Keresés

Részletes keresés

col.valentine Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4227
Simlac,,én úgy emlékszem ebben a PG2 elég pontos volt,de nekem az a tapasztalatom hogy minimum három hónap a gyártás elkezdésétől (ha történetesen sietnek "standardized")a frontra kerülésig mint a M4A3E2 75 (1944 szeptembertől)M26 Pershing (1944 februártól)de például M4A1 76 (1944 júniustól)M36 (1944 szeptembertől)M4A3E8 (1944 novembertől)M24 (1944 decembertől)M18 (1944 júniustól) stb
Előzmény: col.valentine (4226)
col.valentine Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4226
Hahó mindenki:) most a vizsgáidőszak végeztével a ráérő időmben azon ügyködöm hogy a VH-s harckocsikkal és lőszerekkel kapcsolatos doksijaimat egyetlen letölthető és könnyebben és főleg gyorsabban kezelhető dokumentumba öntsem ami elérhető lesz a fórumozók számára (persze csak otthoni használatra mint nekem is:)).

Előzmény: simlac (4223)
unguided Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4225
Cifu
"... így próbálják ideiglenesen kellő mértékű RPG-védelemmel ellátni a járművet."

Ezzel kapcsolatban tudtommal van 2 kétség:
1. Azt olvastam err?l, hogy egy-két RPG ha detonál rajta, akkor leszedi a robbanás, és utána a többi rakéta már eléri. Mondjuk így a képeket nézegetve, lehet, hogy nem is a távoli detonáció a cél, hanem, hogy a csapodógyújtó ne lépjen m?ködésbe. És nem is vékony drótokból áll a ketrec. Szóval ez passz.
2. A felülr?l támadó fegyverekkel szemben semmit sem ér. A jó öreg páncéltör? kézigránát (pl. háztet?kr?l) igen hatásos lehet ellene.

Előzmény: Cifu (4218)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4224
"Vigyázni kell, mert a modern löszerek (különösen a cseh gyártmányúak) lényegesen nagyobb teljesítményüek, töltényüri nyomásuk nagyobb mint amire a C96-ot tervezték. A C96-ban elsüthetök,de elöbb-utóbb a fegyver látja kárát."-Szvsz azt akartad írni ,hogy: a 7.63x25 Mauser és a 7,62x25 Tokarev csereszabatos ugyan de amenyiben van C96 típusú fegyverünk még csak véletlenül se használjunk bele tokarev lőszert mégoly olcsó legyen is ,mert tönkreteszi a gyenge Mausert (a TT hez képest gyenge).

Előzmény: peterakiss (4220)
simlac Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4223
OFF
Köszi a tanácsot! :) Nem kezdtem el sajátot gyártani, az egyik meglévőt módosítgatom, és nem is célom, hogy elterjesszem, csak a saját magam szórakoztatására csinálom. De azért majd kiteszem valahova, ha elkészül. :)
Jelenjeg azon ügyködöm, hogy a Sherman variánsok kinézetre is megkülönböztethetőek legyenek, de egy csomó más járművet is újrarajzolok. Az 1.02G patch már 2000 egységet kezel ugyanennyi grafikával, úgyhogy külsőre mind eltérő lehet.

De menjünk át inkább a PG2 fórumba ezzel.
ON

Előzmény: Tilleo (4222)
Tilleo Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4222
Üdv!
OFFolok

Öröm látni hogy kishazánkban nem vagyok egyedül PG2 mániámmal. :) Nem tudom hogy mennyire ástad már bele magad a pg2 körüli dolgokba, de nem biztos hogy célszerű új EPQ-t gyártani, a már meglévő 3 nagyot módosítgasd inkább, mert ha nincs hozzá legalább 8-10 jó kampányod akkor úgysem fog elterjedni. Akkor meg dolgozzon a fene a semmiért.

Tilleo

simlac Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4221
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítséget kérnék, szükségem lenne mindenféle Sherman variáns szolgálatba állítási dátumára. Csak a gyártás kezdeti dátumait találtam meg, de igazából arra lenne szükségem mikor kerültek ki a csapatokhoz. (Panzer General 2-höz kellene, új grafikát is kap mindegyik)
Ezek kellenének leginkább:
M4
M4A1
M4A2
M4A3
M4A1/76
M4A2/76
M4A3/76
M4/105
M4A3/105
M4A3E2
M4A3E2/76
M4A3E8
plusz:
M10, M10A1
M36, M36B1, M36B2
De minden egyéb is érdekel...
peterakiss Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4220
"Ha jól tudom ay SKS-t a háborúban csak kisérleti jelleggel vetették be."

Igen, jól tudod. A löszert 1943-ban, a karabélyt 1944-ben rendszeresítették, de a háború végéig csak mutatóba akadt néhány darab belölük. Valamikor 1944-ben a Visztrel gyalogostiszti tanfolyamok hallgatói kaptak elöször SzKSz-t. Az Elsö Belorusz Front néhány lövész alakulatát is SzKSz karabélyokkal szerelték föl. Kb ennyi volt. A harcoló alakulatok ellátása nyilván elég gondot okozott egy újabb fegyver/löszer kombináció bevezetése nélkül is - és 1944 végén . 1945 elején még nem volt biztos, hogy a Harmadik Birodalom legyözése után vége lesz a háborúnak.

"Ha jól emlékszem volt még egy másik 43M lőszert tüzelő syovjet öntöltő is ,de lehet hogz keverem az SVT-38/SVT-40-el."

Tudtommal nem volt. Legalábbis nem rendszerbeállított fegyver. Kisérleti széria persze lehetett.

"Mellesleg a 7.62x25 Tokarevnek nem valami Mauser volt az őse(vagy Browning)?"

De igen. A C96 Mauser pisztoly ezt a löszert tüzelte eredetileg. Az USA piacon 7.63x25 mm Mauser vagy .30 Mauser néven ismerik. A C96 pisztoly nagyon népszerü volt Ázsiában és Oroszországban. A polgárháborúban az egyik kedvelt fegyver volt (minden polgárháborús filmben látsz legalább egyet). Mikor a huszas évek végén a Vörös Hadsereg olyan helyzetbe került, hogy a fegyverzet szabványosítására is volt idö és pénz, a választás a 9 mm és .45 helyett a 7.63 mm Mauserre esett. Persze a nevét megváltoztatták és feltuningolták a ballisztikai jellemzöit, de attól még csereszabatos maradt a Mauserrel.

Vigyázni kell, mert a modern löszerek (különösen a cseh gyártmányúak) lényegesen nagyobb teljesítményüek, töltényüri nyomásuk nagyobb mint amire a C96-ot tervezték. A C96-ban elsüthetök, de elöbb-utóbb a fegyver látja kárát.

Egyébként az USA-ban nagyon népszerüek voltak egy idöben a TT pisztolyok, mert olcsók (kb USD100), és átütik a level II golyóálló mellényt (amit a zsaruk viselnek). A négerek "vest puncher"-nek nevezték a TT-t.

Előzmény: HUNTERKILLER (4203)
Hamburger Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4219
Szia Cifu!

Én nagyon díjaznám az ilyen lépéseket, de nem hiszem, hogy a HM-ben bárki is felfogná ennek a jelentőségét. A magam részéről már szóltam egy illetőnek, akiről tudom, hogy érti, hogy miről is van szó és a jelentőségét is látja, de azt nem igérem, hogy tud is tenni bármit is az ügy érdekében.

Üdv: Hamburger

Előzmény: Cifu (4218)
Cifu Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4218
De-de, amint egy korábbi hozzászólásomban már említettem, így próbálják ideiglenesen kellő mértékű RPG-védelemmel ellátni a járművet. A kép amúgy Irakban készült, ahogy a következő kettő is:

Kép 1.
Kép 2.

Egy kérdés: ha 1x a "grilled shield" valóban hatásos az RPG-k ellen (és tényleg az-e?), akkor vajon nem lenne értelme a mi BTR-80A-inkra is felapplikálni egy ilyesmit? Az elkészítése akár tábori körülmények között sem lenne megoldhatattlan, komolyabb pénzösszegbe sem kerülne - csakhát irtó hülyén néz ki... :)

Előzmény: Hamburger (4216)
Hamburger Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4217
Én is arra tippelek, amit Survivor mond.

A nagyapám pajtájában is volt minden kacat, "hátha egyszer jó lesz valamire" felkiáltással!

Előzmény: col.valentine (4209)
Hamburger Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4216
Sziasztok!

Ez itt véletlenül nem az ún. "grill"-pótpáncélzat pct. rakétagránátok ellen?

Előzmény: Cifu (4205)
Számvéber Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4215
Kedves Mindenki!

A Hadtörténelmi Délutánok rendezvénysorozat következő előadása 2004. február 14-én szombaton 13 óra 30 perckor kezdődik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Dísztermében. Ezúttal Lippai Péter tart előadást "Az ismeretlen német csodafegyver" - A német katonai vezetésfelfogás "tündöklése és bukása" címmel.
A rendezvényre mindenkit tisztelettel hívunk és várunk!

A rendezőség nevében:
Számvéber Norbert

dArtois Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4214
Hello!

Lehetséges hogy az éjjel a németek még mentették ami menthető.

Üdv,
Mód Miklós

H. Petyo Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4213
Ez úgyanúgy működött akkoriban is.
Manapság ha rossz helyen parkolsz a kocsiddal , mire visszamész már le is lopták a kerekeid. Még a csőszájféket is ha van a kocsidon. :)))
Elvitték a MÉH-be. :))
Na ez csak vicc volt.
Cifu Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4212
Erre idézet egy Stryker Brigade-ban szolgáló tisztől:

[I]"It's not a fighting vehicle. It's a carrier vehicle," said Maj. Chuck Hodges...[/I]

"Ez nem egy harcjármű. Ez egy szállitó jármű" - Chuck Hodges Őrnagy

Előzmény: unguided (4210)
-Survivor Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4211
Ohhh..hat ez nagyon egyszeru!
A lanctalp tagok kivaloan hasznalhatok a haztaji gazdasagban platnikent....
Az en nagyapamnak is volt ketto a fehervar kornyeki harcok "hagyatekabol"
En is sokat csorompoltem rajta a kalapaccsal kisgyermekkent.(azon tanultam meg kalapalni:-)))
Csoszajfeke nem volt az oregnek, ugyhogy azt nem tudom, mire lehetett hasznalni..de egy falusi haznal minden kacat "jo lesz valamire".

S.

unguided Creative Commons License 2004.02.03 0 0 4210
Cifu
"Akartok röhögni? Akkor klikkeljetek IDE. Az USA új, csúcstechnológiás Gyalogsági Harcjárműve, teljes harci díszben... :D"

Ja, a Stryker. Tuntetok ellen jo, a komolyabb ellenfeleket meg elintezi a legiero. Legalabbis ez az uj koncepcio. :)

col.valentine Creative Commons License 2004.02.02 0 0 4209
A sok lúd disznót győz tipikus esete.Kilőtt/harcképtellené tett Panther Noville közelében.A 11. pc.hadosztály felvétele.

Meg tudná vki mondani,hogy ilyen esetben hova tünnek a lánctalpak és a csőszájfék? Előre is köszönöm:)

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

nemedi l Creative Commons License 2004.02.02 0 0 4208
Ma olyan linkelős kedvemben vagyok:
egy orosz harckocsizó visszaemlékezései, nagyon jó (Mo. megemlítve, meg a lendlease harckocsik...):
http://www.iremember.ru/tankers/loza/loza1.html

Üdv,
Némedi László

nemedi l Creative Commons License 2004.02.02 0 0 4207
Ma olyan linkelős kedvemben vagyok:
egy orosz harckocsizó visszaemlékezései (Mo. megemlítve, meg a lendlease harckocsik...):
http://www.iremember.ru/tankers/loza/loza1.html
Ren Creative Commons License 2004.02.02 0 0 4206
Azert van rajta mobil kerites, hogy nehezebb legyen ellopni :DDD
Cifu Creative Commons License 2004.02.02 0 0 4205
Akartok röhögni? Akkor klikkeljetek IDE. Az USA új, csúcstechnológiás Gyalogsági Harcjárműve, teljes harci díszben... :D
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.02.02 0 0 4204
Amennyiben Pécsen laksz ,tavaly a pollackra jártál környmérnökire és Pellérden találtad a cuccot úgy azok a lőszerek valóban 7,62x54R típusúak.(Ha nem te vagy az említett !-) akkor bocsi)
A 21-es szám a gyárnak a száma ahol ezt gyártották .Fura ,de úgy tudtam hogy a 21-es pont magyarországon volt .
Hmm, nos mindenesetre a lőszerrel való visszaélés című (asszem büncselekmény,de lehet hogy csak szabálysértés) törvénztelenséget követed el ami ugze 2 év. :-)
De ezt majd gvass1 jobban megmondja.
Előzmény: WIII (4200)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.02.02 0 0 4203
Szeva!

Ha jól tudom ay SKS-t a háborúban csak kisérleti jelleggel vetették be.Ha jól emlékszem volt még egy másik 43M lőszert tüzelő syovjet öntöltő is ,de lehet hogz keverem az SVT-38/SVT-40-el.
Van egy nem rossz site: "http://world.guns.ru"
SKS

SVT-40

Mellesleg a 7.62x25 Tokarevnek nem valami Mauser volt az őse(vagy Browning)?

Előzmény: belic (4201)
belic Creative Commons License 2004.02.01 0 0 4202
Plusz egy idezojellel is megprobalom:

7.62x39 Info: S&B, MFS.

Bel

belic Creative Commons License 2004.02.01 0 0 4201
Hello!

A puskaloszer mellett meg nagyon elterjedt volt a pisztolyloszer is (ertelemszeruen a geppisztoly is pisztolyloszert lo), ezt TT-nek, illetve 7.62x25 Tokarevnek neveztek. Ballisztikai adatai itt. Bovebb infokat itt talalsz.

Nem emlexek, hogy az SKS-t mikor kezdtek hasznalni, lehet, hogy meg a haboru alatt, akkor 7.62x39 is lehet. Info: MFS.

Bel

WIII Creative Commons License 2004.01.31 0 0 4200
Köszönöm az eddigi infókat, de most behalt a városi kábeltv-és netünk, így csak a munkahelyemen tudom majd felrakni a képeket. Ami azt jelenti, hogy kedden este lesznek itt a képek. Ezeket a lőszermaradványokat egy szántóföldön találtam. Én úgy gondolom, hogy orosz gyártmányúak és karabélyból származnak. De egyesek szerint lehetnek géppisztoly lőszerek is. Nem kimondott rézből készültek. Mintha a külsejük réz a belsejük meg "vas" lenne. ("vas"- értsd. olyan anyag ami rozsdásodik) Sőt az egyik meg mintha teljesen "vas" lenne.
Ezekbe nem beleütötték a számot a hátuljába, hanem kidomborodik! Sőt egyáltalán semmi nincs a hátulján csak egy 21 -es szám .... és talán vele szemben a másik szélén a lőszernek egy 31 (???).
üdv
WIII
Előzmény: HUNTERKILLER (4199)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.01.29 0 0 4199
Ja bocs, harckocsi és löveg kategóriában nem vagyok kompetens (nem mintha kézifegyver ügyben az lennék).
Előzmény: WIII (4197)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.01.29 0 0 4198
Hm én némi információt csak az (ha jól tévedek) M39 7,62x54R puskalőszerről tudok. A lőszer elég ősi konstrukció ,peremes (ez segíti a jó zárást,viszont nehezíti az ismétlés megoldását)
Jelenleg is nagyon népszerű kaliber pl rengeteg vadászfegyver ilyen.

A 7,62x54R Russia központi gyújtású golyós puska töltény kaliberméretei:
Min. furatátmérő ormozat: 7,62mm huzag:7,87mm
hüvelyhossz: 53.50mm lövedékátmérő: 7,90mm

Van egy rokona is:
A 7,62x53R Finnish központi gyújtású golyós puska töltény kaliberméretei:
Min. furatátmérő ormozat: 7,59mm huzag:7,83mm
hüvelyhossz: 53.50mm lövedékátmérő: 7,85mm
Ezt a finnek rendszeresítették ,nehogy az oroszok a zsákmányolt puskáikhoz használhassák a saját lőszerüket.(A finnek egyébként használták mindkét kaliberben készült Mosinokat )

A hozzá való Mosin-Nagant :-)

A lövedék teljesítményét bővebben a http://www.sellier-bellot.cz/rifle.htm URL-en nézegetheted meg ,persze ez Sellier&Bellot gyártmányú lőszerekre igaz.
Lövedék tömege 8g
Lövedék sebesség (m/s) v0:786 v100:725 v200:669 v300:617
Energia: (j) E0:3614 E100:3075 E200:2616 E300:2226
Van itt még lövedékesés meg miegymás.
Ha esetleg van még konkrét kérdésed nyugodtan tedd fel,az én piti tudásom nem biztos hogy ki tudja elégítaóeni ,de itt azért vannak értőbbek is.

Előzmény: WIII (4197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!