Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.26 0 0 394

Nyugi, nem hagyom abba.

Utoljára állt fel a Miskolci légvédelmi Hadosztály alárendeltségében a 105. honi légvédelmi rakéta ezred. Az ezred Miskolcon települt, a vezetési pontja Lillafüreden, a technikai osztálya pedig Pingyomtetőn volt. Az osztályaik Szakáldon, Tardonán, Cserépfalun és Aszalón voltak.

Így állt fel tehát a magyar alárendeltségü honi légvédelem Magyarországon, legalábbis a rakéta osztályok.

Megjegyezném, hogy korábban olvastam egy rövid polémiát az üteg - osztály dologról. Az alegységek közül a raj volt a legalsó, majd jött a szakasz. Utána már volt különbség, mert a következőt a gyalogos századnak, mindenféle tüzér pedig ütegnek nevezte. a következő fokozat gyalogoséknál a zászlóalj, tüzéréknél pedig az osztály volt. Az ezred és a dandár már minkettőnél azonos. Egyébként érdekes, hogy a honi légvédelmi rakéta osztályoknál nem nagyon használták az üteg megnevezést.

Vissza az eredeti témámhoz:

A felállított osztályoknak 1962-ben kellett az első éleslövészetet végrehajtaniuk. Ez valahol a román tengerparton történt, és a célanyag tekintetében nem csináltak nagy gondot. Ejtöernyővel ledobtak valami saroksugárzót, aztán hagy szóljon. Az első lövészeten részt vett a parancsnokságokon túl Börgönd, Nógrádverőce, és Miskolcról is volt ott valaki, de pontos adatot nem tudok.

Az első összeállításra az volt a jellemző, hogy osztályonként egy kupacba rakták a laktanyát, a tiszti lakásokat és a technikai területet. ("A" tüzelőállás; "B" rakéta tároló, telephely - többnyire egy kupacban -; "C" laktanya, tiszti lakótelep). Természetesen mindezt valahol kint a tanyán, és csak néhány osztály volt viszonylag közel valamelyik településhez. Annak idején valaki tréfásan jegyezte meg, hogy az állam egyszerűen megoldotta a hadiözvegyek és hadiárvák dolgát, mert egy atomcsapás az osztályra és mindenki odalesz. Én valahogy nem találtam viccesnek.

A hatvanas évek eső felében történt az első változás. Valami haderő korszerűsítés keretében felszámolták az aszalói és a táborfalvai osztályokat. Hogy ebben mi volt a logika, azt nem tudom, mindenesetre megtörtént. A volt tüzelőállásokat még a hetvenes évek végén is fel lehetett ismerni, legalábbis az avatott szem tudta, miről van szó. Ezzel együtt valóban csináltak némi korszerűsítést is, ugyanis az eredeti ötkabinos Dvinákat lecserélték korszerűbb háromkabinos Dvinára. Folyt. köv.

Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 393

Az eszközök sávokban települtek

 

Erről már hallottam, de csak a Vega kapcsán...

... mindegy folytasd a történelmi áttekintést, majd visszatérük rá később.

:)

Előzmény: Volt tüzér (392)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.26 0 0 392

Etyeken 1981-től Volhov technikával felszerelt osztály volt. Az álca Dvina nem volt mindig telepítve, azt csak időnként szedték elő (1985 után már nem)

A honi légvédelem nem nagyon volt önálló (mint ahogy más sem), az irányítását Varsói Szerződés szinten végezték. Ott volt a VSZ EFEE (Egyesített Fegyveres Erők honi légvédelmi parancsnoksága. Alá tartozott a haderőnemben minden, az NDK-tól egészen Moszkváig. Az eszközök sávokban települtek (1. sáv NDK, 2. sáv NDK és Csehszlovákia, 3 sáv Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország, 4. sáv Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország - itt volt a mi 11. és 104. ezredünk - 5. sáv Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország - ebben volt a Miskolci ezred - a többit nem írom.) Az egészet a honi légvédelem kategóriába sorolták függetlenül attól, hogy a sávban települt eszközök az oroszoké, vagy a helyieké voltak. Az irányítást is a honi légvédelem végezte.

A Kub, Krug és a Vega is SZU-béli folyók voltak. (a Volhov is, az Angara is, a Pecsora is,) A SZTRELA és az IGLA tényleg nem, ezért bocs.

Előzmény: Hpasp (375)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 391

Folytasd...

... abba ne hagyd!!!

((c8

Előzmény: Volt tüzér (390)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.26 0 0 390

Bocs, de időnként félreugranak ezek a szemét billentyűk. Szóval az első Dvina 1959-ben jelent meg. Annyira titkos volt, hogy a vasútállomást és a környezetét háromsoros őrség vette körül, kívül sorkatonák, középen hivatásosok, legbelül a katonai elhárítás tisztjei. Iszonyúan sok ember kellett hozzá, hiszen nemcsak az utakat állták el, hanem a szántóföldet is. Még szerencse, hogy a laktanya közel van a vasútállomáshoz, így nem kellett lezárni az egész országot, csak a negyedét. Még az őrzésben résztvevők zöme sem tudta, miről van szó, csak a bakter akarta belerakni a rakétába a büdös kölykét fegyelmezésképpen. Sokáig egyébként a rekéta nevet sem volt szabad kimondani, ennek a vacaknak "gyártmány" volt a neve (még az oroszoknál is). 1960-ban megkezdték az állomány kiképzését, akiket az ország minden részébből, a hadsereg minden területéről válogattak össze, az egyetlen szempont a megbízhatóság volt. Ez a szempont egészen a nyolcvanas évek végéig megmaradt. A sorkatonákat komolyabban szűrték, mint a határőröket, hiszen itt még alkalmas szakma is kellett.

1961-re felállt a honi légvédelmi rakéta fegyvernem az országban, mégpedig a következőképpen: az 1. Honi légvédelmi hadsereg alá két honi légvédelmi hadosztály tartozott, mégpedig Veszprém és Miskolc (Lilafüred)

A veszprémi hadosztály alá két honi légvédelmi rakéta ezredet szerveztek, a 11. honi légvédelmi rakéta ezredet és a 104. honi légvédelmi rakéta ezredet. A 11. ezred a valamikori Kinizsi laktanyában települt, és a feladata a Dunától nyugatra lévő terület oltalmazása volt, Budapesttől egészen Dunaföldvárig. Dunaföldvár akkoriban a híd miatt volt fontos, akkor Paks még nem volt. Az alegységei települési helyei északról délre: Úny, Vértesacsa (vagy Alcsútdoboz), Börgönd, Sárbogárd és Dunaföldvár (vagy Madocsa). Börgöndön volt az úgynevezett TÜSZ (Technikai Üzemeltető Szolgálat), ahol a rakétákat tárolták, kezelték. A 104. ezred a Dunától keletre volt felelős. A parancsnokság és a közvetlenek (a TÜSZ is) Nagytarcsán volt, az osztályai pedig Nógrádverőcén, Vácegresen, Gyömrőn, Táborfalván és Szabadszálláson települtek. Így Budapest körül létrejött egy oltalmazási gyűrű, ahol még átfedések is voltak.

Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.26 0 0 389

Sajnos ez az említett 17 év már 1 éve ért véget, ezért a hadrendi számok tekintetében már nem vagyok biztos magamban. Amit tudok, azt persze mondom. A kérdésre: nemcsak láttam, technikus tisztként üzemeltettem is a technikát, és jellemzően az osztályok feltöltöttségére, bizonyos fajta melót több helyen is el kellett végezni. Elkezdeném egyébként az emlékeimet. Mindenekelőtt meg kell jegyezzem, hogy csak a honi légvédelemmel kívánok foglalkozni, mert abban éltem, azt ismerem. A csapatlégvédelemről már hézagosabak az információim azzal együtt, hogy onnan is tudok valamit.

Kezdem tehát a kályhánál:

Annak idején a Varsói Szerződés hadtudósai ötféle "haderőnemet" különböztettek meg, úgymint: szárazföldi csapatok, honi légvédelmi csapatok, légierő, hadászati rakéta csapatok, hadi tengerészet. Volt olyan is, aki a légideszant csapatokat külön számolta, volt viszont olyan is, aki szerint az csak a légierő része volt.

Ebből az ötből nekünk csak kettő lehetett, a szárazföldi és a honi légvédelmi, már csak a méretbeli korlátaink miatt is. Ezt csak azért említettem meg, mert a honi és a csapatlégvédelem között az volt az alapvető különbség, hogy a honi légvédelemhez kapcsolhatók bizonyos elhagyott objektumok, míg a csapatlégvédelemhez nem, hiszen azok a harcban együtt mozogtak a szárazföldi csapatok alakulataival. Nekik csak a laktnyáik lehettek jellemzőek, bár azok sem nagyon.

Nálunk egészen az ötvenes évek végéig csak a "csöves" eszközök képviselték a honi légvédelmet. Lévén a legfontosabb település, a főváros akkor is jó alaposan körül volt véve eszközökkel. Van ifjúkori emlékem, már kissé szakmabeliként a Hármashatár-hegyen lehetett látni egy légvédelmi tüzér üteg megerődített tüzelőállását. A betont senkinek nem állt érdekében elhordani, az pedig nagyon jellemző volt.

199--ben jelent meg először Magyarországon honi légvédelmi rakéta, mégpedig Börgöndön. Ott, és akkor rakták ki az első úgynevezett "ötkabinos Dvinát" (RSZN-75 volt a típusa), lévén ott volt a légvédelmi kiképző központ.

Előzmény: mezenguz (374)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 388
Hpasp!

Ki kell ábrándítsalak,se számok,se technika,se felsorolás..én is azt hittem,hogy ilyen lesz,de csak általánosságok,ki,kivel tárgyalt,mikor milyen szerződéseket kötöttek(14 oldalon),inkább hadtörténelmi szemponból nézi az író a dolgokat"az alapadatok a szovjet álláspontnak megfelelően homályban maradtak...az összegző jelentések túlnyomó többsége ma is titkos.."idézet a szövegből.Ez van sajnos,ennyit tudok mondani..:(
Előzmény: Hpasp (387)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 387

Egy volt oszt.társam szállította,sajnos nem olyan részletes,mint ahogy számítottam rá,diszlokációs táblázat pl.nincs,mert még mindig"titkos",csak néhány helységnév.

Akkor mi van benne? Egységek számai? Technikája, típusa, darabszáma?

Minden érdekel!

 

Mesterháza:szomszédos községek Tompaládony,Sajtoskál,Hegyfalu,Chernelházadamonya,Sárvártól ényugatra,légifotót lásd lenn...
..most mennem kell,vár az asszony(az előbb hívott tel.-on!),holnapig viszlát!

Sajna csak arról tudok bármit is, amit a 200. hozzászólásban közzétettem.

 

Előzmény: mezenguz (364)
sandinista Creative Commons License 2005.01.26 0 0 386

"Olvasgattam a topikodat(Radarok),nem nagyon működik mostanában,pedig jól indult..sorállomány voltál Mezőcsáton(P-15?).."

 

Igen. Komolyan felmerült, hogy maradok szerződésesként valameddig, mert akkoriban Borsodban nagyon nem volt munkalehetőség. Szerencsére másképp alakultak a dolgok, de megmaradt némi érdeklődés a haditechnika iránt.

Előzmény: mezenguz (374)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 385
..Folyt.

Gyál:

Fót:

Felsőpakony:

Dunavarsány(híradó):Tököl?BörgöndTáborfalva?SzabadszállásBölcske-AndráspusztaSárbogárdMezőfalvaGyömrő
Előzmény: mezenguz (383)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 384

Megpróbálom a lv.rak.osztályok települési helyeinek légifotóit feltenni,már ahogy sikerül,elnézést a hibákért,ha nem jók,nézd meg a fomi-n..

Cool!!!

Előzmény: mezenguz (383)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 383
Hasp!

Megpróbálom a lv.rak.osztályok települési helyeinek légifotóit feltenni,már ahogy sikerül,elnézést a hibákért,ha nem jók,nézd meg a fomi-n..

Alcsút:

Etyek:

Bia:

Pilis-tető:

Lom-hegy.

Urak Asztala:

Zsámbék:

Tinnye?

Tinnye?

..folyt köv. ....
Előzmény: Hpasp (380)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 382

A ruszkiknak nallam 4 csapat legvedelmi rakette ezred van jelolve, plussz a repterek osztalyai.

 

Akarom mondani 4 csapat legvedelmi dandärral.

Előzmény: Hpasp (375)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 381

Ugyan ma már nem, de a napokban nekifogok valamiféle hiteles történetet leírni a légvédelmi rakéta fegyvernemről a kezdetektől fogva.

 

Fuuu, egy ilyet mår nagyon regota keresek.

Alig värom!!!

((c8

 

Előzmény: Volt tüzér (373)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 380

Mesterháza:szomszédos községek Tompaládony,Sajtoskál,Hegyfalu,Chernelházadamonya,Sárvártól ényugatra,légifotót lásd lenn...
..most mennem kell,vár az asszony(az előbb hívott tel.-on!),holnapig viszlát!

Talän Hegyfalu neven fut, este megnezem.

Előzmény: mezenguz (364)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 379

..a képek számai,ha valakit érdekel:Aszaló:2269,Tardona:4827,Cserépfalu:3141,Szakáld:5077 a fomi-n

 

Cool!

 

Mår csak a Budapest környekieket kellene összeszedni.

(hohoo, van åm itt ekezet, csak nem eleg :)

äöå

Előzmény: mezenguz (378)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 378
...hát ez nem valami jól sikerült..:(
..a képek számai,ha valakit érdekel:Aszaló:2269,Tardona:4827,Cserépfalu:3141,Szakáld:5077 a fomi-n
Előzmény: mezenguz (377)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 377
Hpasp!

Valószínűleg egyedül megyek..az asszony a nagy hó miatt nem akar, a felfedezőcsapat egy része meg csladi programot választott...megprobálom betenni a Miskolc környéki lv. bázisok légifotóit:A sarokban lévő kis képek!

Aszaló:

Tardona:

Cserépfalu:

Szakáld:
Előzmény: Hpasp (376)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 376

A kirándulással kapcsolatban:a hétvégére elkobozták tőlem mindkét autót,csatlakozhatnék valakihez Bp.indulással(bár oda is fel kell jutnom vhogy,vonat van!)...cél a megbeszélt lenne?

 

Hozzank meg egy ember befer.

Előzmény: mezenguz (374)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.26 0 0 375

Kedves Volt Tuzer!

 

Orommel fogadjuk visszaemlekezesedet, es adataidat.

(Saja ebben az orszagban, ahol most vagyok nincsennek ekezetek...)

 

Par dologban mindjart vitatkoznek veled.

 

Emlékeim szerint ehelyt többször előfordult Etyek neve. Nos hát ott a faluhoz közelebbi objektumban egy magyar közepes (Volhov) honi légvédelmi rakéta osztály tüzelőállása volt

 

Etyeken inkabb egy kamu Dvina volt Volhov helyett.

 

Orosz lehetett, de róluk azt érdemes tudni, hogy amíg nekünk az országban három honi légvédelmi rakéta egységünk volt, addig ők nyolc ezreddel rendelkeztek.

 

Erdekes hogy ruszki Honi legvedelem nallam egyaltalan nincs jelezve, minthogy szamukra ez csak megszallt terulet volt.

Tudsz esetleg konkretumot?

 

Nekunk 7 legvedelmi raketta ezredunk volt, ebbol 3 honi (Erd Volhov-Nyeva, Sarbogard Volhov-Vega, Lilafured Volhov), es 4 csapat legvedelmi ezred (Gyor KUB, Nagykanizsa KUB, Keszthely KRUG, Kalocsa KUB)

 

A ruszkiknak nallam 4 csapat legvedelmi rakette ezred van jelolve, plussz a repterek osztalyai.

 

Egyébbként azt tudják az urak, hogy minden orosz légvédelmi rakéta komplexumot valamilyen orosz folyóról neveztek el?

 

Nem, kulonosen a KUB, KRUG, VEGA, STRELA, IGLA nem stimmel.

 

Ne erts felre, nem kotozkodni akartam...

... varjuk a konkretumokat!

(c8

Előzmény: Volt tüzér (373)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 374
Helló!

Volt tüzér!

Szívesen fogadok(unk) bármilyen kiegészítést,pontosítást a témával(főleg lv.rak.osztályok)MN számok,települési helyek,diszlokáció,mert 17év azért nem semmi,csak személyesen láttad,kezelted a technikát...esetlegesen kirándulásokhoz nincs kedved(idegenvezetés?),segítve eme néhány keresgélő embert..

Sandinista!

Olvasgattam a topikodat(Radarok),nem nagyon működik mostanában,pedig jól indult..sorállomány voltál Mezőcsáton(P-15?)..

A kirándulással kapcsolatban:a hétvégére elkobozták tőlem mindkét autót,csatlakozhatnék valakihez Bp.indulással(bár oda is fel kell jutnom vhogy,vonat van!)...cél a megbeszélt lenne?
Előzmény: Volt tüzér (373)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.26 0 0 373
Magyar nem volt. Orosz lehetett, de róluk azt érdemes tudni, hogy amíg nekünk az országban három honi légvédelmi rakéta egységünk volt, addig ők nyolc ezreddel rendelkeztek. Tehát Kaposváron akár lehetett valami hasonló. Ezek többsége ugyanolyan Volhov rakétakomplexum volt, mint a mieink. A kismagasságú Nyeva kompleumokat általában csak jelentős objektumok (repülőtér, vezetési pontok) oltalmazására használták. Mivel szakmabeliként időnként rájuk szorultunk, így meglehetősen sok helyen jártam náluk, de Kaposvárra nem emlékszem. Emlékeim szerint ehelyt többször előfordult Etyek neve. Nos hát ott a faluhoz közelebbi objektumban egy magyar közepes (Volhov) honi légvédelmi rakéta osztály tüzelőállása volt (Osztály, és nem üteg). Alcsútdoboz felé menet az út jobb oldalán egy orosz légvédelmi rakéta ezred parancsnoksága, vezetési pontja, és kiszolgáló létesítményei voltak. Egyébbként azt tudják az urak, hogy minden orosz légvédelmi rakéta komplexumot valamilyen orosz folyóról neveztek el? Ugyan ma már nem, de a napokban nekifogok valamiféle hiteles történetet leírni a légvédelmi rakéta fegyvernemről a kezdetektől fogva. Remélem, senkinek nem fogok vele ártani. Emlékeim szerint annak idején minden évben aláírtunk egy piros csíkos papírt, amire a hasonló alakulatoknál szolgálók emlékezhetnek. Most mégis nyíltan merek írni ezekről a dolgokról, mert nálunk már csak a Coca-Cola receptje titkos.
Előzmény: Maz (372)
Maz Creative Commons License 2005.01.26 0 0 372
Szia Volt tüzér!

Kaposvárról mit tudsz? Voltak ott légvédelmisek, vagy nem?
Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.26 0 0 371
Annyit azért tudni kell, hogy a magyar szájhagyomány képes volt különféle érdekes dolgokat produkálni. Ott és olyan dolgokat "Tudtak" biztosan, ami és ahol soha nem volt. Egyébként ehelyt is olvastam néhányszor bizonyos "silókról". Nos hát Magyarországon nem nagyon volt siló, legalábbis amit annak sejt a közhiedelem, az nem az.
Előzmény: sandinista (370)
sandinista Creative Commons License 2005.01.25 0 0 370
Kösz, én is így tudtam, de váltig állították nekem, hogy márpedig oda orosz rakettások voltak települve.
Előzmény: Volt tüzér (368)
papu rapava Creative Commons License 2005.01.25 0 0 369

Hali Volt Tüzér!

A Tenkes tövében lakom!

Valóban volt a hegy tetején egy jégelháritó bázis.

Már régen megszünt,egyébként civilek kezelték másodállásban.

Üdv.

Előzmény: Volt tüzér (368)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.25 0 0 368
Azon a vidéken nagyon könnyen kialakultak különféle jégesők, ezért Baranyában előszeretettel használtak "jégelhárító" rakétákat. Ez a répa valamilyen cink-jodid (ebben azért nem vagyok biztos) származékot lőtt bele a kialakuló jégfelhőbe. Állítólag emiatt a felhőben nem tudtak kialakulni a nagy jégszemcsék, így amire az egész leért a földre, akkorra síma eső lett előle. Ez a "rakéta egység" valami ilyesmi lehetett.
Előzmény: sandinista (367)
sandinista Creative Commons License 2005.01.25 0 0 367

Sziasztok!

 

Mit tudtok ti arról, volt a Villányi hegységben, konkrétan a Tenkesen valamilyen rakétás alakulat? Vitába keverdetem egy másik fórumon és nem akarok hülyeséget írni.

Magamról annyit Mezőcsáton kukkoltam a zokszigént egy Dzsigitből a kilencvenes évek elején. Mára ez is kihalt.

Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.25 0 0 366

Bocs, hogy elrontottam, de az az *1* bizony helyesen 17. Mindjárt más, ugye?

Volt tüzér Creative Commons License 2005.01.25 0 0 365

Tisztelt Sporttársak!

 

Engedjék meg, hogy csatlakozzam a társasághoz én is. Az sodort ide, hogy végigolastam ezt a folyamot, és a volt életemből számtalan ismerős helyet találtam, olyanokat, amik volt "helyőrségként" részei oltak az életemnek. A honi légédelmi rakéta fegyvernemnél szolgáltam, mint tiszt, és az ott eltöltött idő alatt (1 év) volt módom olyan információkhoz hozzájutni, amikről itt helyenként vita folyik, sőt helyenként tárgyi tévedéseket, vagy emlégbeki tévedéseket is találtam. Hogy ezeket a flélreértéseket eloszlassam, szívesen megosztom a tisztelt jelenlévőkkel azokat az információkat, amiket één tudok, és amik remélem, pontosak.

 

Üdvözlettel: Volt tüzér

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!