1 maréknyi friss bazsalikom
1 maréknyi friss korianderzöld

Elkészítés:
Előkészítem a hozzávalókat. A chilipaprikát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. A gombát felszeletelem. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra darabolom, és egészen enyhén megsózom. Ezután megpucolom a fokhagymát, finomra zúzom, és a leveskockát elmorzsolom a forró vízben. Az így kapott léhez habverővel hozzákeverem a szójaszószt, a mézet és a zöldcitrom levét: ez lesz a leves-alap.

Az olívaolajat megforrósítom egy kisebb leveses fazékban, majd 1 perc alatt kevergetve átpirítom rajta a csirkemell-csíkokat. Nem sütöm meg őket, csak egy kis színt adok nekik.

Az átpirított csirkecsíkokhoz hozzáadom a gombaszeleteket és a felcsíkozott chilipaprikát, majd hozzáreszelem a fokhagymát és hozzáöntöm a leves alapot.

A levest felforralom, aztán takaréklángon 5 percen át csendes forrásban tartom, hogy a csirke és a gomba megpuhuljon. Az utolsó 1 percben hozzáteszem a rizstésztát is. Amíg a leves fő, apróra vágom a bazsalikomot és a korianderzöldet.

Tálaláskor a thaiföldi csirkelevest megszórom a felaprított, friss fűszernövényekkel.

2 nagy adag lesz belőle.


(Hasonló szerepelt valamikor a Nők Lapjában is, de nem ugyanez.)
tündérlala Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2300
EZ brutál jól hangzik - meg kell csinálnom! :)
Előzmény: Sorsha (2296)
Zitka Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2299

Pont ezt az adást nem láttam, de legtöbbször Bolero sonkát használ. Az 80 g-os - mi is nagyon szeretjük. :-)

 

Más: ma tök jól látszott a nagy rozsdamentes tál alján az IKEA címke. :-))))) Pedig az Ikea nem is szponzorálja őket. :-)

Előzmény: mannamari (2298)
mannamari Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2298
Tényleg kihagyta a hozzávalók közül. Komórkának igaza van, tegyél úgy ízlés szerint. Judit általában kis csomagos szeletelt sonkát szokott használni. Úgy gondolom az olyan 8-10 dkgos csomag lehet.
Előzmény: Hermione17 (2295)
komórka Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2297
Mégha olvasnám is a receptet, akkor is az a válaszom, hogy izlés szerint, na meg a lehetőségeidhez mérten. Én ezeknél a recepteknél (tehát nem sütemény) nemigen szoktam méricskélni, hanem úgy gondolomra. Tehát az adott tészta mennyiséghez képest.
Előzmény: Hermione17 (2295)
Sorsha Creative Commons License 2005.10.20 0 0 2296
SÜLT SONKA CSÍPŐS ŐSZIBARACKKAL
Hozzávalók:

40 dkg főtt, füstölt sonka
1 púpozott kávéskanál méz
1 evőkanál olívaolaj
1 doboz őszibarack-konzerv
1-2 friss piros chilipaprika
1 púpozott kávéskanál mustár
1 maréknyi friss menta
1 evőkanál málnaecet
Elkészítés:

Az őszibarack-konzervet alaposan lecsepegtetem –a levét elteszem a hűtőbe másikorra, pl. jéghideg pezsgővel finom koktél lesz belőle-, majd apró kockákra vágom. A chilipaprikát kimagozom, és vékonyan felszeletelem. Végül apróra vágom a friss fűszernövényeket.

Első lépésként egy keverőtálban alaposan összekeverem a mézet, a chilipaprikát és az evőkanálnyi olívaolajat.

Aztán a sonkát kettévágom, hogy 2 vastag, szép szeletet kapjak. Megforrósítok egy kevés olívaolajat egy nagy serpenyőben, beleteszem a sonka-szeleteket és alaposan megkenem őket a mézes mázzal. Kb. 2 perc múlva megfordítom a húsokat, és a másik oldalukat is alaposan megkenem a mézes mártással.

Az apró kockákra vágott barackhoz kanalazom a mustárt, a málnaecetet és az apróra vágott menta nagy részét, majd az egészet jól összekeverem.

Tálaláskor elosztom 2 tányéron a csípős őszibarackot, melléteszek 1-1 sült sonka-szeletet, és megszórom a félretett fűszernövénnyel.

2 adag lesz belőle.
Hermione17 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 2295
Segítenétek, hogy a MOZZARELLÁS CSAVART TÉSZTA CITROMMAL ÉS FOKHAGYMÁVAL receptbe mennyi sonkát kell tépkedni? :)
Előzmény: komórka (2229)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.10.19 0 0 2294
szerintem nemcsak egy fedőt kapott, hanem egy egész tefal ingenio készletet, meg azt a sok szilikonformát. Meg egész sok dolgot már csak tálkákból adagol, amire nem kell leragasztott felirat. Nézzetek korridor tévét, ott nincs reklám :) - még...

ui. mondjuk a vasárnapi mulatságok sincsenek fent
Előzmény: Zitka (2291)
Sorsha Creative Commons License 2005.10.19 0 0 2293
Ma a hétvégi DUPLÁN CSOKIS TALLÉROK voltak
Előzmény: kreativtucsok (2271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!