Keresés

Részletes keresés

ingmar-b Creative Commons License 2003.12.01 0 0 393
Sziasztok!

Szerintetek van esély arra, hogy valahol meg lehet szerezni Ingmar Bergman: Scener ur ett aktenskap 1973 -as könyvét. Ez magyarul is megjelent, és nyelvtanulásra tök jó lenne.
Ha valaki tud, segítsen légszíves, legalább azzal, hogy hol tudok utánaleselkedni.

Köszi szépen mindenkinek.

Hej dÍ

Törölt nick Creative Commons License 2003.09.15 0 0 389
Igy van ez medve, sajnos. A Finneknek több eszük volt,mint általában.
Előzmény: karhu (388)
karhu Creative Commons License 2003.09.15 0 0 388
... hogy nem kell nekik euró
ingmar-b Creative Commons License 2003.09.12 0 0 385
Sziasztok!

Teljesen ledöbbentem. És nem csak azon, hogy egy európai demokráciában, megölnek egy minisztert, hanem leginkább azon, hogy egy 8 és 13 éves kisgyerek maradt utána. Ez a világon bárhol szörnyű, hát még itt......

UMO biztos többet tud majd mondani az esetről....
.....szörnyű.

Előzmény: Törölt nick (383)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.10 0 0 379
Igen nem olvastam azt,hogy már a megelözés miatt is lehallgathatják a beszélgetéseket. Ezentul kodolva fogunk beszélni a haverommal amikor a pálinkafözöt költöztetjük.
Előzmény: Törölt nick (378)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.10 0 0 377
Jo szorakozást kivánok!
Finom zenét játszanak. és szeretem a zenéjüket.
Előzmény: Iranon (376)
Iranon Creative Commons License 2003.09.10 0 0 376
az hogy kinek a legjobb izles kerdese.nalam nem igazan jön be a sved nepzene

Izlesek és pofonok. Sehol sem mondtam, hogy masnak is szeretnie kell.

"mindenesetre a honlapjuk alapjan nem elöször lepnek fel magyarorszagon,ugy latszik többen szeretik ott"

Hogy sokan szeretik-e, azt nem tudom. Mindenesetre ne nagyon orultem, amikor megtudtam, hogy ismet jonnek, ugyanis a Szigeten lemaradtam roluk.

Előzmény: RAF2 (375)
RAF2 Creative Commons License 2003.09.10 0 0 375
az hogy kinek a legjobb izles kerdese.nalam nem igazan jön be a sved nepzene

mindenesetre a honlapjuk alapjan nem elöször lepnek fel magyarorszagon,ugy latszik többen szeretik ott

Előzmény: Iranon (374)
Iranon Creative Commons License 2003.09.10 0 0 374
En peldaul azt tudom, hogy penteken, 12-en a PeCsa-ban lep fel az egyik legjobb sved egyuttes, a Garmarna, s hogy ezt ki nem hagyom.
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.09 0 0 373
"Den grova, organiserade brottsligheten ska bekämpas med nya metoder enligt ett förslag."

A cikk kezdömöndata szerint a durva és a szervezett bünözést akarják üldözni az uj metodokkal.
Az meg csinálják is, nem hiszem komolyan, hogy ilyen szemetek miatt aggodsz.

Előzmény: Törölt nick (372)
tomp Creative Commons License 2003.08.29 0 0 370

Most láttam a stv1-en, hogy 13 fok van nappal.
Nálunk is. Csak fordított sorrendben :-(
Előzmény: GXX (369)
GXX Creative Commons License 2003.08.29 0 0 369
Kedves Umo!
Megköszönném, ha kicsit részletesebben magyaráznád az idézett három jelmondat közötti összefüggést. Főleg mert mondatodat az "amikor" szóval kezdted, mert időszerűségük között 100-100 év van, persze csak akkor ha az "über alles"-sal kapcsolatban August Heinrich Hoffmann von Fallersleben versének kezdősorára tetszel gondolni. Igaz, a vers harmadik szakaszának első sora (Einigkeit und Recht und Freiheit) kicsit összecseng a francia forradalomból ismert jelmondattal, de semmi kapcsolatot nem látok a Gustav VI Adolf kungliga valspråk-jához. Azt sem nagyon értem, hogy miért kellene aprópénzre váltani, amikor rajta van az aprópénzen.
Előzmény: Törölt nick (368)
ingmar-b Creative Commons License 2003.08.27 0 0 367
Hej! Nem ki, hanem mi akardályoz :-)) Ugy hivják: pénz. Kéne egy két raklap, hogy fogjam a cok-mókom és menjek :-))) De nincs sajna.
Azonban ne aggódj: pár év mulva hívást kapsz, és az én leszek a stockholmi főtérről :-)))
Minden jót!
Előzmény: Törölt nick (365)
GXX Creative Commons License 2003.08.26 0 0 366
Umo!
Valóban, néha alig van különbség az információ adásara vagy a titokban tartásra vonatkozó kötelezettség között. Ezért – még Neked lenne is igazad - én az „informatioplikt”-et az első változat szerint fordítanám.
Plikten framför allt!
Előzmény: Törölt nick (365)
Engill Creative Commons License 2003.08.23 0 0 364
an ki megy szavazni? aki unja a hajtepest es nyalfrocsogest, mind menjen :))
ingmar-b Creative Commons License 2003.08.22 0 0 363
Sziasztok!

Azért zavar, mert túl nyugodtak, meg eléldegélnek 88 évig, nem rohannak, ráérnek, kellemesen megélnek a fizuból. Ez tényleg zavaró, főleg ha itt senyvedek 45 fokban, stresszes vagyok a "holnap" miatt és megőrülök.... :-) Bár ez lehet hogy csak az én tévhitem!

Minden jót!

Jaj de vágyom egy kis zord északi nyugalomra :-)

Előzmény: irnik (362)
irnik Creative Commons License 2003.08.21 0 0 362
rám mindig olyan nyomasztóan hatnak ezek az északi népek. a szokásaikkal, a "temperamentumukkal".
megfigyeltem azt is, hogy aki Svédországban, Finnországban, estébé él huzamosabb ideig és beszéli már a nyelvüket, az a magyar helyesírás és mondatszerkesztési szabályokat elfelejti és simán értelmetlen mondatokat pakol össze;)

amúgy voltak régen ezek a svéd ifjúsági sorozatok. még most is kiráz a hideg, ha rájuk gondolok. nem azért mert rosszak voltak, hanem mert annyira mások, annyira nyomasztóak.

intebant Creative Commons License 2003.08.11 0 0 360
a "sznüssz" alkohollal átitatott dohány, ami mini üvegszálakat tartalmaz. ezek felsértik az inyt és igy egyből bekerül a szervezetedbe a cucc. elég durva. jól kimarja mindened. ezért van, h először jobbra teszik és ha ott már szinte kilyukad az inyük, akkor a bal oldalra rakják stb.

a mc donalds szerintem is eszméletlen koszos itt Svédországban.
a csajok tényleg mindenre kaphatók.
a pia pedig drága.
de ezek ellenére imádom ezt a helyet!!! és az embereket is!

Előzmény: e_dora (296)
GXX Creative Commons License 2003.08.10 0 0 359
Umo!
A kétkasztos elmélet egyszerű. Már 1923 megjelent egy könyv, melyben a szerző az állam stabilitásának zálogát látja ebben. Állampolgárokra és alattvalókra osztja a népet és szerinte az állampolgárság egy felsőbbrendű jog, ami megkülönbözteti a nemzet tagjait az állampolgárságra érdemtelenektől. E szerző természetesen nem Arisztotelészt hozza fel elméletnek támasztásául és nem is a spártai helótákat, hanem az Egyesült Államok akkori gyakorlatát. Milliók vagy helyesebben százmilliók fogadták el e könyv mondanivalóját maguk és embertársaik kárára. Svédországban ma gyakorlatilag mindenki által elfogadott, hogy vannak bevándorlók és svédek. Ez annyira köztudott, hogy objektivitásán senki nem gondolkozik. Még azon sem, hogy a másodgenerációsok vagy az egyikszülő bevándorló kategória együttes létszáma meghaladja a külföldön születettek létszámát, amiből persze a mindkét-szülő-svéd gyerekeket valamiképp levonni kellene. Vagy azon, hogy a húsz-harminc éve betelepültet, esetleg állampolgárt miért kellene kevésbé svédnek számolni, mint a ma született vagy óvodáskorú svédet. Ezen abszurditások természetesnek vélése eredményezte, hogy a tavalyi választásokkor a Nép-párt majdnem megduplázta választóinak számát azzal, hogy az állampolgárság elnyeréséhez nyelvvizsgát javasolt és a Mérsékeltek csúfos vereséget szenvedtek, főleg, mert vezetőjük képtelen volt kiállni a rejtett kamerával felvett korteseikért. A kétkasztos elmélet jó. A lakosság többsége - aki magát svédeknek képzeli – még a legnagyobb nyomorúságában lát kisebbséget, amely felett felsőbbrendűnek érezheti magukat. Még akkor is, ha a hétköznapokban lehetetlen ezt a felsőbbrendűséget akarni vagy gyakorolni. Megmagyarázza a munkanélkülieknek munkanélküliségüket azzal, hogy a bevándorlók elveszik a munkát. Megmagyarázza a szociális segély alacsonyságát, hogy a segélyen tengődök többsége bevándorló. De a magukat bevándorlóknak tartók is megtalálják sikertelenségük magyarázatát bevándorlóságukban, ahelyett, hogy keresnék a tényleges okokat magukban vagy az általános társadalmi igazságtalanságokban.
Mondottam: Svédek között tartsd magad svédnek!
Előzmény: Törölt nick (356)
cotangens 90 fok Creative Commons License 2003.08.01 0 0 355
Először is ha tranzit közben meghallják a Balázs Palit, úgy biztos lehetsz benne, hogy átvizsgálják a poggyászt, másodsorban meg csínján azokkal az élvezetekkel! Mivel ha jól tudom 1 Balázs Pali egyenértékű 2 rúd jófajta Hertz, illetve 1.5 rúd Pick szalámival, így a korlátozások miatt ilyen tételek mellett vagy a Palinak, vagy a kolbásznak, de egyiküknek biztosan maradnia kell...
Előzmény: DR.YES (354)
DR.YES Creative Commons License 2003.08.01 0 0 354
Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék, sürgős!

Svédországban milyen árubeviteli korlátozások vannak érvényben? Pl. a kint élő rokon kért jófajta magyar kolbászt. Beengedik? Na és mennyit?
(A best of Balázs Palival remélem nem lesz probléma.:)

Előre is köszönöm!

GXX Creative Commons License 2003.07.25 0 0 353
Ceusescut csak kedvedért hoztam fel. A múlt idők uralkodóinak fényűzés kritikájával kapcsolatban említhettem volna Marcost is, a filipinot. De az országot eladósító vezetők közé talán kicsit érdemtelenül teszed C-t. Sokak szerint éppen ennek hiánya volt bukásának oka. De ez sem nem román, sem nem gazdasági topic.
Beszéljünk inkább a svédekről. Vagy a kasztrendszerről, melynek létezését egyformán elfogadunk. A két kasztra való egyszerűsítés barátságos és könnyen elfogadható. A kettőt biztosan látjuk bármelyikből nézve: az egyik a sajátom, az összes többi a másik. A kívülálló, vagy a figyelmesebben szemlélő megkülönböztetheti a tisztviselőket, a vállalkozóktól, a parasztokat az egyetemi alkalmazottaktól. Nemcsak életmódjukban, szokásaikban térnek el egymástól, hanem a másik kasztból hozzájuk keveredni szinte lehetetlen. Természetesen a kiváltságosak (uralkodó osztály = rendelkezés a termelőeszközökkel) olyan kaszthoz csapodnak, ahova akarnak: lehetnek ipari/gazdasági vezetők, művészek, politikusok, hivatalnokok, de a többségnek muszáj maradnia saját kasztjában. Aki ezt nem veszi tudomásul, gyermekét nem erre neveli, akkor maga vagy gyermeke a kasztokon kívüli "kitaszítottak" közé hullik. A "kitaszítottak" a társadalom legalján vannak, legfeljebb statisztikai számok, de mint egyéneket nullák: a tisztviselők átnéznek rajtuk, a jog nem védi őket, egészségügyi ellátásban csak akkor kerülnek, ha van rá keret. Vagyis ellenük elkövetett hatósági erőszak, orvosi műhiba legfeljebb kárpótolva lesz, de megtorolva soha.
A bevándorlók legnagyobb része ebben a "kitaszítottak" kasztjában van. De nem csak bevándorlók vannak itt. Mint mondottam a kasztok közül kipottyant svédek százezre is. Ugyanakkor pár tízezer a külföldi születésük közül bekerült a svéd kasztrendszerbe (van aki szerencséje, van aki különleges tehetsége által), és egy szolgáltató-vendéglátó- kisvállalkozó, elismert bevándorló-kaszt is kialakulóban van. Nem számolom azt a tízegynéhány disz-bevándorlót, akit csak azért tartanak és mutogatnak, hogy bizonyítsa: milyen demokratikus Svéd Társadalom.
Előzmény: Törölt nick (350)
Iranon Creative Commons License 2003.07.25 0 0 352

Te mit szólnál, ha valaki életed egyes részeit ragadná ki - melyek épp negatívak - és ezeket híresztelné úgy, hogy "Ez vagy te"?
Előzmény: Törölt nick (350)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.25 0 0 351
Ha mindent összeszámolsz azért elég sokba kerül a nota vége.
Büntetés 4000
30 nap börtön 1 havi kereset 12000 minimum
uj jogositvány, iskokla, felhajtás. kiállitás
4000
Egy évig kell járnod alkohol orvoshoz, specialista ár 300 havonta=3600

Számold össze

Ha kevés van benned akkor meguszhatod a börtönt, és a jogsidat is visszaadják 1 év után nem kell vizsgázni. De ez ritka.

Előzmény: Törölt nick (349)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.23 0 0 348
Elöször is további jo nyaralást. Az idö szerencsére nagyon jo mindenhol.
A tütüre vigyázzatok nehogy elfoggyon.
Aki meg piásan vezet az megérdemli, ha elkapják.
Előzmény: Törölt nick (345)
GXX Creative Commons License 2003.07.22 0 0 347
Jó hogy csak a részletekre emlékszel, bár azokra sem mindig pontosan. De gondolj bele, hogy Dárius óta szinte valamennyi megdöntött uralkodót tékozló fényűzéséért kritizálták a győztes hatalom fizetett történészei, újságírói. Emlékezz csak Ceausescu arany fürdőszoba-felszereléseire. Az újságírók kitaláló képességét csak az olvasók hiszékenysége múlja felül.

A svéd bevándorló politikát is talán könnyebb lesz megértened, ha azt vagy tisztán a bevándorló oldalról nézzed, vagy mint egy svéd állampolgár. Végkövetkeztetéseidet is vagy a saját tapasztalataidból vonjad le, vagy hagyd magad az újságok által vezetni. Mert az újságok "tényeiből" az, aki különbözik az átlag-újságolvasótól (eltér háttér-műveltségben, élettapasztalatban) ugyanolyan valószínűséggel jut helyes, mint helytelen konklúzióra. Kérdezz többet a környezetedből. A svéd bevándorló politikát humánusnak fogja mondani szinte mindenki, sőt túl-humánusnak. Pedig ugyanazokat az újságokat olvassák, ugyanazokat a "tényeket" hiszik el mint Te. De Te kimazsolázod azokat az eseményeket, amelyekről úgy gondolod, hogy Téged igazolnak, és ezért azt hiszed, hogy az egész Téged igazol. Nem azt mondom, hogy nincs igazad. De honnan tudod, hogy az események leírásánál nem hazudtak, nem céllal mutatják a dolgokat olyanoknak, hogy az azt olvasó ne gondolkodjon, de érzelmi telítődéssel legyen.

Előzmény: Törölt nick (346)
GXX Creative Commons License 2003.07.21 0 0 344
Umo!
Én azt hiszem Svédország bevándorlási politikáját sem nem hülyeség, sem nem gonoszság jellemezheti, hanem az alapos átgondoltság, a szükségletek szerinti évekre való előre tervezés. Annyi bevándorlót engednek be, amennyire szükségük van. Talán egy kicsit többet, mert a szükséges mosogatók, takarítók, raktári munkások, taxi és buszsofőrök helyett mérnökök, tanárok, orvosok jönnek. Persze analfabéta földmunkások is, de sokkal kisebb arányban, mint ahogy az újságok írják. Vagyis felső és középfokú végzettségű személyekből kell tisztelettudó, minden szolgáltató munkát elvégezni készséges, másodrendű állampolgárt faragni. Nem könnyű. Néhányan évtizedek múlva is emlékeznek egyetemi tanulmányaikra. Akik csak szerették volna felsőbb tanulmányaikat befejezni bevándorlásuk előtt azokkal talán a helyzet még nehezebb. Még a gyerekeik érdekében is meg kell tanulniuk, hogy itt kasztrendszer van.
A valóság közel sem annyira rossz, mint ahogy az újságokban olvasod. Az esetek elrémisztők, hogy elrémülj. Neked azért nem kell mindet elhinned. Az idekeveredett levélkihordó-matematikus, mosogató-közgazdász, taxisofőr-mérnök legtöbbször jobb anyagi körülmények között él, mint otthonmaradt évfolyamtársai.

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.21 0 0 343
Szerintem a politikai menedékjogot kérökkel szembeni svéd pszykhologiai torturra nem butaság eredménye, hanem a bestilás genetikai gonoszságot az okos svédek butasággal álcázák mert a butaság büntetésére nincs törvénycikk.
Irod, hogy milyen sokba kerül Svédország menedékpolitikája.
Ha összehasonlitom, hogy mennyi a belépö egy koridára akkor azt kell mondjam, hogy a svédek nagyon keveset fizetnek azért az emberkinzási örömért amit a menedékjogot kérök szenvedései nyujtanak nekik. (közben színészkednek, "jaj mennyire sajnálom.")

Sok ember azokra az örült kegyetlenségekre amit egyes svédek képesek csinálni azt szokták mondani, hogy nem rosszakaratból csinálta, csupán bútaságból, csupán nemtudásból.
Én az ilyesmit nem hiszem

De amint az álltalam kiolozott svéd cikkekbizonyitják sehol a világon olyan nagy menyiségben nem fordul elö az ok nélküli különös kegyetlenséggel végrehajtott gyilkosság mint a svédeknél.

umo, ezeket olvasva rájöttem,hogy szabadságra van szükséged. Ajánlok egy magyarországi háremet. Van böven ott is önkentes alapon. Cimeket az Express ujságban találsz. Lätta pĺ trycket!

Előzmény: Törölt nick (341)
RadiX Creative Commons License 2003.07.21 0 0 342
> tekhnikailag avval bizonyitom, hogy a világ legokosabb emberei a Nobeldijas tudosok, elismerik, hogy a svédek okosabbak mint ök, hiszen a svédek döntik el, hogy ki milyen okos a világon.

Hat ebböl max. annyi következik, hogy a svedek nalad okosabbak ;-)

Előzmény: Törölt nick (341)
Iranon Creative Commons License 2003.07.21 0 0 339
"A FORUMNAK az a lényege, hogy minden megláttás szabadon helyet kaphat."

Ezzel teljesen és tökéletesen egyetértek. Sosem mondtam azt, hogy nem szabad a negatív dolgokról írni.

Értem, és elfogadom, tudom, hogy ott sem Terézanyák élnek. Csak azt nem értem, hogy te nem azt mondod, hogy rossz, hanem kifejezetten azt próbálod hangsúlyozni, hogy a legrosszabb (mert mint lentebb említettem 99%-ban...sőt talán 100%-ban is csak a negatív dolgokat, híreket említed meg).

"Az a többszázezer magyul is iró ember kik imádják a svédeket, vagy kik a svédknek köszönhetik életüket illetve azok leszármazotjai, vagy kik azt köszönhetik, hogy szegényböl gazdagok lettek, igazán irhatnának itt számukra tetszö dolgokat a svédekröl."

Arra még nem gondoltál, hogy valaki mindenféle kapott haszon (vagy annak reménye) nélkül ír a svédekről pozitív dolgokat, illetve érdeklődik irántuk?

Valóban, ők jobban élnek mint a magyarok, magasabb az életszínvonal - de ettől még ők is csak emberek. Aki meg többnek hiszi őket és ezért esetleg nagyot koppan...az az ő baja lesz.

De előre lengetni a zászlót, hogy "Itt a pestis!"? Van ennek értelme?

"Az Europai keresztény kultura alapja, hogy az ember fia képes feláldozni saját életét azért, hogy ember társain segitsen, és ennek a kulturának a genezisse JÉZUS. Svédország hivatalosan "még" keresztény országnak valja magát."

Csak zárójelben jegyezném, hogy rengeteg egyéb olyan európai ország van, ami hivatalosan kereszténynek vallja magát...de a legtöbb egyén (tisztelet a kivételnek) viszont egy szalmaszálat nem tenne keresztbe embertársáért...

Szóval nem hinném, hogy ez a "bort iszik, vizet prédikál"...csak az általad ismert és látott svédekre lenne jellemző.

Előzmény: Törölt nick (338)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!