hogyan kell húst pirítani? Most brassóit sueretnék és hiába rakok a forró olajba kevés húst, csak csicsog alevében, hóka, ízetlen és rágós. Azt a pirosbarna, kívűl ropog-belül omlik félét nem sikerül sehogy sem.
Nincs közel olyan minőség, a forró olajat nem helyettesíti semmi.
Soxori kínlódás rávezetett, még a "sütőben, olaj nélkül süthető" fagyasztott, előkészített sem lesz olyan.
Ha kevés olajat szeretnél fogyasztani, akkor a megpucolt krumplit főzd meg csöppnyisós vízben majdnem készre, öblítsd le hidegvízzel, csorgasd le alaposan, majd 180 oC-os forró olajban pirítsd aranyszínűre, és szedd 2-3 réteg papírtörölközőre!
Az olaj akkor megfelelőhőmérsékletű , ha a belemártott krumplidarab körül rögvest sistereg!
Fritőzt ki nem állhattam (biztos bennem volt a hiba). Elpateroltam hazulról. Pedig olajtakarékos volt, de a belsejét még nem lehetett kiszerelni, mint ahogy a mostani legújjabbaknál.
A belseje teflonos volt, nem lehetett volna (gondolom) súrolni. Kiszedni nem lehetett, koszosan meg volt hozzá gusztusom.
És a friss burgonyát azt inkább karikára vágva, rá a kiolazott crisptálra, krumpli-karikák tetejét vékonyan ecsettel megolajozom, crispelés, aztán megforditás lapátkával és még egy kis crisp.
Fritőzben a krumpli olajban úszik. Crisptálat csak vékonyan megolajozom, ráteszem a mirelit hasábburgonyát, és fajtájától függően 7-10 percig crispelem. Nem kell megforditani.
en a clorox kimelore eskuszom, szines anyagra is mehet batran, egy-ket esetben buktam el vele meg a belevasalt foltoknal, de azoknal meg ugyis csak az ecetesollo segit:)
Sajnos nem. Nincs királyi út, amit mély olajban kell sütni, az más módszerrel nem lesz olyan. Lsd. százezres csodaedényekben készült főtt "rántott hús".
Legfeljebb a mélyhűtött, elősütött hasábkrumplit lehet megpróbálni (amit lehet sütőben is sütni), de az sem az igazi.
Köszi a folt-tippeket! Sajnos nem fehér a póló, úgyhogy a klasszikus fehérítőszerek nem jöhetnek szóba. Most éppen a tejben áztatást próbálom ki, hátha beválik. Ha nem, akkor só + citromlé... A remény hal meg utoljára... :-)
Van egy Samsung CE283GN mikrohullámú sütőm. Ez azt jelenti, hogy 850 W-os maximális főzési teljesítménye van, grillezés (1100 W) – kombi 1 2 3 (600 W, 450 W, 300 W). Ezzel a fajta mikroval szerintetek, lehet-e sült krumplit készíteni, hogy közel olyan minőségű legyen, mint olajsütőben?
Bárányborda fűszerköntösben 1,2 kg bárányborda, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk mustár, só, bors, 2 eka olaj A fűszerköntöshöz: 3 szál újhagyma, 1 eka paradicsompüré, 2 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 1 tk apróra vágott bazsalikom, 1 tk szurokfű, 2 eka aprított petrezselyem. A húst éles késsel lefejtjük a bordacsontról, de nem vágjuk le róla. Egy gerezd fokhagymát megtisztítunk és összezúzunk. A húst egyenletesen bekenjük a fokhagymapéppel és a mustárral, sózzuk, borsozzuk. Az olajat tepsibe öntjük, és a báránybordát 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Fűszerköntös: Az újhagymát megtisztítjuk és megmossuk. A maradék fokhagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, majd összekeverjük a paradicsompürével, a tojásokkal, a zsemlemorzsával, sóval, borssal és a többi fűszerrel. A húst kivesszük a sütőből, bekenjük a fűszeres masszával, és a sütőbe visszatéve további 15-20 percig sütjük. A hús mellé világos színű fűszeres fokhagyma mártást ajánlunk. Köretként kínálhatunk hozzá apró burgonyát és zöldbabot.
Bárányfilé tavaszi körettel 8 zsenge sárgarépa, 8 zsenge retek, 2 csomag újhagyma, 40 dkg zöldbab, só, bors, 2 eka vaj vagy margarin, 2 egész bárányfilé (egyenként 400 g), egy-egy csokor borsmenta és citromfű, 15 dkg tejföl. A sárgarépát és a retket meghámozzuk, a zöldhagymát megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A babot megmossuk és megtisztítjuk. A zöldségeket kevés sós vízben ropogósra főzzük, sóval, borssal ízesítjük és melegen tartjuk. A vajat vagy a margarint serpenyőben felforrósítjuk, a sóval, borrsal ízesített bárányhúst mindkét oldalán 2-3 percig sütjük. A hús belül maradjon rózsaszín! A szeleteket kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk. A pecsenye levét kevés vízzel feleresztjük és hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott zöldfűszereket. A mártást átpasszírozzuk, a tejfölt hozzáadjuk, rövid ideig forrósítjuk, végül sóval, borssal ízesítjük. A bárányhúst felszeleteljük, a mártással és a zöldségekkel tálaljuk. Ízlés szerint citromfűvel díszítjük.
Fűszeres kuglóf 1 kocka friss élesztő, 1/4 l langyos tej, 1/2 tk cukor, 750 g liszt, 200 g puha vaj, szerecsendió, bors, 3 tojás, 2 csokor friss zöld fűszernövény, 100 g szalonna, 150 g edami sajt. Az élesztőt a tejjel és a cukorral lekeverve 10 percig pihentetjük. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztőt, a vajat, az ízesítőket és a tojásokat. A tésztát 3-4 percig dagasztjuk. A megmosott és összevágott zöldfűszereket, a csíkokra vágott szalonnát és a felkockázott sajtot a tésztához keverjük. A tésztát a (kizsírozott, lisztezett) formába töltjük, és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.175 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. A megsült kuglófot rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
Marcipánnal töltött húsvéti fonott kalács Kelt tészta: 75 dkg liszt, 2 cs. szárított élesztő, 1/4 l langyos tej, 10 dkg cukor, 10 dkg puha vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, só. Töltelék: 40 dkg nyers marcipánmassza, 10 dkg hámozott és ledarált mandula, 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 7,5 dk apróra vágott pisztácia. A mázhoz: 1 zacskó citromos süteménymáz, néhány szem egész pisztáciamag (tisztítva).
Tészta: A lisztet tálba szitáljuk és belekeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a zsiradékot, a tojások sárgáját és az ízesítőket, és a tésztát kb. 3-4 percig dagasztjuk. A letakart tésztát meleg helyen 15 percig kelesztjük, majd kb. 60x40 cm méretű téglalapot nyújtunk belőle.
Töltelék: A marcipánt és a mandulát a robotgép dagasztóvillájával simára keverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, a cukrot, a citromhéjet és az apróra vágott pisztáciát, majd jól összedolgozzuk az egészet. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük, majd hosszában három egyenlő csíkra vágjuk. Minden darabot a hosszabb oldalán kezdve feltekerünk, közben a szélét benyomkodjuk. végül összefonjuk a három tekercset. A fonatot kizsírozott tepsiben még 20 percig kelesztjük. A tésztát 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. A kihűlt kalácsot citrommázzal és pisztáciával díszítjük.
Sáfrányos koszorú 500 g liszt, 25 g friss élesztő, 1/8 l langyos víz, csipet sáfrány, 50 g puha margarin, 60 g cukor, só, 1 cs vaníliáscukor, 1 tk reszelt citromhéj, 1 tojás a kenéshez. A lisztet tálba szitáljuk. Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk és feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a liszthez adjuk, és kb. 5 percig dagasztjuk. A letakart tésztát meleg helyen 20 percig kelesztjük. A megkelt tésztát adagokra osztjuk, és kb. 1,5 cm vastag rudakat formázunk belőle. Két-két rúdból spirált tekerünk, majd koszorút alakítunk belőle. Egy nagyobb és egy kisebb koszorút egymásra helyezünk és megkenjük tojással. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Semelyiket nem próbáltam, régi burdából vannak, felelősséget nem vállalok. :) ribizli