Keresés

Részletes keresés

Superb_ Creative Commons License 2006.01.18 0 0 451

Ami az interlingvát iilleti nem ismerem, azonban bizonyosan nem rendelkezik olyan elterjedtséggel, mint az eszperanto. Ezek szerint aki interlingvát beszél az gyűlöli az eszperantistát és fordítva is?

Akkor ne nevezzük nyelvésznek, hanem mondjuk nyelvalapítónak. Zamenhof - a fáma szerint - megalapozta ezt a nyelvet, majd rábízta a közösségre, akik azóta beszélik, művelik. Biztos vagyok abban, hogy közöttük vannak magasan képzett nyelvészek is, hiszen a nyelv fejlődése nem állt meg. Egyébként a latint is gondosan fejlesztik (talán a Vatikánban), állítólag alkotnak nagyon sok új szót, ami a mai világ valóságát önti latin nyelvi formába.

lehet, hogy inkább így szól a kérdés: valamelyik mesterséges nyelv vagy egy kiválasztott de lebutított európai nyelv legyen az EU nyelve.

Ki tudja, lehet, hogy az angolt pedig 100 - 200 év múlva már az USA-ban sem fogják beszélni és ott is a spanyol lesz a beszélt nyelv.

Előzmény: Shoshoj (450)
Shoshoj Creative Commons License 2006.01.18 0 0 450
>>Lehet, hogy azért tartják nyelvésznek mert az egyetlen élő, beszélt mesterséges nyelv megalapítója, amit napjainkban is beszélnek és ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy nyelvész.<<

Attól, hogy valaki egyszer megjavít egy autót valamilyen szinten (függetlenül attól, hogy az utána csak egy ideig működik és azóta esetleg már egy másik kocsink van) attól az még nem autószerelő. Sőt, az autószerelők talán esetleg még szakbarbárnak is tartják.

Úgy hogy ez sértő lehet a nyelvészekre nézve, meg ez is, hogy Zamenhof nyelvész volt, része az eszperantisták hazugságainak. Nekem nyelvész végzettségem van és számomra azok a nyelvészek, akik az <a href="http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9114513&la=50913233" target="_blank">interlingua</a> nyelvet egységesítették, évtizedek hosszú nyelvészeti munkája által, etimológiai és egyéb módszerek alkalmazásával.

Az vitathatatlan, hogy Zamenhof gyermekkorától többnyelvű volt (mint lengyel zsidó szemorvos orosz megszállás alatt nyilvánvalóan találkozott és többé-kevésbé használta a jiddis, a lengyel, az orosz, a görög és a latin nyelvet, formális nyelvként ismerte a hébert, de ha jól emlékszem, a kor közvetítő nyelvén, a francián is tudott, meg németül is). De nem volt nyelvész!

>>Sok simerősöm van, aki nem tud megtanulni semmilyen nyelvet. Talán az eszperantóval boldogulnának.<<

Nehogy azt hidd! Én tanúja voltam eszperantó nyelvtanfolyamon, hogy akinek egyáltalán nincs nyelvérzéke, az eszperantóul sem tudott még csak megmukkanni sem. Meg az eszperantóban a tárgyeset megfelelő használatát sem nagyon láttuk még senkitől. Azonkívül a magyarok tele hungarizmusokkal írnak / beszélnek eszperantótul, ami persze természetes, csak nem az indo-európai alapú eszperantó nyelv esetében.

MAXVAL-nak azzal a kijelentésével viszont, hogy az angol egy megfelelő közvetítő nyelv, nem értek egyet, de ez egy más téma.

Egyébként amit írtál, hogy az eszperantó milyen jó lenne az EU-ban, mert az a latin gyökerek miatt könnyű lenne a franciáknak és az angoloknak; ez még fokozottabban igaz az interlingvára, amelyet írásban az angol és francianyelvűek, plusz írásban és szóban akár az olasz és a spanyol anyanyelvűek is megértenek, előzetes tanulás nélkül is (nem úgy, mint az eszperantót, bármennyire könnyű is az).
Előzmény: Superb_ (449)
Superb_ Creative Commons License 2006.01.18 0 0 449

Valószínűleg igazad van, orvos volt (bár van ahol nyelvésznek és orvosnak írják). Lehet, hogy azért tartják nyelvésznek mert az egyetlen élő, beszélt mesterséges nyelv megalapítója, amit napjainkban is beszélnek és ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy nyelvész.

Egy biztos: a nyelvészek elismerik az eszperantót, hiszen többek között nyelvvizsgát is lehet belőle tenni, nekik is van  nyelvi akadémiájuk, mely az új szavakkal, kérdéses nyelvtani dolgokkal és hasonlókkal foglalkozik. Ez egy élő nyelv, úgy gondolom ez vitathatatlan.

Sok simerősöm van, aki nem tud megtanulni semmilyen nyelvet. Talán az eszperantóval boldogulnának.  

Ezzel együtt nekem a beszélt eszperanto nem túlzottan tetszik. Minden más tetszik benne, maga az alapötlete a leegyszerűsített nyelvtan (subjuntivo? minek?  

:-)    szerintem megfelelne egy általános közvetítő nyelvnek., különösen az EU-ban.

Nagyon sok fordítási költséget lehetne megspórolni! És a franciálk és angolok se hinnék, hogy ők a nagy zsenik!

Előzmény: Törölt nick (448)
Shoshoj Creative Commons License 2006.01.18 0 0 447
Már én is asszem leírtam, hogy az eszperantó nem egy profi nyelvész által készített nyelv, hanem egy szemorvos által kitalált nyelv. Ráadásul tizenéves éretlen korában találta ki; amit később érett fejjel ő maga is meg akart reformálni, de már nem tudta, mert a mindenható eszperantista "közösség" leszavazta saját mesterét. Később, amikor maga a közösség egy része állt elő a mester korábbi reformterveihez nagyon hasonló terveivel, már maga a mester zárkózott el azok elől - mivel mint írtam ezek nagyon hasonlóak voltak az ő korábbi reformterveihez - szerintem csak dacból nem fogadta el azokat; arra való hivatkozással (amit a saját reformprojektjének elutasításánál tapasztalt meg), hogy azt már a kész, működő közösség nem fogadná el, "megosztaná az egységet", stb. (ehhez ismerni kéne Zamenhof "homaranismo"-ját, vagyis globalista-humanista ideológiáját). Innentől kezdve - ha nem korábbról - az eszperantónak erősen mozgalmi, ha úgy tetszik "szektás" jellege van és nagy szerepet kap benne a közösség. A harmadik reformtervezeti hajszánál sem tárgyalt Zámenhoff a reformistákkal, ekkor következett be a "nagy egyházszakadás", vagyis az eszperantónak és megreformált változatának, az idónak a szétválása. Később voltak még egyesülési kísérletek, az eszperantisták kezdeményezésére. Erre az idisták nagyon korrekt módon megküldték az eszperantistáknak azokat a minimum-pontokat, amikben ki tudtak volna egyezni az eszperantistákkal úgy, hogy ha azokat alkalmazzák az eszperantóban (legalább alternatívaként), akkor ők lemondanak a saját ido nyelvükről és mozgalmukról és egyesülnek az eszperantóval névleg, nyelvileg és az eszperantistákkal. Ez utóbbiak azonban mereven elzárkóztak (mint ahogy ma is) mindenféle reformok elől, így továbbra is eszperantóról és idó nyelvről beszélünk, és nem egyről.
Előzmény: Superb_ (446)
Superb_ Creative Commons License 2006.01.18 0 0 446

Én úgy tudom, hogy aki az eszperantót kitalálta ő eleve nyelvész volt, így annyira nem lehet dilettáns. Szerintem az eszperanto elég fejlett és jól kitalált nyelv. nekem inkább a hangzásával van bajom, az nem tetszik. ennek ellenére bizonyított tény, hogy a legegyszerűbb megtanulni, ha igaz - én elhiszem.

Ezért feltételezem, hogy a legegyszerűbb nyelv lenne pl. az EU-nak is. Ráadásul ott szinte mindenki tud valamennyit franciául, angolul, ami a latin alapok miatt az eszperantónak kedvezne. Én csak azt nem értem, hogy legalább próbaképpen miért nem tesznek egy kísérletet az egésszel, nem kötelező jelleggel.

Annyit talán megérne.

Egyébként a szektajelleg igaz lehet az eszperantóra, hiszen ez egy adott kör, társaság, nem is tudom mi lenne velük, ha hirtelen tényleg mindenki megtanulná, elveszítené a mozgalom/kivételezettség stb. státuszát a dolog.

Superb_ Creative Commons License 2006.01.17 0 0 444

Bővebben?

Annyit azért hangsúlyoznék, hogy több az EU-ban dolgozó (és eszperantóul nem beszélő) magyarral  együtt jutottunk erre. Kell egy közvetítő nyelv és ha az angol, francia stb marad továbbra is, az örök konfliktus forrása marad, hiszen ezek emiatt felsőbbrendűnek érzik magukat. A nyelvi félreértésekről nem is beszélve.

Előzmény: Törölt nick (443)
Superb_ Creative Commons License 2006.01.17 0 0 442

Nem tudok eszperantóul, azonban legalább próbaként a EU felvehetné munkanyelvnek, valószínűleg előrébb jutna ez az egész cirkusz.

Minden ami az EU alapelve az az eszperantó elveinek megfelel szerintem.

Szeretném megtanulni én is.

14-69 páncélvonat Creative Commons License 2006.01.16 0 0 441

Nagyon tetszet az eszperantóról írt szösszeneted. Én aztán ugyan nem nézlek le. Ha rajtam múlna felvenném az EU hivatalos nyelvei közé.

Előzmény: Namiújságferibácsi? (440)
Namiújságferibácsi? Creative Commons License 2005.11.08 0 0 440
Mi petas pardonon! Mi estas stulta...
Kio estas antaux la perloj? Mi komprenas la vortojn, sed mi ne komprenas, ke vi kion volis esprimi..
Do... Mi jam diris, ke mi estas stulta.. :-/ :)
Előzmény: VonBraun (439)
VonBraun Creative Commons License 2005.11.08 0 0 439
Naturaj perloj antaux la...
Előzmény: Namiújságferibácsi? (438)
Namiújságferibácsi? Creative Commons License 2005.11.08 0 0 438
Szóval Kedves Mindenkik!
Most bukkantam rá erre a topicra és nem olvastam el minden oldalt, de... Azért hozzászólnék a témához:
Tehát először az én kis történetem: most 18 éves srác vagyok, tavasz környékén fogok érettségizni... vagyis az én esetemben inkább az érettségi fog srácozni :-/ Mindegy:D a lényeg, hogy ált. iskola 4 óta tanultam... "TANULTAM" németet, angolt pedig 9óta. Átlagosan mind a kettőt heti 4 órában kb.. Nyelvvizsga szintjére nem, még a közelébe sem jutottunk el egyik nyelvnél sem. Az osztályt csoportokra fel lehet osztani:akik szeretik egyik vagy másik nyelvet, többre tartják a magyarnál és ezért magánúton igenis nagyon tanulták(nem ingyen..). Így ők abból az adott nyelvből érettségiznek(vagy nyelvvizsgáznak). Vannak akik nem szeretik egyik nyelvet sem(márpedig ahhoz, hogy valamit jól tudjunk, szeretni is kell szerintem), Ők a némettanár vajszívűségére hivatkozva.. összekaparnak vmit érettségin írásbelin, szóbelin meg a leghülyébbnek is jójegyet ad(ez így megy..)
És akkor rólam:régen hallottam az Eszperantóról, igazából az volt a véleményem, hogy tök jó ötlet, de nem jött be...(mert az állam nem támogatja, nincs reklámja stb) Aztán mikor utána olvastam(amit több kedves hozzászóló nem tett meg) rájöttem, hogy ez nem is eltemetett csont. Max elásott mag, amit csak locsolni kell.. Szóval nyáron mentem egy intenzív tanfolyamra, mely két hónapos volt... és megszerettem a nyelvet(nyílván a tanáromnak is köszönhető).. Szóval tanultam, és igyekeztem.. pl külföldiekkel leveleztem, chateltem esperante. Aztán most ősszel(szept. 15 és 17) sikeresen nyelvviszgáztam középszinten(!!!!!!).
A tanulás (és szórakozás-én pl tök szeretek brazil haverommal beszélgetni)mellett szépen elmélyedtem valamelyest az egész eszményébe. Az amit képvisel az Eszp.. Kedves Akárki! KÖPJ LE, ha jól esik, én azonban megsúgom: aki nem tudja milyen érzés beszélni közvetlenül, pl egy brazil emberkével, egy közös nyelven...áhhh... nyílván a szókincsem a kicsi magyarból :p Mindegy nem tudom kifejezni ezt az érzést. Mikor ember az emberrel beszél, nem mint magyar az angollal vagy bárki mással.
Akit érdekel itt egy kis szösszenet: http://vilagnyelv.tripod.com/Ang-eo.htm ajánlom mindenkinek, független, hogy "melyik oldalon áll". Felvilágosítás, adatokkal. Főleg ajánlom Karinthy Frigyes beszédét. Aki arra azt mondja, hogy sületlen ostobaság.. Az legyen szíves tényleg leköpni.
Továbbá nem értem, hogy mi szükség lenézni a másikat. Vagyis ez a stílus Lóci, hogy tök hülyére veszel másokat csak mert... Miért is? Mert más a véleményük? (mert nem hajlandók elfogadni, hogy a nagy nemzetek népei lenézzenek minket?) Merthogy itt véleményekről van szó. Amire gondolunk csak vélemény. Igazságnak durva hiba felcímkézni. És amit soha nem fogok megérteni télleg: Miért kell provokálni az eszperantistákat, fikázni azt, amiben hisznek? Ha télleg semmit nem érnek, miért? ("Ha nem félsz, akkor mi a francnak sikítasz?" :) )Hagyjátok "elsüllyedni a fenébe", ha ez a sorsa. Vita nélkül. És hagyja mindenki, hogy járja a maga rögös útját. Egyenlőséget! Nem támogatni egyik nyelvet sem. Nem elküldeni szegény gyerekeket és rájuk kényszeríteni egy idegen, másnak a nyelvét, rengeteg pénzért, hanem hagyni, hogy válasszon saját maga. Na lenne még mit mondanom, de befogom a pofámat, ígyis sokat írtam :-/ még egy dolgot: Nem ér semmit az Eszperantó. Nekem sok mindent adott a nyelv. Csak egy dolgot emelek ki: barátokat a Föld minden pontjáról(tartom a kapcsolatot brazil, orosz és kínai emberekkel is) továbbá chaten még több és több emberrel cseveghetek... és mindez mennyit ér? A lehető legtöbbet. Nekem a legszentebb dolog a barátság.

Maradok 10telettel és ezért is köpjetek le :)
ripők Creative Commons License 2005.10.28 0 0 437

off

Honnan tudod, hogy a vakok nem látnak színeket pl. álmukban? Csak nem tudják közölni, mivel nincs meg szavak hozzárendelése a színekhez.

on

Előzmény: Géniusz Lóci (436)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2005.10.27 0 0 436
Itt van egy csomó lentebb, szemezgess.
Bár nektek úgyis fölösleges. Mintha vakoknak magyarázná az ember, milyen szép szín is a kék.
Előzmény: Törölt nick (434)
Doadoa Creative Commons License 2005.10.25 0 0 435
Minden hölgy ifjú:) Köszönöm a kedvességed, de már megoldódott a dolog.:)
Előzmény: Törölt nick (418)
ripők Creative Commons License 2005.10.23 0 0 433
Ugy gondolom, az eszperanto hasznossaga szempontjabol kozombos az, hogy van-e anyanyelvi hasznaloja es hogy tanulnak-e melle masik idegen nyelvet. Ha - ahogy irod - a felelem tartja vissza a donteshozokat az eszperanto hivatalossa teteletol (ala tudod ezt valamivel tamasztani?), akkor ilyen EU es ilyen donteshozok nem is kellenek. Legfeljebb az EU kimarad. Egyebkent nekem mas mesterseges nyelv is megfelelne, csak most az eszperanto a legeselyesebb.

"Ho, cxesu!" mokante la homoj admonas ... Hehe, azert sem.
Előzmény: Géniusz Lóci (432)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2005.10.22 0 0 432
Az eszperantóhoz képest nagyhatalom vagyunk, kb. 15 milliónyian beszélik a nyelvet anyanyelvként, míg az eszperantót kereken 0 azaz nulla fő.
Arra meg elég kevés az esély, hogy valaki csak eszperantót tanuljon, mint idegen nyelvet. Azt ugyanis az értelmesebbek feltudják fogni, hogy az eszperantónak gyakorlati haszna nincs, ezért megtanulnak 1-2 olyan nyelvet, aminek van, aztán meg esetleg az eszperantót is.

Persze, az eszperantisták azért vinnyognak, hogy legyen itt vagy ott hivatalos nyelv az eszperantó, hogy aztán büszkén verhessék a mellüket, hogy de bizony az ő vacakjuk (=mesterséges nyelv) különb vacak a többinél. Pedig hát nem. Ugyanolyan vacak.

Hálistennek ezt minden döntésképes helyzetben lévő ember képes is belátni - illetve fél attól, teljesen jogosan, hogy ha az eszperantót hivatalos nyelvnek nevezné ki, a többi vezetők az EU-ban vasvillával kergetnék az EU határáig -, ezért az eszperantó megmarad annak, aminek való, és ahol a helye van: hobbinak a horgászat mellett.

Én meg nem tudom, röhögjek-e vagy sírjak inkább az erőlködéseteken, mert valahol vicces is, de inkább szánalmas.
Előzmény: ripők (431)
ripők Creative Commons License 2005.10.21 0 0 431
Lóci, szeretnék most tobzódni egy kicsit. Azt írtad, hogy "az eszperantó a gyakorlatban ...-t sem ér" (=mit sem ér). "Esperanto valoras nenion." Miért is? Mert kevesen beszélik? Furcsa egy ilyen érvet magyarul hangoztatni (bár, mint tudjuk, középhatalom vagyunk, mint Kína). Ha két ember tud eszperantóul, de más közös nyelvük nincs, akkor számukra az eszperantó több, mint hobbi, akkor számukra a többi nyelv a használhatatlan. A kérdés az, hogy van-e nyomós érv arra, hogy az összes mesterséges nyelvet egyszer s mindenkorra el kell vetni.

Esperanto vivas.
Előzmény: Géniusz Lóci (421)
joitt Creative Commons License 2005.10.20 0 0 430

Egyébként nem vagyok eszperantista. Kb. ugyanazok a dolgok nem tetszenek benne amit mások is kritizálnak (redundancia, kalapos betűk, tsz. jele, szavak összeválogatása, stb.). Viszont Zamenhof elképzelésével maximálisan azonosulni tudok. Szerintem egy egyszerű, semleges közvetítő nyelv elfogadása elsősorban a jószándék kinyilvánítása, és gesztus (lenne), az egyéb haszna mellett.

joitt Creative Commons License 2005.10.19 0 0 429

kreol idők - nem bírok várni

tán meg sem érem, s ez elszomorít

louli louli gozok oút end kráj, kráj csak krájolok

hé birodalmiak igyekvés igyekvés

minden felirat oly idegen, nem értem

valami éhesek éltek itt?

Géniusz Lóci Creative Commons License 2005.10.19 0 0 428
Sajnos, ugyanaz. És ezt ti sajnáljátok csak igazán, mivel tudjátok, hogy igazam van, csak szégyellitek bevallani eszperantista társaitok előtt.
Ezért inkább személyeskedtek egy jót. Csak rajta. Engem nem zavar.
Előzmény: joitt (427)
joitt Creative Commons License 2005.10.19 0 0 427

az igazság vagy az igazságod? a kettő nem ugyanaz, sajnos. :((

jajj mit is irtam, hiszen az Első alapvetés: "1. a Lócinak mindig igaza van."

Előzmény: Géniusz Lóci (426)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2005.10.18 0 0 426
Mi van, komák, fáj az igazság?
joitt Creative Commons License 2005.10.18 0 0 425

1. Lócinak mindig igaza van

2. Lóci annyira jó fej, hogy gondolom ez nála néha fizikai fájdalommal is jár (veled vagyunk Lóci a nehéz napokon!)

3. Lócinak mindig választékos a szókincse és egy dzsentlemanus

4. sokan vannak akiknek Lócitól eltérően tobzódnak, véres a szájuk, stb. és ez nagyon szomorú

összegzésül: aki a Lóciról bármilyen rosszat állít (az önminősítő irásait nem számítva), arról tudományosan bizonyítható hogy egy piciny igaza sincs és a legkevésbé sem. 

:))

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.17 0 0 423
Mi e tombolás freudi oka?
e_laca Creative Commons License 2005.10.17 0 0 422
Erről a hozzászólásról látszik, hogy a zsigeri utálat szülte. Nem kell hinni neki.
(még ő beszél véres szájról...)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2005.10.17 0 0 421
Valószínűleg azért, mert az EU vezetői az itt tobzódó véresszájú eszperantistákkal ellentében rájöttek, hogy az eszperantó a gyakorlatban szart sem ér.

Hobbinak persze elmegy, de a repülőgép-modellezés és a horgászás sem lett hivatalos nyelv az EU-ban. Emiatt hálistennek az eszperantó sem.
Előzmény: Törölt nick (420)
VonBraun Creative Commons License 2005.10.09 0 0 419
"Mi lesz a gyerekek anyanyelve?"

Kantoni.
Előzmény: joitt (414)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.07 0 0 418
Remélem, ifjú a kolléganőd. Személyesen neki átadom a jövő héten. Üdv.
Előzmény: Doadoa (417)
Doadoa Creative Commons License 2005.10.07 0 0 417

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene egy kolléganőmnek. Keresi Baghy Gyula Eszperantó nyelvkönyv-ét.

Tudnátok segíteni?

Köszönöm:

D.

Géniusz Lóci Creative Commons License 2005.10.03 0 0 415
Olvass figyelmesebben. Benne van.
Előzmény: joitt (414)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!