Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Dr. Laufer Gabor 2005. febr. 25. © 10227

Kedves maestus,

 

A következő problémával fordulok hozzád és segítőidhez:
(28 év, 0 szülés, 0 abortusz, 0 fogamzásgátló tabletta, állandó hüvelyi folyásos problémák, 1 endometrózis-gyanú miatti laparoscopia ami neg.; gyógyszeresen beállított pajzsmirigy-túlműködés 2003. óta)
Az utóbbi kb. fél évben a ciklusom ötödik napján, (amikor alapesetben már csak „színes” folyásom volt régen) újra megfájdult a hasam, enyhébb menstruációs görcshöz hasonlóan, amely kisugárzott még a combomba is, és a folyás mellett vizeletürítéskor friss menstruációs vér is ürült, de csak gyengén. Az orvosom ultrahangon nem talált rendellenességet, azt mondta, előfordul, hogy később érik be egy tüsző.
Az endokrinológusom nézetett nálam hormonokat a ciklus ötödik és huszonkettedik napján:
5. nap:
FSH, LH, Prolaktin, Ösztradiol, Tesztoszteron, 17-OH Progeszteron normális,
DHEA-S magas (ref:0,2-6,4, nekem 10,8), Androsteridon magas (ref:0,47-2,68, nekem 3,5), SHBG alacsony (ref: 50-100, nekem 39,4)
22. napon:
Progeszteron magas (ref: 0,9-8,3, nekem 28,7)

Közben a ciklusom újabb tünetei: Az első napon estefelé enyhe görcsök mellett barna pecsételés, másnap dél körül erős görccsel kísért rendes vérzés beindulása. A vérzés viszont az eddigiekkel ellentétben másmilyen lett: a betéten viszonylag gyenge foltot hagyott, vizeletürítéskor viszont sok vér jött nyálkahártya darabokkal. A negyedik –ötödik nap táján a vér teljesen híg lett, mintha csak orrvérzés lenne, de már kevesebb jött. A 6-7-ik napon, a vége felé pedig a kevéske híg vér mellett rózsaszínes-barnás folyásom volt, amelyben nyúlos kis szálak és hajszálszerű szálak is voltak, sötétbarna színűek. Kb. nyolcadik napra szokott elmúlni. Ez már 3-4 hónapja így zajlik.
Egy másik orvos manuális vizsgálat és a tüneteim alapján egészségügyi küretet javasol, mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül.
• Valóban szükség van erre a műtétre?
• Ha igen, nem kell előtte alaposabb vizsgálat? (pl. a méhem hárahajló és kétszarvú, ez a műtét során nem okoz gondot így, hogy ez az új orvos meg sem nézett UH-al, tehát nem is tud róla?)
• Okozhatja-e a panaszaimat az, hogy tavaly május óta nem eszem húst (tejterméket és tojást eszem)?
• Lehet-e a pajzsmirigy túlműködésem következménye (2002 nyarán kezdődött, de több, mint egy éve már gyógyszeresen be van állítva)?
• Buta kérdés, de okozhatja-e az egészet az, hogy tavaly augusztusban új ágyat vettünk, amelyen nagyon vékony a matrac, és az alatta levő fabordák állandóan nyomják a hasam (legtöbbször hason alszom sajnos)?
Állandó hüvelyi folyásom is van, ami legtöbbször gomba eredetű, de hiába kezeltetem magam és a páromat, mindig visszatér.

A tortenetben van legalabb harom orvos (az orvosod, az endokrinologus es egy "masik orvos"). Ne haragudj, de az egyik alapelvem hogy nem akarok dontobiro lenni tobb mas orvos kozott, ugy hogy nem is vizsgalom meg a pacienst. Szinte zavart az, hogy irod hogy ketszarvu mehed van, de azt a "masik orvos" nem tudja. Miert nem tudja? Ha te igy "teszteled" az orvosokat (vajon eszreveszi?), az egy nagyon rossz strategia. Nagyon nem jo erzesem van errol az egeszrol, ugyhogy csak egyket szoban valaszolok.

 

1. Szukseg, ugy mint SZUKSEG nincs a mutetre. Egy egeszsegugyi kuret ritkan van elengedhetetlen szukseg miatt. Neha segit.

2. A masodik orvos annyit tud amennyit prezentaltal neki. Kezzel vizsgalat es a kortortenet tobbnyire elegendo bizonyos esetekben. Ha te egy olyant elhallgatsz, hogy ketszarvu mehed van, az nem valami olyan gyakori amit egy orvosnak automatikusan kellene keresnie.

3. Igen, lehet

4. Nem (az ágyad), nem lehet.

 

Tanacsolom hogy ne vizsgaztasd az orvoskat, hanem kozoljel veluk onkentesen minden informaciot ami kapcsolodik a problemadhoz.

 

Amugy, kozonseges fogamzasgatlo nagyon hatekony a rendetlen ciklus rendbe hozasara.

 

Gabor

----------------------------

Kedves zali,

 

26 éves vagyok, 0 terhesség, sosem szedtem gyógyszert.
a menstruáciommal mindig is voltak problémák, mióta először megjött azóta mindig gondok vannak. van hogy 25-26 napra jön meg és van, hogy hetek kimaradnak. néha beáll magától és pár hónapig rendszeres, aztán megint csúszik. 2 éve volt olyan is, hogy két hónapig nem jött meg. barátommal védekezünk, de így is rengeteg pénzt költöttem tesztekre a biztonság kedvéért. most febr. 7-én kellett volna megjönnie, tehát több mint két hete. még semmi. csináltam 2 tesztet, a másodikat most hétfőn, az elsőt meg pár nappal a késés után. nem vagyok terhes (szerencsére ez csak "para" teszt volt, mivel védekezünk nincs sok esély rá).

1., azt szeretném kérdezni, tudom hogy látatlanba nem tudsz túl sokat mondani, de mik a leggyakoribb okai az ilyen problémáknak?

 

A leggyakoribb oka az, ami soha ki nem derul, sok nonek van "rendetlen ciklusa".

Minden teszt negative, es megis igy van. A masodik leggyakoribb ok tulsulyossag (koverseg). Harmadik, amikor egy hormon, valamilyen okbol tul alacsony vagy tul magas. A reszletek tobb konyvet kitoltenek.


2., mostanában elég ideges voltam, gondolom ez is közrejátszhat.

 

Bizony.


3., a vérzésemet csak gyógyszer tudná beállítani, vagy használ esetleg valami más is?

Nem hiszek a varazsvesszoben, raolvasasban es hasonlokban, ha ilyesmire gondoltal. Fogamzasgatlo tabletta "csodakat" tesz ilyen esetekben. Ha nem akarsz teherbe esni, azt javaslom.

 

Gabor

zali 2005. febr. 24. © 10226
Kedves Gábor!

26 éves vagyok, 0 terhesség, sosem szedtem gyógyszert.
a menstruáciommal mindig is voltak problémák, mióta először megjött azóta mindig gondok vannak. van hogy 25-26 napra jön meg és van, hogy hetek kimaradnak. néha beáll magától és pár hónapig rendszeres, aztán megint csúszik. 2 éve volt olyan is, hogy két hónapig nem jött meg. barátommal védekezünk, de így is rengeteg pénzt költöttem tesztekre a biztonság kedvéért. most febr. 7-én kellett volna megjönnie, tehát több mint két hete. még semmi. csináltam 2 tesztet, a másodikat most hétfőn, az elsőt meg pár nappal a késés után. nem vagyok terhes (szerencsére ez csak "para" teszt volt, mivel védekezünk nincs sok esély rá).

1., azt szeretném kérdezni, tudom hogy látatlanba nem tudsz túl sokat mondani, de mik a leggyakoribb okai az ilyen problémáknak?

2., mostanában elég ideges voltam, gondolom ez is közrejátszhat.

3., a vérzésemet csak gyógyszer tudná beállítani, vagy használ esetleg valami más is?

bocs ha valami hülyeséget kérdeztem, válaszodat köszönöm!
maestus 2005. febr. 24. © 10225
Kedves Gábor!

A következő problémával fordulok hozzád és segítőidhez:
(28 év, 0 szülés, 0 abortusz, 0 fogamzásgátló tabletta, állandó hüvelyi folyásos problémák, 1 endometrózis-gyanú miatti laparoscopia ami neg.; gyógyszeresen beállított pajzsmirigy-túlműködés 2003. óta)
Az utóbbi kb. fél évben a ciklusom ötödik napján, (amikor alapesetben már csak „színes” folyásom volt régen) újra megfájdult a hasam, enyhébb menstruációs görcshöz hasonlóan, amely kisugárzott még a combomba is, és a folyás mellett vizeletürítéskor friss menstruációs vér is ürült, de csak gyengén. Az orvosom ultrahangon nem talált rendellenességet, azt mondta, előfordul, hogy később érik be egy tüsző.
Az endokrinológusom nézetett nálam hormonokat a ciklus ötödik és huszonkettedik napján:
5. nap:
FSH, LH, Prolaktin, Ösztradiol, Tesztoszteron, 17-OH Progeszteron normális,
DHEA-S magas (ref:0,2-6,4, nekem 10,8), Androsteridon magas (ref:0,47-2,68, nekem 3,5), SHBG alacsony (ref: 50-100, nekem 39,4)
22. napon:
Progeszteron magas (ref: 0,9-8,3, nekem 28,7)

Közben a ciklusom újabb tünetei: Az első napon estefelé enyhe görcsök mellett barna pecsételés, másnap dél körül erős görccsel kísért rendes vérzés beindulása. A vérzés viszont az eddigiekkel ellentétben másmilyen lett: a betéten viszonylag gyenge foltot hagyott, vizeletürítéskor viszont sok vér jött nyálkahártya darabokkal. A negyedik –ötödik nap táján a vér teljesen híg lett, mintha csak orrvérzés lenne, de már kevesebb jött. A 6-7-ik napon, a vége felé pedig a kevéske híg vér mellett rózsaszínes-barnás folyásom volt, amelyben nyúlos kis szálak és hajszálszerű szálak is voltak, sötétbarna színűek. Kb. nyolcadik napra szokott elmúlni. Ez már 3-4 hónapja így zajlik.
Egy másik orvos manuális vizsgálat és a tüneteim alapján egészségügyi küretet javasol, mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül.
• Valóban szükség van erre a műtétre?
• Ha igen, nem kell előtte alaposabb vizsgálat? (pl. a méhem hárahajló és kétszarvú, ez a műtét során nem okoz gondot így, hogy ez az új orvos meg sem nézett UH-al, tehát nem is tud róla?)
• Okozhatja-e a panaszaimat az, hogy tavaly május óta nem eszem húst (tejterméket és tojást eszem)?
• Lehet-e a pajzsmirigy túlműködésem következménye (2002 nyarán kezdődött, de több, mint egy éve már gyógyszeresen be van állítva)?
• Buta kérdés, de okozhatja-e az egészet az, hogy tavaly augusztusban új ágyat vettünk, amelyen nagyon vékony a matrac, és az alatta levő fabordák állandóan nyomják a hasam (legtöbbször hason alszom sajnos)?
Állandó hüvelyi folyásom is van, ami legtöbbször gomba eredetű, de hiába kezeltetem magam és a páromat, mindig visszatér.

Előre is köszönöm a választ, és bocs a hosszúságért...
Dr. Laufer Gabor 2005. febr. 23. © 10224

Kedves jolvanna,

 

25 éves vagyok, gyermekem még nincs.

A nőgyőgyászati eredményem a következő lett:

(A mostani eredmény után zárójelben odaírom az előző két szűrésem eredményét is)

---

CYT: 2RE     (11)

P: P2           (P1)

TBS: C3B     (B1)

The: T6       (T1)

 

Citológiai lelet: REAKTIV ELVALTOZAS. ROSSZINDULATU ELVALTOZASRA UTALO JEL A KENETBEN NEM ESZLELHETO.

 

Terápiás javaslat: FÉL ÉS MÚLVA ISMÉTELT CITOLOGIAI VIZSGALAT JAVASOLT.

 

 

Kérem, segítsen megfejteni, mit jelentenek az egyes sorok, a változásuk az előző eredmnyekhez képest, ill. a mostani eredmény általában! Én eddig évente jártam szűrésre, és sosem volt problémám, úgyhogy aggódni kezdtem, hogy ha nem is rosszindulatú, de valami elváltozás mégis van...

 

Csak a masodik sort ismerem USA terminologia alapjan, P2-es a keneted, ami majdnem normalis. A tobbire nincs is szukseg.

 

Annyi még idetartozik, hogy a nőgyógyászom a kenetvételkot észrevett valamit, és sebet említett. Felírt egy hüvelytablettát (6 db-osat), aminek a nevét sajnos elfelejtettem (egy tejsavas készítmény volt, ami visszaállítja a hüvely természetes állapotát, köpenyét), de utána nem történt vizsgálat, hogy javult-e a helyzet.

 

Okozhatja-e az eredményt a fogamzásgátló tabletta?

 

Nem.

 

Most térek át a NUVARING nevű hüvelygyűrűre, ami szintén hormonális, de helyileg "hat". 

 

1. A Nuvaring nem helyileg hat, hanem felszivodik a szervezetbe es hajszalpontosan ugyanazon az alapon mukodik mint a tabletta.

 

2. Amikor helyi elvaltozas van, meg akkor is ha ilyen enyhe, jobb otlet ezt eloszor korrigalni es utana elkezdeni a Nuvaring-et.

 

Gabor

--------------------

Kedves monoka3,

 

32 éves vagyok, csaknem 2 éve próbálkozunk a babával. A hormonszintemet megnézték, a szabad tesztoszteron értékem magasnak mutatkozott, így az orvosom Medrolt (40 mg methylprednisolonum) írt fel, amit 2 hónapig kellett szednem, emellett még Clostylbegit tablettát is szedtem. A Medrolnak a téjékoztatón feltüntetett mellékhatásai nem jelentkeztek, viszont a 2 hónap alatt éjjelente kétszer is jártam pisilni és mivel nehezen alszom vissza, kb.4-5 órát aludtam csak, állandóan fáradt voltam. Szombaton vettem be az utolsó Medrolt, vasárnap még jól voltam, de hétfôn már iszonyú fejfájásra ébredtem és azóta is szinte lüktet a fejem, annyira fáj.

Lehet ez attól, hogy nem szedem a gyógyszert? (Nem vagyok fejfájós, a frontokat sem érzem.) Ha igen, ez egyszer csak elmúlik??

Az orvosom azt mondja, hogy még kb 2 hónapig tart a gyógyszer hatása, addig próbálkozzunk a gyerekkel, aztán menjek vissza és megbeszéljük a továbbiakat. Szerinted, Gábor, nem kellene addig mondjuk a páromat elküldeni egy spermavizsgálatra és nekem meg esetleg egy UH-t vagy valamit csinálni, mert annyira, de annyira elegem van ebbôl az állandó "majd meglátjuk mi lesz"-bôl, vagy csak én vagyok a türelmetlen?

 

A meddoseg egy nehezen kezelheto problema. Ezt el kell fogadnod.

En mindig eloszor a ferfit kuldom spermavizsgalatra.

Az UH ugyan jo otlet, de nem alapveto, ritkan van a meddosegnek lathato jele.

A Medrol abbahagyasa megmagyarazhatja a fejfajast, es el fog mulni (:-).

Megegyszer: a meddoseg egy nehezen kezelheto problema.

 

Gabor

-----------------------------

Kedves Mona14,

 

Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e 14 éves koromban mellrákom, mert találtam a mellemben egy kis csomót?

 

Lehet, de nagyon nem valoszinu. Valoszinuleg csak egy kis fibroma. Mindenesetre mutasd meg egy ottani orvosnak.

 

Gabor

 

Mackaj 2005. febr. 23. © 10223
Ne aggódj, nagyon-nagyon-nagyon pici a valószínűsége, hogy rák lenne. Viszont nagyon jó, hogy észrevetted! Ez azt jelenti, hogy figyelsz Magadra, és emiatt később se valószínű, hogy észrevétlen maradna, ha Isten őrizz, bármi komolyabb gondod lenne. Szerintem, annak ellenére, hogy nem valószínű, hogy komoly a baj, keress egy olyan orvost (nőgyógyászt), akiben megbízol, nem tudom, hogy 14 évesen felnőtt- vagy gyerekrendelésre menj, azt hiszem, van tini is. És szerintem kérdezz arra is rá, pontosan hogyan kell mell-önvizsgálatot végezni, mire kell figyelni.

(Tényleg őszintén gratulálok, hogy észrevetted, nekem 21 évesen egy doki erősködött, hogy meg kéne nézni a mellemet, nekem eszembe se jutott - és rögtön az első vizsgálatkor kiderült, hogy van is benne csomó, de szerencsére nem volt vele semmi baj.)
Előzmény: Mona14 (10222)
Mona14 2005. febr. 23. © 10222
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e 14 éves koromban mellrákom, mert találtam a mellemben egy kis csomót?
monoka3 2005. febr. 23. © 10221

Kedves Gábor,

 

32 éves vagyok, csaknem 2 éve próbálkozunk a babával. A hormonszintemet megnézték, a szabad tesztoszteron értékem magasnak mutatkozott, így az orvosom Medrolt (40 mg methylprednisolonum) írt fel, amit 2 hónapig kellett szednem, emellett még Clostylbegit tablettát is szedtem. A Medrolnak a téjékoztatón feltüntetett mellékhatásai nem jelentkeztek, viszont a 2 hónap alatt éjjelente kétszer is jártam pisilni és mivel nehezen alszom vissza, kb.4-5 órát aludtam csak, állandóan fáradt voltam. Szombaton vettem be az utolsó Medrolt, vasárnap még jól voltam, de hétfôn már iszonyú fejfájásra ébredtem és azóta is szinte lüktet a fejem, annyira fáj.

Lehet ez attól, hogy nem szedem a gyógyszert? (Nem vagyok fejfájós, a frontokat sem érzem.) Ha igen, ez egyszer csak elmúlik??

Az orvosom azt mondja, hogy még kb 2 hónapig tart a gyógyszer hatása, addig próbálkozzunk a gyerekkel, aztán menjek vissza és megbeszéljük a továbbiakat. Szerinted, Gábor, nem kellene addig mondjuk a páromat elküldeni egy spermavizsgálatra és nekem meg esetleg egy UH-t vagy valamit csinálni, mert annyira, de annyira elegem van ebbôl az állandó "majd meglátjuk mi lesz"-bôl, vagy csak én vagyok a türelmetlen?

Várom nagyon a válaszod, amit elôre is köszönök.

Kriszti

jolvanna 2005. febr. 23. © 10220

Kedves Gábor!

 

25 éves vagyok, gyermekem még nincs.

A nőgyőgyászati eredményem a következő lett:

(A mostani eredmény után zárójelben odaírom az előző két szűrésem eredményét is)

---

CYT: 2RE     (11)

P: P2           (P1)

TBS: C3B     (B1)

The: T6       (T1)

 

Citológiai lelet: REAKTIV ELVALTOZAS. ROSSZINDULATU ELVALTOZASRA UTALO JEL A KENETBEN NEM ESZLELHETO.

 

Terápiás javaslat: FÉL ÉS MÚLVA ISMÉTELT CITOLOGIAI VIZSGALAT JAVASOLT.

 

 

Kérem, segítsen megfejteni, mit jelentenek az egyes sorok, a változásuk az előző eredmnyekhez képest, ill. a mostani eredmény általában! Én eddig évente jártam szűrésre, és sosem volt problémám, úgyhogy aggódni kezdtem, hogy ha nem is rosszindulatú, de valami elváltozás mégis van...

 

Annyi még idetartozik, hogy a nőgyógyászom a kenetvételkot észrevett valamit, és sebet említett. Felírt egy hüvelytablettát (6 db-osat), aminek a nevét sajnos elfelejtettem (egy tejsavas készítmény volt, ami visszaállítja a hüvely természetes állapotát, köpenyét), de utána nem történt vizsgálat, hogy javult-e a helyzet.

 

Okozhatja-e az eredményt a fogamzásgátló tabletta? Most térek át a NUVARING nevű hüvelygyűrűre, ami szintén hormonális, de helyileg "hat".  Befolyásolhatja-e ez a váltás negatívan vagy pozitívan az eredményt, ront-e a helyzeten, hogy a sebnél ott lesz ez a gyűrű (a leírásában ez nem szerepel, mint kizáró ok)??

 

Előre is közönöm a válaszait!

 

 

Dr. Laufer Gabor 2005. febr. 22. © 10219

Kedves aloa vera,

 

Én azt írtam, hogy már 1 hete nem szoptatok. Így sincs semmi baj?

 

Nincs.

 

Gabor

---------------------

Kedves gwen01,

 

Mennyi idő alatt fejti ki a hatását a Depo Provera injekció,tehát mennyi időnek kell eltelnie ahhoz hogy a fogamzásgátló hatása maximális legyen és ne kelljen egyéb kiegészítő fogamzásgátlási módszereket alkalmazni?

 

Elmeletileg rogton hat. Gyakorlatilag ha biztos akarsz lenni a dologban, kb egy honapig valami mast is hasznalsz.

 

Gabor

Mikolt 2005. febr. 22. © 10218
mar 1 egesz hete? nem hinnem, hogy ez az idomennyiseg ezt befolyasolna:)
Előzmény: aloe vera (10216)
gwen01 2005. febr. 22. © 10217
Kedves Gábor!Mennyi idő alatt fejti ki a hatását a Depo Provera injekció,tehát mennyi időnek kell eltelnie ahhoz hogy a fogamzásgátló hatása maximális legyen és ne kelljen egyéb kiegészítő fogamzásgátlási módszereket alkalmazni?Válaszodat elöre is köszönöm!
aloe vera 2005. febr. 22. © 10216

Kedves Gábor!

 

Ha szoptatsz akkor minden lehet, egy ket csepptol rendes menstruacioig, es valtozhat is a honapok folyaman.

 

Én azt írtam, hogy már 1 hete nem szoptatok. Így sincs semmi baj?

 

köszi,

Vera

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10215)
Dr. Laufer Gabor 2005. febr. 22. © 10215

Kedves aloa vera,

 

Tegnap, 11 hónap után először megjött a menstruációm. Illetve nem vagyok benne biztos, hogy az e mivel reggel volt pár csepp, este szintén de napközben semmi. Ma szintén. Viszont erős menstruációs fájdalmaim vannak. Van ilyen, hogy az első mensi csak jelzés szinten érkezik?

/Cerazette fogigamzásgátlós szedek

 

Ha szoptatsz akkor minden lehet, egy ket csepptol rendes menstruacioig, es valtozhat is a honapok folyaman.

 

Gabor

----------------------

Kedves Csutti,

 

35 éves vagyok, 0 terhesség, 0 gyerek, még próbálkozás sem volt mivel csak most alakult úgy az életem hogy gyereket szeretnénk a párommal. Rendszeresen járok rákszűrésre, fogamzásgátlót nyolc éve szedek, ( jelenleg Harmonet ), nőgyógyászati problémám kisebb gombás, baktériumos, kikezelt fertőzésektől leszámítva sohasem volt. Sohasem voltam elhízva, rendszeresen sportolok, a környezetem is stabil, nem élek stresszben.

Kérdésem: 35-36 évesen milyen kockázatai lehetnek az első terhességnek?

Mi az amire a legjobban oda kellene figyelni? Lehet hogy ezt a nőgyógyászomtól kellene kérdeznem egy alapos vizsgálat után, de mostanában egyre többet foglalkoztat a gondolat.

 

35 even felul emelkedik a valoszinusege bizonyos genetikai problemaknak a gyerekkel kapcsolatban (Down szindroma peldaul).

 

Szinten, nehezebb a terhesseg, nagyobb valoszinuseggel vegzodik csaszarral.

 

Sok mas reszlet is van, esetleg utanaolvashatsz.

 

Gabor

------------------------

Kedves Kovacs.Dori,

 

Voltam nőgyógyásznál.A folyásom miatt vett kenetet és elküldte a mikrobiológiai laborba.Ma kaptam meg az eredményt és Lactobacillus tenyészett ki.ez mitől alakul ki?mennyi idő mire kigyógyulok belőle?mire kell figyelnem,hogy ne alakuljon ki újra?

a nőgyógyászom szabadságon van,ezért csak magát tudom kérdezni.

Válaszát előre is köszönöm!

 

A lactobacillus nem egy betegseg/fertozes, hanem normalis resze a huvelyi floranak.

 

Gabor

---------------------------

Kedves NGC450,

 

Ket es fel honapja szuletett meg az elso babam, azota szoptatok. Normalis az, hogy amikor elkezd folyni a tej, szoptataskor vagy egyeb okbol, faj, gorcsol a mellem? Altalaban mindketto, hacsak nem ures valamelyik. Ez mar a vajudastol kezdve igy van.

 

Ez teljesen normalis es a szoptatasi reflex velejaroja.

 

(Kedves Mikolt: azt erzi)

 

Gabor

 

Mikolt 2005. febr. 21. © 10214
nem a tejleado reflexet erzed?
Előzmény: NGC450 (10212)
NGC450 2005. febr. 21. © 10213

Dori,

a lactobacillus "jo baci", nem kell irtani, az lenne a gond, ha nem lenne.

NGC450

Előzmény: Kovács.Dóri (10211)
NGC450 2005. febr. 21. © 10212

Kedves Gabor,

 

Ket es fel honapja szuletett meg az elso babam, azota szoptatok. Normalis az, hogy amikor elkezd folyni a tej, szoptataskor vagy egyeb okbol, faj, gorcsol a mellem? Altalaban mindketto, hacsak nem ures valamelyik. Ez mar a vajudastol kezdve igy van.

 

Koszi,

NGC450

Kovács.Dóri 2005. febr. 21. © 10211

Kedves Gábor!

 

Voltam nőgyógyásznál.A folyásom miatt vett kenetet és elküldte a mikrobiológiai laborba.Ma kaptam meg az eredményt és Lactobacillus tenyészett ki.ez mitől alakul ki?mennyi idő mire kigyógyulok belőle?mire kell figyelnem,hogy ne alakuljon ki újra?

a nőgyógyászom szabadságon van,ezért csak magát tudom kérdezni.

Válaszát előre is köszönöm!

Dóri

Csutti 2005. febr. 21. © 10210

Kedves Gábor!

 

35 éves vagyok, 0 terhesség, 0 gyerek, még próbálkozás sem volt mivel csak most alakult úgy az életem hogy gyereket szeretnénk a párommal. Rendszeresen járok rákszűrésre, fogamzásgátlót nyolc éve szedek, ( jelenleg Harmonet ), nőgyógyászati problémám kisebb gombás, baktériumos, kikezelt fertőzésektől leszámítva sohasem volt. Sohasem voltam elhízva, rendszeresen sportolok, a környezetem is stabil, nem élek stresszben.

Kérdésem: 35-36 évesen milyen kockázatai lehetnek az első terhességnek?

Mi az amire a legjobban oda kellene figyelni? Lehet hogy ezt a nőgyógyászomtól kellene kérdeznem egy alapos vizsgálat után, de mostanában egyre többet foglalkoztat a gondolat.

Köszönettel: Csutti

aloe vera 2005. febr. 21. © 10209

Kedves Gábor!

 

Tegnap, 11 hónap után először megjött a menstruációm. Illetve nem vagyok benne biztos, hogy az e mivel reggel volt pár csepp, este szintén de napközben semmi. Ma szintén. Viszont erős menstruációs fájdalmaim vannak. Van ilyen, hogy az első mensi csak jelzés szinten érkezik?

/Cerazette fogigamzásgátlós szedek, de már 1 hete nem szoptatok, 27 éves vagyok és 11 hónapja szültem/

 

Köszi,

Vera

Woody-woodpecker 2005. febr. 21. © 10208

Kedves Gábor!

 

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

 

Woody-woodpecker

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10200)
Shake. 2005. febr. 19. © 10207
Igazatok van,köszi szépen ;)
Mikolt 2005. febr. 19. © 10206
ha az all a tajekoztatoban, hogy az elso heten vedekezz, akkor tedd azt. hiaba mondom en pl, hogy "aaaa, nem kell kiegeszito vedekezes", ha teherbe esel, nem nekem kell majd felnevelni a tevedesem gyumolcset:) ott van feketen-feheren. minek ide mas velemeny?
Előzmény: Shake. (10204)
Törölt nick 2005. febr. 19. © 10205
Nyugodtan hidd el nekik, amit írnak.:-) Védekezz az első 7 napban, de aztán...szabad a pálya.:-)
Shake. 2005. febr. 19. © 10204
Szia!

Elolvastam a tájékoztatót,ott azt irják,hogy ha a menstruáció 2-5-napja között kezdem el szedni,akkor az első 7 napban kiegészítő védekezési módszert kell alkalmazni.
Csak kiváncsi voltam a véleményetekre :) Mert nem tudom hogy most mi legyen :)
Törölt nick 2005. febr. 19. © 10203

A Novynettet nem ismerem, de pl. a Mercilon csak akkor nyújt teljes védelmet az első hónapban, ha a menstruációs első napjától kezded szedni. Ha csak 2-5. naptól kezded, akkor kiegészítő védekezésre van szükség, és csak a második hónap a tuti.

Szerintem olvasd el a tájékoztatót!:-)

Előzmény: Shake. (10202)
Shake. 2005. febr. 19. © 10202
Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni.
A Novynette nevű gyógyszert szedem, a menstruációm 4-ik napján kezdtem el szedni.
Szerintetek már az első hónapban védelmet nyújt?Köszi
Mikolt 2005. febr. 19. © 10201
nem szolitottad meg, ezert nem latta a hozzaszolasodat, mivel szurovel nezi az irasokat... probald ujra, megszolitassal.
Előzmény: m1971i (10193)
Dr. Laufer Gabor 2005. febr. 18. © 10200

Kedves Woody-woodpecker,

 

A tegnap megválaszolt petevezeték átjárhatósági vizsgálattal kapcsolatosan még egy kérdés merült fel bennem. Történetesen, az orvosom a laparoscopiás megoldást javasolta (ezért is írtam, hogy műtétet javasolt), a sima HSG szóba sem került, mint lehetséges megoldás. Más forrásból (internet) néztem utána, és ha jól értelmezem, a két megoldás között jelentős különbség az, hogy a HSG esetén megállapítani lehet a diganózist, míg laparoscoppal átjárhatóvá is lehet tenni a petevezetőket, valamint hogy a laparoscopia más lehetséges okok (endometriózis, polipok, stb.) felderítésére is alkalmas. (Meg persze az is, hogy a laparoscopia sokkal bonyolultabb beavatkozás.) Szeretnélek megkérdezni, hogy jól értelemezem a két eljárás közötti különbséget?

 

Igen, pontosan ez a kulonbseg a ket metodus kozott.

En eloszor az HSG-t szeretem, mert annyira pofonegyszeru. De orvosi stilusok kulonbozoek.

 

Gabor

-----------------

m1971i

 

Mi lehet annak az oka, hogy két menstruációm kb.félidejében sötétbarna(véres?) híg folyásom van, annélkül hogy a  hasam görcsölne. Ez nem rendszeres, egyik hónapban előfordul, utána sokáig nem.

 

Elegtelen informacio miatt a valasz lehetetlen.

 

Gabor

-----------------

Kedves Eleonori,

 

Az Anyukamnak a diagnozisahoz azt irtak , hogy" some form of Limb-Girdle muscular dystrophy and possibility of Bethlem Myopathy " Az en veremet meg Magyarorszagon szinte evente neztek/ hogy mit, ki tudja? / de azt mondtak nalam minden rendben van. Baj" esetleg" lehetne ha fiam lenne.... Egyebkent 4 hetes terhes vagyok, es igen elmennek abortuszra, ha kiderulne, hogy a baba, nem lesz egeszseges.

 

Neked akkor el kell menni genetikushoz. Igen, oroklodhet, es tudtommal nemcsak ha kisfiad lenne. De tobb mint egy valtozatban orokolheto, ugyhogy irany a genetikus.

 

Gabor

-------------------

Kedves Eppendorf,

 

A kovetkezo problemaval fordulnek Onhoz: 25 eves vagyok, es kb. 15 eves korom (serdulokorom) ota fennall a kovetkezo problemam: a szemeremajkaim (kisajkak) illetve a szemeremtest es a combom belso felulete, csak a jobb oldalamon (vajon miert csak itt???) periodikusan rettentoen viszket (a kisajkamon a verejtekmirigyek is tarajszeruen meg vannak duzzadva). Ez azt jelenti, hogy menstruacio elott es utan nagyon rossz, sokszor aludni sem tudok tole, de kozben csillapodik. Orvoshoz ket eve jarok rendszeresen, o gombas-bakteriumos fertozest diagnosztizalt nalam (bar nem tudom kitenyesztettek-e, a leletemen csak a Doderlein bacillus szerepelt, ami ugyebar normalis), ennek megfeleloen kezelt is (Diflucan, Dalacin huvelykrem, Lactacyd irrigator, Klion, Pimafucin kup, Mycosyst Gyno es dietaztam is). Sajnos az emlitett szerek meg arnyalatnyit sem enyhitettek a dolgon, olyan mint ha nem is hasznaltam volna oket. Az egyetlen, ami ideig-oraig segit, az az, ha barmilyen babakremmel bekenem, de ez is csak ideig-oraig hat. Az orvos mehszajsebet diagnosztizalt nalam, amely eros folyast okoz (eros folyast en nem erzekeltem, sot kulonosen akkor , amikor a viszketes van, altalaban nagyon szaraz ez a terulet) es talan emiatt fertozodok ujra es ujra meg. Szerinte ezt le kell egetni. En viszont nem sok jot hallottam az egetesrol (rak kockazat? nalunk mindenki rakban halt meg, ezert felek), tehat kicsit felek tole, de ha ez megoldast hozhat, mindenkepp ra hallgatok. A kerdeseim a kovetkezok: menjek-e bele ebbe a mutetbe (sokan ellenjavalljak)? Oszre terveztunk “baba-projektet”: kerdes, befolyasolja-e ez a termekenyseget (szukebb lesz a mehszaj, etc.) illetve mennyit varjunk a mutet utan?

 

Valahonnan allandoan visszafertozodsz. Ezt innen en nem tudhatom kideriteni.

A mehszajsebnek ehhez semmi koze nem lehet. A leegetes egy eleg regi metodus, akkor hasznaltak amikor még semmi mas nem volt (fagyasztas, laser). A terhesseget befolyasolo hatasa attol fugg, hogy mekkora teruletrol van szo, de az esetek nagy tobbsegeben NEM befolyasolja a terhesseget (nem hiszem hogy konizaciot csinalna ezzel a metodussal, valoszinuleg csak egy feluletes kezelest javasol.

 

A masik kerdesem nem velem kapcsolatos: kozeli hozzatartozom bekerult a „valtozo korba“ (50 eves), ami azt jelenti, hogy 1-2 eve ossze-vissza jelentkeznek a ciklusai, neha rettento erosek, (ejszaka „rohangasznia kell“) es sokszor nagy fajdalmai, gorcsei vannak (ez mar kb 1 eve tart). Az orvosa irt fel hormonpotlo keszitmenyt, de ha lehet, csak rosszabb lett tole, ezert egeszsegugyi kuretet csinaltak nala, ami szinten nem javitott semmit. Az orvos azt tanacsolta, vegyek ki a mehet. A kerdesem az, hogy ezt kizarolag csak hasi mutetkent lehet megtenni, vagy huvelyi uton is vegezheto (olvastam mindket variansrol), illetve hogy mitol fugg, hogy melyiket csinaljak? Mi okozhat ilyen tuneteket, illetve veszelyes-e ez vagy normalis velejaro (nem hiszem)?

 

50 eves korban mehkivetel ezert? Hát en nem csinalnam. Lehet hogy 6 honap mulva klimax, nem menstrual tobbet es nem lennenek szimptomak. Nehany Lupron injekcio "kiutne" a menstruaciojat.

 

Huvelyen keresztul is van mehkivetel, ha nem tul nagy a meh.

 

Gabor

------------------

Kedves mikolt,

 

kuldtem neked e-mailt, nem tudom, eljut-e hozzad. ha nem, akkor meg tudsz adni egy alternativ cimet?

 

Most jott meg.

 

Gabor

 

Törölt nick 2005. febr. 18. © 10199

Szió!

 

Az erős vérzést okozhatja jóindulatú daganat, pl mióma, ilyenkor ha már nem akar több gyereket a beteg és erős tünetei vannak, a méh eltávolítását javasolják. Szerintem az biztos, hogy nem rosszindulatú, mert akkor azt a doki nyomatékosította volna és nemcsak opcióként javasolta volna a méheltávolítást.

Az, hogy hüvelyen át is elvégezhető-e, elsősorban az orvos tapasztaltságától függ, de lehet olyan is, hogy jobban szét akar nézni a pocakban és akkor inkább hasfalon át végzi a műtétet.

 

Ana

Előzmény: Eppendorf (10196)
Mikolt 2005. febr. 18. © 10198

kedves Gabor,

 

kuldtem neked e-mailt, nem tudom, eljut-e hozzad. ha nem, akkor meg tudsz adni egy alternativ cimet? koszi.