Ma voltam a péceli tornyot megnézni.
Sajnos arról már nem sokan tekintenek körbe, hacsak nem hegymászó cuccal érkeznek.
Pont ott kolbászolt egy wartburgos aki, keselyű tekintettel kereste a környékről mozdítható dolgokat.
Szerencsére vittem elemlámpát, ezért végre bemehettem az elhagyott bunkerbe, ami nagyon klassz volt, de már onnét is elloptak minden mozdíthatót.
hát nem egy életbiztosítás némelyik, de pl. a csóványos egész jól járható. persze nem terjedelmes csomaggal és azért nem nagyon szabad mókázni. pláne nem fent. sokakat láttam, akik csak a fejüket merték kidugni. ha fent vége van a létrának, általában nincs mibe kapaszkodni, csak kiülni/kitérdelni lehet.
a létrák a csóvin mozognak, de a naszályon oda vannak hegesztve a szintekhez, legutolsó emlékeim szerint.
a péceli toronyban viszont pl. a szinteket borító vaslemezek többsége is hiányzik, csak a tartószerkezet van, nem beszélve a létrák hiányáról. sajnos szedik szét a tornyokat és a földhivatalok már nem nagyon foglalkoznak velük a gps-kor beköszönte óta: a geodétáknak már nem igazán kellenek.
No, valahol a 8 és 18 között kéne lennie, minimális pontatlanság esetén az egyik a kettőből (továbbra is feltételezve hogy nem délibábot láttam). A 35. út mentén, Nyékládháza és Polgár között.
Ilyen geodéziai tornyokat csak magaslati pontokon létesítettek? Nem esküdnék meg rá, de mintha a 35-ös út mellett Borsodban is láttam volna egyet. Lehetséges?
Hirtelen nagyon megtetszettek ezek a "csíkostornyok"! :-)
Jó lenne összeállítani egy olyan oldalt, ahol az összes mo.-i kilátó és csíkostorony fotója és megközelítése rajta lenne. Ez mondjuk óriási munka lenne, de apránként több év alatt meg lehetne csinálni, ha többen is benne vannak...
Kíváncsi vagyok, hogy Ruzsa és Öttömös környékén merre lehet a torony... Szegedi vagyok, úgyhogy ez van a legközelebb hozzám. Talán meg kéne érdeklődni az önkormányzattól??
Az a Csóványoson található torony nagyon magasnak tűnik, gondolom nem csak egy létra van a belsejében, hanem mondjuk csigalépcső...
A listában található helyek kiegészítésében szerintem kérhetnétek a "Legszebb (kiránduló)helyek Magyarországon" című topic tagjait. Akik sokfelé kirándulnak, túráznak talán tudnak segíteni a lista pontosításában!
A geodéziai háromszögelési pontok némelyikére (melyek egy földalatti és egy földből némileg kiálló betonhasábbal vannak megjelölve) feltűnő és nagyméretű földfeletti létesítményeket szoktak építeni a mérések megkönnyítése céljából.
A felsőrendű hálózat pontjaira valamilyen toronyszerű építményt emelnek, az elsőrendűekre leginkább betontornyot, ami egy vasbeton henger, a felső részén piros-fehér csíkokkal. A teraszának közepén van egy műszerasztal, a széléről pedig három ferde rúd megy felfelé-befelé, ezek tartják a legfelül látható irányjelet.
A másod-, harmadrendű pontokon gyakran gúlákat építettek, ilyen a már említett Papp-gúla, vagy a szétszedhető és elszállítható Illés-gúla. Ezek nem túl hosszú élettartamú építmények, de egy országos alappontsűrítési munka befejezése után azért még jó pár évig ott maradnak, de csak egy részüket éri meg felújítani, amelyeket később is használnak a mindennapi földmérési munkákban.
A negyedrendű pontokat ideiglenesen tripóddal szokták láthatóbbá tenni, ez egy háromlábú faszerkezet, amelyre nincs hová felmenni, de messziről látható és irányozható.
Létezik még a tokos pózna, ez egy nagy és vastag rúd, amit egy földbe ásott fa-tokba szoktak beledugni a pont közelében.
minden kiegészítést, ötletet, véleményt, fikázást szeretettel várok, csak jobb lesz tőle a lap.
M41 2127: szeva! a geodéziai torony az, amiről a fenti link szól, zárt betontorony, tetején piros-fehér csíkosra festve, belsejében létrákkal, tetején kis terasszal, összefutó csápokkal, geodétáknak szükséges kis asztalkával. pl. a csóványoson is ilyen van. eredetileg zárva tartották őket, aztán a kirándulók (és más droidok) - mondjuk, nem véletlenül - "kinyitották" őket. utóbbinak előnye: lehet élvezni a kilátást, hátránya: a sok rongálás, meg hát nem ilyen igénybevételre tervezték őket. 106 darab épült belőlük. biztos láttál már ilyet!
Csak most találtam rá erre a jó kis Topicra, és rögtön lenne egy kérdésem is!
Én is nagyon szeretem a szép kilátásokat, meg a kilátókat, viszont azt nemigazán tudom, hogy pontosan mi is az a sokat emlegetett geodéziai torony!
Felvilágosítana Valaki?
Köszi!
Aztán ha lesz időm, majd én is szívesen berakok ide egy-két fotót ill. beszámolót!
az alcsútdobozi pontosan merre van? nemrég jártam arra, de nem vettem észre sajna...
Alcsútdobozról Etyek felé, az erős jobbkanyar után a két platánsor között DK felé haladva bal kézre a dombtetőn. (A völgyet Mária-völgynek hívják, golfpálya is van benne, a platánsor pedig nagyon szép.) A dombnak tudtommal nincs neve, bár mintha egyszer egy térképen valamit találtam volna; a szemközti domb (Alcsút felé) Réz-hegy névre hallgat. A tornyon kívül egy vízműépület van a dombgerincen, odáig keskeny aszfaltút is fölvezet [amely a völgy végén ÉK-nek forduló kanyarból nyílik.] Sok az őz, valamint egy nagy rókavár is van a domb fokán. Észak felé Vértes - Gerecse - Budai hg. felé torony nélkül is szép a kilátás. Kedvenc helyem...
Az alábbi oldalon szó esik a toronyról, sőt egy golfpályát ábrázoló kép nagyjából onnan (legalábbis a gerincről) készülhetett.
http://geocaching.hu/caches.geo?id=621
ólom-hegy (illancs, bajától északra, ez utóbbit nem láttam, de állítólag van, él és virul)
Nos, ugyan itt nem tettem említést erről a kilátóről, de a Kéktúra topikban igen.
A kilátó megvan és egy homokos úton lehet rá feljutni a Süküsd - Érsekhalma között futó kék jelzésű útról.
Aki még nem járt alföldi kilátóban, az nagyon meg fog lepődni. Nekem óriási élmény volt.
A Papp-gúla egy olyan fatorony, amelynek a tetején egy valóban gúla-szerű képződménynek a legtetején van egy hasáb alakú fadoboz, amiből egy rövid rúd még ki is áll felfelé. A járószint közepén van egy műszerasztal, ami egy másik fatorony teteje, amely olyan furmányosan van az előbbi fatorony közé építve, hogy sehol nem érintkezik vele.
A Sér-hegyen 1981-ben és 1983-ban jártam, akkor még ilyen volt rajta, de már eléggé selejtezendő állapotban.
még két csíkos torony:
- gurgó-hegy 324 m (valkonya, szép festésű)
- ritási-domb 296 m (magyarszombatfa, szlovén határnál, 8 szintes!)
egész biztosan van a cserhátban is, most nem jut eszembe, melyik hegyen, de gyúrok agyra és meglesz (persze, lehet, hogy több is van ott is).
az m1-estől északra volt az a torony, amit kinéztem magamnak, most előkaptam a térképeket és valszeg a lóingató (böcsületes nevén lófingató, csak kicenzúrázták) tetején van, vagy tőle kicsit még északabbra valamelyik tesó-kiemelkedésén!
az alcsútdobozi pontosan merre van? nemrég jártam arra, de nem vettem észre sajna...
Köszi a plusz tornyokat, bővítettem a listámat. :) Már 22-re szaporodott az ismert tornyok száma...
A tornyok melletti helység a hozzá legközelebb eső, tehát Pilisszentkereszt -> Pilis tető, Pusztamarót -> Gerecse tető.
Amit említettél torony az m1-es környékén nem lehet az alcsútdobozi? (Az délre van az m1-től.)
Papp gúlát én sem tudom micsoda, jó volna, ha valaki felvilágosítana minket!
zoltika: jó lenne a tárhely, aztán majd meglátjuk! éljen a topik!
lev: lista jó ötlet! meg kellene valósítani... ;)
danieel: szeva! még egy csíkostorony-rajongó ;)
még néhány geotornyot gyorsan beírok, ami kimaradt a listádból, most több nem jut eszembe, szét vagyok csúszva...
tehát:
magas-hegy (cserehát) ez tök picike
ólom-hegy (illancs, bajától északra, ez utóbbit nem láttam, de állítólag van, él és virul)
bajtemetés (pécel)
a pilisszentkeresztinél a pilis-tetei bázisnál állóra gondoltál?
a pusztamarótinál a gerecse-tetőn állóra gondolsz? vagy van külön is?
egyébként láttam túrák, utazások során belőhetetlen helyeken lévőket is, térkép híján nemtom pontos helyüket. pl. kéktúrán a gerecsében az m1-es és a somlyó között, délre láttunk egy szépet egy ismeretlen hegytetőn!
valahogy kellene szerezni a geodétáktól egy toronylistát, nincs véletlenül valakinek ismerőse/haverja/spanja/távoli rokona stb. arrafelé?
petyus: a sér-hegyen betontorony áll, a geocaching.hu-n meg is tekinthetők a képei! (egyébként gáz, de tudatlan vagyok, mi az a papp-gúla, olyasmi, mint ami a kevélyen van, fából, járhatatlan?)
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a listára és rátok, akiket ugyanaz érdekel, mint engem. A tornyok, kilátók, minden amire fel lehet mászni és messzire lehet látni... :))
A kezdeményezéshez, hogy listát készítsünk a pontokról, csatlakoznék egy két adattal.
A kiinduló ötletem az volt, hogy összegyűjtöm a magyarországi geodéziai tornyok adatait. Ha esetleg olyanról tudtok, ami nincs a listámon, akkor kérlek írjatok. (Hadd gyarapodjon...)
Szerintem, oké!
akár egy xls file is megfelelhet kezdetek kezdetén, mint kiindulási pont. aztán lehetne monjuk freemailos címekre egymásnak küldözgetni, bővítgetni, vagy esetleg egy levelező prímlistát létrehozni a végtelen lánclevelek elkerülése miatt!
Programozáshoz én abszolute módon nem értek, olyan nem vállalok.
Listairogatást adatfeltöltögetést annál inkább.
Lev
A dologhoz némi segítséget fel tudok ajánlani. Nálunk van tárhely, ami a próbaidőszakra kiválóan megfelelhet. Hosszú időre stabil tárhelyet most nem merném felajánlani. Bár amilyen tempóban töltjük ki a rendelkezésre álló kapacitásunkat, előbb-utóbb bővítenünk kell, akkor pedig mégis elférne nálunk hosszabb távon is ez az anyag.