Nem hagyom elsűllyedni a topicot, inkább mesélek;
sikeresen beadtuk az igénylést és meglepő módon nem hajtottak el egyből, hogy még ezt meg azt hozzuk be (egyenlőre) ;O)!
Beszéltünk arról a bizonyos hitelfedezeti/élet biztosításról is, de nem várják el, még így 10M felett sem, viszont melegen ajánlották a cég lakástakarékkassza (???) nevű konstrukcióját , amit mi örömmel írtunk alá, mert így hozzá lehet jutni kül. + állami pénzekhez és így az első 6 évben sokkal alacsonyabbra jön ki a havidíj (nagyvonalakban a lényeg ennyi per pill), ezt a magamfajta információhiányban szenvedőknek írom, hátha vkinek segítek vele!
Említették a bankban, hogy már lecsengett a nagy nyüzsi, már sokkal kevesebben igényelnek hitelt és így 2 hónap alatt lesz az ügy. Azt írja a forgatókönyv , hogy a beadás utáni napokban keres meg az értékbecslő-ez így tök jó lenne , ha elhinném ... Nálatok hogy volt?! Mennyi idő múlva történt meg a találka?! Vagy egyáltalán valami jel, ami arra utal, hogy dolgoznak!? Jól jönne egy kis bíztatás ! Ezek után még szoktak ilyen-olyan papír miatt berángatni?! Most látom, hogy még a szlámról sem emelték le a jussukat...hmmmm.... ????
Lakásbiztosítást szerintem az esetek 90%-ában kérnek, max kisebb értéknél nem.
De ezen felül szoktat kötni életbiztosítást, aminek a díját a mi esetünkben a bank fizet havonta és NEM HÁRTíJA ÁT ránk. Ez akkor jó, ha valami más nagyon rossz (az adós vagy az adóstárs eltávozik az élők sorából), ilyenkor ugyanis a bank a biztosítótól kap pénzt, amivel csökkenti (vagy lenullázza) a tartozásodat.
Nem tudom, hogy nektek mit mondott az ügyintézőtök, de nekünk egy viszonylag magas hitelösszeg mellett csak lakásbiztosítást kellett kötni (amit felajánlottak, annak a negyedéves díja 5-6 ezer Ft, de mi emeltünk rajta, mert több ingóság is van, amit be akartunk biztosítani), hitelfedezeti/élet stb. biztosítást nem.
Nem is tiltakoznék ellene én sem, ha a 62-ben benne lenne a beépített hitelfedezeti biztosítás! DE, ha nekünk még ezt megtoldják 25-tel és ezen felül még a lakásbiztosítás is jön, akkor az más nem!!!! :-(((( Az már túl sok! Nem akarom ehinni, hogy majdnem a törlesztőrészlet azonos összeget kell biztosításként fizetnünk!!!!! :-(((
Mindenképpen körülnézek klf. bankoknál és olyat keresek, ahol beépített biztosítás van, az egy gonddal kevesebb!
Köszönöm!
Szia CUTE!
Nem tudom,hogy nálatok mennyivel kell megtoldani.
Nekünk 65e körül lesz a törlesztőrészletünk, ebben benne van a biztositás is.Ez az FHB, hogy a többi banknál hogy van, azt nem tudom.
Egyébként én ez ellen nem tiltakoztam.Mertha 5 év múlva hirtelen feldobom a talpam és az uram nem tudja fizetni a részleteket, akkor elveszik a feje fölül a házat. Igy viszont a biztositó fizet a banknak, a ház is megmarad. A mai világban sajna sose lehet tudni.Úgyhogy ezt én tényleg egyfajta biztonságnak érzem.
Bár a banktól tök független módon eddig is volt élet,lakás,kocsi biztositásunk.Tehát végülis nekünk emiatt többletköltségünk nem lesz.
Próbálj meg tényleg körülnézni a bankoknál, hogy milyen biztositásokat kérnek és ezek mennyibe kerülnek.Egy ügyintéző csak meg tudja mondani.
Irtam egy e-mailt az OTP-nek (a honlapon megadott e-mail címre) kb. 3 hete.
Ma kaptam választ.
Alapvetően 2 kérdésem volt,
1.) Mekkora a használt lakás hitel(4%+2%) THM-je?
2.) Hogy kanyarították ki azt a törlesztőrészletet, ami kb. havi 3200Ft-tal magasabb (7 év, 8 misi) mint a 4+2%-kal számolható elméleti törlesztőrészlet?
A válaszuk a következő volt:
Tisztelt xy Úr!
A levelében foglaltak mind helytállóak. A hosszúlejáratú hitelek esetében a bank nem alkalmaz teljes hiteldíj mutatót, erre a hitelintézeti törvény sem kötelezi a bankokat.
A hitel folyósításakor megállapított (induló) törlesztőrészletet számítógépes program segítségével állapítjuk meg, amelyet nem áll módunkban ügyfeleinkkel ismertetni.
Kérjük válaszunk elfogadását.
Budapest, 2003. szeptember 17.
Tisztelettel:
OTP Bank Rt.
Lakossági Ügyfélkapcsolatok Osztálya
:-(((((
Akkor ez azt jelenti, de tök komolyan, hogy amit kinézel x évre y összegre eső törlesztőrészletet még meg kell toldani havonta a harmadával!??!?!?! Az NAGYON DURVA lenne, ha megnézed a lenti számokat :-(((((
Szia CUTE!
A hitelfedezeti biztosítást nem fogjátok megúszni, ez szvsz minden banknál kötelező.
Mi az FHB-nál intézzük a hitel ügyletünket, itt is kötelező ugyan, de ezt nem nekünk kell megkötni és havonta fizetni, hanem a bank intézni.
Gondolom a diját valahogy beleépitik a törlesztőrészletekbe.És ezentúl még kell majd lakásbiztositás is ahogy meglesz a lakhatási engedélyünk. Addig a bank épités-szerelés biztositást kér, a ház értékének (ingóságok nélkül persze) erejéig. Nagyon sok ismerősöm van, akik hitellel társasházi lakásokat vettek, mindegyiküktől kért hitelfedezeti igazolást a bank.Úgyhogy szerintem ezt a pluszköltséget be kell épitenetek még a költségvetésbe.
Fú, egyre nagyobb a káosz az agyamban! :-))) Úgy gondolom és mondták is, hogy az anyag, amit összekészítettem -példa értékű! :-))))
Semmiképpen nem szeretnék (és nem is tudnánk) tízezrekkel többet fizetni! A párom ragaszkodik hozzá, hogy valakit bízzunk meg, de én is úgy gondolom, hogy talán ha belsőst találnak, csak Ő tudna segíteni!
Nagyon utánna kell még járnom a biztosítási részének! :-((((
nem kotelezo ugy altalaban az eletbiztositas, csak szeretik megkottetni a jutalek miatt. a postabanknal pl. megkotik a biztositast, de nincs havi dijja (ill. biztos kigazdalkodja a bank vhonnet, de nem valtozott a havi torleszto reszlet amikor ezt bevezettek). szal csak ovatosan.
egy-egy jo helyen levo ember tud segiteni a gyorsasagban is akar, de, hogy egy kulsos uzletkoto ezt tudja-e? kis szerencsevel jol osszekeszitett anyagot ad le, es nem lesz szukseg hianypotlasra:)
Nekünk életbiztosítást kell kötnünk, illetve jóváhagynunk, mert a bank lesz a kedvezményezett, természetesen mi leszünk az alanyai, de a bank fizeti...
Gondoltam... azert kerdezz ra leadaskor, nehogy meglepetes erjen. Mondjuk akkor nem fognak tudni mit mondani, a hitelbiralat folyaman derul ki, es csak utolag fog kiderulni, hogy az adott hitelhez mit ker meg a bank. Egy nagyobb osszegu hitelnel szvsz 99% hogy kell...
Persze, akár bele is férhetne, de elég nagy összegű kölcsönt kell felvennünk és ezért elég magas a havi részlet is! Sajnos ezen és minden más havi rezsin felül már nem tudunk vállalni az összegnek megfelelő hitelbiztosítást is!
Köszönöm a gyors választ!
Nem is akarom megúszni az ingatlanbiztosítást, de ő hitelfedezeti biztosítást akar velünk köttetni, ami havonta nem kis összeg. Ez arról szólna, hogy ha a férjemmel vagy velem történik valami, akkor a biztosító gondoskodik arról, hogy az egyedül maradt fél ki tudja fizetni a hitelt! Ezt nem szeretném megkötni!
Ha minden feltétel adott, ne fizessetek pluszba. Ez nem olyan, mint a 20 évvel ezelőtti telefonigénylés, ahol kellett a puncs. Ha megfelelsz a feltételeknek, megkapod a hitelt. A hitelösszeg 2%-a szvsz qrva sok a semmiért.
A hitelfedezeti biztosítást (=lakásbiztosítás) nem fogjátok megúszni, de bármelyik biztosítónál megkötheted, és még ráértek vele a folyósításig. (a Garancia díjai egyébként jók, annyi vele a bibi, hogy nagy összegű ingóságbiztosításhoz, már nagyon komoly védelmet követel meg) Mi ma fogunk biztosítást kötni a Garanciánál.
Illetékesség ügyben nem tudok segíteni, vidéki vagyok.
Nagyon köszönöm a válaszod, magam is így gondolom, de a férjem úgy hiszi, hogy ez a megoldás egyrészt arra, hogy megkapjuk(minden feltétel adott !!!),másrészt meg arra, hogy gyorsan viszonylag... én sem szívesen költenék erre... tudod véletlenül, hogy hova tartozik a mi ügyünk?! Buda környéke a cél, nem írom, hogy hol nehogy magára ismerjen a jóakarónk :-)
Szeretném kikérni a véleményeteket a követkzeőben: találtunk egy hölgyet, aki OTPs (bár Garanciás), segít lebonyolítani a papírmunkát, azt ígéri, hogy "tolja" és garantálja, hogy befogadják az anyagot, de a hitelösszeg 2%át kéri (hogy a benti ügyintzéő zsebébe nyomhassa) és azt akarja, hogy náluk kössünk hitelfedezeti biztosítást is, mondván, hogy azt úgysem ússzuk meg !!! Elhisszük mi ezt neki?! Volt olyan, akivel aláirattak ilyesmit a szerződéskötéskor?! Ő ezt állítja és mondja, hogy így jobban járunk... hát ha ez az üzletkötés egyik módja, akkor elég agresszívan akarja ránk sózni a szolgáltatását, amit mi NEM AKARUNK , elég a hitelt fizetni és azért veszünk fel többet, hogy ha baj van, akkor ne legyen!
Megköszönném, ha ellátnátok tanácsokkal, hamarosan élesben megy a dolog, remélem!
Üdv mindenkinek, homelessnek és lakástulajdonosnak ;O)
szerintem ne költsetek erre pénzt, elég lehúzás maga a hitelbírálat (értékbecslés, tul. lapok, közjegyző, folyósítási díj...)
Nekünk az OTP-s hölgy mindent alaposan átnézett, amikor bevittük a papírokat, elmondta, mi hiányzik. Nagyon segítőkész volt, gyakorlatilag volt néhány rész az adatlapokon, amit úgy töltetett ki, hogy tuti legyen a hitel (pl. adóstárs jövedelme, egyéb hiteltartozás stb.)
Egyébként aug. 5-én kezdtük a papírgyűjtést, ma meg megyünk a közjegyzőhöz (hurrá, hurrá), pénteken pedig remélhetőleg kifizetik a hitelt. Ezért nem éri meg még valakinek kifizetni esetleg több 10/100 ezer Ft-ot.
SOS segítségre lenne szükségem: hitelkérelmet adnánk be az OTPnek a héten és mivel a papírok már megvannak (!) szeretnénk taláni egy olyan embert, aki esetleg tudna "segíteni" a lebonyolításban, hogy biztosan befogadják, átmenjem (miért is ne :-) ?!) és viszonylag gyorsan, ha lehet! Természetesen nem ingyen ...
Írjatok légyszi, ha tudtok ajánlani valakit esetleg magatokat, a többit megbeszéljük!
Szia Elm!
"Nektek ez nem a szocpol+AFAhoz kellett, hanem _csak_ a hitelhez? "
Szocpolt nem kértünk egyelőre, majd ha lesz "kézzelfoghatóan" gyerek, akkor próbálkozunk vele.
Most "csak" a hitelt és az ÁFA-t igényeltük meg.
És tényleg csak a férjem lakhelyén levő jegyzőtől kértek igazolást, tőlem nem.Bár lehet, hogy azért, mert igazoltuk, hogy bár a személyinkben lévő lakcimeink különbözőek, ettől mi még teljesen egy fedél alatt-egy háztartásban-egy vagyonközösségben élünk.Lehet, hogy ez elég volt nekik.Végülis a bankszámla-kivonatokon is láthatták, hogy bár nem az a hivatalos cimem, mégis a "közös" cimünkre érkeznek.Nem kötöttek bele.
Egyébként nekünk sem került egy fillérbe sem a jegyzői igazolás.Összesen 2x mentünk be (egyszer megigényeltük,majd egyszer érte mentünk) ezért az önkorm-ba, kb. 2x10 perc alatt megkaptuk a papirt.
babydevil
Erdekes... nekem se volt kozos cimem a novel, Ot a XVIII. keruelt szopatta: bar ingyen volt, de nem csinaltak meg rogton, be kellett adni, aztan negy het mulva kuldtek ki postan.
En a XIII. (!!!) keruletben bementem a polghiv ugyfelszolgalatara, kitoltottem egy fenymasolt fecnit, alairtak, lepecseteltek, es kesz, ket perc volt az egesz, termeszetesen ingyen.
Nem akarnak Teged csunyan levenni 2khufra? Kerdezzel utana a polghivnel...
Szia csefe!
"(nekünk két Jegyzőtől, mert nincs a Feleségemmel közös állandó lakcímem. Igazolás kiállításához a Jegyzőtől lehet kérni űrlapot, és azt kitöltve 2000 Ft-os okmánybélyeggel megspékelve kell elküldeni és egyszercsak visszaküldik"
Nekem sincs a férjemmel közös állandó lakcimem.A bank csak a férjemtől kért jegyzői igazolást (mivel a férjem lesz az adós én "csak" adóstárs). A jegyzői igazoláshoz be kellett menni az önkorm.-ba, megigényeltük és 3 nap múlva mehettünk a kitöltött jegyzői igazolásért.
Lehet, hogy ez is önkormányzatonként változik?
babydevil
A jegyzői nyilatkozattal viszont egy kicsit megleptél: mi most voltunk (szerdán) szintén két Önkorm-nál, sehol e kértek egy árva petákot sem, az enyém ma már meg is van, a páromé csak hétfőn lesz, mert addig nincs ügyfélfogadás...
Szerződéskötés-Angyalföldi:2003.08.28.
Földhivatali érkeztetés:2003.09.01.
Tulajdoni lap megszerzése:2003.09.03.
Hitelkérelem befogadása-OTP:2003.09.05.
A tulajdoni lapot az Angyalföldi által ajánlott céggel kérettük ki, korrektek voltak és a lapon is minden rendben volt.
A hitelkérelmet a Tátra utcában adtuk le, bár több mint 1 órát várakoztunk az Ügyintéző hölgyre és 9 órakor mi voltunk az első ügyfelei a mai napon, korrektül elintézte a dolgokat és befogadta a kérelmet, sőt már le is vonták a csaknem 30.000 Ft-ot számlánkról.
Felhívta a figyelmünket, hogy a szocpol-hoz és az ÁFÁ-hoz kelleni fog Jegyzői igazolás (nekünk két Jegyzőtől, mert nincs a Feleségemmel közös állandó lakcímem. Igazolás kiállításához a Jegyzőtől lehet kérni űrlapot, és azt kitöltve 2000 Ft-os okmánybélyeggel megspékelve kell elküldeni és egyszercsak visszaküldik). Az OTP-ben azt mondták a hitelszerződés aláírásához ez mindenképpen kelleni fog.
Az Ügyintéző hölgy 2-2,5 hónap bírálati időt mondott, de innentől kezdve nekünk végülis nem sürgős, mert addig sem kell a magasabb kamatot fizetni....
Nem akarom az OTP-t reklámozni, mert én is utálom őket, de ha problémátok van az Erzsébet utcai fiókkal, akkor adjátok itt le az igénylést, bár az igaz, hogy minden az Erzsébet utcán köt ki és mindenkinek ott kell aláírni a szerződét is.