Megpróbálok válaszolgatni arra a néhány-tízezer kérdésre amit feltettél nekem a minap:
Hány darab akku van benne?
- 20 darab 6 Voltos 100 Amperes, és van egy 12 Voltos 55 Amperes szabvány aksi a világításnak, zenének, elektromos ablaknak, stb.
Az akkumlátorok nagy része a csomagtartó aljában a pótkerék helyén van. Van még egy kisebb pack a motortérben is.
Motor adatok:
- Üzemi teljesítmény 11 KW, max teljesítmény: 20 KW, Sagem Driver van hozzá.
Max fordulatszám: 6500 ford/min. Érdekesség, hogy nincs az autóban semmilyen váltóberendezés, a motor direkben hajtja az első kerekeket. A bal első kerék és a motor között van valamilyen differenciálmű. A motort úgy lehet elképzelni legkönnyebben mint egy köszörűt ahol a motor mindkét végén van egy korong. Nos a korongok helyett oda kell képzelni a kormányozható kerekeket. Pofára combos darab a moci. Meglehet 40 kiló. Majd csinálok képeket.
Fűtés:
- Hogy ne legyen teljesen függetelen a kőolajtól van benne egy Webasto benzinkályha ami takarékos, elméletileg egy-két hétig kitart a 10 liter. Pontos fogyasztásának meghatározása folyamatban.
A fűtés és általában a többi fogyasztó nem befolyásolja a megtehető távolságot mivel ezek a 12V-s rendszert terhelik.
Világítás:
- Nem ledesek a lámpák, hagyományos izzó mindenhol, mint az igazi autókban.
Fékezés:
-Motorfékben jelentősen lassul az autó, ilyenkor visszatölt a rendszerbe. Az elektromotorból generátor lesz.
-Van hagyományos vákuumos fékrásegítős hidraulikus fékrendszer melyhez kis vákuumszivattyú termeli a vákuumot.
Töltés:
Tapasztalataim szerint az intelligens töltő (ami benne van a motortérben) 4-5 óra alatt tölti fel az akkumlátorokat teljesen lemerült állapotból. Ebben az esetben 12 Ampert szippant a 230V-s hálózatról. De pl ma ahogy jártam ahol csak félig volt üres a tároló alig pár Ampert fogysztott és ugyanúgy 3-4 óra kellett a feltöltéshez.
Vész esetén egy óra alatt 25-30 kilóméterhez elegendő töltést kapok.
Így alighanem sok napelem kellene a feltöltéshez...
Földgázt kilóban mérik nem literben a literre átszámított ára 40-50 Ft lehet kb Egyébként szerintem a Lupo 3L kasznis autóba beszerelt 1.0 literes 4 hengeres benzinmotor szekvenciális gázrendszerrel start -stop automatikával otthoni LPG tankolással ( már akinek van ilyen) verhetetlen árban 6 Ft / km alatt van számításaim szerint ami egy vállalható szám.
Más kérdés hogy aki 12000 km t megy egy évben annak szinte tökmindegy mennyit fogyaszt egy autó mivel minimálisat spórol csak 3L Lupoval ez azt jelenti hogy havonta egyszer tankol ! (34 literes a tartály) tehát még 300 Ft os gázolajjal is havonta 10.000,- Ft üzemanyagköltség senkit nem ver földhöz
Vakok vagytok, vagy vakok!?!?!?
Emberek! Az átalakítás 300-350E Ft, + tartályok kb. 100-150E, hogy max. 150-200km-re elég legyen (120-150L, mindent elfoglal egy hagyományos kocsiban). Egy 50-60L-es tartály max. 50 km-re elég!!! 7-800E Ft egy kompresszor a földgázos kocsihoz (200 atmoszféra!) ha maszekba van csinálva. Azt mehg felejtsetek el, hogy kaptok külön kompresszort, mert gondosan csak autóhoz adnak /db. Nem véletlen! Amit jelenleg amerikából rendelni lehetne, az is ~5000$! Mire ideér, és beengedik a vámon+ÁFA+vám... el kell felejteni. Csak annak éri meg esetleg, aki Szegeden vagy Debrecenben komával rendelkezik a Dégáznál, illetve a Volánnál, mivel csak ott lehet tankolni. Esetleg. De szerintem meg sem éri. Mint írtam korábban, van a családban egy Fiat Multipla, ami gyárilag földgázos. Csak épp megoldhatatlan a töltése így. Ha ilyen autóra vágytok, irány Olaszország. Csak értelme jelenleg nem sok. Amúgy meg hamar összejön 3000 köbméter a kocsiba gondolom. És onnét meg meszeltek az olcsó földgáznak. Arról nem beszélve, hogy onnét fűteni is drágábbért fogsz. Duplán szívsz.
6,3 körül volt országút, ehelyett 7-7,2 . hát, ez lehet 15% is majdnem. De az is igaz, hogy benzinnel elég takarékosan igyekeztem közlekedni, gázzal meg kicsit pazarlóbban bánok.
Attól függ, milyen gyorsan melegszik a motor. Pajeroban (2.6) nem jegesedik le -10 fokig. Indít, kertkapu kinyit, kiáll, motor leállít, kertkapu bezár, indít, tűz. -10 alatt már macerásabb, de -15-ig némi (egyre több) melegítés után el lehet indulni vele. -15 alatt benzinnel kell indítani, gázzal nagyon nehezen kapja el. Pici benzinüzem, pár másodperc, aztán át gázra, és ha megmoccant a hőmérő (kb 40 fok) akkor lehet indulni. Én legalábbis így csinálom. :)
Nyilván autófüggő. Opelek pl. baromi lassan melegszenek be, ott valószínűleg más a helyzet kicsit - de pluszokban tutira lehet csak gázzal, melegítés nélkül használni azokat is.
mentem már 490 km-t 34 literrel, az olyan 7l/100 km. Nekem 1,6-os van, azért az alapból is kb 0,5-1 literrel többet eszik, mint az 1,3-as, a sedan ezzel a mocival, sok extrával ráadásul a legnehezebb az összes swift közül+ a klímám gyakorlatilag tavasztól szept közepéig bekapcsolva. A régi 3 ajtós 713 kilós (le lett mázsálva) GS-em, még hajtva sem evett 5,3-5,5 nél többet országúton -ez benzinből, mert abba még nem volt gáz-
Én most azon filózok, hogy vajon egy Suzuki Alto mit mutatna gázzal. Ha jól emlékszem, hengerenkénti spricces a motor, mehetne bele valami profi szekvenciális gázszett. 6L gáz az 9Ft/km. Országúton talán tudna kevesebbet is, de ugye az lenne biztos, ha találnánk valakit, akinek már át van alakítva.
"Mondjuk varosban a lupo biztosan a nyero mert rovidtavon ido kell a gazatkapcsolahoz"
én csak gázt használok. Nincs átkapcsolás, gázzal is indul a kocsi. A gáz nem mossa le az olajat a hideg hengerfalról, mint a kicsapódó benzin. Kimondottan egészséges a kocsinak a gázos indítás.
Én is jártam kint a belgáknál, de szerencsére nekem nem volt rossz tapasztalatom velük kapcsolatban.
Ott volt az mindig, hogy dízel kocsival mentük ki és ott mindig fűtőolajat tankoltunk(szigoruan csak kannába és a kúttól távozva este töltögetés a kocsi. Nagyon bűntetnek ott a zsaruk), ami igen csak olcsóbb volt a rendes gázolajnál akkoriban(2003-2004). Most nem tudom, hogy mennyi a különbség a kettő között...
Más.:
Kipróbáltam a repcét a kocsimba(Rover45)(kb 22l gázolaj és 12l repce). Csendesebb lett tőle és talán erősebb is, remélem nem okoz majd semmi gubancot...
motorallapotahoz: a gazos cuccot olccsobb javitani, mint egy modern dizelt. En mar tobbszor szemeztek a lupoval, mert ugye keveset eszik stb (varosban egyertelmuen a nyero), de varoson kivul kevesbe.120 koruli temponal ahogy olvastam 3,2-3,4-t eszik ami 0,979 €-s(tegnap ennyi volt) Biodiesel ar melett 3,23€/100km. 1,3-s swift 5,9 korul eszik ilyen korulmenyek kozott(vagy kevesebbet) 0,629€-s(per ma 0,609-0,619 kozott van de par hete 0,649 is volt) gazarral szamolva 4,08€/100km. A kulonbseg 0,85€/100km, ami 100ekm-n 850€ azaz 215eFt. Es suzka alkatreszt szinte a szemetben is talalni es kicsit fapadosabb technika mint a Lupo 3L. Mondjuk varosban a lupo biztosan a nyero mert rovidtavon ido kell a gazatkapcsolahoz, es varosban a suzka is benyel 7(-8)litert /cafoljatok meg, en meg csak kulterulten teszteltem/, a lupo meg varosban is 4 liter alatt marad ahogy olvastam. (Amin nem is csodalkozom, mert ugye dizel reszterhelesen gazdasagosabb, vmint van benne start-stop automatika, automatikas kiguritja(leveszed a labad a gazrol es kikuplungol) es motorfekez(megpoccinted kikuplungolt allapotban a fekpedalt es visszakuplungol))
csakhat kerdezem magam hogy az onindito meddig birja a start stop-t es mennyibe kerul egy uj onindito... Meg gondolom a magnezium felni es a magnezium csomagterajto sem a legolcsobb.... Arrol nem is beszelve hogy pdtdi olaj kell bele mig suzkanak kisebbek a kovetelmenyei
Akkor nem éri meg a Citrom. Mert 15700 euró az majdnem 4 milla. 2.5 milla körül lehet kapni 1.3 multijetes Fiatokat (panda, punto) meg ott körül lesz nem soká a Swift2 is (lehet megjelenése után várni kell még kb. fél évet, de akkor is). Azok városban fogyasztanak 6 litert. Az 1.4 es földgázból minimum 8at. Szóval a multijettel 100 km kb 1500 ft-ba kerül. A földgázossal 80 ft / liter árral számolva (ez kb. jó a földgázra? fogalmam nincs :) ) 650 ft. A különbség tehát 850 ft 100 kilometerenként a citrom javára. Másfél millában a 850 ft durván 1765x van meg.
Vagyis 176500 !!! km leautózása alatt éri utol a földgázos autó üzemanyagköltsége a dízelét. Évi 12 ezer lefutott km (ez az átlag) esetén tehát 15 év ! alatt éri utol. Ennyi idő alatt a citrom már rég szétesett :). De a földgázzal üzemelő motor állapotát is megnézném 180 ezer megtett km után. Vegyük még hozzá a szervízköltségeket, stb ... ez a földgázos autó ilyen áron egy kész átverés. Szerintem. Vélemények ?
Eh, belgaknal egy ev alatt 50 forintot emelkedett a gaz ara :( mergelodom is rendesen, tavaly meg 75-80 forintert kaptam literjet errefele, most mar 120 kornyeken jar... At kellene terni foldgazra... vagy napenergiara.
Ja , és azon még nem is háborogtam, hogy az autógáz árát felén felemelték. 150-155 ft/l áron megy. Pár napja még csak 143 ft/l volt. Pedig már abban bíztam, hogy ez is lemegy 2-3 forinttal, hiszen a nyersolaj is esett. Szerintem a hatalmas benzin áremelés idején sokan alakíttaták át a verdát gázosra, és most ezért megy fel a gáz ára.
Én nem a Botinál csináltattam, ezért most Én szerelem. Na nem nagy dolgok, csak a szerelői apró mulasztások. Az egyik helyen kilóg az egyíik forrasztás, szigszallagit rá, a másik helyen a motor gumibakos felfüggesztése miatt nem számoltak annak mozgására, ezért a légtömeg mérő vezetékét kikezdte a rézcső, gyors hajlítás, szigetelés. Még jó hogy szeretek bütykölni, - az előző két gázos autóm magam alakítottam át - és nem vagyok ilyenkor a plafonon. Két hét múlva újra átnézek mindent, és szerintem be is áll a rendszer. Egyébként minden klassztul szuperál, csak a kutasok többsége csodázik a gázos Suzukin.