Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

niamano 2005.09.23 21:47:02 © 28

*** drága! (már bocs...) 1 dl 700 Ft körül van. majdnem fenékre csüccsentem... És az ijesztett meg, hogy megkérdezte a nő, hogy mire kell, és reflexesen rávágtam: tisztításra. És csak ez után hozta ki.

Előzmény: petike23 (26)
kisszszoros 2005.09.15 14:12:33 © 27
Gyógyszertárban még sosem vettem szeszt, a likőrjeimhez mindig a boltban kapható finomszeszet használtam, amíg lehetett kapni... mostanság (mint korábban többször is írtam) kommersz vodkákat használok, mert azok legtöbbje (amelyikben nincsenek aromák) nem más mint higított finomszesz.
Előzmény: niamano (25)
petike23 2005.08.28 12:21:45 © 26

Helló,

 

a metilalkohol (metanol, faszesz) mérgező, ilyet biztosan nem kapsz gyógyszertárban mert tev. engedélyes, és a Magyar Gyógyszerkönyv sem tartalmazza (nincs egészségügyi felhasználása), tehát gyógyszertárban sincs.

 

Amit kapsz, az az etilalkohol (etanol, borszesz, spiritusz, szesz, Alcohol Aethyllicus, Spritus Vini, espirit de vin), de 100-200 mL -nél többet egyszerre nem adnak ki.

 

(BTW mennyibe kerül most a gyógyszertárban a 70-es alkohol ?)

 

Üdv: Péter

Előzmény: niamano (25)
niamano 2005.08.28 10:27:42 © 25
és nem kaphatok "mérgező" alkoholt a gyógyszertárban? Nem árulnak? Sose tudom, hogy metil v. etil... Csináltam mézes narancslikőrt és utánna gondolkodtam, hogy mi van, ha "vakítóan" finom lesz?!
Előzmény: ribizli (23)
ribizli 2005.08.27 20:53:31 © 24
Tavaly karácsony környékén valami hobbista magazinban (Praktika?) voltak gyógynövényes likőrök, a Konyha-trükkök topikban a sütiket emlegettük, onnan elő lehet bányászni legalább az újság nevét...
ribizli
ribizli 2005.08.27 19:36:33 © 23
A gyógyszertári alkohol teljesen jó likőrökhöz is.
75%-osat érdemes venni, és duplájára hígítva szinte ugyanannyi lesz az alkoholfoka, mint a vodkának, tehát lehet helyettesíteni.
Én ezt szoktam volt használni, igen jó narancslikőrt sikerült többször elkövetnem.
Most mézesen gondolkodom, csak nagyon ritkán kívánok meg némi alkoholt...
ribizli
niamano 2005.08.26 14:59:43 © 22
köszi! a gyógyszertárban van, de nem tudom, hogy az jó-e hozzá, vagy etil/metil (fene tudja melyik-melyik...) és csak fertőtlenítős...
kisszszoros 2005.08.26 14:26:18 © 21
Sajna egyre ritkább a tisztaszesz, ezért én pl vodkát használok, méghozzá kommerszet, aminek az összetétele (a címkén rajt kell lennie) visz és szesz max cukor lehet benne, de semmi más! Ez megfelelő (és viszonylag olcsó) alapanyag.
Előzmény: niamano (20)
niamano 2005.08.23 22:01:39 © 20
és honnan szereztek alkoholt? vagy vodkával/vmi mással csináljátok?
kisszszoros 2005.06.17 13:32:12 © 19

Gyógynövényes likőr kicsit sok melóval jár, és az aromák kivonása türelmet igényel, ezért mellőzend... álljon itt inkább az "AFTERÉJT" likőr receptje:

ami durván annyit tesz, hogy

3 dl csokoládé likőr (lehetőleg erősen csokoládé ízű, a grappa alapú NEMJÓ)

1 dl menta szörp (fémdobozos CORA)

1 dl vodka

 

összekeverni (zöldesbarnás trutymó lesz) azonnal fogyasztható!!!

 

 

 

petike23 2005.04.21 12:57:36 © 18

Sziasztok!

 

Gyógynövényes likőrre tudtok esetleg receptet javasolni ?

 

Próbáltam az u.n. "zárdakeserű" aromát (+cukor, citromsav, víz, alkohol), nagyon kellemes, Jagermeister ízű ital lett, ezt szeretném továbbfejleszteni.

 

Üdv: Péter

kisszszoros 2005.03.02 13:36:09 © 17

Azthiszem, hogy most hétvégén valami whisky krémlikőr lesz a soros, az alábbi recipéből:

25 dkg cukor

10 dkg kávékrémpor

5 dkg jó keserű kakaópor

4 dkg búzakeményítő

4 dl víz

5 dl whisky

 

a cukorból hevítéssel sötét karamellt készítek, azt feloldom a vízben. összeforralom a kávékémporral és a keményítővel, ennek egy nyúlós masszát kell alkotnia. kihűlésig kevergetem aztán elvegyítem a whiskyvel és félreteszem néha rázogatom. aztán jól megiszom!

TTAMAS 2005.03.02 13:20:04 © 16
Azt nem tudom, de a tojáshéjból a meszet ecettel is ki lhet oldani, az meg biztosan volt.
Előzmény: kisveréb (15)
kisveréb 2005.03.02 13:11:26 © 15
Végiggondolva az előzőeket, szöget ütött a fejembe, hogy honnan lett volna citrom az 50-es években? Lehet, hogy később volt ez, és esetleg háború előtt is csinálták, amiről én már csak elbeszélésekből tudok.
kisveréb 2005.03.02 13:08:15 © 14

Volt még egy ősi recept tojáslikőrre, csak az nem volt nekem leírva, úgyhogy meg kell kérdeznem a nálam is idősebb korosztályt. Talán hét végén adódik rá alkalom.

Minden esetre az biztos, hogy úgy kezdődött a folyamat, hogy tisztára mosott egész tojásokat nagy befőttes üvegbe raktak, majd addig facsarták rá a citromlét, amíg ellepte.

A következő lépés már csak akkor történt, amíkorra a citromlé leoldotta a tojások mészhéját.

Anno gyermekkorunkban (50-es évek) ezt a likőrt gyerekeknek is adták vitaminpótlásra, csonterősítőnek.

Hogy likőrként mennyire finom, azt már nem tudom.

TTAMAS 2005.03.02 12:42:18 © 13

És a tojás nem romlasztja meg idővel? :))

 

Igen, az alkohol tartósít.

Előzmény: kisszszoros (12)
kisszszoros 2005.03.02 11:29:43 © 12

Hümm, érdekes recipe!

A tej nem romlasztja meg idővel? meddig szavatos a termék? Esetleg a szesz tartósít?

Részemről nem vagyok tudós, de van egy kiváló tojglilikőr recipém:

 

4 tojás sárgája

40 dkg cukor

4 dl víz

2 rúd vanília (2cm-es darabokra felaprítva

4 dkg búzakeményítő

1 citrom frissen reszelt héja (csak a fényes sárga rész jó!!!)

fél liter 40%-os ÍZESÍTETLEN vodka (nem kell minőség, aromáktól mentes legyen)

 

a 40 dkg cukrot a vízzel, vaníliarúddal fél órát főzzük. az elpárolgott vizet pótoljuk...

ezek után a tojás sárgákat a keményítővel simára keverjük, majd a fortyogó sziruphoz folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. továbbra is folyamatos keverés mellett újra felforraljuk, majd kb 2-3 perc múlva (mikor már nem sűrüsödik tovább) levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromhéj reszeléket, és kihűlésig kevergetjük, hogy ne bőrösödjön. mikor kézmeleg, egy literes üvegbe szűrünk belőle 1/2 litert, majd hozzáöntjük az üveg tartalmához a vodkát. üveget lezárni, jól összerázni, félretenni, és minden esete rázogatni egy percet két héten keresztül. kb két hét alatt összeérik, jobb mint a bolti, bár nem kifejezetten citromsárga..... :-)

 

Előzmény: TTAMAS (10)
TTAMAS 2005.03.02 11:15:34 © 11
Hát Istenem, nagyivó a család. :))
Előzmény: kisszszoros (9)
TTAMAS 2005.03.02 11:14:50 © 10

Ugyan egyszer már leírtam, de ide illik:

 

Egy éve kaptam anyukámtól egy nagyon szép, díszdobozos, nagyon gagyi viszkit. Kezembe került, ezzel tenné kéne valamit. Készítettem belőle viszki alapú, mézes tejszín krémlikőrt.

Jogviták elkerülése érdekében leszögezem, hogy semmi köze a a béllekvár, Karolin, pékmezeje és egyéb hajonló megjelenésű termékekhez. :))

 

egy zacskó mogyorós Aranka krémpor

egy zacskó csokis Aranka

2 zacskó van. cukor

6 dl tej

egy zacskó (3 dl) tejszín

egy maci (25 dkg) méz

egy üveg (7 dl) whisky

 

A hozzávalókat a fenti sorrendben összekevertem és üvegekbe töltöttem. Jégkockával vagy kávéval egyaránt finom.

 

kisszszoros 2005.03.02 11:11:54 © 9

Azthiszem akkor veszek vagy 2-vel :-)

csak épp a fináncokat kell meggyőzni, hogy magán célra teszem mindezt....

És mint köztudott, ŐK roppant hiszékenyek... :-)

 

 

Előzmény: TTAMAS (8)
TTAMAS 2005.03.02 11:07:40 © 8

Árul pl. a Hungrana Rt.

Tartálykocsis kiszerelésben. :((

Előzmény: kisszszoros (7)
kisszszoros 2005.03.02 11:01:41 © 7

Hol lehet finoszeszt kapni?

 

Kb 15 éve még elvétve egy-egy nagyobb közértben volt, de azóta szinte nyomtalanul eltűnt...

 

Mostanában kénytelen vagyok azokra a vodkákra hagyatkozni, amik gyakorlatilag víz és finomszesz összetevőn kívül mát nem tartalmaznak....

kisveréb 2005.02.28 11:47:45 © 6

Ime az ősi családi recept:

Csokilikőr

 

½ liter szesz

½  kg cukor

½ liter víz

2 dl tejszín

10 dkg csokoládé

1 citrom leve

10 dkg holland típusú kakaó

vanília

 

A cukrot, kakaót a vízzel csomómentesre elkavarjuk, felfőzzük, hozzáadjuk a csokoládét. Lehűtjük. Hozzátesszük a szeszt, tejszint, citromlét, vaníliát. Jó, ha pár napig érik, de frissen is finom.

 

kisszszoros 2005.02.23 10:09:08 © 5

kávé likőr:

15dkg cukor

2dkg búzakeményítő

3dL jóféle feketekávéból készült kávé (nem presso, mert az brutális ízű)

10 dkg kávékrémpor

Eztet csomómentesen felfőzni majd kihűlésig kevergetni.

utána összekeverni 1:1 ben valami vodkával.

kisszszoros 2005.02.23 10:04:19 © 4

csoki likőr:

15dkg cukor

2dkg búzakeményítő

7dkg magas kakaóvaj tartalmú (20%körüli) kakaópor

3dL víz

10 dkg kávékrémpor

Eztet csomómentesen felfőzni majd kihűlésik kevergetni.

utána összekeverni 1:1 ben valami vodkával.

Törölt nick 2001.11.08 09:41:18 © 3
Nehany recept a multbol. Nagy nevek, hihetsz nekik. =O)
Előzmény: Mamy76 (-)
Törölt nick 2001.11.08 09:40:33 © 2
outdownS 2000-11-24 15:07:33 (236)

Borlikor

1 l vörösbor
50 dkg cukor
1/3 rumaroma
1/3 cherry aroma
1/3 meggy aroma
3 dl szesz

A vörösbort a cukorral felforraljuk és lehutjük. Az aromakeveréket a szeszben feloldjuk és
a borral elkeverjük. (Tipp: csináljunk 3 litert és ajándékozzunk belole. A bor száraz,
szolobol készült legyen, elég ha mi pancsolunk bele!)

Sörlikor

1/2 l barna sör
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1/4 l alkohol

A sört a cukorral és a vaníliával felfozzük, hulni hagyjuk. Az alkoholt hozzákeverjük,
és legalább 1 hónapig érleljük.

Előzmény: Mamy76 (-)
Törölt nick 2001.11.08 09:40:03 © 1
Vének Tanácsa TM 2000-11-23 10:44:47 (225)

Bailey's

3,3 dl kommersz whisky, 3,2 dl habtejszín, 2 tubus surített tej, 1,5 dl finom feketekávé,
1 evokanál instant kakaó, 1 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 ampulla vaníliaaroma.

A kakaót a feketekávéval csomómentesre keverjük és hidegen a többi hozzávalóval jól összekeverjük.
Kb. 1 l lesz belole.

Előzmény: Mamy76 (-)
Törölt nick 2001.11.08 09:39:38 © 0
Csilla 2000-11-22 09:16:45 (219)

Tojáslikort karácsonyra.

Ime a receptje: 5 tojás sárgáját kikavarunk egy kikapart vanília belével és 1 csésze porcukorral.
Jó alaposan ki kell keverni! Apránként hozzáadunk 6 dl forralt és lehütött tejet,
2 dl 90 fokos alkoholt és 1/2 dl konyakot. Lehet konyak nélkül is csinálni 6dl tejjel és 2 és
1/2 dl alkohollal. De lehet vodkával ia akko 3 dl tejet és 1/2 l vodkát adunk hozzá.
Én tulajdonképpen azért csináltam mert sok sütibe kell és itt nem lehet kapni.
Ebbol majdnem 1 liter jön ki, amit hüvös helyen 3-4 hétig pihentetünk, néha összerázzuk.

Előzmény: Mamy76 (-)
Mamy76 2001.11.08 09:19:59 © topiknyitó
Sziasztok! Hogyan lehet otthon csokilikőrt v. kévélikőrt, *likőrt készíteni? Írjatok recepteket, amit már próbáltatok, és finom lett! Köszönöm!