Keresés

Részletes keresés

Fatboy Slim Creative Commons License 2002.11.08 0 0 163
Mit mondjak, megint nagyon meghoztad a kedvemet egy jó kis hazai túrasorozat beindításához.
Nagyon jó ilyen beszámolókat olvasni széphazánkbeli helyekről.
Egy kicsit messze van Bakony, de megéri.
Amikor a cseszneki túrát kezdtétek, mely irányba tértetek le a főútról? a várrom irányába, vagy pont az út túloldalán áltatok meg? van ott egy parkoló is, ha jól emlékszem...

kösz

Fatboy

Előzmény: Víz (161)
Zsefe Creative Commons License 2002.11.07 0 0 162
Kedves Víz!
Nagyon tetszett a beszámolód.
Mi már kétszer jkirándultunk Csesznek környékén, de leírásodból kiderült, hogy van még mit látnunk.

Zsefe

Előzmény: Víz (161)
Víz Creative Commons License 2002.11.04 0 0 161
Október 25-én: munka után utaztunk Bakonybélbe. Üdülési csekkel a Bakony Hotelben foglaltunk szobát.
Esti bevezető túraként ledörgöltünk 8,5 km-t.
Elmentünk a Bakony legnagyobb (és foglalatlan) forrásához, ami a Tiszta-víz nevet kapta. Gyönyörű környezet, fenyőerdők és elegy erdők váltották egymást. Rengeteg, részünkről máig beazonosítatlan gombát találtunk, de csak gyönyörködtünk bennük. Érdekes, hogy a Bakonyban már lezajlott a lombhullás. (A D-dunántúlon még máig színesek az erdők.) Ebben az volt az izgalmas, hogy sokkal nagyobb távokat belátni az erdőn keresztül. Olyan "látni érdemes" részletek tárulnak fel ilyenkor, amit lombos időszakban eltakarna a szemlélődő elől az erdő. A forrás környéke igazi nagyvadas terület. Lépten-nyomon őzekbe, szarvasokba botlik a kiránduló. Vaddisznó is valószínüleg sok van, a "felszántott" tisztásokból gondolom.

26-án: a Gerence partján felmentünk az Odvaskő-bg-hoz. Tuti jó hely, érdemes felmászni a sziklák tetejére, nagyon csodás a kilátás. Útközben gombaztunk a Boroszlán tanösvény környékén. Pihenő után indultunk tovább a tanösvényen, egészen a Bakony legmagassabb csúcsára a Kőris-hegyre tartottunk. Itt aztán volt kiránduló dögivel: családosan, csoportosan, magányosan.
A csúcsról páratlan kilátás nyílik minden irányba.
Kicsit hazanéztünk a Balaton D-i oldalára, meg Pannonhalmára, Alpokaljára. Ha tisztább lett volna az idő, bizonyára felismertük volna a Mecseket is. Sajnos ezerrel jöttek a felhők, és eleredt az eső. Innen Kisszépalma felé vettük az irányt, megnéztük a könyvek szerint jó vízű Bödön-kút forrást. Abban biza nagyon régen lehetett már víz! Tovább mentünk a Tekeres-kút forráshoz, de vizet ott csak az aktuális esőből valót találtunk.
Zuhogott mikor a halomsírmezőhöz értünk. Állítólag 230 db van, mi csak pár db-ot sejtettünk felfedezni. Hosszú ereszkedés, csúszkálás után csuromvizesen kapaszkodtunk fel Bakonybélbe. Itt már csak csepergett az eső, így még tettünk egy kitérőt az újabban Szent-kútnak nevezett forrásig. Szép kálvária-hegye-dombja van a falunak. Alatta Szent Gellért kápolna, -szobor, a fenti forrás és tó van. Innen már sötétedett, így a Hotel felé vettük az irányt. Ezen a napon 25,5 km-t tettünk meg. Tartalmas napunk volt.

27-én: Becsomagoltunk, elköszöntünk vendéglátóinktól. Autóval felmentünk Csesznekre. A faluban leparkoltunk. Gyalog a Zörög-tető felé vettük az irányt. Sajnos a térkép által jelzett kilátót romjaiban sem találtuk. Zörög-tetőn megtámadtak minket a "kutyabogarak". Százával tapadtak ránk. Valószínüleg sok a vad azon a területen, és azért szaporodtak el ennyire a "kutyabogarak". Szinte menekülve előlük robogtunk végig a Zörög-hegyen. Innen egy tisztáson átvágva jutottunk el a Cuha-szurdokba. Felmásztunk a Betyár-bg-ba. Mikor felértünk, akkor repült ki belőle az ott fészkelő bagoly. Nagy élmény volt ilyent látni. A rövid szurdok végén kiértünk az Ördög-rétre. A következő szakasz kissé uncsi volt, mert kb. 3,5 km-t jó állapotú döngölt úton kellett megtenni Vinyéig. Klassz kis Csárda van a vasútállomás mögött. (Olcsó). Kis pihenés után elérkeztünk a Kőpince-forráshoz. Üdítő vizével feltöltöttük palackjainkat, majd megnéztük a Kőpince-bg-ot.
Innentől az igazán szép Cuha-völgyben vezetett utunk. Csodaszépen faragott ismertető táblák jelezték az egyes fafajtákat. Érdekes ötlet, példaértékű amit ott láttunk. A völgy fantasztikus élményeket tartogat az oda kirándulóknak. Barlangok, Sziklaereszek, vasút, alagutak, viadukt, kőfejtő, erdő, patak surrantókkal, szalonnázó helyek. Ide még el kell mennünk, mert fogyott az időnk. Részleteiben is meg kell ezt a helyet csodálni. Porva-Csesznek vá-tól a sárga jelzésen indultunk Csesznek irányába. Jó időbe telt, amíg az ide-oda tekergő ösvényen, sűrű zanócosban kiinduló állomásunkra, Csesznekre értünk. Maradandó élményekkel lettünk gazdagabbak. Ezen a napon 23 km-t tettünk meg gyalogszerrel. Páromnak 3 vízhólyag nőtt a talpán.

Mindenkinek ajánlhatom az ismertetett túrákat.

Fatboy Slim Creative Commons License 2002.10.28 0 0 160
Jövő hétvégén valszeg arra nézünk.
Milyen volt?
Mi megintcsak Pilisi Parkerdő, Csobánka, piros útvonal. Teljesítménynek sem rossz felcsusszanni a csúcsra

fat

Előzmény: Víz (159)
Víz Creative Commons License 2002.10.28 0 0 159
Október 25-27. között túráztunk a Magas-Bakonyban.
Csodálatos helyeken jártunk. A következő napokban röviden összefoglalom a bejárt helyeket és felteszem ide. Remélem, hogy kedvet fog kapni más is e helyek felkeresésére.
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.10.25 0 0 158
teljesen negatív.
a szerdai ünnepnapon nagyon szép útvonalat fedeztünk fel: Pilisszentkereszt környékén tettük le a tepsit. Onnan egy zöld kereszttel jelölt útvonalon másfél óra után egy túristaháznál lyukadtunk ki. onnan. A tetőről Esztergom bazilikáját lehetett látni hátulról, a Dunát siznte nem is lehetett látni. Onnan át a Fekete-hegyen, irány lefelé, majd vissza Szentkeresztre.
Ajánlom mindenkinek
Dabasra, ill. a Rám-szakadékhoz azóta nem jutottam el :(

Atesz

jó hétvégét

Előzmény: Víz (157)
Víz Creative Commons License 2002.10.18 0 0 157
Lehetséges, hogy 2002.10.09.-e óta senki sem írt ebben a témában?
Víz Creative Commons License 2002.10.09 0 0 156
Bocs, nem voltam képben. Ha nem jutottatok el a hétvégén akkor fogadd szeretettel:

Budapest - Esztergom csuklósok óránként, vagy sűrűbben"?" is. Nem tudom milyen egyéb járatok visznek arra.

Üdv: Víz

Előzmény: Fatboy Slim (154)
Víz Creative Commons License 2002.10.09 0 0 155
Tepe!
Bocs, hogy csak most válaszolok. Mint említettem ÖTYÉKKEL voltam a Tisza-tó-nál, Hortobágyon, Miskolctapolcán pár napig.

Ha Dömös - Vadálló-kövek - Prédikálószék - Kolacsovszky-forrás - Rám-szakadék - Lukácsárok - Dömös útvonalat választod, nem tt tempóban, akkor egésznapos túrában lesz részed. Összesen, ha mindig a jelölt utakat választjátok, kb: 26-30 km. Tiszta időben ajánlom!!! Panoráma miatt. Ha esik, veszélyes lehet az út első harmada!!!

Vadálló-kövek: dacolnak az időjárással. A felső, vulkanikus rétegek tartják-, míg az alatta lévő puhább kőzetek megadják magukat. Bizarr, de változatosságuktól gyönyörű formákat, kilátóhelyeket alkotnak.

Biztosan kedves emlék marad számodra a túra, akár többedmagaddal, akár csak kettesben teljesíted.
Párommal ketten jártuk be ezt az utat, kevés túrázóval találkoztunk, inkább szemből jöttek (Dobogókőről). A helyhez talán nem is illik a tömeg. A túra eleje húzós Prédikálószékig, onnan laza, többségében erdészeti út mellett halad, rövidebb szakaszokon ösvényen, fiatalosban is, de az is jól járható. Vizet vigyetek, mert "a szalonna sós". A Kolacsovszky-forrás nem mindig ad annyi vizet, hogy inni lehessen belőle. Rám-szakadékig a Szőke-forrás völgyében patak mellett halad az út. Rám-szakadék elején laza, az itt eredő két forrásban mindig van ivásra megfelelő víz. Az út patak mederben vezet. Általában meg lehet úszni kisebb sárfoltokkal. A szakadékban láncokkal biztosított útszakaszok vannak, vízeséseken kell felevickélni. A tetőn eléggé erodált hegyoldalba érsz, majd letérsz a Lukács-árokba. Itt is meredek és féloldalas az ösvény. Ez kb. tízemelet magasságban halad a patakmeder felett. Ha még most az ősszel mégy, rengeteg vargánya szokott lenni, bár kockázatos letérni a kijelölt útról.

Remélem Neked is akkora élmény marad az út bejárása, mint Nekünk.

U.i.: Azért nem írtam e jelzéseket, mert gondolom lesz nálad turistatérkép.

Üdv: Víz

Előzmény: Tepe (153)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.09.27 0 0 154
Nagyon-nagyon köszi
Megyünk holnap.
Csak annyit kérdezek, hogy Dömösre hogyan lehet eljutni legkönnyebben? Sárga busz Árpád-híd?
Egyébként, ha fussa, beülünk a kocsiba és Bükknél, Mátránál, Cserhátnál előbb meg sem állunk. Most nem állunk a legjobban :((( Hóvége van

Fatboy

Előzmény: Víz (152)
Tepe Creative Commons License 2002.09.27 0 0 153
Víz,

ezt a Prédikálószéket zt hiszem te említetted korábban is. megtetszett, azt hiszem "nekimegyek" a dolognak. "csupán" társaság és idő kérdése az egész. kb. milyen hosszú és nehéz? egy zempléni nagytávokhoz szokott embernek gondolom nem nagy kihívás - fizikailag.

És mit jelent a "Vadálló-kövek"?

Üdv, Tépé

ui: Kőszegi anyagot megkaptam, ismételt köszönetem!

Előzmény: Víz (152)
Víz Creative Commons License 2002.09.26 0 0 152
Dömös-Prédikálószék-Király-kút(Kolacsovszky-forrás)-Rám-szakadék-Lukács-árok-Dömös
Két alkalomra is elég. Ha Király-kút után visszatérsz Dömösre, Következő túrád kezdheted a Rám-szakadékkal!

Örök élmény! Erdő, Teljesítmény, Gerinctúra, Vadálló-kövek, Védett virágok, Gombák, Levegő, Forrásvíz, Patakok, Izgalom.

Évente ha van rá lehetőségem, kétszer is elmegyünk a párommal, alkalmanként a gyerekek (6 évesek) is jönnek.

Több gyönyörű helyet is tudok ajánlani, ha érdekel, írj máskor is ide.

Előzmény: Fatboy Slim (151)
Fatboy Slim Creative Commons License 2002.09.26 0 0 151
Hello,

hétvégi túrákhoz véleményetek szerint mi a legszebb túraútvonal? Lehetőleg Pesthez közeli helyet keresünk, minnél magasabbat és erdősebbet.

Köszönet,

Fatboy

Víz Creative Commons License 2002.09.26 0 0 150
Az e-mail-edre küldtem anyagot Kőszegi-hg ügyben.
Nemtom ide felrakni valami okból???
Üdv: Víz
Előzmény: Tepe (149)
Tepe Creative Commons License 2002.09.24 0 0 149
Víz,

Szerintem www.terkepek.lap.hu vagy hasonló alatt találsz térépeket, de térképboltban is érdemes ám megnézni. pl. Mtavá 198 mondhat okosságot, vagy a Miaszösz? 197.

Nekem is lenne egy kérdésem:
Tud-e vki turista szálláshelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, ill. a Kőszegi hgys-ben? A mikró hiányát elviselem :), de zuhi legalább legyen benne.

Köszi,
Tépé

Előzmény: Víz (148)
Víz Creative Commons License 2002.09.24 0 0 148
Tudtok olyan netcímeket ahol letölthető túristatérképek találhatók? (Jó felbontásban) Esetleg túrista tájékoztató táblák fényképét az útvonalakról? Nem sikerült beszereznem túristatérképet. Érdekes, hogy mennyire nem foglalkoznak vele felénk a könyvesboltok! A .......-i könyvtárban is csak "ezeréves", agyonhasznált térképek vannak. Kár, hogy mindig csak az adott helyen és környékén kaphatók, ha kaphatók.
lakos Creative Commons License 2002.09.16 0 0 147
Esetleg fel lehet keresni a Leányvárat, ami egy ősi földvár maradványa, nem messze van onnan az erdőben.
Előzmény: Víz (143)
Tepe Creative Commons License 2002.09.16 0 0 146
Víz,
hanem útibeszámolót szivenen olvasnék arról, mit tapasztaltál.

Tépé

Előzmény: Víz (145)
Víz Creative Commons License 2002.09.16 0 0 145
Tepe!
Köszönöm a segítséget!
Előzmény: Tepe (144)
Tepe Creative Commons License 2002.09.13 0 0 144
Víz,

Biztos kapsz jobb ajánlatokat is, az én tippjeim: Molnár szikla (ijfú házasok öngyilkos terepe - cinizmusért elnézést), Fehérkő-lápa, Lillafüreden a pisztráng telep (itt beszélgess el Hojtsy Györggyel, a telep vezetőjével - kevés ember van, aki annyit ért a bükki élővilághoz, mint ő), Nagymező (az ország legszélsőségesebb éghajlatú vidéke, speckó "mikroklíma") vmint ha kocsival vagy és nem sajnálsz átmenni az "egri oldal"-ra, akkor javallom megkeresni az Őserdőnek hívott helyet, az ország legrégebbi, művelés nélküli erdőterülete, tele hatalmas bükkössökkel (úgy emlékszem papíron garantált utolsó kivágási dátumuk: 155 év).

üdv,
Tepe

Előzmény: Víz (143)
Víz Creative Commons License 2002.09.13 0 0 143
Mindenki!

Október elején céges kirándulással eljutok Miskolctapolcára. Természetesen az idősebb kollégáim a fürdőt fogják választani, de kérlek benneteket, ajánljatok ha van, onnan induló túraútvonalakat, amiket pár óra alatt be lehet járni, míg az ötyék lubickolnak. Elsősorban nem az épített környezet érdekelne. Erdő-Erdő-Erdő, Természet, Gomba-Gomba-Gomba.
Előre is köszönöm.

Bogyó-2 Creative Commons License 2002.09.11 0 0 142
Hát, sajna rossz hírem van. Elővettem a kazettáimat. 5 db 240 perceset vettem tele a „Kerekek és lépések”-kel, és írtam is, hogy néhány hiányzik. Hát ez sincs meg. Megnéztem én mindet, de már legalább 5-6 éve, és nem emlékeztem pontosan. Az utolsó ami megvan, a „Rákócziak földjén” címet viseli és Regécet elhagyva Hejőce felé indul a csapat. Szerintem 1 vagy két rész hiányozhat a végéről,előtte már voltak Sárospatakon, a Bodrogközben.

Hát ez van. De, hogy tetézzem a dolgokat, vasárnap az m1-esen 13.25-kor kezdődött egy dokumentumfilm-sorozat Szent István-vándorlás címmel. És mi az első rész címe?
Nagy-Milictől Füzérkomlósig.

És persze nem láttam, nem vettem föl. Most már engem is kezd bosszantani a dolog, nem tudom látta-e valaki. És ha igen, mi volt benne. Lehet, hogy a kastély nem is szerepel egyikben se. Na, talán jelentkezik valaki, aki látta a filmeket, vagy mostanában a kastélyt.

Egyébként a Filmmúzeumon most is megy a Kerekek és lépések előzményének tekinthető Másfél millió lépés Magyarországon. Csütörtökön lesz vége. Ezt persze más tájakon forgatták. Az m1-en szerintem érdemes megnézni a Főtér című műsort. Néha fárasztónak tűnhet, az ilyen típusú filmek tele vannak ezt azt sütögető nénikkel, fafaragó bácsikkal de ha készül valahová az ember, akkor nagyon sok hasznos információt lehet fölszedni belőle.


Előzmény: Tepe (138)
stewes Creative Commons License 2002.09.09 0 0 141
Izé ... Elfelejtettem belinkelni. Nos, itt van a honlapunk.
Előzmény: stewes (140)
stewes Creative Commons License 2002.09.09 0 0 140
Sziasztok! Ez az elsô megszólásom itt, üdvözlöm a törzstagokat!
Talán nem zavartok el, ha egy kis reklámot csinálok a Turista Magazinnak. (Én ennek a havilapnak a honlapját gondozom.)
Ez a kiadvány Magyarország és a Kárpát-Medence természetjárásával foglalkozik. (Idönként persze egy-egy cikk erejéig messzebbre is ellátogatunk).
Tehát a gyalogos-, kerékpáros-, és vizitúrázás a fontosabb témakörök. Ezekkel rendszeresen foglalkozunk. Az aktuális szám mindig a hónap elsô napjaiban jelenik meg. Igen sok árusnál kapható, de elô is lehet rá fizetni.
Javaslom nézzétek meg a honlapunkat.
Nem csak olvasni valót kínálok nektek. Látom szerettek és tudtok jó kis élménybeszámolókat írni. Szerkesztôségünk vár minden olyan írást, mely lapunk témaköreivel összefügg. A valaki friss és hiteles információkkal tud szolgálni, írja meg nekünk, hogy másokkal is tudathassuk (pl. lezárt utak, megtévesztô vagy hiányzó jelzések, szervezett nyilvános túrák, stb.)
Köszönöm a türelmeteket, és jó túrázást kívánok!
stewes
Tepe Creative Commons License 2002.09.09 0 0 139
Bocs a sok elgépelésért.
És úgy látszik a Netscape nem szereti a hosszú ékezetes bet?ket...

még 1x bocs,
Tépé

Előzmény: Tepe (138)
Tepe Creative Commons License 2002.09.09 0 0 138
Sziasztok,

úgy látom kicsit leült az oldal..., ha még nem unjátok a Zemplént, megosztos legújíbb élményeimet. Múlt héten sátoroztunk arra,
3 napot töltöttünk a a Zemplén legészakibb még magyar részében, a Milic hegységcsoportban.
Rövid tapasztalatok:
Bodó réten található egy Panoráma nev? büfé, ami télen nyáron nyitva van (házias ételek) és szállást is ad. Szállás: 1500 Ft/f?/éj. Sátorszállás ingyenes volt, cserébe megvacsiztunk náluk (két öregasszony a tulaj). Kaja árak nem húzósak: egy emberes adag brassói aprópecsenye 600 Ft. (van sörük is) Innen szép kilátás nyílik Kassára, de már az Eurotel-SK, meg a Globtel jön be a mobilon, szal ha aki ide megy kapcsolja ki, ha nem akar egy külföldi hívást bekapni.

A füzéri vár újabb tornyát csinálták meg, a Bodó rétr?l gyalogolva (30 perces út) csodaszép panorámát nyújt, f?leg most, h szinesedik a vároldal.

László tanyán túl - követve az országos kék túra útvonalát - elég meredek terepen elérhet? Nagy-Milic (a parkolótól kb. 40 perc). Innen (Milic) nem sok kilátás nyílik, ha viszont vki tovább megy és követi a határköveket keleti irányban, az Milict?l kb. 200 -re talál egy csúcsot, ahonnan gyönyör? kilátás nyílik (korábban már írtam e helyr?l). Mi itt sátoroztunk "természetesen" a határ szlovák oldalán, h izgalom is legyen benne. Ez a csúcs a legújabb turisztikai térkép szerint is jelöletlen, amennyiben nem kapott még keresztséget (némi személyes érintettség okán) Bernadettnek kereszteltük.

Ritka szép kilátást nyújt ha a László tanyáról induló kék jelzést követve nem keletre (azaz jobbra) hanem balra (azaz nyugatra) fordultok a határ vonalát elérve. Követve az egyébként szépen lekaszált határmezsgyét, kb. 300 m után csodaszép kilátás nyílik Szlovákiára (jobb oldalon), de ha tovább mentek kb. még 100 m-t, akkor találtok egy balra nyíló szakadék szer?t, amelynek a szélére ki lehet ülni. Na, ezért érdemes elmenni ilyen messzire!! Látkép: Kassa, (tiszta id?ben) Tátra, a szlovák víztározók, falvak, alattunk László tanya és az Oláh rét és az egész észak-nyugat zemplén, no meg néhány szlovák domb volt, amin (vmit tudnak ezek!) nem folytatnak erd?m?velést, magyarul: gyönyör? szép érintetlen zöld a táj. Térkép szerint szintén jelöletlen ez a szakasz. Mi Kakasül?nek neveztük el, mert tényleg olyan.

László tanya: állítólag a bp-i Volán vette meg (nem tiszta igazán, h a cég vagy a menedzsment) és most újítják fel (Kakasül?r?l szépen látni a vadi új tet?t és a kéményeket), a kérdés az, h megnyitják-e majd a köznek is, vagy csupán bels? körben forgolódik majd a kulcsa.
László tanya egyébként körbe van kerítve (végigmentünk) és az északi oldalán a kerítést?l kb. 50-00 m-re van egy kicsit nehezen megközelíthet? (csak fényes nappal ajánlott!) névtelen k? (a helyi erdész szerint sincs neve és "természetesen" szintén nem szerepel a Zemplén (észak) térképen), amelyr?l gyönyör? kilátás nyílik egy szomszédos (szlovák) hegyi rétre, amely tele van nyírfákkal, nekem kicsit tundrai benyomást keltett. A hely egyébként hasonlít a Kelet-Mátrában lév? Kis k?höz.

A Hollóháza-Kéked közötti Hálisten tet?t majd' 20 kilós hátizsákkal t?z? napon Kéked fel?l megmászni katartikus élmény! :))
Bogyó-2,
Hollóháza a másik irányból szép, a Kéked fel?li végéb?l. A gyár és környéke egy dupla 0.
Tényleg várom a kazettát, ha pedig jöv?re erre jártok, remélem már részletes infót tudok adni az Ördög völgyr?l, remélhet?leg most hétvégén viszem oda barátaimat.

fargo,
Kékeden a temet?ben láttunk egy torony nélküli templom szer?t (de lehet, h csak fura ravatalozó volt). Tudsz err?l b?vebb infót adni? Olyat még nem láttam, érdekelne építészetileg.

üdv mindenkinek,
Tépé

Előzmény: Bogyó-2 (137)
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.09.01 0 0 137
Én se tudom, miért nem jutottunk be Füzérradványon, mi egy lelket nem láttunk. Mondom már késő délután volt, de a kapu mégis nyitva maradt. Ezért be és ki tudtunk jönni, de nem találkoztunk senkivel.

Hát az Ördögvölgyről nem tudtunk. Igazából a Bodrogközbe mentünk négyen egy itt lakó volt iskolatársunkhoz, és az ő javaslatai alapján indultunk el erre-arra. Tehát két nappal előzőleg még nem tudtuk, hogy a Zemplénben fogunk csavarogni, azt se hogy csavarogni fogunk, ebből adódóan eléggé felkészületlenek voltunk, csupán az ő helyismeretére alapozva indultunk el. Ő egyébként széphalmi, de most Ricsén él. De azért jó volt, nyilván hagytunk ki dolgokat. De ide még biztos jövünk.

A telkibányai temetőt az akkor erős eső, Kékedet, László-tanyát idő hiányában Füzérradványra cseréltük. A gyalogtúra meg bizonytalannak tűnt, hogy megéri-e,lusták is voltunk nyilván. Kékednél egyébként a sulitársunk valami kapuról is beszélt, ami vagy nyitva van, vagy nem. Hollóházából amit láttunk, az nem tetszett, de nyilván akkor nem láttuk a lényeget, hiszen csak a porcelángyárnál álltunk meg.

Nem is biztos, hogy muszáj lett volna mindent egy napra besűríteni, most ennyire futotta. Mindenesetre szép helyek, valószínűleg jövőre is megyünk. Ha addig még tudtok más látnivalót is, szívesen elfogadom a tanácsokat.

Ja! A jegesbarlangnál voltunk, itt egy Mátyás-király kútja is van, meg egy a régi időkből ittmaradt, az erdész-bányász testvéruségről szóló tábla. Szerintem nem kihagyhatatlan ez se, de egy kis megállónak érdekes. A kazettát meg tényleg megkeresem.

Előzmény: Tepe (136)
Tepe Creative Commons License 2002.08.30 0 0 136
Bogyó-2,

Nem tudom mi az oka, h nem tudtatok bemenni a Füzérradványi kastélyba, nemrég volt ott barátom (3-4 hete) akkor látogatható volt, az ő véleménye szerint meglehetősen mutatós helyi hölgy vezette körbe az érdeklődőket...:)
Aki ide jön (érdemes!) látogatni, annak elöljáróban: a parkban a sok botanikai kuriózum mellett található egy 700 (azaz hétszáz) éves platán is, a sajnálatosan pusztuló gesztenyékkel ellentétben kiváló egészségben.

Kőkapu után ha tovább mentetek volna gyalog kb. 2 km, akkor elértétek volna az Ördög völgyet. Nem olyan mint pl. a Rám szakadék, de nagyon furcsa érzetet ad az embernek, eltörpülsz ha benne vagy.

Telkibányán nem szabad kihagyni a kultúrális kuriózumnak számító kopjafás temetőt (A kilátás innen főként felhős időben csodálatos!). A múzeum (amiben voltatok) feletti dombon áll. Telkibánya és Kőkapu között az út jobb oldalán van a Jegesbarlang (megpróbálok info táblát beszúrni onnan, bocs, ha nem sikerül:
http://www.zemplen.hu/aranypanz/images/b_jegesbarl.jpg ) Ezzel szemben pedig északra tartó rövid séta után eljuttok a Vörösmarty és egy másik bányába (az egykori aranybányászat egyik központja ez).

Kiváncsi lennék, h a kazettáidon rajta van-e László tanya Nagy-Milic mellett. Az azért nagy szemétség, h eladták, az baromi szép hely! Sebaj, köv. héten arra járok, majd megpróbálunk belógni és ha sikerül csinálni egy-két képet, közzéteszem. :)) Ha azon a gyalogúton továbbmentetek volna fölfelé (amiről írtál) , akkor kb. 25-30 perc múlva Nagy-Milicen lettetek volna. Itt van egy jó kis játék. A csúcs előtt, de utána is pár száz méteren hegygerincen vezet az út, melynek közepén kis határkövek jelzik a Magyar-Szlovák határt. Sokan azt játszották (-tuk), h szlalomozva közöttük gyakorlatilag 100x megsértettük a határt.:)) E mókát magyar és szlovák turisták egyaránt játszák. Milictől kelet felé 300 m-re van egy csúcs, onnan tiszta időben ellátni Ukrajna felé, de Magyarország legkeletibb hegyvonulatait rosszabb időben is megmutatja. Ezt a panorámát én is csak nemrég fedeztem fel, nem szabad kihagyni!

Füzér: a mohácsi csatavesztés után ide menekült Perényi Péter koronaőr és a vár egyik szárnyában őrizte egy évig a magyar koronát (ezen a helyen álla a tábla, amit említettél). A várat sok éve újítják, párszor elfogyott a pénz, de most úgy hallottam, h egy újabb tornyát megcsinálták. A vár dombja és a környező dombok (Őrhegy és a többi) abban különleges, h ezen a környéken olyan növények és növénytársulások találhatók, amelyek máshol nem fordulnak elő, lévén h ez az egyetlen körzete az országnak, ami már nem a pannon-, hanem az észak-kárpáti flóratartományba esik. Másik érdekessége e helynek, h a vár és a környező hegyek-dobok (nem is tudom mik ezek) oldalában a felszínen található (persze kis mennyiségben) természetes állapotú ásványi arany. (Remélem pontos a kifejezés, ha nem, geológus felvilágosítását örömmel veszem.)

Kéked: Merczel kastély. Szépre megcsinálták egy autómegállót megér.

Ha vki arra jár Karos mellett a Bodrogközben érdemes megnézni a karcsai templomot (remélem nem keverem a 2 települést), ami egy nagyon pici (ha jól emlékszem római kori - de erről fargo pontosabb jellemzést tud adni asszem) és érdekessége, h honfoglalás kori és máig használatos (úgy tudom ebben egyedülálló az országban).

A hollóházi porcelángyár múzeumában (bocs' ha ez fáj vkinek) sokat nem mulasztottál, sokkal szebb a falu, meg a Kéked felé vezető út visszafelé (azaz Kékedtől Hházára), amit Hálisten tetőnek hívnak. Aki valaha is megkísérelte biciklivel "meghódítani" azt tudja miért nevezték el így. (Tapasztalatból tudom, h zuhogó esőben éltere szóló élmény!)

Viszont az ország legjobb bicós útja: Regéctől Óhutára! Egy kritériuma van a dolognak: legyen ká jó a féketek!

Bocs, ha hosszú volt.

üdv,
Tépé

Előzmény: Bogyó-2 (135)
Bogyó-2 Creative Commons License 2002.08.29 0 0 135
Talán még nem késő, ezért leírom gyorsan, ami eszembe jut. Szóval a mi célunk egy Bodrogközi falu volt, ahol egy volt csoporttársnőm lakik. Innen tettünk kisebb kirándulást a Zemplénbe. A 4-es úton mentünk, ami az autópályás rész után életveszélyes volt. Olyan a forgalom, és az abban résztvevők, hogy többször nagy téteket tettem volna arra, hogy mindjárt csattannak. De megúsztuk. Meg ők is. Sok a teherautó és emiatt sokan türelmetlenek előzgetnek, amikor talán nem kéne. Így jutottunk el Nyíregyházáig, ahol egy kisebb úton mentünk Dombrádig. Hát a Nyíregyháza-Sóstói részen nem az jutott eszembe, hogy Magyarország sok segítséget igénylő részén járunk. Jó, persze mindenhol vannak gazdagok de jópár palotát láttunk. Aztán a Tisza-part Dombrádon is csak bámultunk. Szép, gondozott, kifestett közintézmények a Polgármesteri Hivatalhoz képest külön házasságkötő terem. Igaz itt van idegenforgalom is, de jó volt látni, hogy Keleten is vannak ilye helyek. Megállni nem álltunk meg, a hídon átmenve jutottunk el Borsodba. A bodrogközi falvak eléggé változatosak, van amelyik elhanyagolt, van amelyik szépen gondozott, innen Sátoraljaújhelyre menet végig lehet látni a szlovákiai településeket. Pácinban van egy kastély, amit nem tudtunk megnézni, de érdemes lett volna.

Karos mellett pedig van egy régészeti park. A tavasszal nyílt, a honfoglalás időszakára koncentrálva. Vannak itt ősi háziállatok (puli,racka, szürkemarha,lovak) Lehet lovagolni, nyilazni. És felállítottak egy jópár első évezredbeli házat, jurtát. Kis ismertető táblák vannak minden ház mellett. Nagyobb létszám esetén szerveznek lovasbemutatókat, Ópusztaszerre is szoktak lejárni, de még nem teljesen kialakult az egész. A tulaj elmondta, hogy vannak bent pályázataik a minisztériumoknál, azok sikerétől sok minden függ. Érdekesség, hogy elmondta, arra törekednek, hogy mindent újraalkossanak az akkori életből. Több házon nem láttunk füstkivezető nyílást. A tulaj azt is elmondta, hogy neves szakértők által készítették el az épületeket, de mindegyikkel ki akarja próbáltatni is őket. Azt mondta, hogy egy éjszakát muszáj a tudós uraknak is egy ilyen házban eltölteni, és ha nem fulladnak meg reggelre a füsttől, akkor jó az elképzelés. Hiszen honfoglaló őseink se haltak meg füstmérgezésben a kis házikókban. Ez a jóember egyébként 1996-ban a millecentenárium alkalmából végiglovagolt az Uráltól Ópusztaszerig, amit az őseink is megtettek, csak ők többszáz év alatt. Neki azért ennyi ideig nem tartott…

No, de rátérve a Zemplénre. Sajnos borongós esős nap volt amikor Sátoraljaújhelytől elindultunk, de néh-néha azért kisütött a nap. Sátoraljaújhelyen nem időztünk, a várost már korábbról ismertük, csak a szélén álltunk meg ahol egy új libegőt építettek a hegyre, de nem működött akkor. Átsuhantunk a városhoz tartozó Széphalmon, itt van egy Kazinczy-múzeum.
Először a füzéri várat néztük meg. Már az útról jól kivehetően áll egy magaslaton, szerintem nagyon mutatós. A parkolótól egy jópár száz métert kell még felfelé baktatni, a végén egy igen meredek lépcsőn. A kilátás nagyon klassz, maga a vár kicsi, de éppen akkor is dolgoztak rajta. Tehát fel lesz újítva, Önmagában belülről a vár nem túl érdekes legfeljebb a szakmabélieknek, de kihagyni kár lenne.Van belülről egy tábla amely szerint egy időben itt is őrizték a Szentkoronát.
A következő megállónk a Nagy-Milicen lévő kastély lett volna, de itt is írták már, és mi is tapasztaltuk, hogy a kanyargós hegyi útnak vége lett, s egy kapu miatt tovább nem mehettünk. Szóval magántulajdonba került, és mások is csalódottan fordultak vissza. Volt egy hegyi gyalogút amin továbbmehettünk volna, de a kastélyhoz így se jutottunk volna el. Volt egy Sinkó László közreműködésével is készült filmsorozat egy pár éve a Tv-ben. Kerekek és lépések címmel, aminek az alcíme: Szekszárdtól a Nagy-Milicig. Nem emlékszem ők mit láttak itt, de én a sorozat nagy részét felvettem videóra. Majd előkaparom.
Szóval így Telkibánya felé mentünk tovább, ahol a helyi kis múzeumot néztük meg. Ásványok, népművészeti dolgok, régi porcelánok, a bányászat történetét, és egy a Zemplén élővilágát bemutató kiállítás farönkökkel, kitömött borzzal, lepkékkel stb.
A múzeum előtt jópofa faszobrok vannak.
Ekkor már eléggé esett, ezért elmentünk a Pálházához tartozó Kőkapura. Itt is egy kanyargós út után jutsz el a célhoz de megéri. Egy magaslaton az egykori Károlyi-kastély. (errefelé egyébként majdnem minden kastély Károlyi, nagyurak voltak valamikor itt) Mellette van a hotel és egy kisvasút, ami egy „Kőkapun” át megy le Pálházára. A kastély mögött egy szép, új fából készült étterem. Állítólag egész olcsón lehet itt lagzit tartani. (3000 Ft/fő) A környék pedig tényleg szép. Az út mellett egy gyors folyású patak folyik. Valaki írta, hogy csak itt van pisztráng. No, én halat azt nem láttam benne, de én úgy tudom, hogy azért másutt is van pisztráng. (az is lehet, hogy itt nincs) A Bükkben Szilvásvárad környékén több pisztrángos tó is van, ahol lehet, hogy tenyésztik, de a legjelentősebb természetes élőhelye az én tudomásom szerint a Bakonyban lévő Viszló-patak. A horgászati rekordok itt szoktak születni, egy pár éve legalábbis biztosan így volt, azért teljesen nem vagyok naprakész pisztrángból. Visszatérve Kőkapuhoz az emeli még a szépségét, hogy a kastély előtt az út másik oldalán van egy tó, ha jól emlékszem Áfonyás-tó a neve. Jól mutat a kastély előtt, és a teraszáról is kellemes látványt nyújt. A kastély felújítás alatt volt, bemenni nem tudtunk. Az étteremben töltöttünk el egy órát körbesétéltuk a kastélyt és a tavat, kellemes volt. Nyugisnak nem biztos, hogy mindig az, mert amikor megérkeztünk, akkor is hangos csiripeléssel egy „úttörőcsapat” várakozott a kisvonatra, de amint elmentek egyből csönd lett. Ha valakit ez nem zavar, akkor feltétlenül ajánlható.
Közben elfelejtettem, hogy voltunk Hollóházán is, de nem lévén a porcelántárgyak rajongói, a múzeumot kihagytuk. A bolt kínálatát átnézni számunkra elég volt. Tavasszal jártunk Herenden, ami klasszisokkal fejletteb, kiépültebb, a múzeumi belépő 1000 Ft-ja duplája volt a hollóházinak, de ott is kihagytuk. Nem az 1000 Ft miatt.
Kőkapu után szóba került még Kéked, ahol szintén van egy kastélyszálló, de nem fért már be. Ehelyett Füzérradványra mentünk. A főútról egy szép fasorral szegélyezett út visz el a kastélyhoz. Vigyázat ! Az első kapunál nem kell megállni, hanem balra követni kell a szilárd utat, ami bevisz a kastély parkolójához. Mi nem így tettünk, ezért egy kicsit kanyarogtunk a külső park földútjain. Van egy portaépület, de ott senkit se láttunk. A kapu viszont nyitva volt. Kb. délután 6 lehetett. Egy kanyargós lépcsősoron jutottunk fel a kastélyhoz. A változatosság kedvéért ez is felújítás alatt állt, bemenni ide se lehetett. De azért ez persze jó is. Az épületet megkerülve mutatta meg magát a maga méltóságában. A hátoldalán, ami valójában a homlokzati rész, egy nagyobb füves terület van, mögötte és mellette viszont egy igazi kastélypark van gyönyörű tölgyekkel, platánokkal és sajnos az aknázómoly miatt itt is rozsdásodó, de mégis impozáns gesztenyékkel. Bekukkantva volt, ahol csak a levert vakolatot és a csupasz téglákat láttuk, de másutt már be volt rendezve ízléses bútorokkal, a falakon trófeákkal. Szóval szép lesz ez nagyon, szerintem kötelező látnivaló.
Nagyjából ennyi. Készítettem fényképeket és videófelvételeket is, ahol az információs táblákat is rögzítettem, mert annyi mindent az ember hirtelen nem tud fejben megjegyezni, utólag viszont nagyon jó. Ezeket átnézve nyilván többet is tudtam volna írni, ha egyszer odajutok és találok valami érdekeset, akkor leírom.

Az itteni barátaink mondták, hogy érdemes lett volna útlevelet vinni, mert át lehet ugrani Szlovákiába is, ahol szintén vannak látnivalók, de tankolni is olcsóbban lehet, főleg autógázt. Ebből eléggé állítólag kevés van errefelé, csak Sárospatakon, vagy Kisvárdán.
Jó volt egyébként itt is látni, hogy több községben is új műv.házak,(Pálháza,Ricse), szép községházák, virágos parkok, villanyoszlopok voltak. Szóval erre is vannak jó példák, persze azért ez még nem általános.

Bocs, ha hosszú voltam.

Zsolt

Előzmény: Tepe (131)
Südve Creative Commons License 2002.08.29 0 0 134
Sajna a szobrok valószínűleg csak az alkotótábor idején voltak ott, mi már csak egy-kettőt találtunk a múlt előtti héten. Ettől eltekintve az a falu tényleg királyság! :-) Nekem nagyon tetszett még Hercegkút is, bár az kevésbé elzárt, mint Vágáshuta.
Előzmény: Tepe (128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!