Szerintem 15-nél több, kezdjük most a számolást!
Így fejből:
Szentesi motorvonatban van kettő, meg még kettőt begyűjtöttek a szentesiek felújítási célzattal.
Kaposváron egy kiállítva.
Celldömölkön fűtőházban egy müködő.
Pécsen egy kiállítva, és egy működő a felsővezetékeseknél.
Vésztőn egy kiállítva, és egy működő.
Ha jól emlékszem Kiskunfélegyházán is van egy felsővezetékeseknél.
Füstiben melyikek vannak?
Az 1931-es párizsi gyarmatügyi kiállításon a vasúti járműveket is kiállítottak, többek között a PO 401-est. Szőllőssy Károly gépészmérnök írta erről:
"Örömmel találtam meg kicsinyített mását a néhány év elött a Ganz gyár által a Paris-Orleans-i vasút részére szállított egyenáramú mozdonynak is, amelyen ugyan azt a felírást lehetett olvani, hogy a francia mérnökök tervei szerint készítetett a magyarországi Ganz gyárban, az igazság tudatában ez mit sem vont le örömömből a magyar ipar e szép alkotásának láttán."
De jó, hogy a királyi vonatot is bemutatják, mert arról vannak adatok.
Én főleg kisvasutakkal foglalkozom, de nagy kedvenceim a 2-3 tengelyes Ganz motorkocsik. Azt kérném Tőletek, hogy van valakinek olyan listája, hogy JELENLEG hány ilyen motorkocsi van még az országban, különböző formában. Jó lenne minél többet megőrizni az utókornak.
A GySEV motorkocsiról találtam valamit:
A GySEV a következő, M18 pályaszámú mellékvonali motorkocsiját szintén a Ganz - gyártól szerezte be. A VI JaR 135/185 tipusú dízelmotorral felszerelt, A1 tengelyelrendezésű motorkocsi szabványos nagyvasúti ütköző - vonókészülékkel készült. A motorkocsi ütközők közötti hossza 15,03 m volt. A dízelmotort a szekrény középső részén kialakított poggyásztérben helyezték el.
Magyar Vasúttörténet, 5. kötet, 280. oldal
A hossza nem egyezik, de a szöveg alapján csak ez volt egyedi beszerzésű motorkocsi a GySEV - nél.
A BDZ - nél sejtettem, hogy van ilyen, de nem tudtam róla.
Jaaajj, most néztem az oldalt, ahonnan a fotky van, még két kép:
http://www.railwaymodeling.com/photogallery/dmv/bdz18-00/18-001.jpg
http://www.railwaymodeling.com/photogallery/dmv/bdz18-00/18-011.jpg
Az előzőekhez, a kép évszáma 1935, ez megerősíti a dolgot! A könyv is ezt írja!
Nemnemnem.
Villányi György írja a motorkocsigyártásos könyvben, az első exportsikerek fejezetben. Van ott egy kép a Belga Nodr Belge kocsiról, na az ugyanígy nézett ki csak a tetején nem volt hűtő, ha jól látom oldalt alul figyel. 1936-ban készült. Namármost, a belga kocsiknál említi, hogy egy-egy db készült a bolgár vasútnak és a gysevnek is.
Szerintem a képen látható kocsi az. De azért nézz utána légyszi, mi is lehet. BalkanRail topictárs tette be a vasútgépészet topicba a képet.
E! Az egyik régi bolgár motorkocsi.
Javítsatok ki ha rosszul tudom:
120LE teljesítményű VI JaR 135 motor,
13800mm hossz
vmax 75km/h
De csak egy készült belőle, és a GySEVnek is. Hasonló készült a CFRnek, még az Árpád-Malaxák előtt.