Keresés

Részletes keresés

DGKUm Creative Commons License 2004.12.04 0 0 9907
A 303 szerkocsijában, a széntér alján a gépi tüzelőberendezés szénszállítócsigája.
Előzmény: Törölt nick (9906)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.04 0 0 9906
"Stoker" vagy mi a szösz, ami a vízbű veszi ki...ja nem, az más. Szóval ez a szerkocsibú veszi ki a szenet, bele a kazánba.
Előzmény: Leopold (9904)
HOmeTrain Creative Commons License 2004.12.04 0 0 9905
Kösz! Látom, te is elég vasútmániás vagy :-) Összefutunk sok vonatos topicon :-)
Előzmény: Leopold (9904)
Leopold Creative Commons License 2004.12.04 0 0 9904
Szerintem egy vagon csigás-ürítője
Előzmény: HOmeTrain (9903)
HOmeTrain Creative Commons License 2004.12.04 0 0 9903
Khmm.. Tom láma kérdés, de ez minek a mije?
Előzmény: DGKUm (9902)
DGKUm Creative Commons License 2004.12.04 0 0 9902
Csak úgy:

rg7 Creative Commons License 2004.12.04 0 0 9901

Hi All!
 
A pánkok megint jelentkeztek!:)

A lényeg az, hogy:
Kicsit meglepődtem, mert a napokban szétnéztem a "zenei" piacon.
Megelepetésemet az okozta, hogy a fent említett Hungaroton kiadvány hanganyaga egy az egyben megjelent még 1998-ban Sáry László "Locomotive Symphony" című cd-jén. Az SLPX 19213 teljes anyaga képezi ezen a lemezen a 3. számot.
Így aki azt szeretné, hogy meglegyen otthonában jó minőségben az eredeti hanglemez anyaga, az szaladjon el a legközelebbi zeneműboltba, és kérje Sáry László Locomotive Symphony c. lemezét!

 

Voltam ma a Logodi utcában is, de sajnos zárva voltak, de a kirakatban láttam a dvd tokba csomagolt újdonságot:) Alig várom, hogy kedden mehessek megint, és megvegyem:)))

 

További részletek a Steam Sounds oldalon.

 

Mivel hozzáférhető legálisan az SLPX 19213 gőzmozdonyos hanganyag, ezért azokat a pánkok leszedték az oldalról.

A jövőben viszont várható a trackekre bontást segítő cue fájl elkészítése (ehhez még várom az eredeti LP borítót, hogy meg lehessen találni ill. nevezni a különböző hangokat), ami a korábban feltöltött mp3-ban történő tallózást fogja segíteni, ill. a legálisan vásárolt Sáry-féle cd-ből készült mp3 verzió 3. trackjében.

 

A pánkok kérik, hogy akik letöltötték az mp3-at azok menjenek el és vegyék meg a lemezt is. Megéri.

Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9900
OFF: nincs, de kéne', és Púpos sincs még. Mikrofon + laptop + kísérletező kedv van, autó és kilométerhiány is akad! ON
Előzmény: M40 120 (9899)
M40 120 Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9899

Engem is érdekelne hogyan készültek a felvételek.

 

OFF

 

MD hangotok van már vmilyen az MSTS-hez ?

Előzmény: Törölt nick (9898)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9898
Engem érdekelne a technika, hogyan készültek a felvételek.... a Train Simulatorhoz készített hangfelvételeknél tanultunk egy s mást (teljesen amatőr technikával készültek) de a mozgó gépeknél készült felvételek még nincsenek megoldva, ami fájó pont mai napig. Nagyon kellenének ilyenek is, de nem tudom, hogyan lehetne megcsinálni, használható minőségben. Ha tudok, elmegyek a múzeumba!
Előzmény: Törölt nick (9894)
gumidani Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9897
Néhányat küldtem. Talán a kocsik szine nem mindenben teljesíti a kiírás feltételeit.
Előzmény: Király E. (9858)
gumidani Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9896

Nem Téged akarlak ingerelni! Nagyra becsülöm a munkádat.

 

Előzmény: Törölt nick (9894)
gumidani Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9895
A hangokat kiadó mozdonyok tulajdonosának és a mozdonyokat megszólaltató "előadóművészeknek" a jogait se felejtsük ki!
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9894

 

 

„Lappanganak itt olyanok, akik többet tudnak:)”

 

Valóban így van kedves rg7, itt van, pl. maga a „Tettes”, akinek illik már végre megszólalnia!!! …

 

Kedves Topic-társak!

 

Szeretettel üdvözöllek Benneteket, a „Hangok a vasút múltjából” c. CD-ROM „elkövetője” volnék, nevemet a kiadványról már ismeritek, inkognitóra nincs is szükségem. A Fórumban, a tevékenységemről áprilisban, az m1 Jelentés c. riportmagazinjában készült összeállítás címe után „Füttyvadász”-ként regisztráltam magam. Napok óta nézem a topic-ot, elnézést kérek, hogy mindeddig (CB-s kifejezéssel) „gumifüleztem”. Egyelőre sajnos csak a munkahelyemen van Internetem, eddig sem volt és ezután sem lesz túl sok lehetőségem hozzászólni, az általam akaratlanul kavart vitatémához. Ezekkel kapcsolatban azonban tele vagyok jó hírekkel, lássuk sorjában.

 

Akik már megvették a kiadványt, informatív anyagából tudhatják rólam, hogy egy 53 éves távközlési mérnökember volnék, szakterületem jelenleg a digitális kábeltévé, a vasút magánhobbym. Ennek egyik oka az is, hogy az életben ennyi idő alatt ugyan már sok csalódás ért, de Vasutasokban és Vasútbarátokban még soha nem kellett csalódnom. Így hiszek abban, hogy a „művemmel” kapcsolatos visszaélés Vasútbarátok körében nem is fordulhat elő, inkább segítségetekre, védelmetekre, támogatásotokra számítok. De nem is látnám értelmét bármi „feketézésnek”, mert mint vasútbarát, a mű megjelenését kísérő érthető igények és kérdések terén mindenre nyitott vagyok.

 

Mindazonáltal, mindenkit alázattal és nagyon szépen kérek a szerzői jogok tiszteletben tartására. (Hogy munkámban mi fekszik, a CD informatív anyagából megtudhatjátok.) Visszaélések esetén magam nem is nagyon tudnék mit tenni, de a Kiadó, a Logod Bt. (www.logod.hu) nem nézné tétlenül az ilyesmit, most is éppen jogát érvényesíti egyéb kiadványai kalózmásolóival szemben Csongrád megyében. (A szerzői jogokkal kapcsolatban számomra egyelőre a Kiadó által meghatározottak az irányadók.)

 

A CD-ROM megjelenésével kapcsolatos sajtótájékoztató 2004. december 17.-én 11.00 órakor lesz a Közlekedési Múzeumban, a Modellmánia címen megrendezendő 3 napos vasútmodellező kiállítás megnyitása keretében. (Itt tehát nem egy másik CD-ről lesz szó.) A kiállításon a Kiadó képviselőivel együtt terveink szerint végig jelen leszünk, a CD-t tervezzük bemutatni (és természetesen árulni is). Javasom, aki teheti, jöjjön el, nagyon örülnék, ha minél több vasútbarátot ismerhetnék meg. (Valószínű, hogy csak meghívóval lehet majd szabadon belépni, jobb, ha úgy számoltok, hogy a „beugrót” sajnos ki kell pengetni.)

 

Arról végképp nem tehetek, hogy a CD ára húzós, de azt már az előkészítés során be kellett látnom, hogy a Kiadó ezt az egyébként egység-árat is csak „fogcsikorgatva” bírta kikalkulálni. (134 felvétel ezért a pénzért viszont már talán nem is olyan rossz fajlagos arány.) Nézzetek körül a honlapján, érdemes!

 

Ha hiszitek, ha nem, nagyon nagy örömömre szolgál, hogy „művemmel” a „Magyar Gőzmozdonyok” iránti új keresletet is „berobbantottam”. Dr. Károlyi Zsolt a nyolcvanas évek második felében (amikor a gyűjtemény javát készítettem, ld. CD, „A felvételek története”) készséggel és önzetlenül támogatta munkámat számtalan hasznos tanáccsal és információval. Ma sem vagyok biztos abban, hogy ha a „Magyar Gőzmozdonyok” nincs, akkor a „Hangok a vasút múltjából” lenne-e.  Így mi sem természetesebb, mint, hogy a sajtótájékoztatóra Dr. Károlyi Zsoltot is meghívtam. Itt remélhetőleg meglesz a lehetőség a „Magyar Gőzmozdonyok” utólagos terjesztésének jogi alapjait megteremteni, s azt nehezen tudom elképzelni, hogy Dr. Károlyi Zsolt ez elől elzárkózna. A dolog műszaki lehetőségeiről pedig annyit, hogy ha a „Magyar Gőzmozdonyok” digitalizált változata neki netán nem lenne meg, nekem (egyebekkel együtt) megvan, méghozzá PCM formátumban és nem is a fekete lemezről digitalizálva. Ugyanez vonatkozik a saját felvételeimre is. A kiadóval természetesen már gondolkodunk azon, hogy az igényesebb érdeklődők számára a PCM formátum hozzáféréséhez is megnyissuk az utat. A szándék megvan, de a megvalósításhoz idő és ki tudja, még mi minden kell, türelmet kérünk.

 

S itt akkor az MP3-as formátummal kapcsolatos kételyekről. A műszaki megközelítés terén nincs vita (valamicskét magam is konyítok a digitális technikához), a 134 felvétel hanganyaga MP3-an kb. 245 MB, PCM-ben több mint a tízszerese. Az MP3-as formátumú publikációnak számos nyomós oka volt, ezekbe most nem mennék bele. De ennek természetesen ára is van. Szeretnék azonban mindenkit megnyugtatni: nem mentem volna bele a kompromisszumba, ha előzetesen nem győződtem volna meg nagyon alaposan arról, hogy az mekkora. S a PCM formátummal való összehasonlításra jelenleg egyedül nekem van lehetőségem. A konklúzió az volt, az MP3 által bevitt degradáció ugyan valóban észlelhető, de ebben a műfajban ez a kompromisszum elfogadható. Akiknek már megvan a CD, tudják, hogy van benne egy „Az alkalmazott hangrögzítési és digitális feldolgozási technika” c. fejezet is. A felvételek gyengéi elsősorban ennek tükrében értékelendők. Mindazonáltal kívánom minden kedves Felhasználónak, hogy jusson el odáig, hogy az MP3 sajátságait a felvételekben felismerje. Van a CD-n egy „„Használati utasítás”, avagy javaslatok a vasúti hangfelvételek számítógépes lehallgatásához” c. fejezet is. Az én tapasztalatom az, hogy mindenekelőtt az itt leírtakat célszerű realizálni, ellenkező esetben az MP3 problémája illúzió.

 

S végül „az utolsó húsz év” kérdésével kapcsolatos kételyekről. Ezekre is készültem, ld. az „Ajánlás” c. fejezetet. Munkám mércéje úgy minőség, mint tartalom tekintetében a „Magyar Gőzmozdonyok” volt. Bár nekem már valóban csak a nosztalgiaüzem korában nyílt lehetőségem tevékenykedni, a 134 felvételből több mint 100 gőzmozdonyokról készült, a címet ennek jogán választottam. A menetrendszerű és a nosztalgiaüzemű gőzvontatásról készült felvételek közti tartalmi különbség azonban elsősorban a környezeti különbségekben nyilvánul meg (ld. „Hangfelvételezés a nosztalgiaüzem korában” c. fejezet)

 

Mindazonáltal, a cím 100%-ig valóban nem állja meg a helyét: bár célom az volt, hogy csak a közforgalomból már kivont járművek hangjai szerepeljenek benne, a kidolgozásnak már a vége felé döntöttem úgy, hogy (elsősorban az ifjabb generáció kedvéért) a rendelkezésre álló 10 „Szergejes” és egy Csörgős felvételt is bele teszem. (Remélem nem tettem rosszul.) A 10 Szergejes felvétel a legelsők közül való 1984-ből.

 

Elsőre ennyi szakadt ki belőlem, a terjedelemért elnézést kérek, de azt hiszem, erre most szükség volt.

 

Legközelebb hétfőn tudok a Topicba kukkantani, addig mindenkinek kellemes hétvégét kívánok.

 

 

WT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: rg7 (9875)
OKU30 Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9893

Hangsúlyozom én sem vagyok jogász, csak úgy érintőlegesen foglalkoztam a szerzői joggal, amennyire a minkámhoz kellett. Nos az egész úgy kezdődik, hogy mik a szerzői jog oltalma alá tartozó alkotások. Az egyik alapvető kritérium, hogy önálló, egyedi szellemi alkotás legyen. Szerintem a mozdony hang, illetve annak a rögzítése nem felel meg ennek a kritériumnak. A fénykép ill mozgóképfelvétel azonban igen, ezt meg is említi a jogszabály. Érzésem szerint nehéz összevetni ezt a felvétel egy zeneművel, amelyiknek van szerzője, előadóművésze és hangmérnöke.  A másik probléma, hogy a nyilvánosságról szóló törvény szerint a nyilvános, bárki számára elérhetó helyszineken nem korlátozható a felvétel készítés. (Ez nem tévesztendő össze egy koncerttel) Az igy készült felvétel pedig szabadon publikálható, amennyiben nem sért személyiségi jogokat. Tehet egy utcakép, egy mozdony, egy villamos, a behallatszó hangok (kutyaugatás) nem teszi ezt, tehát mindenféle engedély nélkül publikálható. Amennyiben a felvétel egy konkrét személyt céloz, akkor azonban kell az ő beleeggyezése.

  Tehát az inkriminált "bakeliten" nincsenek jogi oltalom alá eső alkotások. Amennyiben maga a hangrögzítés esne oltalom alá, akkor ez pontosan utolag is kideríthető, hogy Károlyi Zsolt tulajdona.

 A szerzői tulajdonjog azonban nem idegeníthető el (nem lehet átruházni, eladni, csak örökölni) A jogokból befolyó haszon azonban eladható. 

Előzmény: Teknos (9879)
vonat35 Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9892

Kedves Topiclakók!

 

A Rákosrendezőn valaha kiállított 424-es (talán 424 066: állítólag a "feszabadított" Budapestre előszőr befutott mozdony volt) sorsáról tud valaki? Akárhányszor arra járok, hűlt helyének láttán mindíg eszembe jut, hogy hova kerülhetett.

 

Üdv:

 

vonat35

Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9891
Hát igen, egy ilyen kiadvány árának nem lenne szabad nagyságrendben összevethetőnek lennie a fizetéssel... 2-3 ezret én is megadnék érte, mint egy zenei CD-ért, de ennyit... :(
Előzmény: drdoktor (9889)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9890

OFF

 

Oké, rendben. Gondolom nekem akartad válaszolni. Most nem sorolom fel, milyen becses lemezeim vannak, mert 1600 darabból akad pár... :)

 

Van egy dedikált Toscanini-m is...

 

Bocs, ON

Előzmény: ujpi (9884)
drdoktor Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9889
> megvásárolható 4800,- Ft-ért

ez a pofátlanság benne, kevesebbért sokkal többet tudnának eladni....

Egy kis jogi csavar:
Ugyebár ma egy írható lemez árában benne van a jogdíj, amit a magyar szervezet bekaszál, azon a címen, hogy úgyis illegális tartalmat tesznenk rá. No, de ha valaki megfizette a jogdíjat a lemez árában, akkor amit rátesz, az már nem illegális, hiszen fizetett jogdíjat! Vagy mégsem?
Előzmény: Teknos (9876)
Leopold Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9888
Igen, mailezzük le, most rohannom kell itthonról.
Előzmény: SztAti (9887)
SztAti Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9887
Amíg írtam, Leopold is jelzett egy igényt, ha kell neki, övé lesz a kazetta.
SztAti Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9886

Akit érdekel a kazetta, az e-mailen jelezze felém, az LP-re ujpi volt az első, akinek nem másodpéldánynak kell. Most kilépek, legközelebb csak a jövő héten tudok majd foglalkozni a kérdéssel, a beérkezett e-mailek alapján.

Sziasztok: SztAti

Leopold Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9885
Engem érdekel, küldj egy mailt légyszi, hogy hol és mennyiért vihetném őket!
Előzmény: SztAti (9882)
ujpi Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9884
Megoldható,hogy az egyik hanghordozó a tied a másik ide vándoroljon.Én mondjuk az LP-re vágynék jobban,mert bakelit lemezgyüjteményem sem kicsi.Legbecsben tartott lemezem 1977 amerikai STAR WARS kiadás,de bocs az ide nem vágó dolgokért.
Előzmény: SztAti (9882)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9883
Ha senki másnak nem kell, én bevállalom másodpéldánynak a lenti áron.
Előzmény: SztAti (9882)
SztAti Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9882

Sziasztok!

Nekem megvan a hanglemez is és annak kazetta változata is, ha valakit érdekel, mindkettőtől megválnék, ugyanis sohasem hallgatom őket.

Előzmény: Törölt nick (9881)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9881

Szia!

 

Szeptemberben a Múzeum körüti Kodály antikváriumban megemlítettem az egyik eladónak, hogy szeretném a "Magyar Gőzmozdonyok" c. Hungaroton vinil (nem bakelit, csak a hüje DJ-k gyarták anyagismeretből) lemezt magaménak tudni, erre benyúlt a pult alá, és elővett egyet. Kemény 350 Ft-ot fizettem érte, ráadásul szép állapotú példány.

 

Egyszóval időről-időre van, és ami még fontosabb: előjegyezhető!

 

Üdv:

JLM

Előzmény: rg7 (9867)
division by zero Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9880
Most már mindegy, mert két napja megrendeltem :-(
Előzmény: Teknos (9878)
Teknos Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9879

DGKUm!

Sajnos nekem is - bár szabadalmi ügyvivő lennék - határterület a szerzői jog. Én úgy tudom, hogy a zeneszerző a zenemű, az előadó az előadással kapcsolatos jogokkal rendelkezik. Például az ő engedélyük nélkül nem is szabad rögzíteni egy mű előadását. Egy-egy hangfelvétel elkészítését komoly jogi procedúra előzi meg, melynek során a feleknek egyezségre kell jutniuk, különben kútba esik az egész.

Az elkészült hanganyag közzétételéhez való hozzájárulást is szerződésben rögzítik még az aktus előtt. Ha az előadó - jogos minőségi kifogást emel a felvétellel szemben - megtagadhatja hozzájárulását.

Persze, mondom, ez nekem szakmai határterület, aminek zavaros vizébe nem kívántam belemerülni. (Hű micsoda kpzavar!) Nem is okoskodás miatt írtam, amit írtam, hanem csak figyelem felkeltőként. Gondoljunk a nemrég történt NAPSTER perre. Senkinek sem hiányzik a per. 

Üdv.:  Teknős.

Előzmény: DGKUm (9870)
Teknos Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9878

Most karácsonyi kedvezménnyel árusítanak a boltban, és ÁFÁSTÓL BÉFÁSTÓL 4800,- magyar Forintokat kellett egy lemezért lepengetnem. Persze lehet, hogy a rendelés drágább. Én bementem a boltjukba (Bp., Logodi u. 49.) - a Délitől át a Vérmezőn, majd jobbra az Attila úton a lépcsőig. Azon fel a Logodi utcáig. A bolt a lépcsővel szemben van.

Üdv.: Teknős 

Előzmény: division by zero (9877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!