A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Volt :-)
Márványsajtos penne, kókuszos puszedli, almás-mézes turmix, Budai (vagy -y?) pedig májkrémből, póréhagymából és zsömléből alkotott pástétommal töltött zsömlét.
Palacsintaba szerintem ne rakjal oliva olajat, en egyszer probaltam, mert nem volt itthon mas es sehogy se sikerult kisutnom egyet sem. Masnap mar minden normalis volt sima olajjal.
szia!
én is teljesen sima napraforgó olajjal csinálom a brownie-t, de ha nagyon bele akarsz húzni, vegyél mogyoróolajat, tegyél bele fahéjat, egy kis citromhéjat, narancshéjat, szegfűszeget, mogyorót, mandulát
tedd sötét helyre egy két hétre, addig összeérnek az ízek
utána ezt használd minden olyanhoz, ami édességhez megy!
akár palacsinta, akár goffri, akár brownie!
25 deka pulykamellfilé
tengeri só és frissen őrölt bors
¾ evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
25 deka savanyú káposzta
1 alma
2 babérlevél
½ teáskanál őrölt kömény
1-1½ deci szénsavmentes ásványvíz
Elkészítés:
A megmosott, szárazra törölt pulykamellfilét 2 centis kockákra vágjuk, és picit megsózzuk, megborsozzuk. Utána egy közepes méretű, de mély teflonserpenyőt kikenünk olajba mártott kenőecsettel, kevergetve átsütjük benne a húskockákat, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és félretesszük.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát finomra zúzzuk, és beleöntünk ½ evőkanálnyi olajat. Ezen takaréklángon üvegesre pároljuk a vöröshagymát –ha úgy látnánk, hogy szükséges, akkor kanalazhatunk hozzá kevés ásványvizet-, aztán hozzákeverjük a fokhagymát, és amikor megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről.
A párolt hagymához pirospaprikát szórunk, hozzáforgatjuk a savanyú káposztát, és miután a héjas almát centis szeletekre vágtuk, azt is hozzákeverjük. Fűszerezzük babérlevéllel, őrölt köménnyel, öntünk hozzá ásványvizet, és közepes erejű tűzön, lefedve kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Végül beleforgatjuk a félretett, megsütött pulykakockákat, és a húsfalatokat átmelegítjük az almás káposztában.
egy közelítő hsz.-számot tudna valaki mondani, ahol az a "diétás" székelykáposzta vagy mi a manó található? (annyi rémlik, hogy alma, meg savanyúkáposzta, meg pulykahús, ha jól emlékszem...)
Az öntethez
6 evőkanál tejszín
6 evőkanál tejföl
2 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál porcukor
só és frissen őrölt bors
A pirítóshoz
12 szelet előre csomagolt magos kenyér
5 deka puha vaj
2 fokhagymagerezd
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
Első mozdulatként a kelkáposztáról leszedem külső, vastagabb leveleit, aztán a megmaradt, zsengébb fodrokat megmosom, majd papírtörlőre terítve megszárítom.
Amíg a kellevelekről lecsepeg víz, éles késsel felvágom a füstölt, főtt sonkát apró falatokra. Aztán visszatérek a megszáradt kellevelekhez, és ezekehez is kell a jó kés, mert fontos, hogy a kelkáposzta pici darabkákban kerüljön bele a salátába. (Jóval udvariasabban fogyaszthatók majd a pirítósok, ha a tetejükre halmozott egyvelegbe nem féltenyérnyi fodrokban kerülnek bele a káposztalevelek, hanem vékony csíkokban.)
Ha az aprítással megvagyok, akkor a kelkáposztacsíkokat meg a sonkafalatokat beleszórom egy keverőtálba. Ollóval hozzájuk aprózom a jelentős adagnyi snidlinget, aztán összekeverem az öntetet.
Ehhez egy-két mozdulattal elvegyítem egy kis tálkában a tejszínt, a tejfölt meg a fehérbor-ecetet, majd szórok hozzá kevés porcukrot, aztán megsózom és megborsozom.
A krémes, fehér öntetettel összekeverem a snidlinges-sonkás kelkáposztacsíkokat, és elkezdem megpirítani a kenyérszeleteket.
Miközben a magos szeletek ropogósra sülnek a pirítóssütőben, kis tálkába összekeverem hozzájuk a lágy és puha vajat a finomra zúzott fokhagymagerezdekkel, aztán az ízes vajat megsózom, megborsozom.
Amikor a megpirult kenyérszeletek kipottyantak a sütőből, még melegében kenem őket a fokhagymás vajjal, aztán rájuk púpozom kelkáposztás-sonkás salátát, és ehetünk. 12 darab, salátával megpakolt kenyérszelet lesz belőle.
2 teáskanál só
2 deci tejföl
1 evőkanál dijoni mustár
1 csokor újhagyma
1 marék petrezselyem
3 deka liszt
frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Először a megmosott cukkini végeit levágom, megreszelem, és összekeverem egy kis sóval. Aztán szűrőbe teszem, és hagyom, hogy 20 perc alatt alaposan kicsöpögje magát.
Addig összeállítom a krémet. Ehhez elkeverem a tejfölt a mustárral, majd apróra vágom az újhagymát és a petrezselymet, és beleszórom őket a tejfölbe.
Amikor a cukkini kicsöpögte magát, akkor kézzel is kinyomkodom, és ráteszem papírtörlőre, majd erre ráfektetek egy másik réteg papírtörlőt és felitatom a maradék nedvességet, mert az a lényeg, hogy jó száraz legyen a cukkini, amit aztán beleteszek egy tálba. Hozzáadok 1 teáskanál sót, belekeverem a lisztet, és tekerek rá egy kis borsot is.
Ezután 2 tojásfehérjét habbá verek, és összekeverem a cukkinivel.
Jöhet a sütés: egy serpenyőben felforrósitok 2 evőkanálnyi olajat, majd ebbe adagolom evőkanállal a cukkinis palacsintákat úgy, hogy közben kicsit a kanál hátával ellapogatom őket. Mindössze másfél perc kell nekik oldalanként ahhoz, hogy ropogósra piruljanak, és miután kiszedtem őket egy papírtörlővel borított tányérra, rájuk kanalazom a tejfölös krémet.
Ez nem egy dizájnos torta vagy határozott kontúrú desszert. Ez olyan kicsit randa, de jókedvre hangoló kanalznivaló, amiben finom ízén túl, azt is nagyon szeretem, hogy morzsájának pont olyannak kell lennie, mint egy jólinduló, ám félresikerült, apró gombóckákra széteso omlós tésztának. És enyhén szorongós, kicsit depressziós napok esetén ez nekem garantáltan nem jelenthet problémát.
Hozzávalók:
5 deka mazsola
1 deci rum
5 deka dióbél
2 nagyobb alma
1 evokanál vaj
5-8 deka cukor (az alma édességétol függoen)
½ citrom
½ teáskanál orölt fahéj
A morzsához:
10 deka liszt
5 deka cukor
5 deka hideg vaj
vaj a sütotál kikenéséhez
Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütot 190 C-ra (gázsüton ez 5-ös fokozat), mert így van elég ideje felmelegedni.
Aztán beleszórom egy kis lábosba a mazsolát, ráöntöm a rumot és még annyi vizet, amennyi elfedi a mazsolaszemeket és felforralom az egészet. Rögtön lekapom a tuzrol és hagyom, hogy a rumos folyadékban huljön ki a mazsola.
Utána egy száraz serpenyoben 1-2 perc alatt illatosra pirítom meg a diót és ha már nem meleg, akkor mozsárban durvára töröm.
Az almákat megpucolom, félbevágom, kikapom a magházukat, majd 2 centi vastag szeletekre vágom. Egy közepes serpenyoben gyengéden megolvasztom a vajat, rádobom az almaszeleteket, megszórom oket cukorral és facsarok rájuk kevés citromlevet is. 4-5 perc alatt közepes erosségu tuzön kevergetve puhára párolom a gyümölcsöt.
Kivajazok egy kb. 0.5 literes kerámia-sütotálat és belezuttyintom a langyos párolt almát. Aztán megszórom orölt fahéjjal és hozzákeverem a diót meg a leszurt mazsolát is.
Utána elkészítem a morzsát. A robotgépembe illesztem a tompavégu keverokar-betétet, beleszórok a lisztet, a cukrot meg hideg, felkockázott vajat és hagyom, hogy 1 perc alatt borsószemnyi morzsákra dolgozza össze a gép a tésztát.
A kész morzsát egyenletesen rászórom a várakozó párolt gyümölcsre és mehet is sülni a finomság. Úgy 25-30 perc kell ahhoz, hogy alul rotyogó, felül aranybarna vidámító édességet vegyek ki a sütobol.
3-4 tányérnyi lesz belole, de terápiás céllal 1 emberes adag.
1 kis doboz sör
2 gerezd fokhagyma
1 konyhakész csirke
só és frissen őrölt bors
A csirke mázához:
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál Unikum
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál cayenne bors
1 duci gerezd fokhagyma
A mustármártásos salátához
1 evőkanál fehérborecet
½ evőkanál dijoni mustár
3-4 evőkanál olivaolaj
só és frissen őrölt bors
1 kis zacskó endíviamix
Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg bemelegedett, előkészítettem a vacsorát.
Felbontottam a sört (a felét azonnal megittam), aztán a megpucolt fokhagyma-gerezdeket a kis nyíláson át belepottyantottam a dobozba. A félig teli sörösdobozt egy közepes méretű tepsibe állítottam, és hozzáláttam, hogy elkészítsem a csirke mázát.
Ehhez először egy kis tálkába tettem némi baracklekvárt (a kupak megint nem volt rendesen visszacsavarva az üvegre), hozzákanalaztam kevés Unikumot (a flaskát rögtön visszatettem a mélyhűtőbe, nem úgy, mint te,, akik szórakozottan kint hagyod megmelegedni), és a keveréket őrölt köménnyel, cayenne borssal meg reszelt fokhagymával ízesítettem.
Ezek után a csirkét kívűl-belül megsóztam, megborsoztam, majd rákentem a mázat. Kerítettem egy ollót (végül csak megtaláltam, bár nem értem, miért kell az evőeszköz-szárítóban tartani?!), és hogy a szárnyas könnyebben ülhessen a sörös dobozon, finoman bevágtam vele a bőrt mindkét combja mellett. Miután ráhúztam a csirkét a dobozra, még el is igazítottam kicsit a lábait, mert a fránya tyúk kicsit billegett.
Utána megkerestem a sütőpapír-gurigát (hogy már megint mennyi lefejthetlenül szétszakadt alufóli-rollnit hagytál a fiókban!), és letéptem róla egy jó nagy darabot. A papírt alaposan átnedvesítettem a csap alatt, majd összegyűrködve kinyomkodtam belőle a felesleges vizet, és az enyhén nedves sütőpapírral beteríttem a csirkét. A sörös dobozon ücsörgő vacsoránkat jó 1 órára betoltam a forró sütőbe, közben pedig szinte magam előtt láttam, ahogy a fokhagymás sör gőze belülről omlósra puhítja.
Amikor a csirkesütés már a végéhez közeledett, elkészítettem a salátát. Gondolkodtam, hogy milyen öntetetet válasszak hozzá. Mivel a mustáros változatot kifejezetten szeretem (te pedig ritkán csinálod), emellett döntöttem. Ehhez az ecetet belekanalaztam egy kis tálkába, hozzátettem a mustárt, és kézi habverővel elkevertem. Utána következett az olivaolaj, amit lassan, folyamatos keverés mellett csurgattam apró adagokban a mustáros ecethez. Végül az öntetet megsóztam, kicsit megborsoztam, majd egy nagy tálban összeforgattam a megmosott, megszárított salátalevelekkel.
Már csak annyi volt hátra, hogy a megsült csirkét sütőkesztyűs kézzel leemeljem a sörös dobozról, vágódeszkára tegyem, és pár perces pihentetés után feldaraboljam.
Én eddig többnyire csak sütiket, édességeket készítettem Judit receptjei szerint, és mind ízlett:csokis és nutellás muffin, narancsos csokihab, epermisu, csokoládés tallérok. Ja, és a citromos muffint is kipróbáltam egyszer, csak mandula helyett őrölt mogyoróval.
A cukkinis palacsinta tejfölös-mustáros krémmel szintén finom lett.
Ma este meg is főztem ezt a márványsajtos pennét. Nem volt itthon dió, de volt amerikai mogyoró, így azzal csináltam. Jó laktató étel. Nem is bírtam megenni.
Nem vagyok egy konyhatündér, de ezek a receptek olyan egyszerűnek tűnnek...
Szép apránként próbálkozom.
- Fokhagymás csigák - mesés. Nem tudom mi az elég belőle
- Rozmaringos-olajbogyós kenyér - képes vagyok hajnali 5-kor felkelni, hogy reggelire megsüljön
- Csirkecsíkok Sztroganov-módra - igen jó
- Omlós malacsült köménnyel és chilivel - nagyon állat
- Epermisu - eperszezon idején amikor az egyik adag elfogy, állok neki a következőnek...
- Csokis, nutellás, gesztenyés muffin - mind finomak
- Cukrozott gyümölcshéjas bucik mézes vajjal - a nyolc buci bő fél óra alatt elfogyott
- Morzsás alma - az egész család nagyon kedveli
Egyelőre ennyi, ha még eszembe jut valami,akkor leírom.
- mogyorokremes csirke -nem rossz, de olyan hangulatban kell lenni hozza, hogy te ezt szeretned enni, nagyon karakteres izu kaja.
- almas kaposztas pulyka - Konyhamuveszetem csodje, nekem ugyan izlett, en ettem meg az egeszet, de ember ranezett es elment a Taco Bell-be kajalni. Orulhet, hogy nem valok el tole.
- szolos csirkemaj - nagy kedvenc nalunk, ezzel szoktam etetni a vendegeket, ha fujjognak, hogy ok nem esznek belsoseget.
- pestos teszta - nagyon jo, a csirket is ki kell probalnom egyszer. Es mindenki hanyatt esik, hogy ezt en csinaltam es nem uveges cucc.
- gyomberes almas csirke - na ez isteni finom.
- balzsamecetes eper - Ez erdekes, mert olyan semmilyen volt az egesz mikor csinaltam, aztan acsorgott egy par orat, megkavartam egyszer-ketszer. Majd mikor vegeztunk a vacsival, akkor szoltam a csaladnak, hogy van ez az edesseg, nemtom milyen, sokat ne varjanak tole. Rapakoltak egy adag vanilia fagyira es ajuldoztak, hogy milyen jo, szoval erdemes kiprobalni.
* nekem jó volt a nutellás muffin, ahogy volt, bár azt hiszem, kevesebb nutellát tettem bele, és a mogyoró helyett diót kapott
* a pizza jó lett (tészta+par. szósz)
* a crostinikra való feltétek közül az olajbogyós nagyon híg lett
* a petrezselymes tonhalpuffancs többször kipróbált, nagyon bevált darab
* a pestós csirke jó lett, de szerintem csak olaj kell bele vagy csak tejszín
Én addig kipróbáltam a következő kajákat:
- turbó rakott krumpli
- halkrémes melegszendvics
- paprikáscsike lepény
- mustáros csirke falatok zöldborsóval
- brownies
talán ennyi, és ezek nekem mind izlettek.
Sziasztok, eddig jobbara csak olvastam, de most egy-ket dolog miatt irok is :-)
ezt a bazsalikomkremet en sem ertem, ugyhogy ha pdia leirna, azt megkoszonnem. Gondolom osszekeveri a cuccost, de ezt aztan belekeveri a paradicsomos kagyloba? vagy nem?
Mas. sztem jo lenne, ha megosztanank tapasztalatainkat egy-egy recept kiprobalasa utan.
Nekem eddig a kovetkezok:
- a nutellas muffin jobb lett kevesebb vajjal es cukorral (kb. 22-24 dkg a 30 helyett, nem volt egy egesz csomag otthon, szoval szerintem igy jobb volt, 30-cal is csinaltam, de nem lett olyan jo az allaga), valamint a mogyoro-liszt aranyat is valtoztattam a mogy. javara
- a padlizsanos tekercs isteni, csak kicsit kevesebb fokhagymaval, es a kecskesajt-sajtkrem aranyt is eltoltam a kecskesajt iranyaba, szerintem a ksajtkrem nem olyan eroteljes izu
Szia, pdia, nem ertem mit nem ertesz, de a 302-bol itt a bazsalikomkrem
A bazsalikomkrémhez:
2 maroknyi friss bazsalikomlevél
2 fokhagymagerezd
4 deka frissen reszelt parmezán
1 deci jó olivaolaj
neha bizony nem azt mondja a musorban, mint ami a neten levo receptben van
(lehet, hogy igy akarja elerni, hgoy nezzuk a musort,
de mi a jo neki abban? :-)
O.K.
Megnéztem a belinkelt oldalon a videót, mindent értek.
De nem fehér, hanem vörösbor kell hozzá! Mármint Stahl szerint.
De este tutira megcsinálom!