Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni ,egy igen hozzá értötől ,vagy aki saját maga tapasztalt egy lézeres szemműtétet. Szeretném megtudni mire számíthatok ,milyan műtéti formát , válasszak, stb... a tapasztalaitokra lenne szükségem.
jelenleg plusz hármas dioptriám van.
Öszinte pozitivumok és negatívumok fényében érdekelne a dolog, nem pedig a marketing része.
Köszi
A szemem -2D-s volt -0,5D cilinderrel. A páromé -3D volt és neki is cilinderes volt.
Én szemüveget hordtam, mert nem bírtam a lencsét, a párom lencsét viselt.
Sima PRK műtétem volt júliusban az Optik-Mednél. Igaz, hogy a párom is nyugtatgatott, hogy neki nem fájt a műtét, de a doktornő azt mondta, hogy fájni fog. Ennek ellenére tényleg semmi fájdalmat nem éreztem és a második kontrollon már levették a védőlencsét, mert nagyon szépen hámosodott a szemem. Szerencsére ezután sem volt semmi probléma.
Hát ezaz! Akkor miért is a Lasik? Merthogy az korántsem a legbiztosabb ám! A "sima" PRK-nak egy (ha csak egy) tizedessel kisebb a várható hibaaránya, mint a Lasiknak.
Erre én sem tudom a pontos választ. Két éve, mielőtt én akkor a PRK mellett döntöttem, eléggé utánanéztem én is a dolgoknak. Akkor arra jutottam, hogy kisebb dioptria mellet, ami nekem volt, biztosabb a PRK-t választani. De ugyanakkor nagyon sok olyan esetet találtam az amerikai fórumokon, amikor PRK után nagyobb dioptriákról történő kezelés után jelentős haze és/vagy hegesedés (scarring) miatt hosszabb szemcseppes kezelés vagy második műtét volt szükséges. Vagyis ebben az esetben a PRK-nak sincs kisebb kockázata.
Ma már viszont valószínűleg az intacs-t választanám, bár ez még mindig nem elérhető Mo-on
Tudnál esetleg válaszolni korábbi kérdésemre (még ha nem is igazán ide tartozó, de szemmel kapcsolatban ezt a topicot találtam), hogy mi is az a Fuchs folt, és lehet-e kezelni valami módon?
Nikonaprofi:A haze-t nem tudják mérni, csak becsülni. Nem, 0.5 -ös haze definició szerüen észrevehetetlen a paciens számára.
Neptunn:Ha ezt innen meg tudnám mondani, holnap nyitnék egy lézerklinikát és naponta csodát tennék :) Csak tippelni tudok: Ha 5 hete műtöttek és viszonylag sokféle egyenetlenség volt a szaruhártyádon /topográfiával, aberrometriával/ akkor a gyógyulás során az egyenetlenség csak fokozatosan szűnik. Ezért nem korrigálható a látásod 0.85 fölé. Ha szépen minden a helyére simul, az a minimum, hogy a korrigált látásod nem lehet rosszabb, mint a műtét előtti korrigált látásérték. Persze remélhetőleg sokkal kisebb dioptriával, vagy anélkül.
Macska71:Neked sima PRK műtéted volt, nem LASEK ?
Én a PRK után is másnap mosolyogva mentem a kontrollra, a műtét után egyáltalán nem volt fájdalmam, gyógyszert se kellett kérnem. Ugyanígy a páromnak se volt fájdalma és neki se volt szüksége gyógyszerre. Neki nem voltak szellemképei, nekem 2-3 napig voltak. Este sötétben most 3 hónaposan tökéletesen látok, és korábban se voltak fénykörök a lámpák körül.
A mi esetünkben én örülök, hogy nem a LASIK eljárást választottam, amely valamivel kockázatosabb, de véleményed szerint egy fájdalommentes műtét. Nekünk a PRK is fájdalommentes és "mellékhatások" nélküli volt.
Köszönöm a megnyugtatást Szemdoktor!
Viszont akkor már csak egyet nem értek: mitől látok még mindig mindkét szemmel csak 85%-ot? (5 hét után)
Eddig azt hittem a haze az oka (és annak is, hogy szemüveggel sem látok élesebben)
De ha ez nem befolyásolja a látás élességét, akkor mi lehet az, ami akadályozza?
Woodpaul sorstárs, Te amúgy hol tartasz látásilag?
Szemdoki, akkor én is kérdeznék haze ügyben. páromnál az egy hónapos kontrollon 0,5-ös haze-t mértek. Ez az érték már befolyásolja a látásélességet? Gondolom nála is le fog majd menni szépen.
Woodpaul: Persze, elmúlik. Azért nem tértem ki rá, mert ekkora haze-nek nincs jelentősége sz. v.sz. Nem befolyásolja a látásodat. Nem akartam az Optikmedet bántani a túlzott precizkedés kitétellel, biztos ezerszer nagyobb tapasztalatuk van a haze megitélésében mint nekem. Viszont sok hasonló jellegü elváltozást látok nap mint nap más szembetegségek kapcsán, amik szintén nem befolyásolják a látásélességet.
Köszönöm a kimerítő választ, Szemdoki! ;)
Arról azonban nem írtál, elmúlik-e ez a haze, és ha igen, kb. mennyi idő alatt?
LASIK-PRK vitával kapcsolatban a kezdetek óta a Te nézetedet osztom. Nem is értem, hogy miért megy ezen a vita?! Mindenki düntse el, milyen szempontok fontosak neki! A másik preferenciarendszerét pedig el kell fogadni...
Woodpaul: T. dig.n:Tenzio digitális vizsgálattal normál. Magyarul: Ha valaki fluoro-metholon tartalmú szemcseppet /ilyen az Efflumidex és a Flucon/ kap, akkor ellenőrizendő, hogy nem emeli-e meg a szemnyomást. Annak érdekében, hogy ne kelljen kínozni a pacienseket az applanációs tonométerrel, magam úgy szoktam csinálni, hogy megtapintom a szemgolyót. Ez szűrésnek elegendő, mivel szinte sohasem okoznak nyomásemelkedést. A leleted tehát azt jelenti, szemnyomásod rendben.
A 0.25-ös haze leírást sok Optikmedes leleten láttam már. Ennek szerintem az Optikmedre amúgy is jellemző túlzott precizkedés az oka, én bevallom öszintén, a 0.25-os haze-t én 26 év gyakorlattal nem veszem észre. Miheztartás végett a hivtalos beosztás is az 1 fokozattól indul, ez azt jelenti, hogy a vizsgáló szemorvos réslámpával látja a haze-t, a paciens pedig nem veszi észre.
LASIK-PRK sokadszor: Mindenkinek igaza van.
A LASIK után gyorsabban áll be a végleges látásélesség, nincs 2-3 napos fénykerülés, könnyezés, idegentestérzés, rövidebb ideig kell csepegtetni. Szóval konfortosabb, de szövődményes.
A PRK után vannak nyűgök, viszont gyakorlatilag nincs szövődménye.
Szerintem mondjuk azt, hogy mindenki döntse el, kockázatot akar vállalni, vagy kényelmet.
Kockázat értsd: 100 kezelt emberből egy az egyik szemére elveszti a látását. Mind a 100-nak élete végéig óvnia kell a kezelt szemét, mert a lebeny nem nő vissza sohasem, tehát leszakadhat egy tompa sérülésnél. Akinek nincs szövődménye az viszont boldog.
Kényelem értsd: minden jó, amit TTAMÁS elmesél.
Magam azért pártolom a PRK-t, mert 1/2év után a PRK-s ugyanolyan jól lát mint a Lasik-os, viszont biztos lehet benne az elejétől fogva, hogy megússza szövődmény nélkül.
Még valami:
Mit jelent a megjegyzésben szereplő "T dig. n." kifejezés?
Már csak napi 3x kell Flucont csepegtetnem (szept.21-én műtöttek)... Ez most azt jelenti, hogy lassan reagál (gyógyul) a szervezetem? A plusszos cylinderekkel mi a helyzet, elmúlnak valaha? Dokinéni szerint nem kell velük foglalkozni... De miért nem?
Örülj a 0.25-ös hazédnak!
Nekem a balon 0.5, a jobbon 0.75.
Azt hiszem, Szemdoktor korábban írta, hogy 1.0 fölött már nagyon gáz! A pontos definicióra én is kíváncsi lennék, és arra, mikor múlik el?
"Ha jól emlékszem, a Spektrumon láttam talán egy éve egy filmet a Lasikról (PRK-ról?), ahol egy nagy bevásárlóközpont egyik szintjén működött (szinte fodrász mintájára megvárhatóan) egy ilyen intézmény), és a riporternek meséltek a kezeltek az élményekről. A felvétel tuti nem volt kamu, nagyon bennem maradt, hogy tiszta piros volt a szeme az alanynak, de ő mosolyogva - fájdalommentesen - nyilatkozott)."
Saját tapasztalatból mondhatom, hogy én is mosolyogva mentem a másnapi kontrollra. Negyedszázad után először szemüveg és lencse nélkül, jól látva.
Nincsenek túlzott elvárásaid? Egy frissen műtött szem persze, hogy piros, milyen legyen? Ha por megy bele, akkor is bepirosodik, ezt meg műtötték!
Például azért, hogy ne tegyél fel ilyen kérdéseket itt a fórumban:
"Holnap megyek 4 honapos kontrollra, es a szellemkep meg nekem is megvan. Erdekes modon szinte naponta valtozik, hogy melyik szememmel latok jobban.
Idaig a jobb szemem mindig jobb volt (hogy is lett volna bal :D) mig a bal szemem valamelyest rosszabb - foleg a kettoslatas miatt. "
Műtét utáni napon tök jó a látásod és négy hónap múlva már nem is emlékszel az egészre.
Ha a Lasiknál másnap kettőslátásod van, az már a hibaszázalékba tartozik.
Az 1 hónapos (egzakt 5 hetes) kontrollomon 0,25 haze-t állapítottak meg, ami miatt még mindig csak 85%-os a látásom.
Nagyjából tudom, mi ez a haze, olyan homály, amire hiába tesznek lencsét, akkor sem látok jobban.
De biztos lehetek-e benne, hogy elmúlik és ha igen mikor?
Mint említettem volt, nem Mo-ról nézem, komolyzenészként volt akalmam többször is megfordulni az amerikai kontinensen.
...megéri a legbiztosabb technikát és módszereket alkalmazni...
Hát ezaz! Akkor miért is a Lasik? Merthogy az korántsem a legbiztosabb ám! A "sima" PRK-nak egy (ha csak egy) tizedessel kisebb a várható hibaaránya, mint a Lasiknak.
Saját nézőpontodból igazad van, de ne abból indulj ki, amit Mo-ról látunk, itt főképp a legrosszabb dolgok csapódnak le a fogyasztói társadalomból. Az USA az orvosi technológiákban messze az élvonalban áll, a piac pedig nagy méretekben kitermeli a minőséget is. A klinikáknak pedig saját jóhírük és a peres ügyek elkerülése miatt (ami ott jelentős összegű kártérítéseket jelenthet) megéri a legbiztosabb technikát és módszereket alkalmazni, ezért elgondolkodtatóak az adatok
Hali, errol mar volt szo ugy aug. vegen, szept. elejen. A forumon emlekeim szerint olyanok is voltak (egy hazaspar meg vm. cicaval kapcoslatos nickkel egy lany, akik az Optimumnal muttettek. Ugy ez ev tavaszan voltak itt, ugy remlik (de iden,a z biztos) Tudom, hogy kicsit maceras, de keresd meg mindkettot, mert tenyleg korbe lett jarva a tema, ill. biztos raakadsz meg egypar hasznos tudnivalora....
Nekem sajna meg nincs muteti tapasztalatom, csak vizsgalaton voltam az Optimumnal, es nekem megbizhatonak tuntek.
Udv, Drobek
Sziasztok mindenkinek! Mostanában kezdtem olvasgatni a témát,hiszen januárban én is rászánom magam egy PRK-ra.Elolvastam Fizikuslány összehasonlitását a magánklinikákkal kapcsolatban. Én az Optimumot választottam, elsősorban az anyagi helyzetem miatt.Az lenne a kérésem,hogy akinek Optimumos tapasztalata van,irja már le,hiszen aggódom az ár miatt.Remélem tényleg nem a lézer karbantartásán spórolják meg a pénzt.Szóval légyszi nyugtassatok meg,hogy az Optimumot is érdemes választani.Köszi
Nekem azt, hogy max. vezeteshez kell majd egy gyenge (-0,5 - 0,75- os lencse, ez is leginkabb csak az egyik -gyengebbik- szememre.
Es kesobb a korral jaro tavollatast kell majd korigalni.
Mondjuk, nekem ez is csucs a mostanihoz kepest.
Speciel nekem a Lasikkal sem igertek tokeletes eredmenyt, es ugy erzem, abban az egy oraban(!) amit a vizsgalat utan a dokival toltottem, nagyon sok mindenrol szo esett. Persze ennek elofeltetele volt az, hogy Titeket olvasgattalak, es eleve nem tok hulyen mentem az elso vizsgalatra. De meg igy is maradt olyan tema, amire egyszeruen elfelejtettem rakerdezni vagy nem is tudtam, hogy kerdeznem kene, csak keson merult fel valamilyen ujabb web oldalat olvasgatva.
Drobek
Mutogatják ennek a lefordított változatát műtét előtt a honi klinikákon?
Csak annyit tudok, ami velem történt. A beavatkozásom előtt elmonták, hogy mit garantálnak, mi az amire számítani lehet, hozzátéve azt is, hogy az esetek 99%-ában ennél sokkal jobb szokott lenni. Szóval úgy mentem neki, hogy ha csak a garantált dolog jön be, akkor is megéri.
Elhiszek én mindent, de nagyon sok amerikai oldalon (itt is volt már több link is) olvasni olyan csalódott páciensek leveleleit, amiben leírják, mennyire nem tájékoztatták őket (vagy mennyire nem értették meg a tájékoztatót) a lehetséges szövődményekről, és most megvan a baj.
Itthon, ha jól tudom a lézeres látáskorrekció bevezetése óta eddig egyetlen esetben volt per belőle, szerintem az is vitatható, sokkal inkább próbaper jellegű. Amerikaában (igaz legalább egy nagyságrenddel nagyon emberanyagból) ennek sokszorosa van, ha hinni lehet az itt is említett eseteknek.
Ha jól emlékszem, a Spektrumon láttam talán egy éve egy filmet a Lasikról (PRK-ról?), ahol egy nagy bevásárlóközpont egyik szintjén működött (szinte fodrász mintájára megvárhatóan) egy ilyen intézmény), és a riporternek meséltek a kezeltek az élményekről. A felvétel tuti nem volt kamu, nagyon bennem maradt, hogy tiszta piros volt a szeme az alanynak, de ő mosolyogva - fájdalommentesen - nyilatkozott).
Voltam kint (valószínűleg Te is) már, nekem óriási kiábrándultság volt a fogyasztói társadalom idáig történő túlburjánzása. De én már öreg vagyok, tizen-huszonévesen ezt jobban lehet tolerálni.