Keresés

Részletes keresés

hosszu Creative Commons License 2005.05.31 0 0 326

Én sem irtom régóta a korongokat. Ha jobban belegondolok, saját fegyverem erre a célra nagyjából 3 hónapja van. Viszont jelentős gyakorlatra tettem szert kb. 10-15 féle alkalmi fegyverrel többek között és főként a Budakeszi lőtéren az üzemeltetők nagy-nagy megelégedésére (inkább nem adom össze...) :))

 

A 24/25 és a 25/25 csak úgy véletlenül nem szokott összejönni. Én sajnos többnyire dekoncentrált vagyok, emiatt még soha nem lőttem 20 felett a skeet-et. Vagy az elejét vagy a végét elcsesztem. Az utóbbi időben nem nagyon járok ki gyakorolni, inkább néha elmegyek egy-egy versenyre. Sajnos a versenyeken egyelőre kb. 2 rotte idejére vagyok kalibrálva koncentrációban, ami lehet bárhol a 100 korong 4 rottéjából. Érzek némi javulást e téren, de az azért meredek, amikor a nyúlkorong a kistoronyból repül - én valamiért nyulat vártam és volt is időm felkészülni...

 

A pontlövészet abból a szempontból nem rossz kiindulás, hogy az ember legalább egyszer biztosan megcélozza a korongot. A lényeg, hogy ösztönösen kell cselekedni a lőkép alapján a sütés pillanatában a szükséges mozdulatot - hátulról indított "meszelés", pontról elérántás, érintőre berepülőnél belesütés. Nincs kísérgetés és főleg nincs célozgatásos "eléfogás".

 

Ahogy írtam saját fegyverrel még nem volt alkalmam teljes skeet-re. Csak egy magam által kitalált gyakorlóra futotta eddig: 7-es lőállásról indulva nagytoronyból jövő korongokra lőni, minden helyről 2 találat után tovább az 1-esig. Full-full szűkítéssel (skeet-re való, nem :) ) az eredmény: 12/12 (fekete füsthalmazok vagy apró cserép), majd utána az 1-es lőállásról az istennek nem találtam el a nagytorony elmenőket. 2 méterrel oldalra lépve megint dupla szilánkgyártás, 1-esről megint semmi. Azóta ez a mumus, valahogy onnan nem érzem az ütemet. Pár verseny után ahogy egyre inkább megszokom az új vasat érzem, hogy bennünk van a 2x/25-ös skeet akár full-full szűkítéssel is. Hát még skeet-negyeddel! :))

 

Olimpiai vagy vadász skeet-et lősz általában? Talán az egyetlen helyzet, ahol kijöhet a puskád gyengéb szórásképe az a szélső lőállásokról távoli leszálló korongra leadott lövések, esetleg vadász skeet-ben a ráduplázások. Az olimpiainál rákényszerül a lövő, hogy legkésőbb félpálya környékén megfogja az első korongot, különben a dublék esélytelenné válnak.

 

A lőszerpróbánál azért arra vigyáznék hogy ne csak egy alkalomra korlátozódjon és közben ne legyen csere-bere. Nagyon hullámozhat a lőteljesítmény akár két egymást követő napon is. Ami még esetleg érdekes lehet és gyakorlásnak is jó, ha a 4-es lőállásról (középső) nekiáll az ember aprítani és siker esetén elkezdi növelni a távolságot. Előbb-utóbb eljön az a pont, ahonnan jönnek a hibázások - vagy a terítés, vagy a lövő miatt. Ez utána ellenőrizhető egy papírlappal.

Előzmény: Space Cowboy (325)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.05.31 0 0 325

Elhiszem, hogy alapvetően képes a 100%-ra, ha mellette a lövész egy kicsit sem hibázik, és mindig a sörétfelhő legideálisabb részével tudja elkapni a korongot, de én még nem vagyok ilyen. Alapvetően egyébként én pontlövész vagyok, abból is a kaliberezős, méricskélős nagyon precíz, úgyhogy ezt a mentalistát a sörétlövésben sem tudom levetkőzni magamról, ergo szeretem ha a fegyver - lőszer páros tökéletes, és már csak magamat hibáztathatom.

 

Az érdekes az, hogy az Aquila is olcsó márka, de annak a szórásában nincsenek lyukak, a Fioocchiban pedig igen. Komoly versenyre tervezett söréttel még nem lőttem igazából, de mostanában nekiesek a keresgélésnek, és bevásárolok pár dobozt innen-onnan patterning céljára. A Fiocchi viszont tényleg nem az én puskámhoz lett kitalálva...

 

Egyébként mindkét cső skeet furatos, a csőhossz pedig 66 cm. A meglepetés az, hogy a rövid cső és a skeet furat ellenére a trap söréttel 45-50 m-en is gond nélkül szedhető a korong. mondjuk itt már aztán nagyon nem porlasztja, de azért nem egy szem fogja meg.

 

Kellene csinálnunk egy koronglövő workshopot és élő tapasztalatcserét. Hol szoktál lőni?

Előzmény: hosszu (324)
hosszu Creative Commons License 2005.05.30 0 0 324
Ja, azt azért hidd el, lehet a Nike-Fiocchi 12-70-12 24 g 2,0 mm skeet lőszerrel 25/25-ös skeet-et lőni. Sajnos nem én voltam (az új vassal még nem is skeet-eztem), de láttam ilyet. A lőszer biztosan alkalmas rá, szokott benne lenni sörét! :))
Előzmény: Space Cowboy (322)
hosszu Creative Commons License 2005.05.30 0 0 323

Ilyesmit még nem tapasztaltam, de foglalkoztat a dolog háttere. Elöljáróban és nem a márka vagy a keleti blokk fikázásaként annyit elmondanék, ismerős IZS-ének csövei nem ugyanoda hordanak és cserélhető a szűkítése, valamint a gyöngygolyót is szórja rendesen. Öregapám annak idején adott el vadászpuskát azért, mert a porban úgy terített mint egy öntözőkanna - szétdobta 6-os és 8-as sörétet. Én nem szeretnék lőszerhez puskát venni, sem fordítva.

 

Milyen szűkítéseid vannak? Cserélhetőek? Milyen hosszú a cső? Lőttél már befutott gyártók igazi sportlőszereivel pl. Gamebore WhiteGold/BlueDiamond, RCx Competition, Baschieri&Pellagri?

 

Én általában gyakorláskor azzal lőttem, ami a kezembe akadt/adtak: Armusa, Nike-Fiocchi, PMC, franctudjamimég. Szóval az olcsóbbak. Ezekből is vegyesen 24(-28-32) g illetve 2,0-2,2(-2,41-2,5) mm sörétátmérő, a lőpor általában a minimális töltet.

Legtöbbször a Nike-Fiocchi 12-70-12 2,0 mm 24 g "aranyszínű skeet" volt "raktáron". Az állítólagosan az Igaly Diana számára az Olimpiára készített 12-70-16-os 2,0 mm 24 g Olimpic (?) széria enyhén jobbnak tűnt, bár ezt az erősebb lőportöltet miatt a sebességnövekedésre fogtuk. Ezzel ment a skeet és többnyire a sporting és trap is. Különösebb gond nem volt vele 40 méter körül sem, persze az utóbbi kettőre azért  bejátszott a Beretta 682 Gold E Sporting 3/4-es és néha a fullos Extended OptimeChoke-ja is - a típusnál alaptartozék, plusz 2 cm csőtoldat egyben. Nagyritkán előkerült a Nike-Fiocchi 12-70-12 28g 2,5 mm "narancssárga parcours" lőszer is, én nem foglalkoztam vele igazán.

 

Eddig azon szkeptikusok közé tartoztam, akik inkább a lőtudást illetve annak fejlesztését helyezik előtérbe a lőszerválogatás helyett - legalább is a szokásos kb. 30-40 méteres távolságig. A jelenlegi puskám terítésével tapasztalati alapon eddig meg vagyok elégedve, a full szűkítés is gond nélkül és látványosan takarít 5-től 50 méterig.

Amióta elmentem néhány korongvadász versenyre rá kellett jönnöm, hogy vannak korongok bőven 40 méteren túl is és ezzel egyidőben 10 méter körül is. Szűk csővel a közeli korongok kihagyhatók illetve az újszerű távoliakra is nehezebb lehet ráérezni, tág csővel (1/2-től) meg nem mindig törik a távoli korong 2-3 szem söréttől. Ezzel együtt azt vettem észre, hogy inkább a 2,0 mm-es skeet lőszert fogyasztom mint a 2,5 mm-es trap-ot, bár biztosan kisebb az energiája távoli korongokra. Talán a jobb terítés miatt preferáltam.

 

Egy ideje már be vannak készítve nagy kartonlapok egy szórásképvizsgálathoz. Sajnos a teljes képhez végig kellene próbálni 5 szűkítést, 2 csövet, 3-4 féle sörétátmérőt, 3-4 féle lőszert és 1-2 referencia távolságot. Vagy ne legyek maximalista? Majd ha tartósan 80% felett leszek a korongvadász versenyeken, akkor foglalkozom komolyan a fejlődés ezen lehetséges irányával.

Előzmény: Space Cowboy (322)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.05.30 0 0 322

Hello!

 

Az én ZH-m 2004-es darab, úgyhogy remélem változtattak valamit a vason :-)) Time will tell.

 

Más: vettem a héten Fiocchi skeet sörétet (24g, 2 mm), és egyből leesett mintegy 60%-ra a teljesítményem... nem hittem el, hogy sörét és sörét közt ennyi különbség lehet. Eddig Aquila skeet (24 g, 2 mm) és trap (28g, 2,4 mm) sörétet próbáltam, és mindkettővel baromi jól ment a vas. megnéztem lőlapon, hogy mit tud a két márka és nagyon meglepődtem. Az Aquila skeet sörét azt a szép egyenletes szórást tudja 35m-en, mint a Nike 20-on. 35-ön a Nike konkrétan meghal (az én puskám esetében)...

 

Ti mit használtok? Hasonló tapasztalat más puskánál?

 

SC

mosogep-szerelo Creative Commons License 2005.05.26 0 0 321

Szia!

 

Régen azt mondták, hogy a fegyvert "túl gyorsan" tervezték, vagyis nem egy átgondolt-kiforrott konstrukció! Beszéltek a zárolás gyengeségéről, a reteszelés gyengeségéről, az elsütőszerkezet megbízhatatlanságáról!

Én még nem láttam-beszéltem olyan emberrel akinek zh-ja volt, illetve egy valaki mesélte, hogy sikerült "jól eladnia" 50 eFt-ért a vegyescsövű zh-ját! Ez a pénz akkor sem volt túl sok, tehát sem az eladó, sem a vevő nem becsülhette túl nagyra a pusekot! Ezért vagyok kíváncsi a Te használati tapasztalataidra!

 

mosogep-szerelo

Előzmény: Space Cowboy (317)
hosszu Creative Commons License 2005.05.24 0 0 320

Van benne valami, amit mondasz. Az ív egyben támpont is a felvételhez.

 

A Beretta-féle Gel-Tek Recoil Pad tustalp az anyaga és lapossága miatt számomra

problémás volt a kezdeti időszakban, mert a kialakítás nem nyújtott támpontot a tus felvételekor és a gumitalp néha idő előtt megfogta a mozgást.

 

A Browning műanyag talpa enyhén ívelt, így valahol középtájon fexik fel. A konstrukció hátránya toldáskor jelentkezik: a műanyag mindkét oldala ívelt mivel a tus farészét is ívelten alakították ki. Emellett a tus közepe ki van könnyítve és a két rögzítő csavart az alsó és felső szélre "tervezték".  Így elég érdekes a toldás, az eredeti műanyag nélkül nincs, ami középen a fához húzza az új talpat. Ráadásul a csavarok nem párhuzamosan, hanem az ív sugara irányában vannak behajtva, emiatt centi körüli toldásnál a csavarok nem találják a helyüket. Természetesen a menetemelkedés és a csavar magmérete is egyedi.

Gyári kiegegészítők kereskedelme hajrá, talán a harmadik megvett talp csak jó lesz!

Barom japánok! Vagy hollandok, esetleg amerikaiak?

 

A régi IZS lapát tusát valószínőleg szalagfűrésszel kanyarították szép ívelt konfekció-homorúra. Meg is teszi a hatását, ha nem fogják be rendesen... :)

Előzmény: Space Cowboy (319)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.05.24 0 0 319

A tusatalpnál tényleg nem a puhaság az elsődleges kérdés, hanem az, hogy a vállgödör ívét megfelelően kövesse, így a terhelést nagy felületen egyenletesen ossza el. Nos ezt a mostani bakelit agytalp nem tudja, úgyhogy ezért szükséges az új!

 

SC

Előzmény: hosszu (318)
hosszu Creative Commons License 2005.05.24 0 0 318

"A hétvégén véraláfutásosra lőttem a vállamat az új vassal. "

Ezért kell sportcélra a sportfegyver kategóriából választani! :))

 

Vadászatra célszerűbb a könnyebb fegyver, hogy ne kelljen egy nehéz vasat cipelni egész nap, de egy 100 korongos versenyen valaminek kompenzálnia kell a 130-150 darab 28 grammos ólomtöltet visszarúgását. Sokat számít az a plusz pártíz deka.

A skeet puskák nem amiatt tűnnek könnyűnek, mert sokkal könnyebbek pl. a trap vagy sporting puskáknál, hanem mert a rövidebb cső és a hátráb tolt súlypont miatt felkapáskor kevesebb nehezedik az előagyat markoló kézre, könnyebb a kapáslövés. Meg persze egy skeet szűkítés is más visszahatást generál, mint egy 3/4 vagy full szűkítés.

 

Vállszétveréses problémákról eddig még csak a keleti blokk felől érkezett sörétesekről hallottam, pl IZS 12-es lapát natúr fa tussal. Persze ha rövid a tus és fizikailag nincs vállban a puska elsütéskor, akkor bármerre elmozdulhat a puska.

 

A tusatalppal kapcsolatban szerintem nem az anyagtól függ, hogy az szétveri-e az ember vállát. Az enyém műanyag (domborított márkajelzésen kívül semmi extra), mégsincs vele ilyen problémám. Mondjuk 3,6 kg a vas, van ami "ellenhasson" a lökésnek a'la Newton. A műanyag előnye, hogy nincs gumis tapadása, ezért nem akad el a ruhában vállbavételkor. A Perazzi-kat érdemes megnézni, ott a mindenféle elnyelő anyagokat egy bőr réteggel borítják, így az csillapít is és csúszik is ha kell.

Előzmény: Space Cowboy (317)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.05.24 0 0 317

Sziasztok!

 

A hétvégén véraláfutásosra lőttem a vállamat az új vassal. Tapasztalatok: a cuccot használtan vettem, de még a zárszerkezet sincs bekopva :-))) A fegyver nagyon kényelmes, könnyű, bár vmi puha tusatalpat nekem is fel kell rá raknom, mert kb 1 cm-rel rövidebb a tusa mint kellene (meg kemény is).

 

A ZH-t amikor elvittem a megyei MSSZ-hez megmutatni, a főkolompos lehúzta nagyon, majd demonstráció céljából odahívta a fegyvermesterüket (aki áll. nagy szaktekintély skeetpuska ügyben). A fickó kézbe vette és a megyei főkolompos legnagyobb meglepetésére elkezdte dícsérni ezerrel :-) Az emberek alapvetően azért félnek a zh-tól, mert nem hagyományos, nehezebb javítani. A megyei kolléga esküdözött arra, hogy minden szar a világon csak az IZS és a TOz a király. Elfelejtettem neki mondani, hogy 1 éve vett az egyesületünk párat, amelyek 15000-2000 lövés után írd és mond szétestek. Nem beszélve a törött ütőszegekről, elrepedt előágyról, nem működő ejetrorról...

 

Én a pusekról egy rosszat hallottam: a cső zártömbbe illeszkedő tengelye 2 év alatt kikopik (napi 200 lövéses használat esetén, ahogy ezt a fegyverm,ester mondta a sját egyesületi zh-ik alapján), és cserélni kell. Ezek után úgy döntöttem, hogy 73000 lövésenként megengedek a puskának egy 2000 Ft-os alkatrész cserét.

 

Ez egyébként az angol sörtétespuska készítők módszere: készítsd a zártömböt és az elsütőszerkezet alkatrészeit nagyon tartós anyagból, és a kopásnak kitettet egy fokozattal rosszabból, hogy ha az idők során kopik, csak azt kelljen cserélni.

 

Én azért bízom a fegyverben, mert a zárat alapvetően golyós lőszerhez tervezték, és annak a gáznyomása többszöröse a 24 grammos skeetsörétnek, így nem hiszem, hogy komoly kopást tud okozni a fegyverben.

 

Egyébként kétféle sörétet teszteltem le eddig a vassal: Nike-Fiocchi 24 g 2mm Skeet, és Aquila 24g 2mm skeet. Hát az utóbbi sok kategóriával jobb volt. Egyenkletesebb, szűkebb szórást adott mint a magyar, pedig olcsóbb. 24/25-öt ezzel is megcsináltam egyszer, de hazudnék ha azt mondanám, hogy mindig jól emeltem vállba. Sokat kell még vele gyakorolni, de nagyon élvezem a puskát. A TOZ-oknál kűzdenem kellett a jó irányzékképért (fejemet túlzottan a tusára nyomni, túlzottan hátrahúzni), és ezt nehéz az új fegyvernél kikapcsolni, mivel ez teljesen természetesen ad jó irányzékképet.

 

Milyen rosszakat hallottál a zh-król?

 

Üdv

SC

Előzmény: mosogep-szerelo (316)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2005.05.23 0 0 316

Hali!

 

A ZH sorozatról sok rosszat hallottam, de az már jó húsz éve volt! Kíváncsi vagyok a személyes tapasztalataidra! A pusek nekem is tetszik, csak bosszantó, hogy sokan fitymálják! :((

Írjál róla!

 

mosogep-szerelo

Előzmény: Space Cowboy (314)
hosszu Creative Commons License 2005.05.23 0 0 315

Hétvégén volt a kezemben egy régi Merkel, aminek ugyan rövid volt a tusa, de nagyon jól feküdt, tökéletes volt a csősín és a célgömb helyzete. Nem is a tus magassága (esés az arccsontomnál), hanem a pofadék szöge és ezzel együtt a tus kialakítása van nagyon eltalálva.

Az én arccsontom szempontjából a Browning konfekció sem a legjobb. Alapvetően nincs vele gond, de a magas korongoknál néha észreveszem, hogy nem "bújok bele" teljesen a puskába, csak elnézek a csősín mellett. A tus hosszát már nagyjából belőttem, valószínőleg alakítok egy kicsit a tus bal felső részén is.

 

A hétvégén volt egy versenyszerűen lebonyolított barátságos 2*25-ös Compak Sporting lőszerpazarlás, amit sajnos nem vettem komolyan, így csak 2*18-ra futotta. Azután egy még barátságosabb 25-ös rotte idejére becsavartam a szokásos 3/4 és full szűkítéseket "porítás" céljából. :)

 

Az eredmények alapján lehet, hogy a Brno jobb, mint a GTS... Vagy a puska "hátulja" a jobb? :)))

Előzmény: Space Cowboy (314)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.05.18 0 0 314

Nos ma megválaszolom nektek milyen a jó sörétes: a Brno ZH302 skeetre :-))))) Persze egy kicsit elfogult vagyok éppen... A kis aranyos ma beköltözött a szekrényembe! Szombaton lesz a beavatás, utána referálok, hogy mit is tud skeetre. Tegnap előtt kissé visszahoztam a régi formámat és amolyan szabálytalan vadásztrap (3 gép, egyes korongok, 2 oldalról és középről, változó szög, magasság) két 25-ös rottéból lőttem 2x24-et, kíváncsi vagyok hogy fog menni az új vassal.

 

Most, hogy végre van lehetőségem hosszabb időn át tapizni meg kell állapítsam, hogy rám szabták. Pedig folyamatosan kűzdök a puskaagyakkal. Az arccsontom meglehetősen erős, ezért szintem minden kommersz agy kényelmetle. De ez nem :-))))

 

SC

hunserv Creative Commons License 2005.05.13 0 0 313

Az autoiparban meg nem kell atallni, ott is lesz ilyen elobb-utobb, csak kesobb.

Es megfeleloen kialakitott loteren orok idokig lehet olmot hasznalni (nem fold, hanem fem golyofogo a celok mogott), bar soretesnel tenyleg nincs otletem hogy lehetne megfogdosni a kilott olomdarabkakat...

Előzmény: hosszu (311)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.05.12 0 0 312

A pusek egyébként bírja az acélsörétet is! Bizmut sörétet próbáltál már? Kimélőbb és nehezebb mint az acél állítólag!

 

SC

hosszu Creative Commons License 2005.05.12 0 0 311

Szia!

 

Én is 70-es lőszert használok, de aggódom a jővőt illetően. Az én megítélésem szerint a koronglövészet nem a 16 Ft-os korongok, hanem a lőszerek ára miatt költséges sport. Eddig a magnum sörétes lőszereket a "több szem jobban fed" elmélet miatt volt érdemes használni, cserébe nagyobbakat rúgott vissza. Nekem nincs tapasztalatom acélsöréttel, de azt mondják, nem az igazi korongra (sem). Az biztos, hogy a terítése más és hogy már a full szűkítést sem viseli el. Kísérleteznek más anyagokkal is, de vagy a súly vagy az anyag fizikai tulajdonsága a probléma az ólomhoz képest.

 

Az ólom egy kommersz anyag, többek között ezért használják tömegesen sok területen. Az elektronikai iparban pl. jövő év közepéig kell leállni a jelenlegi ón-ólom forrasztási technológiával és átállni valami másra (pl. ón-ezüst) ami természetesen drágább és alkalmazása még nem kiforrott a tömegtermelésben.

 

Kérdés a nem acél "ólomhelyettesítő" söréttel töltött lőszerek ára. A régi félautomatákat (0,8 és full között) és duplacsövű vadászpuskákat (általában 0,5 és 0,9 szűkítésű csövek) előbb-utóbb szögre lehet akasztani. Lesz itt még balhé ebből.

Előzmény: Space Cowboy (310)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.05.12 0 0 310

Hello Hosszú!

 

Űrméret kérdésre: a 76-ost szükségtelennek tartom igazából. Felesleges a + visszarúgás, ha pedig 70-essel töltöm, akkor a sörét belenyílik az átmeneti kúpba, ami biztos vagyok benne, hogy nem segít a szórásképen. (Bár azért itt még jócskán összefogja a kosár, de akkor is :-))

 

Egyébként nem csak az acélsörét a megoldás az ólom sörét kiváltására! Vannak köztes, nem olyan könnyű anyagok is!

 

Üdv

SC

Előzmény: hosszu (307)
hosszu Creative Commons License 2005.05.11 0 0 309

Szia!

 

Van néhány alapvető paraméter, amit bizonyos lőgyakorlat és a hibák utáni önértékelés tapasztalata segítségével bárki le tud ellenőrizni.

 

Pl. nekem - nem mintha venni akartam volna - a Beretta S686 E Sporting esetén már kézbevételkor kiderült, hogy nem rám szabták. Megmarkolva a tus pisztoly-markolati részét a sátorvas illetve az elsütőbillentyű helyzete a mutatóujjam középső ujpercéhez képest centiméterekben mérhetően nem illeszkedett.  Az első ujjperc kell hogy elérje a sátorvas elejét és kb. a két ujjperc hajlata kell egy kicsit túlnyúljon az elsütőbillentyű élét ha az uniformális. Semelyik irányú eltérés nem praktikus. Természetesen el tudná sütni bárki, de reflexmozdulatoknál az alkalmazkodás nem megoldás.

Az összecsukott és függőlegesen felfelé tartott puskát a könyökhajlatba téve látszott a tus rövidsége, szintén centiméterekről volt szó. Emiatt verheti az ember arcát a tus, lődözhet alá-fölé mivel a felkapás mindig más és más lehet. Ettől aztán jönnek a kényszeres mozdulatok amikről nagyon nehéz leszokni.

Ezután már csak a tus alsó és felső oldalhajlását néztem meg - összecsukott puska csövén torkolat felöl végig kell nézni a csősín felől és hanyatt fordítva alul is. Alkatfüggő, hogy kinek mi az ideális, ez a puska nekem nagyon balra dobott.

 

Ezután nyitott bal szem melletti felkapások igazolták a fentieket:

- a tus nem érte el a vállamat, amikor az arcomhoz ért (felkar nem mozdul)

- ráláttam a csősínre (fölécélzás)

- bal szemet becsukva és csak jobb szemmel végignézve a csősínen a célgömb egy kicsit balra mutatott a kiválasztott célponttól

 

Ezután néztem meg és jöttem rá, hogy az addig tökéletesnek hitt "kölcsön" Beretta 682 Gold E Sporting-gal miért vagyok néha "lassú" a balról jövő nagytoronyhoz és miért nem kell különösebben igyeznem a jobbról emelkedő kistoronyhoz. Annak a csöve is egy nagyon kicsit "balos" volt nekem, egyébként eltekintve a tushossztól, mindenben OK. Pedig az ára ellenére nagyon be voltam idulva, hogy nekem is kell egy ilyen.

 

További lehetséges támpont lehet a segédirányzék. A Browning-on pl. van ilyen. Az előagy fogáspontján és fogásmógján változtatva lehet a felkapáson változtatni, de ha a ez két pont sehogy nem akarja fedni egymást akkor felejtő gyanús a dolog.

 

Visszakanyarodva az eredeti kérdésre, szerintem nincs olyan, hogy "nincs mód kipróbálni". Olyan van, hogy ha nincs próba nincs üzlet. Ha már a fentebb írt "tesztek" során felmerül a gyanú, hogy nem tökéletes a fekvés, akkor szerintem nem szabad kiadni egy csomó pénzt. Ha a kereskedő el akar adni, biztosítsa a próba lehetőségét.

 

Nekem azt modta egy lőtérvezető, ha komolyan gondolom akkor hagyjam ki az IZS kategóriát mert el fogom adni 1-2 éven belül. Aki nem sznobságból hajt egy drágább fegyverre az általában rendelkezik bizonyos előzetes tapasztalattal illetve bizonyos összeg felett jár az egyénre szabott kialakítás.

 

Még valami. Azonos szállítmányban sincs két tökéletesen egyforma agyazású fegyver. Ilyenkor általában megpróbáltatják mindet és a legjobban fekvőt viszi a vevő.

 

De amint korábban írtam, rengeteget segíthet egy gyakorlott lövő aki tudja, mi miért működik. Nem egy tapasztalt vadászra vagy az üzletben érdekelt kereskedőre gondolok, hanem egy jó edzőre (nem mindenki az, aki aként dolgozik), leginkább egy profi versenyzőre vagy gondolok. Lőtereken vagy barátságos versenyeken össze lehet akadni ilyen emberekkel és rengeteg lőtechnikai trükköt lehet ellesni tőlük amit ők sem 1 perc alatt dolgoztak ki.

Előzmény: mosogep-szerelo (308)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2005.05.11 0 0 308

 

 

"tényleg azt kell venni, ami fekszik."

 

És honnan tudod a boltban, ahol nincs módod kipróbálni, hogy melyik "fekszik"?

 

 

Előzmény: hosszu (307)
hosszu Creative Commons License 2005.05.11 0 0 307

Hali!

 

Tudomásom szerint a skeet és trap agyazás között jelentős eltérés van, melynek egyik paramétere a cső és a tus által bezárt szög, összességében a "drop". Vagyis az esés kisebb a trap-nál és a sporting valahol a skeet és trap között van. Emellett a sporting semleges, a trap csőnehéz súlyelosztású. Tudja ezt egy váltócső kompenzálni?

 

Sok versenyt megjárt emberektől hallottam, hogy jó dolog a kompenzátor. Én csak azt a részét láttam, hogy nem lehet kitakarítani a lukakat :))

 

A 76-os töltényűr miért volt probléma? Abból lőhető a 70-es lőszer. Előbb-utóbb bejön a "bleifrei clay-shooting" és jönnek a gondok a 70-esekkel. Az energia az ólom tömegében van, így a váltás ki fogja kényszeríteni az acélszemek számának növelését és a magnum sörétes őszerek használatát.

 

Cseh sörétes bock-kal (CZ) még vizsga előtt lőttem. A tus meg volt toldva, én jó arányban találtam vele. Egy pár lövésre kölcsönkapott IZS bock viszont nagyon nem feküdt nekem sem és tényleg "rusztikus" vagyis nyers a kidolgozása.

 

Ha már a fekvésnél tartunk, nekem egy jó csomó - akkor jól fekvőnek tűnő - Berettával ellőtt lövés után egy Browning B25-öt, majd egy Browning GTS-t kézbe véve rövid úton rá kellett jönnöm, hogy nekem személyre igazítás nélkül az alap-ergonómiája miatt a Browning sokkal jobban fekszik. Most ha Browning után átmenetileg a kezembe nyomnak egy Beretta 682-est, akkor eleinte balra mellélövök és később is csak jó-átlagosnak mondható a produktum. A Browning-ra visszaállni nem jelent különösebb nehézséget és szépen lehet takarítani full-full szűkítéssel. Pedig tizenegynéhány különböző puskával volt szerencsém több-kevesebb lövést leadni és örültem volna egy költségkímélőbb megoldásnak.

Sajnos ez van meg a flanc: tényleg azt kell venni, ami fekszik.

Előzmény: Space Cowboy (304)
hosszu Creative Commons License 2005.05.11 0 0 306

>>"ventilált csősínnel rendelkező bock oldalirányú lendítése könnyebb, mivel kisebb a légellenállása" --- Persze, es ha a trabantodnak leszeded a kulso visszapillantotukret erezhetoen megno a vegsebessege, mi?

 

:))

Nem érezhetően, de változatlan körülmények mellett biztosan mérhetően.  Meg tudod, van a trabantos meg van a sumáker a piros ferrariban.  Más autó, más vezetői kvalitás. :)

 

Amit leírtam, nem én találtam ki. És nem is vitatom, hogy egy átlagos kezdő 40-60%-os teljesítményénél ezek a tényezők mennyit számítanak (a puska fekvése már itt is). Stabil 80-90%-ot produkáló lövőnél ki merem jelenteni, hogy minden gramm, tizedmilliméter és ezredmásodperc számít. Láttam skeet-lövőt a 6-os állásból (kistoronytól eggyel visszább) a toronnyal majdnem szemben állva várni a korongot és negyedpályáig meg is lőtte azt. Az ő teljesítménye biztosan nem csak az őstehetségén múlik.

 

Pump action-ra visszatérve kérdés, hogy mi a cél. Lövöldözni vagy hatékonynak lenni? Trabanttal az F1-ben? :)

Továbbra is azt mondom, hogy bár biztosan élvezetes lehet pumpálni, de egy versenyen pl. minek kinlódni a töltéssel, ha nem muszály. Láttam "gyakorló" lövőt gázdugattyús félautomatával (cső nem mozog legalább) 1-es állásból (nagytorony alatt) szembejövő korongra lőni. 4-ből csak 2-szer talált, pedig bőven lett volna ideje cserepezni. Nem szabályos, nem versenyszerű és főleg túlzottan magabiztossá, pazarlóvá tehet, mivel "van még a tárban".

Nem kétlem, hogy használható erre a célra is, de ha csak két lövési lehetőség biztosított, akkor felesleges. Ilyen esetben egyébként a leggyorsabb egy kétbillentyűs bock. Annál gyorsabban sörétessel nem lehet ismételni, egy mozdulattal közel egyszerre is süthető mindkét cső.

 

... ha már a topic címe: Milyen a jó sörétes ?

Előzmény: hunserv (305)
hunserv Creative Commons License 2005.05.10 0 0 305

"ventilált csősínnel rendelkező bock oldalirányú lendítése könnyebb, mivel kisebb a légellenállása" --- Persze, es ha a trabantodnak leszeded a kulso visszapillantotukret erezhetoen megno a vegsebessege, mi?

 

Pampeksonpuskaval azert nem oly macera az ujraloves, multkoron egy vadasz haverom megmutatta mikent kell vele loni: feldobtam egy muanyag kannat, a srac meg jol megtancoltatta a levegoben, nem okozott neki gondot a fegyver rangatasa :)

Space Cowboy Creative Commons License 2005.05.09 0 0 304

Hello Hosszú!

 

Köszi a tanácsokat! Már le van előlegezve a kicsike és hosszú zsörtölődés és gondolkodás után egy Brno ZH302 mellett tettem le a voksomat 5 okból:

 

1. Iszonyatosan kézben van, és nagyon kellemes a tömegközéppontja is, valamint könnyű a vas.

2. Igaz, hogy a 302 "csak" skeetpuska (kompenzátor, skeet furat, viszonylag rövid cső, full ventillált csősin - a két cső is csak a farnál és a kompenzátornál van illesztve), de a ZH család cserélhető csöves így tudok majd venni egy trap csőpárt is hozzá a későbbiekben (76 cm hossz, full-full choke).

3. 12/70-es a cucc, nem 12/76 mint a CZ lett volna

4. a zár felül és alul is reteszel, mivel a szerkezetet alapvetően duplagolyós bockhoz tervezték, így ez sörétlövéstől az életben nem fog elkopni.

5. Nagyon kedvező áron tudtam hozzájutni egy szinte nullkilóméteres használthoz (95e Ft). E héten lesz meg a mexerzésim, úgyhogy hétvégén már együtt megyünk a lőtérre :-))

 

Igazából elsőre kicsit csúnyának találtam a kompenzátoros ventillált csövet és a furcs reteszelésű zárat, de be kell lássam, hogy ez így jó. A fegyver egyébként kétbillentyűs, de a hátsóval lehet ismételni, tehát egybill.-ként is műxik. A vas egyébként kidolgozottság és esztétika terén messze körözi az IZSeket és TOZokat, úgyhogy eddig véleményem szerint ár-értékben nagyon a toppon van!

 

Ismered egyébként? A neten az a kevés info amit találtam róla, nagyon pozitív volt!

 

Üdv

SC

Előzmény: hosszu (303)
hosszu Creative Commons License 2005.05.09 0 0 303

"Milyen jó lenne ez skeetre :-)))) Szerintem szívinfarktust kapna az ajánlást író MSSZ főszakszervezeti bizalmi :-)"

 

Hadd kötözködjek egy kicsit.

 

A skeet szűkités tágabb, mint a cilinder, elvileg jobban és egyenletesebben terít "skeet távolságon". A levágott cső valószínüleg a 0 szűkítésnek, vagyis a cilindernek felel meg.

 

A rövid cső miatt egyrészt a sörétraj érezhetően lassabb lesz, emiatt a sütés pillanatában többet kell "eléfogni" a korongnak, másrészt a célzás is problémásabb a rövidebb csősín miatt. Egy 76 cm-es full-full szükítésü puskával (jóval nagyobb induló sebesség azonos lőszerrel) "kivitelezett" skeet rotte nagyobb pontosságot kíván viszont cserébe igencsak igen látványos fekete porfelhőket generál és szinte alig kell a csövet a korong elé lendíteni.

Emellett már csak a pump-action miatt nem versenyképes igazán a szerkezet: az alatt az 1-2 másodperc alatt ne kelljen a töltéssel bajlódni, elég az elsőre elhibázott korongot másodszor is "befogni".

 

Egyébiránt - mindezek ellenére - tényleg jó lenne skeet-re, ha az ember meg tudja szokni a puskatus hiányát. Viszont a pofáját biztosan nem fogja összeverni! :)

Előzmény: Space Cowboy (295)
hosszu Creative Commons License 2005.05.09 0 0 302

Hali!

 

Végre egy kis élet.

 

Space Cowboy:

A ventillált csősínnek kettős szerepe van. Egyrészt az intenzívebb terhelés következtében fellépő többlethő esetében a jobb hőleadás miatt nem vibrál a forró levegő a célgömb körül, másrész a középen is ventilált csősínnel rendelkező bock oldalirányú lendítése könnyebb, mivel kisebb a légellenállása.

 

Úgy tudom, a CZ már egy ideje csak golyóst gyárt. Mikori az a CZ bock amit meg akarsz venni/megvettél? Tényleg skeet puska vagy csak "jó lesz skeet-re"? Skeet-re még egy Sporting puska is csőnehéz lehet.

 

Mindenek elött - főleg a koronglövészet miattl - egy szempontot vegyél legelőre: azt a puskát vedd meg, ami jól fexik. Arányok a kézfejnél, esések, tushossz, oldalirányú elhajlás, stb. Sokat segíthet egy profi edző vagy versenyző a választásban.

Rengeteg új és drága puskát árulnak úgy, hogy igazából nincs olyan ember, akinek tökéletesen feküdne, viszont az ára vagy a neve miatt megveszik és "használják" több-kevesebb sikerrel. Egy tust megtoldani vagy levágni nem művészet, de más paraméterét megváltoztatni feleslegesen sokba kerülhet és itt nem neked kellene a puskához idomulnod.

Előzmény: Space Cowboy (290)
friss nick Creative Commons License 2005.05.03 0 0 301

Érdekességképpen: bár a sportfegyveremet először a szövetségbe kellett volna bevinnem az új szabályok szerint, a rendőrök ezt másképpen gondolták helyesnek, és így megúsztam egy kanyart. Eleinte erőltettem, hogy MSSZ "elbírálás" kéne a vásárlás után, de azt mondták, majd ők azt jól eldöntik, hogy sportfegyver-e. El is döntötték.

 

Egyébként, hogy vmi jó hír is legyen a sok negatív tapasztalat után, amit itt a fórumon olvastam, velem egyáltalán nem kekeckedtek a rendőrségen, az egész procedúra alatt egyszer sem. Pedig se hátszelem, se kenőpénzem. Igaz, bőven túlteljesítettem minden vonatkozó előírást, de ez akkor is kellemes csalódás!

Előzmény: Space Cowboy (298)
hunserv Creative Commons License 2005.04.13 0 0 300
Ujabb kiskapu a korrupcionak... ha MSSZ aszondja NEM< akkor mi van?mar megvetted a vasat... szoval tartja a pali a markat, hogy par ezres elleneben IGEN lesz a valasza.... pfujj :(
Előzmény: Space Cowboy (298)
hunserv Creative Commons License 2005.04.13 0 0 299

Itt meg... bemegyek a boltba, csokolom azt a shotgunt keremszepen, aztan rosszabb esetben a vetelaron kivul elkerik a szemelyimet oder tartozkodasi engedelyemet is :(

Előzmény: Space Cowboy (298)
Space Cowboy Creative Commons License 2005.04.13 0 0 298

Egyébként IPSC 3 fegyverre beírják, viszont némileg hiányosak az infóid, ugyanis először kérsz az mssz-től ajánlást, beadod a yardon a kérelmet, ha megkapod a mexerzésit veszel vasat, azt ELVISZED BEMUTATNI AZ MSSZ-NEK, és utána viszed beíratni a barna könyvbe.

 

Ilyen a kis magyar valóságshow...

 

SC

Előzmény: hunserv (296)
gvass1 Creative Commons License 2005.04.13 0 0 297

hi,

hat ez a kis kutyu asszem telejs hossza miatt meg rovid lofegyvernek minosulne.

 

Tusaval mar tuti, hogy hosszu lofegyver.

 

Egyebkent, lehet, hogy tenyleg lehetne ugy vele koronogzni, mert kurvara terit.

Előzmény: hunserv (296)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!